Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Miäshuaraus - Jalkapallon (ja muun urheilun) syöpä?

  • 11 483
  • 58

Kyle

Jäsen
Muutamia ajatuksia aiheesta ja aiheen sivusta...

Ensinnäkin jos suomalaisen kannatuskulttuurin toivotaan tai ylipäätänsä yritetään nostavan tasoaan, ensimmäisenä on unohdettava oikein/väärin kannattamisen erot. Siinä kohtaan kun henkilö marssii oman kylän/kaupungin stadioniin tai halliin, hän on katsoja. Kukaan ei tule kysymään hänen historiastaan tai syytä miksi hän on siellä. Onko tumput suorina hiljaa istuva -70-luvulta asti joukkueensa jokaisen ottelun katsonut herrasmies tärkeämpi fani kyseisessä päivän ottelussa, kuin teini-ikänen tyttö joka ei tiedä mikä on paitsio? Ei ole.
Kyllähän kaiken alku ja juuri on se, että ylipäätänsä saadaan ihmisiä taustoihin katsomatta stadionille tai halliin. Se ruokkii lisäkatsojia, ota kaverisi, anoppisi jne. mukaan.

Edellinen kappale puolestaan kumoaa osittain sen, miten seurat asian näkevät. Hankitaan tähti-pelaaja jonka kasvoilla myydään kausikortteja/lippuja, se tuo katsojia. Okei se voi herättää sen muutaman lajia seuraavan katsojan muutaman ottelun ajaksi, mutta ei sillä kulttuuria rakenneta. Sama jos uskotellaan että menestyvä joukkue tuo katsojia, no se tuo menestysjakson aikaisen hurmoksen, mutta onko se kantanut suomalaisessa urheilukulttuurissa yli hurmosjakson? Ei koskaan.

Itse olen asunut kolmessa Suomen kaupungissa Jyväskylä, Tampere ja Helsinki joissa jalkapallostadion sijaitsee keskustassa tai keskustan tuntumassa. Minua ei koskaan ole tultu "repimään" otteluun kadulta. Itseasiassa jos en lukisi päivänlehdistä ilmoituksia että kaupungilla pelattaisiin jalkapalloa, en voisi tietää onko pelipäivä vai ei. Sen sijaan esimerkiksi lomareissu Espaniaan ja Valenciaan ja minun ei tarvitse edes tietää(lukea lehtiä=olla jonkin sortin asiantuntija) onko kaupungissa ottelua ja jo aamulla tullaan myymään kaulahuivia ja lippua illan otteluun. Samalla kun kiertää stadionin lähettyviltä kohti pikaisesti käymään hotellilla, saa huomata että paikalliset ja ei-paikalliset ihmiset ovat virittäytmässä karnevaali tunnelmaan jo useamman tunnin ennen ottelua, kaikkine oheistuotteineen ja tapahtumineen. Kyllä se väkisin houkuttaa paikalle vaikka vain uteliaisuuttaan, myös vaikkei itse jalkapallo herättäisi suuria tunteita.

Miksi Suomessa esimerkiksi Jyväskylän kokoisessa kaupungissa tarvitsee kesäisenä viikonloppuna miettiä kaupungilla mitä sitä illalla tekisi jos kaupungissa on harjunstadionilla peli? Miksi en ole koskaan kuullut tai nähnyt järjestelmällistä mainontaa että tulkaa jo hyvissä ajoin stadionille aloittelemaan ja nostattamaan tunnelmaa illanpeliä varten. Jos olet JJK-fani tulet kauempaakin otteluun, mutta miksi kauppakadun terassit ovat kesällä täynnä ja 500 metrin päässä stadion on ottelussa tyhjä? Sen takia että kukaan seuran(JJK) markkinoinissa ei näe yhtään vaivaa tulla "repimään" jengiä samaan paikkaan tai palkata porukkaa repimään ihmisiä stadionille. Onhan se 10x15cm mainos laitettu keski-suomalaiseen. Samaan aikaan jengi menee sinne baariin miäshuoraan Arsenalia tai Liverpoolia screeniltä kaljatuopin ääreen, jos edes kaudet sattuisivat olemaan päällekkäin Suomessa ja Englannissa.

Nyt moni ihmettelee varmaan mitä tarkoitan "repimisellä". Otetaan esimerkki kun on vilkas kauppakeskus tai katu ja paikalle ajaa Red bull-auto jakamaan ilmaisia energiajuomia tai cheerleader ryhmä tulee tekemään pyramidin. Sillä sekunnilla 50 ihmistä kääntää katseensa ja 25 ihmistä ottaa ensimmäiset askeleet kyseistä episodia kohti. Ensimmäiset 10 sen takia että herää mielenkiinto, seuraavat 15 sen takia että heitä kiinnostaa mitä kymmentä ensimmäistä kiinnosti.

Itselle kannattaminen on sitä että minulla on suosikkijoukkue, jota kannatan. Katsoin ottelua sitten katsomosta, televisiosta tai teksti-tv:sta. Paikanpäälle kun menen niin ylivoimaisesti tärkeintä on tunnelma, mikään ei ole niin hienoa kuin yhtenäiset ihmismassat. Tämän takia olen valmis paikoin lentämään jopa ulkomaille ei fanittamieni seurojen otteluihin tai vastavuoroisesti katsomaan Suomessa ei-oman joukkueen peliä.

----

Olisi mukava tietää näitä miäshuoran-lanseerajilta miten käyttäydytään muuten tapauksissa seura-ikoni. Selänne, Litmanen, Kurri ja Hyypiä on varmasti kantanut oman osansa kekoon kun on luotu Ducks-, Ajax-, Oilers- tai Liverpool-faneja Suomeen. Siis se hetki kun oma pihapelien sankari, paikoin jopa "jumala" murtautuu kansainvälisille kentille, niin onko oikein vai väärin hankkia se Ajax-paita siihen Reippaan paidan rinnalle tai jopa matkustaa katsomaan paikanpäälle sitä omaa suurinta ja kauneita pelaajaa? Ehkä siinä sivussa vuodattaa pari kyyneltä kun lopulta Ducks tai Ajax voittaa sen himotuimman pokaalin oman kylänpoika riveissään.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Eikös tämä mieshuora-ilmaus lähtenyt alunperin Futisfoorumilta vitsinä, jonka sitten nykynuoriso otti ihan viralliseksi nimitykseksi?
Milloinkas Foorumilaiset alkoivat mieshuorilla hauskuuttelemaan? Oma ensikosketukseni mieshuoruuteen reilun kymmenen vuoden takaa legendaarisen Peen yhtä legendaarisessa ketjunavausdebyytissä. Mieshuoruuden määritelmä tosin oli Peen mielestä hyvinkin paljon erilainen. Mieshuorien mestaruus - Jatkoajan keskustelupalsta huikea valitettavasti lukotettu ketju
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Milloinkas Foorumilaiset alkoivat mieshuorilla hauskuuttelemaan? Oma ensikosketukseni mieshuoruuteen reilun kymmenen vuoden takaa legendaarisen Peen yhtä legendaarisessa ketjunavausdebyytissä. Mieshuoruuden määritelmä tosin oli Peen mielestä hyvinkin paljon erilainen. Mieshuorien mestaruus - Jatkoajan keskustelupalsta huikea valitettavasti lukotettu ketju

Sepä juuri kuin vain hämärästi muistan jostain asiasta lukeneeni tai kuulleeni, ei niin mitään muuta muistikuvaa tuosta ole.
 

Visiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue, Kuopion KalPa
Tavallisimminhan näissä kannatusjutuissa yksi seura on se mitä ns. tosimielessä katsotaan ja kannatetaan ja jolle huudetaan--vaikkapa jalkapallojoukkue- ja sitten siinä sivussa on jonkun muun sarjan tai lajin toinen joukkue -- vaikkapa jääkiekko- kakkosena. Siinä että symppaa vaikka kotiliigan lisänä jotain NHL-seuraa ei ole mitään ongelmallista koska ko joukkueet eivät koskaan edes pelaa vastakkain eivätkä kilpaile keskenään. Sydämessä on yleensä se yksi joukkue joka on tärkein ja joka on aina ensimmäisenä mielessä ja se toinen on melkein yhtä rakas mutta sen kannattamisessa on ns. pientä pelihuumoria aina mukana.

Loppujenlopuksi on aika yhdentekevää ylipäätänsä miettiä miten pitäisi kannattaa koska tapoja on saman verran --oikeita tai vääriä--kun maapallon asukkaita on. Ei ole ainuttakaan samanlaista kannattajaa eikä yhtäkään samanlaista motiivia
Vastaavasti jos joku on kannattanut sipoosta asti IFK:ta koko ikänsä syystä tahi toisesta ei Sipoon nousu liigaan ( hypoteettisesti) tee siitä ihmisestä huoraa, joka on ikänsä IFK:ta kannattanut eikä oman kylän joukkueeseen siinä nousuvaiheessa enää vaihda, sitä Sipoon seuraa olisi voinut kannattaa 5.divisioonan ajoista asti eikä IFK:ta joten miksi ruveta huoraamaan jättämällä IFK vain siksi että Sipoo nousi liigaan?

Ns. huoraus toimii kahteen suuntaankin eli jos olet ollut ikäsi jonkin porukan miehiä on yhtälailla huoraamista jättää se ryhmä vain toisen, sattumalta omankylän porukan uuden menestyksen takia.

Toisaalla: Ihmisellä on oikeus muuttaa tapojaan ja mieltymyksiään eikä siihenkään tarvitse kenenkään lupaa kysyä. Jos motiivi ja kiintymys ovat oikeita ja tuntuu, että on jotenkin ollut väärässä sakissa koko ikänsä niin kuka selittää ja kelle mitä saa muuttaa omassa elämässä? Jos on kannattanut pitkän aikaa vaan jotakin suurseuraa kun mitään muuta ei ole tilalla ollut, ja sitten löytyy kaikki omat arvot täyttävä pikkuseura ja siirtyy sitä kannattamaan niin sisuksissa tuntuu että tään olis pitänyt olla alusta alkaen mun juttu, tässä mä pysyn tästä eteenpäin kun se viimein löytyi.Näitäkin tapauksia on.

Nämä jutut ovat jokaisen sisällä oleva syvä asia ja ihminen valitsee aika luonnonmukaisesti kiintymyksensä kohteet ja pitäytyy myös niissä jos ne ovat aitoja ja oikeita, ei näitä voi laittaa yleisiin elämän asetuksiin tai stantardeihin. Ei sellaisia ole olemassakaan. Maailmassa ei ole ainuttakaan samanlaista seuraa kun toinen on eikä niillä ole yhtäkään samanlaista kannattajaa kuin toinen on.
 
Viimeksi muokattu:

Meeps

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Frölunda
koko teksti

Komppaan tätä. Maailma on muuttunut ja kannattaminen sen myötä. Kumpi tässä on huorausta, se että kannatan synnyinpaikkakuntani Kärppiä vaikka en ole Oulussa vuosiin asunut ja näin ollen pelaajat eivät kävele kaupungilla vastaan, vai se, että kannatan myös nykyisen asuinkaupunkini joukkuetta vaikka kyseinen joukkue on ulkomaalainen ja en ole joukkueeseen kasvanut? Vai onko jo se huorausta, että kannattaa ylipäätänsä useampaa joukkuetta?
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toisaalta ainakin itse koen tuossa videossa tiivistyvän hyvin maailman muuttumisen. Tuossa muun muassa todetaan, että "Sinun paikallinen seurasi on SINUN seurasi".
...

Ammattilaistasolla toimivat urheiluseurat ovat tänä päivänä osakeyhtiöitä, jotka myyvät urheiluviihdettä ja siihen liittyviä oheistuotteita. Nykyään monet urheiluseurat ovat vain pieni osa isompaa yrityskokonaisuutta.

Koen olevani ifk:lainen ja IFK:n isoksi osaksi omaa identiteettiä, mutta mitä minä sillä saan "minun" seuraltani, jos marssin pelipäivänä Nordikselle? En mitään, joudun ostamaan ottelulipun rahalla päästäkseni seuraamaan peliä. Helsinkiläinen IFK:n kausikorttilainen on brändilojaali kuluttaja siinä missä vaikkapa porilainen, sohvalla TV:lle laulava Chelsea-fanikin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Nämä huorausjutut ovat varsin absurdeja. TPS-osiossa eräskin palstan vakiojankkaaja ehti jo höpisemään huorauksesta kun TuTon vanha tiedottaja siirtyi Tepsin palvelukseen. Tämä samainen tiedottaja kun erehtyi TuTo-kaudellaan muun muassa kirjoittamaan nettiin, että "kaupunki ei todellakaan ole mustavalkoinen", mikä on siis tulkittavissa kauheaksi TPS-solvaamiseksi.

Näköjään sekin on siis huorausta jos joku erehtyy vaihtamaan työnantajaa ja on aiemmalla työnantajallaan ollut sitä mieltä, että kilpailevat tahot eivät ole niin kaksisia.

Jos Nokian työntekijä olisi aikanaan sanonut, että "kännykkämaailma ei ole vain Samsungin maailma" mutta vaihtanut sitten myöhemmin Samsungin leipiin kaivatessaan leveämpää leipää, niin onko tuollainen työntekijä sitten (mies)huora?

Mieshuoran maineen voi siis välttää ainoastaan pysymällä samalla työntekijällä koko ikänsä, kannattamalla vain ja ainoastaan synnyinkuntansa pienintä mahdollista puulaakiporukkaa (joka on "aito", muut seurat ovat muovisia tai myyneet itsensä ja niiden kannattajat gloryhuntereita jos on noustu mutasarjoista ylös kolmosdivariin) ja ehdottomasti boikotoimalla kaikkia muita lajeja, kaikkia arvokisoja ja maajoukkueita ja erityisesti televisiosta tulevaa urheilua sekä arvokisoista että eri pääsarjoista.

Rankkaa, mutta palkitsevaa kun kuolemansa hetkellä voi siirtyä hymysuin tuonelaan aitona, oikeana kannattajana tietoisena siitä, ettei ole sortunut kapealta polulta eikä huorannut!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös