Afrikan tähdestä ja kolonialismista:
Jälleen kerran Kulttuurintutkimus-lehdessä julkaistu artikkeli, vuosi oli muistaakseni -97. Löytyn Ollin gradu samoista aiheista ilmestyi me...
jurinummelin.blogspot.com
Muuhun en ota kantaa kuin siihen, että kirjoittajan käsitys mercatorin projektiosta on sekoitus faktaa ja fiktiota: "Afrikan tähden kartta noudattaa nk. Mercatorin projektiota. Tämä karttamalli on virheellinen, mutta samalla se on maailman yleisin: sen mukaan on tehty suurin osa maailman karttoja. Se ei ole enää poliittisesti kovin korrekti karttamalli, koska siinä Eurooppa on asetettu keskelle ja sen koko saa suhteetonta merkitystä"
Mercatorin projektion "keskipiste" on päiväntasaaja, ei Eurooppa. Se tehdään projisoimalla pallo sylinteriksi, jolloin pituuspiirit muuttuvat suoriksi kaareutumisen sijaan. Silloin pinta-alat ja etäisyydet kasvavat sitä mukaa, mitä kauemmas päiväntasaajasta mennään. Mercatorin projektio ei ole virheellinen, toisin kuin kirjoittaja väittää, vaan se on yksi tapa projisoida pallo tasoksi (eli kartaksi). Mercatorin projektio säilyttää kulmat, muttei etäisyyksiä. Tämä on ihan hyödyllistä navigoinnin eli suuntiman kannalta. Kts.
en.wikipedia.org
Jep. On hyvin luonnollista, että eurooppalaiset kartografit kehittivät navigointia varten karttamallin, joka helpotti heidän omaa navigointintiaan mahdollisimman paljon. Karttapallon osien kanssa kun on vähän hankala suunnistaa.
Mittakaavaltaan se tietenkin on virheellinen aika karusti. Suomi on siinä lähes Intian kokoinen, Grönlanti selvästi suurempi kuin Afrikka tai Etelä-Amerikka ja toiseksi pienin manner Etelämanner suurempi, kuin kaikki muut mantereet yhteensä.
Myöhemmin on sitten tavallaan päätetty, että Mercatorin projektio edustaa asenteellista eurosentristyttä. Toki sen myönnän, että virheellisen kuvan se on minullekin lapsena antanut. Olen ollut aina hyvin kiinnostunut kartoista, mutta lapsena en tietenkään ymmärtänyt tuota vääristymää - joten tuli luultua esimerkiksi Suomen koosta liikoja. Ehkä tavallaan edelleen, kenties juuri Mercatorin projektion luoman maantieteellisen maailmankatsomuksen takia, pääsee aina välillä yllättämään, kuinka saatanallisen pitkiä etäisyydet ovat vaikkapa Brasiliassa.
Mutta ehkä kuitenkaan ei ole syytä aliarvioida ihmisten kykyä oppia asioita.
***
Sama koskee Afrikan Tähti -peliä muuten. Ehkä on syytä ajatella niin, että lapsetkin voivat oppia suhtautua peliin tavallaan aikansa kuvana eikä niin, että he automaattisesti omaksuisivat jonkun pelin jonakin aukottomana maailmankatsomuksellisena faktana.
Vähän paternalistista ja holhoavaa meininkiä nostaa näistä mekkala. Vähän kuin vaikkapa suhtautuminen kiroiluun lätkämatseissa: jotenkin turhaa repiä siitä peliverkkareita "think about the children" -periaatteella. Kyllä nuorimmatkin katsojat ymmärtävät törkeyksien huuhtelun huonoksi köytökseksi, jos kasvatukselliset asiat ovat muuten kunnossa - jos taas eivät ole, niin silloin typerät tavat omaksutaan muutenkin. Ei sillä, hyvä toki, että nykyään lätkämatseissa käyttäydytään paremmin, kuin 80-luvulla, jolloin itse pikkujätkänä aloin peleissä käymään. Olihan se nimittäin osin melko vajaata meininkiä siihen maailman aikaan.