Mainos

Mikä on Suomen suurin saavutus?

  • 113 258
  • 498

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mun top-5 listani on seuraava:

1. WC 04 finaalipaikka (Euroopan lohkon ykkönen ja varsinkin tää voitto usa.sta niiden kotikaukalossa on uskomatonta.)
2. Calgary 88 hopea (Ennen tätä ei tullut paljoakaan menestystä.)
3. Canada cup 91 pronssi
4. MM-95 (Nhl.ssä ei ollut vielä paljoa suomalaisia, suomella oli kisoissa hyvä "vuosikerta" ja muilta mailta puuttui nhl-tähdet. Mutta kuitenkin suomen ainoa kulta ja taisi saada aikaan ison lätkä-buumin suomessa.)
5. Nagano 98 pronssi (Tää oli tosi hyvä turnaus suomelta.)
 
Viimeksi muokattu:

bisnesman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
1. World Cup -04 vähintään hopea.
2. MM -95, ainut mestaruus, kokonaisuutena huikea vaikka materiaalien osalta oli mitä oli
3. Calgary -88 hopea, osoitti että voidaan menestyä
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
1. WC 04 finaalipaikka
2. Calgary 88 hopea, ensimmäinen mitalli ja viimeisessä pelissä vastassa silloiset maailman huiput, jotka ruotsalaisten iloksi silloin voitettin ;).
3. Naganon olympiapronssi(lähinnä siksi, että pronssiottelussa oli vastassa nimekäs Kanadan joukkue)
4. MM-95
5. Canada cup 91 pronssi
 
Suomen suurimmat saavutukset...

1. World Cup '04 finaalipaikka / mestaruus.

Tämähän nyt on itsestäänselvyys. Ihan sama kummin päin kävi.

2. Olympiapronssi Nagano, 1998

Jälleen maailman parhaat kiekkoilijat mukana, pronssipelissä kaatui joukkueen mukana ensimmäistä ja viimeistä kertaa olympialaisissa Kanadaa edustanut Wayne Gretzky joka näin jäi ilman olympiamitalia. Voittomaalin tekijänä (jälleen kerran) Ville Peltonen..

3. Olympiapronssi Calgary, 1988

Venäjällä oli tuolloin vielä viimeistä kertaa huippujoukkue kisoissa, ja Suomi onnistui voittamaan sen 2-1 ja varmisti näin kaikkien aikojen ensimmäisen mitalinsa.

4. Maailmanmestaruus 1995

Det glider in. Igen och igen..

5. MM- hopea 1994, Milano

Kanadan joukkue oli tuolloin aivan käsittämättömän kova. Sakic, Rob Blake, Shanahan, Kariya, Robitaille, Ranford.. siinä muutama nimi joukkueesta, joka kaatoi Suomen vasta rangaistuslaukauskisassa.
 

Makkuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TAPPARA, Ottawa sekä LIVERPOOL
Viestin lähetti Derksen
1. MM-95(merkitys ainakin toistaiseksi suurempi kuin nyt saavutetulla finaalipaikalla)
2. WCH-04 finaalipaikka(ehkä todellisuudessa ykkönen, mutta Suomen kansa ei tajua kauden vielä alkaneen:))
3. Naganon olympiapronssi
4. Kanada Cup -91 3. sija
5. Calgaryn olympiahopea


tossa on aikalailla se mitä itse ajattelen.


Tämä finaalipaikka tässä meneillään olevasa WC turnamentissa on vielä sellanen "usvanen" juttu ihmisille, että se valkenee about syksyn/alkutalven mittaan porukoille. Järjestelmä turnauksessa antaa pelata 3 ekaa peliä huonosti, mutta Suomi ei pelannut. Sitten ratkaiseva 4. peli Ruotsia vastaan!! Kerrankin se paine käännettiin voitoksi tuloksellisesti vaikka taululle jäi 4-4!! Saksa peliä on aivan turha ottaa laskuihin, koska huiput rämpii aina silloin tällöin heikompia vastaan. Ruotsi sai näpeilleen Valko-Venäjältä ja sarja muotoisissa hommissa Detroitkin häviää aina joskus Columbukselle tms.... eli huonoja pelejä tulee, mutta jos se ei vaikuta kokonaistulokseen niin "who välittää? (en osannut kirjoittaa sanaa välittää eng.)

USA välierä oli sellanen sisuruumillistuma. Tapettiin "ylivoimainen" Goljat tai what ever giants!! Ruotsimaista peliä loppuun asti!! Otettiin omat vahvuudet esiin ja pelattiin niiden mukaan 60 min!!


MM95 on vielä ehkä edellä sen voiton takia. Mutta TÄMÄ saattaa olla jo Jouluna edellä, kun tajuaa aikuisten oikeesti, että täällä oli muillakin aikasta kovat joukkueet.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Ainakin minun listallani World Cupin finaalipaikka on niukka ykkönen, Naganon pronssi selkeä kakkonen. Sen jälkeen sitten järjestyksessä Kanada Cup 91, MM95, Calgary 88. Loput sitten jo vaikeampi laittaa järjestykseen.

World Cupin pelijärjestelmää on kritisoitu ja osin ihan aiheesta. Pitää kuitenkin muistaa, että kaksissa viime olympialaisissa järjestelmä on ollut parhailla aivan samanlainen. MM-kisoissa pudotuspeleihin pääsyyn riittää kun voittaa maat, jotka ovat heikompia kuin nyt mukana WC:ssa olevat. Toisin sanoen parhaimmillaan Latvian ja Sveitsin tasoiset maat. Eipä sekään kamalan huikeita sankaritekoja vaadi.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Nagano 1998 pronssi

Lintsasin lukion matikan tunnilta koska idässä ollaan aikaansa edellä. Siis puolivälierä Suomi-Ruotsi kyseessä. Yksi makeimmista Ruotsi-voitoista. Teemu rankaisi Sakun tukemana kahdesti. Foppa kavensi 10 s ennen loppua, Kurri hävisi oman pään aloituksen ja hurrit saivat vaarallisen laukauksen aikaan vielä tuon viimeisen 10 s aikana! Arvokas pronssimitali saavutettiin kaatamalla Wäinön Kanada. Välierää ja Burea ei muistella!
Eka kerta kaikki parhaat olympialaisissa, pronssi käteen ja taakse jäi Ruotsi, USA ja Kanada!


Tukholma 1995 kulta

No...Suomi meni sekaisin. Allekirjoittaneella ei ollut vielä selvää arvojärjestystä kiekkoliigoista mutta NHL:n poissaolo oli tiedossa. Suomella tosin huippulahjakas nippu joista muutama on tehnyt huippu-uraa ison veden takana ja toinen mokona Euroopan lootissa. Jotta kova jengi olisi tarvittu Suomen lyömiseenkin. Mutta...reaaliteetit huomioonottaenkin, se fiilis ja tunnelma Ruotsin-kaadon jälkeen nostaa osakkeita.


Calgary 1988 hopea

Pienenä poikana maaginen tunne kun sai valvoa ja katsoa keskellä yötä matseja. Vähän on jäänyt peleistä mieleen mutta jokin takauma kuitenkin. Ja eka aikuisten arvokisamitali napsahti hanskaan!


Kanada Cup 1991 pronssi

Edelleen suht junnuna tuli pelejä seurattua. Kokonaisuus ei kiekkoilullisesti ollut hallussa mutta avauspelissä tasuri kanadaa vastaan nostatti tunnelmia. Ojanen liuku päin Ranfordia ja survo kiekon reppuun. Tshekki kaatu muistaakseni viimeisen minuutin omalla maalilla ( ylivoimahyökkäyksessä Ruuttu heitti poikittaissyötön ja pakki ohjas omiin). Lisäksi Ruotsi kaatui 3-1, mm. "Lelu" Laukkasen lämärillä.


Tulee aika paljon peilattua omien fiilisten kautta, absoluuttista arvoasteikkoa vaikea löytää. Tämän WC-finaalin paikkaa pitää kärkikolmikossa vielä hakea, voitto veisi kirkkaaseen kärkeen!
 

Slite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Suurin saavutus (toistaiseksi) on MM-kulta 1995. Oltiin turnauksen tasosta sitten mitä mieltä tahansa, niin silloin onnistuttiin vihdoin _voittamaan_ kansainvälinen arvoturnaus. Voittamisen ja pelkän mitaliotteluissa pelaamisen ero on valtava, sillä voittaminen vaatii äärimmäisen kovaa henkistä kanttia; esimerkiksi pronssiotteluun voidaan lähteä psyykkisesti huomattavan paljon helpommasta lähtötilanteesta.

Lisäksi 95 onnistuttiin voittamaan paineen alla Ruotsi, joka niin monta kertaa aiemmin (ja lienee turha mainita että myös tuon kerran jälkeen) on juottanut Suomelle karvaan kalkin. Tätäkään aspektia ei tule väheksyä.

Turnauksen tasoa ei sitä paitsi määritä suoraan siellä pelaavien joukkueiden pelaajamateriaalin kapasiteetti. Siitä huolimatta myönnän auliisti että vuoden 1995 MM-turnaus ei ollut _urheilullisesti_ katsottuna mitenkään järin kova turnaus, mutta nimenomaan saavutuksellisesti turnaus oli äärimmäisen tärkeä, koska vihdoin voitettiin jotakin.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Asiaa voi lähestyä vaikkapa suurin piirtein vastaavan paralleelitapauksen kautta. Kumpi olisi suurempi voitto:

A. Suomen futismaajoukkue voittaisi maailmanmestaruuden kisoissa, joissa jostakin käsittämättömästä syystä muun maailman jengit pelaisivat kolmosdivareidensa pelaajilla ja meillä olisi paras mahdollinen jengi

vai

B. Suomi selviäisi MM-turnaukseen ja tulisi hopealle kaikkien pelatessa parhailla miehistöillään



Aivan, kukaan futista seuraava ei epäröisi hetkeäkään valita vaihtoehtoa B. Miksi siis lätkäihmiset edelleen jaksavat hehkuttaa -95 kisoista, jolloin voitettiin parhaalla mahdollisella joukkueella muiden NHL-pelaajattomat höntsäjengit? Onhan se voittaminen kivaa ja on hienoa olla suomalainen jne. mutta voisiko joskus edes marginaalisesti kaivaa realismia esiin?

Iso käsi Summaselle, kiekkohistoriamme menestyksekkäimmälle valmentajalle (älköön kuitenkaan IKINÄ valmentako Kerhoa)!
 

Graham

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Jokeriarska
Aika heikosti tuntuu Calgaryn olympiahopea saavan kannatusta, vaikka se oli Suomen ensimmäinen arvokisamitali.

Johtuiskohan siitä, että aika suuri osa tänne kirjoittavista on syntynyt niihin aikoihin. Eihän teinit arvosta edes kasariheviä...
 

Vaicci#63

Jäsen
Viestin lähetti Graham
Johtuiskohan siitä, että aika suuri osa tänne kirjoittavista on syntynyt niihin aikoihin. Eihän teinit arvosta edes kasariheviä...

btw, tämä teini ei muuta osaa arvostaakkaan kuin kasariheviä!

Sitten asiaan, itse arvostaisin saavutuksia näin :

1. Naganon pronssi, 98
Mielestäni edelleen kovin juttu. Ykköskenttä oli hurja, ja joukkueesta löytyi silloisen uuden superketjun lisäksi kaksi vanhempaa supertähteä, Tikkanen ja Kurri. Kuitenkin, Ruotsin voittaminen puolivälierässä maistui sen verran makealta että arvostan tämän ykköseksi.

2. World Cupin finaalipaikka, 2004
Suomella kenties tähänastisesti kovin joukkue koossa. Kovin moni ei uskonut mahdollisuuksiin ennen turnausta mutta niin vain tuli alkulohkon voitto ja finaalipaikka.

3. MM-95
Ensimmäinen ykköstila pitää arvostaa korkealle. Tähän asti ainoa voitettu arvoturnaus. Kaikki tuntui loksahtaneen kohdilleen ja ne Jukka Tammen tuuletukset ;)
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Ainakin mina muistan Galgaryn hopean. Olin jo aivan onnesta mykkyralla varmasta pronssista, jonka sitten kruunasi hieno taisteluvoitto "voittamattomasta" Neuvostoliitosta. Ja mika mukavinta, ne happamat ruotsalaiskommentit, kuinka Neukut "antoivat" hopean Suomelle. Niita oli mukava lukea.

Olihan 1992 finaalipaikka myos aika iso Juttu, varsinkin joukkueella jolta ei todella odotettu mitaan, kaikkine valmentajaeroineen ja muutenkin isoine sahlinkineen joita oli tapahtunut pitkin talvea. Vielapa televisiointioikeudet oli jollain kaapeli-TV yhtiolla ja Anssi Kukkosen Jepu Jee huudot, ai karsimysta...

Mutta mutta, kylla MM-95 siltikin on se Isoin voitto tahan asti. Kuten moni on jo maininnut tassakin ketjussa: Voitto on aina voitto. Jos silloin meilla oli parhaat pelaajat, niin se ei vahenna saavutuksen arvoa. Sen voiton arvo on paljon jossain muualla kuin "vain" voitetussa MM-kullassa. Silloin kun Joukkue tuli Helsinkiin, paikalla olleet varmasti muistavat sen fiiliksen, kun saattue lahti Nordikselta. Mansku taynna ihmisia, Espa ja sitten TORI...

Toivottavasti tavataan Torilla uudestaan...
 

ranger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, Die Mannschaft
Kommentti Jussih:lle

"Miksi siis lätkäihmiset edelleen jaksavat hehkuttaa -95 kisoista, jolloin voitettiin parhaalla mahdollisella joukkueella muiden NHL-pelaajattomat höntsäjengit?"


Aika pelimanne pitää olla, että väittää Suomen 1995 MM-joukkuetta sen hetken parhaaksi mahdolliseksi Leijonamiehistöksi.



Ranger
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Re: Re: Mikä on Suomen suurin saavutus?

Viestin lähetti Uleåborgir
Olen sitä mieltä, että vuoden 1995 mestaruuden arvo on suurin koska se lievensi estoja voittaa yleensäkään mitään suomalaisella palloilujoukkueella.

Miten tämä ilmenee käytännössä? Mitä sellaista vuoden 1995 jälkeen on voitettu, joka olisi ollut seurausta mainitsemastasi estojen lievenemisestä?
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Re: Kommentti Jussih:lle

Viestin lähetti ranger
Aika pelimanne pitää olla, että väittää Suomen 1995 MM-joukkuetta sen hetken parhaaksi mahdolliseksi Leijonamiehistöksi.

Niinpä. Suomi pelasi MM-kisoissa 1995 selvästi huonommin kuin esimerkiksi 1994.

Mestaruus tuli, koska Kanadan, Ruotsin ja Tsekin NHL-pelaajat eivät olleet mukana. Kisat olivat myös sikäli sopivaan aikaan, että meillä oli monta tasonsa puolesta NHL:ään kuuluvaa pelaajaa, jotka siirtyivät sinne vasta kaudeksi 1995-96.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Top 3

1. Maailmancup 2004
2. Kanada Cup 1991
3. Olympia 1998

Muista saavutuksista on turha edes puhua. Tietysti joku voi arvostaa maailmanmestaruutta tai Baltika-turnauksen voittoa, jos B-maajoukkueiden kisat ovat iso juttu.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
1. Talvisodan tapahtumat

2. Sotakorvauksien maksu ainoana maailmassa

3. Aravirrasta eroon pääsy maajoukkuetasolla
 

Jason26

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Blackburn Rovers,Englanti, Tahko
1. world cup 2004
2. Kanada cup 1991
3. MM 1995
4. Nagano 1998
5. Calgary 1988

Oiskohan noi jotenkin tolleen meikäläisen arvoasteikossa....

-All my support to Pelicans lads-
 

Analyytikko_

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, QPR, ManU, Hertha BSC
1. Galgaryn hopea
"Voittamattoman" Neuvostoliiton nujertaminen 2-1 ja nousu Ruotsin ohi hopealle. Ottelun jälkeen Mr. Tihonov tulee käymään Suomen kopissa ja onnittelee rehdisti pelaajia. Pelaajat yltyvät Tiho Tiho- huutoihin ja kuvauttavat itseään mestarivalmentajan kanssa. Huhujen mukaan Neuvostoliiton pelaajat olivat "hieman" juhlistaneet kultamitaliaan Suomi-ottelua edeltävänä yönä, mutta ei se vähennä voiton arvoa. Myöskin ensimmäinen arvokisamitali.

2. WCH 2004 loppuottelupaikka
Vielä yksi ottelu edessä, ja jos Suomi sen voittaa, niin sijat 1 ja 2 vaihtavat luonnollisesti paikkaa. Loppuottelupaikka on loistava suoritus, mutta vielä ei saa olla tyytyväinen. Ajatus Kanadan kyykyttämisestä sen kotijäällä on kohtalaisen mukava.

3. Nagano 1998
Ilman Burea (ja Myllystä) oltaisiin loppuottelussa. Toki pitää muistaa myös pakiston kardinaalivirheet.

4. MM-95
Superketjun ja Ville Peltosen finaalinäytös. Tosin kisojen taso oli mitä oli.

5. Praha 1992/Canada cup 1991
Prahasta ei liiemmin tuloksia odoteltu. CC 1991, sieltä alkoi viimeistään suomalaisen jääkiekon buumi, joka huipentui MM-kultaan 1995.
 

Maestro

Jäsen
1. World Cupin kulta/hopea 2004
2. Naganon olympiapronssi 1998
3. Canada Cupin pronssi 1991
4. Calgaryn olympiahopea 1988
5. MM-hopea 1992
6. MM-hopea 1994
7. MM-hopea 1998
8. MM-hopea 1999
9. MM-hopea 2001
10. Lillehammerin olympiapronssi 1994
11. MM-pronssi 2000
12. MM-kulta 1995

Sijoitusten määräytymisessä on noudatettu varsin yksinkertaista logiikkaa. Mikä tahansa mitalisija voittaa mitalittoman sijan. Mitalisija olympialaisista 1998 tai 2002 voittaa vastaavan tai huonomman sijan Canada/World Cupista - muttei korkeampaa - ja minkä tahansa muun sijan. Mitalisija Canada/World Cupista voittaa minkä tahansa muun sijan paitsi vastaavan sijan olympialaisista 1998 tai 2002. Mitalisija olympialaisista ennen Neuvostoliiton hajoamista voittaa minkä tahansa sijan MM-kisoista 1995 ja vastaavan tai huonomman sijan muista MM-kisoista - muttei korkeampaa. Mitalisija olympialaisista Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen voittaa vastaavan tai huonomman sijan MM-kisoista. Aiemmin saavutettu mitali voittaa myöhemmin saavutetun. Mikä tahansa mitalisija olympialaisista, Canada/World Cupista ja MM-kisoista voittaa minkä tahansa sijan MM-kisoista 1995.
 

marakatti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers, Suomi
Pitäisiköhän minunkin

MM -95
Kultamitali on kultamitali. Piste.

WCoH 2004
Uskomaton suoritus tähän mennessä.

Calgary -88
Kuka vielä muistaa, miten kävi avausottelussa Sveitsiä vastaan... Sen jälkeen vain Tshekkoslovakia pystyi voittamaan Suomen.

Lillehammer -94
Suomi pelillisesti täysin ylivoimanen. Vain yksi erätappio koko tunauksessa, mutta...

MM-hopeat -98 & -92
"Ei pojat, ei teidän kannata tuonne lähteä itseänne häpäisemään, ei siellä ole mitään mahdollisuuksia" Niinpä...
P.S. pala helvetissä, Alex Dell

Nagano
Jos Pavel Bure ei olisi ollut mukana, niin...

Canada Cup -91
Käsittämätön venyminen Kanadaa vastaan.
 

marakatti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers, Suomi
Ai perhana, unohtu

MM-hopea -94
Eipä ainakaan ollut heikkoja vastustajia... Tämä muuten nostaa seuraavan vuoden mestaruuden arvoa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Päivi Alafrantin keihäskulta EM-kisoista 1992.
Vieläkin saa kylmät väreet aikaan.
 

Lucky

Jäsen
Viestin lähetti Jussih
Miksi siis lätkäihmiset edelleen jaksavat hehkuttaa -95 kisoista, jolloin voitettiin parhaalla mahdollisella joukkueella muiden NHL-pelaajattomat höntsäjengit? Onhan se voittaminen kivaa ja on hienoa olla suomalainen jne. mutta voisiko joskus edes marginaalisesti kaivaa realismia esiin?

Samasta syystä kuin kaikki muistaa vain, että Montrealin, Moskovan ja Los Angelin olympialaisissa joku voitti kultaa - kukaan ei muista, kuka sieltä oli poissa. Olympiavoitto on olympiavoitto, sitä ei kukaan voi ottaa pois.

Calgaryn olympiahopea 1988, Kanada Cupin pronssi 1991, Prahan MM-hopea 1992 olivat tärkeitä, koska ne olivat ENSIMMÄISIÄ laatuaan, jokin kynnys ylitettiin silloin. Jollain tavoin fiilis on ollut hienoin silloin, kun menestys tuli yllätyksenä.

Tukholman MM-kultaahan odotettiin Lillehammerin olympiapronssista ja Milanon MM-hopeasta lähtien: olisi ollut hirveä pettymys, jos sitä ei olisi tullut.

Naganon pronssi oli hieno, mutta kun olisi ollut mahdollisuus finaaliin ja missattiin se...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös