Koivulle AHL-vuosi teki ehdottomasti hyvää, mutta Mikko oli AHL:ään lähtiessään 21-vuotias ja pelasi työsulusta johtuen ensimmäisen NHL-pelin vasta 22-vuotiaana. Granlund on siis esimerkiksi Koivuun nähden pari vuotta aikataulussa edellä. Silti täällä on osalla sellainen käsitys, että Granlund heitti vuoden hukkaan jäätyään vielä vuodeksi SM-liigaan.
Suomalaisista Granlundia nuorempana eli alle parikymppisenä rapakon taakse on tainnut lähteä vain Aki Berg, Lauri Tukonen (AHL), Petteri Nokelainen, Sean Bergenheim ja Olli Jokinen, joka tuli maitojunalla Suomeen voittamaan mestaruuden.
20-vuotiaana eli Granlundin ikäisenä ovat siirtyneet Jari Kurri, Teppo Numminen, Esa Tikkanen, Tuomo Ruutu, Joni Pitkänen, Kari Lehtonen, Tuukka Rask ja Lauri Korpikoski (AHL). Suurin osa suomalaisista on kuitenkin ollut 21-22, kuten Teemu Selänne, Saku Koivu, Mikko Koivu, Jere Lehtinen, Sami Kapanen, Valtteri Filppula (AHL), Janne Niinimaa jne.
Esimerkiksi Barkovin kohdalla miettisin todella tarkkaan, kannattako lähteä vielä ensi kaudeksi rapakon taakse. Barkov täytää 18 vuotta vasta syyskuussa, joten hänestä tulisi todennäköisesti kaikkien aikojen nuorin suomalainen NHL:ssä.
Barkovin fysiikka on jo kokonsa puolesta tietysti esimerkiksi Granlundia edellä, mutta toisaalta samalla tavalla suurimmat heikkoudet on jaloissa ja luistelussa.
Voi olla, että Granlund olisi juuri tällä hetkellä valmiimpi pelaaja NHL:ään, jos olisi pelannut jo viime kaudella AHL:ssä. Täysin varmasti sitä emme saa koskaan tietää. Oleellista on se, että Granlundilla on kuitenkin peliuraa jäljellä 15 vuotta, joten isossa kuvassa lähtö jo 19-vuotiaana olisi ollut tarpeeton riski, kuten edellä mainitut esimerkit osoittavat. Tärkeintä ei olla parhaimmillaan parikymppisenä, vaan kehittyä mahdollisimman hyväksi kiekkoilijaksi.
Ja pelasihan Granlund työsulun takia alkukauden AHL:ssä, mutta totuttelee siitä huolimatta yhä NHL-peliin, joka on vielä täysin eri peliä kuin AHL:ssä. Granlund siis varmasti parantaa kevään edetessä, kun tottuu NHL-peliin. Mitään ihmetekoja tällä kaudella en kuitenkaan odottelisi. Kesällä oikeanlaista harjoittelua ja ensi kaudella sitten kunnon läpimurto.
Kaikki pitää saada nyt ja heti, eikä muisteta, että sitä peliuraa on tämänkin kauden jälkeen jäljellä yli kymmenen vuotta.
Eipä niitä eurooppalaispelaajia kovin paljon ole, jotka ovat lyönneet itsensä läpi alle 20-vuotiaana. Jaromir Jagr, Ilja Kovaltshuk, Marian Gaborik, Anze Kopitar, Mats Sundin, Gabriel Landeskog. Kaikki todellisia supertähtiä, jotka ovat olleet jo nuorena valmiita isoihin valoihin. Esimerkiksi Granlundia on ihan turha tässä vaiheessa verrata tähän porukkaan.
Suomalaisista tulee mieleen ainoastaan Lauri Korpikoski, jolle on ollut hyödyksi lähteminen aikaisin Suomesta. Korpikoskihan ei ollut kunnolla edes vakinnuttanut paikkaa TPS:ssä, mutta nousi AHL:n kautta hyväksi NHL-pelaajaksi. Jollekin se siis voi sopia, mutta puhutaan poikkeustapauksista.
Se olisi kaikkien hyvä muistaa. Granlund varattiin NHL:n draftissa 2010 numerolla 9, eli maailmanlaajuisesti erittäin lupaava pelaaja, mutta ei kuitenkaan edes oman ikäluokkansa aivan kärkipelaaja. Sitten tuli ilmaveivi ja Granlundista leivottiinkin jo vähän joka puolella uutta NHL-tähteä. Eihän se nyt todellisuudessa ihan noin mene.
Granlundin kehityskäyrä on kuitenkin ihan hyvässä suunnassa omaan varausikäluokkaansa nähden (
Elite Prospects). Hall (#1), Seguin (#2), Skinner (#7) ja Fowler (#12) ovat tällä hetkellä omassa kastissaan, mutta sen jälkeen alkaakin tulla selkiä Granlundille vastaan. Gudbranson, Johansen, Niederreiter, Connolly ovat pelanneet pari kautta NHL:ssä pienellä vastuulla, mikä ei ole tehnyt kehitykselle kovin hyvää. Vastaavasti takaa Kekäläisen viimeinen löytö St. Louis Bluesille eli Tarasenko (#16) on kyllä mennyt Granlundin edelle.
Eli Granlund lienee jossain sijoilla 6-9, jos varaustilaisuus käytäisiin nyt uudestaan. Odotusarvo on siis edelleen, että Granlundista kasvaa huippuluokan NHL-pelaaja, mutta oli täysin utopistista odottaa, että se tapahtuu heti. Vaikeasta alusta huolimatta nyt kannattaisi pistää jäitä hattuun ja antaa ajan näyttää, miten hyväksi Granlund lopulta kehittyy.