UnenNukkuja
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Aika moni, kunhan on turkulainen
En tiedä, onko tämä ollut täällä, mutta tämä tyhjensi kyllä kyynelkanavani. :D
Luin saman jutun ja ei meinaa naurusta tulla loppua. Jännästi joillekin normikansalaiselle tulee omakotitaloon muuttaessaan kaikki ihan puun takaa.Hesarissa artikkeli omakotitalossa asumisesta nauratti. Siellä joku uusavutonperhe oli kokenut kovia hetkiä elämässä, kun olivat muuttaneet omakotitaloon asumaan. Onneksi pääsivät rivitaloon jossa ei lumityöt tai ilmanvaihtokone ahdista.
Onhan omakotitalossa jonkin verran pakollisia hommia, mutta olihan tuossa vedetty överiksi about kaikki. Kauhea homma opetella käyttämään ilmanvaihtokonetta ja maalämpöä, en ymmärrä mitä opeteltavaa noissa on. Toisekseen miksi alle 5 vuotta vanhaan omakotitaloon pitää olla laittamassa uusia silikoneja kylpyhuoneeseen?
No onneksi he pääsivät takas rivitaloon.
Avainsanahan tuossa lainauksessa olisi se "faksi". Pyytämättä ja yllättäenhän se tuli silloin reilut 20 vuotta sitten.Tuli luettua Kalevan otteluraportti eilisestä Kärpät - Lukko ottelusta. Kuvaus Melnickin hattutempusta yllätti. "... pyytämättä ja yllätyksenä kuin pääministerille".
Ihan asiallinen artikkelihan tuo oli ja varmaan pitää sisällään paljon niitä asioita mikä varsinkin meitä n. 30-40 vuotiaita mietityttää. Periaatteessa halutaan asua omakotitalossa, mutta käytännössä ei.Hesarissa artikkeli omakotitalossa asumisesta nauratti. Siellä joku uusavutonperhe oli kokenut kovia hetkiä elämässä, kun olivat muuttaneet omakotitaloon asumaan. Onneksi pääsivät rivitaloon jossa ei lumityöt tai ilmanvaihtokone ahdista.
Onhan omakotitalossa jonkin verran pakollisia hommia, mutta olihan tuossa vedetty överiksi about kaikki. Kauhea homma opetella käyttämään ilmanvaihtokonetta ja maalämpöä, en ymmärrä mitä opeteltavaa noissa on. Toisekseen miksi alle 5 vuotta vanhaan omakotitaloon pitää olla laittamassa uusia silikoneja kylpyhuoneeseen?
No onneksi he pääsivät takas rivitaloon.
Ihan asiallinen artikkelihan tuo oli ja varmaan pitää sisällään paljon niitä asioita mikä varsinkin meitä n. 30-40 vuotiaita mietityttää. Periaatteessa halutaan asua omakotitalossa, mutta käytännössä ei.
Ainoa mikä minua rivitaloasujana ottaa tuossa jutussa päähän, tai no naurattaakin vähän, että kuvitellaan rivitaloasumisen olevan niin helppoa, että kerran vuodessa vaan yhtiökokoukseen istumaan ja sitten ei tartte muuta tehdä koko vuonna. Joo, meilläkin on ihan tarpeeksi tässä 16 asunnon yhtiössä niitä, jotka tyytyväisinä vain loisena asustelee, eikä osallistu mitenkään asunto-osakeyhtiön toimintaan. Varsinkin pienemmissä rivitaloyhtiössä jokaisen osakkaan pitäisi kantaa se oma osuutensa yhtiön toiminnasta. Mutta valitettavasti se vastuu noista kaikista toimenpiteistä jää monesti muutamalle osakkaalle.
Nimimerkillä, Vain kuolema päästää pois yhtiön hallituksesta
Puhumattakaan hinnasta. Omat lumityöt ja muut huollot saa tehdä verovapaasti. Huoltoyhtiön työssä on alvit ja eläkkeet ja sairaspäivät ja yhtiön katteet. Itsellä on omakotitalon juoksevat kulut sisältäen sähköt halvemmat kuin anopin hoitovastike 55 neliön kerrostalokaksiosta.Lisäksi tuo huoltoyhtiön hankinta lumitöihin ei ole rivitaloyhtiöissä itsestään selvyys kustannuksien puolesta. Ja jos se hankitaan niin millä prioriteetilla pieni rivitaloyhtiö on huoltoyhtiön lumitöissä.
Asuin aikoinaan (vuokralla) rivitalossa. Rivitaloyhtiöön kuului (muistaakseni) 16 asuntoa. Pihatyöt (nurmikon ja pensaiden leikkuu, kukkien hoito, lumityöt, lehtien harvointi yms) oli suurimmaksi osin asukkaiden kontolla. Tarvittaessa tuli auratraktori joka aurasi pihan ja talojen välissä olevan (kävely)tien (n. auton levyinen). Mutta tieltä omalle ovelle oleva pätkä oli itse tehtävä. Yleensä samat papat veti siellä lumikolan kanssa jo aamuvarhaisesta pihaa auki. Käytiin mekin kämppiksen kanssa välillä kolaamassa... Ja kasteltiin joskus kukkaistutuksia. Oltiin me myös haravoimassakin.Lisäksi tuo huoltoyhtiön hankinta lumitöihin ei ole rivitaloyhtiöissä itsestään selvyys kustannuksien puolesta. Ja jos se hankitaan niin millä prioriteetilla pieni rivitaloyhtiö on huoltoyhtiön lumitöissä.
Joo, olihan tuossa jutussa selkeä tarkoituksenmukainen agenda mukana toki.No varmaan riippuu lukijasta. Mun mielestä tuossa kyllä toimittaja yhdessä sen rivitaloon muuttaneen kanssa teki parhaansa demonisoidakseen omakotiasumista.
Siitä samaa mieltä muiden kirjoittajien kanssa, että onneksi kaikille löytyy sopivia asumismuotoja.
Mutta kuten itsekin kirjoitat niin kyllähän tuossa saatiin rivitaloasuminen kuulostamaan todella helpolta ja halvalta vaikka todellisuudessa juurikin noin, että tietyt ihmiset kantavat suurta vastuuta ja stressiä as Oy:n hallituksen edustajina.
Lisäksi tuo huoltoyhtiön hankinta lumitöihin ei ole rivitaloyhtiöissä itsestään selvyys kustannuksien puolesta. Ja jos se hankitaan niin millä prioriteetilla pieni rivitaloyhtiö on huoltoyhtiön lumitöissä.
Itse tykkään periaatteessa omakotitalossa asumisesta, mutta käytännössä lumityöt ja ruohonleikkuu yms. ovat sellaisia asioita joita en mielelläni tee. Välillä tuli "mukavia" pikku yllätyksiä kuten se, että öljypoltin ei toiminutkaan aamulla joten ei ollut lämmintä vettä ja talossa alkoi olemaan kylmä kun pakkasta oli vähän enemmän. Noh, onneksi voi valita tilanteen niin ettei asu omakotitalossa.Omakotitalon ylläpidossa on hommaa, myönnän, mutta ei se mitään rakettitiedettä ole eikä vaadi yli-inhimillisiä ponnistuksia, vain hieman asennetta ja viitseliäisyyttä, että hoitaa nurmenleikkuut, lumityöt, yms. ajallaan ja pitää muutenkin huolta kiinteistöstään.
Nurmikko ja omenapuut ovat varmaan kaksi isotöisintä pihakasvia. Ja yleisintä. Toki mikään pakko kumpaakaan ei ole ns hoitaa, ja nurmikko varsinkin aika mälsä biodiversiteetiltäänkin.Mutta ei se tosiaan mitään mahdotonta hommaa ole, vaikka voi tuohonkin lisätä vaikeusastetta melko paljon laittamalla kasvimaata ja puutarhaa sinne tontille. Jos hankkii runsaasti satoa tuottavia omenapuita niin saa vaikeustasoa lisättyä ruohonleikkuuseen, etenkin jos siellä on kesä ja syksylajikkeita niin tontilla on omenoita kerättävänä pitkin kesää ja syksyä. Niitä pitää sitten noukkia etteivät ala ruohonleikkuria rikkomaan. Ja toki vaikkei niin nurmikostaan välittäisi niin sadat mätänevät omenat eivät tuota mitään kivaa hajua ympäristöönsä. Ja toki niitä omeniakin pitää sitten käsitellä jos ne kerää, mutta onpahan omenahilloa, mehua ja muuta sellaista koko talveksi.
Juu - meilllä on, tietysti, kasvimaa, muutama omenapuu ja pari muutaman neliön kasvihuonettakin, joten kesäisin puuhaa riittäää, joskin viime kesänä laitoimme kasvareihin painovoimaiset automaattikastelut, joten se hieman vähentää huolta(-mista)....
Mutta ei se tosiaan mitään mahdotonta hommaa ole, vaikka voi tuohonkin lisätä vaikeusastetta melko paljon laittamalla kasvimaata ja puutarhaa sinne tontille. Jos hankkii runsaasti satoa tuottavia omenapuita niin saa vaikeustasoa lisättyä ruohonleikkuuseen, etenkin jos siellä on kesä ja syksylajikkeita niin tontilla on omenoita kerättävänä pitkin kesää ja syksyä. Niitä pitää sitten noukkia etteivät ala ruohonleikkuria rikkomaan. Ja toki vaikkei niin nurmikostaan välittäisi niin sadat mätänevät omenat eivät tuota mitään kivaa hajua ympäristöönsä. Ja toki niitä omeniakin pitää sitten käsitellä jos ne kerää, mutta onpahan omenahilloa, mehua ja muuta sellaista koko talveksi.
Asuin aikoinaan (vuokralla) rivitalossa. Rivitaloyhtiöön kuului (muistaakseni) 16 asuntoa. Pihatyöt (nurmikon ja pensaiden leikkuu, kukkien hoito, lumityöt, lehtien harvointi yms) oli suurimmaksi osin asukkaiden kontolla. Tarvittaessa tuli auratraktori joka aurasi pihan ja talojen välissä olevan (kävely)tien (n. auton levyinen). Mutta tieltä omalle ovelle oleva pätkä oli itse tehtävä. Yleensä samat papat veti siellä lumikolan kanssa jo aamuvarhaisesta pihaa auki. Käytiin mekin kämppiksen kanssa välillä kolaamassa... Ja kasteltiin joskus kukkaistutuksia. Oltiin me myös haravoimassakin.
En tiedä vituttiko sitä porukkaa joka päätyi näitä hommia hoitamaan ettei kaikki osallistuneet. Yhtiössä oli aika paljon eläkeläisiä ja he yleensä olivat niitä jotka pihahommat hoiti. Kun me tultiin kämppiksen kanssa koulusta tai töistä niin hommat oli jo tehty. Ja toisekseen ei kaikkiin hommiin edes uskaltanut koskea kun ihmisillä oli niistä niin tarkat ajatukset ettei passannut mennä sotkemaan. Eikä me asuttu siinä rivarissa kuin vajaa puolitoista vuotta ette montaa talvea tullut nähtyä että miten lumityöt hoitui...
Edit. Niin, omakotitalossa ulkotyöt pitää itse tehdä, em. rivarissa voi mennä sen taakse että joku muu hoitaa... kun itse ei ehdi yms.
Tässäpä se.Nurmikko ja omenapuut ovat varmaan kaksi isotöisintä pihakasvia. Ja yleisintä. Toki mikään pakko kumpaakaan ei ole ns hoitaa, ja nurmikko varsinkin aika mälsä biodiversiteetiltäänkin.
Meillä onneksi omenapuut sen verran vanhoja että ei niistä omenoita liiaksi tule, ja ne ovat niin pieniä että robottiruohonleikkuri pystyy ajamaan päältä.
Haravointi on minulle se epämiellyttävin omakotitaloaskare, mutta se että kolme päivää vuodessa joudun siihen taipumaan ei tietenkään vedä epämiellyttävyydessään vertoja sille että joutuisin asumaan jonkun random tyypin seinänaapurina joka päivä. Ja haravointikin toki täysin valinnaista, ei mitenkään pakollista, ja ehkä se miten kivalta haravoitu piha näyttää, on kuitenkin wörtti.
Kannustan ihmisiä valitsemaan itselleen miellyttävimmän tavan asua. Aika usein tulee mieleen että viihtyvätköhän ihmiset kotonaan kun on kauhea vimma esim matkustella. Käy vähän sääliksi jopa.