Voisin kuvitella, että esim. Lauerman perhehelvetti tarkoittaa jotain aavistuksen pahempaa kuin huonoa lapsuutta.
Perimä luo alttiuden, jonka ympäristö laukaisee.
Helpointa asia on ymmärtää, kun pohtii jotain sairautta.
Kahdella ihmisellä voi olla samanlainen geneettinen alttius johonkin pitkäaikaissairauteen, mutta sairaus laukeaa vain toisella, koska hänelle sattuu kasautumaan vaikutteita, jotka laukaisevat sairauden.
Käytöshäiriöissä vaikuttavien muuttujien verkko ja sen yhteys perimään on perinjuurin mutkikas. Jotkut voivat selvitä kuiville täyspaskasta ja turvattomasta lapsuudesta, kun toisille jo pelkästään vanhempien puolisopuisa avioero voi osoittautua kuormittavaksi tekijäksi, joka laukaisee häiriökäytöksen. Siksi yksittäisillä tapauksilla ei ole todistusarvoa. Samat vaikutteet vaikuttavat eri ihmisiin eri tavalla erilaisen perimän vuoksi.
Oma isänikin tupakkaa polttaessaan ja viinaa juodessaan vetosi siihen, että hän tietää vaikka kuinka monta 7- ja 8-kymppistä ukkoa, joilla on raudanluja terveys, vaikka savu nousee ja elämä on kosteaa. Tuota uhoa riitti viisikymppiseksi saakka, kunnes vakava sairaus iski. Silloin muuttuivat elämäntavat ja tupakkakin jäi. Isäni perimä ei sallinut juopottelua ja tupakkaa kasikymppiseksi.
Kun Lauerma on huolissaan lastensuojelun tilasta, niin hänen huolensa perustuu siihen, että mitä enemmän perimältään häiriökäytökseen alttiita lapsia elää huonon lapsuuden, sitä suuremmaksi kasvaa rikollisten määrä.
Vielä kiteyttäen:
Sopiva perimä voi auttaa selviämään läpi vaikka kuinka huonon lapsuuden.
Huono perimä ei välttämättä johda häiriökäytökseen, jos lapsuus on turvallinen ja tasapainoinen.
Mutta kun ihmisellä on huono perimä ja huono lapsuus, niin silloin häiriökäyttäytymisen todennäköisyys on suuri. Kun lapsille ei pystytä tarjoamaan turvallista lapsuutta lastensuojelun resurssien puuttumisen vuoksi, niin rikollisten määrä kasvaa.