Mäkihyppy 2007 - 2008

  • 46 570
  • 264

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Uran pituudesta kertoo oleellisimman se, että ensimmäisen Mäkiviikkonsa Weissflog voitti 1984 ja viimeisen 1996. Ja tosiaan tyylinmurros vielä tuossa välissä.
Tämä mielestäni kumoaa melko yksiselitteisesti sen luulon, että taso olisi 80-luvulla ollut heikompi kuin nykyään ja että Jens tai Matti eivät olisi tekijämiehiä nykyaikana.

Maailman paras mäkihyppääjä taas on Risto Laakkonen tai Tuomo Ylipulli. Nuoremmista nostaisin esiin Risto Jussilaisen. Ulkolaisista vaikutuksen minuun ovat tehneet Nicolas Dessum ja Sylvain Freiholz, Heinz Kuttinia unohtamatta. Tai Horst Bulauta.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ahonenhan on ponnistajana lähes eri planeelta kuin Itävallan lapsitähdet, siis Ahonen parempi.

Itse väsyin perusteellisesti tähän "isä vastaan pojat" -läppään, jonka Uotila arviolta 37 kertaa kertoi lähetyksessä.

Ahonen on 30-vuotias ja Morgenstern 21-vuotias. Eiköhän sitä voi miesten kilpailusarjaksi kutsua?

---

Hannekselta voisin pyytää edes orastavia perusteluita, miksi juuri mainitsemasi nimet, joita ainakin isot palkinnot ovat kiertäneet kaukaa. Tyylipisteetkö ratkaisevat sinulla?
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Hannekselta voisin pyytää edes orastavia perusteluita, miksi juuri mainitsemasi nimet, joita ainakin isot palkinnot ovat kiertäneet kaukaa. Tyylipisteetkö ratkaisevat sinulla?
Varmistin vain, että useimmilla Jatkoaikaan kirjoittavilla ei taida olla yhtään huumorintajua. Tosin se on tullut näissä yu- ja hiihtolajiketjuissa selväksi vuosien aikana aiemminkin.
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
http://uk.eurosport.yahoo.com/06012008/58/ahonen-makes-four-hills-history.html

"It's an honour to be on the podium with him. He's a legend."

Eipä tuohon Morgensternin kommenttiin ole juuri lisättävää. Nykäsen, Weissflogin, Ahosen ja Malyszin keskinäisistä sijoituksista voidaan taittaa peistä vaikka miten pitkään, mutta se vain kertoo kaikkien neljän hyppääjän suuruudesta. Janne Ahonen oli 2000-luvun parhaimpia suomalaisurheilijoita jo ennen tätä mäkiviikkoa, ja miehen ansiolista sen kuin kasvaa. Toivottavasti kasvaisi vielä Vancouverissakin.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tässä(kin) keskustelussa näkyy joukon ikärakenne, eli se, että väki on yksinkertaisesti liian nuorta muistamaan Nykäsestä käytännössä muuta kuin nämä "laulu-urat" ja seiskasekoilut. Kukaan Nykäsen uraa muistava ja seuraava ei voine asettaa Ahosta miksikään kaikkien aikojen hyppääjäksi, mutta hyvin näyttää maikkarin kuningaskotkahöpötys nuorempaan kirjoittajakaartiin uppoavan.

Kyllähän Ahonen hieno hyppääjä on, yksi mäkihypyn suurista toki, mutta Nykänen-Weissflog-kaksikko on (ainakin vielä) ihan muuta saavutuksiltaan ja ennen kaikkea vahvuudeltaan, ylivoimaltaan. Mitä urien pituuksiin tulee, ei Ahonen siinäkään näitä kahta jyrää. Mutta jokainen tietysti toimii omalla kokemusmaailmallaan, eikä 80-luvulla syntynyt varmasti mitään Kollenin sumukisaa, tai oikein edes Calgaryn triumfiakaan muista.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
On uskomaton urheilija Janne Ahonen. Ei varmaan voittajakerroin ollut mikään pienempiä ennen mäkiviikkoa? Tuleeko muuten Jannelle taas palkintoauto verottajan iloksi?

Kertoimen 8 näin Jannen osalta, ennen LA-kilpailua, siis tuon kisan voitosta. Oli tainnut nousta eiliseen kisaan ennakkosuosikiksi.

Mitä autoihin tulee niin tästähän oli Hesarissa juttua mäkiviikon aikana. Eli siitä, kuinka Itävaltalaisten ja Saksalaisten sponsorimittelössä tai jossain muussa kabinettiväännössä ollaan tultu siihen lopputulokseen, että rahaakaan ei ole jaossa samaan tapaan kuin aikaisemmin... tai ainakaan palkintoja.

Jutussa taidettiin verrata Ahosen viimeisintä palkintoautoa mäkiviikolta (Audi, 80000 euroa) nykyiseen palkintoautoon, joka oli joku Subaru (20000 eur) tai vastaava. Ei siinä mitään, kyllähän tuolla Subarullakin varmasti pääsee... mutta verottajan osuus taitaa olla aika paljon pienempi kuin 4 kertaa hintavammassa Audissa. HS:n toimittajan kommentissa todettiin vielä, että se näytillä oleva palkintoauto kisapaikalla oli ihan paskanen... veti johtopäätöksen, ettei ehkä järjestäjillä ollut varaa pesettää...?

Mitä tulee Ahosen suoritukseen, niin kova jätkä, ei voi muuta sanoa. Hauska lukea näitä juttuja jossa nimimerkit laittavat jonoon Nykästä, Weissflogia ja kumppaneita. Mikä voisi olla turhampaa kuin miettiä ja verrata tapahtumia esim. vuoden 1984 ja 2008 välillä. Jos kyseessä olisi täysin ylivoimainen kaveri (tenniksessä Federer, vaikka Samprasilla on vielä enemmän GS-voittoja) niin silloin ehkä, mutta tässä tapauksessa sanoisin, että niin turhaa...

Toisaalta ymmärrän sen, että jos ei ole nähnyt Nykästä kuin seiskan lööpeissä niin vaikea on miehen urheilusuorituksia arvostaa. Itse olin Sarajevon Olympialaisten aikaan ekaluokkalainen, ja koulussa katsottiin Nykäsen ja Weissflogin kisailua. Ja nehän meni siellä aika tasan, tosin Matti otti sitten korkojen kera Calgaryssä 4v myöhemmin. Se oli siis sitä aikaa, kun joulukuussa sai katsoa televisiosta kuinka Suomen maajoukkue otti Moskovassa pataan samoilla lukemilla kuin mitä HPK ottaa tänä vuonna sm-liigassa. Ja sitä aikaa, kun mietittiin, että milloinkohan se 1. mitali mahtaa tulla. Eihän me vertailla täällä jääkiekkosivustolla lätkän mm-joukkueitakaan... verrata 24 takaisia tämän vuoden joukkueeseen... ja mietitä, että olikohan ne 1980-luvun joukkueet oikeasti ihan hyviä vaikka Venäjälle (mm. Tretjak, Fetisov, Kasatonov, Larionov, Krutov, Makarov) yleisesti hävisikin.

EDIT: DAF aika samoilla linjoilla, samaan aikaan.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Mitä urien pituuksiin tulee, ei Ahonen siinäkään näitä kahta jyrää.
Niin, ainakin itsehän puhuin tasaisesta suorittamisesta lähes koko uran ajan siellä terävimmässä kärjessä. Ja juuri podium-paikat mielestäni tämän kertovat - Ahosella neljäsosa enemmän kuin seuraavalla.

Edit. Mutta niin, eiköhän lopeteta nämä höpinät. Absoluuttisesti parasta ei kai voi edes löytää, että siinä mielessä turhaa hommaa koko väittely:) Tosin mielestäni on mukava ainakin yrittää vertailla urheilijoita(näköjään monista palstalaisista poiketen), siinähän se urheilun suola on;) Eri aikakausien urheilijoita tietenkin on mahdotonta oikeastikaan laittaa järjestykseen lajin kehittyessä ajan saatossa radikaalistikin(vrt. v-tyyli mäkihyppyyn).

Hienoja urheilijoita nämä mäkihyppääjälegendat ovat/olivat kaikki.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Niin, ainakin itsehän puhuin tasaisesta suorittamisesta lähes koko uran ajan siellä terävimmässä kärjessä. Ja juuri podium-paikat mielestäni tämän kertovat - Ahosella neljäsosa enemmän kuin seuraavalla.

Tämänkin perustella on vaikea verrata. En ole ihan varma, mutta muistelisin että 1980-luvun puolessa välissä oli vähemmän kisoja/kausi, kuin vuonna 2008. Joten loogista on myös se, että niitä podium-paikkojakin on vähemmän Nykäsellä. En myöskään muista kiersikö kaikki parhaat kaikki kisat joka vuosi. (ei laskettu kaikkia kisoja pisteisiin, vaan x osa). Esim. tenniksessä 1970-1980 luvulla useat huiput jättivät menemättä kauden avausGS-turnaukseen, lähinnä siksi, että sinne (Australia) oli/on niin pitkä matka.
 
Viimeksi muokattu:

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Jos katsotaan saavutuksia henkilökohtaisista kilpailuista niin...
Koodi:
		arvok.voitot	arvok.mit.	mc-v.	mc-osak.v.	mäkiv. v.
Ahonen		2		7		2	34		5
Nykänen		5		13		4	46		2
Weissflog	4		10		4	33		4

...ei kyllä Erkkikään saa Ahosta sen enempää Nykäsen kuin Weissfloginkaan edelle.
Tunnen yhden Erkin, joka varmasti saa kaikki näyttämään niinkuin hän itse haluaa, mutta se ei kuulu tänne.

Tuota tilastoa katsomallahan selviää se fakta, että Nykänen on paras edelleen. Eikä siitä mihinkään pääse, näinhän se on.

Niinkuin joku jo mainitsikin, monen ihmisen vertaileminen tuntuu olevan vaikeaa, kun vielä heidän tekonsa ovat sijoittuneet eri vuosikymmenille. Osa tänne kirjoittavista ei ollut edes syntynyt, kun Nykänen tuli alas Oslon Holmenkollenin mäestä -82 todellisessa hernerokkasumussa, tämä niinkuin esimerkkinä. Voi olla, että tuo sama ei enää onnistuisikaan, kun säännötkin ovat tiukentuneet sen jälkeen.

Mutta kyllä Ahosella vielä aikaa on ottaa saavutuksissa Weisflogg kiinni, niin onpahan sitten Suomella kiistatta kaksi parasta mäkihyppääjää kautta-aikain.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tuota tilastoa katsomallahan selviää se fakta, että Nykänen on paras edelleen. Eikä siitä mihinkään pääse, näinhän se on.

Edellisen kerran otin kantaa Nykäsen puolesta. Nyt otan kantaa Ahosen puolesta.

Ennen ei ehkä kierretty täyspäiväisesti, verissäpäin jokaisessa maailmancupin kilpailussa, mutta ennen ei myöskään ollut homma yhtä ammattimaista kuin nyt. Jossain maassa (esim. Suomi) valmennuskin oli varmasti paremmalla tasolla keskitasoon verrattuna.

Nyt tilanne on toinen. Kojonkoski valmentaa norjalaisia jne. jne. Tekniikan yksityiskohdat yms. ovat kaikkien tiedossa, saatavilla, samoin varusteiden. TASO on siis LAAJEMPI.

Joten jos argumentoi pelkästään sillä perusteella, että toinen on voittanut enemmän kun toinen, kun aikojen välillä on yli 20 vuotta, niin mielestäni on täys mahdottomuus sanoa, että herra a kasariajoilta on parempi kuin herra b.

Fakta on mielestäni se, että Ahonen on paras mäkihyppääjä omalla aikakaudellaan. Faktaksi ei tilastot pysty osoittamaan, että Nykänen (tai Ahonen) on paras kaikki aikakaudet huomioiden. Se on mielipide, joka muodostuu tilastoja tulkitsemalla.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Ennen ei ehkä kierretty täyspäiväisesti, verissäpäin jokaisessa maailmancupin kilpailussa, mutta ennen ei myöskään ollut homma yhtä ammattimaista kuin nyt.
Kyllähän pojat aikaisemminkin palkkaa ja palkkioita ovat näistä hypyistään saaneet, tosin paljon vähemmän kuin nyt, koska urheilu on mennyt yhä enemmän kaupalliseen suuntaan. Eli aikaisemminkin on niitä kisoja pitänyt kierrellä, jos on aikonut siitä ne ruokarahat kotiin tuoda. Ja nykyisinkin edelleen, jos jonkun hyppyvire katoaa totaalisesti, niin silloin jäädään kotiin harjoittelemaan pariksi viikoksi, jotta saadaan taas juonesta kiinni. Ammattimaisuuden lisääntyminen on vaikuttanut ehkä kaikkein eniten siihen, että nykyisin myös kesällä tehtävä lajiharjoittelu on lisääntynyt muiden harjoitusmäärien myös lisääntyessä kokoajan.

Jossain maassa (esim. Suomi) valmennuskin oli varmasti paremmalla tasolla keskitasoon verrattuna.Nyt tilanne on toinen. Kojonkoski valmentaa norjalaisia jne. jne. Tekniikan yksityiskohdat yms. ovat kaikkien tiedossa, saatavilla, samoin varusteiden. TASO on siis LAAJEMPI.
Tästä asiasta oli jossain kohtaa eilen juttuakin tv:ssä, kun tosiaankin suomalainen mäkivalmennus on kovaa huutoa tällä hetkellä maailmassa. Se sivuvaikutus tällä on, että muutkin saavat nauttia paremmasta valmennuksesta, ja näinollen taso on siltä osin korkeampi. Mutta mäkihyppy on kuitenkin paljolti henkilökohtainenlaji, jossa puhtaalla lahjakkuudella pärjää varsin pitkälle. Valmennus varmasti auttaa taustalla, mutta pääpaino on siinä hyppääjässä itsessään, kuinka lahjakas hän lopulta on. Osa nykyisistä hyppääjistä eivät tule ikinä mitään saavuttamaan, vaikka kaikki valmentajat menisivät heidän taakseensa.

Joten jos argumentoi pelkästään sillä perusteella, että toinen on voittanut enemmän kun toinen, kun aikojen välillä on yli 20 vuotta, niin mielestäni on täys mahdottomuus sanoa, että herra a kasariajoilta on parempi kuin herra b.
Niin, mikä sitten on lopulta se kaikkein paras ja oikeudenmukaisin tapa pistää urheilijoita paremmuusjärjestykseen samassa lajissa, kuin tilasto. Jollei sitä halua käyttää, niin sitten on vain mielipiteitä asian suhteen. Itse arvostan tilastoja, kun saman lajin kavereita juuri tämän tyyppisissä lajeissa, mitä mäkihyppykin on, vertaillaan.

Fakta on mielestäni se, että Ahonen on paras mäkihyppääjä omalla aikakaudellaan.
Varmasti näin on, ja lisätään että Weissflog oli paras-90 luvulla, ja Nykänen vastaavasti -80 luvulla, mutta mikä on näiden herrojen keskinäinen järjestys tällä hetkellä? Sekin asia pitää kuitenkin pystyä sanomaan "faktana".
 

Tekno-Kekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tiedote
Tuli tuossa aiheesta mieleen. Kaikkien aikojen tyylikkäin näkemäni mäkihyppääjä on ollut Armin Kogler. Kun hän teki telemarkit, niin rinteestä kuului terävä "klap". Kerran taisi Holmenkollenilla tai jossain Kogler pikkuisen epäonnistua, kun tuli tuomareilta vain 19.

Ennen Nykänen-Weissflog-duelleja kahteen asiaan saattoi luottaa: Koglerin lyödäkseen piti hypätä kummallakin kierroksella 3 metriä pidemmälle ja Puikkonen nousi toisella hypyllään 15 sijaa.
 
Viimeksi muokattu:

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Mitä urien pituuksiin tulee, ei Ahonen siinäkään näitä kahta jyrää.

Ei toki jyrää, mutta onhan hänellä menossa jo 16. kausi, kun taas Weissflog jäi neljääntoista ja Nykänen kymmeneen.

Palkintopallisijoitusten määrää on hankala verrata, kuten edellä jo todettiin, mutta mielestäni Ahosen tasaisuudesta kertovatkin enemmän seuraavat listat:

Top 3 -sijoitukset maailmancupin kokonaiskilpailussa (miinus tämä kausi):

Ahonen 7
Nykänen 5
Malysz 4
Weissflog 3

Top 10 -sijoitukset maailmancupin kokonaiskilpailussa (miinus tämä kausi):

Ahonen 13
Weissflog 9
Nykänen 8
Malysz 8
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kyllähän pojat aikaisemminkin palkkaa ja palkkioita ovat näistä hypyistään saaneet, tosin paljon vähemmän kuin nyt, koska urheilu on mennyt yhä enemmän kaupalliseen suuntaan. Eli aikaisemminkin on niitä kisoja pitänyt kierrellä, jos on aikonut siitä ne ruokarahat kotiin tuoda. Ja nykyisinkin edelleen, jos jonkun hyppyvire katoaa totaalisesti, niin silloin jäädään kotiin harjoittelemaan pariksi viikoksi, jotta saadaan taas juonesta kiinni. Ammattimaisuuden lisääntyminen on vaikuttanut ehkä kaikkein eniten siihen, että nykyisin myös kesällä tehtävä lajiharjoittelu on lisääntynyt muiden harjoitusmäärien myös lisääntyessä kokoajan.

Mutta niitä kisoja ei tarvinnut kiertää, jos oli esimerkiksi varmistanut mestaruuden hyvissä ajoin. Nykäsen aikakaudella mies oli välillä niin ylivoimainen, että cup-voitto oli jo mäkiviikon jälkeen varma, kun niitä kaikkia kisoja ei laskettu pisteisiin. Ja kun porkkanana ei ollut lähteä "lenkkareiden" perässä (ei silloin jaettu tonneja) esim. Japaniin sen ajan kulkuvälineillä ja pitää yhteyttä perheeseen/ystäviin sen ajan välineillä (Ei ollut nettejä/kännyköitä) niin en yhtään ihmettele, että joskus kisoja jätettiin väliin. Samoin on vaikea voittaa 30 osakilpailua kaudessa, jos niitä on vain 20. (en tiedä mitkä olivat oikeat luvut 1984/2008, mutta perstuntumalla väitän, että niitä oli 80-luvulla vähemmän)

Varmasti näin on, ja lisätään että Weissflog oli paras-90 luvulla, ja Nykänen vastaavasti -80 luvulla, mutta mikä on näiden herrojen keskinäinen järjestys tällä hetkellä? Sekin asia pitää kuitenkin pystyä sanomaan "faktana".

Miksi pitää pystyä sanomaan Ahosen, Nykäsen, Weissflogin keskinäinen järjestys...? Ja siis "faktana" = tosiasiana? Eihän me voida sanoa Lordin viisubiisistäkään faktana, että se on Euroviisuhistorian paras kappale, koska sai eniten pisteitä omassa kilpailussaan.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Miksi pitää pystyä sanomaan Ahosen, Nykäsen, Weissflogin keskinäinen järjestys...? Ja siis "faktana" = tosiasiana?
Sanoithan sinäkin faktana, että Ahonen on nykyisistä hyppääjistä paras. Miksei siis yhtälailla voida asettaa tulosurheilua tekeviä kavereita paremmuusjärjestykseen, kun kerran urheilevat samassa lajissa, vaikkakin eri aikoina?

Musiikki on tässä kohtaa huono vertaus, koska se on kuitenkin enemmänkin mielipidekysymys, koska tilastollinen paremmuus puuttuu.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sanoithan sinäkin faktana, että Ahonen on nykyisistä hyppääjistä paras. Miksei siis yhtälailla voida asettaa tulosurheilua tekeviä kavereita paremmuusjärjestykseen, kun kerran urheilevat samassa lajissa, vaikkakin eri aikoina?

Siksi, että eivät ole kisanneet samoissa kisoissa, eivätkä olleet parhaimmillaan edes samalla vuosikymmenellä.

Toinen esimerkki toisesta lajista: Ei voi sanoa faktana, että kolminkertainen Australian avointen voittaja (1970-luvulla, kun siellä ei ollut kerma paikalla) on ollut parempi pelaaja, kuin kaksinkertainen voittaja 2000-luvulta. Tämän hetken atp-järjestelmä pakottaa pelaajat kaikkiin tärkeimpiin kisoihin. Toisin oli 1970-luvulla/1980-luvulla. Sama pätee mäkihyppyyn.

Ja kolmas esimerkki: Voidaanko sanoa, että Suomen jääkiekon Olympiahopeat, ovat huonompia suorituksia kuin MM-kulta 1995?
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Toisaalta Ahosenkaan paremmuus Malysziin nähden ei ole mitenkään yksiselitteinen tosiasia. Se riippuu täysin siitä, minkälaisia saavutuksia painotetaan ja kuinka paljon.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Toisaalta Ahosenkaan paremmuus Malysziin nähden ei ole mitenkään yksiselitteinen tosiasia. Se riippuu täysin siitä, minkälaisia saavutuksia painotetaan ja kuinka paljon.

Ahosen paremmuus Malysziin nähden mitattiin viimeksi eilen ja sitä edellisellä kerralla lauantaina. Joten kyllä Ahonen on parempi, selkeästi parempi.

Tosin siinä olet oikeassa, että jokainen voi tehdä mielipiteensä omien painotusten perusteella, jos mitataan jotain tiettyä aikaväliä. Toisaalta... kun katsotaan meriittejä... niin mitkä tulokset tekisivät puolalaisesta paremman hyppääjän suhteessa Ahoseen. MM-menestyskö? Olympialaisissahan mies ei juuri ole muutamaa himmeämpää mitalia lukuunottamatta muistaakseni juhlinut.

No, tämäkin rupeaa menemään aikalailla kielipoliisi-puolelle, joten "fakta hommat" jää osaltani tähän.
 

Kaivanto

Jäsen
En ole ihan varma, mutta muistelisin että 1980-luvun puolessa välissä oli vähemmän kisoja/kausi, kuin vuonna 2008. Joten loogista on myös se, että niitä podium-paikkojakin on vähemmän Nykäsellä.
Joo. Nykänen osallistui urallaan 130 mc-osakilpailuun, Weissflog 177:ään ja Ahonen tähän mennessä 329:ään. Näissä kilpailuissa:

Koodi:
		voitto-%	palkintopalli-%		ka.-sijoitus	mediaanisij.
Ahonen		10,3		31,0			10,2		6
Nykänen		35,4		58,5			5,6		2
Weissflog	18,6		41,2			9,3		5
 
Viimeksi muokattu:

Kaivanto

Jäsen
niin mitkä tulokset tekisivät puolalaisesta paremman hyppääjän suhteessa Ahoseen. MM-menestyskö? Olympialaisissahan mies ei juuri ole muutamaa himmeämpää mitalia lukuunottamatta muistaakseni juhlinut.

Onhan Malyszillä mc-voittoja neljä Ahosen kahta vastaan ja arvokisavoitoissa tilanne on sama. Olympiamitalit Malyszille 2-0. Näiden hyppääjien välillä ei ole mielestäni selvää eroa suuntaan jos toiseenkaan.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tuo Nykäsen voittoprosentti (35,4) on huima. Suorastaan älyttömän kova, jos ajatellaan, että se kattaa koko uran. Jos vertailupohjaa hakee vaikka jostain toisesta lajinsa hallitsijasta (tällä hetkellä), niin mikäköhän mahtaisi olla vaikkapa Björndalenin vastaava ampumahiihdossa?

Mutta kun muistaa mm. Calgaryn 1988, jossa mm. pelattiin myös ihan kiva jääkiekkoskaba, niin kyllähän se Matti aika hyvin hyppäsi, vaikka on nykynuorison silmissä "laulaja", "strippari", "turha julkkis" jne. jne.
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Ahosen paremmuus Malysziin nähden mitattiin viimeksi eilen ja sitä edellisellä kerralla lauantaina. Joten kyllä Ahonen on parempi, selkeästi parempi.

Tosin siinä olet oikeassa, että jokainen voi tehdä mielipiteensä omien painotusten perusteella, jos mitataan jotain tiettyä aikaväliä. Toisaalta... kun katsotaan meriittejä... niin mitkä tulokset tekisivät puolalaisesta paremman hyppääjän suhteessa Ahoseen. MM-menestyskö? Olympialaisissahan mies ei juuri ole muutamaa himmeämpää mitalia lukuunottamatta muistaakseni juhlinut.

No, tämäkin rupeaa menemään aikalailla kielipoliisi-puolelle, joten "fakta hommat" jää osaltani tähän.

En nyt tarkoita tämänhetkistä kuntoa. Malyszin puolesta puhuvat mm. maailmanmestaruuksien, osakilpailuvoittojen, maailmancup-voittojen ja miksei mäkiennätystenkin määrä.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tuo Nykäsen voittoprosentti (35,4) on huima. Suorastaan älyttömän kova, jos ajatellaan, että se kattaa koko uran. Jos vertailupohjaa hakee vaikka jostain toisesta lajinsa hallitsijasta (tällä hetkellä), niin mikäköhän mahtaisi olla vaikkapa Björndalenin vastaava ampumahiihdossa?

Off-topicina. Kenelläköhän urheilijalla on paras voittoprosentti vaikkapa hiihtolajeissa? Oma veikkaus voisi mennä vaikkapa Magdalena Forsbergille...

Tuli (?) ampumahiihtoon "sileän" hiihdon puolelta, huipulta. Dominoi aika kovalla prosentilla maailmancupia, ja lopetti huipulla. Tosin jäi parissa arvokisassa hopealle-pronssille, mutta tuli niitä kultaisiakin mitalleja... suht riittävästi.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Varmistin vain, että useimmilla Jatkoaikaan kirjoittavilla ei taida olla yhtään huumorintajua.

Kyllähän sitä huumorintajuakin jonkin verran on. Ironiantaju on joskus vaikeampi laji ja siinä saattaa näin Tapparan kannattajana kirves lipsahtaa jopa kiveen.

---

Eikä kaikkien aikojen parhaan mäkimiehen vertailua voi jättää edes kolmen tai neljän miehen taisteluksi, vaan pitäisi kurkottaa kauemmas historiaan, josta löytyisi muun muassa sellaisia nimiä kuin Björn Wirkola ja Helmut Recknagel (molemmilla kolme Mäkiviikon voittoa ja Wirkolalla ainoana kolme putkeen).

Joka tapauksessa mäkihypyn kokonaisarviointi on useimmiten liikkunut juuri siinä, että mikä on arvokkain: arvokisakulta, maailmancupin voitto vai Mäkiviikon voitto. Se kun on koko lailla makuasia.

Esimerkiksi Jani Soininen kuuluu sarjaan: unohdetut olympiavoittajamme.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös