Onpas täällä ikävän vähättelevää keskustelua Salliseen liittyen. Kyseessä on kuitenkin yksi maailman lahjakkaimmista naispalloilijoista, ja täällä jauhetaan onko naisen saavutukset kyllin suuria, että JYP voisi irroittaa yhden numeron vain ja ainoastaan Riikalle. Totta helvetissä on.
Joku sanoi, ettei Riikan paita ansaitse paikkaa muiden JYP-paitojen vieressä, koska naisten liiga on amatööriliiga ja huonotasoisempi kuin Liiga. Mites sitten Mr. JyP, eli Pena Mikkilä? Pena ei pelannut peliäkään Liigassa, vaan edusti seuraa Suomen sarjassa, maakuntasarjassa ja 1-divarissa. En tunne noiden sarjojen historiaa, mutta eiköhän sielläkin aikakausi huomioiden oltu amatöörejä, eli pelaajat eivät eläneet pelkällä jääkiekolla. Vertautuu ihan hyvin Riikan aikaiseen naisten liigaan.
Joltain tuli myös hyvä pointti siitä, että mikäli raja halutaan vetää Liigaan, mitä tehdään CHL- ja ET-viirien kanssa?
Riikan numeron jäädyttäminen myös miesten edarissa vain alleviivaa mielestäni sitä, miten helvetin kova pelaaja Sallinen oli. Tässä JYP teki mielestäni ainoan ja oikean teon, jolla saatiin myös pitkästä aikaa positiivista uutisointia ja edelläkävijän asemaa JYPin ympärille. Ymmärtääkseni Riikka Sallinen on yhä ainoa naispelaaja Liigassa, kenen numero on aidosti rauhoitettu myös miesten joukkueissa. Tämä jos joku on helvetin kova juttu tässä nykyisessä tasa-arvon aikakaudessa, ja tämä on mielestäni myös sitä aitoa oikeaa tasa-arvoa. Harmillisesti lätkäpiireissä tasa-arvokeskutelu on viime vuosina liikkunut sen ympärillä, saako miesten peleissä olla cheerleadereita tai saako naiset jakaa palkintoja jäällä.
En usko, että Riikan paita siirtyy oikealle paikalle kesken tämän kauden, koska juhlapeli tulee liian nopeasti vastaan. Luotan kuitenkin siihen, että viimeistään uuden areenan avajaisissa nuo kaikki viirit ja pelipaidat saataisiin nätisti yhteen riviin, koska ainakin itse näen JYPin koostuvan kaikista sen alla olevista seuroista. Etenkin kun JYP-naiset ovat nyt jäissä ja paluuta ei näy, niin ei pitäisi olla riskiä siinäkään, että "naiset valtaa meidän katon". Puhutaan kuitenkin vain 1+1 viiristä katossa.
Johtipahan tämä keskustelu ainakin siihen, että tuli vilkastua James Duthien suorittama esittely ja TSN-videopuheluhaastis koskien HHoF-valintaa. Vuoden takaa.
Noh, näitähän nyt voidaan puida monista kulmista. Itse ajattelen Nieminen/Välilä/Sallisen olevan yks monipuolisimmista palloilijoista ja kun lätkästä on kysymys, yks naisjääkiekon pioneereista ja pitkään myös maailmanhuipuista.
Noin periaatteessa, merkittäville urheilu-urille tulis antaa ylipäänsä Suomessa hieman enemmän arvostusta ja lisäks ymmärtää kunniagallerioiden merkitys, pr-arvot ja positiivinen julkisuus. Itseltänikään tämä ei perus-pessimistinä aina onnistu, mutta saattaisi johtaa urheilijoiden ja lajien arvostuksen paranemiseen, vetovoimaan, niin ammatinvalintakysymyksenä kuin minä tahansa muunakin kysymyksenä. Tässä vois hieman ajatella klassista debattia janalla Olympian/kisaturisti.
Riikan ura nyt ylipäänsä on täysin poikkeuksellinen, kestoltaan ja menestykseltään. Mutta oli myös pioneeri, ekoista kisoista oliko nyt 1990 alkaen, ekat olympialaiset Naganossa 1998 hyvin muistissa.
Vertailut miesten ja naisten joukkuelajien välillä on aina ongelmallisia, monista syistä. Yks on se, että järjestäytyneitä sarjoja ja järjestettyjä arvokisoja on miesten puolella vuosikymmeniä pidempään. Mutta varmasti miestenkin puolella pioneereja on muisteltu ja kunnioitusta osoitettu. Oli NHL 30-luvulla tai Sm-sarja 40-luvulla kuinka ammattimainen tahansa.