Miksei Suur-Suomea ole syntynyt?

  • 51 141
  • 259
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Uskallan kyllä epäillä tuota irtautumista. Kansallismielinen suomalaisuushan syntyi Venäjän vallan aikaan eikä sitä tietääkseni esintynyt silloin kun olimme osa Ruotsia..

Älähän nyt @Hans Geering höpise, kyllähän tuo kansallistunne, irtautuminen ja kapinahenki kyti suomalaisissa ruotsalaisen kruunun aateliston sortoa ja riistoa vastaankin yhtälailla kun talonpojat olivat tuohon mennessä sisäistäneet ruotsinvallan alla, mikä oli pelin henki. Ruotsalaiset käyttivät sotiessaan Venäjää vastaan paljolti suomalaisia sotajoukkoinaan ja määräsivät talonpojille linnaleirijärjestelmän vuoksi ylimääräisiä sota-apuveroja, eli ylläpidettiin ja majoitettiin kruunun sotajoukkoja.

Tämän ja osin myös ruotsin kruunun oman valtataistelun seurauksena syttyi myös kansannousu Nuijasota Nuijasota – Wikipedia ,jossa tilallisten ja talonpoikien johtoon asettui ilmajokelainen ratsutilallinen ja nimismies Jaakko Ilkka. Vastassa oli Ruotsin kuninkaan asettama Klaus Fleming, joka oli tuolloin käytännössä kruunun nimittämä itsenäinen sotilasdiktaattori Suomen alueella. Tämän sodan oleellisia näytöksiä näyteltiin myös noilla Kyrön seuduilla.

Suomalaisen kansallisvaltion synnystä puheenollen, omasta mielestäni Ruotsin alaisuudessa tämä Suomen alue oli joukko tavanomaisia läänejä ja pitäjiä ilman minkäänlaisia erityisoikeuksia. Kun Suomen alue Suomen Sodan jälkeen 1808 liitettiin Venäjään sen asema muuttui. Osittain Napoleoninkin vuoksi Suomi sai erityisaseman, ja Suomen alueen asiat alistettiin suoraan Tsaarin päätettäväksi. Hänen edustajanaan toimi Suomessa kenraalikuvernööri. Perustettiin myös valtiopäivät. Tällä tavalla alustettiin Suomen autonomiaa, joka johti lopulta itsenäistymiseen. Huomion arvoista myös on, että Suomen kulttuuri, talouselämä ja yhteiskunta rupesi nopeasti kehittymään, syntyi mm. oma virkamies- ja oikeuslaitoskoneisto.

Jos Suomi olisi säilynyt osana Ruotsia, itsenäisen kansallisvaltion synnyttäminen olisi ollut paljon tuskallisempaa, koska ylin sääty oli ruotsinkielistä eikä Suomella olisi todennnäköisesti ollut edes omaa suomenkielistä valtiokoneistoa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Suomen kielen asema vahvistui 1800-luvun puolivälissä, mutta virallisesti siitä tuli tasa-arvoinen vasta 1900-luvun alussa. Snellman olisi saattanut puolustaa suomen kieltä myös Ruotsin vallan alla.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
@Jack of Spades
Kaikella kunnioituksella, tulkintasi Nuijasodan syistä olisi mennyt läpi 30-luvulla oikein hienosti, mutta historiankirjoituksen valtavirta ei tuota näkemystä ole tukenut enää useaan vuosikymmeneen. Tietysti voidaan ajatella, että akateeminen tutkimus on tältä(kin) osin korruptoitunutta, mutta itse näen kuitenkin mieluummin niin, että mikäli asiaan perehtyneet miehet ja naiset noin keskimäärin ovat samaa mieltä Nuijasodan taustoista ja ratkaisevista syistä, ei siihen maallikkopohjalta hirveästi ole lisättävää, vaikka se omaan agendaan ei sopisikaan. Sitä sanotaan myös rehellisyydeksi - miksi Suomelle pitää kehittää jokin tarunhohtoinen menneisyys ja miksi Ruotsin vallan alaisuus on niin monelle ylitsepääsemätön asia, jos meillä tällä hetkellä menee kuitenkin aivan vitun hyvin melkein millä mittarilla tahansa mitattuna? Itsenäinen Suomi on menestystarina, jonka perustana ovat niin 1800-luvun uudistukset ja teollistuminen kuin Ruotsin vallan aikainen integraatio läntiseen kulttuuripiiriin. Edellisestä saamme olla kiitollisia, niin monta mutkaa olisi voinut mennä pitkäksi ja metsään tämän vajaan sadan vuoden aikana, ja jälkimmäisiä meidän ei millään tavoin tarvitse hävetä. Ylpeitä voimme olla maastamme ilman kiillotettua menneisyyttäkin, ihan tällaisina vaivaisten korvenkävijöiden ja sotaväkeen pakko-otettujen jälkeläisinä.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
@Jack of Spades
Kaikella kunnioituksella, tulkintasi Nuijasodan syistä olisi mennyt läpi 30-luvulla oikein hienosti, mutta historiankirjoituksen valtavirta ei tuota näkemystä ole tukenut enää useaan vuosikymmeneen. Tietysti voidaan ajatella, että akateeminen tutkimus on tältä(kin) osin korruptoitunutta, mutta itse näen kuitenkin mieluummin niin, että mikäli asiaan perehtyneet miehet ja naiset noin keskimäärin ovat samaa mieltä Nuijasodan taustoista ja ratkaisevista syistä, ei siihen maallikkopohjalta hirveästi ole lisättävää, vaikka se omaan agendaan ei sopisikaan. Sitä sanotaan myös rehellisyydeksi - miksi Suomelle pitää kehittää jokin tarunhohtoinen menneisyys ja miksi Ruotsin vallan alaisuus on niin monelle ylitsepääsemätön asia, jos meillä tällä hetkellä menee kuitenkin aivan vitun hyvin melkein millä mittarilla tahansa mitattuna?

Niin kaikella kunnioituksella, enkö minä tuossa tuonut esille niitä syitä, joiden takia Nuijasota käytiin? Talonpojat tuskin olisivat alkaneet kapinoimaan ilman minkäänlaista syytä olemattomasti aseistautuneina Ruotsin kruunua vastaan? Miehiä vietiin tapatettavaksi sotiin kruunun suurvalta-haihattelujen vuoksi ja päälle vietiin tuhkatkin pesästä sotajoukkojen ylläpitoon verottamalla entistä rankemmin.

Ei Suomelle tarvitse mitään tarunhohtoista menneisyyttä kehittää, mutta totuus on, että Suomen heimot asuttivat Perä-Pohjolan seutuja ennen ruotsalaisia ja venäläisiä valloittajia. Ei tuota asiaa myöskään tarvitse mitenkään yrittää muuttaa opettamalla kansalaisille muunneltua harhaanjohtavaa historiankuvaa. Sen verran runsaasti on olemassa tietoa eri puolilta Suomea, mikä kertoo ihan jotain muuta kuin on annettu ajan saatossa ymmärtää. Minä olen tuonut esille faktoja kansamme rautakautisesta historiasta museoviraston virallisesti tutkimin argumentein, hyväksy sinäkin tosiasiat. Valitettavan monella näyttää olevan nykypäivänä täysin hukassa käsitys oman kansansa tai heimonsa menneisyydestä, joku uskoo kaikki totuutena mitä syötetään, joku toinen kyseenalaistaa.

Ruotsin mennyt valtakausi ei ole mikään "ylitsepääsemätön asia", mutta se saisi jo loppua, tästä on nykypäivänä jokseenkin turhia jäänteitä suomalaisessa yhteiskunnassa, politiikassa, virkakoneistossa, Ahvenanmaan erityisasemassa, kielessä jne. En sano, ettei Ruotsin kumppanuudesta olisi itsenäisyytemme aikakaudella ollut hyötyäkin, mielestäni esim. tulevat hävittähankinnat pitäisi ehdottomasti tehdä Ruotsista jos heidän väläyttämänsä diili käsittää hävittäjien valmistustyöt ja softan kehittämisen täällä Suomessa.

Niin meneekö Suomella nyt jotenkin erityisen hyvin nykypäivänä esim. taloudellisesti eurossa? Ruotsilla mielestäni pyyhkii tuossa vieressä paljon paremmin, talous kovassa nousussa kun Suomi hirttäytyi euroonsa ja makaa taantumassa. Se voitaisiin tehdä että vaihdettaisiin valtiolliset päättäjämme Ruotsin kanssa keskenään päittäin kun viisaus tuntuu paenneen jo ajat sitten näiltä meidän kotoisilta herroiltamme.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ei Suomelle tarvitse mitään tarunhohtoista menneisyyttä kehittää, mutta totuus on, että Suomen heimot asuttivat Perä-Pohjolan seutuja ennen ruotsalaisia ja venäläisiä valloittajia.


jotka olivat anastaneet saamelaisilta ajaen nämä yhä pohjoisemmaksi ja näitä esim Pirkkalasta käsin verottamalla Tornio laaksossa miekan voimalla.


just saying... se kun usein unohdetaan, että vallottajina mekin tällä ollaan. Jään vetäytyessä tänne tuli saamelaiset paimentolaiskansat, me vasta myöhemmin...


… historiaan on niin helppo piirrellä aikarajoja joita ennen tilanne ei merkitse mitään, mutta jonka jälkeen tilanne on DeFacto. Suomen tapauksessa usein toi vedetään 1939 kohalle ja itketään ”menetettyjä” alueita, jotka siis oli osa Suomea vaan parikytvuotta
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
jotka olivat anastaneet saamelaisilta ajaen nämä yhä pohjoisemmaksi ja näitä esim Pirkkalasta käsin verottamalla Tornio laaksossa miekan voimalla.


just saying... se kun usein unohdetaan, että vallottajina mekin tällä ollaan. Jään vetäytyessä tänne tuli saamelaiset paimentolaiskansat, me vasta myöhemmin...


… historiaan on niin helppo piirrellä aikarajoja joita ennen tilanne ei merkitse mitään, mutta jonka jälkeen tilanne on DeFacto. Suomen tapauksessa usein toi vedetään 1939 kohalle ja itketään ”menetettyjä” alueita, jotka siis oli osa Suomea vaan parikytvuotta

Niin, en minä ole sitä yrittänyt milloinkaan väittääkään, etteivätkö saamelaiset olisi pohjoisen alueen alkuperäiskansaa intiaanien lailla, mutta kysymyksessä ei Suomen heimojen ja saamelaisten välillä mielestäni ensinnäkään ollut millään tasolla kolonialismiin rinnastettavissa oleva prosessi, kuten esim. Ruotsin vallatessa Suomen. Saamelaiset eivät kuitenkaan ole tietyistä syistä ihan sama asia kuin esim. Amerikan intiaanit.

Uuden mantereen valtauksessa eurooppalainen väestö syrjäytti pitkän ajan kuluessa intiaaniväestön niin sotimalla, taudeilla (osin tahattomasti) kuin hitaasti hivuttamalla. Kyse oli kahden rodun kohtaamisesta, jossa teknisesti ylivoimainen väestö lanasi heikommat tieltään. Suomalaiset ja saamelaiset taas geneettisestä etäisyydestään huolimatta kuuluvat samaan kieliryhmään, mitä yhteyttä ei eurooppalaisten ja intiaanien välillä todellakaan ollut.

Suomalaiset ja saamelaiset jakoivat kauan saman historian, siinä missä intiaanit eriytyivät muista populaatioista aikakausia sitten. Näin ollen kolonisaatiorinnastukset tässä ontuvat, koska käytännössä täällä kyse oli tuohon aikaan eri heimojen eloonjäämiskamppailusta, jossa saamelaiset jäivät alakynteen. Saamelaiset ovat eräs monista heimoista, jotka saapuivat nykyisin Suomen alueelle jääkauden jälkeen ja olivat heimo, joka jättäytyi pitkälti keräilyn, metsästyksen ja paimentolaisuuden varaan. Kenties lukumääränsä vähäisyyden taikka muiden seikkojen vuoksi heistä ei ollut haastamaan muita suomalaisia heimoja kamppailussa elintilasta, joiden tieltä joutuivat väistymään pohjoisemmaksi.

Aikaisemmin on ajateltu, että saamelaiset olivat Suomen alkuperäisasukkaita, jotka joutuivat vetäytymään pohjoiseen suomalaisten tieltä. Tämä tulkinta ei kuitenkaan saa tukea geneettisestä tutkimusaineistosta. Jos Etelä-Suomen saamelaiset olisivat olleet samaa porukkaa kuin nykyajan saamelaiset, tämän pitäisi näkyä selkeästi saamelaisvaikutuksena suomalaisten geeneissä, mutta sellaista ei ole. Suullisessa perinteessä näitä etelän ”saamelaisia” kuvataan kaskiviljelijöiksi. Tämä viittaa siihen, että he harjoittivat ihan toisenlaista kulttuuria kuin pohjoisen saamelaiset. Tämä yhtälö ei jätä paljon vaihtoehtoja. Todennäköisin selitys on, että etelän saamenkielen puhujat olivat eräs niistä etnisistä ryhmistä, joista tämän päivän suomalaiset on tehty, ja että ryhmä jossakin vaiheessa vaihtoi kielensä. Toinen skenaario tietenkin on, että nämä ihmiset hävitettiin, ennen kuin he ehtivät sekoittua muuhun väestöön. Jokatapauksessa, jossakin vaiheessa he ennättivät siirtää kielensä geneettisille saamelaisille.

Perimätiedon mukaan Ruotsin kuningas Maunu Ladonlukko olisi myöntänyt pohjoisen talonpojille nuo oikeudet verottaa saamelaisia, mutta tosiasiassahan lienee ollut kysymys perinteisten oikeuksien vahvistamisesta Ruotsin kuningaskunnan käytännöksi. Joka tapauksessa mitään imperialismiin viittaavaa on prosessista suomalaisten ja saamelaisten välillä turha etsiä kun Suomi ei ollut tuohon aikaan vielä yhtenäiseksi muodostunut valtio, oli vain keskenään elintilasta tappelevia heimoja, toisin kuin Ruotsin kohdalla voi sanoa kyseessä olleen selkeä imperialismi suurvaltapyrkimyksillään.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Täytyy sanoa, etten oikein tajua tätä alemmuudentunnetta siitä, ettei meillä ole ollut kansaa ryöstäviä kuninkaita tai toisia maita ryöstäviä ja raiskaavia rantarosvoja. Meillähän kun on sangen huikea folkloristinen historia: historialliseen, lähes moderniin aikaan ulottuva elävän kansanrunouden perinne plus ehkä kaikista Euroopan kulttuurikansoista suorin yhteys metsästäjä-keräilijä -kulttuuriin. Tämä lyö laudalta niin selkeästi läntiset normi-ryöväävät skandinaavi-serkkumme ettei tosikaan. Mitä järkeä potea jotain alemmuutta siitä, että meidän historiamme poikkeaa norjalaisten historiasta? Ohessa pieni esimerkki todellisesta kansallisesta itseluottamuksesta: Pekka Kuusisto’s hilarious Proms encore - My Darling Is Beautiful - YouTube
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Täytyy sanoa, etten oikein tajua tätä alemmuudentunnetta siitä, ettei meillä ole ollut kansaa ryöstäviä kuninkaita tai toisia maita ryöstäviä ja raiskaavia rantarosvoja. Meillähän kun on sangen huikea folkloristinen historia: historialliseen, lähes moderniin aikaan ulottuva elävän kansanrunouden perinne plus ehkä kaikista Euroopan kulttuurikansoista suorin yhteys metsästäjä-keräilijä -kulttuuriin. Tämä lyö laudalta niin selkeästi läntiset normi-ryöväävät skandinaavi-serkkumme ettei tosikaan. Mitä järkeä potea jotain alemmuutta siitä, että meidän historiamme poikkeaa norjalaisten historiasta? Ohessa pieni esimerkki todellisesta kansallisesta itseluottamuksesta: Pekka Kuusisto’s hilarious Proms encore - My Darling Is Beautiful - YouTube
Tässä on kyllä hyvä pointti. Siinä missä muun Euroopan historia on melko geneeristä pyrkimystä mahdollisimman tehokkaaseen lähialueiden valloittamiseen ja sen asukkien alistamiseen, olivat jo esi-suomalaiset hyvin tyytyväisiä elämäänsä. Suomalaisen heimon voidaankin katsoa olleen ensimmäisiä downshiftaajia. Oheisessa lainauksessa roomalaisen historioitsija Tacituksen kuvaus Fenneistä vuodelta 98:
Tacitus kirjoitti:
»Fennit ovat ihmeen villejä, viheliäisen köyhiä. Ei heillä ole aseita, ei hevosia, ei asuntoja. Ravintona ovat kasvit, vaatteina nahat, makuusijana maa. Ainoa varallisuus on nuolissa, joita he raudan puutteessa terästävät luilla. Metsästys elättää yhtäläisesti sekä miehiä, että naisia. Nämä näet seuraavat miehiä kaikkialle ja pyytävät osan saaliista. Lapsillakaan ei ole muuta suojaa villieläimiltä ja rajuilmoilta kuin jonkinlainen oksista punottu katos. Sinne palaavat nuoret, se on vanhojen turvapaikka. Mutta tämä on heistä onnellisempaa elämää kuin pelloilla huokaileminen, vaivalloinen talojen rakentaminen sekä milloin toiveikas, milloin pelokas huolenpito omasta ja vieraasta omaisuudesta. Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa.»
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Täytyy sanoa, etten oikein tajua tätä alemmuudentunnetta siitä, ettei meillä ole ollut kansaa ryöstäviä kuninkaita tai toisia maita ryöstäviä ja raiskaavia rantarosvoja. Meillähän kun on sangen huikea folkloristinen historia: historialliseen, lähes moderniin aikaan ulottuva elävän kansanrunouden perinne plus ehkä kaikista Euroopan kulttuurikansoista suorin yhteys metsästäjä-keräilijä -kulttuuriin. Tämä lyö laudalta niin selkeästi läntiset normi-ryöväävät skandinaavi-serkkumme ettei tosikaan. Mitä järkeä potea jotain alemmuutta siitä, että meidän historiamme poikkeaa norjalaisten historiasta? Ohessa pieni esimerkki todellisesta kansallisesta itseluottamuksesta: Pekka Kuusisto’s hilarious Proms encore - My Darling Is Beautiful - YouTube

Ei suomalaisten tarvitse tuntea omasta historiastaan mitään alemmuuden tuntoa. Suomen heimojen kuninkaat ja päämiehet eivät olleet suuria valloittajia. Suomalaisten omatunto on tässä suhteessa puhdas, toisin kuin imperialistisilla valloittajilla ja heidän mesenaateillaan & adjutanteillaan kansamme keskuudessa, jotka ovat vääristelleet historiaa saadakseen jonkinlaisen oikeutuksen teoilleen. Nämä asiat, joita suomalaiset ovat käyneet läpi alkuperänsä, kansakunnan muistin, oman tietoisuutensa ja kansallisen identiteettinsä kanssa viimeiset tuhat vuotta, ovat näillä valloittaja-kansakunnilla sekä idässä, että lännessä vielä edessäpäin.

@Wiljami :lle En tiedä mihin aikaan roomalaiset tai heidän sanansaattajansa ovat täällä Suomen alueella käyneet ja koska tuo historia on kirjoitettu, mutta jos oletettavasti tuossa n. ajanlaskun alun seutuvilla, niin kyllähän Suomessa on rautaesineistöä ollut tuolloin rautakaudella Rautakausi – Wikipedia Jo pronssikaudella pronssinvalaminen osattiin Suomessa, mutta pääasiassa ne kuitenkin tulivat muualta. Pronssikausi – Wikipedia
Tuo Tacituksen kuvaus luunuolenpäineen & alkeellisine majoineen viitaisi lähinnä enempi Suomen mesoliittiseen kauteen, joka oli suunnilleen oli n. 8700–5100 eaa. Suomen mesoliittinen kausi – Wikipedia Muunmuassa kaskiviljely, jota nuo Etelä-Suomen alueen ns. "saamelaiset" eli Fennit perimätiedon mukaan harjoittivat, toisin kuin nykyisten saamelaisten kulttuurissa, alkoi noin 2400–2000 eaa. vasarakirveskulttuurin aikoihin. Kaskiviljely – Wikipedia
Onhan Suomen alueella ollut tiettävästi asutusta jo ennen jääkautta, josta todisteena kiistelty Karijoen Susiluola Susiluola – Wikipedia Tuo on vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka Pohjois-Euroopassa. Se on myös ainoa paikka koko maailmassa, jossa on merkkejä jääkautta edeltävästä asutuksesta sellaisessa paikassa, jonka jääkauden aikainen mannerjäätikkö on myöhemmin peittänyt alleen, luolassa elänyt ihminen olisi todennäköisesti ollut neanderthalinihminen.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös