@ICETodellakin ollaan eri mieltä. Joku tilastonikkari voisi laskea todennäköisyyden sille, että maalivahdille sattuu aina huono hetki, kun joku tietty pelaaja on kentällä. Eiköhän tuo nyt kuitenkin mene niin, että viisikko puolustaa huonosti tai yksittäinen pelaaja mokaa ja siksi kiekko päätyy maaliin. Kyllä maalivahti pelaa pääsääntöisesti aina heikommin eikä yhden vaihdon ajan.
Sekin on mahdollista tosiaan, että pelaajan taso vaihtelee kausittain. Tietysti tähän vaikuttaa myös se kenen kanssa hän pelaa.
Lisään vielä, että selittyykö Koiviston ja Ahosen sama tilasto myös maalivahdin imuroinnilla vai sattumalla?
Koitan nyt vielä vääntää sen verran rautalangasta, vaikka tuntuu, ettet täysin hoksaa mitä minä ajan tässä takaa. Eihän maalivahti esimerkiksi imuroi läpi ottelun jokaista laukausta, vaan niitä hörppyjä voi tulla joskus ja jouluna ja siinä tilanteessa on puhdasta sattumaa kuka siellä silloin on kenttäpelaajista kentällä.
Tässä hyvä ymmärtää, että aina jos tutkitaan yhden joukkueen kaikkia pelaajia, niin luultavasti sieltä joku pelaaja on ollut tämän suhteen epäonnisempi joka kausi, mutta se ei yhden kauden otoksella välttämättä tarkoita, että hän olisi muita heikompi.
Mutta jos sanotaan etukäteen ennen kautta, että pelaaja X kun on tällä kaudella jäällä, niin maalivahti tulee silloin imuroimaan paljon. Se on erittäin epätodennäköistä, että niin tulee käymään. Mutta kun jälkeen päin katsotaan tilastoja, niin silloin siellä on yleensä joku epäonnisempi pelaaja (tällä kaudella Liedes, ensi kaudella ehkä joku muu).
Tähän perustan sen, ettei Liedeksen tämän kauden +/- -lukema kerro hänestä täyttä totuutta. Ei tämä välttämättä Liedestä miksikään puolustusekspertiksi muuta, mutta -6 antaa liian huonon kuvan (joku +-0 voisi hänen kohdallaan olla perusteltu).
Katsoin tuolta esimerkiksi, niin SaiPan Topi Nättinen tällä kaudella jäätävä -21 ja t% 82,9. Viime kaudelta taas +3 ja t% 93. Varmasti tuossa -21 on osa totuus, mutta pelkästään tuota katsottuna antaa hänestäkin ihan väärän kuvan.
Niin nuo Koivisto ja Ahonen. Niputit maalivahdin imuroinnin ja sattuman eri asioiksi. Ne ovat kuitenkin ihan samaa asiaa. Se on puhdasta sattumaa, milloin maalivahti päästää helpon osuman sisään. Mutta katsotaan nyt noitakin tilastoja.
Koivisto -3 / (t% 88,9% ja PDO 98,8%, Liedeksellä tosiaan 87,7% ja PDO 94,8%)
Ahonen -3 / (t% 88,9% ja PDO 96,4%)
Koiviston PDO ("epäonni/onni") tasakentällisin on normaalin rajoissa 98-102, joten hänen +/- -tilastonsa on varmaan ihan oikeissa rajoissa. Ahosen +/- -lukemissa varmasti hieman epäonnea, mutta ei niin selvästi kuin Liedeksellä. Jos tuo PDO ei ole terminä tuttu, niin Liigan sivuille on ystävällisesti laitettu selitys.
PDO
Joukkueen laukausprosentin ja torjuntaprosentin summa tasakentällisin pelaajan ollessa jäällä. Kertoo, miten pelaaja suorittaa lähtökohtaiseen tasoonsa nähden. Mikäli PDO-lukema on paljon yli sadan, joukkue todennäköisesti ylisuorittaa, koska ei ole realistista olettaa, että laukaus- ja torjuntaprosentti pysyisivät erittäin korkeina erittäin kauan. PDO-lukemalla on taipumus lähestyä pitkällä aikavälillä 100 prosenttia (matemaattinen termi regressio). Tavanomainen PDO-lukema on 98–102.