Major League Baseball

  • 347 685
  • 2 336
Voisihan tuota ottelua spekuloida enemmänkin. Giantsin neljännessä sisävuorossa Denard Span sai vapaataipaleen ykköselle ja yritti pesävarastusta kakkoselle Brandon Beltin lyöntivuoron aikana. Tilanteesta tuomittiin palo jonka Giants haastoi mutta tuomiota ei muutettu. Vaikka itsekin katselin hidastuksia Mets-lasien läpi niin minusta näytti siltä että Span ehti, osui jalallaan pesälautaan ennenkuin Jose Reyes pystyi koskettamaan häntä pallo räpylässä.

Itse olin kyllä varma, että tilanne tuomitaan toisin päin, mutta niin vain alkuperäinen tuomio pysyi. Minun mielestä Span kerkesi ennen Reyesin kosketusta, mutta hän liukui pesään todella kovalla vauhdilla ja etummainen jalka irtosi hetkeksi pesästä. Reyesin räpylä oli - ainakin tuomareiden mukaan - tässä vaiheessa kiinni Spanin kropassa ja palo tuomittiin sen takia. Näin ainakin itse ymmärsin tuon tilanteen.

Ja edelleen jossittelen Joe Panikin lyöntivuoroa yhdeksännessä vuoroparissa. Jos Familia olisi saanut poltettua hänet, tilanne olisi ollut ihan erilanen kuin miksi se muodostui. Familia ja Rivera olisivat kävelyttäneet Gillaspien ykköselle ja kahden palon tilanteessa juoksijoiden ollessa etupesillä lyömään olisi tullut Bumgarner, joka Bruce Bochyn olisi käytännössä ollut pakko ottaa pois ja laittaa lyömään pinch hitter. Olisihan Giantsilla ollut laittaa yhdeksänteen vuoropariin Sergio Romo, kenties muitakin vaihtoehtoja olisi ollut mutta kaikki niistä helpompia kuin MadBum. Familia pääsi 2-2 tilanteeseen Panikia vastaan mutta Panik katsoi kaksi seuraavaa syöttöä jotka olivat vääriä mutta minusta ei niin pahasti vääriä etteikö Panik olisi voinut erehtyä lyömään jompaankumpaan niistä. Panikilla oli suuri rooli otteluvoittajaa ratkaistaessa. Panikin polttaminen ei minusta olisi ollut kohtuuton vaatimus Familialle mutta hän ei siinä onnistunut.

Ainahan sitä hävityn pelin jälkeen pitää hieman jossitella. Ja kyllähän tuo Panikin lyöntivuoro oli erittäin ratkaiseva asia, niin kuin edellä kuvaat. Tällä kertaa kävi kuitenkin näin ja Familia saa - jälleen kerran - lokaa niskaan hävityn playoff pelin jälkeen, joka tällä kertaa päätti Metsin kauden. Basebaalissa syöttäjän rooli on välillä hyvinkin raaka.
 

Pajicz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pirkkalan Pingviinit
Täällä on selvästi aika lailla veteraanitason keskustelua, mutta MLB:stä vähemmän tietäville tässä hieman pudotuspeleistä:
MLB:n pudotuspelit käynnissä – tässä kattava pikaopas! | Urheilujuttu

Spanin liuku kakkoselle Metsiä vastaan on ymmärrettävästi herättänyt keskustelua. Itse olin varma, että tuomio kääntyy, mutta toki omien oranssimustalasien takaa en näe kaikkea kovin hyvin. Jossittelutilanteeksi nostaisin myös Bumgarnerin kiinnioton 8. vuoroparissa (?), vaikutti muuten nimittäin varmalta juoksulta.
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Täällä on selvästi aika lailla veteraanitason keskustelua, mutta MLB:stä vähemmän tietäville tässä hieman pudotuspeleistä:
MLB:n pudotuspelit käynnissä – tässä kattava pikaopas! | Urheilujuttu

Pieni matemaattinen lapsus pisti silmään tuosta kirjoituksesta. Edellisestä Cubs-mestaruudesta on toki jo yli 100 vuotta, 2016 - 1908 = 108. Toinen lipsahdus on käännösvirhe "Billy-vuohi". Englannin kielen sana "billy goat" tarkoittaa siis pukkia. (Artikkeliin linkkaamassasi wiki-artikkelissa jopa kerrotaan, että pelissä olleen pukin nimi oli Murphy.)
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Tuttu pudotuspelien alisuorittaja David Price löytänyt tänään taas "syyskuntonsa". 3.1 vuoroa, pitch count 65, 6 hittiä, 5 juoksua. On se kumma juttu... Runkosarjassa mies paukuttaa vuodesta toiseen pitkälti kolmattasataa vuoroa laadukkain tilastoin, mutta lokakuulle ei vire vaan yllä ei millään.
 

Pajicz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pirkkalan Pingviinit
Pieni matemaattinen lapsus pisti silmään tuosta kirjoituksesta. Edellisestä Cubs-mestaruudesta on toki jo yli 100 vuotta, 2016 - 1908 = 108. Toinen lipsahdus on käännösvirhe "Billy-vuohi". Englannin kielen sana "billy goat" tarkoittaa siis pukkia. (Artikkeliin linkkaamassasi wiki-artikkelissa jopa kerrotaan, että pelissä olleen pukin nimi oli Murphy.)

Kiitos! Hyviä huomioita, aina vaikka kuinka koittaa itse etsiä, niin jää tuollaisia lapsuksia johonkin väliin.

Giantsille harmittava tappio avauspelissä, vaikka Cueto pelasi jälleen erittäin hyvin. Nollalla lyödyllä juoksulla on vaikea voittaa pelejä. AL:n puolella Indians on päässyt vähän yllättämään allekirjoittaneen, jatkopaikka alkaa olla jo lähellä.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Pienestä syysflunssasta huolimatta mieliala on korkealla, ja Phil Collinsin In the Air Tonight soi reapeatilla. N. klo 00.08 nimittäin Chavez Ravinessa lähtee käyntiin huipputärkeä Game 4 Dodgers vs. Nationals. Nats vei viimeöisen taiston kiitos erinomaisen sisäpelin ja vakuuttavan bullpenin, vaikka aloitussyöttäjä Gio Gonzalez olikin hieman kujalla. Ylipäätään tälle pelisarjalle luonteenomaista on ollut se, että startterit on pommitettu vaihtoon aika nopeasti.

Tässäkin ottelussa on mahdollista, että starttereille on hikinen iltapäivä luvassa. Dodgersin syöttökummulla aloittaa Clayton Kershaw kolmen päivän levolla. Normaalisti Kershaw olisi lyhyelläkin levolla paha vastustaja, mutta nyt hän ei ole fyysisesti 100-prosenttisessa vireessä, ja Game 1:ssä hän ei syöttänyt kovin hyvin. Nats puolestaan antaa pallon Joe Rossille, joka on tällä kaudella pärjännyt huonosti vasemmalta puolelta lyöviä lyöjiä vastaan. Joka kerta saa siis hikoilla kun Corey Seager tai Adrian Gonzalez astelee batter's boxiin. Mutta onneksi manageri Dusty Bakerilla on käytettävissään tasokas long reliever Reynaldo Lopez siltä varalta että Rossiin menee luotto nopeasti.

Kummallakin joukkueella on myös varsin väsynyt bullpen, mikä tekee tästä entistäkin mielenkiintoisemman sikäli että kumpikaan startteri tuskin kovin pitkälle tässä syöttää - Ross siksi, että taso ei riitä ja Kershaw kiitos kolmen päivän levon. Näin ollen summa summarum odotan aika runsasjuoksuista ottelua, joka ratkeaa siihen, kumman mailat ovat kuumempia ratkaisevissa tilanteissa tyyliin juoksija scoring positionissa ja kaksi paloa taulussa.

Jos mennään viidenteen otteluun, suosii asetelma Nationalsia. Max Scherzer olisi tällöin mukana viiden päivän levolla. Dodgers taas joutuisi valitsemaan lahjakkaan mutta kokemattoman Julio Uriasin ja vain kolme päivää levänneen Rich Hillin välillä. Mutta toivotaan toki, että Nats hoitaa jo tänä yönä jolloin Scherzer syöttää NLCS Game 1:n.

Loppuun vielä päivän sitaatti: "The two most important things in life are good friends and a good bullpen." (Bob Lemon) Nationalsin bullpen ERA playoffeissa tähän asti on pyöreä 0.00.
 

Histo

Jäsen
Dodgers pystyi venyttämään tuon sarjan ratkaisevaan viidenteen peliin, joka pelataan ensi yönä Washingtonissa.

Se olikin ainoa sarja, joka venyi viidenteen asti, sillä Blue Jays ja Indians hoitivat omat sarjansa suoraan kolmessa ottelussa ja etenivät American Leaguen Championship-sarjaan, joka alkaa perjantain ja lauantain välisenä yönä Clevelandissä. Chicago Cubs onnistui puolestaan ensimmäisenä joukkueena pudottamaan 2010-luvulla San Franciscon jatkosta, kun se kaappasi sarjan neljännen ottelun nimiinsä dramaattisten vaiheiden jälkeen toissa yönä.

Cubs voitti sarjan kaksi ensimmäistä peliä Wrigleyllä, avauspelissä Jon Lesterin syötettyä vahvasti, johon Johnny Cueto vastasi Giantsin kummulla, vakuuttavasti, mutta Javier Baez iski hänen ainoasta virheestään ottelun voittojuoksun kahdeksannessa kunnarilla juuri ja juuri aitaa rajanneen verkon taakse. Toisessa pelissä Chicago paukutti neljä juoksua kahteen ensimmäiseen vuoroon Jeff Samardzijaa vastaan, joista kaksi lyönyt aloittaja Kyle Hendricks piti vaihtaa pois neljännessä hänen saatua osuman pallosta. Tilalle tullut Travis Wood iski neljännen tasoittavalla kunnarin itse ja lopputulokseksi 5-2. Kolmannessa pelissä Giants sai kummulle Bumgarnerin ja Cubsin aloittaja oli Arrieta. Panokset oli varmasti asetettu Arrietan murtumisen puolesta, mutta kaikkien yllätykseksi Cubs-syöttäjä pamautti toisessa vuorossa 1+2 juoksua Bumgarnerin tarjoilusta ja sinipaidat johtivat 3-1, kun Madbum viidennen vuoron jälkeen vaihdettiin pois. Kahdeksannen tasoittavalla Joe Maddon toi kaksi talletusta Chicagossa kirjauttaneen lopettajansa Aroldis Chapmanin syöttämään 3-2 -johtoa palottomassa etutilanteessa, eli Chapmanilta haluttiin normaalista poikkeavasti kuusi paloa. Villi kortti-pelin sankari Conor Gillespie kuitenkin löi triplan, jolla Giants meni johtoon ja Brandon Crawford napautti keskisaumasta varmistusjuoksun. Joten kohti neljättä peliä? Väärin. Cubs väänsi viimeisellä sisävuorollaan pelin tasoihin, kun Kris Bryant pamautti Sergio Romon tarjoilusta kunnarin ykköstilanteessa. Ottelu eteni jatkovuoroihin, joissa yhdennessätoista Giantsilla oli etenijä kakkosella yhdellä palolla ja Cubsilla 13:nnessa etupesät täynnä yhdellä palolla, ilman tulosta. Kolmannentoista vuoron tasoittavalla Giants ratkaisi pelin Brandon Crawfordin ja Joe Panikin lyötyä peräkkäiset tuplat, tulos 6-5.

Neljännessä pelissä numerot menivät toisin päin, mutta jälleen nähtiin takaa nousu. Giants rokotti John Lackeytä kolmen juoksun verran neljässä vuorossa ja hänet viidennessä korvannut Justin Grimm antoi Hunter Pencelle singlen ja Crawfordille todella minimaalisesti kunnarista jääneen tuplan, jonka jälkeen Maddon otti syöttämään Woodin. Gillaspie ja Panik löivät häneltä kaksi juoksua (jotka menivät Grimmin tiliin) ja Giants johti 5-2. Tämä piti aina yhdeksänteen vuoroon asti, jossa Cubs järjesti nousun kolmen juoksun tappiolta. Se oli nähty vain kerran aiemmin MLB:n pudotuspeleissä, vuonna 1986 Metsin toimesta Houstonissa. Vaihdettuaan loistavasti syöttäneen aloittajansa Matt Mooren (8.0 vuoroa, 2 hittiä, 10 K) pois Bruce Bochy ei löytänyt vaihtosyöttäjistään ketään, joka olisi saanut hiljennettyä Cubs-mailoja. Vuoron neljäs lyöjä, tulokas Willson Contreras, löi vuoron neljänneltä syöttäjältä maalyönnillä keskeltä pelin tasoihin. Seuraavan lyöjän Jason Heywardin näpystä Giantsilla oli mahdollista tehdä tuplapalot, mutta Crawford heitti harhaan ykköseltä ja perään Baez kotiutti kakkoselle edenneen Heywardin: 5-6. Tasoittavalla Chapman heitti kolme strikeoutia ja Chicago katkaisi Giantsin 10 otteluun venyneen voittoputken katkaisupeleissä. Nationals-Dodgers-voittaja matkaa Chicagoon lauantain ja sunnuntain välisen yön NLCS-avausotteluun.

e: Giants siis johti eikä Cubs. Tämä jäi ärsyttämään kun luin ketjua uudestaan vuosia myöhemmin...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Niinhän siinä tietenkin kävi, että Dodgers hoiteli itsensä jatkoon voittamalla Game 5:n DC:ssä. Kotijoukkueella oli kyllä mahdollisuutensa, mutta kun ei niin ei. Nats pääsi seitsemännen aloittavalle 1-0-johdossa. Tässä vaiheessa Dusty Bakerin olisi jo ollut syytä siirtää Scherzer sivuun ja aloittaa 7. vuoropari vaihtosyöttäjän kanssa. Mutta Dusty jätti Scherzerin kummulle, ja Joc Pederson pamautti pallon kunnariksi. Siitä lähti käyntiin sitten samanlainen sirkus kuin Giantsilla 9.:nnen tasoittavalla pari päivää sitten. Tilanne painajaisen jälkeen 1-4. Mahdollisuuksia Nationalsilla oli vielä, mutta Chris Heiseyn kahden juoksun kunnarin jälkeen lisäjuoksuja ei nähty, ja Dodgers matkaa Chicagoon.

Nyt voi kai virallisesti todeta, että Nationalsista on tullut juuri se, mitä ihmiset DC:ssä ovat pelänneet: uusi Capitals. Siis joukkue, joka aina ryssii playoffit mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla sen jälkeen on pelattu erinomainen runkosarja ja annettu faneille toivoa. Kun vielä kaupungin kaksi muuta isojen ammattilaissarjojen joukkuetta eli Redskins ja Wizards ovat C-luokan organisaatioita, on tuloksena tilanne jossa yksikään DC:n joukkue ei ole päässyt omassa liigassaan neljän parhaan joukkoon sitten Stanley Cupin playoffien vuonna 1998. Mestaruuksien osalta taas tilanne on se, että Super Bowl -voittoa on liittovaltion pääkaupungissa juhlittu viimeksi vuonna 1992, NBA-mestaruutta vuonna 1978, World Series -mestaruutta vuonna 1924 ja Stanley Cupia ei koskaan. Että sellainen urheilukaupunki on kyseessä.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Viime yön ottelu oli huikea trilleri joka tulee jäämään klassikkopeliksi, osoittautui toki pahaksi pettymykseksi Nationalsille ja Dusty Bakerille. Ottelussa oli paljon huomionansaitsevia yksityskohtia, mainitaan niistä muutama. Oma suosikkini, Dodgersin neljännessä sisävuorossa Justin Turnerin lyöntivuoro. Scherzer pääsi jo alkuun 0-2 lukemiin Turneria vastaan mutta niin vain Turner taisteli itselleen vapaataipaleen lyömällä laittomia ja pakottamalla Scherzer syöttämään 13 kertaa tässä lyöntivuorossa. Tämä on baseballia parhaimmillaan, syöttäjän ja lyöjän kovaa taistelua. Vaikka siitä ei mitään seurannutkaan, saatiin sillä kuitenkin Scherzerin syöttölukemaa kohoamaan ja hän joutuikin vaihtoon annettuaan seitsemännen vuoroparin jälkeen kunnarin Pedersonille. Scherzer oli syöttänyt siinä vaiheessa 99 kertaa: jotkut sanoo että olisi pitänyt ottaa pois jo aiemmin mutta jälkiviisaasti on todettu niinkin että Scherzerin olisi pitänyt saada pelata pidempään. Vaikka Nationalsin bullpen onkin vahva, Scherzer pelasi tuota yhtä kunnaria lukuunottamatta hienosti.

Seitsemäs vuoropari olikin sitten ratkaisu ja se kesti 66 minuuttia, molempien joukkueiden sisävuorot oli yli puolituntisia. Kun Nationals kavensi pelin lukemiin 3-4 ja vielä perään Clint Robertson pääsi kentälle singellä, Dodgers otti palottomassa tilanteessa parhaan vaihtosyöttäjänsä, closer Kenley Jansenin. Jansen ei päässyt helpolla missään vaiheessa. Yhden palon tilanteessa Bruce Harper löi singlen ja pinch runner syöttäjä Joe Ross eteni kolmoselle, Jayson Werthistä Jensen sai strikeoutin mutta samalla Harper varasti kakkoselle. Koska seuraava lyöjä oli lyöjistä kaikkein vaarallisin, Daniel Murphy, Jensenin ratkaisu oli selvä: annettu vapaataival. Tietenkään Harper ei tiennyt miten Werthille tulee käymään kun lähti varastamaan pesää mutta strikeout oli yksi mahdollisuuksista ja siihen nähden Harperin ratkaisu oli virhe, Jensen olisi ehkä antanut Murphyn lyödä jos juoksijat olisivat olleet kulmapesillä, vaikea sanoa. Plus lisäksi pesävarastuksessa on vaara palaa. No, seuraavan lyöjän, Anthony Rendonin kohtalo oli strikeout.

Vielä yhdeksännessä sisävuorossaan Nationalsilla oli hyvät mahdollisuudet. Avauslyöjä Trea Turnerista Jensen teki kyllä strikeoutin mutta Bryce Harper sai vapaataipaleen neljällä syötöllä. Jensen oli jo aikoja sitten syöttänyt enemmän kuin koskaan aiemmin mutta jäi edelleen syöttämään Jayson Werthille. Werth otti vapaataipaleen ja Cards vaihtoi kummulle ässäsyöttäjänsä vasuri Clayton Kershawin. Kershaw oli jo startannut kahdessa ottelussa tässä sarjassa, edellinen kaksi päivää aiemminkin ja sekin vajaalla, kolmen päivän levolla. Dave Roberts ei laittanut Kershawia syöttämään vielä Werthille koska tilastojen mukaan Werth tekee tuhojaan vasureita vastaan ja vaikka Jensenin antama vapaataival ei tietenkään ole onnistuminen Werthiä vastaan, voidaan sitä tässä kohdassa pitää kuitenkin jonkinlaisena torjuntavoittona koska isompaa vahinkoa ei sattunut. Niinpä Kershaw joutui syöttämään vaaralliselle Daniel Murphylle ja onnistuikin niin hyvin että Murphyn lyönti jäi etukentälle poimittavaksi jääneeksi kopiksi. Sitten lyöntivuoro olikin syöttäjällä ja Dusty Bakerilla ei ollut muita ei-syöttäjiä penkillä kuin Wilmer Difo. Kershawin käsittelyssä Difolla ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia, strikeout syöttö oli "unhittable". Kovan työn Dodgers sai kuitenkin tehdä, näkyy esim niin että käytti ottelussa kolmea neljästä startteristaan. Ja - Nationals olisi ansainnut enemmän kuin mitä nyt sai.

Jatkot liigojen mestaruussarjoilla. AL:n sarjasta ennakoidaan tasaista, NL:ssä Cubs on selkeä suosikki. Näin todetaan esim tuolla:
2016 MLB Predictions | FiveThirtyEight
 

Histo

Jäsen
Liigojen mestaruussarjoja on pelattu kaksi ottelua ja syöttäjät ovat dominoineet niitä lukuunottamatta NLCS:n ensimmäisen pelin loppua. American Leaguessa Cleveland lähes nollasi Toronton, joka teki Texasia vastaan kolmeen peliin 22 juoksua. Erityisesti hauistaan on esitellyt Indiansin vaihtosyöttäjä Andrew Miller, joka heitti kymmenen strikeoutia 12 kohtaamastaan lyöjästä ja auttoi kotijoukkueen viemään pelit "pesäpallolukemin" 2-0 ja 2-1. Toronton syöttäjäosastokaan ei siis ole antanut liikoja, mutta se ei vielä ole riittänyt ja hetken päästä alkavassa kolmannessa pelissä Blue Jaysillä alkaa olemaan pakkovoiton paikka. Clevelandin tapaan 2-0 -sarjajohtoon päässyt joukkue on voittanut pennantin v. 1985 jälkeen paras seitsemästä sarjoissa 24 kertaa 27:stä. Ne poikkeukset ovat Toronto 1985 (hävisi Kansas Citylle), Dodgers 1985 (hävisi Cardinalsille) ja Yankees 2004 (tarvinneeko kerrata kenelle?). Mutta Indians ei näitä tilastoja tarvitse (eikä "God hates" Clevelandissä kukaan haluakaan historiaa muistella), sillä sen verran vakuuttavalta pudotuspelien toistaiseksi ainoan tappiottoman joukkueen meno vaikuttaa.

Kohtaavatko World Seriesissä siis sopivasti kaksi pisintä mestaruudetonta putkea omaavat seurat? Dodgersilla on tähän donaldtrumpmainen "wrong!" sanottavana, sillä se pystyi hieman horjuttamaan Cubsia molemmissa Wrigleyn peleissä. Jon Lesterin vaihtosyöttäjille tarjoama 3-1 -johto katosi Aroldis Chapmanin käsistä (pudotuspelien toinen hukattu talletus) kahdeksannessa tasuriksi Adrian Gonzalesin lyötyä kaksi juoksua, mutta tasoittavalla pinnelyöjä Miguel Monteron pajatsontyhjennys takasi Cubsille ensimmäisen voiton. Toisessa pelissä Gonzales kunnaroi toisessa vuorossa ja muuta Clayton Kershaw ei tarvinnut. Seitsemässä vuorossa isännät saivat vain kaksi hittiä ja kolme juoksijaa, Kershaw heitti kuusi strikeoutia. Kenley Jansen syötti kuuden palon talletuksen ja voitot tässä parissa tasan 1-1. Dodgers on kuitenkin pystynyt pudotuspeleissä voittamaan vain ne ottelut, joissa Kershaw on syöttänyt...
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Kenley Jansen syötti kuuden palon talletuksen...

Nillittävä luonteeni ei voi olla tarttumatta tähän enemmän pankkisiirrolta kuin urheilusuoritukselta kuulostavaan termiin. Tuo on vain niin pielessä kuin voi olla. Linkissä Suomen baseball-liiton sanasto, jossa "save" on käännetty termillä "pelastus". Huono sekin, mutta vaikeahan näitä on suomeksi yhdellä sanalla sanoa. Jotain monisanahirviötä taitaisi "save"-termikin edellyttää, kuten "johtoaseman pito pelin päättyessä" (vrt. "hold", joka voisi olla sitten pelkkä "johtoaseman pito").

Minusta tässä ketjussa viljelty "vaihtosyöttäjä" on parempi kuin liiton sanastossa oleva "jatkosyöttäjä", vaikka sekin on ihan OK termi asiaa kuvaamaan. Samaten "vapaataival" on mielestäni selvästi parempi kuin "kävely, kävelytys".
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Nillittävä luonteeni ei voi olla tarttumatta tähän enemmän pankkisiirrolta kuin urheilusuoritukselta kuulostavaan termiin. Tuo on vain niin pielessä kuin voi olla. Linkissä Suomen baseball-liiton sanasto, jossa "save" on käännetty termillä "pelastus". Huono sekin, mutta vaikeahan näitä on suomeksi yhdellä sanalla sanoa. Jotain monisanahirviötä taitaisi "save"-termikin edellyttää, kuten "johtoaseman pito pelin päättyessä" (vrt. "hold", joka voisi olla sitten pelkkä "johtoaseman pito").

Minusta tässä ketjussa viljelty "vaihtosyöttäjä" on parempi kuin liiton sanastossa oleva "jatkosyöttäjä", vaikka sekin on ihan OK termi asiaa kuvaamaan. Samaten "vapaataival" on mielestäni selvästi parempi kuin "kävely, kävelytys".

Peliä Suomessa kauan harrastaneena olen samaa mieltä: joidenkin baseball-termien kääntäminen on vaikeaa. Monessa asiassa auttaa kotoinen pesäpallomme, siitä voimme hyvinkin lainata kuvaavia ilmaisuja - ja onhan pesiksessä englanniksi puhuttaessa käytetty hyvinkin paljon baseball-sanastoa. Pahimmat lajiniilot tyytyvät finglishin käyttöön, mutta alkuperäiskielisestä väännetty sana ei aina avaudu peliä ensi kertaa seuraavalle. Mutta pitääkö kaikkea kääntää sanatarkasti, joskus laatikon ulkopuolinen ajattelu voi hyvinkin antaa sopivan suomalaisen vastineen vaikeasti selitettävälle ilmaisulle.

Eli jos joku keksisi hyvät vastineet seuraaville termeille, hän tekisi oivan palveluksen suomalaiselle baseballille: strike-out, backstop, switch-hitter, around the horn - tässä muutama alkupaloiksi.
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Mutta pitääkö kaikkea kääntää sanatarkasti, joskus laatikon ulkopuolinen ajattelu voi hyvinkin antaa sopivan suomalaisen vastineen vaikeasti selitettävälle ilmaisulle.

Mihin tällä viittaat? Tai mitä siis tarkoitat laatikon ulkopuolisella ajattelulla? Ymmärrän tämän nyt itse niin, että voisit joissakin tilanteissa hyväksyä merkitykseltään harhaanjohtavat talletus/pelastus-tyyliset haut? Eihän siinä mitään jos sana on osuva, mutta tämä esimerkki on todella hankala, koska noiden sanojen merkitys suomen kielessä on ihan jotain muuta kuin mitä "save" baseball-kontekstissa tarkoittaa. Eihän siinä tilanteessa talleteta eikä pelasteta mitään, vaan pidetään johtoasema siten, että ottelu päättyy voittoon. Jos mietit asiaa peliä ensimmäistä kertaa katsovan kantilta, niin miten selittäisit hänelle termin "talletus" tai "pelastus" käytön? Itse keksin vain jotain tällaista: "no kun se tavallaan niin kuin tallettaa ton voiton joukkueelle" tai "no kun se tavallaan niin kuin pelastaa ton tilanteen joukkueen puolesta". Kuulostaa omaan järjenjuoksuuni vähän huonolta, enkä ihmettelisi jos jotakuta vähän jopa naurattaisi.

Lisäisin "saven" tuohon hankalien termien listaasi ilman muuta.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Nillittävä luonteeni ei voi olla tarttumatta tähän enemmän pankkisiirrolta kuin urheilusuoritukselta kuulostavaan termiin. Tuo on vain niin pielessä kuin voi olla. Linkissä Suomen baseball-liiton sanasto, jossa "save" on käännetty termillä "pelastus". Huono sekin, mutta vaikeahan näitä on suomeksi yhdellä sanalla sanoa. Jotain monisanahirviötä taitaisi "save"-termikin edellyttää, kuten "johtoaseman pito pelin päättyessä" (vrt. "hold", joka voisi olla sitten pelkkä "johtoaseman pito").

Minusta "talletus" on kuvaa paremmin englanninkielistä termiä "save" kuin "pelastus". Talletuksessa suojataan johtoasema loppuun saakka, pelastus puolestaan viittaisi tilanteeseen jossa joukkue on ikäänkuin pelastettu pulasta. Joku sellainen tilanne jossa ottelua on oltu häviämässä mutta jonkin pelaajan/suorituksen ansiosta häviö onkin kääntynyt voitoksi.

Voisiko "strikeout" olla "syöttöpalo"? Noin yleensä minua ei kovinkaan paljoa kiinnosta miten nuo termit suomennetaan, kunhan asian ymmärtää niin se riittää minulle.
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Eli jos joku keksisi hyvät vastineet seuraaville termeille, hän tekisi oivan palveluksen suomalaiselle baseballille: strike-out, backstop, switch-hitter, around the horn - tässä muutama alkupaloiksi.

around the horn = lämmitelyheitot (ei sillä muuta tarkoitusta ole...)
switch hitter = molempikätinen lyöjä (täähän on ihan suoraan käännettävissä... "Mikko on sellainen molempikätinen lyöjä" )
backstop = turvaverkko/turva-aita/taustaverkko/tausta-aita?

Strikeoutin suhteen ongelmana on käsittääkseni, ettei osata päättää onko tuo strike termi enemmän syöttäjän vai lyöjän tekemiseen viittaava. Huti on omasta mielestä hyvä termi, jolloin pelkkä strike olisi huti (syöttäjän tilastoissa siis merkityksessä "lyöjälle aiheutettu huti") ja strikeout olisi hutipalo. Nythän käsittääkseni suomenkielessä halutaan sanoa strike = suora, mikä toimii toki siinä mielessä että se on sylttäjän tekemisissä vastakohta väärälle (ball). Semmosita kätevää sanaa kun meillä ei ole joka sopivasti voisi tarkoittaa kumpaakin hutia ja suoraa syöttöä niinkuin tuo strike. Nää baseballin termit on tosiaan välillä mielenkiintoisia kun tuo hutikin on sekä ohilyönti, lyömättä jättäminen että osuma kuitenkin kentästä "hudiksi", mutta ei kuitenkaan niin että kukaan ottaa koppia :D:D:D

PS. save on mielestäni parhaiten joko (johtoaseman) varjelu/suojaus, mikä on huomattavasti parempi kuin (johtoaseman) pelastus, tai sitten (vastustajan loppukirin) torjunta.
 
Viimeksi muokattu:

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
LCS-sarjat ovat mielenkiintoisessa vaiheessa. AL:n parissa Indians pääsi johtoon 3-0 Torontoa vastaan. Kuitenkin Indiansille kävi ottelussa sellainen vahinko että startteri Trevor Bauer joutui poistumaan pelistä jo ensimmäisessä vuoroparissa koska sormesta vuoti verta. Vahinko on sellainen että Bauer ei pelaa ainakaan enää tässä sarjassa, mahdollisesta WS-peleistä en tiedä. Niinpä Indians-leirissä päätettiin että neljännen ottelun startteri on joukkueen ässä Corey Kluber kolmen päivän levolla. Perusteluna oli se että rotaatiossa on enää vain kolme startteria, jollakin muulla valinnalla heillä ei olisi startteria mahdolliseen seitsemänteen peliin joka sekin tulee olemaan Kluber, taas vain kolmen päivän levolla. Tribe (kuten Indiansia kutsutaan) kuitenkin hävisi viime yön ottelunsa joten otteluvoitoissa tilanne kaventui lukemiin 3-1. Ensi yön ottelussa, joka on sarjan viimeisin Torontossa pelattava, Indiansin startteri on Ryan Merritt. Merritt on startannut MLB:ssä vain kerran, syöttäen yhteensä 11 vuoroparia. Vastaansa hän saa Toronton Marco Estradan joka on Blue Jaysin rotaation paras. Voisi ennakoida että sarja ei pääty ensiyönäkään mutta kukapa näistä ennalta tietää.

NL:ssä Dodgers otti viime yönä postseasonin ensimmäisen ilman-Kershaw:ia voittonsa lyöden sarjan kolmannessa ottelussa Cubsin 6-0 ja johtaa nyt tilannetta voitoin 2-1. Ensi yön ottelussa Cubsin startteri on kokenut John Lackey joka tämän kauden postseasonin toistaiseksi ainoassa startissaan kesti vain 4 vuoroparia antaen tuona aikana Giantsille kolme juoksua. Dodgersin startteri on postseason-debyyttinsä tekevä 20-vuotias Julio Urias, nuorin NLCS-startteri kautta aikain. Tässä pelissä Cubsilla alkaa olla pakkovoiton paikka koska viidenteen otteluun Dodgersin startteriksi tullee Clayton Kershaw, kolmen päivän levolla. Jotenkin tuntuu että jos tämä sarja venyy seitsemänteen otteluun, siinäkin pelissä Kershaw tulee syöttämään.

AL-ottelu alkaa klo 23 ja NL-peli neljä tuntia myöhemmin.
 

Histo

Jäsen
Cleveland Indians eteni juuri 19 vuoden tauon jälkeen World Seriesiin. Viimeisimmän Indiansien voittaman American leaguen mestaruuden (kait se on parempi sana kuin pennant) jälkeen voitot olivat jakaneet Yankees 6 (1998-2001, 2003 ja 2009), Red Sox 3 (2004, 2007, 2013), Rangers 2 (2010, 2011), Tigers 2 (2006, 2012), Royals 2 (2014, 2015), Angels (2002), White Sox (2005) ja Rays (2008). Kaikkiaan liigamestaruus on Clevelandille kuudes. Indians on viimeksi voittanut World Seriesin vuonna 1948.

Tuossa neljännessä pelissä tosiaan Bauer lähti kummulta kirjautettuaan vain kaksi paloa. Hän oli särkenyt sormensa korjaillessaan vapaapäivänään vähän liidokkiaan, jonka lapojen ei pitänyt kytkeytyä pyörimään, mutta... Tikit ratkesivat kolmannen lyöjän jälkeen ja neljännen aikana verta suorstaan tursusi pitkin vaatetusta. Indiansin vaihtosyöttäjät kuitenkin hoitivat sen pelin 4-2 ja hoitivat Merrittin poistuttua 4,1 vuoron jälkeen myös viidennen pelin ja vieläpä antamatta Torontolle juoksuakaan. Carlos Santana ja Coco Crisp löivät palloa pitkälle Blue Jaysin parhaalta aloittajalta Estradalta ja tulos 3-0 vieraille. Andrew Miller, joka syötti sarjan aikana 7,2 vuoroa antaen vain kolme hittiä ja heittäen 14 strikeoutia vei ansaitusti MVP-palkinnon.

Termistöjuttuihin pitää palata paremmalla ajalla, mutta olen ottanut sellaisen linjan, että käytän pesistermejä aina kun vain sellainen on yhteensovitettavissa baseball-termin kanssa, eli välillä sanoitukset voivat mennä eri tavalla kuin liiton virsikirjassa. Hankalammista termeistähän olemme jo vuosia takaperin mm. Txjokerin sekä Beltranin kanssa keskustelleet ja edelleen ovat osin ratkomatta.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Mihin tällä viittaat? Tai mitä siis tarkoitat laatikon ulkopuolisella ajattelulla?

*snip*

Lisäisin "saven" tuohon hankalien termien listaasi ilman muuta.

Laatikon ulkopuolisella ajattelulla tarkoitan tulkintaa muusta lähtökohdasta kuin alkuperäisen termin suorasta käännöksestä.

Esimerkiksi syöttöasentojen suomalaisena vastineena lähtisin ajattelemaan toisesta näkökulmasta:

Wind-up, jossa syöttäjä tekee pitkän liikkeen (ja antaa juoksijalle hyvin aikaa karata seuraavalle pesälle), syöttäjä seisoo suoraan etumus kotipesää kohti => etuasento
Set, asento, jossa syöttäjän pitää hetkeksi pysähtyä ennen syöttämistä, syöttäjä seisoo kylki kohti kotipesää. Kylkiasento kun on käytössä tajuttoman potilaan kanssa käyttäisin termiä sivuasento.

Kerran joku puhui minulle syöttömontusta, jossa käännös oli suorastaan negatiivinen.

around the horn = lämmitelyheitot (ei sillä muuta tarkoitusta ole...)
switch hitter = molempikätinen lyöjä (täähän on ihan suoraan käännettävissä... "Mikko on sellainen molempikätinen lyöjä" )
backstop = turvaverkko/turva-aita/taustaverkko/tausta-aita?

Tässä nyt haettiin lyhyttä, suuhun sopivaa termiä ao. sanoille.
Around the horn -heiton heittää yleensä sieppari, kun lyöjä on palanut kotipesälle EIKÄ kentällä ole juoksijoita alle kahden palon tilanteessa. Eli esim. sieppari heittää pallon kolmoselle, josta kolmosvahti sitten polttajalle, tämä taas kakkosvahdille (tai toisinpäin), jonka jälkeen pallo toimitetaan taas kolmosvahdin kautta syöttäjälle. (Lämmittelyheitot ovat lähinnä syöttäjän alaa, vuoronvaihdon yhteydessä syöttäjä saa lämmittää kättään heittämällä kahdeksan (tai viisi) syöttöä ennen kuin lyöjä asettuu lyömään. Viimeisen ao. syötön jälkeen sieppari lämmittelee kerran heittoa kakkoselle.)
Switch hitter on toki molempikätinen lyöjä, mutta nyt haen - niinkuin sanoin - lyhyttä ja ytimekästä termiä. Syöttäjästä, joka osaa heittää sekä oikealla että vasemmalla kädellä käytetään taas termiä ambidextrous.
Backstop - turvaverkko on kohtuu hyvä.
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Tosiaan, on niin kiivasta keskustelua kymmenien nimimerkkien kesken, että järkevää hajauttaa useampaan ketjuun.
 

BaronFIN

Jäsen
Tosiaan, on niin kiivasta keskustelua kymmenien nimimerkkien kesken, että järkevää hajauttaa useampaan ketjuun.
Tästä on ihan turha lässyttää, mutta itse seuraan MLB:n loppuhuipennuksen ainoastaan tämän ketjun kautta vaikka en keskusteluun osallistukaan. Olen äimän käkenä kuinka hienoja kirjoittajia täältä löytyy. Hienoa seurata keskustelua. Itse en ole lajin intohimoinen seuraaja, että minulla riittäisi rahkeet osallistua keskusteluun ja pelien analysoimiseen saatika ennustamiseen kun en pysty lonkalta nimeämään yhtäkään aktiivipelaajaa (tähän läjä hymiöitä). Nykyisistä loppuhuipennuksen joukkueista tunnistan Indiansin Pallo hukassa -elokuvan kautta ja Cubskin voitti mestaruuden Paluu tulevaisuuteen II elokuvassa. Ja Dodgers on minun silmissäni newyorkilainen joukkue koska sellaisena sen muistan Babe Ruth elokuvista. Meitä on moneen junaan lähtijöitä ja osa ei edes selviä asemalle.

Mutta silti baseball >>>>> pesäpallo, anyday.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Käännöksenä bullpenille? Sehän on ihan kohtuullisen messevä ratkaisu. Montusta kummulle.

Eikun hän tarkoitti nimenomaan kumpua - mound => monttu. Bullpenin voisi kääntää vaikka karsinaksi.
 

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Eikun hän tarkoitti nimenomaan kumpua - mound => monttu.

Niin justiinsa, tätä vähän ajattelinkin, kun puhuit "negatiivisesta" käännöksestä. No, kuvitellaanpa tilanne, jossa joku on baseball-ottelussa ensimmäistä kertaa. Ottelu on alkamassa, ja baseballia tunteva seuralainen kertoo tälle ensikertalaiselle, että "nyt tuo syöttäjä menee tonne monttuun".

Kyllähän siinä saattaisi luulla olevansa jossain Tervasaaren kesäteatterin Monty Python -mukaelmassa eikä urheilutapahtumassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös