Managerien ja muun johdon toiminta NHL:ssä

  • 335 573
  • 1 163

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tossa kun rupesin miettimään että ketäs vapaita GM:iä on vapaana niin tuli seuraavat herrat mieleen: John Chayka, Jeff Gorton, ikinuori Jim Rutherford, Ray Shero ja vuoden GM palkinnonkin voittanut Mike Gillis. Onhan siellä myös Dale Tallon, mutta taitaa tässä tapauksessa olla liian tuttu mies kun oli Chicagossa noiden tapahtumien aikaan Blackhawksissa Senior Advisor. Sitten on vielä Steve Sullivan joka ehti olla hetken aikaa Arizonassa Interim GM, mutta pelasi Blackhawksissa pitkään. Sehän on näissä GM ja valkku rekryissä nähty että piiri pieni siellä pyörii.

Mielenkiintoinen tilanne. Chicagon GM:än paikka on varmasti haluttu. Kuitenkin puhutaan orginal six jengistä jolla on resussit kunnossa. Varmaan monessa jengissä ois apu GM joka haluisi paikkaa hakea, mutta tuleeko sitten juttulupaa omasta seurasta kun kausi on kesken. Uskon että joku kokenut heebo kaivetaan tohon pestiin ja on siis entuudestaan tuttu mies. Tai nainen?
 

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Tuon raportin kun luin kokonaan, niin siinä ei löydetty ainakaan todisteita Sopelin ja Boyntonin väitteille, että "kaikki pelaajistossa tiesivät" siitä jo tuolloin 2010 pudotuspelien aikana. Toki oli haastateltu vain jotain 14/25 pelaajaa tuolloisesta Blackhawksista ja jotain 9 Rockfordin pelaajaa. Blackhawksin pelaajistosta haastatelluista jotain puolet myönsi kuulleensa huhuja (jotkin jostain pelaajasta ja toiset, että nimenomaan John Doe) sitten vasta seuraavan kauden aikana ja yhdistivät sen Aldrichin eroamiseen. Boynton tosin vissiin oli ainakin yksi, joka varmuudella tiesi jo tuolloin 2010 ja tiettävästi välitti eteenpäin luisteluvalmentajalle, joka lupasi viedä asian eteenpäin. En nyt muista enää mitä kautta sai selville.
Boyntonin itsensä mukaan kuuli Jake Dowellilta, joka taas ei "muistanut" kertoneensa tai tienneensä asiasta. Tämä siis ennen tätä raporttia Boyntonin ja Sopelin tultua julkisuuteen. En halua heittää ketään pelaajaa ns. bussin alle, mutta kyllä itse näen tässä suuren mahdollisuuden, että monilla näistä pelaajista ei ole ollut munaa tunnustaa tienneensä ja väittävät etteivät muista yrittäen päästä samalla itse pälkähästä. Aika vakavia syytöksiä ja eipä tuollainen käytös hämmästyttäisi, etenkin, kun siellä on jopa pukukopin sisällä pilkattu uhria.

Carcillo toki väitti myös vastustajapuolen tienneen finaalien aikaan, mutta jättäisin tämän omaan arvoonsa, kun Carcillo on itse avoimesti kertonut muistinsa prakaavan ja Flyersin puolelta muita ei ole asian kanssa julkisuuteen tullut. Boyntonille ja Sopelille iso hattu päästä. En edelleenkään keksi yhtään syytä, miksi tuo kaksikko valehtelisi muidenkin pelaajien tienneen asiasta, sen sijaan keksin kyllä syitä, miksi muut pelaajat valehtelisivat asiasta.
 
Raportti on tosiaan melkoisen inhottava ja jättää eittämättä happaman maun lisäksi pettymyksen katkun, kun jotenkin sitä haluaa ajatella, että tällaisissa organisaatioissa olisi edes ripaus inhimillisyyttä. Näin selvästikään ei ole. Tästä huolimatta en myöskään halua heittää bussin alle nuoria pelaajia, tai oikeastaan haluaisin siirtää sen keskustelun tuonnemmaksi. Pelaajat saavat itse kantaa taakkaa lopun elämänsä ja eiköhän se heille tule viimeistään nyt selväksi, miten väärin tässä tapauksessa on toimittu. Ei, en halua päästää heitä pälkähästä ja jos ovat asian suhteen valehdelleet, siitä pitää tiettyyn pisteeseen joutua vastuuseen. Niin paljon kuin vihasinkin tuon ajan Chicagoa ja Kane/Toews duoa, on oikeutettua, mutta ehkä kuitenkin kohtuutonta vaatia, että parikymppiset jääkiekkojanarit lähtisivät taistelemaan stanley cup finaalien alla autoritääristä organisaatiota vastaan. Suurin vastuu on muualla. Esihenkilöissä.

Syyttävä sormi osoittaakin pelaajien johtajia ja päättävissä asemissa olevia, jotka olisivat voineet hoitaa asian välittömästi, kun se nousi esiin. Näiden saippuapalojen puheista ei oikein tuntunut vielä muutamia viikkoja sitten saavan otetta, mutta eiköhän tämä raportti tee tehtävänsä ja pöytä puhdistuu useallakin eri toimistolla.

Asia on lopulta erittäin yksinkertainen. Tätä ei olisi pitänyt kenenkään salata, vaan asia olisi pitänyt hoitaa välittömästi. Peräjälkeen juttuun on tuotu mukaan uusia naamoja jotka ovat kaikki valinneet saman munattoman vaihtoehdon, joka nyt lopulta tulee varpusparvena tuulettimen kautta suoraan kasvoille. Toivottavasti joku oppii jotain, vaikka laiha lohtu se näissä aina onkin ja yhtä paljon sopii toivoa, että tämä asia nyt viimein hoidettaisiin oikein ja asian kaikki osapuolet saisivat jatkaa elämäänsä eteenpäin. Tapahtuupa se sitten televisiota katsoen, kortistoa selaillen tai tiilenpäitä lukien.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Quenneville ja Bettman keskustelevat huomenna New Yorkissa. Siihen asti Q on sanonut pitäytyvänsä heinäkuussa antamassaan lausunnossa. jossa hän sanoi kuulleensa koko asiasta ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Ei myöskään kommentoi asiaa ennen kuin on keskustellut Bettmanin kanssa.
 

Uniquewn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames
Quenneville ja Bettman keskustelevat huomenna New Yorkissa. Siihen asti Q on sanonut pitäytyvänsä heinäkuussa antamassaan lausunnossa. jossa hän sanoi kuulleensa koko asiasta ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Ei myöskään kommentoi asiaa ennen kuin on keskustellut Bettmanin kanssa.



Tuossa klippiä tähän liittyen. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että Q pitäytyy edelleen tässä lausunnossa, jonka hän antoi aikaisemmin kesällä...:

“I first learned of these allegations through the media earlier this summer. I have contacted the Blackhawks organization to let them know I will support and participate in the independent review. Out of respect for all those involved, I won’t comment further while this matter is before the courts.”
...kun Jenner & Blockin selvityksessä kerrotaan mm. seuraavat:
Bowman recalled that, after learning of the incident, Quenneville shook his head and said that it was hard for the team to get to where they were, and they could not deal with this issue now.
In particular, according to the Director of Human Resources, Gary said that during the meeting, Quenneville appeared angry and was concerned about upsetting team chemistry.

Ja vaikka nyt leikittäisiin sellaisella ajatuksella, että Q ei vielä v. 2010 kokoontumisessa kuullut yhtä jyrkkiä väitteitä kuin nyt kuulee (jonka kautta "I first learned of these allegations through the media earlier this summer" lausunnon takana voisi edes jollain tapaa seistä edelleen), niin on nykytiedon valossa selvää, että Quenneville on kuullut ainakin jonkinasteisista syytöksistä Aldrichia kohtaan tuon kokoontumisen aikana. Joten kun tätäkin J&B:n selvityksessä esiintuotua kohtaa miettii..:

In his last performance evaluation, dated June 29, 2010 (after Aldrich had separated from the team), but unsigned by Quenneville and Aldrich, Quenneville wrote: “Aldrich did a great job for the Coaching staff in preparing us for all of our meetings and coordinating several tasks that we forward his way. Brad has several people relying on him at the same moment and has a way of deflecting and accommodating everyone at once … Congrats on winning the Stanley Cup!

...niin minun on hyvin vaikea nähdä sellaista skenaariota, jossa Quenneville pysyisi Panthersin päävalmentajana. Tuli aika oksettava fiilis, kun raportin lopusta löytyi muutama valokuva, joista mm. yhdessä otoksessa Quennevillella oli SC-kannu käsivarsien päällä, ja samassa kuvassa poseerasi Paul Vincent (luisteluvalmentaja, joka oli myös ensimmäinen henkilö Blackhawksin staffista, jolle John Doe meni kertomaan, mitä Aldrichin kanssa oli tapahtunut), John Torchetti, Stephane Waite, Mike Haviland sekä tietenkin Brad Aldrich.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toiseen ketjuun kirjoitin pidemmin, mutta mielestäni Quennevillen osalta tuomittavuus riippuu täysin siitä, että, onko hän silloin toukokuussa ymmärtänyt Aldrichin teon vakavuuden. Jos ei ole, niin keskittyminen omaan vastuualueeseen on ok tai ei ainakaan täyteen cancelointiin johtava rike.

On silti aivan mahdollista ja ehkä luultavaakin, että Q on tehnyt nössön ratkaisun, eikä ole halunnut ymmärtää teon vakavuutta, because it's the cup.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Shawn Lalondelta kannattaa myös mennä kysymään. Siis tämä herra joka juuri tuli Ässiin. Kai nyt joku Santtu Silvennoinen tähän pystyy? Ollut samaan aikaan John Doen kanssa Rockfordissa useemman vuoden, kun ovat saman ikäisiäkin. Siitä en tiedä onko koskaan ollut Hawksin black ace.

Ei tarttunut Santtu, mutta Joonas Kuisma IS tarttui...
 

ipaz

Jäsen
Akim Aliulla riittää myös sanottaa Kevin Cheveldayoffista.

https://www.reddit.com/gallery/qhtrxm

Chevy on kertonut totuuden. Tahdittomasti ehkä joo, mutta Aliu oli AHL/ECHL-tason pelaaja joten en ihmettele ettei Winnipegissä oltu laskettu hänen varaansa. Aika helvetin monelle jääkiekkoa pelaavalle on jossain vaiheessa uraa sanottu reilusti päin naamaa, että et ole riittävän hyvä ja että matkasi meidän joukkueessa päättyy tähän.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Muutama ehdokas on nostettu esiin potentiaalisina vaihtoehtoina Blackhawksin uudeksi POHOksi. Heitä ovat muiden muassa Ed Olczyk, Kevin Weekes, Ducksin GM Bob Murray ja viime kauden alussa Penguinsin GM:n pallilta vetäytynyt Jim Rutherford.

Mikäli Blackhawks päättäisi erottaa GM:n ja Presidentin roolit toisistaan, varteenotettavia ehdokkaita ovat Peter Chiarelli, Jeff Gorton ja Mike Gillis.

Chicago Blackhawks' sexual assault case: Latest updates, what we know and what's next (espn.com)
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Muutama ehdokas on nostettu esiin potentiaalisina vaihtoehtoina Blackhawksin uudeksi POHOksi. Heitä ovat muiden muassa Ed Olczyk, Kevin Weekes, Ducksin GM Bob Murray ja viime kauden alussa Penguinsin GM:n pallilta vetäytynyt Jim Rutherford.

Weekes näistä hämmästyttää eniten, koska hän on tehnyt yli 10 vuotta uraa tv-puolella ja aloitti kyseiset hommat heti lopetettuaan. Mitään kokemusta jääkiekkoseurassa pukupuolella työskentelystä ei ole, ei yhtään. Murray ja Rutherford tuosta ovat parhaimmat vaihtoehdot ja etenkin Murraylle uusi rooli uudessa seurassa voisi tehdä hyvää.

Mikäli Blackhawks päättäisi erottaa GM:n ja Presidentin roolit toisistaan, varteenotettavia ehdokkaita ovat Peter Chiarelli, Jeff Gorton ja Mike Gillis.

Chicago Blackhawks' sexual assault case: Latest updates, what we know and what's next (espn.com)

Palkkaisin noista Gortonin suoraan. Teki upeaa työtä Bostonissa (mistä Chiarelli poimi hedelmä) ja jatkoi samalla linjalla Rangersissa, josta sai potkut tuon Tom Wilson -tapauksen yhteydessä keväällä. Ottaisin Gortonin välittömästi enkä tiedä välittäisinkö edes haastatella ketään muuta, koska näytöt ovat niin vahvat.

Chiarelli olisi toki erittäin viihdyttävä valinta.[/quote]
 

NIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fucking Horseshit
Jos 2 miljoonan sakko ei ole tarpeeksi rangaistusta Chicagolle, voisi Bettman määrätä Chiarellin uudeksi GM:ksi. Millbury apulais-GM:ksi.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Anahaimissakin on ilmeisesti GM:än paikka aukeamassa kun Bob Murray on tutkinnan kohteena. Ei taida olla tietoa siitä mitä on tehnyt, mutta vois olettaa että jonkinlaista epäasiallista käytöstä alaisiaan(?) kohtaan on harrastanut kun ulkopuolista tahoa on pyydetty selvittämään asiaa.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Winners
Anahaimissakin on ilmeisesti GM:än paikka aukeamassa kun Bob Murray on tutkinnan kohteena. Ei taida olla tietoa siitä mitä on tehnyt, mutta vois olettaa että jonkinlaista epäasiallista käytöstä alaisiaan(?) kohtaan on harrastanut kun ulkopuolista tahoa on pyydetty selvittämään asiaa.


Tuossa hieman spekuloidaan syitä mikä on syynä tutkintaan. Kyseessä ei ole siis mikään yksittäinen tapahtuma vaan pidemmän aikaa jatkunut käytös.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tuossa hieman spekuloidaan syitä mikä on syynä tutkintaan. Kyseessä ei ole siis mikään yksittäinen tapahtuma vaan pidemmän aikaa jatkunut käytös.
Ok. Eli varmaan Murrayn päivät GM:änä on luetut.

Tosta jutusta pomittu:
Murray is under investigation for allegations of creating a toxic workplace environment by way of his repeated verbal abuse and harassment of Ducks players, coaches and personnel, plus his intimidation tactics and temper tantrums that fostered a culture of fear throughout the organization.

“Working for Bob Murray was pure daily mental warfare,” one source said. “The abuse was endless.
NHL:län vuoden GM 2014 siis kyseessä...
 

Toby Dammit

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Jersey Devils
Mielenkiintoista juttua GM:ien ja muun johtoportaan palkkaamisesta.

Washington Capitals owner Ted Leonsis used Forde to oversee the NBA Wizards’ GM search in 2019. “Mike was recommended to me by (NBA Commissioner) Adam Silver,” Leonsis said via email. Forde taught him “not to be bound by doing the same old things in the same old ways. We took our time to build a leadership group with complementing talents and skills. Traditionally, front-office searches look for the ‘one great person,’ and I approached the process thinking about how to bring together great people around ‘one big goal' of winning a championship.”

 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL




Tämäkin viikon vanha juttu.

Mutta hyvä nostaa taas pöydälle, kun kovasti tuli kritiikkiä tuosta Komarovin sopimuksesta. Että miten oli Lou Lamoriello tyhmä ja seniili, kun antoi Komaroville liikaa rahaa ja liian pitkän sopparin.

No niin antoikin, liian pitkän sopparin, siinä oli kritisoijat oikeassa.

Mutta näin helposti niistä päästään eroon, kun on ballseja. Yhteisesti sopimalla.

Contract terminated - ja taas tuli palkkakattoon tilaa.

Näistä soppareita antaessaan nämä viisaimmat ukot tasan tarkkaan tietävät, minä on se pykälä ja loophole, jolla lapusta eroon pääsevät. Ja käytännössä ilman mitään sanktioita vielä parhaassa tapauksessa, kuten tälläkin kertaa. PIeni caphitti sinne jäi alkukauden osalta.
 
Viimeksi muokattu:

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Näissä on vaan se, että se vaatii pelaajan myös suostuvan tuollaiseen. Eikö Komarov jättänyt tuossa rahaa pöydälle? Hänellä oli toki KHL:ssä varma hyväpalkkainen paikka jo vanhoilla meriiteillä, mutta yritäpä sopia jonkun pohjois-amerikkalaisen vanhan veteraanin kanssa että mitäs jos sovitaan että lopetat ja jätät miljoonia pöydälle? No ei varmasti tapahtuisi.

Komarovin kolme miljoonaa nyt niin iso ongelma ole, mutta koita sanoa jollekin 6+ miljoonan vuosisopimuksen saaneelle sama. Siinä saa olla jo melkoinen hypnotisoija jos tuollaisen saa myytyä yhtään kellekään.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Näissä on vaan se, että se vaatii pelaajan myös suostuvan tuollaiseen. Eikö Komarov jättänyt tuossa rahaa pöydälle? Hänellä oli toki KHL:ssä varma hyväpalkkainen paikka jo vanhoilla meriiteillä, mutta yritäpä sopia jonkun pohjois-amerikkalaisen vanhan veteraanin kanssa että mitäs jos sovitaan että lopetat ja jätät miljoonia pöydälle? No ei varmasti tapahtuisi.

No varmastihan tätä on tapahtunut.

Komarovin kolme miljoonaa nyt niin iso ongelma ole, mutta koita sanoa jollekin 6+ miljoonan vuosisopimuksen saaneelle sama. Siinä saa olla jo melkoinen hypnotisoija jos tuollaisen saa myytyä yhtään kellekään.

Byfuglien oli varmaan joku pohjois-amerikkalainen ja jätti 7M x 2 vuotta pöydälle - contract terminated. Saman teki Brian Rafalski 1 vuoden ja 6M osalta. Plekanec ja Gusev sitten kanssa noita Komarovia kalliimpia terminoituja lappuja.

Ja jos tätä reittiä ei mennä, niin sitten löytyy joku varuste-ihottuma ja palkanmaksu jatkuu loppuun asti.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Mutta näin helposti niistä päästään eroon, kun on ballseja. Yhteisesti sopimalla.

Contract terminated - ja taas tuli palkkakattoon tilaa.

Näistä soppareita antaessaan nämä viisaimmat ukot tasan tarkkaan tietävät, minä on se pykälä ja loophole, jolla lapusta eroon pääsevät. Ja käytännössä ilman mitään sanktioita vielä parhaassa tapauksessa, kuten tälläkin kertaa. PIeni caphitti sinne jäi alkukauden osalta.
Arthur Staplen mukaan Lamoriello olisi soitella Komaroville ja pyytänyt jäämään AHL:ään. Komarov kuitenkin oli päätöksensä tehnyt kun halusi pelata.

Will the Islanders miss Leo Komarov?

Sinällään Byfuglienin sopimus ei tainnut olla ongelma Jetsille ja hänet olisi haluttu pitää. Byfuglienilla ei sitten riittänyt enää intohimo pelata. Samoin Rafalski päätti lopettaa kun halusi viettää aikaa perheensä kanssa. Plekanec ei ollut ongelmasopimus, hän vain päätti lähteä kotiin. Gusevia ei kukaan sillä palkalla ollut ottamassa joten päätti hakea pelipaikkaa muualta. Jos tämä olisi ollut oikeasti suunnitelmissa niin Lou olisi hoitanut homman kesällä pois ja pitänyt vaikkapa Nick Leddyn joukkueessa.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Aika monta ulosostettua ongelmasopimusta kuitenkin yhtä yhteisymmärryksessä purettua kohti, jos oikein laskemaan alkaa.
Tietenkin myös haudattua ja muualle maksettua.

Ihan jos Islesiä katsoo, niin Ladd maksettiin Coyotesiin, Hickey ja Panik (Leddystä) haudattu farmiin ja Toews meni halvalla. Kyllä kaiken tuon assettihaaskauksen jälkeen sopii Long Islandin toimistolla taputella toisiaan ja itseään selkään siitä hyvästä, että Komarovin sopimuksesta päästiin eroon ilmaiseksi.
 
Näistä soppareita antaessaan nämä viisaimmat ukot tasan tarkkaan tietävät, minä on se pykälä ja loophole, jolla lapusta eroon pääsevät. Ja käytännössä ilman mitään sanktioita vielä parhaassa tapauksessa, kuten tälläkin kertaa. PIeni caphitti sinne jäi alkukauden osalta.

Mikäs tässä Komarovin tapauksessa oli se pykälä tai loophole?
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Sinällään Byfuglienin sopimus ei tainnut olla ongelma Jetsille ja hänet olisi haluttu pitää. Byfuglienilla ei sitten riittänyt enää intohimo pelata. Samoin Rafalski päätti lopettaa kun halusi viettää aikaa perheensä kanssa.

Ei tosiaan mikään ongelma ollut, ja Byfuglienin yllättävä "lopettaminen" vähän ennen harjoitusleirien alkua jätti Jetsin suht isoon kuseen puolustuksensa kanssa. Kannattaa käydä tsekkaamassa millaisia nimiä siellä pyöri pari vuotta sitten. Nykypäivän pakistoa kun vertaa siihen parin vuoden takaiseen, niin ehkä ymmärtää minkä takia Jetsin pelaamissa on saattanut puolustuksellisesti olla pieniä haasteita. Etenkin kun nykyinenkään ei ole millään mittapuulla sarjan parhaita, vaikka onkin huomattavasti parantunut parin vuoden takaisesta.

Byfuglienin sopparia ei myöskään mitätöity vaan herra pyöri Jetsin listoilla viime kauden loppuun asti, sillä soppari loppui siihen. En muista ihan tarkkaan oliko Byfuglien LTIR-listalla, vai oliko hänen tapauksessaan joku erilainen pykäläkäytössä, sillä hän oli poissa joukkueen toiminnasta omasta halustaan. Tuon saagan alussa oli kuitenkin tilanne, jossa Byfuglienin jalka oli leikattu (ehkä jopa ilman seuran lupaa) ja sitä selviteltiin missä vamma on tullut ja kuka mahdollisesti maksaa palkan, vai maksaako kukaan. Se oli kuitenkin varmaa, että Byfuglien kärsi viimeisellä pelaamallaan kaudella mm nilkkavammoista, minkä takia hänen kautensa jäi torsoksi.

Summasummarum, Byfuglien päätti mielummin kalastella ja viettää aikaa perheensä kanssa, kuin yrittää pelata rikkonaisella kropalla pari viimeistä kautta.
Toki jos tämä oli suunnitelmallinen "kusetus", niin sitten aplodit Jetsille ja Byfuglienille onnistuneesta hämystä johon meni ihan kaikki.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kiva tarina Bruce Boudreausta, Teemu Selänteestä ja Bob Murraysta.
On kyllä Murray aika selkärangaton ukko. Ekaksi käskee Boudreaun penkittää Selänteen ja sitten kun kakki lentää tuulettimeen, niin heittä Boudreaun dösän alle. Se mitä jutussa ei mainita on se että sitten samana kesänä 2014 Bob Murray käy pokkaamassa vuoden GM palkinnon NHL gaalassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös