Mainos

Major League Baseball

  • 346 885
  • 2 336

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
AL:n villistä kortista pelataan ensi yönä. Athleticissa aloittaa muuten the Scoren mukaan reliever Liam Hendricks. Ilmeisesti on kauden mittaan muutamia startteja saanut vyölleen, eivät ole kuitenkaan olleet kuin parin vuoroparin mittaisia. Katsotaan kestääkö kuuppa Yankeesin lineupia ja Yankee Stadiumia.
En ole Athleticsia seurannut mutta jostakin peliennakosta luin että heillä ei nyt ole varsinaista startteria tähän otteluun lainkaan vaan bullpenilla mennään. En yhtään tiedä onko tuo ollut Athleticsin tapa pelata tällä kaudella, käsittääkseni Tampa Bay Rays on peluuttanut syöttäjiä vähän tuohon tyyliin ja saivat varsin hyvän tuloksen, olisiko ollut peräti 90 voittoa.

Yankeesin startteri on Luis Severino vaikka heillä on yleisesti ottaen kaksi parempaakin startteria joita kumpaakin voitaisiin käyttää: Masahiro Tanaka sekä J.A. Happ. Severinon syötöt ovat kuitenkin kolmikosta kaikkein kovimpia ja juuri se on myrkkyä Athleticsin lyöjille.

Onko peli läpihuutojuttu Yankeesille? No, eipä kai.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Nationalin villi kortti -matsi olikin sitten 13 vuoroparin mittainen trilleri. Rockies sai vahvan alun ja lopulta koppilyönnillä menivät 1-0 johtoon. Sitten pelattiinkin nollanollaa kahdeksannen tasoittavalle, kunnes Cubs sai hanat auki tasoittaen pelni 1-1. Taisi siinä välissä olla molemmilla joukkueilla ainakin kertaalleen pesät täynnä, mutta kotiutukset eivät onnistuneet. Kunnes sitten 13. vuoroparissa Rockies sai tilannetta päälle ja 2 palon tilanteessa 1. ja 3. pesä täynnä, mihin riitti single voittojuoksun lyöntiin.

Erittäin katsoja ystävällinen laji tämä baseball, kun tytär herätteli yöllä vartin välein, niin samalla tuli katseltua tuota peliä jostain viidennestä vuoroparista yhdeksänteen vuoropariin, minkä jälkeen lisää unta palloon. Aamulla oli tarkoitus sitten katsoa miten kävi, mutta pojat olivat pitkittäneet peliä sopivasti, niin kerkesin näkemään Obergilta viimeiset kolme outtia.

Ei paljoa näkynyt Freelandin otteissa tuo lyhyt tauko. Meinasi käydä miestä hieman sääliksi, kun Ottavino tuli leikkimään sillä slaiderillaan Freelandin annettua ensiksi singlen Cubsille. Ottavinolla taisi olla pahimmillaan 11 ballia ja yksi strikea ennen kuin hän sai pelistään kiinni. Hieman ihmetytti miksi Bud Black vaihtoi pudotuspeleissä kokemattomat Ottavinon ja koppari Buteran kerta heitolla peliin mukaan ja otti hyvin siihen asti pelanneet Iannettan ja Freelandin kerralla pois. Freelandilla alkoi tulemaan pitch count vastaan, mutta Iannettan olisi voinut pitää ainakin hetkeen aikaa vielä. Kotona sai täristä pelosta, kun sekä Ottavino ja Butera kumpainenkin hakivat sitä peliään siinä aluksi ja juoksijoita oli jo pesillä.

Kuinka normaalia tuo Cubsin peluutus oli, kun Rizzon lyötyä singeln kahdeksannessa vuoroparissa hänen tilalleen otettiin jonkun 1-17 osumarekordin omaava pikakiituri Gore, Baezin ollessa seuraavana lyöntivuorossa? Gorella toki saivat taottua sen tasoituksen, mutta Rizzosta varmaan olisi ollut extra inningeillä enemmän hyötyä. Katsotaanko peluutuksen kannalta vain siihen hetkeen, mitä juuri pelataan vai ajatellaanko tuossa kohtaa jo mahdollisia exttra inningejä?
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Kuinka normaalia tuo Cubsin peluutus oli, kun Rizzon lyötyä singeln kahdeksannessa vuoroparissa hänen tilalleen otettiin jonkun 1-17 osumarekordin omaava pikakiituri Gore?

Minusta meni Maddonin ylimanageroinnin piikkiin tämä, vaikka tosiaan osui sen tasoittavan juoksun verran. Gorehan on ihan vitsi baseball-pelaajana, ihan täysi yhden tempun luksusponi pelkkään playoff-käyttöön. Oli helppo rasti ruutuun sitten jatkovuoropareissa.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@Juteeni itsekin Rockiesin puolesta vähän kauhunsekaisin fiiliksin katselin tuota syöttäjän vaihtoa kun syötöt lentelivät ties minne. Kuitenkin aivan viimeisellä hetkellä sai syötön haltuun.

Komppaan #_6:a että meni tuo Rizzon vetäminen pois ylimanageroinniksi, vaikka siinä tietysti harkittu riski otettiinkin että nopean etenijän avulla siirryttäisiin johtoon siinä 8. vuoroparilla, mikä olisi voinut olla vierailjoille myrkkyä, kun olivat siihen asti johtaneet peliä ja sitten olisi enää yksi vuoropari aikaa tasoittaa peli.

Yankees paineli selvällä 7-2 voitolla jatkoon AL:n villikortti-pelistä. Athleticsin peli sai painajaismaisen alun kun pelin aloittanut Liam Hendricks päästi McCutchenin vapaalla ykköselle ja heti perään tarjoili Aaron Judgelle syötön, jonka Judge löi katsomoon kahden juoksun arvoisesti. Tuon jälkeen tosin tilanne rauhottui ja 2-0 lukemissa mentiin kuudenteen vuoropariin. Athleticisille tuli syöttämään Fernando Rodney, joka räpelsi niin että kaksi ensimmäistä lyöjää löivät molemmat itsensä kakkospesälle ja mies otettiin pois ennen kui sai edes yhtään paloa aikaiseksi. Yankees teki vaihdosta huolimatta kuitenkin vielä kolme juoksua lisää joten peli ratkesi siihen.HR-kuninkuuden voittanut Khris Davis onnistui kyllä vielä kahden juoksun arvoisessa kunnarissa kahdeksannessa vuoroparissa, mutta siihen Athetlicsin juoksut jäivät. Yankees kaunisteli lukemia vielä saman vuoroparin tasoittavalla yhden juoksun verran.

Ei tuo Athleticsilla mikään koko kauden kestänyt juttu ollut, että vaihtosyöttäjä olisi saanut lyhyitä startteja. Syyskuun alusta tätä oli lähdetty ajamaan sisään ja varmasti yksi syy siihen oli Manaean loukkaantuminen.

Yankeesin voiton myötä saadaan siis AL:n puolelle oikein klassikkosarja kun Yankees lähtee haastamaan Red Soxia. Voi tulla kova taistelu sarjan voitosta, sen verran kovan kauden molemmat joukkueet pelasivat. Jostain luin tuossa runkosarjan päätyttyä että ensimmäsitä kertaa koskaan molemmat joukkueet ylsivät 100 voittoon samalla kaudella.

Toinen AL.n avauskierroksen pari on Astros - Indians, mielenkiintoinen sekin. Tuon sarjan avausottelu pelataan muuten huomenna jo klo 21 meidän aikaa.

Loppuun mainittakoon vielä sen verran että näköjään myös Viaplay näyttää näitä pelejä nykyään. Vai onko näyttänyt peräti koko kauden? Kun ei itse kesän aikana tulltu selattua palvelun urheilutarjontaa niin on voinut mennä ohikin, mutta muutama viikko sitten huomasin. Tosin, ainakin runkosarjassa otteluitahan siellä nähtiin vain rajallinen määrä. Pudotuspelitarjonnasta en osaa sanoa, mutta eipä tuo ole paha hinta 25 dollaria MLB.tv:stä postseasonin ajaksi, jos nämä pelit kiinnostavat.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Minusta meni Maddonin ylimanageroinnin piikkiin tämä, vaikka tosiaan osui sen tasoittavan juoksun verran. Gorehan on ihan vitsi baseball-pelaajana, ihan täysi yhden tempun luksusponi pelkkään playoff-käyttöön. Oli helppo rasti ruutuun sitten jatkovuoropareissa.


Mutta juuri sillä hetkellähän se ratkaisu toimi. Eli tilannehan oli sellainen, että bottom 8 ja kaksi paloa, Cubs oli 1-0 häviöllä. Heti kun saivat miehen ykköspesälle, he vaihtoivat sen pelaajan tähän pikakiituriin. Hän varasti heti kakkoselle, siitä eka strike kun syöttö oli oikea. Sitten kahden striken jälkeen tuli hyvä lyönti ja mies kotiin + kakkoselle, 1-1 tilanne. Voidaan spekuloida siitä, että ilman vaihtoa, olisiko tilanne jäänyt kahdella palolla sellaiseksi, että 1-0 juoksut ja miehet sekä kakkos että kolmospesällä... Siitä strikeout ja Cubsin kausi olisi todnäk päättynyt jo yhdeksännessä vuoroparissa?

Cubsilla oli muuten juuri ysivuoroparissa muistaakseni jo juoksija kakkospesällä, mutta eivät saaneet häntä himaan. Lisäksi kun pitivät nollan vuoropareissa 10,11 ja 12, niin olisihan se matsi päättynyt myös jos kuka tahansa lineupista olisi saanut edes solo-HR... Cubs-leirissä varmasti kova pala hävitä täysin voitettavissa oleva kamppailu.. kuten oli muuten myös se kotimatsi Brewersia vastaan, sekin 7.vuoroparin jälkeen 1-1.

Mutta tosiaan, mielestäni managerin päätös siinä vaihdossa oli ihan oikea, kun olivat siinä tilanteessa että ilman yhtä pinnaa kausi päättyy. Baez sai seuraavalla lyöntivuorolla juuri sen mitä tarvitsivat,mutta ilman yhtä pesän varastamista sekin double olisi tod.näk. jäänyt vain basehitiksi.. Eli sitten oltaisiin tarvittu vielä yksi hit tasoittamiseen ja pelasivat kuitenkin kahdella palolla.


Edit. Eiku se meni siten, että bottom 11 Cubsilla oli yhdellä palolla miehet ykkösellä ja kakkosella. Siihen yksi hyvä lyönti ja matsi himaan.
 
Viimeksi muokattu:

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Katselen Astros-Indians ottelua, Verlander vs Kluber joten lyöjien onnistumiset voivat jäädä vähiin. Kakkosvuoropari loppui siinä, Kluberin syöttö osui kahdesti vastustajan lyöjään samassa vuoroparissa, molemmilla kerroilla osuma oli tyyliin hipaisu. Mutta vahinkoa ei tapahtunut, vuoropari päättyi tuplapaloon.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Brewers ensimmäisenä joukkueena jatkoon Division seriesistä, kun Rockies kaatui suoraan otteluvoitoin 3-0. Dodgers ei puolestaan onnistunut samassa Bravesia vastaan, vaan voitto jäi Atlantaan 6-5. Bravesilta erinomainen alku pelille kun toisessa vuoroparissa ensin pesät täyteen, vapaataipaleella 1-0 ja sitten Acuña täräytti Grand Slamin, 5-0. Tuo ei kuitenkaan vielä Dodgersia tyrmännyt, vaan sieltä noustiin ottelun puoleen väliin mennessä tasoihin kahden juoksun arvoisella tuplalla ja parilla kunnarilla. Freddie Freeman kuitenkin kuittasi tasoituksen kuudennessa vuoroparissa soolokunnarilla ja Atlantan kausi siis jatkuu vielä ainakin yhden ottelun verran, Neljäs ottelu pelataan tänään.

AL:n puolella välipäivä pidetty ja kaupunkia vaihdettu kahden ensimmäisen ottelun jälkeen, BOS-NYY 1-1 ja HOU-CLE 2-0. Jälkimmäisen ottelusarjan kolmas ottelu tuleekin taas mukavaan katseluaikaan, alkaen klo 20.30. Jos ei jatkoille mene, niin ehtii vielä nukkuakin kohtalaisesti pelin päälle.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eilisen jälkeen enää yksi Division Series kesken, kun molemmat viime kauden finalistit voittivat kolmannen kerran ja etenivät pelaamaan liigojensa mestaruudesta.

Tuota Indiansin ja Astrosin välistä peliä tulikin seurailtua. Hyvin tasainen peli ja ehkä jopa Indiansin hallussa pelattiin ensimmäinen 2/3 ottelusta. Indiansin starter Clevinger hoiti hommansa hyvin, viiteen vuoropariin 3 hittiä ja yksi juoksu. Vapaataipaleita antoi tosin kolme, mutta nuo eivät yhtä juoksua pahemmin kostautuneet. Vastpainoksi kuitenkin 9 strikeoutia. Kuudenteen vuoropariin tullut Bauer pelasi syötti ilman suurempia ongelmia tuon yhden vuoron, mutta seuraavassa alkoivat ongelmat. Tuli ulkopelivirheitä, vapaataivalta ja tietysti Astrosin lineupista löytyy sen verran päteviä lyöjiäkin, että vahinkoa alkoi syntymään. Seitsemänteen vuoropariin vierailijat tekivät siis 3 juoksua, heti seuraavaan 6, mikä ratkaisi pelin lopullisesti ja viimeisessä vuorossa kaunistelivat tulosta vielä yhdellä juoksulla. Indiansin yksi juoksu 9. tasoittavalla oli enää kovin laiha lohtu. Lopputulos siis 11-3.

Braves-Dodgers ja Yankees-Red Sox peleistä katselin koosteet. Atlantassa vaikutti tuon 10min tiivistelmän perusteella käsikirjoitus varsin samanlaiselta kuin Clevelandissa. Kotijoukkueella peli jokseenkin hallussa ja toiveet elossa sinne vähän yli puolenvälin, ennen kuin se ennakkosuosikki lisää kierroksia ja painelee ohi. New Yorkissa puolestaan Red Sox oli tylyvieras nappaamalla voitton peräti 1-16. En tiedä Yankeesin syöttäjien suoritustasosta, mutta näytti tuo Yankeesin ulkokenttä vuotavan kyllä pahasti. Hyviä lyöntejä toki Red Soxilta, mutta kyllähän tuo maallikolle kertoo sen suuntaista, että Yankeesin ulkokenttä oli sijoittunut väärin jatkuvasti. Kuitenkin vain 2/16 juoksusta tuli kunnarilla, mikä on aika harvinaista kun tuollaisesta juoksumäärästä kyse.

Yankees-Red Sox neljäs peli ensi yönä. Dodgers ja Brewers aloittavat NLCS:n perjantaina ja AL:n osalta tuo käynnistyy lauantaina.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Championship Seriesit ovat hyvässä käynnissä, NL:n puolella Brewersin ja Dodgersin sarja on lukemissa 1-1, AL:ssä on pelattu vasta yksi peli jossa Astros löi Red Soxin. Tämän sarjan seuraava peli käynnistyy ensi yönä klo 2:09 ja minulla on vahva fiilis että nimenomaan se peli on katsottava. Suurimman ennakkohuomion ja kovimmat paineet on saanut Red Soxin startteri David Price, jonka postseason-tilastot ovat järkyttävän huonoja. Nyt Price saa tilaisuuden todistaa että hän onnistuu myös näissä otteluissa ja Red Sox kaipaa häneltä hyviä otteita ensi yön pelissä.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No ei se Pricen esitys nytkään mikään laadukas ollut, kun Astros sai neljä ansaittua juoksua vajaassa viidessä vuoroparissa mitä Price pelissä syötti. Kliseisesti kuitenkin riitti, että oli paras paikallaolijoista, siis starttereista. Astrosin Cole päästi yhden enemmän, tosin syöttikin täydet 6 vuoroparia. Ja itseasiassa kun asian vielä varmistin, niin ei ansaittuja juoksua kertynyt sen enempää kuin Pricellekaan. Red Soxin bullpen otti kuitenkin niskalenkin Astrosin vastaavasta ja nappasi voiton 7-5, tasoittaen ottelusarjan 1-1.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Brewersille toinen kiinnitys finaalipaikkaan 4-0 voitolla Dodgersista. Pelin kelailin läpi töiden ohessa joten en lähde tapahtumia laajemmin tänne purkamaan. Mainittakoon nyt kuitenkin että kakkospelissä closerina epäonnistunut Jeremy Jeffress onnistui nyt tehtävässään, vaikka vähän jännäksi tilanne menikin Dodgersin saadessa vielä pesät täyteen 9.. tasoittavalla. Hienosti siis kaveri nollasi tuon kakkospelin suorituksensa.

Tässä on näitä postseason matseja katsellessa kiinnittänyt huomiota yhteen asiaan. Pelaajat osaavat suhtautua tilanteeseen jotenkin todella rennon oloisesti, vaikka pelataan kauden tärkeimpiä pelejä. Esimerkki ALCS:n 2. ottelun loppupuolelta (en muista tapahtumia tarkkaan, mutta suunnilleen): Red Soxin kärkietenijä pääsee ryöstämään pesävälin Astrosin harhaheiton / pahasti väärän syötön myötä. Ykköspesällä oli Mookie Betts ja Astrosin ykkösvahti Yuli Gurriel. En tiedä mistä mahtoivat puhua, oliko edeltävä tilanne vai jotain muuta, mutta ilmeisen hauskaa kun siinä molemmat naureskelivat.

Nopeasti luulisi että tuollaiset harhaheitot tai väärät syötöt mistä vastustaja hyötyy huomattavasti ottelun ratkaisuhetkillä, pistäisi vituttamaan sen verran ettei siinä ainakaan jaksaisi vastustajan kanssa mitään jutella. Mutta tuo oli vain yksi esimerkki, näitä näkee joka pelissä. Kai se sitten tuo lajin luonne tekee sen, kun säännöllisesti toistuvat kontaktitilanteet puuttuvat. Ja kyllähän siellä sitten voidaan heiluttaa nyrkkejäkin, yleensä lyöjään osuneen syötön seurauksena, tai vaikkapa etenijän liukuessa päin pesävahtia jalat edellä. Se muuten onkin puolestaan jo melko koomista että sitten pitää alkaa tappelemaan. Vaikka en kyllä epäile hetkeäkään etteikö se ¨150kmh vauhdilla osuva pallo mihin tahansa osuessaan sattuisi sen verran, että siinä ohi kiitävän hetken, verenpaineen noustessa tappiin, haluaisi antaa syöttäjälle pataan. Vaan roidragen vallatessa se järkiajattelu taitaa unohtua täysin.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Dodgers tasoitti NLCS-voitot lukemiin 2-2 13 vuoropariin venyneessä ottelussa. Pelissä oli monenlaisia tapahtumia, tässä niistä muutama. Kymmenennessä vuoroparissa Dodgersin Manny Machado löi SS Orlando Arcialle, joka heitti ykköspesällä olleelle Jesus Aguilarille tehden Machadosta selkeän palon. Pesälle tullut Machado juoksi suoraan päin Aguilarin säärtä johon kenkänsä osui, näytti tahalliselta ja tarkoitukselliselta vahingoitusyritykseltä ja joukkueiden pelaajat tulivatkin kentälle selvittelemään tilannetta mutta mitään lisähämminkiä asiasta ei syntynyt.

13 vuoroparissa samainen Machado selvisi lyönnillään ykköspesälle yhden palon tilanteessa. Kun Brewers oli saanut taululle toisen palon, Cody Bellingerin lyöntivuorolla Machado varasti kakkospesälle. Tilastoihin merkattiin syöttäjä Junior Guerralle villi syöttö mutta taisi olla myös pesävarastusyritys, jossa Machadoa auttoi Guerran karannut syöttö. Tämän jälkeen näin tilanteen hieman epäselvästi mutta mielestäni Guerra sai heittämällä poltettua Machadon kakkospesälle, peloa ei kuitenkaan tuomittu eikä Brewers haastanut tilannetta (en tiedä oliko heillä haasto-oikeuksiakaan) enkä nähnyt lukemassani raportissa mitään mainintaa tilanteesta. No, Bellingerin lyönti meni taakse oikealle Christian Yelichin eteen ja Machado toi voittojuoksun.
 

Histo

Jäsen
Bostonin ja Los Angelesin kohtaaminen World Seriesissä ei näköjään herättänyt suuremmin keskustelua. Nyt Uuden Englannin ja Losin seurat ovat vastakkain Superbowlissa. Alkuperäinen ja kuuluisin "rivalry" löytyy kuitenkin koripallosta.

Varsinaisesti kaivoin kuitenkin ketjun esille siksi, että p-amerikkalaisissa medioissa Rams v Patriots -spekulaatiot ovat hetkeksi menettäneet pääpaikan urheilu-uutissivuilta viime yönä julkistettujen vuosittaisen baseballin Hall of Fame-äänestyksen tulosten selvittyä.

Ketään ei yllättänyt se, että kaikkien aikojen paras tallettaja Mariano Rivera tuli valituksi, mutta mullistavaa oli, että hänen valintansa oli yksimielinen. Kaikki 425 äänioikeutettaan käyttänyttä toimittajaa olivat siis listaneet Riveran. Hän oli ensimmäinen pelaaja historiassa, joka sai vastaavan kunnian. Kaikki muut valitut Babe Ruthista alkaen ovat puuttuneet joidenkin äänestäjien listoilta ja vallinnut ajatusmalli on ilmeisesti ollut pitkään, että "kukaan ei ansaitse sitä kunniaa". Muutama vuosi sitten toimittajaliitto kuitenkin siivosi kaikista vanhimmat toimittajat listoilta asettamalla 10 vuoden takarajan, jonka jälkeen eläkkeelle jäänyt toimittaja menettää äänestysoikeutensa. Äänestykseen saa osallistua, jos on toimittajaliiton jäsen ja kirjoittanut baseballista aktiivisesti vähintään 10 vuotta. Pelaajat puolestaan pääsevät mukaan viisi vuotta uransa (vähintään 10 vuotta MLB:ssa) päättymisen jälkeen ja voivat esiintyä äänestyslistalla maksimissaan 10 vuotta, jos saavat joka vuosi vähintään 5 prosenttia äänistä. Valintaan tarvitaan 75 prosenttia.

Muut valitut pelaajat olivat täydellisen pelin vuonna 2010 syöttänyt, urallaan Toronton ja Philadelphian paidassa esiintynyt Roy Halladay, joka menehtyi pienoiskoneonnettomuudessa vuosi sitten, Baltimorelle ja Yankeesille urallaan pelejä voittanut aloitussyöttäjä Mike Mussina sekä Seattlessa koko uransa pelannut Edgar Martinez, jonka pääasiallinen pelipaikka oli syöttäjän sijaislyöjä (designated hitter). Sisäpelitehot olivat sitä luokkaa, että valinta olisi tullut luultavasti jo aiemmin jos Martinez olisi pelannut räpylä kädessä uransa. Hänet valittiin 10:tenä eli viimeisenä mahdollisena vuotena. Neljä pelaajaa valittiin myös viime vuonna ja viiden vuoden aikana toimittajat ovat kasvattaneet Hall of Famea 20 pelaajalla. Tänä vuonna erillisen 16-henkisen komitean valintoina valittiin myös kaksi pelaajaa: 1980-1990-lukujen talletussyöttäjä-ässä Lee Smith ja yllätysvalintana DH Harold Baines, joka sai toimittajien äänestyksessä aikanaan parhaimmillaan vain 6,1 prosenttia äänistä.

Baseballin kaikkien aikojen lyöjäkuningas Barry Bonds ei edelleenkään päässyt äänestyksessä 75 prosenttiin (59,1), samoin modernin ajan ykkössyöttäjänä pidetty Roger Clemens sai vain 59,5 prosenttia äänistä. Molemmat ovat ensi vuonna mukana kahdeksatta kertaa ja prosentit ovat hivuttautuneet ylöspäin hitaasti. Kummankin uraa varjostavat steroidiskandaalit jotka ovat 40 prosentille äänestäjistä liian kova pala nieltäväksi: steroideihin 1980-2000-luvulla yhdistettyjä supertähtiä ei ole päässyt Hall of Fameen, mutta pari vuotta sitten "uuden ajan komitean" valintana sisään pääsi baseballin komissaarina tuolloin toiminut Bud Selig. Hän on monien mielestä osasyyllinen steroidien käytön riistäytymiseen liigassa ja siksipä useampi toimittaja vaihtoi linjaansa ja alkoi äänestämään Bondsia ja Clemensiä, koska -- yhden toimittajan sanoin -- "on mieletöntä pitää heidät ulkona, jos mahdollistajat ovat Hall of Famessa".

Kaikkiaan vuodesta 1936 alkaen pidetyissä äänestyksissä toimittajien liitto on valinnut 132 pelaajaa Hall of Fameen ja lisäksi erilaiset komiteat ovat valinneet 127 pelaajaa, 54 manageria/seurajohtajaa ja 10 tuomaria Cooperstowniin. 1980- ja 1990-luvulla uransa aloittaneita pelaajia on valittu tähän mennessä vasta 28, kun 1960-1970-lukujen pelaajia Hall of Famessa on 42 ja 1940-1950-luvulla aloittaneita 38. Ylivoimainen enemmistö valituista pelasi koko peliuransa ennen vuotta 1950.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
MLB ketju on noussut ylös. Vaikka minulla ei olekaan kommentoitavaa Histon varsin ansiokkaaseen viestiin niin muutama juttu itse sarjasta jonka alkuun ei sittenkään ole kovin pitkää aikaa.

Offseasonin kovimmat free agentit, Bryce Harper sekä Manny Machado eivät vielä kumpikaan ole tehneet sopimusta. Hyvin pyöreästi sanottuna molemmille on kaavailtu 10v / 200M$+ sopimusta, ainakin Harper on jo torpannut yhden tällaisen, jonka teki hänen aiempi joukkueensa Washington Nationals. Molemmat tulevat toki saamaan pitkän ja rahakkaan sopparin mutta minusta kumpikaan heistä ei ole tuollaisen arvoinen koska kukaan ei ole. Saapas nähdä mihin joukkueisiin päätyvät, potentiaalisia seuroja molempiin on liitetty, Philadelphia Phillies jopa molempiin mutta tuskinpa Phillieskään molempia joukkoihinsa värvää. En ala tarkastamaan mistään lähteestä mutta muistaakseni molemmat mainitsemani pelaajat ovat 26-vuotiaita eli suhteellisen nuoria.

Luin muutama päivä sitten mielenkiintoisen artikkelin joka liittyy Rick Ankieliin, itseasiassa Ankiel ilmoitti asiasta jo syksyllä. Ankiel pelasi MLB:ssä aloitussyöttäjänä 2000-luvun taitteessa mutta jossakin vaiheessa hänelle tuli ongelmia, taisivat liittyä suoran syötön heittämiseen. Muutama vuosi tämän jälkeen Ankiel palasi pääsarjaan pelaten oikean takakenttäpelaajan paikalla. Ankiel on 39-vuotias ja hänen piti jo lopettaa pelaaminen mutta syksyllä saikin ajatuksen siitä että tekisi vielä kolmannenkin uran MLB:ssä, nyt pyrkii vaihtosyöttäjäksi. Minusta olisi oikein oivallista jos Ankiel onnistuisi pyrkimyksessään, hän on erittäin mielenkiintoinen pelaaja. Joten toivotaan parasta. Ankielin perustelu ratkaisulleen oli että haluaisi lapsiensa saavan seurata kun isä pelaa MLB:ssä.
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
"Talletussyöttäjä-ässä", siinä on kyllä jotain niin runollista, että laulu pitäisi tehdä. Ballad of Lee Smith, The Talletussyöttäjä-ässä.

Halladayn taisin jo kehuakin nähneeni pelaamassa. Moosen näin Yankee-paidassa Stadiumilla kerran. Edgaria en nähnyt ikinä.

Rick Ankielin sinnikkyydelle ja/tai huomiohuoraukselle pieni peukku.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
MLB ja sen pelaajayhdistys ovat neuvotelleet mahdollisista sääntömuutoksista jotka voisivat tulla käyttöön mahdollisesti jo pian alkavalla kaudella. Huomattavimpina muutosehdotuksina on ollut syöttäjän sijaislyöjän (DH) ottaminen käyttöön NL:ssä samalla tavalla kuin se on AL:ssä ja toisena vaatimus siitä että kunkin syöttäjän on kohdattava minimissään kolme lyöjää. Jos jälkimmäinen ehdotus tulee voimaan, vasemmalta lyöville erikoistuneet vaihtosyöttäjät jäänevät sarjasta pois.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Henkilökohtaisesti inhoan koko DH:ta. Syöttäjän joutuminen lyömään antaa muutaman mielenkiintoisen mausteen peliin:

- valmentajalle taktinen ongelma: vaihtaako hyvin pelannut syöttäjä parempaan lyöjään tilanteen tullessa vastaan
- syöttäjän rauhoittaminen: ei niin helpolla heitä lähelle lyöjää, koska tietää oman lyöntivuoron tullessa olevansa itse vaaravyöhykkeessä
- antaa syöttäjällekin mahdollisuuden lyödä, olla "kokonainen" pelaaja, joka osallistuu sekä puolustukseen että hyökkäykseen
- säästää seuran rahoja, ei tarvitse maksaa miljoonia pelaajalle, joka on mukana vain 50% pelistä (eikä siitäkään koko aikaa, vain lyöntivuorollaan ja sitä mahdollisesti seuraavan pesäkierroksen aikana)
- helpottaa tuomarien työskentelyä, kun valmentaja sekoilee lyöntijärjestyksensä kanssa eikä tiedä, mitä tehdä DH:lle, kun haluaa hänet puolustukseen tai syöttäjän muulle pelipaikalle - tästä on runsaasti eri variaatioita amatöörisarjoissa
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Henkilökohtaisesti inhoan koko DH:ta. Syöttäjän joutuminen lyömään antaa muutaman mielenkiintoisen mausteen peliin:

- valmentajalle taktinen ongelma: vaihtaako hyvin pelannut syöttäjä parempaan lyöjään tilanteen tullessa vastaan
- syöttäjän rauhoittaminen: ei niin helpolla heitä lähelle lyöjää, koska tietää oman lyöntivuoron tullessa olevansa itse vaaravyöhykkeessä
- antaa syöttäjällekin mahdollisuuden lyödä, olla "kokonainen" pelaaja, joka osallistuu sekä puolustukseen että hyökkäykseen
- säästää seuran rahoja, ei tarvitse maksaa miljoonia pelaajalle, joka on mukana vain 50% pelistä (eikä siitäkään koko aikaa, vain lyöntivuorollaan ja sitä mahdollisesti seuraavan pesäkierroksen aikana)
- helpottaa tuomarien työskentelyä, kun valmentaja sekoilee lyöntijärjestyksensä kanssa eikä tiedä, mitä tehdä DH:lle, kun haluaa hänet puolustukseen tai syöttäjän muulle pelipaikalle - tästä on runsaasti eri variaatioita amatöörisarjoissa

Aika outoja argumentteja.

Juu DH pelaa "vain 50%" joo mutta syöttäjät ei pelaa suurimmassa osasta otteluita ollenkaan ja pelaamistaankin otteluista vain osan. Luovutaan niistäkin! Kiertävä syöttövuoro kenttä pelaajille niin kaikki saa syöttää, lyödä ja pelata ulkona. Ollaan kokonaisvaltaisia hei! Niin ja vähemmän pelaajia tarvitaan niin säästyy seuran (lue: viihdeimperiumin osaomistajan) rahoja!

Syöttäjien lyöntivuorojen viihdearvo on paljon matalampi. Lisäksi syöttäjistä saadaan täysi hyöty kun ei tarvitse lyöntivuoron takia vaihtaa pois (kyllä niitä tähtisyöttäjiä tulee yleisö katsomaan myös).

Seuran rahoista ei yleisön tarvitse välittää. Ne käytetään joka tapauksessa (siinä määrin kuin omistaja palkkalattiattomassa liigassa haluaa).

Nyt ei puhuta amatööri sarjojen säännöistä vaan huipputason viihdebisneksen eli MLB:n säännöistä.
 
Viimeksi muokattu:

cheli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllä ainakin mun mielestä AL:n DH:t (vaikkakin heidän roolinsa alkaa olemaan nykyään aika erilainen kuin ennen) ja NL:n loppuvuoroparien double switchit ym ylimääräiset vaihdot ovat niin iso osa peliä etten oikein voisi kuvitellakaan baseballia ilman niitä. Toivottavasti jää vain ehdotukseksi. Kyllähän interleague -pelit ja world series ovat tämän takia juuri mielenkiintoisempia kuin jos olisi kaikille sama.
Minor league ja amatööri/harrastelija säännöt voivat olla eri ja siellä voidaan tehdä kokeiluja..
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Minä itse vierastan DH:n tuloa NL:ään lähinnä siksi että kyseinen pelipaikka jättää mahdollisuuden pelaajille jäädä sarjaan jotka eivät heikon ulkopeliosaamisensa takia enää sinne sopisi. En seuraa AL:ää niin tarkoin kuin NL:ää mutta käsittääkseni DH:t ovat pääosin vanhoja pelaajia jotka aiemmin ovat pelanneet myös ulkona ja ei niinkään niin että nuoret pelaajat tulisivat DH:ksi ilman vaadittua ulkopeliosaamista. AL lienee kuitenkin systeemiinsä tyytyväinen ja sikäli varmastikin ihan ok menetelmä.
Tuota toista sääntöuudistusta jossa syöttäjän on syötettävä ainakin kolmelle pelaajalle ei ole kommentoitu, ehkäpä ei koeta kovin merkittäväksi muutokseksi vaikka kuitenkin vain yhdelle lyöjälle syöttäviä vaihtosyöttäjiä nähdään melkeinpä joka pelissä. Muitakin sääntöehdotuksia oli keskustelussa, yhtenä "syöttökello" johon en perehtynyt sen kummemmin ja oli vain pienenä mainintana. Sillä ilmeisesti halutaan nopeuttaa peliä jonkin verran.
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Minä itse vierastan DH:n tuloa NL:ään lähinnä siksi että kyseinen pelipaikka jättää mahdollisuuden pelaajille jäädä sarjaan jotka eivät heikon ulkopeliosaamisensa takia enää sinne sopisi. En seuraa AL:ää niin tarkoin kuin NL:ää mutta käsittääkseni DH:t ovat pääosin vanhoja pelaajia jotka aiemmin ovat pelanneet myös ulkona ja ei niinkään niin että nuoret pelaajat tulisivat DH:ksi ilman vaadittua ulkopeliosaamista. AL lienee kuitenkin systeemiinsä tyytyväinen ja sikäli varmastikin ihan ok menetelmä.
Tuota toista sääntöuudistusta jossa syöttäjän on syötettävä ainakin kolmelle pelaajalle ei ole kommentoitu, ehkäpä ei koeta kovin merkittäväksi muutokseksi vaikka kuitenkin vain yhdelle lyöjälle syöttäviä vaihtosyöttäjiä nähdään melkeinpä joka pelissä. Muitakin sääntöehdotuksia oli keskustelussa, yhtenä "syöttökello" johon en perehtynyt sen kummemmin ja oli vain pienenä mainintana. Sillä ilmeisesti halutaan nopeuttaa peliä jonkin verran.

Lyöminen MLB tason syöttöihin on harvinaisempi ja siksi arvokkaampi taito kuin ulkopelaaminen. Ja myös viihdearvoötaan ulkopelaamista suurempi. Syy miksi pidän DH säännöstä on juuri se että lajissa on sillloin enemmän tilaa hyville lyöjille.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Aika outoja argumentteja.

Puhutaan mielipiteistä. Ja lähes neljänkymmenen vuoden peli/tuomarointi/valmennuskokemuksen (hyvä on, amatööripuolella) ja yleensä lajin seuraamisen kautta koen em. mielipiteeni vahvasti. Tuo DH on tosiaan vain keinotekoisesti lajiin tuotu, kun haluttiin aikanaan enemmän lyöntivoimaa peliin. Ja on olemassa myös hyvin lyöviä syöttäjiä (itse asiassa USA:n lukiosarjoissa DH-sääntöä on muokattu niin, että DH saa lyödä kenen kenttäpelaajan puolesta, syöttäjät kun tuolla tasolla ovat yleensä kovia urheilijoita muutenkin ja pärjäävät mailan varressa jopa paremmin, kuin ao. otteluun nimetty DH).
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Lyöminen MLB tason syöttöihin on harvinaisempi ja siksi arvokkaampi taito kuin ulkopelaaminen. Ja myös viihdearvoötaan ulkopelaamista suurempi. Syy miksi pidän DH säännöstä on juuri se että lajissa on sillloin enemmän tilaa hyville lyöjille.
Tuo on juuri se toinen näkökanta asiaan joka perustelee DH sääntöä.

Jos MLB-joukkue joutuu valitsemaan tietylle pelipaikalle kaveriden välistä joista toinen on hyvä ulkopelaaja mutta vaatimattomampi lyöjä ja toisen ominaisuudet menevät päinvastoin, he valitsevat sen hyvän ulkopalaajan. Jossa mielessä ulkopelaaminen on "arvokkaampi" ominaisuus joskin ymmärrän että tarkoittanut sanomaasi tässä näkökulmassa. Huono ulkopelaaja on MLB-joukkueelle katastrofi eikä hänen tarvitse olla "huono" kuin vain MLB-mittapuilla joka on vaatimuksena kova. Käytännössä kaikki MLB-pelaajat ovat hyviä molemmissa tehtävissään joskin onhan heidän väleillään eroa.

Syöttäjien lyöntivuoroissa häiritsee se että sanonnan mukaan ovat "automaattipaloja". Siksi DH-säännöstä puhutaan paljon ja on paljon ihmisiä jotka haluaisivat säännön käyttöön myös NL:ssä. Kukaan ei ole tainnut esittää "kompromissia" jossa syöttäjä ei osallistuisi sisäpeliin ja sitä pelattaisiin vain kahdeksan miehen voimin. Tämähän olisi baseballissa mahdollista, lajissa ei ole "lyöjät loppuivat" sääntöä kuten pesäpallossa.
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Puhutaan mielipiteistä. Ja lähes neljänkymmenen vuoden peli/tuomarointi/valmennuskokemuksen (hyvä on, amatööripuolella) ja yleensä lajin seuraamisen kautta koen em. mielipiteeni vahvasti. Tuo DH on tosiaan vain keinotekoisesti lajiin tuotu, kun haluttiin aikanaan enemmän lyöntivoimaa peliin. Ja on olemassa myös hyvin lyöviä syöttäjiä (itse asiassa USA:n lukiosarjoissa DH-sääntöä on muokattu niin, että DH saa lyödä kenen kenttäpelaajan puolesta, syöttäjät kun tuolla tasolla ovat yleensä kovia urheilijoita muutenkin ja pärjäävät mailan varressa jopa paremmin, kuin ao. otteluun nimetty DH).

Kun puhutaan sääntömuutoksista niin onko olemassa muita kuin "keinotekoisesti lajiin tuotuja"? Lajin kehittämistä tapahtuu aina kyse on vain siitä mennäänkö oikeaan suuntaan. Mielipidekysymys toki, mutta voi argumentteja silti pitää outoina - varsinkin jotain rahan säästämistä miljardöörien taskuihin.

edit. ja amatööripuolellahan tosiaan säännöt voi olla erit ja se on aivan eri keskustelu se, eikä minulla ole siihen mitään mielipidettä. Pelaahan jenkeissä jotkin porukat jollain 1850-luvun säännöilläkin edelleen.


Tuo on juuri se toinen näkökanta asiaan joka perustelee DH sääntöä.

Jos MLB-joukkue joutuu valitsemaan tietylle pelipaikalle kaveriden välistä joista toinen on hyvä ulkopelaaja mutta vaatimattomampi lyöjä ja toisen ominaisuudet menevät päinvastoin, he valitsevat sen hyvän ulkopalaajan. Jossa mielessä ulkopelaaminen on "arvokkaampi" ominaisuus joskin ymmärrän että tarkoittanut sanomaasi tässä näkökulmassa. Huono ulkopelaaja on MLB-joukkueelle katastrofi eikä hänen tarvitse olla "huono" kuin vain MLB-mittapuilla joka on vaatimuksena kova. Käytännössä kaikki MLB-pelaajat ovat hyviä molemmissa tehtävissään joskin onhan heidän väleillään eroa.


Syöttäjien lyöntivuoroissa häiritsee se että sanonnan mukaan ovat "automaattipaloja". Siksi DH-säännöstä puhutaan paljon ja on paljon ihmisiä jotka haluaisivat säännön käyttöön myös NL:ssä. Kukaan ei ole tainnut esittää "kompromissia" jossa syöttäjä ei osallistuisi sisäpeliin ja sitä pelattaisiin vain kahdeksan miehen voimin. Tämähän olisi baseballissa mahdollista, lajissa ei ole "lyöjät loppuivat" sääntöä kuten pesäpallossa.

Niin toki riittävä ulkopelaaminen on edellytys pelaamiselle. Tarkoitinkin juuri sitä, että tilaa on enemmän hyville lyöjille jotaka muuten eivät MLB:ssä pärjäisi tai pysyisi terveenä iän/loukkaantumisten jne takia. Kuitenkin tosiaan aika marginaalisia ovat syöttäjien onnistumiset lyönneissä. Lisäksi liigalla on halu suojella syöttäjiä lyömisen riskeiltä kun muutenkin syöttäjät ovat niin sanotusti melkoisen helposti hajoava hyödyke nykyään. 8 lyöjään siirtyminen taas sotkisi kaiken tilastoinnin tilastoniilojen pyhästä lajista. Siis lähtien siitä perusasiasta että lyöntivuoroja tulisi pelaajaa kohti enemmän ottelussa. Eli yksilötilastot ja ennätykset eivät olisi enää vertailukelpoisia.


Jos syöttäjän homma harjoitteluineen ja palautumisineen ei olisi niin kokopäiväinen homma vaan ehtisivät treenaamaan myös lyömistä sen verran mitä huipputaso vaatii niin voisin olla eri mieltä. Nykyisellään syöttäjien vertailussa hyvä ja huono lyöjä ovat liigan tasolla melkein yhtä paskoja, aivan sielä skaalan alapäässä.
 
Viimeksi muokattu:

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Niin toki riittävä ulkopelaaminen on edellytys pelaamiselle. Tarkoitinkin juuri sitä, että tilaa on enemmän hyville lyöjille jotaka muuten eivät MLB:ssä pärjäisi tai pysyisi terveenä iän/loukkaantumisten jne takia. Kuitenkin tosiaan aika marginaalisia ovat syöttäjien onnistumiset lyönneissä. Lisäksi liigalla on halu suojella syöttäjiä lyömisen riskeiltä kun muutenkin syöttäjät ovat niin sanotusti melkoisen helposti hajoava hyödyke nykyään. 8 lyöjään siirtyminen taas sotkisi kaiken tilastoinnin tilastoniilojen pyhästä lajista. Siis lähtien siitä perusasiasta että lyöntivuoroja tulisi pelaajaa kohti enemmän ottelussa. Eli yksilötilastot ja ennätykset eivät olisi enää vertailukelpoisia.
Arvelinkin sinun tarkoittavan juuri tuota viestipätkän alkuosassa kertomaasi asiaa.
Ja missään tapauksessa en itsekään kannata kahdeksalla pelaajalla käytävää sisäpeliä, tällainen mahdollisuus tuli vain mieleeni. Ihan heti en tosin hoksaa miten se menetelmä sotkisi niin tärkeät tilastot kovinkaan dramaattisesti. Jos NL:ssä nykyisin joukkue saa pelissä vaikkapa 36 lyöntivuoroa (jokainen lyöntivuoron kohta neljästi) niin kahdeksan miehen rotaatiolla noita lyöntivuoroja tulisi kullekin 4,5 / peli eli lyöntijärjestyksen alkupää pääsisi lyömään viidesti plus lisäksi joukkue saisi 1-2 lyöntivuoroa / peli lisää eli noin 37-38. Suuri osa tilastoista on keskiarvoja, johonkin hitit / lyödyt juoksut tilastoon se vaikuttaisi kasvattavasti. Toisaalta taas, eipäs MLB-pelien pituuskaan ole aina 9 vuoroparia, voi olla pidempiäkin. Tämän lisäksi, syöttäjätilastot eivät ole tasapuolisia nykyisin sikäli että AL:n ERA=3,50 on parempi kuin NL:n ERA=3,50 jne koska AL:ssä jokainen vastaantuleva lyöjä on "hyvä" siis ei-syöttäjä. DH otettiin AL:ssä käyttöön 1973 jolloin tilanne tilasto-mielessä muuttui ja vertailukelpoisuudesta vuosien taakse jouduttiin tinkimään.
Syöttäjän kannalta katsoen kahdeksan miehen sisäpelikoostumus on jokseenkin sama kuin DH-sääntö.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös