En usko, että kukaan kiistää Ronaldon olevan yksi kaikkien aikojen kovimmista jalkapalloilijoista ja yksi maailman parhaista maalintekijöistä edelleen. Ronaldo tekee varmasti tälläkin kaudella pelatessaan paljon maaleja ja on tuon joukkueen paras maalintekijä. Kritiikki kohdistuu siihen, että ilman Ronaldoa United onnistuisi luomaan varmasti enemmän maalipaikkoja ja samalla myös omiin syntyisi vähemmän maalipaikkoja vastustajalle. Ilman Ronaldoa joukkueessa olisi vähemmän maalintekovoimaa, mutta siitä huolimatta viime kaudella United teki ilman Ronaldoa 1,92 maalia/ottelu (toiseksi eniten Valioliigassa). Tällä kaudella lukema oli ennen Ronaldon saapumista 2,33 maalia/ottelu ja Ronaldon saapumisen jälkeen 1,44 maalia/ottelu. Omiin menneistä maaleista ei kannata edes puhua.Tuo Ronaldonkin jatkuva, jokaisesta asiasta dissaaminen alkaa olla jo vähän väsynyttä. Joo eihän se hyvältä näytä, kun kaveri seisoo tumput suorina kun vastustajan toppari avaa peliä ja kyllä minäkin tuohon haluan muutoksen. Toinen puoli miehessä on sitten tuo, miksi hänet varmaan hankittiinkin ja josta esimerkki nähtiin tuossa 0-1 maalissa. Fakta on se, että yksikään muu Unitedin pelaaja ei olisi laittanut tuosta palloa pussiin ja siksi tuo kaveri tuolla kentällä on.
Ronaldo pelasi Juventuksessa kolme vuotta ja joukkue teki niiden kausien aikana keskimäärin 74,33 maalia/kausi ja päästi 37 maalia/kausi. Kolmella kaudella ennen Ronaldon liittymistä Juventukseen joukkue teki keskimäärin 79,33 maalia/kausi ja päästi 23,66 maalia/kausi. Tietenkin mukana on ollut myös muita muuttujia, jotka ovat vaikuttaneet joukkueen suorituksiin, mutta vaikka aina kehutaan Ronaldon taitoa tehdä maaleja, niin samalla hänen läsnäolonsa syö myös paljon muiden pelaajien maaleja ja voi kääntyä loppujen lopuksi joukkueen kannalta negatiiviseksi asiaksi. Puolustussuuntaan Juventus heikkeni merkittävästi ja siihen yksi syy on varmasti se, että yksi pelaaja ei osallistunut ollenkaan puolustamiseen.
Tällä hetkellä Valioliiga on kovempi jalkapallosarja kuin mikään sarja on koskaan ollut. Osittain siihen on vaikuttanut kahden viimeisen vuosikymmenen selvästi parhaan valmentajan mukanaan tuoma vaatimustaso ja osittain tv-rahat, jotka on Valioliigassa ihan eri tasolla kuin muissa sarjoissa. Kuvaavaa on se kesällä käyty keskustelu, jossa Bundesliigan suunnalta tuli sellaista viestiä, että Bundesliigan kärkijoukkueet eivät voi kilpailla pelaajista Valioliigan nousijajoukkueiden kanssa. Tuollaisessa sarjassa pärjääminen on mahdotonta, jos kaikki pelaajat eivät tee kentällä töitä.
Samaan aikaan myös kaikissa palloilulajeissa on viime vuosina tapahtunut selvä muutos, minkä seurauksena pelaajilta vaaditaan entistä monipuolisempia ominaisuuksia. Vanhanaikainen ajatus "puolustajat puolustaa ja hyökkääjät hyökkää" on kuollut ihan yhtä lailla niin jääkiekkossa kuin myös jalkapallossa. Nykypäivänä jalkapallossa joukkueen ensimmäinen puolustaja on ylin hyökkääjä ja ensimmäinen hyökkääjä on maalivahti. Jos hyökkääjä ei osallistu prässäämiseen, niin se tuhoaa koko joukkueen mahdollisuuden prässätä. Jos maalivahti ei osaa pelata jalalla ja avata peliä, niin se tuhoaa koko joukkueen mahdollisuuden purkaa vastustajan prässi syöttelemällä.
Mielestäni Pep Guardiola on paras esimerkki, jos halutaan tarkastella jalkapallon viime vuosien muutoksia. Pepin Barca oli kymmenen vuotta sitten maailman paras joukkue ja Pepin City on tällä hetkellä yksi maailman parhaista joukkueista, mutta aika erilaista tuo peli on. Taustalla on kuitenkin pysynyt ajatus pelin hallitsemisesta. Pepin Barca aikoinaan hallitsi peliä syöttelemällä usein pitkiäkin aikoja todella vaarattomasti keskialueella. Nykypäivänä taas Pepin City on paljon dynaamisempi ja se perustaa pelinsä todella aktiiviseen prässiin, minkä myötä se pystyy hyökkäämään monipuolisemmin ja pallonriistojen jälkeen haavoittamaan vastustajan repaleista puolustusta.
Saksalaisvalmentajat toivat tuon aggressiivisen prässäämisen toden teolla jalkapalloon ja yhtäkkiä siitä tulikin jalkapallon tärkein elementti. Pepillä oli aikoinaan maailman paras pelitapa ja aika lailla myös maailman parhaat pelaajat toteuttamaan sitä pelitapaa, mutta kun saksalaisvalmentajat Kloppin johdolla pari kertaa ihan yltiöpäisellä prässillä saivat Pepin ihan kuseen, niin hänkin joutui muokkaamaan pelitapaansa. Se paras esimerkki tästä on tällä kaudella pelattu Chelsea-City, jossa Chelsean tasoinen joukkue ei Cityn prässin takia päässyt käytännössä edes puolen kentän yli pallon kanssa. Valioliigaa johtava Chelsea ei saanut yhtään maalipaikkaa koko ottelussa, vaikka City puolusti ottelussa käytännössä ainoastaan hyökkäyspäässä.
Tällä hetkellä isoin ero on se, että siinä missä esimerkiksi City voi parhaimmillaan pelata Chelsean tasoista joukkuetta vastaan käytännössä koko ottelun vastustajan päässä, United päästää tällä hetkellä jokaisen joukkueen ilmaiseksi puolen kentän yli. Viime kaudella tilanne oli toinen ja sen myötä United olikin viime kaudella jossain vaiheessa ihan tosissaan mestaruustaistossa mukana. Viime kaudella Unitedin puolustuspelaaminen (=prässääminen) oli aika lähellä esimerkiksi sitä, mitä nähdään tälläkin hetkellä noilta kolmelta parhaalta valioliigajoukkueelta. Tällä kaudella se on ollut varmaan Valioliigan huonointa. Siinä missä Brightonin, Brentfordin ja Leedsin tasoiset joukkueetkin pistävät hienolla prässillä vastustajat koville, United vain levittää vastustajille punaisen maton puolen kentän yli.
Sille on myös syynsä, miksi myös nuo Valioliigan keskikastin ja jopa peräpään joukkueet ovat muokanneet pelitapaansa paljon aktiivisemmaksi. Nykypäivänä hitailla hyökkäyksillä vastustajan bussien murtaminen on helvetin vaikeaa etenkin Valioliigassa, jossa käytännössä jokainen joukkue osaa puolustaa erittäin hyvin. Maalipaikkojen luominen onkin huomattavasti helpompaa silloin kun pallo saadaan riistettyä ylhäällä ja vastustaja ei pysty puolustamaan organisoidusti. Silloin saadaan yllättäviä tilanteita, joissa vastustajat joutuvat sen harjoitellun sapluunan sijaan reagoimaan. Reagointi johtaa virheisiin ja se avaa tiloja, joita on lähes mahdoton löytää organisoitunutta puolustusta vastaan.
Tästä päästään myös niihin pelaajien ominaisuuksiin. McFred näytti viime kaudella ihan hyvältä pohjakaksikolta, kun he pääsivät joukkueen prässin myötä puolustamaan ylöspäin, mikä on heidän ehdoton vahvuutensa. Esimerkiksi eilisessä Ronaldon maalissa nähtiin Fredin kyky katkoa syöttöjä. Molemmilla riittää myös kunto ja juoksuvoima ravaamaan paljon. Tällä kaudella kun vastustaja on päästetty ilmaiseksi puolen kentän yli, niin on näkynyt myös tämän kaksikon ongelmat. Kumpikaan ei ole kovin hyvä sijoittumaan ja mitä lähempänä omaa maalia he joutuvat puolustamaan, sitä huonompia he ovat.
Keskikenttää on aiheellisestikin kritisoitu tällä kaudella, kun siitä on kävelty helposti läpi. Yksi suuri syy tähän on se, että keskikenttäpelaajat ovat viime kauden tavoin lähteneet ylös prässäämään ja kun kaikki eivät ole olleet mukana siinä, niin vastustaja on helposti purkanut prässin. Prässiin liittyy aina riski siitä, että vastustaja onnistuu purkamaan sen. Jos joku pelaaja ei osallistu prässäämiseen, niin tuo riski on vähintään kymmenkertainen, kun vastustajalle jää aina yksi vaihtoehto enemmän purkaa prässi.
Itsekin toivoin ja jollain tasolla jopa uskoin myös siihen, että Ronaldo saadaan mukaan tuohon joukkueen pelitapaan, mutta ihan yksittäisiä väläytyksiä lukuunottamatta sitä ei ole tapahtunut. Paras mahdollinen vaihtoehtohan olisi se, että Ronaldo saataisiin toteuttamaan joukkueen pelitapaa ja sen myötä joukkue voisi hyödyntää hänen poikkeuksellisia maalintekotaitojaan. Mikään ei ole kuitenkaan tähän asti viitannut siihen, että siinä onnistuttaisiin.
Nyt siis vaihtoehdot ovat joko pienentää Ronaldon roolia tai vaihtoehtoisesti pelata pelitavalla, jolla käytännössä yksikään valioliigajoukkue, tai viime vuosina muissa sarjoissa menestynyt joukkue, ei pelaa ja mikä ei myöskään ole joukkueen muiden pelaajien ominaisuuksien mukainen. Ikävä kyllä tällä hetkellä mielestäni joukkue hyötyisi eniten siitä, että 90 minuutin sijaan Ronaldon rooli olisi pääasiassa supersubina, joka toisi tuon maalintekovoimansa väsyneitä vastustajia vastaan sen jälkeen, kun Cavani ja kumppanit olisivat väsyttäneet vastustajia sen +60 minuuttia. Ilman prässäämistä United ei tule nousemaan Cityn, Poolin, Chelsean tai Bayernin tasolle.
Viimeksi muokattu: