Käänteisen lottovoiton mahdollisuuden minimointiahan Suomeen syntyminen on ainakin tavannut olla: synnytys- ja imeväis-kuolleisuus on Suomessa ollut vuosikaudet teollisen maailman pienimpien joukossa (ellei peräti pienin). No, kaikki tämä on vienyt verorahoja osaajien kukkaroista eli emmeköhän tässäkin suhteessa pääse pian schollilais-viljurilaiseen valtavirtaan. Väittäisin että pohjoismaat ovat hyviä paikkoja syntyä kohtuullisen huonosti toimeentulevaan perheeseen: koululaitos on vieläkin sen verran avoin kilpailulle, että meidän sosiaalinen liikkuvuus on paljon suurempi kuin esimerkiksi USA:ssa ja Britanniassa, jossa yhä suurempi osuus koulutuksen laadusta riippuu vanhempien varallisuudesta, ei niinkään jälkikasvun aivoista. Mutta jos syntyy rikkaaseen perheeseen (kuten olen postauksista ymmärtänyt, että esimerkiksi scholl af Dag och Natt -sukuun) niin USA on ylivoimainen paikka. Ei siellä ylemmällä keskiluokalla ole mitään käsitystä slummeista ja rikollisuudesta, ja koululaitos, etenkin yliopistot, on mitä korkeatasoisin (ja jälkikasvun menestystä helpottaa, että suuri osa ikäluokasta on jo valmiiksi karsittu pois kilpailusta).
Nämäkään eivät ole niin yksiselitteisiä asioita kuin miten niitä yleensä kuvataan. Ensinnäkin, mitä ihmeen ylpeilynaihetta on matalasta imeväiskuolleisuudesta, jos nämä lapsuudesta selvinneet joutuvat aikuisena tekemään itsemurhan tai ajautuvat alkoholismiin? Samat suvut siellä ovat olleet 1800-luvulla senaatissa, jääkäriliikkeessä ja sittemmin taistolaisliikkeessä, näennäisistä "mielipiteistään" riippumatta kuitenkin ainan yhteiskunnan huippupaikoilla. Myös ne sukujen tyhmimmät vesat. Tarjan mieskin, tämä valiokuntaneuvos, on senaattorisukua, saati sitten sen tarkemmin erittelemättä Tarjan kuuluisimman entisen poikaystävän sukutaustaa. Tai entä tämä ulkoministerinä toiminut Eljas Erkko, Aatoksen isä, joka muuten lähti heti talvisodan sytyttyä virkapaikaltaan "virkamatkalle" Ruotsiin. (Onneksi sentään muisti tulla takaisin kun alkoi näyttämään siltä, että sodasta saattaisi selvitä hengissä riittävästi edistyksellisiä mielipiteitä omaavia tilaajia.)
En oikein osta tätä väitettä erityisen suuresta sosiaalisesta liikkuvuudesta, eikö tällä palstalla juuri viitattu tässä jokin aika sitten tamperelaiseen sosiologiin, jonka mukaan oikeustieteellisessäkin proffat tunnistavat jo kaikkien uusien opiskelijoiden sukunimet?