Missä valmistetaan paras suomalainen ruisleipä?

  • 23 111
  • 89
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Noin kuukausi sitten hain uunituoretta Kipparia suoraan Myllyn leivän myymälästä.

Mitä nuo kopiot ovat ja kuka niitä tekee?

Rainbow nimisenä myydään samanmoista, kuka lienee tehnyt, samoin leivo. Sitten oliko Oulainen, jolla leipä on ihan samanäkösessä laatikossakin jne.

Mutta vain aito kelpaa, ja tosiaan mieluiten Myllyn Leivästä suoraan (onpa mökkimatkan varrella sopivsti :-)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Maistoin porukoilla pääsiäisenä Siiskosen ruisleipää. Harmi, kun ei löytynyt enää kaupan hyllyiltä, olisi lähtenyt jokunen limppu mukaan. En oikein osaa sanoa, mikä siinä oli, kun kuori ei ollut erituisen rapeaa tms, se vain oli yksinkertaisesti hyvää.

Asiantuntijat ovat olleet kanssani samaa mieltä:
http://www.apu.fi/ruoka/article147861-1.html
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Toinen ruisleipäsuosikkini on hieman eri tyyppinen eli Särkisalmen ohut revitty ruiskiekko, hieman samantyylinen kuin ruispalat mutta ohuempi, sitkeämpi ja paljon parempi.
Tuo Särkisalmen tuotos on kyllä hyvää tavaraa. Aikaisin aamusta saa yleensä kesäisin hakea, mikäli mielii saada päiväksi leipää.
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
Kyllä se perinteisesti on Pekka Heikkisen (Kajaani) puu-uunileipä, jota joku muukin jo aiemmin ehdotti. Toinen hyvä (Etelä-Suomessa) on mysliruisleipä, jota myydään mm. S-Marketissa mutta en muista valmistajaa.

Tämä leipä tuli tietoisuuteeni siinä vaiheessa kun kainuulaisen rouvan itselleni valkkasin. On kyllä oikeasti parasta, mihin olen ikinä törmännyt. Aiemmin en voinut kuvitellakaan syöväni muuta kuin uunituoretta ruisleipää, mutta Heikkisen leipä kestää hienosti pari päivää ja maku jopa paranee.

Hyvänä kakkosena pikkuisen Kainuusta etelään - Nurmeksen Porokylän ruisleivät maistuu myös. Tosin se, mitä myödään JYPin logoilla väritetyissä pusseissa, ei ole parhaasta päästä tämän leipomon tuotteista.
 

12961

Jäsen
Leiväntekijät Vilmunen&Vilmunen tuottaa käsittämättömän hyvää reikäleipää. Taikina on tosi hapanta, lisäksi se paistetaan "liian" kuumassa uunissa niin, että pinta on musta ja hiukan rapeaksi palanut, mutta sisusta jätetään aivan aavistuksen raa'aksi jolloin siitä tulee todella pehmeä. Ruisleivän päälle laitetaan toki suolaista voita, eikä mitään margariineja.

Löytyy ainakin Turun alueen kaupoista, niistäkin tosin usein pääsee loppumaan.

Toista Vilmusta haastateltiin jokin aika sitten Turkulaisessa, ja kysyntää kuulemma olisi, mutta ei oikein kiinnosta kasvattaa toimintaa. Merkillistähän tuo, luulisi lähilevälle olevan kysyntää kohta entistä enemmän, kun Fazerkin lopettaa Turun leipomonsa.

EDIT: Sen verran oldskool-henkinen putiikki taitaa olla kysymyksessä, ettei ole edes nettisivuja itselleen avannut.
 
Viimeksi muokattu:

Erik Loka

Jäsen

Tähän ketjuun oli kai tarkoitus listata ruisleipiä. Tuossa on nyt muutama raaka-aine liikaa jotta hyväksyisin sen kilpailemaan oikeiden ruisleipien/limppujen kanssa samaan sarjaan:

Ruissihtijauho(44%), vesi, vehnäjauho, perunahiutale, mallas(ohra, ruis), siirappi, suola(1.2%), vehnägluteeni, hiiva
Parasta limppua saa yleensä äidin uunista, ja tulee sitä tehtyä joskus itsekin. Äärimmäisen helppoa ja todella halpaa puuhaa.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Järvenpäässä Primulan leipomossa on tehtaanmyymälä joka myy maksimissaan 5 leipää per asiakas 1 € / leipä hintaan. Pitäisi kokeilla myös ruisleipää jos tehtaanmyymälästä sitä löytyisi. Parasta ruisleipää on tietenkin äitini tekemä ruisleipä jonka kantapala oli parasta herkkua mitä tiesin.

-Tinke-80
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Kotkalainen Reittisen Kotileipä tekee parhaan juurilimpun ja myös mielestäni rieska on parasta, mitä on eteen tullut. Tätä kirjoittaessani juuri syön limppua Braunschwaigerin kanssa.
 

Bbird80

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onpa maukas ketju. Omaan makuhermooni ovat jättäneet positiivisen jälkensä seuraavat tuotokset:

Mannisen kotileipomo (Konnevesi): ruislimppu
Sysmän leipä: reikäleipä ja pienet pyöreät reikäpalat
Luopioisten kotileipomo: reikäleipä
Pekan leipä (Heinola): reikäleipä

Näistä käsittääkseni vain Pekan leipää saa säännöllisesti pk-seudun ruokakaupoista. Mannisen limppu säilyy pehmeän syömäkelpoisena yllättävän kauan, reikäleivät pitää nauttia tuoreena.

Tuore, juureen tehty hapanruisleipä, jonka päällä voita, on yksi parhaista makuelämyksistä. Pitäisikö alkaa leipomaan itse?
 

Erik Loka

Jäsen
Tuore, juureen tehty hapanruisleipä, jonka päällä voita, on yksi parhaista makuelämyksistä. Pitäisikö alkaa leipomaan itse?

Suosittelen ehdottomasti. Vaatii vähän vaivaa, mutta leipiä voi tehdä kerralla useamman ison, joten siitä riittää pidemmäksikin aikaa. Hapattamisesta paistamiseen menee pari päivää, mutta itse leipomiseen ehkä maksimissaan tunti. Normaalissa sähköuunissakin tulee ihan priimaa.

Toki se juuri pitää hankkia jostain tai tehdä sekin itse.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Jos ei mitään muuta syytä keksi Lahdessa vierailulle, niin kannattaa tulla syömään ruisleipiä.

-(lahtelaisen) Viipurilaisen kotileipomon ruisreikäleipä
-(hollola) Pullapoikien vastaava
-(Nastola) Villähteen ruisleipä
joiden lisäksi paljon muita. Pk-seudulla asuessa huomasimme, että markettien, jopa Tapiolan Stockmannin leipäosasto sisälsi lähes silkkaa bulkkia. Viipurilaisen kotileipomon reikäleipää sitten lopulta löytyi Ison Omenan Citymarketista.

Itse olen siirtynyt paitsi vähemmälle leivälle (enemmälle ruoalle) myös syömään eniten Kuusankoskelaisen Tuomon luomun ruisvuokaleipää. Sitä saan ostettua paikkakunnan upeasta luomukaupasta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös