Miksei Suur-Suomea ole syntynyt?

  • 51 130
  • 259

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Joten voi olla mahdollista, että Kalevalan runoja on laulettu myös luterilaisen Suomen puolella ennenkuin ortodoksista kirkkoa huomattavasti sadistisempi Ruotsin katolinen ja myöhemmin luterilainen kirkko alkoi polttaa runonlaulajia noitina roviolla. Perinne säilyi ortodoksisen Novgorodin ja tsaarin Venäjän alueella, koska sikäläinen kirkko oli suvaitsevaisempi.

Minä tässä luen, että itsekin yllä olevassa myönnät, että seuraava ei missään nimessä ole kiistatonta faktaa, joten ei sitä kannata tuolla tavalla faktan muodossa esittää.

E: Mainitaan vielä, että Suomen kansalliseepos Kalevala on itse asiassa näiden itäkarjalaisten ryssien perimätietoa.

Eipä muuta, jätän Suur-Suomen uinumaan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Minä tässä luen, että itsekin yllä olevassa myönnät, että seuraava ei missään nimessä ole kiistatonta faktaa, joten ei sitä kannata tuolla tavalla faktan muodossa esittää.
Yleinen selitys sille miksi runonlaulu kuoli rajan länsipuolella mutta säilyi rajan itäpuolella on se, että venäläisten kirkko suhtautui runonlauluun suvaitsevaisesti siinä missä ruotsalaisten kirkko vainosi runonlaulajia. Tämä on minusta myös looginen selitys sille, miksi vanha kalevalainen perimätieto säilyi vain rajan itäpuolella mutta katosi rajan länsipuolella. Ortodoksikirkko ei edes pimeällä keskiajalla harjoittanut lännen katolisen kirkon tavoin inkvisitiota ja noitavainoja.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Vastaus otsikon pohdintaan kuuluu, että koska naapuri halusi ja pystyi itä-Karjalan ottamaan. Koulun historiassahan ei suomettumisen vuosina useinkaan uskallettu kertoa, rajaneuvotteluissa Neuvosto-Venäjän kanssa Suomi vaati Itäkarjalassa kansanäänestytä kumpaan maahan sen kuuluisi kuulua. Tämä ei perustunut mihinkään haihatteluun, vaan siihen että karjalan väestö oli vielä tuohon aikaan yli 90% karjalainen. Pietari oli itseasiassa venäläisväestön pohjoisimpia asuinpaikkoja, kunnes Tsaari perusti Murmanskin 1916. Näin ollen venäläisillä ei ollut väestöllistä perustetta vaatia itä-Karjalaa omakseen sen enempää kuin Suomea tai Puolaa. Omakin sukuni muuten kävi kauppaa Vienan Kemin ja Sodankylän välillä 1920-luvulle asti, koska väestöllisesti Vienan Kemi oli vain yksi suomalainen kauppapaikka, jossa tietenkin pärjäsi Suomen kielellä.

Suur-Suomea ei siis tullut, koska Neuvostoliitto nielaisi itä-Karjalan. Varmasti heillä oli tähän pakottavat syyt, juurikin Murmanskin ja sen ympäristön takia. Mikäli Itä-Karjala olisi osa Suomea, niin keskustelisimme todennäköisesti siitä onko olemassa omaleimainen karjalan kieli ja karjalan kansa, koska karjalan murre ns syvenee itäänpäin mentäessä, niin että vaikkapa raumalaisen ja itä-karjalaisen puheen ero on jo huomattava. Voidaan olettaa, että kirjakielemme olisi joko nykyään aika erilaista tai sitten siitä olisi kaksi virallista muotoa. Sinällään karjalaiset ovat katoamassa maailmasta Neuvostoliiton venäläistämistoimien takia, joten heidän osansa olisi tietysti ollut parempi Suomen osana. Eli nykyisen itä-Karjalan venäläisenemmistöinen väestö ei ole alueella vielä sataa vuotta asustanut. Mutta pienellä Suomelle ei tietenkään ollut mahdollisuutta ajaa heimojen yhteneväistyyttä yhtään enempää kuin mitä tehtii. Toki sen ajan resurseilla yritettiin, mutta viimeistään toinen maailmansota koitui suomen karjalan heimon tuhoksi. Eikä sodan jälkeen asiaan ole koettu tarvetta kiinnittää huomiota.
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Onko todella näin? Joskus muistan lukeneeni tiedettä popularisoivasta julkaisusta, että ruotsalaiset ja espanjalaiset ovat geneettisesti lähempänä toisiaan kuin kainuulaiset ja varsinaissuomalaiset, jotka ilmeisesti edustavat suomalaisten geneettisen vaihtelun ääripäitä. Tämän kuvaajan perusteella vaikuttaisi siltä, että suomalaiset ovat geneettisesti länsieurooppalaisista erillisiä, mutta suomalaisten sisäinen geneettinen vaihtelu ei olisi mitenkään erityisen suppeaa:
Visual Science - The Genetic Map of Europe - NYTimes.com

Nykyisen tietämyksen mukaan noin 58% suomalaismiehistä kuuluu Y-kromosominsa osalta N1c-haploryhmään. Se on itäistä perua ja seuraavasta kartasta näkyy sen levinneisyys Euroopan puolella: Distribution of haplogroup N1c1 in Europe - Eupedia.com

Noin 28% suomalaismiehistä kuuluu Y-kromosominsa osalta I1-haploryhmään. Sen selvästi voimakkain esiintymisalue on Pohjois-Eurooppa: Distribution of haplogroup I1 in Europe - Eupedia.com

Läntisessä Suomessa N1c ja I1 ovat lähes yhtä yleisiä (molempia noin 40%), mutta Itäisessä Suomessa N1c (noin 70%) on selvästi yleisempi kuin I1 (noin 20%).

Läntisessä Euroopassa haploryhmä R1b on erittäin yleinen, kun taas Suomessa sen osuus on vain noin 3-4 prosenttia: Distribution of haplogroup R1b in Europe - Eupedia.com

Itäisessä Euroopassa haploryhmä R1a on melko yleinen ja Suomessa sen osuus on noin 7-8 prosenttia: Distribution of haplogroup R1a in Europe - Eupedia.com

Yhteenvetona voisi todeta, että miesten alkuperän osalta suomalaiset poikkeavat paljon monesta muusta Euroopan kansasta. Selaamalla seuraavaa sivua hieman alaspäin löytyy taulukko mistä voi vertailla eri haploryhmien yleisyyttä eri maissa: Distribution of European Y-chromosome DNA (Y-DNA) haplogroups by country - Eupedia.com
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Vastaus otsikon pohdintaan kuuluu, että koska naapuri halusi ja pystyi itä-Karjalan ottamaan.
Ottamaan? Itä-Karjala on kuulunut Venäjälle (joko Novgorodin tai Moskovan Venäjälle) viimeisen tuhannen vuoden ajan. Venäjä pystyi 1900-luvulla "pitämään" Itä-Karjalan, ei "ottamaan" sitä.


Koulun historiassahan ei suomettumisen vuosina useinkaan uskallettu kertoa, rajaneuvotteluissa Neuvosto-Venäjän kanssa Suomi vaati Itäkarjalassa kansanäänestytä kumpaan maahan sen kuuluisi kuulua.
Kyseinen kansanäänestys pidettiin vain kahdessa pitäjässä eli Porajärvellä ja Repolassa. Sisällissotaa käyvä Neuvosto-Venäjä oli valmis luovuttamaan nämä pitäjät Suomelle saadakseen Suomen pois niskastaan (suomalaiset retkikunnat tekivät useita sotaretkiä Venäjän puolelle 1918-1922).

Suomi kuitenkin luovutti Repolan ja Porajärven takaisin Venäjälle vastineena Petsamosta, jonka Venäjä luovutti Suomelle vuonna 1920. Petsamo ei ollut suuriruhtinaskunnan aikana kuulunut Suomelle eli Suomi sai Petsamon ja samalla meriyhteyden Jäämerelle vähän kuin "lahjaksi". Vapaaehtoisesti Leninin bolshevikit eivät tätä tehneet, vaan katsoivat että tämä hinta kannatti maksaa jotta suomalaisten sotajoukkojen hyökkäykset Aunukseen ja Vienaan saataisiin loppumaan. Jopa suomalaisten hyökkäystä Pietariin pelättiin eikä aiheetta, sillä tällaisia suunnitelmia Suomen puolella oli olemassa.

Suomi menetti Petsamon takaisin Venäjän hallintaan II maailmansodan jälkeen.

Noista Karjalan heimosodista sen verran,että Suomi ei päässyt niissä tavoitteisiinsa vaikka retket tuottivatkin tulosta siltä osin, että Petsamo saatiin Suomelle. Tavoitteenahan oli Aunuksen ja Vienan Karjalan, ehkä jopa Kuolan niemimaankin liittäminen Suomeen. Epäonnistumiselle näen seuraavat syyt:

1. Suomen voimavarat olivat liian pienet. Suomen oma sisällissota oli verottanut Suomen sotilaallista voimaa, joskin samalla parantanut Suomen armeijan taistelukykyä ja kokemusta.

2. Suomalaiset eivät onnistuneet saamaan paikallisväestöä tarttumaan aseeseen ja nousemaan kapinaan venäläisiä vastaan. Itäkarjalaiset jäivät sivustaseuraajan osaan ja taisteluvastuu oli pääosin vain suomalaisilla joukoilla. Myös suomalaisten joukkojen käytös aiheutti suuttumusta. Suomalaissotilaat syyllistyivät retkillä ruoan pakko-ottoihin, paikallisväestön pakottamiseen aseisiin ja myös joihinkin murhiin.

3. Bolshevikkien puolella taisteli paljon Venäjän puolelle paenneita suomalaisia punaisia. Joidenkin lähteiden mukaan suomalaisilla punaisilla oli merkittävä osuus siinä, että suomalaisten retkikuntien tavoitteet eivät toteutuneet. Suomalaiset valkoiset ja punaiset eivät ottaneet yhteen vain Suomessa, vaan myös Venäjän puolella. Tätä monet eivät tiedosta.

Vuonna 1922 loppunut Venäjän sisällissota lopetti samalla suomalaisten sotaretket rajan taakse. Seuraava tilaisuus tuli vasta 1941.

Näin ollen venäläisillä ei ollut väestöllistä perustetta vaatia itä-Karjalaa omakseen sen enempää kuin Suomea tai Puolaa.
Venäjällä oli ja on peruste pitää Itä-Karjalaa itselleen kuuluvana, koska Itä-Karjala on ollut osa Venäjää tuhannen vuoden ajan. Vertaus Suomeen ja Puolaan on todella epäonnistunut.
 
Viimeksi muokattu:

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Venäjällä oli ja on peruste pitää Itä-Karjalaa itselleen kuuluvana, koska Itä-Karjala on ollut osa Venäjää tuhannen vuoden ajan. Vertaus Suomeen ja Puolaan on todella epäonnistunut.

Maailmassa ei ole muita perusteita maa-alueisiin kuin vanhemman oikeus. Suomi joutui luopumaan isosta alasta omaa maataan vastineeksi itsenäisyydestään. Kaikki puheet siitä mille maalle mikäkin alue kuuluisi ns luontaisesti on täyttä paskapuhetta. Maailmassa vallitsee vahvimman oikeus, that's it.

-Tinke
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Suomi joutui luopumaan isosta alasta omaa maataan vastineeksi itsenäisyydestään.
-Tinke
Puhutko nyt Suomen itsenäistymisen ajan jälkeisistä vuosista (1918-1922) vai II maailmansodasta?
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL

Vanhapuuma

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYPinkylä, Suomen maajoukkueet, IF Gnistan
Kalevalan tarustojen juuret ulottuvat esikristilliselle ajalle eli ensimmäiselle vuosituhannelle, eli aikaan ennenkuin kaksi vahvaa valtiota (Ruotsi ja Novgorod) liittivät itämerensuomalaisten läntisen ja itäisen osan vaikutuspiiriinsä. Joten voi olla mahdollista, että Kalevalan runoja on laulettu myös luterilaisen Suomen puolella ennenkuin ortodoksista kirkkoa huomattavasti sadistisempi Ruotsin katolinen ja myöhemmin luterilainen kirkko alkoi polttaa runonlaulajia noitina roviolla. Perinne säilyi ortodoksisen Novgorodin ja tsaarin Venäjän alueella, koska sikäläinen kirkko oli suvaitsevaisempi.

Lihavointi minun. TOJ, ymmärräthän, että tällaiset kohdat tekevät muuten pintapuolisesti ja osin sisällöllisestikin perustelluista mielipiteistäsi kovin epäilyttävän oloisia. Ellet sitten halua vain trollata. Niin ruotsalaisen kuin suomalaisen historiankirjoituksen valtaosa katsoo, että tosiasiassa ainakaan ruotsalaisten kuninkaiden operoima luterilainen kirkko Kustaa Vaasasta lähtien ei tehnyt eroa alamaistensa "ruotsalaisuuden" tai "suomalaisuuden" suhteen. Suomalaisiin kohdistettiin samat lait kuin ruotsalaisiin, sillä Suomi ei ollut erillinen osa Ruotsia vaan ennemmin "pelkästään" Ruotsin valtakunnan itäinen osa, vaikka se nyt kummalta kuulostaisikin sanoa. Enkä oikein ymmärrä, miten nimenomaan luterilainen kirkko olisi ollut erityisen sadistinen, joten jos tuollaista meinaat väittää, niin mistäköhän olet tuollaista lukenut? Vai heititkö vain päästäsi? Huomioitavaa historiasta kirjoitettaessa on totta kai aina se, että se tulee suhteuttaa kontekstiinsa. Luterilainen kirkko ei tietääkseni Pohjoismaissa ollut mitenkään erityisen ankara verrattaessa muun Euroopan uskonsotiin, tai vaikkapa Venäjään ja sen yhteiskuntaan, jossa mm. maaorjuus oli se erikoisuus, mikä pelotti myös suomalaisia Suomen siirtyessä Venäjän vallan alle. Ruotsi-Suomen ja täten 1800-luvun venäläisen Suomen erikoisuus oli nimenomaan vapaa talonpoikaisluokka, joka oli todella suuressa kontrastissa siihen jopa feodaaliseen maaorjuuteen, joka Venäjällä oli vielä vallalla ainakin 1800-luvun puolivälin aikoihin (en nyt muista minä vuonna maaorjuus tarkalleen ottaen lakkautettiin). Suomi siis sai pitää suurimmaksi osaksi Ruotsin vallan ajalta lainsäädäntöjärjestelmän. Toki kirkko ja yhteiskunta tulisi pitää näissä käsittelyissä erillään, mutta kirkolliset ja valtiolliset instituutiot olivat osin suurissakin määrin sulautuneita toisiinsa vielä pitkälti 1800-luvulle.

Eli mitä erityisen sadistista oli luterilaisessa kirkossa? Ja mitä sadistisempaa siinä oli Venäjän ortodoksiseen kirkkoon verrattuna? Kuinka ortodoksinen kirkko oli "suvaitsevaisempi"? Mielelläni luen vastauksesi.
 
Viimeksi muokattu:

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Suur-Suomen paras mahdollisuus oli syksyllä 1941. Omasta mielestäni onneksi näin ei käynyt, Karjalan hallitseminen Natsi-Saksan vasallina olisi ollut melkoinen tragedia. Muutenkin olen sitä mieltä että parempi rauhallinen 5 miljoonan harvaanasuttu maa kuin joku pakistania.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Eli mitä erityisen sadistista oli luterilaisessa kirkossa? Ja mitä sadistisempaa siinä oli Venäjän ortodoksiseen kirkkoon verrattuna? Kuinka ortodoksinen kirkko oli "suvaitsevaisempi"? Mielelläni luen vastauksesi.

En ole TOJ, mutta kyllähän Ruotsin luterilainen kirkko puhdasoppisuusvaatimuksineen oli tietyllä tapaa suvaitsemattomampi kuin ortodoksinen kirkko, mikäli opillisista erimielisyyksistä voidaan tuollaista termiä käyttää. Ruotsin valtakunnassakin vääräoppisia - ja myös noitia - tapettiin.

Sen sijaan runonlaulajien häviämiseen noitavainojen kautta en usko. Varsinaiset "noidat" eli myrrysmiehet ja vastaavat ensinnäkin säästyivät syytteiltä useimmissa tapauksissa tavallisten talonpoikien keskinäisten skismojen ollessa yleisimmin puitavana. Milloin oli joku taikonut toisen karjan sairaaksi tai sadon huonoksi ja muuta vastaavaa. Runolauluja en syiden listalta ole paljoa bongaillut. Noitavainot myös kestivät täällä Pohjan perukoilla suhteellisen vähän aikaa, vaikka ensimmäisen ja viimeisen oikeusjutun ajankohtien erotus lienee kolminumeroinen luku vuosia.

Kirkkojen kulttuurierot saattoivat kyllä pehmeämmällä tavalla vaikuttaa runoperinteiden kuihtumiseen ja kuihtumattomuuteen. Puhdasoppisuuden lisäksi mystiikkaan taipuvainen ortodoksikirkko harjoitti vähemmän kontrollia alueen uskomusten perkaamiseen epäsopivasta aineksesta verrattuna läntiseen vastineeseensa. Toisaalta jo pelkkä maantieteellinen perifeerisyys selittää osaltaan vanhojen kulttuuriperinteiden pidempää ikää idässä.

Olisi kyllä mielenkiintoista perehtyä asiasta tehtyihin tutkimuksiin, niitä lienee kuitenkin jonkin verran tehty.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Venäjällä oli ja on peruste pitää Itä-Karjalaa itselleen kuuluvana, koska Itä-Karjala on ollut osa Venäjää tuhannen vuoden ajan. Vertaus Suomeen ja Puolaan on todella epäonnistunut.

Perusteluja voi tottakai keksiä, jos haluaa. Jos tähän uskoisi, niin pitäisi hyväksyä ajatus, että isomman kansan on moraalisesti oikein pitää täysin toisenkielistä ja kulttuurista aluetta vallassaan. Se, että siinä on onnistuttu tuhannen vuoden ajan ei anna mitään moraalista oikeutusta vääryyden jatkamiseen (no ehkä venäläisille itselleen ja kiinalaisille Tiibetin suhteen). Aikanaan Hitler ihannoi Brittejä kehuen sitä miten he hallinnoivat Intiaa. Siitä hän hoksasi lähteä hakemaan elintilaa Itä-Euroopasta. Toisen maailmasodan jälkeen kolonianismi on purettu muualla maailmassa, mutta Stalin teki venäläistämisen niin tehokkaasti, että vain osa kansoista (lähinnä ne, joilla oli jo osoittaa itsenäistä historiaa) pääsi Neuvostoimperialismin alta. Osa kansoista on isohkoja, kuten Tsetseenit, joiden itsenäisyyssota jatkuu yhä, osa pieniä kuten karjalaiset, jotka on käytännössä tuhottu. Vaikka maailman itäisimmän länsimaan kansalainen tietenkin toivookin Venäjän ottavan kunnolla takapakkia tulevaisuudessa, niin ajatukset suur-Suomesta ovat kyllä iäksi menneet, vaikka naapurit joisivatkin itsensä joukolla hengiltä. Karjalassa ei ole suomesukuisia venäläistämisohjelman jäljiltä sen vertaa, että homma maksaisi vaivaa.
 
Suur-Suomen paras mahdollisuus oli syksyllä 1941.

Suur-Suomella on toki ollut useitakin mahdollisuuksia. Määrittelisin "Suur-Suomen" Suomeksi, johon kuuluisi alueita, jotka eivät Tarton rauhan rajoissa Suomeen kuuluneet.

1. Suomen sodassa Venäjän joukot olivat edenneet pitkälle Länsipohjaa. Etnisesti alue oli Suomea puhuvaa väestöä, eikä Tornionjoessan ollut mitään erityistä rajajoen piirrettä. Mikäli Venäjän rauhanneuvottelijat olisivat olleet jämäkämpiä, niin raja olisi vedetty Kalix-jokeen, jolloin Suomen korkein vuori olisikin Keppikaisa ja Helsingin lätkäjoukkueet vinkuisivat Kiirunan reissuista.

2. Venäjän ja Norjan raja oli pitkään epämääräinen. Myös täällä väestö puhui pääasiassa Suomea. Ilmeisestikin Norja lahjoi venäläisen everstin vuoden 1825 rajankäynnissä, joten Suomi jäi ilman yhteyttä Jäämereen. Tenojoki olisi ihan hyvin voinut olla rajajoki loppuun asti, jos everstillä olisi ollut selkärankaa.

3. Heimosodat voidaan nähdä samankaltaisena taisteluna tsaarinvallan perinnöstä, kuin muukin sotiminen Venäjällä noina vuosina. Parempia agitaattoreita kehiin ja paikallinen väestö olisi ollut innoittuneempaa. Todellisuudessa suomalaisiin retkikuntiin suhtauduttiinn välinpitämättömästi rajaseutu-mentaliteetilla. Siinä väestö suhtautui vieraiisin siten, että jos isosta maailmasta joku on meistä kiinnostunut, niin hän haluaa ryöstää meidät tai kauniimmin ilmaistuna verottaa meitä, taikka ainakin kieltää meitä tekemästä jotakin ikiaikaista, kuten viinan polttoa. Parempi siis olla välinpitämätön, kun nuo vieraat kuitenkin lähtevät kohta takaisin kotiinsa.

Karjalan kunnistahan Repola ja Porajärvi tekivät päätöksen liittyä Suomeen. Tarton rauhassa nämä eivät Suomeen kuitenkaan tulleet, vaan Suomen rajaksi muodostui suuriruhtinaskunnan raja. Poikkeuksen tähän teki Petsamo, jonka Suomeen liittäminen perustui tsaarin lupauksiin 1800-luvulla. Siestar-joelta oli liitetty 1864 noin 14 neliökilometrin alue suuriruhtinaskunnasta Pietarin kuvernementtiin ja korvaukseksi tsaari oli luvannut Petsamon. Tämä siis toteutui vasta Tarton rauhassa 1920.

4. Suomi olisi voinut myös tulla valloitetuksi talvisodassa ja perustettava Suomen sosialistinen neuvostotasavalta olisi luultavasti sisältänyt maata Arkangelia myöten. Tämä Suomi olisi sitten itsenäistynyt Neuvostoliiton romahduksen myötä niine rajoineen.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Mutta mikäs oli tilanne silloin, kun Novgorodia perustettiin? Eikö homma mennyt niin, että joki- ja maateitse vaellelleet viikingit perustivat Novgorodin? Mitäs Jussi I Juntti teki silloin? Näytti Pohjanlahdelle tulleille sarvipäille suunnan itään ja sanoi, "Seuraa kylmää arotuulta, siellä ovat hjuvat metsästysmaat ja kauniit naiset!", ja jatkoi lepäilyään sammallaavulla.

Eli mitäs viikinkiaikakaudella Suomessa tehtiin? Metsästettiin hylkeitä ja oltiin hissunkissun. Missä oli se perinteinen uho ja isottelu? Kyllähän Jussi I Juntin olisi pitänyt puukkojunki kädessä ajaa sarvipäiset turskan syöjät mereen ja lähteä katsomaan, että mistä puusta norjalaiset ja ruotsalaiset on veistetty.

Minusta nyt ollaan asian ytimessä ja tässä mentiin vikaan. Novgorodin perustaminen vahvisti itää, mutta myös länttä ja näiden vihulaisten puristuksessa ollaan edelleen ja myötäilleen milloin mihinkin suuntaan.

Suomensukuinen varjagi eli viikinki Rurik perusti veljiensiä Sineuksen ja Truvorin kanssa Novgorodin kauppapaikan ja ryhtyivät hallitsemaan alueen eripuraisia ja sotaisia heimoja, josta myös Venäjän valtion on katsottu saavan alkunsa. Rurik asettui Novgorodiin, Sineus Beloozeroon ja Truvor Izborskiin. Näiden kolmen viikinkiveljeksen mukaan novgorodilaiset nimittivät maataan Russkaja zemljaksi, Venäjän maaksi. Lyhyt Venäjän historia

Viikinkiaikakaudella Suomessa käytiin kauppaa heidän kanssaan, sotia heitä vastaan ei tarvinnut. Miksi olisi pitänytkään verisukulaisiaan vastaan, sillä viikinkipäälliköt polveutuivat suoraan alenevassa polvessa suomalaisista esi-isistä. Esim. viikinkien saagoissa ei mainita juurikaan hävitysretkiä Suomeen, vaikka tekivät niitä pitkin muuta eurooppaa ja maailmaa ? Noissa saagoissa mainitaan myös myös viikinkien suomalais-syntyiset esi-isät. Pentti Mattilan Blogi: Viikingit Merkillepantavaa myös on, miten tuo viikinkien perimätieto hyväksytään osana muiden pohjoismaiden, kuten Ruotsin, Norjan ja Tanskan kohdalla osana maiden historiaa, mutta Suomen kohdalla asiasta vaietaan tai sitä vääristellään. Muunmuassa viikinkiraamisen Kurikan Jätin, ex-hiihtäjä Juha Miedon sukupuusta löytyy näitä viikinkikuninkaita.
http://www.vilppula.com/images/mieto/ks.htm

Uhottelusta ja isottelusta sen verran, että suomalaiset ja baltit mitä ilmeisimmin kävivät viikinki- ja keskiajan vaihteen tienoilla hävittämässä ja polttamassa Birkan asutuskeskuksen & Sigtunan kaupungin Ruotsissa nykyisen Uppsalan alueella. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sigtunan_tuho
Eipä tuon ajan historiasta suomalaisissa kouluissa juurikaan opppilaille kerrota ja yleensäkin historian kertominen alkaa n.1100-1200 -luvulta Ruotsivallan ajalta. Mutta eihän toki ylväs läntinen naapurikansamme tietenkään halua esittää itseään historiankirjoissa valloittajana ja kautta aikainhan myös historiankirjoitus on seurannut voittajan miekkaa.
 
Viimeksi muokattu:

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Suomensukuinen varjagi eli viikinki Rurik perusti veljiensiä Sineuksen ja Truvorin kanssa Novgorodin kauppapaikan ja ryhtyivät hallitsemaan alueen eripuraisia ja sotaisia heimoja, josta myös Venäjän valtion on katsottu saavan alkunsa. Rurik asettui Novgorodiin, Sineus Beloozeroon ja Truvor Izborskiin. Näiden kolmen viikinkiveljeksen mukaan novgorodilaiset nimittivät maataan Russkaja zemljaksi, Venäjän maaksi. Lyhyt Venäjän historia

Eli siis Venäjä on suomalaisten viikinkien perustama? Periaatteessa Suur-Suomi on siis olemassa.

Nestorin Kronikka kertoo, miten eri heimojen miehet sanoivat toisilleen: "Etsikäämme itsellemme ruhtinas, joka hallitsisi meitä ja tuomitsisi lakien mukaan". Kronikan mukaan miehet lähtivät varjagien, russien luo ja sanoivat varjageille: "Maamme on suuri ja rikas, mutta siitä puuttuu järjestys. Tulkaa ruhtinaaksemme, tulkaa hallitsemaan meitä".

Hyvinkin hauskaa, että jo venäläiset esi-isät tiesivät miten tuota maata olisi hallittava. Ulkopuolisin voimin.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Käsittääkseni Rurik on jonkunlainen puolihistoriallinen henkilö. Eli kyseisen henkilön olemassaolosta ei ole mitään varmoja historiallisia todisteita. Ainakin varhaisimmat Venäjän tsaarit väittivät polveutuvansa Rurikista, mutta se on vähän sama kuin Rooman keisarit väittivät polveutuvansa Jupiterista. Sillä saadaan ihmisten silmissä kunnioitus ja pelko aikaiseksi kun hallitsijat on myyttistä alkuperää.

Lisäksi se, että Rurik olisi ollut suomalainen on vähän kaukaa haettua ja tuntuu joltain fennomaanien sepitykseltä. Luultavasti oli ruotsalainen ennemminkin. Varjaagit tietääkseni oli ruotsalaisia viikinkejä jotka matkasi jokia pitkin Venäjälle. Se nyt on toki historiallinen fakta ja myös se, että verenperimää Skandinaviasta siirtyi sitä kautta itäiseen naapuriimme.

Ei kai suomalaisia viikinkejä edes ollut? Korkeintaan palkkasotureina kenties, mutta johtajina - en usko.

Etymologisesti 'ryssä' tosiaan hauskasti alkujaan viittaa tosiasiassa ruotsalaisiin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lisäksi se, että Rurik olisi ollut suomalainen on vähän kaukaa haettua ja tuntuu joltain fennomaanien sepitykseltä. Luultavasti oli ruotsalainen ennemminkin.

J. Häkkisen pätevän selvityksen perusteella juurikin näin, eli hieman kaukaa haettu. Ei siinä mitään, suomalaisilla on ihan samanlainen oikeus värittää muinaishistoriaansa kuin länsinaapureillakin Ynglingoineen. Mutta rajansa kaikella, kuten nyt vaikka Pihon harrastaman fantasioinnin kanssa. Dna-tutkimuksessa kun on vielä tällä hetkellä mahdollisuus maalata isolla pensselillä hieman liian suoria oikopolkuja. Datan kasvaessa tarkkuus kasvaa ja toisensa poissulkevat polutkin tarkentuvat.

http://www.elisanet.fi/alkupera/Rurikid.pdf
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Käsittääkseni Rurik on jonkunlainen puolihistoriallinen henkilö. Eli kyseisen henkilön olemassaolosta ei ole mitään varmoja historiallisia todisteita. Ainakin varhaisimmat Venäjän tsaarit väittivät polveutuvansa Rurikista, mutta se on vähän sama kuin Rooman keisarit väittivät polveutuvansa Jupiterista. Sillä saadaan ihmisten silmissä kunnioitus ja pelko aikaiseksi kun hallitsijat on myyttistä alkuperää.

Lisäksi se, että Rurik olisi ollut suomalainen on vähän kaukaa haettua ja tuntuu joltain fennomaanien sepitykseltä. Luultavasti oli ruotsalainen ennemminkin. Varjaagit tietääkseni oli ruotsalaisia viikinkejä jotka matkasi jokia pitkin Venäjälle. Se nyt on toki historiallinen fakta ja myös se, että verenperimää Skandinaviasta siirtyi sitä kautta itäiseen naapuriimme.

Ei kai suomalaisia viikinkejä edes ollut? Korkeintaan palkkasotureina kenties, mutta johtajina - en usko.



Etymologisesti 'ryssä' tosiaan hauskasti alkujaan viittaa tosiasiassa ruotsalaisiin.

Tämän aiheen vääräksi historiaksi teilaaminen ja "myyttiseksi" todistaminen julkisesti Suomessa mm. valtiojohtomme ja RKP: läisten hallussa olevan museoviraston toimesta nyt ei ole mitään uutta ja mm. Rurikin on sukulaisuus suomalaisiin on todistettu nykyaikana luotettavana pidetyllä Dna:lla. En väittänyt, että Rurik olisi suomalainen, vaan hän oli ruotsalainen viikinki, (venäläisittäin varjagi) jolla oli suomalaiset sukujuuret.

Nämä Suomen muinaiset kuninkaat-Wikipedia, jotka saagoissa, myöskin suomalaisten omassa "saagassa" Kalevalassa myyttisinäkin puolijumalallisina hahmoina esitetään viikinkien esi-isinä lähtien Fornjótrin suvusta-Wikipedia, jonka henkilöihin törmätään monen sukulinjatutkimuksen kohdalla, esim. tuosta Juha Miedon sukupuusta löytyy seuraavanlainen henkilö.
Thorri of Kvenland-Finland; syntynyt noin 320 Raumsdaul, Norja, Suomen ja Kainuun kuningas.
Hänen puolisokseen vihittiin noin 344 Raumsdal, Norja Ikutiera of Finland; syntynyt noin 326 Raumsdal, Norja, Prinsessa.
En lainkaan ihmettele jos asiaa yritetään muuntaa ja vääristellä toiseksi, sillä jos asia pitää paikkansa, niin pohjoismaiden ja Englannin & muunkin Euroopan kuningashuoneiden-suvut polveutuvat suomalaisista esi-isistä. Fornjótrin sukupuu-Suomen kuninkaat saagojen mukaan. Norjan yhdistäjä Harald Kaunotukka, Englannin valloittaja Normandian herttua Wilhelm ja monet muutkin uskoivat polveutuvansa suoraan alenevasti Suomen ja Kainuun kuninkaasta Fornjotrista, ja olivat hyvin ylpeitä siitä.

Itse uskon vahvasti viikingeillä olleen asutusta Suomen kamaralla ja saagoissahan mainitaan Kvenland, alue joka vanhoissa kartoissa, muunmuassa Olaus Magnuksen ensimmäisessä Pohjoismaita kuvaavassa kartassa Carta marinassa ulottuu Pohjanmaan rannikolta Kainuuseen asti. Synnyinseudullani Pohjanmaalla ja muuallakin Suomessa on lukuisia merkkejä asutuksesta viikinkiajalta ja aikaisemmiltakin kausilta.

Suur-Kyrön pitäjä oli Suomessa Kyrönjoen ympäristöstä Hämeenkyröön ja Viljakkalaan saakka ulottunut keskiajalla ja uuden ajan alkupuolella sijainnut pitäjä. Kyrön pitäjä-Wikipedia Kyrönmaan esihistoriaa leimaa alueen myöhään tapahtunut nouseminen merestä ensin saaristoksi ja sittemmin rannikkoalueeksi. Kyrönmaa rajoittui pronssikaudella (1500–500 eKr.) länsireunastaan mereen ja tämän takia Laihian ja Vähänkyrön alueilta on löytynyt huomattavan paljon pronssikautisia hautaröykkiöitä. Tätä ajanjaksoa seuranneella rautakaudella asutus lisääntyi seudulla niin, että viimeistään ajanlaskun alussa Kyrönmaa oli Etelä-Pohjanmaan tärkein asutusalue.

Aluetta halkova Kyrönjoki oli tärkeä reitti meren ja sisämaan välillä. Nykyiset Isonkyrön, Vähänkyrön ja Laihian seudut olivat jo ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina pieniä keskuksia. Esim. Ison- ja Vähänkyrön rajalla sijaiteva Tervajoki ei ole suinkaan vasta autokauden synnyttämä kauppapaikka. Se oli satama ja markkinapaikka jo 2000 vuotta sitten rautakaudella. Kyrönjoki oli purjehduskelpoinen siihen etelästä laskevan Tervajoen suulle vielä kansainvaellusten aikana. Silloin liikenne ja kaupankäynti saattoi olla hyvin vilkasta.Paikalla, missä nykypäivänä potkiskellaan autojen renkaita (Rinta-Jouppi) ostoa harkiten, oli Köpingin markkinapaikka. Sen merkitys oli suuri ristiretkien aikaan ja vielä 1500-luvulla, jolloin suuria purjelaivastoja rakentaneet mahtimaat alkoivat hankkia Pohjanmaalta talonpoikien tuottamaa tervaa. Samoihin aikoihin kehittyi Kyrönjokilaaksossa merkittävä talonpoikaiskauppiaskunta, joka purjehti kauppamatkoillaan Köpingistä Pohjanlahtea Tornioon ja etelässä Gotlantiin saakka.

Rautakauden asutus on ollut aikaisempaan verrattuna ilmeisesti kiinteämpää. Maanviljelyn ja karjanhoidon ohella pyyntielinkeinot ovat kuitenkin edelleen olleet tärkeitä. Erityisesti turkiseläinten pyynti ja turkiskauppa lienevät olleet kansainvaellus- ja merovinkiaikana (400–800 jKr.)maakunnan vaurauden tärkeänä lähteenä. Rautakauden asutuksen muut jäänteet, asunnot, kylät, pellot jne. ovat kaikkialla maassamme edelleen verrattain vähän tunnettuja. Monin paikoin se johtunee siitä, että myöhempi asutus on peittänyt alleen aikaisemman. Vasta aivan viime vuosikymmeninä on myös Pohjanmaalla löydetty ja tutkittu muutamia rautakautisia asuinpaikkoja Maalahdella ja Vöyrillä. Rautakauden hautalöydöt kertovat maanviljelystä, kaupasta, Pohjanmaan yhteyksistä eteläiseen Suomeen, Pohjanlahden yli länteen ja Itä-Suomeen, Karjalaan ja Venäjälle.

Muutamat Pohjanmaan ja koko maan rautakauden (johon myös viikinkiaika myöhäisrautakaudella kuuluu) kultuurissa poikkeuksellisen rikkaat kalmistot, kuten Isonkyrön Pukkila, Vähänkyrön viikinkihaudat Kaavontönkkä ja Pääkköönmäki, Laihian Mujanvainio sekä Vöyrin Gulldynt antavat viitteitä siitä, että rautakauden yhteisöillä oli luultavasti omat paikalliset ”päällikkönsä” ja ”yläluokkansa”. Merkittäviä merovingi- ja pronssi aikakauden muinaisia paikkoja ovat myös Leväluhdan uhrilähde ja Tuomaanmäen pronssikautinen hautaröykkiö.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Rurikin on sukulaisuus suomalaisiin on todistettu nykyaikana luotettavana pidetyllä Dna:lla. En väittänyt, että Rurik olisi suomalainen, vaan hän oli ruotsalainen viikinki, (venäläisittäin varjagi) jolla oli suomalaiset sukujuuret.

Boldasin tuon kohdan joka menee juuri DNA-tutkimuksen osalta metsään. Koodinimi "Rurik" oli ajantasaisen tutkimuksen näkökulmasta skandinaavista geenipohjaa, ja hänen kulttuuripiiristään periytyneet (ja muuntuneet) nimet olivat muinaisruotsalaista lajia. Vedät aivan liian yksioikoiset linjat N1C1-geenioksan ja suomalaisuuden välille. Ennenkuin tuon rurikisen haplotyypin erkanemisikä suomalais-balttilaisesta alaoksasta todennetaan (se voi olla parinkin tuhannen vuoden takainen), on ennenaikaista ejakulaatiota hehkutella hänen suomalaisuudellaan. Se on toki selvää, että yhteinen linkki löytyy jostain väliltä 500 jaa - 10 000 eaa. Mutta silloin tuskin puhutaan enää suomalaisesta sukulaisesta, vai kuinka?

Tässä Häkkisen tiivistelmä tuloksista (ed. linkittämäni raportti):

We can see that the so-called "Scandinavian" haplotypes (those L550+ haplotypes which do not belong to the Balto-Polish or Spanish branches) do not form only one branch but three separate branches: I Varangian, II Scandinavian and III Finno-Baltian (L1025+).
The third branch does not even seem to originate in Scandinavia, be-cause the basal haplotypes (the closest ones to the reconstructed founder haplotype) are found in Baltia and Russia (III-A) and in Finland (III-B). This branch was probably born in Northern Baltia (in present-day Latvia or Estonia), geographically very close to its Balto-Polish brother branch, which was born in Southern Baltia.
The second branch (II Scandinavian) was probably born in Scandinavia, because the distribution of haplotypes belonging to the second main group II-B can be explained by the Austrvegr of the Viking Age Scandinavians, running from Sweden via Gulf of Finland to Ladoga and further to the great rivers of Rus.
The first branch (I Varangian) has the most convincing support for its Scandinavian origin: the very basal haplotype I-A 174607 is Swedish, and within the main group I-B2 we can see the basal haplotype I-B2A 223703 to be Swedish. The Rurikid prince families belong to the main group I-B1, and although they are Russian, they clearly seem to descend from the Scandinavian ancestor.

The origin of the Rurikid lineage
We now have a situation where the results from three different disciplines of science point to the same direction:
1. Historical evidence – The Primary Chronicle (The Tale of Bygone Years) tells that a Scandinavian Varangian called Rurik (Old East Norse: Rørik) was invited to rule the early Rus' state.
2. Linguistic evidence – Some person names of the ruling family of the early Rus' have Scandinavian etymology: Oleg ← Helge, Igor ← Ingvar, Olga ← Helga.
3. Genetic evidence – The Rurikid prince families, who belong to the haplogroup N1c1 and derive their paternal lineage from Rurik, seem to descend from Scandinavia.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Boldasin tuon kohdan joka menee juuri DNA-tutkimuksen osalta metsään. Koodinimi "Rurik" oli ajantasaisen tutkimuksen näkökulmasta skandinaavista geenipohjaa, ja hänen kulttuuripiiristään periytyneet (ja muuntuneet) nimet olivat muinaisruotsalaista lajia. Vedät aivan liian yksioikoiset linjat N1C1-geenioksan ja suomalaisuuden välille. Ennenkuin tuon rurikisen haplotyypin erkanemisikä suomalais-balttilaisesta alaoksasta todennetaan (se voi olla parinkin tuhannen vuoden takainen), on ennenaikaista ejakulaatiota hehkutella hänen suomalaisuudellaan. Se on toki selvää, että yhteinen linkki löytyy jostain väliltä 500 jaa - 10 000 eaa. Mutta silloin tuskin puhutaan enää suomalaisesta sukulaisesta, vai kuinka?

Tässä Häkkisen tiivistelmä tuloksista (ed. linkittämäni raportti):

We can see that the so-called "Scandinavian" haplotypes (those L550+ haplotypes which do not belong to the Balto-Polish or Spanish branches) do not form only one branch but three separate branches: I Varangian, II Scandinavian and III Finno-Baltian (L1025+).
The third branch does not even seem to originate in Scandinavia, be-cause the basal haplotypes (the closest ones to the reconstructed founder haplotype) are found in Baltia and Russia (III-A) and in Finland (III-B). This branch was probably born in Northern Baltia (in present-day Latvia or Estonia), geographically very close to its Balto-Polish brother branch, which was born in Southern Baltia.
The second branch (II Scandinavian) was probably born in Scandinavia, because the distribution of haplotypes belonging to the second main group II-B can be explained by the Austrvegr of the Viking Age Scandinavians, running from Sweden via Gulf of Finland to Ladoga and further to the great rivers of Rus.
The first branch (I Varangian) has the most convincing support for its Scandinavian origin: the very basal haplotype I-A 174607 is Swedish, and within the main group I-B2 we can see the basal haplotype I-B2A 223703 to be Swedish. The Rurikid prince families belong to the main group I-B1, and although they are Russian, they clearly seem to descend from the Scandinavian ancestor.

The origin of the Rurikid lineage
We now have a situation where the results from three different disciplines of science point to the same direction:
1. Historical evidence – The Primary Chronicle (The Tale of Bygone Years) tells that a Scandinavian Varangian called Rurik (Old East Norse: Rørik) was invited to rule the early Rus' state.
2. Linguistic evidence – Some person names of the ruling family of the early Rus' have Scandinavian etymology: Oleg ← Helge, Igor ← Ingvar, Olga ← Helga.
3. Genetic evidence – The Rurikid prince families, who belong to the haplogroup N1c1 and derive their paternal lineage from Rurik, seem to descend from Scandinavia.

Kaikki ihmiset ovat lopulta sukua keskenään, kun tarpeeksi kauas mennään historiassa sukupolvia taaksepäin. Sukulinjatutkimuksissahan oikeastaan vain esim kirkonkirjoihin merkitystä äidistä voimme olla 100% varmoja, isälinja onkin sitten yleensä vähän epävarmempi juttu.. Havaittavaa on usein myös sukututkimuksissa, että tiedon ja asiakirjojen saanti vaikeutuu radikaalisti kun aletaan lähestyä kuningashuoneiden sukuja. Yleensä kuitenkin juuri aatelis-suvuilla on sukulinjat säilynneet puhtaimpina vuosisatojen aikana, koska heillä veri on antanut oikeuden valtaan ja näin oli asia myös viikingeillä. Paavit mm. on kautta historian useasti valittu samoista, tietyistä suvuista ja heistä ja aikakausistaan voikin myös päätellä paljon historian henkilöistä. Vatikaanin arkistot olisivatkin aarreaitta sukututkijoile varmistamaan joidenkin historian henkilöiden todenperäisyys. Dna-todetaminen, jota käytetään ja kelpaa mm. aihetodisteena tuomioistuimissa tuomitsemiseen tai vapauttamiseen useimmissa maissa on mielestäni riittävän tarkka menetelmä osoittaamaan yhdessä nykyisen geeniteknologian kanssa sukulaisuussuhde johinkin menneisyyden henkilöön kokonaisista kansoista puhumattakaan. Toki osumatarkkuus ehkä jonkin verran pienenee edemmäs historiaan mentäessä, kuten kirjoituksessasi väität ja asiasta kiistellään tutkijoiden parissa.

Oletteko muuten milloinkaan ihmetelleet, minkä takia muinaiset historioitsijat esittivät vanhoissa teoksissaan kirjoituksissaan Suomen muinaisena kuningaskuntana?

Vanhat historioitsijat mainitsivat Suomen yleensä valtakuntana, mutta 1600-luvun jälkeen tapahtui Ruotsista alkaen muutos. Historiaa alettiin kirjoittaa uudelleen sen hetken valtapoliittisten tarpeiden mukaiseksi. Ruotsi oli suurvalta-aikanaan haukannut liian ison kakun, ja epärealistisista rajoista kiinnipitämisestä joutui maksamaan muuta valtakuntaa enemmän sen itäisin osa, silloinen Suomen Suuriruhtinaskunta.

v. 1154 j.a.a. Arabialainen historioitsija ja tiedemies Al Idrisi kertoo Suomen kuninkaalla olevan omistuksia Norjassa.
v. 1187 j.a.a. Ruotsalaisen kronikan mukaan karjalaiset valloittavat Ruotsin pääkaupungin ja tuhoavat sen. (Sigtuna)
noin 1200 j.a.a. Tanskalainen historioitsija Saxo Grammaticus kertoo Suomen kuninkaista.
1220 j.a.a. Islantilainen piispa, runoilija ja historiankirjoittaja Snorri Sturluson kirjoittaa Ynglinga-saagan. Suomen ja Ruotsin hallitsijasukujen avioliittoja ja sotia käsitellään.
1230 j.a.a. Orkneyinga-saagan johdannossa Fundinn Noregrissa kerrotaan Suomen ja Kainuun kuninkaista, ja näiden suorittamasta Norjan valloituksesta. Saagan mukaan Ruotsin, Norjan, Orkneysaarten, Normandian ja Englannin hallitsijasuvut polveutuvat em. suomalaisista kuninkaista.
1320 - 1340 j.a.a. Eerikin kronikka, eli nykyisen kouluhistorian tunnustama tarina "ristiretkistä" Suomeen, sepitetään.
1340 -luku j.a.a. Lyypekin kaupunginkronikka mainitsee Birger Jaarlin liittäneen Suomen Ruotsin valtakuntaan.
1362 j.a.a. Ruotsin "Itämaan", eli Suomen ja Karjalan, laamanni saa oikeuden osallistua kuninkaan vaaliin. Suomesta tulee täysivaltainen osa Svean valtakuntaa.
1438 j.a.a. Vesilahtelainen suurtalonpoika Daavid julistautuu Suomen kuninkaaksi ja asettuu vaarallisen talonpoikaiskapinan johtoon. Kapina kukistuu.
1548 j.a.a. Mikael Agricola kirjoittaa Uuden Testamentin esipuheen, jossa esitetään fiktiivinen tarina "ristiretkistä" Suomeen.
1554 j.a.a. Katolisena Ruotsista karkoitetun Johannes Magnuksen historiateos ilmestyy Roomassa. Suomi esitetään muinaisena kuningaskuntana.
1555 j.a.a. Olaus Magnuksen tunnettu "Pohjoisten Kansojen Historia" ilmestyy. Suomi mainitaan vanhana kuningaskuntana.
1598 - 1599 j.a.a. Suomen aateli ja linnojen isännät sotivat kuningas Sigimundin puolella Kaarle herttuaa vastaan Ruotsin sisällissodassa, -mm. sotaretki Uplantiin ja Tukholmaan. Kaarlen voitettua Suomen aatelistolle ja papistolle koittaa kovat ajat. Määrätietoinen ruotsalaistaminen alkaa.
1616 - 1639 j.a.a. Historiankirjoittaja Johannes Messenius viettää poliittisista syistä aikaansa vankina Kajaanin linnassa, jossa hän kirjoittaa historiateostaan. Suomi mainitaan vanhana kuningaskuntana.
1650 j.a.a. Mikael Wexionius esittää historiankirjassaan Suomen vanhana kuningaskuntana.
1670 -luku j.a.a "Tuntemattoman tekijän Suomen kronikka" luettelee Suomen muinaiset kuninkaat.
1700 j.a.a.
Daniel Jusleniuksen "Vanha ja Uusi Turku", jossa Suomi esitetään muinaisena kuningaskuntana.
1700 -1705 j.a.a.
Johannes Messeniuksen Scondia Illustrata painetaan. Suomen kuninkaita käsitellään perusteellisesti.
1728 j.a.a.
Tuntemattoman tekijän Suomen kronikka ilmestyy julkaisussa Swedische Bibliothek.
1742 j.a.a.
Keisarinna Elisabethin poliittinen veto, manifesti Suomen itsenäisyydestä, aiheuttaa vipinää: "Hattujen sodan" takia venäläisten miehittämässä Suomessa kokoontuvat maapäivät Turkuun valitsemaan Suomelle kuningasta. Valituksi tulee myöhemmin tsaarina ollut, Pietari III, senhetkinen kruunperijä. Venäläiset vetäytyvät pois hankkeesta, ja tekevät rauhan Ruotsin kanssa 1743.
1768 j.a.a.
Historiantutkija Tatishtsev kertoo Suomen kuninkaista Venäläisessä Historiassaan.
1769 j.a.a.
Sven Bringin kirjoittama Svea Rikes Historia ilmestyy. Suomi on edelleen muinainen kuningaskunta. Kirjasta otetaan uusia painoksia 1778, 1784 ja 1790.
1771 j.a.a.
Norjalainen Gerhard Schöning kritisoi historioitsijoiden käsitystä Suomen kuninkaista teoksessaan Allgemeine Nordische Gesichte.
1772 j.a.a.
Ruotsalainen Johan Ihre vastustaa kiivaasti käsitystä Suomen muinaisista kuninkaista. Ihre tuntee saagat, mutta väittää että ne ovat pötyä. Ruotsin muinais-kuninkaiden kohdalla hän ei kyseenalaista saaga-lähteitä, kuten eivät hänen seuraajansakaan.
1774 j.a.a.
Billmark julkaisee J.Messeniuksen "Suomen Riimikronikan", jossa siis kerrotaan Suomen kuninkaista.
1783 -1884 j.a.a.
Venäjän keisarinna Katariina Suuri julkaisee kirjoituksen Venäjän historiasta, jossa hän pitää Venäjän perustajana pidettyä Rurikia suomalaisena kuninkaanpoikana. Teos julkaistaan saksaksi 1786.
1784 - 1800 j.a.a.
Henrik Gabriel Porthán julkaisee Paavali Juustenin Suomen piispainkronikan kommentoituna. Porthán kiistää suomalaisten omien hallisijoiden olemassaolon ja Suomen itsenäisen hallinnon ennen ruotsalaisten tuloa. Porthánin perustelut ovat kestämättömiä. Hän mm. väittää ettei Suomessa ei voinut olla kuninkaita, koska täällä ei ollut linnavuoriakaan.
Hyökkäilyn ymmärtää, sillä samoihin aikoihin Sprengtporten esitteli Venäjällä suunnitelmaa itsenäisestä Suomesta.
1789 j.a.a.
Kr.Gananderin Mythologia Fennica. Suomi esitetään vanhana kuningaskuntana.
1792 j.a.a.
Historian professori Billmark vastustaa Suomen kuninkaiden olemassaoloa.
Nykyaika
Suomalaisten muinaiset valtiomuodostumat ja hallitsijat salataan yhä edelleen huolellisesti sanomalehti-tason yleissivistyksessä ja kouluopetuksessa osana suomalaisen identiteetin hämärtämistä. 70-luvulta alkaen tilanne on entisestään huonontunut.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Ettei keskustelu kokonaan karkaisi ketjun aiheesta ja jumiutuisi pelkästään Suomiveriseen Rurikiin, mieheen joka perusti Venäjän, niin mielestäni nuo ylempänä ketjussa esittämäni seikat ovat osaltaan syytä sille seuraukselle, että Suomesta ei ole myöhempinäkään aikoina annettu naapurivaltioidemme Ruotsin ja Venäjän taholta kehittyä ns. Suur-Suomea ja Suomi on suurimman osan historiaansa ollut ajopuuna näiden kahden valtion välissä, aivan kuten nyt EU:ssa.

Jatkosodan aikana olisi mahdollisuus ollut ottaa Karjalan menetettyjä alueita laajemmin takaisin ainakin joksikin aikaa, mutta mm. nuoruutensa asuinkaupunkia Pietariahan (Leningrad) Mannerheim ei suostunut valtaamaan, vaikka armeijamme oli jo aivan sen porteilla ja saksalaiset painostivat etelästä. Ehkä tuo oli yksi niistä syistä, miksi Stalin säästi Marskin myöhemmin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä ja esim. Ryti joutui tuomiolle valtiomiehen teoistaan.

Kuitenkin Karjalan menetettyjä alueita tärkeämpänä poliittisesti ja taloudellisesti pitäisin toista Suomineidon käsivartta, jota myöten meillä olisi ollut oikeus Jäämeren rantavaltiona sen mittaviin öljy- ja kaasuesiintymiin, joiden avulla muunmuassa viikinkiverisukulaisemme norjalaiset ovat rikastuneet. Päättäjämme ovat myyneet historian aikana ja sotiemme jälkeenkin liian usein halvalla ja puoli-ilmaiseksi maatamme, luonnovarojamme ja nykyaikana lähes koko tuottavan teollisuutemme vieraille omistajille.

Talvi- ja jatkosodan syistä ja seurauksista saa jonkinlaisen käsityksen, jos jaksaa katsoa läpi seuraavat videot talvi- ja jatkosodan kiistellystä historiasta, joissa Res. majuri, opetusneuvos Erkki Hautamäki käsittelee ja luennoi aiheesta, jonka pohjalta on myös kirjoittanut kirjan Suomi myrskyn silmässä. Hautamäen tutkimukset pohjautuvat mm. salaisena pidetyn sotamarsalkka C.G.E. Mannerheimin peitellyn ja kiistetyn S-32 kansion dokumentteihin & muistiinpanoihin.

Talvisodan ja jatkosodan kielletty historia, osa 1/4

Talvisodan ja jatkosodan kielletty historia, osa 2/4

Talvisodan ja jatkosodan kielletty historia, osa 3/4

Talvisodan ja jatkosodan kielletty historia, osa 4/4
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kaikki ihmiset ovat lopulta sukua keskenään, kun tarpeeksi kauas mennään historiassa sukupolvia taaksepäin. Sukulinjatutkimuksissahan oikeastaan vain esim kirkonkirjoihin merkitystä äidistä voimme olla 100% varmoja, isälinja onkin sitten yleensä vähän epävarmempi juttu.. Havaittavaa on usein myös sukututkimuksissa, että tiedon ja asiakirjojen saanti vaikeutuu radikaalisti kun aletaan lähestyä kuningashuoneiden sukuja. Yleensä kuitenkin juuri aatelis-suvuilla on sukulinjat säilynneet puhtaimpina vuosisatojen aikana, koska heillä veri on antanut oikeuden valtaan ja näin oli asia myös viikingeillä. Paavit mm. on kautta historian useasti valittu samoista, tietyistä suvuista ja heistä ja aikakausistaan voikin myös päätellä paljon historian henkilöistä. Vatikaanin arkistot olisivatkin aarreaitta sukututkijoile varmistamaan joidenkin historian henkilöiden todenperäisyys. Dna-todetaminen, jota käytetään ja kelpaa mm. aihetodisteena tuomioistuimissa tuomitsemiseen tai vapauttamiseen useimmissa maissa on mielestäni riittävän tarkka menetelmä osoittaamaan yhdessä nykyisen geeniteknologian kanssa sukulaisuussuhde johinkin menneisyyden henkilöön kokonaisista kansoista puhumattakaan. Toki osumatarkkuus ehkä jonkin verran pienenee edemmäs historiaan mentäessä, kuten kirjoituksessasi väität ja asiasta kiistellään tutkijoiden parissa.

Oletteko muuten milloinkaan ihmetelleet, minkä takia muinaiset historioitsijat esittivät vanhoissa teoksissaan kirjoituksissaan Suomen muinaisena kuningaskuntana?

Vanhat historioitsijat mainitsivat Suomen yleensä valtakuntana, mutta 1600-luvun jälkeen tapahtui Ruotsista alkaen muutos. Historiaa alettiin kirjoittaa uudelleen sen hetken valtapoliittisten tarpeiden mukaiseksi. Ruotsi oli suurvalta-aikanaan haukannut liian ison kakun, ja epärealistisista rajoista kiinnipitämisestä joutui maksamaan muuta valtakuntaa enemmän sen itäisin osa, silloinen Suomen Suuriruhtinaskunta.

v. 1154 j.a.a. Arabialainen historioitsija ja tiedemies Al Idrisi kertoo Suomen kuninkaalla olevan omistuksia Norjassa.
v. 1187 j.a.a. Ruotsalaisen kronikan mukaan karjalaiset valloittavat Ruotsin pääkaupungin ja tuhoavat sen. (Sigtuna)
noin 1200 j.a.a. Tanskalainen historioitsija Saxo Grammaticus kertoo Suomen kuninkaista.
1220 j.a.a. Islantilainen piispa, runoilija ja historiankirjoittaja Snorri Sturluson kirjoittaa Ynglinga-saagan. Suomen ja Ruotsin hallitsijasukujen avioliittoja ja sotia käsitellään.

Käsittelet Suomi-nimistä valtiota melko mielivaltaisesti vasten 1000 vuottakin vanhoja muutaman sanan tekstinpätkiä. Al Idris mainitsi alueen nimeltä "Fmrk". Sen näkeminen Suomena (mikä Suomi?, kenties Sauvo-Paimio-Turun alue?) vaatii runsaasti hyvää tahtoa. Hänhän kirjoitti myös "maasta" nimeltä Tbst (Tavast eli Häme?). Niin Saxo Grammaticuksen kuin Islannin saagojenkin teksteissä puhutaan lähinnä kansoista tai heimoista, siis fenneistä, bjarmeista, kareliaaneista, hämeistä/jeemeistä, kveeneistä. On kovin vaikea nähdä noista kuvauksista mitään yhtenäistä valtakuntaa, kuten edellä väität. Pikemminkin se vahvistaa sitä kuvaa mitä meillä on entuudestaankin vaalittu: eri heimoilla oli omat perinteiset alueet, niihin liittyvät perinteensä ja tapansa (joiden rajat näkyvät yhä tämänpäivän ilmiöinäkin mm. kielessä, ruokavaliossa, terveydessä, geeneissä), ja heimojen välit olivat dynaamiset: välillä sodittiin keskenään, välillä yhdessä muita, varsinkin itävihulaisia vastaan. Mahdollisesti yhteinen suomalais-ugrilainen kieliperhe on mahdollistanut kaupankäynnin ja kulttuurivaihdon.

Dna -tutkimus (y-dna) oman ymmärrykseni mukaan painottaa tällä hetkellä sitä, että olemme saaneet itäisen ja germaanisen geenistön lisäksi myös erittäin vahvan annoksen balttilaista perimää nykyisen Viron, Latvian ja Liettuan alueelta - olivathan ne todellisia eurooppalaisia mahtivaltoja aikanaan. Kuvitteellisen 0-1000-luvun "Suomen" kansojen levinneisyys on ollut siis todella repaleista ja laajaa aina Keski-Ruotsin vuoristoseudulta Inkerinmaalle ja Liettuaan asti.

Kielitutkijat väittävät kuitenkin että nykyisen Fenno-Skandian alueella on majaillut ennen fennejä myös paleoeurooppalaisia, jotka ovat puhuneet jotain kadonnutta kieltä. Tuo kansa olisi saapunut tänne hyvissä ajoin ennen näitä "suomalaisia" hylkeenpyynnin perässä vetäytyvän jääkauden jälkeen. Suomi ei siis alunperin olekaan ollut "suomalaisten". Toivottavasti ei siitäkään vaieta.

Toki olet siinä oikeassa, että tästä tematiikasta ei kouluissa paljon kursseja järjestetä mutta syy lienee salaliittojen sijaan enemmänkin se, että faktamateriaalia on kovin vähän legendoihin verrattuna.

Tässä lisäksi katkelma roomalaisen Tacituksen historiamerkinnöistä suomalaisistasi:

»Fennit ovat ihmeen villejä, viheliäisen köyhiä. Ei heillä ole aseita, ei hevosia, ei asuntoja. Ravintona ovat kasvit, vaatteina nahat, makuusijana maa. Ainoa varallisuus on nuolissa, joita he raudan puutteessa terästävät luilla. Metsästys elättää yhtäläisesti sekä miehiä, että naisia. Nämä näet seuraavat miehiä kaikkialle ja pyytävät osan saaliista. Lapsillakaan ei ole muuta suojaa villieläimiltä ja rajuilmoilta kuin jonkinlainen oksista punottu katos. Sinne palaavat nuoret, se on vanhojen turvapaikka. Mutta tämä on heistä onnellisempaa elämää kuin pelloilla huokaileminen, vaivalloinen talojen rakentaminen sekä milloin toiveikas, milloin pelokas huolenpito omasta ja vieraasta omaisuudesta. Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa.»
(Lähde: Tacitus: Germania. Käännös Tuomo Pekkanen. Yliopistopaino 1988)

Ei kovin mahtava kuningaskunta, mutta mitäpä siitä.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Käsittelet Suomi-nimistä valtiota melko mielivaltaisesti vasten 1000 vuottakin vanhoja muutaman sanan tekstinpätkiä. Al Idris mainitsi alueen nimeltä "Fmrk". Sen näkeminen Suomena (mikä Suomi?, kenties Sauvo-Paimio-Turun alue?) vaatii runsaasti hyvää tahtoa. Hänhän kirjoitti myös "maasta" nimeltä Tbst (Tavast eli Häme?). Niin Saxo Grammaticuksen kuin Islannin saagojenkin teksteissä puhutaan lähinnä kansoista tai heimoista, siis fenneistä, bjarmeista, kareliaaneista, hämeistä/jeemeistä, kveeneistä. On kovin vaikea nähdä noista kuvauksista mitään yhtenäistä valtakuntaa, kuten edellä väität. Pikemminkin se vahvistaa sitä kuvaa mitä meillä on entuudestaankin vaalittu: eri heimoilla oli omat perinteiset alueet, niihin liittyvät perinteensä ja tapansa (joiden rajat näkyvät yhä tämänpäivän ilmiöinäkin mm. kielessä, ruokavaliossa, terveydessä, geeneissä), ja heimojen välit olivat dynaamiset: välillä sodittiin keskenään, välillä yhdessä muita, varsinkin itävihulaisia vastaan. Mahdollisesti yhteinen suomalais-ugrilainen kieliperhe on mahdollistanut kaupankäynnin ja kulttuurivaihdon.

Puhun suomalaisista, koska noiden mainitsemisiesi eri heimojen jälkeläiset asuttavat nykyään Suomi nimistä valtiota. Tuo alue, josta Al Idris kirjoitti, oli mitä ilmeisimmin Fymark. Fymark saattaa tarkoittaa (Varsinais)-Suomea, Ruijaa (Finnmark) tai molempia. Täsmälleen oikeassa olet siinä, että suomalaisten ja viikinkien sukulaisuus-suhteen yhteydessä minun pitäisi puhua pelkästään kveeneistä yhtenä suomalaisheimona, jotka asuttivat nykyisellä Suomen alueella Kvenlandia, maa-aluetta Pohjanmaalta Kainuuseen ja myös Ruotsin ja pohjois-Norjan alueilla, joita tuolla Norjassa varsinkin vielä elää heimona puhtaimmillaan UM: Suomalaissukuiset kveenit kiinnostavat jälleen norjalaisia

Ennen nykyisten kantasuomalaisten tuloa itäsuunnasta Suomen-niemelle maata asuttivat saamelaiset, joita oman käsitykseni mukaan kutsuttiin ihan alun alkaen Fenneiksi . Nämä ajettiin sitten mainitsemiesi suomalais-ugrilaisten heimojen ajettiin toimesta hiljalleen pohjoista kohti, samoin kun ns. "jenkit" tekivät englantilais- ja ranskalais-siirtokuntien ja uudisraivaajien toimesta paljon myöhemmin pohjois-Amerikan mantereen alkuasukkaille eli intiaaniheimoille ajaen heitä länteen ja lopulta reservaatteihin. Oman heimoni, eli pohjanmaan alueella asuneiden kveenien alkuperä on hiljalleen muodostonut ilmeisestikin muinaishämäläisten heimosta, johon pohjoista (Oulua ja Kainuuta) kohden mentäessä on sekoittunut myös karjalaista ja savolaista geeniä. tämä on täysin kuultavissa myös keski- ja pohjoispohjanmaalaisten murteessa verrattuna eteläiseen pohjanmaahan.

Dna -tutkimus (y-dna) oman ymmärrykseni mukaan painottaa tällä hetkellä sitä, että olemme saaneet itäisen ja germaanisen geenistön lisäksi myös erittäin vahvan annoksen balttilaista perimää nykyisen Viron, Latvian ja Liettuan alueelta - olivathan ne todellisia eurooppalaisia mahtivaltoja aikanaan. Kuvitteellisen 0-1000-luvun "Suomen" kansojen levinneisyys on ollut siis todella repaleista ja laajaa aina Keski-Ruotsin vuoristoseudulta Inkerinmaalle ja Liettuaan asti.

Tottakai olemme saaneet geenejä kansainvaellusten aikoihin ja tietenkin myöhemmin myös germaaneilta (jota on myös pohjalaisissakin) ja Suomenlahden eteläpuolelta balteilta ja idästä tulleiden kansojen lisäksi. Sukulaisellani isän siskolla miehensä kanssa on mökki Kouvolan lähistöllä, jonka lähettyvillä on järveen rajautuvassa kallioseinämässä kalliopiirroksia jotka on aikanaan kokeilla arvioitu olevan n.5000-10000 vuoden takaa. Vastaavia maalauksia on useita tuolla seudulla. Oletuksen mukaan esi-isämme ovat ajaneet keihäillä tuosta kallionjyrkänteeltä alas peuroja, hirviä ja muuta riistaa. Oman käsitykseni mukaan Suomen-niemi olisi täten asutettu pääosin kaakon kulmalta idästä eteläisempään Suomeen ja sisämaata myöden Pohjanlahden rannikolle päin.

Kielitutkijat väittävät kuitenkin että nykyisen Fenno-Skandian alueella on majaillut ennen fennejä myös paleoeurooppalaisia, jotka ovat puhuneet jotain kadonnutta kieltä. Tuo kansa olisi saapunut tänne hyvissä ajoin ennen näitä "suomalaisia" hylkeenpyynnin perässä vetäytyvän jääkauden jälkeen. Suomi ei siis alunperin olekaan ollut "suomalaisten". Toivottavasti ei siitäkään vaieta.

Toki täällä jääkauden hiljalleen väistyessä on voinut majailla paleoeurooppalaisia heimoja jo ennen nykyisten kantasuomalaisten esi-isien saapumista ja myös aiemin mainitsemani alkuperäiskansa saamelaiset. Tästä en väitä vastaan. Kielten perusteella voidaan tehdä jonkinlaisia karkeita arvioita siitä, mistä ilmansuunnasta Suomi on jääkauden jälkeen ihan alunalkaen asutettu. Suunta on hyvin töden-näköisesti jostain etelän ja kaakon kulmalta eli Karjalan kannasta myöten. http://www.elisanet.fi/alkupera/Varmaa.html

Toki olet siinä oikeassa, että tästä tematiikasta ei kouluissa paljon kursseja järjestetä mutta syy lienee salaliittojen sijaan enemmänkin se, että faktamateriaalia on kovin vähän legendoihin verrattuna.

Ei tähän asiaan mitään salaliittoja tai legendoja tarvitse vetää, Kaikki tieto on saatavilla, niille ketä se kiinnostaa Salkkareiden ja BB:n vahtaamisen sijasta.. Oma agendani on, että kansalla tai heimolla joka ei kunnolla tunne historiaansa ja menneisyyttään, ei voi olla myöskään tulevaisuutta. Nykypäivänä monen suomalaisen identiteetti ja juuret näyttäisi olevan pahasti hukassa, johtuen juuri siitä, että peruskoulusta lähtien ei juurikaan syystä tai toisesta kerrota oppilaille oman kansamme muinaisesta historiasta ja valtiomuodostumista.

Ylipäätään Suomalaisissa kouluissa ja yleisessä keskustelussa ei koskaan näytetä seuraavia karttoja, jotka ajoittuvat ensimmäiselle vuosituhannelle jälkeen Kristuksen syntymän. Ensimmäinen kartta on 300-luvulta, jolloin Rooman valtakunta jakaantui läntiseen ja itäiseen osaan. Kun katsomme tämän Euroopan kartan laajaa pohjoista osaa, niin näemme, että siellä on vain yhden kansan nimi, joka peittää koko alueen aina nykyisen Norjan rannikolta kauas itään nykyisen Venäjän alueelle. Tämän kansan nimi on Finnish Tribes eli Suomen heimot! http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/colbeck/roman_empire_4_century.jpg

Noin 500 vuotta myöhemmältä ajalta on seuraava kartta vuodelta 814, jolloin Kaarle Suuri kuoli. Hän oli hallitsija, jota sekä Ranska että Saksa pitävät valtioidensa perustajana. Kartasta nähdään, kuinka eteläisen Ruotsin alueelta löytyy pieni alue (sveat & gootit), josta alkoi nykyisen Ruotsin syntyminen. Venäjää ei vielä ole, mutta slaavien asuinalue alkaa Itämeren eteläosasta kohti itää ja pohjoista. http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/colbeck/europe_814.jpg

Kartasta näkyy, kuinka Suomen heimot asuivat nykyisen Ruotsin alueella lukuun ottamatta eteläistä Ruotsia, Jäämeren rannikot olivat suomalaisten aluetta kauas itään päin ja etelässä Suomen heimojen asuinalue käsitti nykyisen Viron ja suuren osan nykyisen Latvian alueesta. Eteläinen asuinalue käsitti nykyisen Moskovan alueen. Suomen heimot ovat olleet siihen aikaan maapallon pohjoisen alueen hallitsijoita!

Perämeren pohjukassa näkyy myös kirjoitus Quaenland = Kvenland. Englanniksi vapaasti käännettynä Queensland = kuningattaren maa. Olisiko tämä se Kalevalassakin mainittu Pohjolan emännän valtakunta, jota Louhi niminen valtiatar hallitsi?


Tässä lisäksi katkelma roomalaisen Tacituksen historiamerkinnöistä suomalaisistasi:

»Fennit ovat ihmeen villejä, viheliäisen köyhiä. Ei heillä ole aseita, ei hevosia, ei asuntoja. Ravintona ovat kasvit, vaatteina nahat, makuusijana maa. Ainoa varallisuus on nuolissa, joita he raudan puutteessa terästävät luilla. Metsästys elättää yhtäläisesti sekä miehiä, että naisia. Nämä näet seuraavat miehiä kaikkialle ja pyytävät osan saaliista. Lapsillakaan ei ole muuta suojaa villieläimiltä ja rajuilmoilta kuin jonkinlainen oksista punottu katos. Sinne palaavat nuoret, se on vanhojen turvapaikka. Mutta tämä on heistä onnellisempaa elämää kuin pelloilla huokaileminen, vaivalloinen talojen rakentaminen sekä milloin toiveikas, milloin pelokas huolenpito omasta ja vieraasta omaisuudesta. Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa.»
(Lähde: Tacitus: Germania. Käännös Tuomo Pekkanen. Yliopistopaino 1988)

Ei kovin mahtava kuningaskunta, mutta mitäpä siitä.

Emme tietenkään voi tarkalleen tietää, minkä heimomme kanssa roomalaiset tai heidän sanansaattajansa aikanaan ovat olleet kosketuksissa, mutta uskoisin heidän käyneen täällä maailmankolkassa siihen aikaan ja tarkoittaneen tällä heimolla Fennejä eli saamelaisia, jotka ennen mainitsemiasi muita suomalaisheimoja, eli karjalaisia, savolaisia, hämäläisiä varsinais-suomalaisia, satakuntalaisia, pohjalaisia & kainuulaisia kveenejä ja pohjoisessa vielä jäämeren rantamille asti bjarmeja (jotka toden-näköisesti olivat sukua läheiselle sukulaiskansallemme komeille jos eivät peräti olleet heitä) asuttivat pääosin Suomen-niemeä. Ei Suomen alue tuolloin mikään yksi iso kuningaskunta ollut, vaan jokaisella alueemme heimolla oli oma kuninkaansa.
 
Viimeksi muokattu:

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Välikommenttina vain, että tämä on aivan huikea ketju! Erityiskiitos Jack Of Spadesille noista sotahistorialinkeistä, oli helvetin mielenkiintoista juttua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös