Maastohiihtokausi 2012-13

  • 71 632
  • 428

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
En tiedä faktuaalisesti miten muissa maissa harjoitellaan, mutta epäilen vahvasti että sitä kovin paljoa harjoiteltaisiin. Jos kisoja on noin kolme kertaa vuodessa ei siihen kannata erikseen panostaa kun joka tapauksessa harjoitellaan molempia tyylejä...

Niin...

toki tärkein juttu pohdinnassasi on se, että mikäli pitää paikkansa, menee samalla pohja suomalaisten selittelyiltä tämän päivän kisan jälkeen.

Suomalaisethan selittelivät hyvin laveasti, miten "lihaksisto ei tottunut hiihtotyylin muuttumiseen" etc.
Hyvin näytti kulkevan kärkitykeillä riippumatta siitä, harjoittelivatko enemmän vai vähemmän.

Haluan muuten korostaa, ettei itseäni niinkään haittaa se, jos jäädään jälkeen kilpakumppaneista: minkäs teet, jos vihulaiset ovat vaan niin perkeleen paljon kovempia.

Ei, itseäni ketuttaa tämä suomalaiseen talviurheiluunkin pesiytynyt hirvittävä selittely ja tekosyiden löytäminen.
Mäkihyppy toimii tästä erinomaisena esimerkkinä. Itsekin maallikkona ja lajia silloin tällöin seuraavana uskoin kyllä, kun kerrottiin, että rahaa ei ole --> siksi ei leiritystä --> siksi ei menestystä --> koska rahoitus.

Nyt on kuitenkin mm. IS Veikkaajan varsin ansiokkaassa mäkihyppy-artikkelissa tuotu esille ihan datan ja harjoitustulosten avulla, että ihan perustavanlaatuiset harjoitteet on jätetty tekemättä. Tämä ei tietenkään ole koko syy romahdukseen, mutta antaa syytä pohdintaan.
 

baxxter

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Suksien voitelu sai taas huonoa palautetta naisilta. Roponen antoi suorat kommentit perinteisen osuuden huonosta pidosta ja Niskanenkin aika selkeästi moitti vapaan osuuden suksen luistoa. Eipä ole rekasta ollut pelastajaksi. Saa nähdä mikä soppa tästä vielä syntyy, kun yhdet liekit on vasta vaivoin saatu sammutettua ja lisää on roihahtamassa.

Minusta vaikutti siltä että haastattelija tarjosi syyksi huono suksea ja Roponen tarttui valmiiseen selitykseen. "No jos kerran tv:ssäkin näkyi niin oli ne sitten huonot" tai jotain sinnepäin. Toki itselläni ei 100% keskittyminen tv:n kuuntelemiseen ollut, että saattoi jotain mennä ohikin.
Roposella on tainnut muistaakseni jo vuosikaudet olla kroonisesti huonot sukset, pari vuotta sitten ne olivat väärän merkkiset ja sitten kun merkki saatiin kuntoon niin joko oma kunto huononi tai muut kehittyivät niin paljon ettei ero kärkeen kaventunut.
 
Täytyy sanoa, että tämä nykyinen arvokisaohjelma hiihtolajien osalta on kyllä niin syvältä kuin vain voi olla. Laskee kiinnostusta kotikatsomoissa (tai ainakin täällä) ihan älyttömästi. Enkä nyt sano, etteikö suomalaisten romahtaminen lajissa kuin lajissa ainakaan nostaisi kiinnostusta, mutta se nyt ei ole pointtina tässä.

Maastohiihdon puolella on kaksi sprinttikisaa (yksilö- ja parikisa), yhdistelmäkisa, kuninkuusmatka (miehillä 50 ja naisilla 30) yhteislähdöllä, yksi kisa väliaikalähdöllä ja viestit. Tähän on tultu, että hiihdossa nähdään yksi "tavallinen" väliaikalähtökilpailu. Lainausmerkit siksi, että eihän se ole enää mikään tavallinen kun noin harvoin kisataan arvokisatasolla. Vanha kunnon takaa-ajokin on pilattu tuolla yhdistelmäkisalla kaiken maailman varikkokäynneillä sävytettyinä. Tai siis eihän mitään takaa-ajokisaa enää olekaan. Sen lisäksi, että tämä yhdistelmäkisa on ihan älytön eikä siitä ainakaan kukaan hiihdon parissa toimiva urheilija tai valmentaja pidä, niin silti on pitänyt keksiä vielä ohjelman täytteeksi tuollainen parisprintti. Mitä helvettiä? Sprinttihiihto on tullut ohjelmaan jäädäkseen eikä siinä mitään, mutta miksi tuollainen kahden urheilijan joukkuekisa? Siitäkään ei taida kukaan urheilijoista pitää. Mielummin sitten sprinttikisat molemmilla tyyleillä tai vuorovuosina kuin tuollainen täysin muovinen parisprintti. Miesten 50 kilsan, tai naisten 30, yhteislähtökisan nerokkuudesta en edes aloita.

Mäkihypyn puolella kahden joukkuekisan kuningasajatuksesta on päästy eroon, vai onko sittenkään? No ei, sillä nyt on kaikessa viisaudessa päätetty kilpailla sekajoukkuein. Eli siis kaksi naista ja kaksi miestä samassa joukkuessa. Mahtava ajatus ja kiinnostaa varmasti hiihtokansaa! Onneksi sentään yhdistetyn puolella on kaksi joukkuekisaa, niin ei lopu kisat kesken.
 

Eager

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Eagles, HPK ja Barça
Farssi ja farssi. Tuntuu taas vähän siltä, että suomalainen urheiluyleisö (ja media) on rakentanut ne omat epärealistiset odotuksensa ja kun nämä eivät täyty, niin tartutaan kurjuuden maksimoimiseksi ja syntipukkien löytämiseksi kaikkeen mahdolliseen. Ihan kuin olisin kuullut nämä samat lorut joskus aiemminkin… Niin ja vielä ne vitun norjalaisetkin menestyvät. Voi että…

En ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä penkkiurheilijoiden älämölöä näistä urheilijoiden "selittelyistä", jotka tuntuvat olevan osalle kuin punainen vaate. Tuntuu, että oikein hakemalla haetaan sieltä rivien väleistä niitä paikkoja iskeä tuollekin ne jauhot suuhun ja päästä toteamaan kuinka ei tuolla menolla kesää tule. Mutta joo kyllähän se pitäisi jokaisen laittaa haastattelussa leuka rintaan, nöyrä anteeksi pyyntö koko Suomen kansalle kun mitalikahveja ei tullutkaan ja kohti uusia pettymyksiä, vielä jos saa kyyneleen tirautettua, niin Vuoden urheilija -gaalassa voisi jonkin Kunniakkain luuseri -pystin ojentaa... Kaikista pahimpiahan ovat nämä ylimieliset kusipäät, jotka uskaltavat odottaa itseltään jotain ja asettavat jopa ihan tulostavoitteita itselleen sen gliffan ja ihanan "lähden tekemään parhaani ja katson mihin se riittää" jargonin sijaan. Hui kamalaa! Sitten kun nämä eivät täytykään, niin auta armias sitä kivityksen ja mussutuksen määrää. Välillä tuntuu, että näitä epäonnistumisia oikein toivotaan kun se on ikävä ja epäsuomalainen tyyppi noin muuten. Puoliksi norjalainen. Siis helvetti. Taustalla hirveä henkinen ja fyysinen panostus, jonka seurauksena usko, että voin pärjätä ja kun näin ei käykään ja välittömästi kisan jälkeen siellä on joku näppärä ja mielestään viisas toimittaja työntämässä mikkiä kitalakeen päivänpolttavine kysymyksineen, jotka vielä saattavat olla oikein mukavasti johdattelevia "suksi ei näyttänyt toimivan" jne. niin kaipa siinä pettynyt ja turhautunut urheilija voi laukoa sitä sun tätä. Varsinkin mikäli pettymys on edes osin johtunut jostain surkeasta välineestä tms.

Mikäs selitys tuo harjoittelujuttu mukamas on? Nämähän vain toteavat, ettei tuota ole treenattu tarpeeksi/ollenkaan, jonka vuoksi se meno näytti juurikin tuolta? Myönsivät mielestäni vain oman virheensä/puutteensa kisoihin valmistautumisessa. Tai tukkoisuus? Eikö tuokin nyt ole vain toteamus, etten saanut tämän parempaa irti. En vain välttämättä osaa sanoa, mistä se johtuu. Vai? Luulisi sen urheilijan nyt tuntevan oman kehonsa sivusta seuraajaa paremmin. Tämä nyt alle viiva aika hyvin tätä, että mikäli haluaa nähdä suomalaisurheilijoiden "itkeä vai nauraa tason selittelyä" aivan kaikessa, niin sitä aivan varmasti myös näkee.

Mitä muuten luulet, löytyisiköhän näitä samanlaisia toteamuksia muidenkin maiden urheilijoilta, vai onko tämä vain ja ainoastaan suomalaisten juttu? Tai no kaikkihan sen tietävät, että ainoastaan suomalaiset selittelevät ja alisuorittavat kisoista toiseen. Jäisivät vain suosiolla kotiin, niin päästäisiin vähemmällä…

No takaisin aiheeseen. Tuo, ettei tätä pursuitin vai mikä skiathlon nyt viralliselta nimeltään onkaan, hiihtotavan vaihtumista oltu suuremmin treenailtu oli selvä valmennuksellinen moka, mistä toivon mukaan otetaan opiksi Sotshia ajatellen. Eipä tosin Kallakaan sen terävämmältä heti siinä vaihdon jälkeisessä nousussa näyttänyt… Norjalaiset sen sijaan olivat selvästi nähneet tuossa sen paikan iskeä ja tulosta syntyi.

Itsekin odottelin vähän kovempaa panosta ja parempia tuloksia kuin on toistaiseksi nähty, myönnettäköön, mutta kyllähän Suomella on asettaa kaikesta huolimatta Norjan jälkeen toiseksi kovin ja laajin naisten maajoukkue tuonne. Kertoo, että paljon on tehty oikein, eikä vain yksittäisten urheilijoiden ja valmentajien taholla, vaan laajan rintaman voimin. Se, että ne uudet Kuituset ja Saariset antavat odotuttaa itseään on toki ikävää ja näkyy siinä ilmeisesti sitten kaiken hyvän ja luokattoman väliltä ratkaisevassa mitalien määrässä, mutta en nyt siltikään nihkeilisi aivan noin. Ei kai näistä kisoista mitään mahdotonta mitalisadetta kukaan tosissaan odottanut?

Miesten puolella homma onkin sitten jo huolestuttava kun kaikki olisi Heikkisen Matin pöljän päivän varassa ja loppu porukka hiihtelee joukon jatkona tavoitteenaan maaliin pääsy. Lisäksi kun niitä nuoria nousevia kykyjäkään ei mitenkään mahdottomasti ole näköpiirissä, niin mietityttää…

Kyllösen Annen kuntohuippu näyttäisi vähän jääneen jo taakse, mikä pikkasen sekoittaa tätä viestijoukkueen pakkaa sillä Niskasen Kerttu olisi vuorostaan mukavassa iskussa ja selvässä nousukunnossa. Mikäli nyt vapaan kympillä tulisi kovia onnistumisia ja lisää tarjokkaita kahdelle viimeiselle osuudelle, niin Lähteenmäki voitaisiin siirtää perinteiselle ja… No eiköhän Dalen vedä konservatiivista linjaa, ilman rohkeita mooveja, mutta kassellaan. Lähteenmäen luulisi nyt viimeistään sinetöineen sen viestipaikkansa, enkä näe järkeä tämän ylikuormittamisessa parisprintti-valinnan jälkeen enää vapaan kympillä. Sen sijaan odottelen mielenkiinnolla otatusta Roposen, Mäkäräisen ja ainakin Davosin perusteella nousukuntoisen Sarasoja-Liljan kesken. Kristaa voi sitten pyöritellä vapaan ja perinteisen välillä riippuen nyt miten tällä kolmikolla tuo kisa sujuu.

Huomenna tai no tänään mennään sitten parisprinttien voimin. Itse kyllä tykkään näistä, sillä ovat usein mukavan sähäköitä kisoja ja kolme rypistystä tiiviiseen tahtiin ensin välierässä ja myöhemmin finaalissa vaatii mukavasti sitä kestävyyspuoltakin, mikäli vain ratana ei ole mikään kaupunkisprinttien kapea ja nousuton kouru. Kyllä tälle kisalle on mielestäni se tilaus olemassa, mitä ei vaikkapa tällä yhdistelmähiihdolla nykymuodossaan ole. Lisäksi näin saadaan pidettyä tuo perinteiseen ja vapaan kisastarttien tasapaino yllä.

Kilpailuun ilmoitettuja joukkueita voi käytä tiirailemassa FIS:n sivuilta: Naiset ja Miehet.

Naisten puolella vaikuttaisi ennakkoon neljän kaupalta: Norja, USA, Ruotsi ja Suomi. Norjalta ennakoidun mukaisesti Björgen huilaamassa, mikä avaa mahdollisuuksia muille. Ruotsilla yllättää ehkäpä vähän tuo hiihtojärjestys, mikäli noin lopulta menee. Ingemarsdotter on kuitenkin enemmän perinteisen taitaja vaikka kovassa kunnossa onkin. Eikö sitten Kallaan kiriin löydy tarpeeksi luottoa? No näin saadaan ainakin paukusta lähtien vauhtia, sillä tuskinpa Kallalla on suunnitelmissa hirveämmin peesailla. USA:n kaksikko on kyllä pelottavan tuntuinen varsinkaan kun eivät kumpikaan hiihtäneen yhdistelmäkisaa.

Miesten puolella onkin tarjolla vähän laajempi skaala potentiaalisia mitalimaita. Northug näyttäisi jatkavan kullan metsästystään ja näillä näkymin olisi tulossa ihan mielenkiintoinen uusintaotatus Jönssonin ja Kriukovin kanssa. Ranskalla olisi puolestaan kisan kulkua ajatellen mielenkiintoinen normaalimatkojen dieselkaksikko, jolle voisi kuvitella ainoaksi aseeksi tasaisen kovan vauhdin ylläpitämisen paukusta lähtien ja toivoa näiden puhtaiden sprinttereiden hyytymisiä. Kazakstanille voisi ajatella vähän samanlaista taktiikka. Hellner puolestaan pyrkinee pehmittämään Petukhovia ja Golbergiä välierästä saakka, jotta saisi rakennettua Jönssonille mahdollisimman otolliset lähtökohdat finaalin ankkuriosuudelle.

Tuo mäen sekajoukkuekisa on siinä mielessä ihan ymmärrettävää, mikäli naisten mäkihyppyä on ajatus ja halu viedä kunnolla eteenpäin sekä saada lajille näkyvyyttä, niin pitäähän näitä vain saada samaan kilpailuun miesten kanssa oli se sitten kuinka muovista ja turhaa hyvänsä. Ampumahiihdon puolellahan tämä on luonut Ruotsin kaltaisille astetta kapeamman kärjen maille omat mahdollisuutensa joukkuemitalin ottamiseen ja pikku hiljaahan kisamuoto olisi saanut ne omat kannattajansa ja hyväksyntänsä. Antaa ajan näyttää, mikä on mäkihypyn kohtalo.

edit. Huomasin vasta nyt, että siellähän oli IL:n tähtitoimittaja Santtu Silvennoinen asialla. Päässyt näemmä oikein kisamatkalle. Jos kerran urheilijoilta perään kuulutetaan tasoa, niin eipä se pahaa tekisi toimittajienkaan osalta...
 
Viimeksi muokattu:

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Parisprinttien karsintoja ei näköjään nähdä ainakaan tv:n puolella suorana, vaan tilalla tulee huippujännittävä yhdistetyn joukkuekisan mäkiosuus, kiitos H-P Hännisen. Pöljää kyllä kisajärjestäjiltäkin pistää kaksi lajia päällekkäin.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Samanlaista suhtautumista on varmaan melkein kaikilla hiihtäjillä paitsi ehkä Northugilla. Marcus Hellner haukkui kyseisen kisamuodon pystyyn Vancuverin olympialaisten jälkeen, vaikka oli juuri voittanut olympiakultaa. Kansainvälinen hiihtoliitto ei oikein tykännyt siitä, mutta kertoo jotain hiihtäjien arvostuksesta kyseistä lajia kohtaan. En tiedä faktuaalisesti miten muissa maissa harjoitellaan, mutta epäilen vahvasti että sitä kovin paljoa harjoiteltaisiin. Jos kisoja on noin kolme kertaa vuodessa ei siihen kannata erikseen panostaa kun joka tapauksessa harjoitellaan molempia tyylejä.

SM-kisoissa yms. yhdistelmähiihdon suosiota syö varmasti se, että se vaatii periaatteessa omat mononsa. Moni ei viitsi yhden kisan takia hankkia monoja vaan siellä hiihdellään tavallisilla vapaan monoilla koko kisa, eikä sekään ole kovin hedelmällistä.

Ainakin Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä hiihdetään kansallisissa mestaruuskisoissa yhdistelmähiihto. Eli siinä mielessä voisi kysyä, että miksi Suomi vetää muista maista poikkeavaa linjaa tässäkin asiassa. Ja mitä tulee tuohon muiden maiden harjoitteluun, niin ainakin Norjan entinen maajoukkuevalmentaja kertoi IS:lle norjalaisten harjoittelevan maajoukkueleireillä usein hiihtotavan vaihtoa kesken kovien harjoitusten. Suomalaisistahan kaiketi ainoastaan Saarinen ja Roponen tekevät ihan erikseen näitä skiathlon-treenejä.
 
Suosikkijoukkue
Kalpa
Huomenna tai no tänään mennään sitten parisprinttien voimin. Itse kyllä tykkään näistä, sillä ovat usein mukavan sähäköitä kisoja ja kolme rypistystä tiiviiseen tahtiin ensin välierässä ja myöhemmin finaalissa vaatii mukavasti sitä kestävyyspuoltakin, mikäli vain ratana ei ole mikään kaupunkisprinttien kapea ja nousuton kouru.


Naisten puolella vaikuttaisi ennakkoon neljän kaupalta: Norja, USA, Ruotsi ja Suomi.

Miesten puolella onkin tarjolla vähän laajempi skaala potentiaalisia mitalimaita.


edit. Huomasin vasta nyt, että siellähän oli IL:n tähtitoimittaja Santtu Silvennoinen asialla. Päässyt näemmä oikein kisamatkalle. Jos kerran urheilijoilta perään kuulutetaan tasoa, niin eipä se pahaa tekisi toimittajienkaan osalta...

Eagerilta hyvä kirjoitus jonka kanssa olen pitkälti samaa mieltä.

Suomen naisten joukkue on todella hyvällä mallilla, vaikkei toivottua menestystä ole vielä tullut. Vaikea se on voittaa Björgeniä ja kumppaneita tällä hetkellä.

Parisprintit ovat yleensä olleet jännittäviä kisoja. Ja vaikka onkin kyse "uudislajista" niin minulla ei ole mitään periaatteellista vastustusta sitä kohtaan. Lisäksi se tarjoaa sprinttereille mahdollisuuden osallistua kahteen kisaan arvokisoissa. Siinä voi vielä paikata mahdollista epäonnistumista henkilökohtaisessa kisassa, jos vaan pääsee mukaan joukkueeseen. Joillekkin pienemmille maille tämä kilpailutapa tarjoaa mahdollisuuden menestykseen jota viestissä ei voi saavuttaa joukkueen tason kapeuden takia. Sprinttereiden ja normaalimatkojen hiihtäjien välinen kamppailu on tässä laijissa kovimmillaan.

Suomen naiset joutuvat tänään kovaan kyytiin ja mitalli on taas tiukassa. Näkisin, että ennakkoarvioissa suomi on sijalla 4. Eikä myöskään sovi unohtaa Saksan joukkuetta joka voi sekoittaa pakkaa.

Miesten puolella mitallijärjestyksen veikkaaminen on vaikeampaa kuin lottoaminen.

Santtu Silvennoisen ei soisi tekevän juttuja mistään lajista, mutta sen voi välttää kun jättää iltalehden lukematta. Mutta ei sitä malta. Silvennoisen analyysi Matti Heikkisestä. Eli kultaa tulee keskiviikkona. Noh, naurattaa nuo jutut ainakin jos ei muuta.

Naurusta puheen olleen niin Jauhojärveltä tulee aina välillä legendaarisia heittoja kuten tämä lausepari eilisen kisan jälkeen:
- Kun tuolla latupartion kanssa taistelee samoista sijoista, niin ei se paljoa mieltä ylennä. Tasaisella pääsin sentään vähän eteenpäin, mutta nousuun en sitäkään.
 
Suosikkijoukkue
Kalpa
Ainakin Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä hiihdetään kansallisissa mestaruuskisoissa yhdistelmähiihto. Eli siinä mielessä voisi kysyä, että miksi Suomi vetää muista maista poikkeavaa linjaa tässäkin asiassa. Ja mitä tulee tuohon muiden maiden harjoitteluun, niin ainakin Norjan entinen maajoukkuevalmentaja kertoi IS:lle norjalaisten harjoittelevan maajoukkueleireillä usein hiihtotavan vaihtoa kesken kovien harjoitusten. Suomalaisistahan kaiketi ainoastaan Saarinen ja Roponen tekevät ihan erikseen näitä skiathlon-treenejä.

Ok. Täytyy myöntää, etten tiennyt enkä viitsinyt selvittää hiihdetäänkö muissa maissa skiathlonia. Muistaakseni Suomessa hiihdettiin ainakin pari kautta sitten yksi skiathlon, oliko se SM-kisa vai Suomen Cup, sitä en muista. Sitäkään en tiedä miksi ne on lopetettu, mutta luulisin sen liittyvän osaksi monoihin. Ja kuinka paljon yksittäinen kisa sitten vaikuttaa siihen miten pärjäät arvokisoissa? Tuskin mitään. Jos jokin vaikuttaa niin se sitten tuo norjalaistyylinen harjoittelu. Siitäkään en ollut tietoinen. Muistatko onko IS:n juttu kuinka vanha? Ironista, että suomalaisista Saarinen ja Roponen harjoittelevat suksien vaihtoa. Toisella on vapaan tekniikka ihan hukassa ja toinen on taistellut koko uransa ajan perinteisen kanssa.

edit. Ruotsiin ja Venäjään palatakseni, ei ollut hääppöistä heidän menestys eilen, vaikka yhdistelmähiihto kuuluu kansallisiin kisoihin. Miten he tekevät muun harjoittelun jää pimentoon, mutta tosiaan näyttäisi, ettei yksi tai kaksi yhdistelmäkisaa kaudessa tee autuaaksi arvokisoissa.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Usalaiset aivan ylivoimaisia sauvoitta luistelussa. Vakuuttava voitto heiltä. Kalla oli kuitenkin mukana, joten mitali Ruotsille selviö tuolla kokoonpanolla. Suomellekin aika odotettu mitali. Hienoa, että Sarasoja sai mitalin, koska hänen valintaansa kritisoitiin. Toisekseen Lähteenmäki on ollut nyt toistaiseksi kokonaisuutena tasaisin suomalaishiihtäjä ja täytti nytkin paikkansa. Hyvin hiihdetty Suomelta.

Miehissä ei mitään jakoa ja Pentsinen sähelsi taas. Se jätkä ei osaa pysyä vaikeuksista erossa. Tuossakin olisi voinut väistää. Dalenin muutaman päivän takaisin sanoin: "näitä sattuu meille enemmän kuin muille". Upeaa, ettei Northug päässyt finaaliin. En tosin sitä karsintaerää nähnyt, joten en tiedä mitä tapahtui. Finaalissa venäläisen toi loppusuoran kiri on kyllä hurjaa luokkaa. Yllätys, että kazakstanilainen voitti kanadalaisen. Ruotsin hopea odotettu mitali heille.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Lisäksi Strandvall luovutti loppusuoralla kävelyvauhtiin, vaikka mahdollisuuksia oli vielä jatkoon aikavertailun perusteella, koska "laski ettei mahdollisuuksia enää ole".

Tuli aivan kesä ja matemaatikko-Bergius mieleen.
 

Ekonyymi

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo, Blues, Honka
Naisten parisprintin pronssia avitti Norjan kompurointi. Mutta hyvä joskus näinkin päin.

Valitettavasti Suomen naisjoukkueesta kukaan 'tähdistä' ei ole huippuiskussa.

Kyllösen tahti hiipuu, Krista ei ole huippukunnossa, Saarinen on kaukana siitä, mitä joskus oli, Roposesta ei vain irtoa... Niskanen on kehittynyt ja voi jo ensi vuonna pärjätä hyvinkin. Viestimitali 4x5 km olisi kova saavutus tällä kertaa.

Miesten osalta on nöyryyttävää hiihdättää rapakuntoista Jauhojärveä.

Yhtä nöyryyttävää on hyppyyttää mäkimiehiä. Ei siitä ainakaan itsetunto kohoa, kun sijoitukset ovat aivan ynnämuita.

Pahaa vikaa on Suomen hiihdon ja mäkihyppelyn valmennuksessa. Se olisi pantava aivan uuteen asentoon ja keskitettävä huippujen osalta yksiin ja osaaviin käsiin. Nyt siellä puuhastellaan siellä sun täällä, jopa omatoimisesti.
 

baxxter

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Lisäksi Strandvall luovutti loppusuoralla kävelyvauhtiin, vaikka mahdollisuuksia oli vielä jatkoon aikavertailun perusteella, koska "laski ettei mahdollisuuksia enää ole".

Tuli aivan kesä ja matemaatikko-Bergius mieleen.

Strandvallin viimeinen osuusaika 4.07,56 , kun parhaat ajat olivat 3.30-3.32 (Northug 3.23), Strandvallin oma toinen osuus 3.36,46. 29 sekunnin aikaparannus olisi vienyt Suomen Norjan edelle (ensimmäinen putoaja) eli olisi tarvittu noin 3.38 osuusaika Strandvallilta. Valitettavasti en nopealla etsinnällä löynnyt jatkoon päässeiden välieräaikoja mutta voisin kuvitella etteivät erot kovin suuret olleet.

Voi toki olla ette Strandvallilla olisi enää ollut kapasiteettia hiihtää noin kovaa mutta periksi antaminen on aina viheliäistä. Varsinkin kun ennen kisaa on kuitenkin lähdetty "tekemään parhaansa". Niin tai näin, ei siinä mitalia varmasti mennyt mutta oletettavasti kaikki kuitenkin hakevat parasta mahdollista sijoitusta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Naisten parisprintin pronssia avitti Norjan kompurointi. Mutta hyvä joskus näinkin päin.

Valitettavasti Suomen naisjoukkueesta kukaan 'tähdistä' ei ole huippuiskussa.

Ikävää olla taas kerran totuudentorvena tässä ketjussa, mutta Suomen mitali tänään tuli kyllä todella erikoisten sattumusten kautta.

Jos ennakkoon kisassa oli 3-4 mitaleista taistelevaa maata, niin pronssin varmistumisen jälkeen on mielestäni erikoista kehua mediassa "taktiikan onnistumista täydellisesti".

Suomen taktiikka kisassa oli valmennusjohdon omin sanoin vauhdin nostaminen toisilla osuuksilla, kiritykkien väsyttämiseksi.

Suomi ei tästä suunnitelmasta pitänyt kiinni, vaan siitä luistettiin, kuten myös selostamossa asia jo kisan aikana analysoitiin. Kisan lopussa kiritykit pesivät suomalais- joukkueen todella helpon näköisesti, joten ihan konkreettisestikin kisataktiikka meni päin mäntyä.

Lähteenmäki hyytyi niin totaalisesti päätösosuudella (+ Sarasoja oman 3. osuutensta lopussa), että Falla olisi tullut heittämällä ohi, mikäli toinen turskatar ei olisi sählännyt tasaisella suksiensa kanssa.

Norjan sählättyä Suomi sai pronssin, jonka ainoa hyvä puoli on se, että nyt mitalitilin avauduttua paineet vähenevät hieman seuraavilta kilpailijoilta.

Millään lailla "vakuuttavaksi" suomalaisten suoritusta ei kuitenkaan voi rehellisyyden nimissä kutsua.
 

scholl

Jäsen
Parisprinttien karsintoja ei näköjään nähdä ainakaan tv:n puolella suorana, vaan tilalla tulee huippujännittävä yhdistetyn joukkuekisan mäkiosuus, kiitos H-P Hännisen. Pöljää kyllä kisajärjestäjiltäkin pistää kaksi lajia päällekkäin.

Yle Fem kanavalta toi tuli suorana SVT:n lähetyksenä. Sitä ei vain Yle voinut kertoa niin huomasin vasta, kun eriä oli jo hiihdetty.

Uskomatonta muuten, että miesten 15km vapaan kisaan ei saada viittä hiihtäjää, vaikka Heikkinen on maailmanmestari. Kyllä paikat pitäisi saada käytettyä, jos ne on kerran hankittu. Miksei sinne lähetetty esim. Kari Varista? Tai ihan ketä tahansa.
 

scholl

Jäsen
Lähteenmäki hyytyi niin totaalisesti päätösosuudella (+ Sarasoja oman 3. osuutensta lopussa), että Falla olisi tullut heittämällä ohi, mikäli toinen turskatar ei olisi sählännyt tasaisella suksiensa kanssa.

Norjan sählättyä Suomi sai pronssin, jonka ainoa hyvä puoli on se, että nyt mitalitilin avauduttua paineet vähenevät hieman seuraavilta kilpailijoilta.

mä en usko tohon. Östberg oli niin kassalla, että väsähti muutenkin. Sama juttu kuin miehissä esim. Saksan ensimmäinen hiihtäjä. Kaikki paukut meni aamun karsintaan ja finaalissa ei jaksanut.

Kyllä se pronssi oli hiihtämällä ansaittu ja vaikkei olisi ollutkaan niin onnellakin on urheilussa roolinsa.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Norjan kompuroinnilla naisten parisprintissä tänään on aivan turha spekuloida, koska tämä kyseinen norjatar oli aivan puhki ja kaatui aivan itsekseen tasaisella osuudella. Mitään dramatiikkaa tuossa kaatumisessa ei ollut, vaan ihan itse hän sen aiheutti.

Oli muuten jenkeillä aivan ylivoimainen luisto suksissa tänään. Suomalaisilla ei tainnut ihan paskat sukset olla, muttei noilla mitään etuakaan saavutettu. Koska tuon mahtirekan vaikutukset alkavat realisoitua?
 

scholl

Jäsen
Oli muuten jenkeillä aivan ylivoimainen luisto suksissa tänään. Suomalaisilla ei tainnut ihan paskat sukset olla, muttei noilla mitään etuakaan saavutettu. Koska tuon mahtirekan vaikutukset alkavat realisoitua?

heillä oli myös ylivoimainen luistelun hiihtotekniikka. Sellaista vanhaa kunnon stefania belmondo meininkiä sauvoittaluistelussa.

Eihän rekka voitelusta parempaa tee, vaan se vain takaa hyvät työolot. Varsinkin niissä kisoissa, missä huoltokopit ovat kehnot, se takaa sen, että on hyvä työskennellä. Mehän emme tiedä, millaiset huoltokopit tuolla olisi ollut, mutta varsinkin maailmancupissa ne vaihtelevat laidasta laitaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Olen samaa mieltä, että norjatar kaatui ihan itse ja siinä mielessä ronssi oli ansaittu.

Lienee kuitenkin selvää, miten kisa olisi mennyt parilla Björgen-Falla.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
heillä oli myös ylivoimainen luistelun hiihtotekniikka. Sellaista vanhaa kunnon stefania belmondo meininkiä sauvoittaluistelussa.

Totta tuokin kyllä. Mutta meniväthän nuo ihan normaalissa laskussakin peesaajilta karkuun.

Eihän rekka voitelusta parempaa tee, vaan se vain takaa hyvät työolot. Varsinkin niissä kisoissa, missä huoltokopit ovat kehnot, se takaa sen, että on hyvä työskennellä. Mehän emme tiedä, millaiset huoltokopit tuolla olisi ollut, mutta varsinkin maailmancupissa ne vaihtelevat laidasta laitaan.

Lähinnä vitsiksi tuo ihmettely olikin tarkoitettu. Silti lienee ihan perusteltua odottaa, että suomalaisillakin olisi edes joskus etua suksista. En toki ole kovin tiiviisti hiihtoa seurannut, mutta jotenkin tuntuu, että suomalaisten edellisestä voiteluetulyönnistä muiden suhteen on pirun pitkä aika.

Edit. Tuo norjalaisen kaatuminen oli muuten todella omituinen tapaus. Ei kovin usein näe tuollaisia kompurointeja kyllä.
 

scholl

Jäsen
Lähinnä vitsiksi tuo ihmettely olikin tarkoitettu. Silti lienee ihan perusteltua odottaa, että suomalaisillakin olisi edes joskus etua suksista. En toki ole kovin tiiviisti hiihtoa seurannut, mutta jotenkin tuntuu, että suomalaisten edellisestä voiteluetulyönnistä muiden suhteen on pirun pitkä aika.


Sprintin karsinnassa oli suomalaisilla parhaat sukset. Samoin oliko se joku perinteisen kisa pari vuotta sitten mm-kisoissa, missä Suomella oli ylivoimaisesti paras voitelu. Toki resurssit eivät ole aivan ykköstasoa, eikä silloin puhuta pelkistä voiteista, vaan myös urheilijoiden suksista, joten ei se nyt joka päivä käy, että tulee paras onnistuminen kaluston suunnalta.

Edit. Tuo norjalaisen kaatuminen oli muuten todella omituinen tapaus. Ei kovin usein näe tuollaisia kompurointeja kyllä.

kyllä näkee. Justyna Kowa kaatui ihan vastaavalla tavalla sprintissä. Sauva jalkojen väliin ja poks.
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas
Olen samaa mieltä, että norjatar kaatui ihan itse ja siinä mielessä ronssi oli ansaittu.

Lienee kuitenkin selvää, miten kisa olisi mennyt parilla Björgen-Falla.

Mä en ymmärrä tota jatkuvaa omiin muroihin kusemista.
Mitä merkitystä sillä on miten olisi Björken-Falla parilla kulkenut? Kenties olisivat kompuroineet jo alkuerissä ja se olisi ollut siinä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sprintin karsinnassa oli suomalaisilla parhaat sukset. Samoin oliko se joku perinteisen kisa pari vuotta sitten mm-kisoissa, missä Suomella oli ylivoimaisesti paras voitelu. Toki resurssit eivät ole aivan ykköstasoa, eikä silloin puhuta pelkistä voiteista, vaan myös urheilijoiden suksista, joten ei se nyt joka päivä käy, että tulee paras onnistuminen kaluston suunnalta.

Joo kyllähän Suomen voiteluryhmä on näiden kisojen aikana saanut käsittämättömän määrän paskaa niskaansa. Itse asiassa siinä pertsan sprintin erävaiheessa voitelu ei välttämättä niinkään epäonnistunut, mitä mediassa väitettiin. Suurin vika taisi olla Kyllösen ja Malvalehdon suksissa. Kuitenkin Niskasella, Lähteenmäellä, Pentsisellä ja erityisesti Ketelällä oli siinä ihan kilpailukykyinen suksi, joten tuskin voitelu on voinut olla pahasti pielessä. Ja tosiaan kaksi vuotta sitten Suomen huolto oli jopa ylivertainen MM-kisojen pertsan kisojen voitelussa. Esimerkiksi Ruotsin voitelu meni niissä kisoissa aika lailla vihkoon. Ylipäätään on isossa kuvassa varmaankin niin, että Suomen voiteluryhmä on perinteisen voitelussa ihan maailman eliittiä, mutta vapaalla varmaankin jonkin verran kärkimaita jäljessä. Suurimmat puutteet Suomella lienee suksen kuviointiin ja hiontaan liittyvissä asioissa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ok. Täytyy myöntää, etten tiennyt enkä viitsinyt selvittää hiihdetäänkö muissa maissa skiathlonia. Muistaakseni Suomessa hiihdettiin ainakin pari kautta sitten yksi skiathlon, oliko se SM-kisa vai Suomen Cup, sitä en muista. Sitäkään en tiedä miksi ne on lopetettu, mutta luulisin sen liittyvän osaksi monoihin. Ja kuinka paljon yksittäinen kisa sitten vaikuttaa siihen miten pärjäät arvokisoissa? Tuskin mitään. Jos jokin vaikuttaa niin se sitten tuo norjalaistyylinen harjoittelu. Siitäkään en ollut tietoinen. Muistatko onko IS:n juttu kuinka vanha? Ironista, että suomalaisista Saarinen ja Roponen harjoittelevat suksien vaihtoa. Toisella on vapaan tekniikka ihan hukassa ja toinen on taistellut koko uransa ajan perinteisen kanssa.

Joo ei tietenkään se yksi SM-kisa nyt ihan hirveitä vaikuttaisi, mutta vähäsen kenties. Kuitenkin silloin käytännössä kaikki maajoukkuehiihtäjät ja myöskin kansallisen tason hiihtäjät joutuisivat harjoittelemaan sitä varten ja sitten pitkässä juoksussa opittaisiin paremmin hiihtämään sitä. Ja suurin ongelma on siinä, että ylipäätään Suomen kansallisissa kisoissa väliaikalähtökisojen osuus on ihan älyttömän suuri suhteessa yhteislähtökilpailuihin. Ei se nyt ole sitten hirveä ihme, ettei kansainvälisellä tasolla osata hiihtää ryhmässä luonnollisella ja energiaa säästävällä tavalla, kun ei sitä kansallisella tasolla juuri ollenkaan harjoitella. Ja sinällään on järkevää muistaa, että Aino-Kaisa Saarinen kuitenkin on historian ainoa suomalaishiihtäjä, joka on arvokisamitalin yhdistelmähiihdosta ottanut. Eli sinällään harjoittelu ei ole mennyt hukkaan.

Ja se juttu oli siis eilen IS:n nettisivuilla, taisi olla Pekka Holopaisen kirjoittama.
 

Eager

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Eagles, HPK ja Barça
On se näemmä kovaa kun pessimistit joutuvat pettymään, heh…

Jos, jos, jos ja vielä kerran jos, tsiisus. Olen kanssa sitä mieltä, että kyllähän nuo väärin voitetut täysin ansaitsemattomat mitalit pitäisi välittömästi palauttaa ja vielä paremmin lähettää kohti Osloa. Pahoittelemme tapahtunutta.

Lähteenmäestä näki selvästi, että eilinen painoi jaloissa, eikä se kovinkaan irtonaista ollut. Olivat Kallan kanssa näistä kärkimaiden edustajista ainoat eilen hiihtäneet kolmannen startin naiset ja kyllä se vain näkyi, molemmilla. Jenkit tekivät selvän panostuksen tätä varten ja huilaaminen tuotti tulosta. Norjallakin oli tuore kaksikko, mutta eipä se paljoa Östbergin menoa auttanut. Sarasoja-Liljalta oli ihan kelpo suoritus ja tuskinpa eilen hiihtäneet Kyllönen tai Roponen olisivat yhtään tuota paremmin suoriutuneet. Vähän se lopun hyytyminen jäi kuitenkin kaivelemaan, sillä odotin että olisi tullut vaihtoon tasatahtia kärjen kanssa ja antanut Kristalle peesin mahdollisuuden hopeataisteluun. Ei meinaan Ingemarsdotterkaan enää lopussa kauhean tuorelta näyttänyt. Randallille nyt ei kukaan olisi voinut yhtään mitään. Suurin sankari oli kuitenkin Diggins, joka hyödynsi tuon kisojen ensimmäisen starttinsa ja huiman suksensa aivan nappiin.

Saapa muuten nähdä aikovatko venäläiset tässä vuoden aikana helpottaa niitä Sotshin sprinttilatujaan, sillä kyllähän Kriukov melkoisen näytön kirikyvyistään taas antoi. Varsinkin se miesten latu oli profiililtaan sen verta vaativa, että nämä Northugit ja Colognat söivät Venäjän sprinttereiltä ne kirimahdollisuudet pois, mutta äkkiäkös niitä muutoksia saa aikaan mikäli tahtotila on korkealla ja ohjeistusta tulee riittävän suurilta herroilta….
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös