Missä valmistetaan paras suomalainen ruisleipä?

  • 22 867
  • 89

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Moilanen taitaa kuulua siihen perheleipurisysteemiin, eli pienet leipomot ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja saaneet laajemman jakeluverkoston. Lohjallakin myydään Savon Jääkäriä ja Täysrukiista, vaikka Moilanen pitää majaansa Pieksämäellä. Ainoa miinus on vain se, että leivät eivät ole yleensä kovin tuoreita tai sitten ne ovat jälkiuunileipiä, kuten tuo Jääkäri.
 

J.Hotti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK Detroit Red Wings FC Barcelona
Paras ruisleipä tulee ehdottomasti idän suunnalta. Uimaharjun leipomo / leipä sekä Ilomantsin leipomo / leipä, siitä ei leipä enää parane! Pakolliset ostokset aina kun tulee käytyä sukuloimassa.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
sampio kirjoitti:
Onko tuo Rikkilän leipä ehtaa tavaraa vai jatkettu vehnällä?

Kyllä tuo pitäisi pelkkää ruista olla, kävin äsken kaupassa mutta ei voinut tuota tarkistaa kun oli kaikki Rikkilän leivät myyty. Sen sijaan siitä onko tuossa käytetty juurta vai hiivaa en ole yhtään varma, muut pienleipomot täällä (Korpela, Pulli) näyttävät käyttävän hiivaa.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
tällainenkin gallup

Kyllä se perinteisesti on Pekka Heikkisen (Kajaani) puu-uunileipä, jota joku muukin jo aiemmin ehdotti. Toinen hyvä (Etelä-Suomessa) on mysliruisleipä, jota myydään mm. S-Marketissa mutta en muista valmistajaa.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Näistä markettileivistä tämänhetkinen suosikki on Linkosuon Ruis Oskari. Myös Perinteinen Oululaisen Jälkkäri menee hyvin. Oikeastaan kaikki ruisleipä menee, myös nuo erilaiset ruispala-sekoitukset*, jos niitä nyt ruisleiviksi voi laskea.


*Säännön vahvistava poikkeus: Leivon Leipomon Perheleipurien ruispalat. Ensimmäinen ja ainoa ruisleipä, joka ei pudonnut millään. Niin hirveää scheisseä, että jouduin heittämään 4 viimeistä paria roskiin.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Kaupallisista leivistä voiton vie Marskin limppu. Harmi, ettei myydä joka paikassa, mutta ainakin Prismasta löytyy. Parasta siitä tulee kun antaa pari päivää leivän vetäytyä ostohetkestä.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Stockmannilta saa (ainakin Itis ja Keskusta) Veijalaisen ruisleipää, joka on 100% ruis ja juureen tehty. Aika hapan. Loistavaa kaiken kaikkiaan, mutta valitettavan kallista.

Paremmaksi laittaa kuitenkin mökki paikkakunnalla oleva Heinon leipä, niin ikään 100% ruuista ja juureen tehty ja kaiken lisäksi myös kotimaista ruista lähiviljeliöiltä. On myös suhteellisen edullista.
 

Kaivanto

Jäsen
Mikon leipä osakeyhtiön Hiivaton rukiinen leipä on erinomainen perusreikäleipä. Paksu ja rapea pohja, mikä on ruisleivässä tärkeintä.

Yleisesti ottaen ruisleipä on parasta tietysti uunilämpimänä, mutta jos sellaista ei ole saatavilla, paahdin on välttämätön. Kylmä ruisleipä ei ole mielestäni lämpimän veroista. Pirteä hapan puraisu muuttuu kitkeryyden suuntaan.

Ruislimppu ei pärjää reikäleivälle ollenkaan. Johtuu kuoren vähäisemmästä osuudesta suhteessa koko leivän tilavuuteen, luulisin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ruislimppu ei pärjää reikäleivälle ollenkaan. Johtuu kuoren vähäisemmästä osuudesta suhteessa koko leivän tilavuuteen, luulisin.

No aika perseestä on sunkin filosofiasi. Ei muuten, mutta tuo on vain täysin väärä mielipide. Ja limpussakin on rapeutta, jos ne tehdään oikein, eikä väärin, kuten jotkut molopäät joskus tapaavat.
 

Kaivanto

Jäsen
Haha, taidat olla limppufriikki raukka joutunut elämään vaikutteille alttiita vuosiasi jossain kaskea polttavan itäisen Suomen persereiässä? Sen verran tunnustusta sentään, että huomasit aivan oikein, että tässä ei ole kyse makuasioista.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Haha, taidat olla limppufriikki raukka joutunut elämään vaikutteille alttiita vuosiasi jossain kaskea polttavan itäisen Suomen persereiässä? Sen verran tunnusta sentään, että huomasit aivan oikein, että tässä ei ole kyse makuasioista.

Savolaiset asuttivat Suomen ja ymmärtävät syödä leipänsä tuoreena ilman vuosikymmenten orrella riiputusta. Saahan tuolla tavoin rapeaa vaikka anopista.

Ja nimenomaan, tässä ei ole kyse makuasiasta, koska minä olen oikeassa.
 

Viljuri

Jäsen
Ruisleivän lämmittäminen paahtimella ei kyllä kuullosta kovin makuhermoja herättelevältä vaihtoehdolta.

Siitä tulee lähinnä mieleen jollain opiskeluajan budjetilla tehty "miniaamiainen".

Toki sittemmin kannattaisi kehittää hieman makuaistiaan, jos ja kun itse kunkin budjettikehykset mahdollistavat näkemyksen kehittämisen myös tälle leipäpuolelle. Olen kyllä huomannut, että jotkut eivät osaa päästä "tuorejuustoa ja paahdettu ruisleipä"-moodistaan sitten millään irti. Melko vulgaaria, etten sanoisi.

Ei toki, etteikö aidosti ruokakulttuuriimme kuuluvat asiat, kuten HK:n lenkki kärvennettynä nuotiolla, mallasjuomien kera nautittuna, toisinaan vetoaisi.
 

Kaivanto

Jäsen
Ruisleivän lämmittäminen paahtimella ei kyllä kuullosta kovin makuhermoja herättelevältä vaihtoehdolta.

Siitä tulee lähinnä mieleen jollain opiskeluajan budjetilla tehty "miniaamiainen".

Toki sittemmin kannattaisi kehittää hieman makuaistiaan, jos ja kun itse kunkin budjettikehykset mahdollistavat näkemyksen kehittämisen myös tälle leipäpuolelle.

Onko tämä tarkoitus ymmärtää niin, että opiskelijana paahdoit ruisleipäsi ja siitä asti, kun rikastuit, olet syönyt sen kylmänä? Tiesitkö, että Guinnessin ennätyskirjan 1987 mukaan maailmanhistorian suurin saituri oli Henrietta "Hetty" Howland Green (1835-1946), "...jolla pelkästään yhdessä pankissa oli yli 31,4 miljoonan dollarin tili. Hänen pojaltaan jouduttiin amputoimaan jalka, koska äiti kulutti aikaa ilmaisen klinikan hakemiseen. Äiti itse eli kylmällä puurolla, koska oli liian saita lämmittääkseen sitä"?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Paitsi että Suomessa esiintyy OECD:n tilaston koodi Q67HO339 mukaan ihmisten työaikana, vapaa-aikana ja nukkuessa poikkeuksellisen vähän kieroilua, mikä kaataa em. väitteen.
No, ne muuttivat sen jälkeen Keski-Ruotsin metsiin ja lähtivät sieltä lopulta uuteen maailmaan asuttamaan sitä. Asuttaminen ja siittäminen ovat eri asioita.
 

Viljuri

Jäsen
Onko tämä tarkoitus ymmärtää niin, että opiskelijana paahdoit ruisleipäsi ja siitä asti, kun rikastuit, olet syönyt sen kylmänä? Tiesitkö, että Guinnessin ennätyskirjan 1987 mukaan maailmanhistorian suurin saituri oli Henrietta "Hetty" Howland Green (1835-1946), "...jolla pelkästään yhdessä pankissa oli yli 31,4 miljoonan dollarin tili. Hänen pojaltaan jouduttiin amputoimaan jalka, koska äiti kulutti aikaa ilmaisen klinikan hakemiseen. Äiti itse eli kylmällä puurolla, koska oli liian saita lämmittääkseen sitä"?

Niin, no, lähinnä kait tarkoitin sitä, että ruisleipää saa halutessaan lämpimänä himaan jo melkein mistä tahansa, kun niissä on nämä deli-pisteet ja sen sellaiset. Ei siis välttämättä ole tarvis kantaa sitä viikkojen säilyvyyttä varten tehtyä vakuumipakattua klönttiä kaupasta kotiin, ja yrittää saada siihen edes jotain potkua lämmittämällä sitä! ;) Ehkä jollain kiviuunilla se mahdollisesti onnistuu, jos siis sellainen keittiön varustukseen kuuluu. (ja miksei kuuluisi?)

Mitä tulee rikastumiseen, niin se on kyllä kaukana minusta. Tässä mielessä voinenkin tuoda esille mitä kainoimmin, onhan tämä puolijulkinen foorumi, että voisin tutustua mielellään suomenruotsalaisiin kartanonperijättäriin, kaikenlaisen "jättekivan" merkeissä.
 

Kaivanto

Jäsen
Niin, no, lähinnä kait tarkoitin sitä, että ruisleipää saa halutessaan lämpimänä himaan jo melkein mistä tahansa, kun niissä on nämä deli-pisteet ja sen sellaiset.

Ei hitto: vaikka puhuisit ruisleivästä, viestiesi sanoja joutuu googlaamaan. Mutta nyt, kun tiedän, mikä on deli-piste, niin kyllä. Samaa taisinkin jo tuolla sanoa, että tuore ja lämmin ruisleipä on paras vaihtoehto. Mutta koska esimerkiksi nyt juuri hiukoo ja taitaa deli-piste olla kiinni, paahdin on ehdoton.

Ja, joo, olen myös puutteessa :(
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ruispalojen hyvä puoli on siinä, että ne voi iskeä tuoreena pakastimeen ja sieltä sitten kätevästi onkia mikron kautta tuoretta ja lämmintä leipää pöytään. Veikkaan savolaisten keksinnöksi.
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Lähileipä rulettaa. Eli meillä päin syödään Rostenin ja Salosen tuotteita, lisäksi tamperelainen RuisOskari on hyvää. Päälle vaikka raejuustoa.
 
Itse tykkään ostella Vaasan valmistamaa, mutta Pirkka-nimen alle paketoitua halkaistua ja rouheista jälkiuunileipää, joka sisältää kuitua n. 13%. Tuo leipä vaan parane, kun sen antaa kuivua ja kovettua. Samaa ei voi sanoa ruispaloista ja muista vastaavista, jotka maistuvat jo muutaman päivän säilytykseen jälkeen pahvilta.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Itse tykkään ostella Vaasan valmistamaa, mutta Pirkka-nimen alle paketoitua halkaistua ja rouheista jälkiuunileipää, joka sisältää kuitua n. 13%. Tuo leipä vaan parane, kun sen antaa kuivua ja kovettua. Samaa ei voi sanoa ruispaloista ja muista vastaavista, jotka maistuvat jo muutaman päivän säilytykseen jälkeen pahvilta.

Vanhat ruispalat ovat nannaa kun ne laittaa paahtimeen. Toinen vaihtoehto on laittaa päälle vähän viipaloitua lenkkiä, tomaattia, sipulia ja juustoa ja eikun uuniin. Nam.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Vanhat ruispalat ovat nannaa kun ne laittaa paahtimeen. Toinen vaihtoehto on laittaa päälle vähän viipaloitua lenkkiä, tomaattia, sipulia ja juustoa ja eikun uuniin. Nam.

Yllämainittu on hulinaristille suunnattu erittäin kompakti paketti. No, sipulin jättäisin pois, jos itselle alkaisin tekemään kyseistä makunautintoa.

Ja sampiolla asuttamisista, elämä Suomessa taisi aluksi sittenkin keskittyä länsirannikolle. Tietäähän sen..
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Suurin osa kaupassa myytävistä "ruis" leivistä sisältää vehnää. Mitä ne sellaiset ruisleivät on? Varmin merkki tästä on, jos mainoksessa lukee "tosi rukiinen", niin voi olla varma, että ruista on jotain 35%. Kandee seurata

Oikea ruisleipä tehdään rukiista ja vedestä + suola. Jotkut nostatetaan hiivalla, jotkut tehdään vanhaan juureen.


ketjun aiheeseen

Kyrösjärven Kippari (Kova kuivattu ”revitty” ruisleipä tekijänä Myllyn Leipä. Nykyään myös kopioita markkinoilla…
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös