Mikko Ilonen, Jarkko Nieminen ja Vuoden urheilijan valinta

  • 36 873
  • 342
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
On jälleen edessä kutkuttava Suomen Urheilugaala, ja keskustelu Vuoden urheilijan valinnasta on käynyt kiihkeänä jo viikkoja. Sosiaalinen media on jo valinnut oman suosikkinsa: golfari Mikko Ilosen. Hänen Volvo World Match Play -voittonsa kun oli niin ylivoimaisen kova suoritus aivan ylivoimaisen kilpaillussa lajissa, että on lähestulkoon häpeällistä puhua edes samassa lauseessa miesten olympiakultaa voittaneesta pariviestijoukkueesta, saatika sitten junttilajien junttilajissa eli keihäänheitossa EM-voiton pokanneesta Antti Ruuskasesta.

Mutta voin kertoa nyt kaikille Jatkoaikaa lukeville yhden asian: Mikko Ilosta ei tulla valitsemaan Vuoden urheilijaksi. Olen asiasta käytännössä satavarma. Vuoden urheilijaksi tullaan valitsemaan pariviestijoukkue Iivo Niskanen & Sami Jauhojärvi. Seuraavilla sijoilla ovat Ruuskanen, Kaisa Mäkäräinen ja Enni Rukajärvi - heidän keskinäisestä järjestyksestään en ole ihan varma. Ilonen tulee olemaan top kympissä, mutta viides sija on kovin, mitä hän voi tänä vuonna saavuttaa.

Yhtä lailla selvää kuin se, että Ilosta ei Vuoden urheilijaksi valita, on myös se, että siellä somessa luvassa on jonkinlainen paskamyrsky sen jälkeen, kun trendikäs golf on tällä tavalla tylysti jätetty "junttilajien" jalkoihin. Esko Seppäsen ja Aleksi Valavuoren kaltaiset some-sankarit tulevat syöksemään valitusta näppäimistöiltään kuin lohikäärme tulta suustaan. Ja heidän tavallaan ajattelevat radikaalit yhtyvät valituskuoroon.

Tämä sama näytelmä toistuu käytännössä joka vuosi. Äänekäs vähemmistö vaatii, että Vuoden urheilija -valinnat tehdään pitkälti lajin kansainvälisen arvostuksen ja harrastajamäärien perusteella. Umpikonservatiiviset urheilutoimittajat suosivat räikeästi hiihdon ja keihäänheiton kaltaisia marginaalilajeja. Ero on vain siinä, että tämän äänekkään vähemmistön mannekiini on vaihtunut Jarkko Niemisestä Mikko Iloseen. Raimo Summanen joskus esitti, että Jarkko Nieminen pitäisi valita Vuoden urheilijaksi joka vuosi. Nyt kun Maskun keisarin ura on kääntynyt kohti vääjäämätöntä auringonlaskua, on uudeksi lemmikiksi tullut golfin maailmanlistan 47. ja Volvo World Match Play Championshipin voittaja Ilonen.

Se, mikä tässä pauhaamisessa jää helposti unohduksiin, on se urheilua seuraavan kansan enemmistö. Ei heillä ole mitään Jarkko Niemistä tai Mikko Ilosta vastaan. Mutta eivät he myöskään jaksaneet lähteä etsimään taivaskanavien ja laittomien striimien viidakosta, kun Lahden suuri poika taistelee tarunhohtoisen Volvo World Match Playn voitosta. Sen sijaan he seurasivat television tai radion välityksellä, kun lupamaksurahoitteinen Yle välitti meille talviolympialaisten ja yleisurheilun EM-kisojen suomalaiset suurhetket. Sadattuhannet myös todistivat, kun Kaisa Mäkäräinen varmisti maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Varmaan he ovat juntteja. Ja urheilutoimittajat ovat juntteja, kun he ovat näiden tavallisten Jussien ja Raijojen pulssilla äänestäessään hiihtäjät ja keihäänheittäjän korkeammalle kuin Ilosen. Mutta mielestäni urheilutoimittajat ovat tässä viisaita. Tottakai he aikaansa seuraavina ihmisinä ymmärtävät, miten hienoa on, kun suomalainen menestyy sellaisessa kansainvälisesti arvostetussa lajissa, jossa ei aikaisemmin suomalaismenestystä ole juuri saavutettu. Mutta samalla he myös tuntevat omat juurensa ja kulttuurinsa ja ymmärtävät sen vuosikymmenien saatossa muotoutuneen suunnattoman arvostuksen, intohimon, asiantuntemuksen, osaamisen ja kunnioituksen, joka Suomessa on hiihdon ja keihäänheiton kaltaisia lajeja kohtaan.

Pointtini on siis siinä, että Vuoden urheilijan valinta reflektoi - aivan niin kuin sen pitääkin reflektoida - myös omaa kulttuuriamme. USA:ssa, Espanjassa tai Kiinassa ei ehkä valita keihäänheittäjiä Vuoden urheilijoiksi, mutta mitä sitten? Ei se tarkoita sitä, että on jotenkin junttimaista, että keihäänheittäjät ovat meillä arvostettuja huippu-urheiljoita ja nuorison esikuvia.

Okei, pidän kyllä junttimaisena sitä, että mennään esimerkiksi jääkiekon MM-kisoihin juomaan pää täyteen olutta ja pukeudutaan possuksi ja kannustetaan Leijonia. Myöskään Jyväskylään "rallikansan" seurassa viihtymään minua ei saisi kirveelläkään. Mutta siitäkin huolimatta nämä ihmiset ovat aivan yhtä arvokkaita urheiluihmisiä kuin minä - tai se Mikko Ilosen valinnan puolesta liputtava golf-harrastaja. Ei omaa kulttuuria tarvitse kaikelta osin rakastaa, mutta se täytyy tiedostaa ja tunnustaa.

Mikko Ilonen muuten itsekin sanoi, ettei häntä vielä oikeastaan pidäkään valita Vuoden urheilijaksi. Hän tietää, että hänen menestyksensä ei ole vielä sellaista supermenestystä, jolla kiilataan esimerkiksi olympiavoittajien edelle. Ei hänellä, toisin kuin hänen "faneillaan", ole mitään tarvetta dissata hiihtäjiä tai keihäänheittäjiä.

Ja mihin ihmeeseen perustuu tämä Mikko Ilosen ja Jarkko Niemisen "aliarvostus", josta jaksetaan aina mussuttaa? Kyllähän heidän suorituksiaan seurataan esimerkiksi Urheiluruudussa joka viikko. Okei, ehkä media ei aloita valtavaa hehkutusta joka kerta, kun Nieminen selviää avauskierrokselta jatkoon jossain Montpellierin ATP250-turnauksessa tai Ilonen pelaa hyvän avauspäivän jossain random Euroopan kiertueen kilpailussa. Mutta uskallan väittää, että molemmat ovat ihan kärkipäässä, mitä tulee seuratuimpiin suomalaisurheilijoihin valtakunnanmediassa. En itse mitenkään kykene ymmärtämään, että Ilosen tai Niemisen hienot urat olisivat jääneet jotenkin "ymmärtämättä". Ja olen myös satavarma, että jos suomalainen joskus voittaa Grand Slam -turnauksen tenniksessä, Majorin golfissa tai taistelee maailmanlistalla siellä ihan kärjessä (top-5), ei Vuoden urheilija -äänetystä tarvitse edes pitää. Vähempikin saattaisi riittää - Ilosen tämä vuosi olisi voinut tuoda Vuoden urheilija -tittelin jonain heikompana vuonna mutta ei missään nimessä nyt kun tarjolla on olympiavoittajaa, yleisurheilun arvokisakultamitalistia ja ampumahiihdon maailmancupin kokonaisvoittajaa.

Toinen asia, jota en käsitä, on tämä puhe jostain ymmärtämisestä. Ei ole mitään absoluuttista tapaa rankata eri urheilulajeja ja miten vaikea kussakin on menestyä. Mutta aika monilla on kuitenkin tarve tällaista rankkausta tehdä. Ja aina kun joku suomalainen saavuttaa jotakin hienoa jossakin todella isossa lajissa, täytyy kommentoida, että nyt Suomessa tavallinen Pertti tai Katri ei taatusti ymmärrä, mikä tämän suorituksen arvo on.

On myös typerää vähätellä hiihtäjiä ja keihäänheittäjiä (tai esim. rallikuskeja) urheilijoina. Hiihto vaatii aivan valtavia kestävyysominaisuuksia. Björn Dählien hapenottokyky oli täysin poikkeuksellinen, vaikka vertailuun otettaisiin maailman parhaita maratonjuoksijoita tai pyöräilijöitä eri aikakausilta. Ja sitä keihästä voi itse kukin mennä kokeilemaan. Varmaan aika nopeasti tajuaisi, että kyllä ne 90 metrin kaaret vaativat aika kovaa omistautumista ja lahjakkuutta, vaikka foorumeilla on helppo uhota, miten minustakin olisi voinut tulla maailmanluokan keihäänheittäjä, jos olisin vähän jaksanut panostaa. Onko maailman top-3 -keihäsmies sitten kovempi urheilija kuin golfin maailmanlistan 47.? En tiedä, mutta en myöskään valita, jos urheilutoimittajien enemmistö niin tulkitsee.

No, nyt lopetan tämän vuodatuksen ja siirryn katsomaan NBA:ta. Harmi vain, ettei Hanno Möttölä ole mukana. Suomessa kun ei koskaan ole kunnolla ymmärretty, miten ainutlaatuista ja poikkeuksellista olikaan se, kun tämä suuri urheilija ja armoitettu legenda lämmitti kaksi kautta Atlanta Hawksin penkkiä. Nimittäin se, että pääsee NBA:ssa rivimieheksi vastaa suunnilleen samaa kuin heittäisi 110 metriä keihästä. Kysy vaikka Esko Seppäseltä.

P.S. Saksassa valittiin vuoden 2005 parhaaksi miesurheilijaksi yhdistetyn kilpailija Ronnie Ackermann. Eli saksalaisetkin ovat juntteja, jotka eivät ymmärrä, miten vähän yhdistetyn kaltaisessa marginaalilajissa pärjääminen vaatii verrattuna tennikseen, golfiin, jalkapalloon tai koripalloon.
 
Viimeksi muokattu:

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Erittäin hyvin kirjoitettu ja eri näkökulmat huomioiden.

Valintaan en sinänsä jaksa edes ottaa kantaa, mutta se ehkä ihmetyttää miten tuo jaksaa aina joka vuosi aiheuttaa sen hirveän metelin ja väännön? Onko tuolla isossa maailmassa juuri sen ihmeempää väliä kuka on tullut valituksi. Ja mikä missäkin maassa edes on se palkinto tai valitsija? Jenkeissä ESPY-awardsit tai Sports Illustratedin valinta? Tuollahan ulkkarikin voi noita voittaa. Käytännössä siis jonkun ison joukkuelajin MVP tuon vienee. Englannissa kai jotain kiehuttiin, kun Hamilton voitti McIlroyn sijaan, mutta jossain Saksassa ja Ruotsissa nuo taitavat enemmän olla tuollaisia gaaloja, joissa vain käydään patsastelemassa.

Ei noiden voittajien tai menestyjien vertaileminen keskenään ole kovin mielekästä. Jos noita valintoja on pakko tehdä, niin mieluummin sitten lajin sisällä. Luulen, että urheilijoille riittää tasan tarkkaan ne urheilemalla saavutetut voitot tai hyvät menestykset, jotka esim. tuottavat hyvää taloudellista voittoa. Tuskin esim. Ilonen vaihtaisi yhtäkään tämän kauden golf-saavutustaan tuohon Vuoden urheilija-pystiin.
 
Viimeksi muokattu:

Jopetus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Erittäin hyvin kirjoitettu ja eri näkökulmat huomioiden.

Enpä voisi paljon enempää eri mieltä olla. Näkökulmia oli mielestäni tasan yksi, eli jos ei arvosta Ruuskasen mestaruutta Ilosen menestystä korkeammalle, on auttamatta väärässä.

Ketjun avaajan kanssa taas olen monessakin kohtaa samoilla linjoilla. Olympiakulta on kovempi juttu kun Ilosen Matchplay-voitto.Ei puhettakaan muusta. Toisaalta taas Enni Rukajärven olympiamitali oli hieno suoritus, mutta eihän sitä nyt urheilun saralla voi arvostaa kovin korkealle. Ammattilaisesti kilpailevia taitaa naisissa olla n. yhden käden sormella laskettava määrä, ehkä jopa muutama enemmän. Sama kun vertaisi naisten kiekkojoukkueen 5. sijaa hiihdon vastaavaan. Pistesija, pakko olla tyytyväinen...

Näillä meriiteillä ei siis mielestäni Ilosella vieläkään asiaa vuoden urheilijaksi tänä vuonna. Mutta mielestäni silti hieman kohtuutonta aliarviointia Mikon suoritukselle sanoa ettei ole edes kisassa mukana.

Ja joo, olen mä joskus golfiakin pelannu, mutta olen mä keihästäkin viskellyt ja hiihtänyt. Ja jos oikein mietin niin keihästä viimeksi, ja siinä olen parhaiten pärjännytkin. Lumilautaakin kokeilin kerran, mutta luovutin. En vaan osannu.
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Enpä voisi paljon enempää eri mieltä olla. Näkökulmia oli mielestäni tasan yksi, eli jos ei arvosta Ruuskasen mestaruutta Ilosen menestystä korkeammalle, on auttamatta väärässä.

Mielipiteitä ehkä oli tasan yksi, mutta kyllä tuossa käydään siinä sivussa monelta eri kantilta "Vuoden urheilijaa" läpi. Tai sitten ei, mistä näistä enää tietää.

Sen verran tuohon avausviestiin, että uskomatonta jos Seppänen huutelee Ilosen saavutusten perään. Seppänen on joskus voivotellut tuolla Twitter-maailmassaan miten golf ylipäätään edes on urheilua. Sittemmin tainnut Ilosen menestyksen myötä alkanut perumaan sanojaan. Nuo Twitterin energiajuomajanarit ovat kyllä valtakunnan suurimpia gloryhuntereita. Ja jos Seppänen todellakaan ei ymmärrä golfia urheiluna, niin se kaveri ei kyllä tiedä urheilusta yhtään mitään, vaikka miten istuisi älypuhelin kädessään yötä päivää katsomassa NFL/NHL/NBA/KHL-tarjontaa.
 

Fordél

Jäsen
Ihan turha näitä on asetella vastakkain. Niin golfari Mikko Ilosta, tennispelaaja Jarkko Niemistä, yhdistetyn Herolaa, purjelautailija Petäjä-Sireniä, juoksija Kettusta kuin futari Moisanderia yhdistää kova intohimo ja duunimäärä, josta saa jo mun arvostuksen. Jokainen treenaa intohimoisesti lajissa, johon nuorempana on syntynyt intohimo. Jokainen, joka tekee jotain suurella intohimolla ja täysillä, ei voi kuin arvostaa. On se sitten huippu-urheilua tai harrastustoimintaa työn ohella. Ei se ole näiden urheilijoiden vika, että ovat sattuneet syntymään Suomeen, jossa olosuhteet ovat mitä ovat ja monessa maailmalla suositussa lajissa on vaikeampi menestyä. Meillä on myös perinteitä monissa lajeissa, jotka ovat maailmalla pieniä. Voimme toki loputtomasti arvottaa näitä eri lajeja ja saavutuksia keskenään jollain järkisyyllä, mutta se tuskin johtaa lopulta mihinkään. Lopulta taitaa kuitenkin ratkaista tunne ja persoona, hyvä niin. Iloitaan joka vuosi niistä menestysten hetkistä, joita on tullut kunakin vuotena ja arvostataan kaikkia niitä, jotka ovat tehneet intohimoisesti kovaa duunia kuluneen vuoden aikana.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
koko edellinen viesti

Pitkälti samaa mieltä kanssasi. Sanoisin omana mielipiteenäni, että kyllä minulle hyvin kävisi Ilosen valitseminen, mutta mielestäni on turhaa vähättelyä esimerkiksi tuoreita olympiavoittajiamme tässä suhteessa dissata.

Mielestäni Vuoden Urheilija- tittelin pitää ilmentää myös kansakunnan tuntoja ja suomalaisille keihäsmitalit ja ennen kaikkea olympialaisten kultamitali on aina ollut sitä parasta mannaa. Olympiavoittaja on aina olympiavoittaja.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Aivan se ja sama, mutta onhan golf shakkiin verrattavaa "urheilua".
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Betsijonnet Valavuori ja Seppänen ovat pitkälti masinoineet tämän lapsellisen vastakkainasettelun trendilajien ja perinnelajien välille. Suomalaiset ova mukamas juntteja, kun keihäänheittäjät, hiihtäjät ja painijat pärjäävät vuoden urheilija -äänestyksissä, mutta "yhtä kaikkien aikojen suomalaisurheiljoista" Jarkko Niemistä ei arvosteta. Nyt tosiaan Jaken uran käännyttyä laskuun on Ilonen ykkösnimi betsijanareiden silmissä. Muutama vuosi sitten Valavuori taisi kohkata Robert Heleniusta vuoden urheilijaksi.

Kun silmäilee muiden maiden valintoja, niin ei Suomi järjellisesti ajateltuna erotu ainakaan niin, että täällä suosittaisiin enemmän jotain perinnelajeja kuin mualla. Esimerkiksi Virossa hiihtäjät ja yleisurheiljat ovat kahmineet ylivoimaisen enemmistön titteleistä viimeisen 20 vuoden sisällä. Huikeassa palloilumaassa Sloveniassa vuoden urheilija -titteli on mennyt lähes joka vuosi yksilöurheiljoille, pääasiassa talviurheiljoille tai yleisurheiljoille.

Seuraavassa erään maan vuoden urheilijoiden edustamat lajit vuosilta 1998-2010: maastohiihto, alppihiihto, keihäs, soutu, ampumahiihto, ralli, keihäs, maastohiihto, alppihiihto, alppihiihto, keihäs, maastohiihto, pyöräily. Arvaatkaas mikä maa on kyseessä?
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Niin tuo on aika höpöä että (jos sitä niin esitetään) että suomalaiset olisivat erityisen juntteja tässä suhteessa, tuskin missään maassa valitaan vuoden urheilija jonkun kaavan mukaan jossa arvuutetaan suhteellista pärjäämistä vaan kyllä niistä suosituissa lajeissa menestyvistä valinnat tulevat.

Sitäkään on mielestäni turha toitottaa että Suomi on menestyshullu urheilumaa kun kyseessä on enemmänkin ihmisluontoon tai ehkä kulttuuriin ja nationalismiin liittyvä universaali ilmiö jolla ei ole mitään tekemistä erityisesti suomalaisuuden kanssa. Suomessa seurataan joitain perinteisiä lajeja kuten yleisurheilua hämmästyttävän paljon vaikka menetys tai taso on kansainvälisesti matala ja romahtanut huppuvuosista, mutta seuraaminen ei ole romahtanut.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Seuraavassa erään maan vuoden urheilijoiden edustamat lajit vuosilta 1998-2010: maastohiihto, alppihiihto, keihäs, soutu, ampumahiihto, ralli, keihäs, maastohiihto, alppihiihto, alppihiihto, keihäs, maastohiihto, pyöräily. Arvaatkaas mikä maa on kyseessä?

Tän on ihan pakko olla Norja. Yksittäinen "ralli" viittaa Petter Sohlbergiin, ja kaksi "keihäs" mainintaa neljän vuoden välein on tietysti Andreas Thorkildsen. Maastohiitäjätkin kun ovat esillä, on vastaukseni luokkaa "valistunut arvaus" :p
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Suomessa seurataan joitain perinteisiä lajeja kuten yleisurheilua hämmästyttävän paljon vaikka menetys tai taso on kansainvälisesti matala ja romahtanut huppuvuosista, mutta seuraaminen ei ole romahtanut.

Minun mielestäni tämä on asia, josta on syytä olla ylpeä. Kun menee katsomaan suomalaista yleisurheilukisaa - oli sitten kyseessä eliittikisa, joku sm-kisa tai vaikkapa ihan paikallinen kisa - niin suomalaiset ovat erittäin asiantuntevaa yu-kansaa, lajeista tiedetään varsin paljon ja jengi osaa arvostaa kaiken maalaisia urheilijoita ja heidän hienoja tuloksiaan.

Suomella on yleisurheilussa pitkät perinteet ja tavallaan se, ettei viime vuosina enää ole niin paljon menestystä tullut kuin kultaisina vuosina (mutta silti mielenkiinto säilyy), vain entisestään korostaa ja ylevöittää maamme pitkiä perinteitä tässä kaikkien urheilulajien kruunaamattomassa kuninkaassa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tän on ihan pakko olla Norja. Yksittäinen "ralli" viittaa Petter Sohlbergiin, ja kaksi "keihäs" mainintaa neljän vuoden välein on tietysti Andreas Thorkildsen. Maastohiitäjätkin kun ovat esillä, on vastaukseni luokkaa "valistunut arvaus" :p

Joo oikein. Ei ole paljoa trendikkäitä globaaleja lajeja edustettuna huippu-urheilun luvatussa maassa. Vähintään yhtä juntteja ovat kuin me suomalaisetkin.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
En ota kantaa Vuoden Urheilija-titteliin, mutta Jarkko Nieminen on ollut tämän valtakunnan kovin yksilöurheilija jo kohta 10 vuotta, piste. Tennis on lajina sen verta kova ja vaativa huipulla jonne pääsee vaan promilleosa, että jos on urallaan saavuttanut parhaillaan maailmanlistan 13.sijan ni se kertoo jo saavutuksena aika paljon tuossa maailman kovimmassa yksilöurheilulajissa. Toki viime kaudet ovat olleet Jarkollakin aika laskusuhdanteisia ja odotankin seuraavan tai sitten sitä seuraavaan (olympiavuoden) olevan Jarkon viimeinen ja nämä kaudet tod.näköisesti menee aikamoisella jäähdyttely-tasolla. Väitän että Suomesta ei ole ainakaan seuraavaan 20 vuoteen tulossa samanlaista tennisässää kuin Jarkko jos koskaan, kun kilpailu top-100 on entistä kovempaa.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Mikäli kaikkien lajien urheilijat laitettaisiin kilpailemaan keskenään kestävyyttä, nopeutta, voimaa vaativissa lajeissa ja suoritukset pisteytettäisiin, niin kilpailun palkintosijat menisivät varmuudella painijoille.
 

J.J.Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Mikäli kaikkien lajien urheilijat laitettaisiin kilpailemaan keskenään kestävyyttä, nopeutta, voimaa vaativissa lajeissa ja suoritukset pisteytettäisiin, niin kilpailun palkintosijat menisivät varmuudella painijoille.

Perseen haistelu unohtui. Paini jo melkein menetti olympialajin statuksensa, mutta taisi sentään saada jatkoaikaa.

Olympialaiset ovat kaiketi näissä jutuissa se ainoa taikasana. Sääli, etteivät arkkitehtuuri, köydenveto ja muut pulun ammunnat enää ole ohjelmassa. Viimeistään sen jälkeen kun se yksi savikiekkojen ampuja voitti tuon Vuoden Urheilijan, niin tämän kisan on voinut unohtaa.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Eipä kai se olympiastatuksen poistuminenkaan muuta sitä tosiasiaa, että painijat ovat kovakuntoisimpia urheilijoita, kun voima, kestävyys ja nopeus -ominaisuudet huomioidaan.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Mikäli kaikkien lajien urheilijat laitettaisiin kilpailemaan keskenään kestävyyttä, nopeutta, voimaa vaativissa lajeissa ja suoritukset pisteytettäisiin, niin kilpailun palkintosijat menisivät varmuudella painijoille.

No jaa, riippuu kai siitä miten näitä ominaisuuksia mitataan, missään nimessä tämä ei ole mikään universaali totuus. Siis maailman kärkeä painijat tuskin ovat missään näistä ominaisuuksista. Maailman parhaat kestävyysjuoksijat ovat myös hyvin nopeita, sanoisin että voittaisivat kyllä painijat myös nopeudessa jos ajatellaan vaikka 100m juoksua tai jopa 60m juoksua ja tietenkin jos pitäisi juosta vaikka maraton niin painijat jäisivät valtavasti maailman kärjelle (puhumattakaan jos kestvyysmittarina olisi esimerkiksi ultrapitkiä matkoja). Voimassa tietenkin voittaisivat mutta en usko että suhteellisesti läheskään vastaavasti kun mitä maratonilla(tai kestävyydessä) häviäisivät, eiväthän painijat maailman kärkeä ole voimassa.

Miten sitten eri ominaisuuksia arvuutettaisiin on asia erikseen ja mitä mittareita käytetään. Jos kuitenkin leikitään että tälläinen testi haluttaisiin mahdollisimman objektiivisesti tehdä niin mitä tahansa lajeja ei voisi olla käytössä, siis sellaisia missä tarvitaan esimerkiksi tekniikkaa (10 ottelussahan on kaikkia näitä ominaisuuksia(paitsi kestävyyttä ei kovin pitkällä matkalla mitata) mittaavie lajeja). Tuskin kukaan kuitenkaan kuvittelee että painijat pärjäisivät ottelussa erikoismiehille. Juoksu sinänsä on ihmiselle luonnollinen tapa liikkua jonka kaikki osaa joten se olisi aika objektiivinen tapa testata, mutta suosisi tietenkin lajin erikoisurheilijoita.
 
Viimeksi muokattu:

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
No jaa, riippuu kai siitä miten näitä ominaisuuksia mitataan, missään nimessä tämä ei ole mikään universaali totuus. Siis maailman kärkeä painijat tuskin ovat missään näistä ominaisuuksista. Maailman parhaat kestävyysjuoksijat ovat myös hyvin nopeita, sanoisin että voittaisivat kyllä painijat myös nopeudessa jos ajatellaan vaikka 100m juoksua tai jopa 60m juoksua ja tietenkin jos pitäisi juosta vaikka maraton niin painijat jäisivät valtavasti maailman kärjelle (puhumattakaan jos kestvyysmittarina olisi esimerkiksi ultrapitkiä matkoja). Voimassa tietenkin voittaisivat mutta en usko että suhteellisesti läheskään vastaavasti kun mitä maratonilla(tai kestävyydessä) häviäisivät, eiväthän painijat maailman kärkeä ole voimassa.

Miten sitten eri ominaisuuksia arvuutettaisiin on asia erikseen ja mitä mittareita käytetään. Jos kuitenkin leikitään että tälläinen testi haluttaisiin mahdollisimman objektiivisesti tehdä niin mitä tahansa lajeja ei voisi olla käytössä, siis sellaisia missä tarvitaan esimerkiksi tekniikkaa (10 ottelussahan on kaikkia näitä ominaisuuksia(paitsi kestävyyttä ei kovin pitkällä matkalla mitata) mittaavie lajeja). Tuskin kukaan kuitenkaan kuvittelee että painijat pärjäisivät ottelussa erikoismiehille. Juoksu sinänsä on ihmiselle luonnollinen tapa liikkua jonka kaikki osaa joten se olisi aika objektiivinen tapa testata, mutta suosisi tietenkin lajin erikoisurheilijoita.

Meikäläisen käyttämällä punttisalilla on seinällä lista suomalaisten mitalipainijoiden suoritteista. Cooperin tulokset ovat isoillakin miehillä lähempänä 4000 kuin 3500 ja leuanvedot, rinnallevedot ja penkkipunnerrukset erittäin kovia tuloksia jne. Pertti Ukkolakin juossut aikoinaan yli 4000 metriä cooperissa. Kyllähän huippupainijoilla jokainen fyysinen osa-alue on sellaisella tasolla, että en mielipidettäni vielä tällä hetkellä vaihda.

Mutta tällaisen hypoteettisen kilpailun lajeina voisi olla vaikkapa 10 000 m juoksu, kilometrin uinti, penkkipunnerrus, leuanveto, 100 m juoksu ja 400 metrin juoksu. Lajit olisivat aivan peruslajeja ja vaatisivat nopeutta, kestävyyttä ja voimaa, ne pisteytettäisiin ja voittaja selviäisi. Löisin edelleen roponi painijan puolesta.
 

Fordél

Jäsen
Mutta tällaisen hypoteettisen kilpailun lajeina voisi olla vaikkapa 10 000 m juoksu, kilometrin uinti, penkkipunnerrus, leuanveto, 100 m juoksu ja 400 metrin juoksu. Lajit olisivat aivan peruslajeja ja vaatisivat nopeutta, kestävyyttä ja voimaa, ne pisteytettäisiin ja voittaja selviäisi. Löisin edelleen roponi painijan puolesta.

Tosin mikään noista lajeista ei erityisesti testaisi urheilijan henkistä kestävyyttä ja teknistä taitavuutta. Kuten miten polla pysyy kasassa, kun pitäisi putata ratkaiseva 7 metrin putti sisään tai miten tekniikka pysyy kasassa, kun pitäisi lyödä avauslyönti.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Tosin mikään noista lajeista ei erityisesti testaisi urheilijan henkistä kestävyyttä ja teknistä taitavuutta. Kuten miten polla pysyy kasassa, kun pitäisi putata ratkaiseva 7 metrin putti sisään tai miten tekniikka pysyy kasassa, kun pitäisi lyödä avauslyönti.

Jos jatketaan ajatuksella leikkimistä, niin jos tähän hypoteettiseen kilpailuun ottaisi osaa jokaisen lajin olympiavoittaja/maailmanmestari, niin eiköhän tuo henkinen puoli olisi kunnossa kaikilla. Muutenkin tarkoitus olisi löytää fyysisesti kovin urheilija ja itse pidän golfia rasittavuudeltaan shakin tasoisena lajina, mutta kyllähän shakinpelaajat, golfaajat ja kilpa-ajajat ym. voisivat myös osallistua, mikäli uskaltaisivat.

Minun puolestani Suomi voi ja saa valita Ilosen tai Niemisen vuoden urheilijaksi jos siltä tuntuu.
 

Fordél

Jäsen
Jos jatketaan ajatuksella leikkimistä, niin jos tähän hypoteettiseen kilpailuun ottaisi osaa jokaisen lajin olympiavoittaja/maailmanmestari, niin eiköhän tuo henkinen puoli olisi kunnossa kaikilla. Muutenkin tarkoitus olisi löytää fyysisesti kovin urheilija ja itse pidän golfia rasittavuudeltaan shakin tasoisena lajina, mutta kyllähän shakinpelaajat, golfaajat ja kilpa-ajajat ym. voisivat myös osallistua, mikäli uskaltaisivat.

Olisi varmasti kunnossa, kun saisivat tehdä jotain missä ovat hyviä, mutta kun mentäisiin epämukavuusalueelle, voisi tulla ongelmia.

Oletko muuten pelannut koskaan golfia vaikka täyden kierroksen neljänä peräkkäisenä päivänä? Tai oletko käynyt lyömässä palloa rangella useita tunteja putkeen? Vaatii fyysistä kuntoa hieman eri tavalla kuin shakki.

En pidä järkevänä lähteä etsimään fyysisesti kovakuntoisinta urheilijaa, koska urheilussa on kyse muustakin kuin vain fyysisestä kunnosta. Osa lajeista vaatii kovaa fyysistä kuntoa, osa painottuu enemmän tekniikkaan.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Meikäläisen käyttämällä punttisalilla on seinällä lista suomalaisten mitalipainijoiden suoritteista. Cooperin tulokset ovat isoillakin miehillä lähempänä 4000 kuin 3500 ja leuanvedot, rinnallevedot ja penkkipunnerrukset erittäin kovia tuloksia jne. Pertti Ukkolakin juossut aikoinaan yli 4000 metriä cooperissa.

Ei 4000m cooper ole kestävyyssuorituksena mikään ihmeellinen, tuota 3min/km vauhtia juostaan maailman huipulla maraton, tai itse asiassa kovempaakin vauhtia. Se on kovaa vauhtia kuntoilijalle tai sellaiselle jonka päälaji on joku muu (tai nykyisin kohtuullista vauhtia kansallisen tason kilpajuoksussa) mutta silti kaukana juoksun huipusta.

Mutta tällaisen hypoteettisen kilpailun lajeina voisi olla vaikkapa 10 000 m juoksu, kilometrin uinti, penkkipunnerrus, leuanveto, 100 m juoksu ja 400 metrin juoksu.

Uinti on huono laji koska se edellyttää että osaa ensinnäkin uida(mikä ei ole ihan itsestäänselvyys) ja toisekseen että osaa tekniikan, jos oletetaan että tultaisiin kylmiltään kisaan niin uinti ei oikein voisi olla lajina. Joka tapauksessa esim. Mo Farrah pesisi painijat pystyyn kaikissa juoksuissa, erityisesti tietenkin kympillä mutta kyllä 100m ja 400m kulkisivat nekin kovempaa. Leuanveto kulkisi myös varmasti vähintään kohtuullisesti ja penkkipunnerruksessa tulisi varmasti takkiin. Tietenkin riippuisi siitä miten eri lajeja arvuutettaisiin.

Tarkoititko tätä suomalaisten urheilijoiden keskuudessa vai yleismaailmallisesti? Yhtä kaikki uskon että esim. Jukka Keskisalo, tai vaikka Lasse Viren huippukunnossa kyllä pärjäisi tälläisessä kisassa suomalaisille painijoille. Pitää muistaa että parhaat kestävyysjuoksijat (varsinkin ne joiden päälaji on radalla) ovat myös huikean nopeita (verrattuna perushenkilöön tai muiden lajien edustajiin). Painijoilla ei olisi varsinaisesti mahdollisuutta voittaa näitä edes nopeudessa joten ainoa mahdollisuus olisi että olisivat voimalajeissa huikeasti parempia jolla kompensoitaisiin huonompi tulos ikään kuin kahdessa kategoriassa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä, Bunch of Jerks
Meikäläisen käyttämällä punttisalilla on seinällä lista suomalaisten mitalipainijoiden suoritteista. Cooperin tulokset ovat isoillakin miehillä lähempänä 4000 kuin 3500 ja leuanvedot, rinnallevedot ja penkkipunnerrukset erittäin kovia tuloksia jne. Pertti Ukkolakin juossut aikoinaan yli 4000 metriä cooperissa.

Nämä epämääräiset muistelut intissä juostuista ym. cooper-tuloksista eivät ole mitenkään vakavasti otettavia. Pertti Ukkola voitti painissa olympia-kultaa, ja siinä hommassa vaaditaan niin maksimaalisia nopeusominaisuuksia (voiman, teknisen taidon, koordination ym. lisäksi), että 4000 metrin cooperin tyylinen kestävyyssuoritus ei vaan ole mahdollinen. Vuosien kuluessa tarinat paisuvat, ja Ukkolan tapauksessa Lapin lisää lienee kertynyt tavanomaista enemmän.

Esimerkkinä muistin huononemisesta tapaus Lasse Viren. Kun Iltalehti tivasi Lasse Vireniltä että pitääkö legenda intissä juostusta 4700 metrin cooperista paikkansa, niin Lasse arveli että 4500 metriä olisi ehkä lähempänä totuutta. Mutta absoluuttinen totuus on että Santahaminan urheilukoulussa ollessaan Lasse oli nippa nappa alle 15 minuutin 5000 metrin juoksija, jolle ilman kisavalmistautumista ja ilman kiriapua juostuna 4000 metrin cooper olisi ollut kova haaste. Jos Lasse Viren muistaa omat cooper-testinsä näin huonosti, niin kuinka paljon on syytä luottaa Sodankylästä lähtöisin olevan painijan muisteloihin?!

Ei 4000m cooper ole kestävyyssuorituksena mikään ihmeellinen...
On totta että Etiopiasta ja Keniasta löytyy läjäpäin juoksijoita joilta tuo onnistuu, mutta Suomessa vaikuttavat 4000 metrin cooperiin pystyvät voi kohtuullisella tarkkuudella listata. Juoksufoorumista voi lukea reilun 800 viestiä pitkän ketjun aiheesta "4000 metrin cooper", jossa tätä teemaa on pyöritelty. Pari vuotta sitten Suomesta löytyi juoksufoorumin kollektiivisen viisauden tuloksena kasattuun listaan reilut 50 nimeä.

Ja ettei oltaisi ihan täydellisesti off topicissa, niin minun puolestani Mikko Iloselle voisi antaa vuoden urheilijan pystin.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Ei 4000m cooper ole kestävyyssuorituksena mikään ihmeellinen, tuota 3min/km vauhtia juostaan maailman huipulla maraton, tai itse asiassa kovempaakin vauhtia. Se on kovaa vauhtia kuntoilijalle tai sellaiselle jonka päälaji on joku muu (tai nykyisin kohtuullista vauhtia kansallisen tason kilpajuoksussa) mutta silti kaukana juoksun huipusta.



Uinti on huono laji koska se edellyttää että osaa ensinnäkin uida(mikä ei ole ihan itsestäänselvyys) ja toisekseen että osaa tekniikan, jos oletetaan että tultaisiin kylmiltään kisaan niin uinti ei oikein voisi olla lajina. Joka tapauksessa esim. Mo Farrah pesisi painijat pystyyn kaikissa juoksuissa, erityisesti tietenkin kympillä mutta kyllä 100m ja 400m kulkisivat nekin kovempaa. Leuanveto kulkisi myös varmasti vähintään kohtuullisesti ja penkkipunnerruksessa tulisi varmasti takkiin. Tietenkin riippuisi siitä miten eri lajeja arvuutettaisiin.

Tarkoititko tätä suomalaisten urheilijoiden keskuudessa vai yleismaailmallisesti? Yhtä kaikki uskon että esim. Jukka Keskisalo, tai vaikka Lasse Viren huippukunnossa kyllä pärjäisi tälläisessä kisassa suomalaisille painijoille. Pitää muistaa että parhaat kestävyysjuoksijat (varsinkin ne joiden päälaji on radalla) ovat myös huikean nopeita (verrattuna perushenkilöön tai muiden lajien edustajiin). Painijoilla ei olisi varsinaisesti mahdollisuutta voittaa näitä edes nopeudessa joten ainoa mahdollisuus olisi että olisivat voimalajeissa huikeasti parempia jolla kompensoitaisiin huonompi tulos ikään kuin kahdessa kategoriassa.

Hyvä pointti sikäli, että mofarrah varmasti voittaisi leipälajinsa ylivoimaisesti. Pitkänmatkan juoksu ei välttämättä olisi paras mittari kestävyydelle. Vuorokauden vaellus 30 kilon repun kanssa voisi olla parempi mittari.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös