Alkuun ilmiselvät: ei ole ten Hagin vika, että Coote ja Oliver kusevat rankkaritilanteen. Niin ikään ei ole ten Hagin vastuulla pistää ilmiselvää maalipaikkaa sisään.
Sitten tulee se isompi kuva: miksi Unitedin peli hajosi? Miksi se hajoaa aina toisella jaksolla, vaikka ensimmäinen 45 minuuttia olisikin onnistunut?
Ensinnäkin on sanottava, että vaikka ten Hag ei ole kentällä potkaisemassa palloa tyhjään maaliin, valmentaja
on vastuussa kuvioista, jotka tuottavat säännöllisesti maalipaikkoja monin eri tavoin - tai Unitedin tapauksessa; eivät tuota maalipaikkoja säännöllisesti monin eri tavoin. United oli ennen eilistä luonut xG:tä yli 2,0:n vain kolmesti; Portoa, Twenteä ja Southamptonia vastaan (kaikissa muuten tehtiin useampi maali).
Kun maalipaikkoja ei pystytä luomaan ja lunastamaan, maalintekijöiden itseluottamus on alhaalla. Hyvällä itseluottamuksella varustettu joukkue olisi tehnyt eilen ensimmäisen jakson aikana Hammersista hakkelusta. Chris Wood olisi laittanut Garnachon ja Dalotin maalipaikat sisään 100 % varmuudella. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja epäonnistumiset epäonnistumisia, ja on valmentajan vastuulla pitää huolta, että pelaajilla on riittävät pelilliset olosuhteet onnistua.
Unitedissa pelillistä selkänojaa ei ole. Taktiikka-asioista kaikki olennainen on sanottu; se on huonoa luomua kulloisenkin vastustajan mukaan, ja kun vastustaja muuttaa taktiikkaa, koko Unitedin pelaaminen romahtaa. Näin kävi eilenkin: Lopetegui vaihtoi tauolla kolme pelaajaa eri profiilien pelaajiin, muutti joukkueensa muotoa hieman, voitti keskikentän, pisti Unitedin juoksemaan perässä ja loi lopulta toisella jaksolla enemmän xG:tä kuin United ensimmäisellä.
Ten Hag ei reagoinut tähän muutokseen pelillisesti mitenkään - Rashfordin vaihtaminen oikean laitapakin paikalta Amadiin ei sekään tuonut muutosta, sillä tuon jälkeen Dalot otti Rashfordin paikan alempaa ja Amad Dalotin laitahyökkääjän paikan.
---
Minusta on ideaköyhää puhua pelaajien vireistä tai henkilökohtaisista onnistumisista (tai niiden puutteesta) tilanteessa, jossa vastuu kokonaisuuden sakkaamisesta on ilmiselvästi kosketuksensa todellisuuteen menettäneessä, täysin surkeita periaatepäätöksiä ja pelillisiä ratkaisuja tekevässä valmentajassa, mutta otetaan nyt vielä pari riviä Rashfordista.
- Joukkueen ainoa pelaaja, joka on kyennyt tekemään yli 20 pelitilannemaalia kaudessa
- Tilastollisesti yli 150 % tehokkaampi vasemmalla kuin oikealla
- Tilastollisesti tehokkaimmillaan sisäänvedettynä laitahyökkääjänä
- Tilastollisesti parhaimmillaan maaliteossa, kun pääsee laukomaan 3-4 kertaa pelissä.
Toisin sanoen Rashford on joukkueen selvästi paras maalintekijä, jolle pitäisi siksi fasilitoida parhaat mahdolliset pelilliset olosuhteen nimenomaan maalien tekemiseen: peluuttaa häntä vasemmalla välikaistalla, luoda hänen ympärilleen juoksuja ja ylivoimatilanteita, jotka johtavat laukaisupaikkoihin ja käyttää häntä mahdollisimman ylhäällä.
Mitä ten Hag on tehnyt?
- Luonut Rashfordille pelintekijäroolin, jonka tehtävänä on vastata toisen vaiheen pelinrakennuksesta ja keskityksistä
- Peluuttaa Rashfordia erittäin leveällä, jossa hän on selkeästi vaarattomampi (Dalot täyttää välikaistaa, mikä on ollut aivan erityisen tehoton valinta sekin, sillä Dalot on parhaimmillaan leveällä)
- Vaihtoi Rashfordin vasemmalta oikealle ja vieläpä todella alhaalla pelaavaan rooliin (ilmeisesti koska pelasi niin hyvin Brentford-pelissä löytäen Garnan useamman kerran; tempoilua vailla kunnon suunnitelmallisuutta).
Seuraukset:
Fulham: 0 laukausta
Brighton: 0 laukausta
Liverpool: 0 laukausta
Southampton: 4 laukausta (maali)
Palace: 0 laukausta
Spurs: 0 laukausta
Villa: 2 laukausta
Brentford: 2 laukausta
Hammers: 0 laukausta
Onko varaa tällaiseen? Onko ihme ettei maaleja synny?
Tähän päälle:
- Kun hän pelasi hyvin ja tehokkaasti Barnsleyä vastaan, seurauksena oli penkitys Palace-peliin. Kun hän pelasi kauden parhaan puoliaikansa Portoa vastaan, hänet otettiin tauolla vaihtoon ja seuraavassa pelissä Villaa vastaan tunnin kohdalla vaihtoon Antonyn tieltä.
- Garnacho on ollut Unitedissa tehokkaampi (tuotteliaampi) oikealla kuin vasemmalla
- Myös Bruno kärsii aivan hulluna siitä, minkälaiseen rooliin hänet on
tungettu.
Marras-joulukuu se on kriittisin aika yleensä näissä asioissa.
Niin on, ja veikkaan edelleen että kenkää tulee maanantaina 16.12. Elokuussa kirjoitin näin, mutta taisin olla liian optimistinen sarjasijoituksen suhteen.
Kauden 14. peli on Arsenalia vastaan ja 16. on Cityn vieraana. Noilla paikkein, kun United killuu sijoilla 8-11, valmentaja vaihtuu. Toivottavasti ei Southgateen. Lopulta päädyttäneen sinne 5-7 paikkeille.
Toivottavasti Ruud saa väliaikaisvastuun, koska ne parhaat vakituiset korvaajat eivät ole vielä vapaina. Hoeness olisi ehkä se kaikkein märin päiväuni nyt, kun on saanut rauhassa viime ajat tutkia vaihtoehtoja. Muitakin hyvä toki on, mutta jos tässä pitää tylsyttää itsensä realismilla, niin Alonso odottanee Carliton eläkepäiviä, Flick pysyy Barcassa ja Nagelsmann Saksassa.
Btw, Leicesterillä on seuraavaksi vastassa Ipswich ja Evertonilla Southampton, joten voi ihan hyvin olla, että ollaan viikon päästä sijalla 16. "Record-breaking Reds" jne. Onneksi olen Chelsea-pelin aikana lentokoneessa.