Mainos

Millä grillaat?

  • 14 937
  • 89

Millä grillaat?


  • Äänestäjiä
    418

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Designer kirjoitti:
Jos joku tietää paremman hiilloksen kuin savusaunan kiukaan alta lapioitu puoli kuutiota tulikuumaa hiillosta niin sopii kertoa.

Onks niissä hiilissä sit jotain eroa jos ne on poltettu notskissa tai jonkun helvetin savusaunan kiukaan alla? :O
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kesämökin pihalle rakennettu isojen luonnonkivien (väh.100kg) nuotioala.

Alimpana lappeellaan suuri liuskekivi, joka toimii pohjana. Ympärillä sitten nämä isot kivet tuulensuojana. Muurauslaastia ei ole käytetty. Raot tilkitty pienemmillä kivillä.

Kantena toimii vanhasta puuhellasta lainattu kansi.
Lämmönlähteenä koivu/sekapuuklapit.

Molemmilla puolilla n. 3-metriset jykevät mäntypuun rungot istuinalustana.

Grillauspannuna toimii Turun Wärtsilän telakalla prässätty laivarautapannu. Halkaisija n,60 cm.

Toimii.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
avatar kirjoitti:
Onks niissä hiilissä sit jotain eroa jos ne on poltettu notskissa tai jonkun helvetin savusaunan kiukaan alla? :O
On, sekä laadussa että määrässä. No tottakai saman määrän hiiliä voisi saada nuotiollakin polttaen, mutta samalla vaivallahan se sauna lämpiää. Tuon hiilloksen aikaansaaminen ei ole hätäisen ihmisen laji, kuten ei savusaunan lämmittäminenkään.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Aidolla tulella, ei mitään hiiliä tietenkään. Grillinä joensuulaisen Erkko Madekiven Valugrilli. Ritilälle asetellaan muurikkapannu ja ei muuta kun veivailemaan tulta sopivalle korkeudelle.

Eipä ole maksettu mainos mutta laitetaan silti linkkiä: http://www.valugrilli.com

Tuossa on paistuneet monet herkut.
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Grillaus ei ole pelkästään makkaranpaistoa. Itselläni makkarankäyttö on jäänyt vähille.

Kana on helppoa grillattavaa. Samoin porsaanliha. Kalan loimutus on kärsivällisen kesäkokin puuhaa. Herkullista tulee kun homma hoidetaan oikein.

Suosikkejani nykyisin ovat erilaiset kasvisnyytit alumiinifolion sisällä grillattuina.
Reseptimahdollisuuksia on niin paljon kuin on kasviksiakin,- ja ennenkaikkea mielikuvitusta.

Helpointa,- vaan ei huonointa saa esim. ostamalla kaupan pakastealtaasta pussin keittojuureksia ja vaikkapa jonkun pakastekasvispussin. (Saa olla Pirkka-tuotteita.)

Ne vaan sekaisin ja folion sisään käärittynä. Hieman suolaa/jotain pippuria perään, ja ehkä tilkka vettä kuivumisen estämiseksi.
Siinä hyvä lisäke aterialle.

Samassa nyytissä kypsyy perunatkin kokonaisina oikein mainiosti, jos niin haluaa.

Erlaiset grillauskastikkeet ja kasvisöljyt ovat vapaasti käytettävissä nyytejäkin valmistettaessa.

Perkele. Kääräise vaikka kokonainen porkkana alumiinifolioon ja kypsennä grillillä. Hieman suolaa tottakai, koska vihannesten maku nostetaan nimenomaan sillä esille.

Näin helppoa, eikä todellakaan kallista, mutta mukavata.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hartiapankki kirjoitti:
Hiljattain valmistuneelle terassilleni kuuluu tietysti myös grilli, ja sellaisen hankin kauppareissuni lomassa muutama tunti sitten. Malli on tuollainen halvahko hiiligrilli, jossa on sivuilla ja 'tulipesän' alla puutasot. Varustukseen kuuluu myös jaloissa olevat pyörät. Ei siis perinteinen huoltoasema-pallogrilli, mutta ei mikään luksuslaitekaan. Illalla olisi tarkoitus testata.

Minkä merkkinen ja mistä liikkeestä ostettu tuo grilli on, jos saa tiedustella? Koko eilisen päivän kiersin Turun grillikauppoja hakien juuri tuon tyyppistä mallia mutta ei kun ei. Ihan tavallinen pallogrilli olisi ihan käypä, mutta haussa olisi astetta parempi malli, eli sivutasot, vähän enemmän korkeutta ja mahd. vielä säädettävä ritilän korkeus. Paljon maksoi tuo grillisi?

Itse aiheeseen liittyen, grillaan sekä hiilillä (mökillä) että kaasulla (vanhempien kotona).
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Kaasugrilli tossa takapihalla näköttää. Helpoin vaihtehto rivarissa, kun ei oikein voi isompia nuotioita alkaa rakentamaan ja hiilien kanssa vähän huono pelailla.
 

Hartiapankki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
benicio kirjoitti:
Minkä merkkinen ja mistä liikkeestä ostettu tuo grilli on, jos saa tiedustella? Koko eilisen päivän kiersin Turun grillikauppoja hakien juuri tuon tyyppistä mallia mutta ei kun ei. Ihan tavallinen pallogrilli olisi ihan käypä, mutta haussa olisi astetta parempi malli, eli sivutasot, vähän enemmän korkeutta ja mahd. vielä säädettävä ritilän korkeus. Paljon maksoi tuo grillisi?

Grillin merkkiä en muista, pakkauskin taitaa olla jo savuna ilmassa. Mutta eiköhän se joku kiinalainen ole tai sieltä suunnalta, hintaa oli 29,50 haettuna Lapualta.
 

dohf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kaasulla, kaasulla. Eikä sitten mitään laavakiviä, helpompaa on nakella lihat paljaaltaan nuotioon, kuin liekittää niitä kymmenen minuuttia ja syödä sitten hiiltyneitä koppuroita. Laavakivet ovat paholaisen keksintöä, nimikinhän jo kertoo, että tuolta alapuolelta sitä saa. Niiden tarkoituksena on ilmeisesti tasata lämpötiloja grillissä - en ole nähnyt yhtään toimivaa ratkaisua. Aina keskellä grilliä ruoka palaa ja laidoilla ei kypsy kuin grillaaja.

Toinen asia kaasugrilleissä kummastuttaa: kuinka monella siinä kannessa on lasiluukku? Näkyykö läpi, ja onko kuinka tarpeellinen paistamisessa? Omassa grillissä tätä tarviketta ei ole, enkä huomaa sitä kaivanneenikaan. Luukku auki niitä paistoksia kuitenkin käännellään.

Hiiligrillit ja vienon sytytysnestemarinadin maun olen jättänyt historiaan. Kaasulla grillaaminen on siistimpää, nopeampaa ja alkuinvestoinnin jälkeen halvempaa kuin hiilien käyttö. Meillä sentään grillataan vähintään kerran viikossa, ja nyt on kolmas kesä menossa samalla isolla kaasupullolla. Tulee grillattuakin enemmän, kun grilli on paistovalmiina parissa minuutissa.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Kyllähän grilliruoka pitää oikealla hiilloksella valmistaa. Eli siis halpa ja perinteinen hiiligrilli on tähän kysymykseen oma valintani. Sellainen löytyy nyt omalta takapihaltakin, kun kerrostaloasuminen jäi menneeseen elämään. Täytyy kuitenkin hiililläkin grillatessa muistaa, kuinka sen sytyttää, ettei ruoka maistu sytytysnesteeltä.

Kaasugrilli löytyy vanhempien luota sekä kesämökiltä, kyllähän sellaisellakin ruokaa tekee. Kuitenkin kaasugrillillä ei ruokaan saa grillaukseen kuuluvaa "karsinogeenin" makua samalla tavalla kuin kunnon hiiligrillillä. Sähkögrilliäkin on kerrostalon parvekkeella kokeiltu, mutta eipä sellaisesella ole oikein grilliruoan valmistuksen kanssa mitään tekemistä.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Hiiligrilli -ja homma haisee!

Grome kirjoitti:
Hiiligrilli. Viddu sitä tuoksua mmmm.....

Niin, kerrottakoon asian tiimoilta, että muistan kuin eilisen päivän erään juhannuksen, jolloin kaikki grillissä olleet tuotteet haisivat ja maistuivat sytytysnesteelle. En siis suosittele ylenmääräistä lutraamista tässäkään lajissa.

Korostettakoon, että itse vain laitoin ne kamat sinne grilliin ja joku muu suoritti sytytyksen. Mainittakoon vielä, että sytytys tapahtui ennen grillin lataamista.

Täältä tähän
 

Roomie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, St. Louis Blues
Ketä on se oikea grilli

Niin, itse sijoitin juuri sähkögrilliin. Mietin, että se on juuri minunlaiseni laiskan miehen tarpeisiin sopiva. Kaasugrilli on toki se miehekkäin vaihtoehto himogrillaajalle. Hiiligrillillekkin on varmaan vielä tilausta, mutta syy miksi vaihdoin sähkögrilliin oli tuo hiilien ja nesteiden kanssa pelaaminen. Ja grillin siivouskin oli varsin sottaista puuhaa.

Mikä on sinun valintasi?

Edit: otetaan se silmä käteen niin nähdään ne vanhatkin ketjut... Kiitos ja Anteeksi!
 
Viimeksi muokattu:

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Ainoa oikea vaihtoehto hiiligrilli varustettuna kotimaisilla koivuhiilillä.

Esim. Paul Bocuse sanoi eräässä haastattelussa, että lihaa ei saa pilata grillaamalla kaasulla tai sähköllä.

Samoin mm. Jyrki Sukula grillaa hiilillä. Eiköhän ammattilaiset tiedä hieman paremmin.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Täytyy taas varmaan huomenna tuhlata kaasua.....

Tämä aiheuttaa jatkuvaa ihmetystä. Ensin ostetaan kalliit ainekset ja nähdään vaivaa ruoan valmistelussa, sitten ne pilataan kaasugrillissä.
Todellinen kulinaristihan ei syö kuin puuhiilillä grillattua ruokaa ja nimenomaan koivuhiilillä. Toki kunnon koivuhiilien löytäminen on nykyään vaikeaa, mutta mikä tahansa lehtipuuhiilikin voittaa kaasugrillin.
 

pete666

Jäsen
Suosikkijoukkue
BLUES
Tämä aiheuttaa jatkuvaa ihmetystä. Ensin ostetaan kalliit ainekset ja nähdään vaivaa ruoan valmistelussa, sitten ne pilataan kaasugrillissä.
Todellinen kulinaristihan ei syö kuin puuhiilillä grillattua ruokaa ja nimenomaan koivuhiilillä. Toki kunnon koivuhiilien löytäminen on nykyään vaikeaa, mutta mikä tahansa lehtipuuhiilikin voittaa kaasugrillin.


Makuasioita kaikki tyynni. Tottahan tuo tietysti on, mutta ostin kuitenkin kaasugrillin ja ihan tyytyväinen olen ollut.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä aiheuttaa jatkuvaa ihmetystä. Ensin ostetaan kalliit ainekset ja nähdään vaivaa ruoan valmistelussa, sitten ne pilataan kaasugrillissä.
Todellinen kulinaristihan ei syö kuin puuhiilillä grillattua ruokaa ja nimenomaan koivuhiilillä. Toki kunnon koivuhiilien löytäminen on nykyään vaikeaa, mutta mikä tahansa lehtipuuhiilikin voittaa kaasugrillin.

Potaskaa.

Tämä on näitä, puulämmitteinen sauna on parempi kuin sähkö ämmitteinen väittelyjä. Hyvä kaasugrilli on ruuan valmistuksen kannalta selvästi parempi, koska siinä lämpöä pystyy säätelemään huomattavasti paremmin kuin hiiligrillissä. Itse grillaan kotona kaasulla ja mökillä koivupuilla (ei hiiliä).

Kysymys onkin tunnelmasta, on kiva tuhertaa puiden kanssa ja viritellä hiillosta.
PS. Sama tilanne on saunan kanssa.
 

Rocco

Jäsen
Kyllähän perinteinen puugrilli on ehdoton. Itse poltan puut, teen kunnon hiilloksen ja näen vaivaa. Jos oikein haluan ruveta kulinaristiksi niin hiilloksen päälle heitän vähän leppähaketta niin saa sitä savustuksen makua vielä enemmän mukaan.

Puu/hiiligrillissä ruokaan tulee sellainen omanlainen maku, mitä ei kaasugrillistä saa. Toki kaasukin on parempi kuin normaali uuni/liesi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Puu/hiiligrillissä ruokaan tulee sellainen omanlainen maku, mitä ei kaasugrillistä saa. Toki kaasukin on parempi kuin normaali uuni/liesi.

Jos on kunnon kaasugrilli, nämä aromilastut voi lisätä, ei ongelmaa.

Kaasugrilli ja sähkösauna ovat tässä maassa kirosanoja. Samoin katsotaan kieroon kaveria, joka kertoo, että hänen mökillään on sisävessa ja suihku. Tässä on kysymys ilmeisesti suomalaisten kaipuusta luontoon eli mökillä pitää käydä vessassa hyttysten syötävänä, tehdä ruoka avotulella satoi tai paistoi ja pestä kylmällä vedellä...
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
Hyvä kaasugrilli on ruuan valmistuksen kannalta selvästi parempi, koska siinä lämpöä pystyy säätelemään huomattavasti paremmin kuin hiiligrillissä.

Varmasti parempi käytössä, mutta makujen kanssa sitä ei voi ikinä verrata puilla tapahtuvaan grillaukseen.

Itsellä on kaasugrilli vain ja ainoastaan sen vuoksi, että rivarissa se on helpoin. Mökillä kaasugrilli ei sovellu kuin kasvisten valmistamiseen. Kalan ja lihan grillaamiseen puugrilli on ehdoton ykkönen. Jos kaasugrillissä ja puugrillissä valmistettujen ruokien välillä ei huomaa makueroja, on syytä hakeutua lekurille.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Potaskaa.

Tämä on näitä, puulämmitteinen sauna on parempi kuin sähkö ämmitteinen väittelyjä. Hyvä kaasugrilli on ruuan valmistuksen kannalta selvästi parempi, koska siinä lämpöä pystyy säätelemään huomattavasti paremmin kuin hiiligrillissä. Itse grillaan kotona kaasulla ja mökillä koivupuilla (ei hiiliä).

Kysymys onkin tunnelmasta, on kiva tuhertaa puiden kanssa ja viritellä hiillosta.
PS. Sama tilanne on saunan kanssa.

Maailman ehkä tunnetuin huippukokki, ranskalainen Paul Bocuse, sanoi jossain haastattelussa jotain tähän tyyliin: Lihan grillauksessa ainoa oikea tapa on puuhiilet. Varsinkin sisätiloissa, kuten ravintolassa, kaasu olisi huomattavasti vaivattomampi vaihtoehto, mutta ainakin kyseisen herran ravintoloissa on sisälläkin hiiligrillit.
Lämpötilan säätely hiiligrillissä perustuukin ritilän korkeuden säätöön, mikä ei toki marketin halpisgrilleillä ole helppoa. Mutta jo rautakaupan pallogrilleillä se onnistuu. Yleinen virhe on myös laittaa liikaa hiiliä, mikä usein tosin johtuu ulkomaalaisten hiilien laadun heikkoudesta. Samassa säkissäkin voi olla useaa eri puulajia, jolloin lämpötilaero ja paloaika voi olla huomattava.
Puilla grillausta eivät taas asiantuntijat suosittele karsinogeenien takia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Varmasti parempi käytössä, mutta makujen kanssa sitä ei voi ikinä verrata puilla tapahtuvaan grillaukseen...

Tämä on täyttä potaskaa edelleen.

Täytyy muistaa, että puhutaan kunnon kaasugrillistä, ei mistään 169€ tarjous grillistä. Toisaalta, miksi huippu kokit käyttävät kaasua??
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
Tämä on täyttä potaskaa edelleen.

Täytyy muistaa, että puhutaan kunnon kaasugrillistä, ei mistään 169€ tarjous grillistä. Toisaalta, miksi huippu kokit käyttävät kaasua??

UH, mitä tietämystä kaasusta ja sen tarjoamasta makusävystä. Oletko kenties Hank Hill? Huippukokit käyttävät kaasua kattiloille ja pannuille, eivät avotuligrillaukseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös