JAPA-ketjussa tuli puheeksi ruisleipä ja etenkin se ehta, vehnätön ruisleipä. Nostan tämän ketjun ylös, jotta leivät voidaan pureskella (heh heh) asiaan kuuluvassa ketjussa. Kävin äsken katsastamassa Jyväskylän Mestarin Herkun valikoiman ja löysin sieltä nopeasti viisi valmistajaa, joiden valikoimassa on leipä koostumuksella vesi, ruisjauho ja suola. Lisäksi kahdella leipomalla on toimituspäivä tiistaisin ja torstaisin, näilläkin voi olla valikoimissaan täysruistavaraa.
Tässä lyhyt koonnos ainakin meidän nykästen iloksi ja hyödyksi (toivottavasti muistan Leipomot oikein):
Purolan leipomo: Rapeakuorista, sisältä pehmeää limppua sekä samasta taikinasta väsättyä reikäleipää. Ostin limpun mukaan ja söin neljännesleivän juuri. Mahtavan makuista.
Jokihaaran: Edellisen tapaan rapeakuorista ja sisältä pehmeää leipää. Löytyy ainakin limppuna, luulen nähneeni myös vuokaleipänä. Limppua olen syönyt, hyvää, kuten Purolankin.
Palokan kotileipomo: Vaikuttaa läpeensä tiiviiltä ruisleivältä, en ole vielä maistanut, kun en oikein syty tähän kuivan ruisleivän koulukuntaan.
Ylä-Parikkala leipomo(?): Kuin edellä, eli ei sytytä kokeilemaan, ellei ole uunituoretta. Pieni limppu.
Pyymäen leipomo: Reikäleipä, jossa mukana ruismallasta veden, ruisjauhojen ja suolan lisäksi. Pehmeän tuntuinen, ulkoreunoista rapea. Pitää maistaa joskus.
Kahdella leipomolla oli toimituspäivät siis tiistaina ja torstaina. Ellen väärin muista, leipomot olivat Manninen ja Järvi-Suomen - jotakin. Voi olla, että missasin jonkun valmistajan, kun en viitsinyt dyykata hyllyjä kovin perusteellisesti. Nuo viisi ainakin löysin, ja valikoima siis vaihtelee päivästä riippuen.