Maanjäristyksen aiheuttamat Tsunamit

  • 232 308
  • 1 313

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viestin lähetti Maple Leaf
Erittäin viisaita sanoja.

Lisäksi on mielenkiintoista havaita, kuinka yleensä yhteiskuntaa inhoavat ("pitää maksaa veroo", "sekaantuu ihmisten asioihi") ja yksilön omaa pärjäämistä korostavat ihmiset tuntuvat nyt äänekkäimmin kritisoivan yhteiskunnan "toimimattomuutta" kriisissä - eli huutavan yhteiskuntaa apuun. Aika monessa suomalaisessa tuntuu tosipaikan tullen asuvan sittenkin pieni sosiaalidemokraatti.
'


Kysymys on kai lähinnä siitä, että sitä meikäläisenkin verorahoilla ylläpitämää FRF-ryhmää voitaisiin käyttää silloin, kun siihen on tarvetta sen sijaan, että UM lähettää tuhoalueelle jotain kädettömiä virkamiehiä kyselemään paikallisilta viranomaisilta kuulumisia - sen kai olisi voinut tehdä puhelimitsekin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Maple Leaf
Aika monessa suomalaisessa tuntuu tosipaikan tullen asuvan sittenkin pieni sosiaalidemokraatti.

Täsmälleen. Ja melkoista kohtalon ivaa, jos pitää paikkansa että Khao Lakissa roikkui sähköjohdoissa viranomaisavuntarpeessa mies joka aikanaan oli kyseisiä voimia vähentämässä tarpeettomina.

Miksette te jotka olette nyt vihaa ja syyllisten metsästämisen himoa täynnä, käännä katseitanne oikeampien syyllisten suuntaan: thaimaalaisten ja sri lankalaisten, jotka eivät ole rakentaneet tsunamien varoitusjärjestelmää, jotka eivät tiedottaneet kansainväliselle medialle välittömästi, että yli sata tuhatta on kuollut, jotka eivät ole rakentaneet rantainfraa aaltojen varalle, joiden tiestö ei kestänyt tällaista katastrofia, joilla ei ole antaa helikoptereita konsuleille tarkistuslentoja varten, jotka yrittivät kansanluonteeseensa kuuluvasti vähätellä vahinkoja ja liioitella omaa selviytymiskykyään? Eikö siellä ole oikea osoite vahingonkorvausvaateita kohtaan? Heidän toimiensa paremmalla hoidollahan olisi pelastettu tuhansia henkiä?

Miksette? Vai tuntuuko se liian hävettävältä. Niin minustakin.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Viestin lähetti Jermu
Toivottavasti UM:kään virkamiehet eivät toimi tällä sinun tavallasi. Mitä voidaan tehdä muuta kuin odottaa, kun kuullaan su-aamuna tästä luonnonkatastrofista? UM:n tehtävänä olisi ollut selvittää alueella olevien suomalaisten kohtalo. Vaikeaa? Soitto matkatoimistoihin, saadaan selville missä eniten suomalaisia lomailee tsunamialueella (=Intian valtameren rannat). Pian saadaan tieto Phuketista, että kaikki suomalaiset kunnossa. Missä muualla on satoja suomalaisia? Aivan, Khao Lakissa. Tässä vaiheessa mennään sitten metsään: sieltä ei kuulu mitään, kaikki sitten varmaan ok. Mitä nyt paikalla olleet kertovat tilanteen vakavuudesta (vrt. Niinistön kommentit). Turha tyhmiä turisteja uskoa, ovat vaan järkyttyneitä. Tämä on tietysti perus virkamies-ajattelua: toimimme vasta sitten, kun kuulemme jotain täysin varmaa. Ja vastakohta ei ole tälle se, että toimitaan hätiköidysti vailla mitään tietoa. Sen sijaan olisi tullut selvittää mikä on todellinen tilanne. Tätä ei tehty, vaan viivyteltiin pari päivää, ja näin ollen sitten käynnistyttyään hyvin toimineet avustusoperaatiot alkoivat pari päivää myöhemmin kuin olisi ollut parhaassa tapauksessa mahdollista.

.



Ensinnäkään su-aamuna ei tosiaankaan ollut tietoa katastrofista vaan jostain pienemmästä ongelmasta alueella. Katastrofiksi homma selvisi vasta maanantaina. Mistä tiedät, ettei UM:stä oltu yhteydessä alueelle, esim. paikalliseen viranomaiseen tai alueen suurlähettilääseen? Mikäli on soitettu paikanpäälle (olettaen, että tuhoalueella oli toimivat puhelinjärjestelmät) ja sieltä sanottu, "että ongelma on mutta laajuutta ei ole tiedossa" tai " ei syytä reagoida tapahtuneen johdosta, koska tuho-alue mahdollisesti pieni ja paikallinen organisaatio hoitaa homman, ilmoitamme lisää kun tiedämme jotain".

Eihän Niinistökään tiennyt soittaessa, muuta kuin oman näköpiirin sisällä olevan tuhon. Tuho olisi voinut olla vain sillä alueella. Sen minkä Niinistön soitto varmaankin sai aikaa, oli uusien tiedusteluiden tekeminen alueelle jossa oli sattunut jotain. Aika vaikeaa on Suomen toimia, jos paikallinenkaan virkakoneisto ei tiedä tuhon kokoa.

Äläkä kikkaile yhden sanan ympärillä. Sana, odottaa, tarkoitti virallisia avunpyyntöjä ja tietoja tuhon laajuudesta. Niitä vaan pitää odottaa, ennen kuin voidaan lähettää apua paikalle. Korostan vielä, että toisen valtion alueelle ei voida mennä ilman paikallisen viranomaisen lupaa. Eli jos lupaa ei tule, niin vaihtoehdoksi jää vain odottaminen. Toki samaan aikaan otetaan yhteyttä kriisinhallinta porukoihin ja ruvetaan käymään läpi toimintamalleja. Kukaan tuskin tiesi tai edes villisti arvasi, että kyseessä olisi näin valtava katastrofi.

Virallinen avunpyyntö taisi tulla sunnuntai illalla ja aamulla lähti etujoukot. Ennemmin ei voitu lähettää tai edes harkita (epävirallisesti varmaankin on otettu asia huomioon) lähettämistä, koska mitään virallista tietoa alueelta ei ollut kuulunut.

Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että netit ja puhelinyhteydet ovat toissijaisia alkuhässäkässä, varsinkaan kun katastrofin laajuudesta ei tiedetty oikeastaan mitään.

Sitäpaitsi avustusjoukko ja sen kokoaminen saati lähteminen ja paikalle saapuminen, ei nyt ihan päivässä hoidu saati tunneissa.

Ok, meillä on mielipide ero ja se siitä.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Snakster
Jotenkin tästä viranomaisten syyttelystä tulee sellainen tunne, että koska tämän kaltaisessa katastrofissa ei ole varsinaista syyllistä, on oman psyyken toimintakunnon takia välttämätöntä keksiä sellainen. Läheisten menetys on paljon helmpompi käsitellä, jos on joku taho, jolle voi olla vihainen ja katkera. Tämä tietysti sallittakoon, mutta niiden joilla ei ole omaisia kehissä soisin ymmärtävän, että ei tapahtuneen kaltaisiin asioihin voi varautua yksikään valtio, eikä kukaan pysty toimimaan jälkikäteen määriteltävällä ideaalitavalla.

Snakster tavoilleen uskollisena suoltaa viisauden sanoja. sen sijaan, että asioiden hoidon ollessa vasta alkutaipaleella, tulisi löytää päitä vadille ja energiaa käytetään tässä vaiheessa jonnin joutavaan. Tuntuu, että nyt on tähdellisempääkin tekemistä

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/aasia.htm

"Ruumiiden tunnistaminen kilpajuoksua aikaa vastaan Khao Lakissa
( Iltasanomat 31.12.2004 klo 13:02)

Khao Lakissa kiirehditään hyökyaallossa kuolleiden ihmisten tunnistamista. Thaimaan viranomaiset ovat keränneet ruumiita kolmeen tunnistuspisteeseen, joista suurin sijaitsee Khao Lakin Bang Muang -temppelin pihalla.

Kuuman sään vuoksi kansainvälisten tunnistusryhmien oli aloitettava työnsä viipymättä. Sadat ruumiit makaavat auringonpaisteessa, ja haju lähistöllä on sanoinkuvaamaton.

– Edessä on pitkä prosessi kun ruumiilta otettuja näytteitä tullaan vertaamaan muun muassa henkilökohtaisiin hammaskarttoihin tai sukulaisten dna-tietoihin, kertoo oslolainen hammaslääkäri Tore Solhein.

– Ruumiita ei ole vielä lajiteltu mitenkään, joten esimerkiksi skandinaavit on löydettävä tästä joukosta.

Kenelläkään ei ole vielä tietoja siitä, mitä tunnistetuille ulkomaalaisten ruumiille jatkossa tapahtuu. Paikalliset viranomaiset ovat alkaneet jo polttaa thaimaalaisten ruumiita kulkutautien riskin vuoksi.

– Kun eurooppalaisia uhreja löytyy, heidät todennäköisesti eristetään kylmään tilaan ja kuljetetaan kotimaihinsa myöhemmin, epäilee Bangkokista saapunut patologi Suchat Areemit. "

Miten ihmeessä Suomessa olisi osattu varautua tällaiseen katastrofiin, kun siihen ei osattu varautua missään maailmassa. Kun pahin on selvitetty, on aika miettiä maailmanlaajuisesti, mitä tästä tapauksesta voidaan oppia tulevaisuutta varten. Olisi ollut mukava kuulla yleisen mielipiteen tai poliitikkojen vastauksia vaikkapa vuosi sitten kysymykseen: "laitetaanko x-kymmentä miljoonaa euroa _nyt_ vuosittain siihen, että varaudutaan mahdollisiin katastrofeihin jossain päin maailmaa vai laitetaanko sama summa x lastenhoito tai y sairaanhoitoprojektiin, jolle on maassa kipeä tarve. Monikohan olisi valinnut hillot kriisivalmiuden parantamiseen?
 

costi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, #33 Timo Hirvonen
Tästä tsunami videoita lähinnä khao lakista

Aika järkyttävää katsella noita videoita, ensimmäisen aallon tullessa rannalla olleet ihmettelivät, eräässäkin videossa nainen, kenties kuvaaja naureskelee ensimmäisen aallon tullessa, kun ihmiset kaatuivat, mutta heti perään kun tuli toinen ja löi ihmisiä eräänlaiseen tiiliseinään alkoi jalkoihin kyllä tulla vipinää. Ei siellä kukaan tiennyt mitä oli tulossa, rannalle oikein keräännyttiin ihastelemaan "ilmiötä".
 

siesta

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, KooKoo
Nyt voi sanoa, etta kavi todella hyva tuuri kun oltiin liian myohaan liikkeella matkaa varatessa. Meilla oli yksina vaihtoehtoina myos Sri Lanka ja Thaimaa, mutta niihin oli enaa joitain hajapaikkoja jaljella.

Talla hetkella ollaan Egyptissa ja taalla onneksi kaikki hyvin.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Viestin lähetti Snakster
Jotenkin tästä viranomaisten syyttelystä tulee sellainen tunne, että koska tämän kaltaisessa katastrofissa ei ole varsinaista syyllistä, on oman psyyken toimintakunnon takia välttämätöntä keksiä sellainen.
En ymmärrä miten tämä on taas kääntynyt näinkin päin, että viranomaisista on muka tehty katastrofiin syyllisiä. Suomalaiset viranomaiset eivät tietenkään ole millään lailla syyllisiä itse katastrofiin. Aasiassa taas pitää katsoa asiat tarkasti, jos tieto Yhdysvaltojen lähettämän tsunamivaroituksen pimittämisestä pitää paikkansa.

Jatko yleisesti, ei Sinulle:

Myöskin on todella naiivia kontrata sillä että Thaimaan lähetystön työntekijöiden olisi pitänyt mennät äyskäröimään Intian valtamerta takaisin tai jotain vastaavaa. Tai että heidän tulisi olla omnipotentteja superihmisiä, jotka voivat telepaattisesti viestiä kaikkien turistien kanssa ja niin edespäin. On myöskin virheellistä sanoa, ettei moiseen katastrofiin voi lähetystöjen osalta varautua. Totta kai voidaan ja on varauduttukin. On varauduttu juuri sillä määrällä ihmisiä ja resursseja kuin siellä on katastrofin hetkellä ollut. Panos ja tuotos. Voisihan Suomi ylläpitää jokaisessa lähetystössään pientä iskujoukkoa ja kenttäsairaalaa, mutta sitten voitaisiin vetää alas vaikka julkinen terveydenhoito. Panos ja tuotos vielä kertaalleen. Tietenkin sen verran voi ja pitää penkoa asioita, että onko Thaimaan lähetystön väki kuinka kompetenttia toimimaan ääritilanteissa, vai onko hyvä-kummola antanut paikan lämpimässä sopivan (punaisen) puoluejäsenkirjan siivittämänä?

Itse olen tähän mennessä kritisoinut vain ja ainoastaan sitä, miksi suomalainen - katastrofin laajuuteen nähden hyvin rajallinen - viranomaisapu lähti liikkeelle onnettomasti, eli UM tiedotti sunnuntaina että esim. "suomalaisia ei enää ole kateissa Thaimaan Phuketissa hyökyaallon jäljiltä". Jos ja kun avun lähettämisen johtopäätökset ovat perustunuteet tällaisiin virheellisiin virallisiin tietoihin, ei apu ole varmaankaan lähtenyt niin varhain kun se olisi voinut. Kun nyt lähetetään vähän jälkijunassa isoa apua, tuleeko se liian myöhään? Huonokuntoiset sairaalapotilaat eivät jaksa kauaa ja tunnistusta kaipaavat ruumiit mätänevät karmealla tavalla. Onko kellään kanttia viheltää peliä poikki jos näin? Ei tämä kriisiapukaan ole ilmaista - niillä rahoilla voisi hoitaa monet vanhukset, keskoset, narkkarit ja itsemurhaa hautovat täällä Suomessa.

Ja vielä presidentistämme: häntä on mielestäni turhaa moittia surunvalittelujen viivästymisen suhteen, koska hänkin elänee UM:n virallisten tietojen varassa. Eikä hänen toiminnallaan ole tai olisi ollut mitään toiminnallista merkitystä kriisiavun tms suhteen.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Viestin lähetti Analyytikko_
Vielä kerran: kaiva minulle esiin se nimenomainen perustuslain säännös, joka osoittaa sen, ettei kansallisten/ulkomaisten surunvalittelujen esittäminen kuulu Tasavallan Presidentin toimivaltaan ja mikä määrittelee sen, milloin valtioneuvosto toimii ja milloin toimii presidentti. Eli missä on tyhjentävästi lueteltu, kuka tekee ja mitä tekee. Kysyin jo kerran ja sinä viittaat johonkin presidentti-instituutioon. Kun tuo valtiosääntöoikeus on niin hyvin hallussa, niin etsi minulle sitten se perustuslainkohta, jossa tuo em. kirjoituksessasi esitetty väittämäsi on esitetty, kiitos.

Jos et osaa lukea, sille minä en voi mitään. Presidentin tehtävät on edelleen määritelty linkin takana; valtioneuvoston tehtävät löytyvät myös perustuslaista. Näiden perusteella on täysin luontevaa toimia tässä järjestyksessä, kuten on toimittu. Presidentillä ei myöskään liene ollut UM:öä kummempaa tietoa katastrofista, joten alkuvaiheessa ulostuloa en olisi odottanut silläkään perusteella.

Mitä sitten noihin muihin kohtiin tulee, viittasin Ruotsiin siksi, että tämänkaltaisissa asioissa kuninkaalla on suunnilleen yhtä paljon toimivaltaa kuin Suomen presidentillä. Silti siellä on toimittu kuten on, minusta se kertoo myös jostakin. Ruotsiin viittaaminen on sikälikin relevanttia, että suomalaiset pelastuneet tuntuvat kehuvan mm. ruotsalaisia viranomaisia, ruotsalaiset suomalaisia. Jos tämä ei teille dissaajille kerro jotain sen kritiikin relevanssista ja siitä, mikä ko. kritiikin luo, niin ei sitten, sille en enää voi mitään.

Mitä prosessiin tulee, minusta asia ei sinänsä eroa _Suomen kansalaisten osalta_ vaikkapa Konginkankaan bussiturmasta - erittäin traagisia molemmat. Mitä tulee sitten ulkopolitiikkaan ja kv-suhteisiin, siellä ero löytyy, ja siellä presidentti on tehnyt tehtävänsä, hoitanut kv-suhteita esittämällä surunvalittelunsa.

Koska tämä keskustelu on kuitenkin täysin hyödytöntä, millään perusteilla ei tunnu olevan mitään väliä jne., päätän sen osaltani tähän.

PS. Se lesboglobalisaationvastustajapresidentti-viittaus ei toki ollut sinulle, niinkuin ehkä ymmärsitkin. Totesin vain, että tässäkin ketjussa tuo asenne valitettavasti esiintyy, mikä on mielestäni kyllä täysin käsittämätöntä.
 

Rocco

Jäsen
Viestin lähetti Sistis
Bangladeshin selviytymisestä on melko kattava artikkeli tässä:

http://www.yle.fi/uutiset/aasia/oikea/id5131.html

Eli hyökyaallon aiheuttaneen repeämän suunta ei sinällään ollut ratkaiseva.

Joo ei ollut, mutta moni asiahan siihen vaikuttaa miten tsunamit maalle asti vaikuttavat. Yksi iso osa on juuri tuossa merenpohjan muodossa. Bangladesh saa kiittää siitä itseään, samoin siitä että siinä suunnassa on myös Nikobaarien saariryhmä matkalla, jotka niinikään rikkovat tuota aallon vaikutusta pohjoissuunnassa. Sri Lankaan ja Intiaan matkalla ei ole mitään, pelkkää tasaista merenpohjaa rantaan asti... Mutta tuolla muutama sivu aiemmin olleessa grafiikoissa näkyi että aallot länteen olivat suuremmat kuin muualle.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Kyynis
Pari kysymystä joihin kaipaisin vastausta:

Kun näet parannettavaa niin kerro mitkä ovat parannuskonstisi.

Helppoa keskustella, kun lähdetään ala-asteelta opittuun argumentointiin.

Viestin lähetti Kyynis
Ovatko matkatoimistojen oppaat niin yli-ihmisiä, että pysyvät hengissä ja vähän meditoimalla tietävät miten suomalaiset voivat? Sillä oletat selvästi, että oppaat tietävät 24 h mitä lomatkailijat tekevät ja heihin ei paljon yksi tsunami vaikuta.

Missä vaiheessa täällä on puhuttu oppaiden vastuusta? Onko kukaan sanonut, että oppaiden tehtävä olisi ollut selvitää suomalaisten tilanne?

Viestin lähetti Kyynis
Alkaa pikkuhiljaa vituttaa tämä Thaimaasa olleiden diplomaattien toiminnan haukkuminen. Kerro nyt miten alle kymmenen imistä voi tietää mitä Khao Lakissa on tapahtunut jos kyseisen maan paikalliset viranomaisetkaan eivät sitä tiedä? Mistä tiedät, ettei Suomessa toimittu vaan mielestäsi viivyteltiin pari päivää? Tarkoitatko, kun tiistaina tuli ensimmäiset evakointilennot niin niiden olisi pitänyt laskutua suomeen jo sunnuntaina? EDIT: Eli lentojen olisi pitänyt lähteä lauantaina ennen onnettomuutta...

Et näköjään lue vistejäni ollenkaan, vaikka lainasit tekstiäni? Näitkö kun kirjoitin, että evakuointilennoissa ei ollut mitään vikaa? Jokainen uutisia seurannut huomaa, että iso pyörä lähti Suomessa pyörimään vasta ti-ke. Silloin alkoi tapahtumaan. Siitä tietää pikkulapsikin, että oltiin pari päivää myöhässä.

Oliko Khao Laki joku musta aukko, johon kukaan ei saanut pariin päivään yhteyttä, eikä kukaan voinut saada sinne yhteyttä? Ja vaikka näin olisi ollut, onko silloin oikea johtopäätös, että siellä varmasti tilanne hyvä, kun ei kerran puhelinlinjatkaan toimi?

Viestin lähetti Kyynis
Kertokaa kaikki te jotka väitätte, että UM ei toiminut tarpeeksi nopeasti se, että milloin teillä on ollut tiedossa tilanteen vakavuus ja mitkä maat hoitivat asiat paremmin kuin suomalaiset?
Piirtäkää vaikka aika jana paperille ja kirjatkaa siihen ylös tietoa esim. milloin ensimmäiset evakointilennot tulivat suomeen, milloin saatiin ensimmäiset tiedot Khao Lakin tilanteesta ja tuhon laajuudesta, SPR:n saapuminen Thaimaaseen ja Sri Lankaan...

Koska minulla ollut selvillä tilanteen vakavuus? Ja mitä väliä sillä on? Tiettävästi en ole töissä UM:ssä, eikä sen selvittäminen kuulu muutenkaan toimenkuvaani.

Ja miksi pitää verrata muihin maihin. Entä jos jokaisessa maassa on toimittu puutteellisesti? Onko arvostelu silloin kielletty? Vai pitäisi tässä olla tyytyväinen, kun oltiin sentään parempia kuin ruotsalaiset...

Viestin lähetti Kyynis
Lisäksi kaikki tuntuvat olettavan, että UM:llä ja matkanjärjestäjillä on tiedossa kaikkien puhelinnumerot. Näin ei todellakaan ole. Ulkoministeeriöllä ei ole kenenkään eikä matkatoimistoillakaan ole kaikkien numeroita. Miten moni teistä tietää matkustaessanne ulkomailla lähimmän konsulaatin tai edustuston puhelinnumeron? Itse en ole koskaan kyseisiä numeroita kirjoittanut ylös.

Ainakin osalla oli/sai konsulaatin puhelinnumeron. Siitä vain ei ollut apua, kun kukaan siellä ei puhunut suomea. Näin siis eräs sairaalasta sinne soittanut kertoi alkuviikosta. Ei myöskään soittopyyntöön vastattu.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti tombraider
Sitäpaitsi avustusjoukko ja sen kokoaminen saati lähteminen ja paikalle saapuminen, ei nyt ihan päivässä hoidu saati tunneissa.

Ok, meillä on mielipide ero ja se siitä.

Tämä ei tuntunut olevan ongelma. SPR otti muistaakseni ti-iltana yhteyttä tiettyyn porukkaan, samana iltana yli 70 vapaaehtoista ilmoittautui. Ja ke-keskipäivällä, reilusti alle 1 vrk yhteydenotosta, oli parinkymmenen hengen ryhmä lähdössä Suomesta. Eli vapaaehtoisista n. kolmasosa mahtui mukaan.

Ja en kritisoi SPR:ää mitenkään asiassa, ne ovat toimineet erinomaisesti näiden tietojen perusteella. Mutta SPR olisi saanut avunpyynnön pari päivää aiemmin, jos tilanne olisi selvitetty niiden toimesta ketkä siitä olisivat vastuussa.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä on tuotu aiemminkin esille, mutta syytä ottaa tähänkin yhteyteen. Tässä mitä UM tiedotti, ja minkä perusteella UM on arvioinut avuntarvetta lähes puoli vuorokautta katastrofin tapahtumisen jälkeen:

"Ulkoministeriö: Suomalaisia ei kateissa Phuketissa
Julkaistu 26.12. 17:05

Suomalaisia ei enää ole kateissa Thaimaan Phuketissa hyökyaallon jäljiltä, kerrottiin ulkoministeriöstä sunnuntaina iltapäivällä. Osastopäällikkö Yrjö Länsipuro varmisti tiedon illansuussa. Aiemmin päivällä oli epäilty muutaman suomalaisen kadonneen.

Pääkaupunki Bangkokista on Phuketiin matkalla yksi Suomen suurlähetystön avustaja. Hän perustaa sinne tilapäisen konsulipisteen. Siellä autetaan suomalaisia, jotka muun muassa ovat menettäneet passinsa. Alueella on 800–900 Aurinkomatkojen lennättämää suomalaista.

Malesiassa olevilla suomalaisilla ei suurlähetystön tietojen mukaan ole hätää.

Malediiveilla oli suomalaisseurue vuokrannut aluksen. Ulkoministeriön mukaan seurue on turvassa."

Joku voi pitää tätä toimintaa pätevänä, jotkut ei. Ja en ainakaan sortuisi säälittävään kotipsykologiaan (kuten Snakster) arvioidessaan niitä, jotka ovat nähneet UM:n toiminnassa parantamisen varaa.

Näköjään Malediivien veneilyseuruekin oli otettu huomioon, joten selvästi oli yritetty selvittää koko alueella olevien suomalaisten kohtalo. Valitettavasti paikka nimeltä Khao Laki unohtui, vaikka siellä oli satoja suomalaisia.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Laitoin tv:n tiedotustilausuuden jälkeen Ruotsiin kaverille tietoa siitä, että Suomi on valmis tarjoamaan Ruotsille apua, mm. lentokoneita ja sairaalapaikkoja, jos vain Ruotsin hallitus tätä pyytäisi. Vastaus oli lyhyt "sossarna är galna", joka ehkä kuvastaa tuntemuksia naapurissa, syystä tai syyttä.

Iltapaivälehtiä on kritisoitu niiden sensaatiomässäilystä. Mikäköhän olisi tilanne jos vapaata lehdistöä ja tiedonvälitystä ei olisi ? Ehkä NL tyyliin ketään ei olisi ilmoitettu kuolleeksi ja joku Igor puhuisi paskaa kansalle. Lehdet ja Internet ovat toimineet nopeammin kuin ns. virallinen tiedotus, joka vasta nyt julkistaa listoja kadonneista. Toki ylilyöntejäkin mediasta löytyy, mutta pelkkiin virallisiin kanaviin tukeutuminen olisi aika surkea vaihtoehto.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ruotsin hallitus myöntänyt virheensä

Ruotsin hallitus myöntää toimineensa hitaasti
(31.12. 14:33)

Ruotsin ulkoministeri Laila Freivalds on myöntänyt, että hallitus toimi hitaasti Aasian luonnonkatastrofin jälkeen. Hallitusta on arvosteltu viikon mittaan siitä, ettei se toiminut katastrofitilanteessa riittävän nopeasti ja tehokkaasti.

– Jos olisimme jo sunnuntaina ymmärtäneet, että normaalit järjestelmämme eivät riitä, olisimme voineet heti ottaa käyttöön aivan toisia resursseja ja olla paikalla vuorokautta aiemmin runsaamman avun kanssa, Freivalds sanoi Ruotsin television SVT:n uutisille.


No niin, suoraselkäistä toimintaa. Koska Suomen hallitus myöntää saman? Ja mitä sanoo sen jälkeen täällä enemmistönä olevat kaikkeen tyytyväiset, oletteko jatkossakin samaa mieltä toiminnan ripeydestä.

Se tämän vuoden osalta tästä ikävästä aiheesta.
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Olisiko Suomen ja Ruotsin hallitus toiminut yhtä hitaasti jos he olisivat heti saaneet tietoonsa faktat tapahtumista? Ja vaikka he olisivat heti tunti tapahtuneen jälkeen he olisivat ryhtyneet toimiin, niin olisiko se käytännössä auttannut juuri ketään?
 
Suosikkijoukkue
KärppäKerho, Leafs, Slovensko
Jermu, toivottavasti löydät jonkun oikeasti syyllisen johonkin jotta sielusi saisi rauhan. On se hienoa, miten jotkut ihmiset onnistuvat paneutumaan oleelliseen tragedian hetkellä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Näiden syyllistenlynkkaajien ja "oikean loogisen surun" teoreettisten määrittelijöiden kohdalla ei voi välttyä muistelemasta analogiaa naisesta, jonka lapset menehtyivät tulipalossa ja "avuliaat" tahot tulivat ensiksi kyselemään "oliko palohälytintä talossa ja jos niin minkä merkkistä ja milloin viimeksi patterit tarkastettuna ja voiko varmasti vakuuttaa, ettei tupakoinut sängyssä...". Toisella vierailijalla oli liperit kaulassa ja hänen viestinsä oli että tällä kaikella oli tarkoituksensa ja tästä pitää ottaa oppia.

Analyysi, kylmäpäinen faktoihin perustuva, harkitseva, tulevaisuuteen oppivasti katsova analyysi on paikallaan. Sen aika tulee. Sitten kun edes suurin osa tapahtumista, sen vaiheista ja siihen vaikuttaneista tekijöistä on koossa. Vaikka komitean mietintönä ellei muuten. Rinnastus yksittäisen ihmisen suruun on aivan toimiva. Jäsentynyt näkemys tulee vasta päivien, viikkojen, joskus jopa vuosien jälkeen.

Nyt ei ole sen eikä viisauksien aika. Nyt on surun aika, tunteiden aika, itkun ja kuuntelun - ei opetusten aika.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Alkaa tuntua siltä, että instassi toisensa jälkeen pyrkii suremaan "muita paremmin". Nyt maikkari on ilmoittanut tällaista. Itseäni ei ohjelmien muutokset sinänsä kiinnosta tuon taivaallista mutta kuitenkin tämä alkaa oikeasti mennä jo naurettavaksi.

Mitä seuraavaksi? Saako ihmiset hymyillä viikkoon?

Tällainen löytyi newseistä. Valitettavan todelta kuulostaa.

------------------------------------------------

Kaikki hauska kielletty toistaiseksi maanjäristyksen takia
Osasto: Kotimaa
Päivitetty klo 11:42
(SUOMI) Hallitus, ulkoministeriö sekä muut viranomaistahot ovat päättäneet
virallisesti kieltää toistaiseksi kaiken hauskanpidon koko maasta, jotta
Aasian suurmaanjäristyksen suremiselle ja yleiselle hysterialle saataisiin
varatuksi riittävästi aikaa, kerrotaan valtioneuvoston kansliasta.

Hauskanpitokiellon myötä peruutetaan mm. kaikki uudenvuoden ilotulitukset,
loppuvuoden urheilutapahtumat ja kyläjuhlat. Ravintolat ja baarit saavat
pitää oviaan auki vain keskipäivisin klo 10-14, ja silloinkin asiakkaille
saa tarjota vain laihaa ja kylmää kahvia.

"Ohjeena on, ettei kenelläkään saa olla yhtään hauskaa seuraaviin
viikkoihin, tai mieluummin ei enää koskaan. Kehotamme kaikkia vaipumaan
syvään epätoivoon, vääntelemään käsiään ja toistamaan tuhannen kertaa
'Vaikka ihminen kuinka osaisi lentää kuuhun, ei se luonnonvoimille voi
mitään'", neuvoo ulkoministeriön vt. kansliapäällikkö Frank Murheen-Alho.

Julkisesta hauskanpidosta tai onnellisuuden osoittamisesta voidaan tuomita
sakkoihin tai pieksättäväksi niin "että pysyy se vitun naama näkkärillä",
kertoo Murheen-Alho.

Monet kaupungit ovat viranomaisten mielihyväksi jo ilmoittaneet peruvansa
ilotulitukset. Murheen-Alhon mukaan on ihailtavaa, että kunnanisät ovat
osoittaneet näin "ihailtavaa tekopyhyyttä semmoisen alueen hätää kohtaan,
jossa kukaan ei ole käynyt muuta kuin joskus hiihtolomalla dokaamassa".

"Paskat minäkin nakkaisin koko Aasialla, mutta minkäs teet kun valkoisia
miehiä meni ja kuoli", hän päättää.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä nyt tämän suuren surunkin keskellä voi pitää hauskaa. Ei surua pidä tuntea väkisin, jos siltä ei tunnu. Se on hirveän henkilökohtainen asia. Nyt ainakin tuntuu olevan ihan mukavaa hieman juhlistaa vuoden vaihtumista.

EDIT: Arvokkuus toki pitää säilyttää tässäkin asiassa. Eli toki myötätuntoa niille, jotka ovat menetyksiä kokeneet.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Niin, lisättäkööt tähän väliin että Murmelin kirjoituksesta löytyvä news-lainaus on oikeasti peräisin täältä. Ja ilmeisesti joku oli vetäisyyt herneet nenäänsä, sillä löytyipä samalta sivulta myöskin tällainen kirjoitus.
 

Kyle

Jäsen
Rkp:n listalla on sattunut "hassu" juttu. Eräs perhe oli perheen mummon toimesta ilmoitettu kadonneeksi, tosiasiassa nämä kyseiset henkilöt eivät ole Thaimaassa käyneet kahteen vuoteen. Mummo oli kaiketi ollut käsittänyt tuon ilmoitusasian väärin kaiken järkytyksen keskellä ja ilmoittanut, lapsensa perheineen kadonneiksi. Todellisuudessa he ovat turvassa Suomessa eikä ole edes käyneet vaara alueella.
Tämä tieto on kaverilta joka tuntee kyseisen perheen, nimet oli mm. tämän päivän aamulehdessä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Lawless
Kyllä nyt tämän suuren surunkin keskellä voi pitää hauskaa. Ei surua pidä tuntea väkisin, jos siltä ei tunnu.

Totta kai. Mutta ei kai kannata tulla tänne hihkumaan (siis tähän ketjuun)? Vähän samaa kuin mennä hautajaisiin kertomaan parhaita pornovitsejä.
 

KPL

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Q
Sillähän niitä ihmishenkiä pelastetaan, ettei näytetä mainoksia. Jep jep ja Uunokin on näköjään peruttu.

Vielä kun Jari Porttila ilmoittaisi, että vetäytyy häveliäisyys syistä pois urheilutoimituksesta, niin jo helpottaisi.
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
En tiedä olenko sitten vanhanaikainen, mutta minusta ohjelmiston viilaaminen on Maikkarilta ensimmäinen tahdikas teko tämän kriisin aikana. Joku Uuno Turhapuro kekkaloimassa kalsareissaan turistiuimarannalla on ilman mitään samantyyppisessä maisemassa tapahtunutta hyökyaalto-onnettomuuttakin irvokas näky.

Pieni pysähtyminen ei tee pahaa kenellekään ja mainoksia ehtii taas katsella 364 seuraavaa päivää. Ja itse olen muuten mainosalalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös