Maastohiihtokausi 2020–2021

  • 66 856
  • 429

Tupu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Hieno kisa oli miesten viiskymppiä! Oikeastaan ainut asia, mikä himmentää tällaisen hiihdon loistoa on se, että kalustolla tehdään tällaisella kelillä ihan järkyttäviä eroja. Hakola mm. sanoi, että kun Iivo ohitti, niin ei ollut mitään saumoja pysyä alamäkipätkällä perässä, kun Iivolla oli niin tautinen kapula. Toiseksi esimerkiksi voi ottaa vaikka Kari Variksen suorituksen: lauantaina hävisi omilla suksillaan viestissä osuuden nopeimmalle, eli Markus Vuorelalle, kympillä yli kaksi minuuttia, mutta eiliseksi oli saanut lainaan Perttu Hyvärisen sukset, joilla sitten pesi samaisen Vuorelan yli kuudella minuutilla! Uskallan väittää, että jos Iivo olisi hiihtänyt eilen samoilla suksilla, joilla Varis hiihti lauantaina, niin olisi joutunut tosissaan kamppailemaan kisan voittaakseen. Veikkaan, että minuutin per 10km olisi hävinnyt pelkästään suksella. Moni vähemmän hiihtävä katsoja ei ymmärrä kuinka suuressa roolissa kalusto hiihdossa varsinkin hitailla keleillä on. Sääliksi käy jotain tavallista kansallisen tason hiihtäjää, jolta ei vaan suksipakastaan löydy kilpailukykyistä kalustoa.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Sääliksi käy jotain tavallista kansallisen tason hiihtäjää, jolta ei vaan suksipakastaan löydy kilpailukykyistä kalustoa.

Sanoihan suomen päävalmentaja MM-kisoissa, että Suomi sai kalustosta miesten parisprintissä useamman sekunnin edun heikompiin suksiin per kierros. Eli kyllä tuo ero merkittävä on myös kansainvälisissä kisoissa.

Vegard Ulvanghan sanoi, että MM-kisoja pitäisi hiihtää aiemmin talvella, jotta olosuhteet eivät olisi niin haastavat huollolle. Nythän kalustoerot vain lisäävät eroja ja esim. USA ei naisten puolella saanut kilpailukykyistä kalustoa alle koko kisojen aikana.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Vegard Ulvanghan sanoi, että MM-kisoja pitäisi hiihtää aiemmin talvella, jotta olosuhteet eivät olisi niin haastavat huollolle.
Tässä vain on yksi asian mahdottomaksi tekevä pointti: alppi- ja ampumahiihdon MM-kilpailut pidetään pääsääntöisesti helmikuun puolivälissä. Tammikuulle MM-kisoja ei oikein voi laittaa, koska ne tulisivat karmean aikaisin ja kautta vedettäisiin vielä kaksi kuukautta päätavoitteen jälkeen. Mäkihypyssä varsinkin tapahtuisi suurkisojen inflaatio, kun Mäkiviikko ja MM-kisat olisivat parin viikon välillä toisistaan.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Harmitti kyllä Joel Ikosen puolesta, kun katkesi lopussa ja Kankaanpään vääräleuka nousi ohi pronssille. Olisi varmasti mitali merkinnyt pikkuisen enemmän Ikoselle (vieläpä ensimmäinen henkilökohtainen) kuin moninkertaiselle SM-kultamitalistille. Mutta ei tuolla tietenkään mitään sympatiamitaleita jaeta ja toisaalta Hakola näytti taas sen, millä tavalla tiukat paikat käännetään omaksi eduksi.
Minusta tuo oli vain hyvää oppia nuorelle hiihtäjälle (hiihtäjäksi nuorelle). Toivottavasti saa tästä intoa treenata vielä vähän kovempaa, koska se vaaditaan jos haluaa tässä maassa pärjätä noita KV areenoilla hiihtäviä vastaan. Se steppi vain on otettava kuten Mononen sen aikanaan otti, että uskalsi lähteä painamaan tosissaan ja uskoa itseensä. Potentiaalia kyllä on. Ikosen kohdalla käynyt vähän sama kuin niin monen muunkin ns. lupaavan kohdalla, että se viimeinen askel jää, usein resurssien puutteen takia, ottamatta.
 

Glove

Jäsen

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Tässä vain on yksi asian mahdottomaksi tekevä pointti: alppi- ja ampumahiihdon MM-kilpailut pidetään pääsääntöisesti helmikuun puolivälissä. Tammikuulle MM-kisoja ei oikein voi laittaa, koska ne tulisivat karmean aikaisin ja kautta vedettäisiin vielä kaksi kuukautta päätavoitteen jälkeen. Mäkihypyssä varsinkin tapahtuisi suurkisojen inflaatio, kun Mäkiviikko ja MM-kisat olisivat parin viikon välillä toisistaan.

Toinen asia, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia täällä pohjoismaissa, että vielä näin ns. ilmastonmuutoksen aikaankin saattaa tammi-helmikuun vaihteessa pakkasta olla hyvinkin reippaasti ja kisoja jouduttaisiin siirtämään tai jopa perumaan kokonaan.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Mitä mieltä olette ruotsalaisten naishiihtäjien avautumisesta naisten hiihtomatkojen suhteen? Pitäisikö naisilla olla samat matkat kuin miehillä?


Ihan on kaiketi kaikki hengissä selvinneet nykyiselläkin mallilla.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Björn Dählie ehdottaa perinteisen hiihdon hylkäämistä kokonaan kv-hiihdon pelastamiseksi. Siis pelastamiseksi norjalaisten ylivoimalta. Perusteluina mm. lajin kustannusten lasku vaadittavan voiteluosaamisen ja -resurssien vähentyessä.

Ehdotus muiden joukossa ja tulee henkilöltä jota kuunnellaan, mutta tämä ei edelleenkään tasaa muita resurssieroja riittävästi.

 

Sambody

Jäsen
Kyllä kuulostaisi hyvältä lopettaa huipputasolla perinteisen hiihdot. Vähemmän välineitä, voiteita ja tuomareita tarkkailemassa tekniikkavirheitä. Lisäksi pertsalla se peesihyöty on yleensä merkittävämpi ja tietyssä olosuhteessa lähes ylivoimainen. Samalla saisi kuopattua skiathlonin. Siihen ihan vain normi 30km matka takaisin niin voivat sen pistää lykkimään yhteislähtönä ja saataisiin se 50km väliaikalähdöksi. Toki nykyään nopeammassa kelissä vapaalla 50km meinaa jäädä lyhkäseksi miehille joten melkein sitäkin täytyisi sitten pidentää niin kuin Magnar Dalen ehdottotti aiemmin. Norjasta kajahtaa ihan minun korvia hiveleviä uudistus ehdotuksia näköjään tänä vuonna. Ei myöskään ihan paska idea nuo naisten matkojen pidentämiset. Varsinkin se skiathlonin 15km matka tuntuu jotenkin vitsiltä(helppo sanoa kun ei ole itse hiihtämässä).
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Norjalla ei maana ole yhtään mitään intressiä lopettaa perinteisen hiihtoa, päinvastoin. Klassikot perinteisellä (eikä niitä edes voi järjestää vapaalla), vahva pertsan perinne edelleen jne. Dählien yksityisajattelua. On toki oikeassa siinä, että hiihdosta on tullut erittäin kallis laji.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ja varmaan olisi taas vähän se sama kuin skiathlonissa, eli vaara olympiamatkojen menetyksestä jos kaikki hiihdettäisiin samalla tyylillä.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mitä mieltä olette ruotsalaisten naishiihtäjien avautumisesta naisten hiihtomatkojen suhteen? Pitäisikö naisilla olla samat matkat kuin miehillä?

Tästä oli jotain juttua jo hieman aiemmin, olisiko viimetalvena. Joku kestävyysurheilun asiantuntija sitä sanoi, että fyysinen suorituskyky ei ole peruste naisten lyhyemmille matkoille; naisten fyysinen kapasiteetti kestää pitkät matkat on oleellisilta osin yhtä hyvä kuin miestenkin. Muissa kestävyyslajeissa naisilla on pääosin samat matkat kuin miehillä. Esim. olympialaisissa kestävyysjuoksut ja triathlon ovat saman mittaisia.

Sen sijaan tässä pitäisi miettiä, onko tämä muista syistä, esim. kilpailullisista tai urheilullisista syistä perusteltua. Kasvavatko erot urheilijoiden välillä jo kohtuuttomiksi, jos matkoja pidennetään? Esim. naisten viestin luonne muuttuisi radikaalisti jos hiihdettäisiin kymppiä, ja kilpailun yllätyksellisyys ehkä vähenisi.

Pitää huomioida että jo nyt naisten hiihdossa absoluuttisen huipun ja keskikastin välinen tasoero on suurempi kuin miehillä. Lisäksi tietysti naiset ovat tähän saakka keskittäneet harjoittelunsa siihen että suorituskyky on parhaimmillaan siinä 10-15km matkalla.

Minun puolestani olisi ihan ok että matkat ovat saman mittaisia. Mutta samalla ehkä uudistaisin koko matkavalikoimaa. Rohkeasti vaan vaihtelevia kisoja maailmancup-viikonloppuun. Ymmärrän että tietyillä matkoilla on arvokisa- tai olympiastatus ja ne ovat ne painottuvat. Mutta olisi virkistävää että maailmancup-viikonloppuna hiihdettäisiin välillä vaikka 20km tai 30km kilpailua. Tai 5km väliaikalähtöä kuten naiset ennenvanhaa.
Nyt tuntuu että joka viikonloppu on sama kuvio; sprintti ja 10/15km yhteislähtö tai väliaika.
 
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights
Mitä mieltä olette ruotsalaisten naishiihtäjien avautumisesta naisten hiihtomatkojen suhteen? Pitäisikö naisilla olla samat matkat kuin miehillä?


Ilman muuta pitäisi kaikki hiihtomatkat olla yhtä pitkiä molemmille sukupuolille. Sehän ei tarkoita, että matkoja tarvitsee pidentää tai lyhentää, ainoastaan yhdenmukaistaa. Miehetkin voivat hiihtää välillä lyhyemmän sprintin tai kolmekymppiä, naiset pidemmän sprintin tai viisikymppiä. Hiihtäväthän naiset pitkissä massahiihdoissakin samoja matkoja kuin miehet. Ennemmin tai myöhemmin matkat tulevat olemaan samoja.

Yleisurheilu on tässä hyvä verrokki. Hiihdon tavoin se on perinteinen ja melko konservatiivinen yksilölaji. Pikku hiljaa vuosien varrella kaikki yu-lajit on yhdenmukaistettu miehille ja naisille. Enää ainoastaan eripituiset pika-aidat ja moniottelut ovat jäänteinä menneisyydestä.

Perinteistä hiihtotapaa en poistaisi. Norjan ylivaltaa se ei muuttaisi mihinkään suuntaan, ei ainakaan heikentäisi. Useat pohjolan ulkopuolisetkin maastohiihtäjät ovat yhtä hyviä tai parempia perinteisellä hiihtotavalla. Näissä maissa vapaan tyylin paremmin hallitsevat hiihtourheilijat panostavat usein mm. ampumahiihtoon, jossa voi kilpailla vain sillä tyylillä ja joka on mm. Keski-Euroopassa muodostunut hiihtoa merkittävämmäksi lajiksi. Hiihto voi yhä vetää puoleensa niitä, joille perinteinen tyyli soveltuu paremmin. Mikäli perinteinen tyyli poistettaisiin, hiihto menettäisi entistä enemmän harrastajia ja jalansijaa muille talvilajeille ja Norjan ylivalta todennäköisesti korostuisi entistäkin selvemmin.
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes

Iltalehdelläkin hieman pohdintaa hiihdon tulevaisuudesta.

Itse olin vielä melko hiljattainkin massalähtöjä vastaan ja väliaikalähtöjen puolella, mutta kyllä mielipide on kääntynyt noiden massalähtöjen puolelle. Katselin viikonloppuna SM-kisojen 50km väliaikalähtöä lajia seuraamattoman henkilön kanssa ja hänen mielestään oli todella vaikeaa pysyä mukana sijoituksissa. Vaikka meille hiihtoa edes hieman seuranneille tuo on todella simppeliä ymmärtää miten väliaikalähtö toimii, niin pitää ajatella sitä massaa mitä yritetään tavoitella lajin ääreen. Melko nopeasti sieltä TV:n ääreltä varmaan poistutaan jos ei pääse tunnelmaan ja sijoituksiin mukaan.

Sekaviesteille ainakin minulta peukku, toisi ihan mukavaa mielenkiintoa vaikkakin Norja olisi edelleen täysin ylivoimainen.

Parisprintti on mielestäni aivan loistava lajimuoto, joka haastaa monipuolisesti urheilijoita, vaikka ehkä onkin enemmän kestävyyspainoitteinen. Se on katsojaystävällinen ja jännittävä kilpailu.

Sprintteihin kaipailisin jotain uusia testejä. Klaebo on miesten puolella niin ylivoimainen että meinaavat olla hieman tylsiä, toki se kertoo vain kaverin ylivoimasta ja eipä sen takia siihen mitään kepulikonsteja kannata keksiä. Joskus käynyt mielessä että miten perinteisen sprintti muuttuisi jos jokainen hiihtäisi koko matkan omalla urallaan. Ainakaan peesistä ei olisi hyötyä, joten ei voisi niin paljon taktikoida.

Perinteinen tyyli pitäisi kyllä ehdottomasti säilyttää ja naisten samoille matkoille ehdoton kyllä.

Mitä olette mieltä kilpailuiden määrästä, onko niitä liikaa?
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Björn Dählie täräytti suomalaisittain kauhistuttavan idean maastohiihdon pelastamiseksi – ”Saamme kilpailun takaisin” Björn Dählie täräytti suomalaisittain kauhistuttavan idean maastohiihdon pelastamiseksi – ”Saamme kilpailun takaisin”

IS oli myös tarttunut tuohon. Minusta tuo Dählien idea olisi hyvä, maastohiihtoon tarvitaan enemmän maita huipulle. Nythän laji on näivettymässä ja palkintorahat ovat pudonneet selvästi huippuvuosista.

Perinteisellä tyylillä kaluston erot korostuvat liikaa ja Keski-Euroopassa hiihdetään lähinnä vain vapaata. Esim kevään MM-kisoissa olosuhde on usein huollolle haastava ja tämä vain lisää ison resurssin maiden etua. Toinen vaihtoehto olisi se, että isojen maiden huolto auttaisi pienempiä maita ja voitelisi suksia muillekin. Näin voitaisiin saada tasattua kaluston eroja. Nykyään kisoja ratkaistaan huoltorekassa, kuten Hakolakin ennen MM-kisoja sanoi.
 

Fordél

Jäsen
Kuka muuten vastaa suksien voitelusta näissä SM-kisoissa? Maajoukkueen huontotiimiä tuolla ei varmaan ole, mutta onko suksimerkeillä omia huoltotiimejä merkkien huippuhiihtäjille vai hoitavatko seurat huoltoa?
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Saataisiin Norjalaiset pois maastohiihdosta, niin johan kiinnostus hiihtoa kohtaan kasvaisi ja olisi enemmän jännitettävää.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Siihen ihan vain normi 30km matka takaisin niin voivat sen pistää lykkimään yhteislähtönä ja saataisiin se 50km väliaikalähdöksi. Toki nykyään nopeammassa kelissä vapaalla 50km meinaa jäädä lyhkäseksi miehille joten melkein sitäkin täytyisi sitten pidentää niin kuin Magnar Dalen ehdottotti aiemmin.

Samoilla linjoilla olen minäkin, että kyllä miesten pisin hiihtomatka tulee kestää reilusti yli kaksi tuntia, reitistä tai olosuhteista riippumatta. Jos se tarkoittaa, että matkaa pitää pidentää esim. 60 km:iin, niin siitä vaan. ja nimenomaan väliaikalähdöllä.

Itse olin vielä melko hiljattainkin massalähtöjä vastaan ja väliaikalähtöjen puolella, mutta kyllä mielipide on kääntynyt noiden massalähtöjen puolelle. Katselin viikonloppuna SM-kisojen 50km väliaikalähtöä lajia seuraamattoman henkilön kanssa ja hänen mielestään oli todella vaikeaa pysyä mukana sijoituksissa. Vaikka meille hiihtoa edes hieman seuranneille tuo on todella simppeliä ymmärtää miten väliaikalähtö toimii, niin pitää ajatella sitä massaa mitä yritetään tavoitella lajin ääreen. Melko nopeasti sieltä TV:n ääreltä varmaan poistutaan jos ei pääse tunnelmaan ja sijoituksiin mukaan.

Ymmärrän toki, jos on tottumaton hiihdon seuraaja, että väliaikalähdöt, varsinkin pidemmillä matkoilla, voivat olla hankalia seurattavia. Tämä on ihan ymmärrettävää. Valitettavasti hiihdon seuraajat tuolla pohjoismaiden ulkopuolella ovat pääasiassa, jos rumasti sanotaan, yksinkertaisia, etteivät ymmärrä mitään väliaikalähtöisestä kilpailusta. Eikä sillä ole väliä siellä ovatko ensimmäistä tai sadatta kertaa seuraamassa hiihtoa.

Olen monesti tälläkin palstalla sanonut, että Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 oli mielestäni täydellinen maastohiihdon arvokisaohjelma: sprintti, vanhan ajan kaksiosainen takaa-ajo, yksi yhteislähtö ja pitkät matkat väliaikalähdöllä.

Tämänlaisen ohjelman haluaisin vielä joskus arvokisoissa nähdä, tietysti parisprintti ja viesti tähän mukaan vielä.
 

Byvajet

Jäsen
Minusta tuo Dählien idea olisi hyvä, maastohiihtoon tarvitaan enemmän maita huipulle.

En usko, että perinteisen hylkääminen auttaisi juuri mitään, koska ongelma on lajin pienuus eivätkä hiihtotavat. Keski-Euroopassa ei ole massaa, joten ei tule huippujakaan. Eikä sitä massaa ole Suomessakaan. Laji rappioituu nopeasti.

Perinteisen hävittäminen kilpailuista saattaisi hävittää sen myös harrasteladuilta. Sen jälkeen kynnys hiihdon harrastamiseen kasvaisi merkittävästi, koska perinteinen on ikään kuin kävelyn jatke, kun taas vapaa vaatii tasapainoa, tekniikkaa ja hyvää kuntoa. Suomessakin on paljon säännöllisesti hiihtäviä, joilla ei ole minkäänlaisia eväitä hiihtää vapaata, koska kunto ei riitä.

Hiihtokulttuurin vaalimiselle perinteinen on ensiarvoisen tärkeää, koska kynnys aloittaa hiihto vapaalla on aivan liian korkea.

Harmittavinta perinteisestä luopumisessa olisi kuitenkin voitelun merkityksen katoaminen. Ampumahiihto on mielenkiintoista nimenomaan siksi, että siinä tapahtuu yllätyksiä. Maastohiihto on jo valmiiksi tylsää seurattavaa, ja jos siitä viedään vielä voitelun onnistumiseen tai epäonnistumiseen liittyvät muuttujat pois, niin se muuttuu entistä tylsemmäksi.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Olen monesti tälläkin palstalla sanonut, että Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 oli mielestäni täydellinen maastohiihdon arvokisaohjelma: sprintti, vanhan ajan kaksiosainen takaa-ajo, yksi yhteislähtö ja pitkät matkat väliaikalähdöllä.

Tämänlaisen ohjelman haluaisin vielä joskus arvokisoissa nähdä, tietysti parisprintti ja viesti tähän mukaan vielä.

Aikalailla samaa mieltä tästä, joskin mm-kisoihin kuusi hiihtolajia on liikaa, koska ohjelmaan ei ilman kisojen pidentämistä yksinkertaisesti mahdu vielä yhtä lisälajia ainakin jos trendi jatkuu lajissa samanlaisena eli että "kaikki" hiihtävät kaikki lajit. Olympialaisissa, jossa ohjelma on väljempi, tuo kyllä vielä menisi.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Aikalailla samaa mieltä tästä, joskin mm-kisoihin kuusi hiihtolajia on liikaa, koska ohjelmaan ei ilman kisojen pidentämistä yksinkertaisesti mahdu vielä yhtä lisälajia ainakin jos trendi jatkuu lajissa samanlaisena eli että "kaikki" hiihtävät kaikki lajit. Olympialaisissa, jossa ohjelma on väljempi, tuo kyllä vielä menisi.

Joo, onhan se noinkin tänä päivänä. Tuolloinhan taisivat sprinttiin osallistuneet suurimmaksi osaksi olleet "erikoistuneita" siihen lajiin. eikä heitä juurikaan nähty normaalimatkoilla. Nythän kaikki hiihtävät kaikkia matkoja, näin karkeasti sanoen.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mitä mieltä olette ruotsalaisten naishiihtäjien avautumisesta naisten hiihtomatkojen suhteen? Pitäisikö naisilla olla samat matkat kuin miehillä?



Viesti pitäisi muuttaa muotoon 4x7,5 km ja yhdistelmäkisa (jos nyt on mukana jatkossa) muotoon 10 km +10 km. Vitonen varsinkin vapaalla on nykynaisille ja -kalustolle liian lyhyt matka, ja naisten yhdistelmäkisan matkaero miesten vastaavaan verrattuna on kyllä liian iso, puhutaan ihan erityyppisestä suorituksesta.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kysymys vielä tyhmältä viisaammille. Kun Ski Classics-sarjassa saa siis hiihtää pelkkää tasatyöntöä koko matkan, niin mikä järki tuossa on? Jos lykit esim. sen 100 km tasuria, niin sehän kuormittaa ylävartaloa ihan turkasen paljon, miten hyvin noilla kestää paikat tuollaista rääkkiä ja miksi yleensäkään ovat alkaneet tuohon? Eikö tietynlainen tasapaino kehonosien kuormituksen välillä ole juuri se hiihdon hienous... Tuossa tasurikiihkossa katoaa ainakin omasta mielestä kokonaan se ydinajatus.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös