Nyt täytyy kuitenkin muistaa se, että myös hänelle annetut pelimerkit ovat olleet täysin riittämättömät - toki ilmeisemmin hän itse valitsi säästää tammikuun ikkunan tulevaisuuteen.
Mielestäni Rangnick teki tismalleen oikein, kun ei väliaikaisena managerina lähtenyt rekryämään pelaajia, sillä kukaan ei tammikuussa tiennyt seuraavaa manageria. Hänen koko United-aikansa keskeisin pointti on tuo "älä ainakaan hanki vääriä pelaajia", sillä United on nimenomaan kunnostautunut jo vuosia täysin väärien pelaajien hankkimisessa. Voisi sanoa, että joukkueessa on vääriä pelaajia lähemmäs puolet.
Yksi Arnoldin, Murtoughin ja ten Hagin isoimmista haasteista onkin löytää jostain kärsivällisyyttä tehdä sillisalaattijoukkueesta nimenomaan ten Hagin joukkue. Nyt tuolla on viiden keskenään hyvin erilaisen managerin hankkimia pelaajia, joten jo päälle päin näkee että raivaustyötä on tehtävä. Tässä menee jo itsessään muutama ikkuna, vaikka ikämiesosaston lisäksi Lingard, Bailly ja muutama muukin on varmasti lähdössä kesällä.
Toinen, vielä keskeisempi asia liittyy pelilliseen identiteettiin. Ajax on pelannut ten Hagin alaisuudessa todella modernia ja rohkeaa jalkapalloa, jonka perusprinsiipit ovat:
1. Aktiivinen prässi korkealla (vrt. Pool ja City!): Pallonmenetystä seuraa ten Hagin pelifilosofiassa välitön paine korkealla, jota laitapakki ja keskikenttä tukee. Tämä on toiminut, sillä Ajax teki esim. Mestareiden liigassa toiseksi eniten ylimmän kolmanneksen pallonriistoja per peli ja laukoi korkean prässin tuottamista tilanteista eniten per peli. Samoin kosketuksia palloon vastustajan boksissa oli eniten.
2. Pallonhallinta. Vain City ja Pool ovat hallinneet palloa enemmän kuin Ajax. Laidoilta kierrättäminen on olennaista, samoin liikkuva keskikenttä, eli että keskikentän pelaajat kierrättävät pelipaikkoja keskenään kun pallo on joukkueella. Tavoite on tuottaa syöttösuuntia ja luoda tiloja joko keskelle tai ylös, sillä...
3. ...ten Hagille on tyypillistä, että hänen joukkueensa keskittävät paljon ja että nimenomaan laitapakit luovat todella paljon maalipaikkoja.
4. Neljäntenä tulee pelin rytmittämiseen ja pallonhallintaan liittyvä pelinrakentelu alhaalta, englantilainen sanoisi "play out from the back". Ajaxissa maalivahti antoi Mestareiden liigassa toiseksi eniten lyhyitä syöttöjä per peli, United 26. eniten. Let that sink in.
Minkälaiset pelaajat ten Hag sitten tarvitsee pelityylinsä tarpeisiin?
1. Aktiivisen prässin osalta tarvitaan ennen kaikkea nopeita hyökkääjiä, joilla on kykyä antaa välitön prässi puolustajille, sekä taitavasti peliä lukevia keskikenttäpelaajia, jotka pystyvät lukemaan syöttösuuntia pois. Esim. Sebastien Haller prässää Ajaxissa todella voimakkaasti - lähes 17 kertaa per 90 min - mikä on avaintekijä joukkueen loistavissa pallonriistomäärissä. Jos yksikin pelaaja jättää toteuttamatta pelisuunnitelmaa, vastustaja saa ylimääräisen syöttösuunnan, ja prässi on purettavissa helpohkosti. Rashford, Sancho ja Elanga ovat ominaisuuksiensa puolesta riittävän dynaamisia hyökkääjiä (nyt en puhu vireestä). Fred pelottaisi tästä näkökulmasta itseäni, McTominay vähemmän. Frenkie de Jong olisi satavarma onnistuja, samoin varmasti joku Declan Rice alempana. Näkisin myös Garneria mieluusti kokeiltavan tässä jo ensi kaudella.
2. Pallonhallintapelaaminen ei ole ollut Unitedin forte, ei sitten edes vähän. Bruno, Donny ja Sancho sopivat tähän hyvin, kenties myös Dalot ja Shaw, mutta noin muutoin on hiljaista. Tuohon kun ottaa vielä huomioon sen, että Dalot on aivan totaalinen riskitekijä alakerrassa, niin paljon on hankittavaa. Tässäkin tuo de Jongin hankkiminen Pogban korvaajaksi olisi keskeistä, samoin liikkuvan, fyysisen ja pallollisesti varman kutosen löytäminen (mikä onkin prioriteetti). On varsin mielenkiintoista nähdä, miten ten Hag tulee koutsaamaan Rashfordia pelisysteemiinsä nimenomaan pallonhallinnan näkökulmasta. Uskon aika vakaasti, että Marcus tulee nousemaan uudestaan huipulle. Eväät siihen on olemassa.
3. Laitapakkeja tarvitaan nähdäkseni kolme. AWB on myynnissä, se tiedetään, samoin on Telles. Minusta myös Dalot pitäisi laittaa vuoden sisällä lihoiksi nyt kun hinta lasketaan vielä kymmenissä miljoonissa. Nyt uudelleenrakennusvaiheessa myös nuoria voidaan aivan hyvin ajaa sisälle, sillä ten Hag tarvitsee dataa ja pelaajien kouluttaminen systeemiin vie joka tapauksessa aikaa. "Ten Hag's Fledlings", miksi ei?
4. De Gea ei tule sopimaan ten Hagin systeemiin. Se on ilmiselvä fakta. Rohkeus puuttuu pelata boksin rajalla vastustajan ylin prässääjä pois, samoin riittävä lyhytsyöttöpelaamisen taito. Nämä taas ovat Hendersonin selkeitä vahvuuksia. Jos tämä tyrätään, se on merkki seuran sairauden jatkumisesta.
Toivottavasti ten Hagia kuunnellaan ja totellaan - myös seuran johdossa.