Ei ole mahdollista. Ei ole rajoituksia ulkomaalaispelaajille.
Jännä juttu, että ICEHL:ssa tuo onnistuu. Siellä on jopa määritelty "domestic player" säännöissä, kts. alla. Mutta Suomessa nyt muutenkin halutaan aina olla EU:n mallioppilas eikä edes mietitä mikä voisi olla oma etu. Ei sillä, ei minua ulkomaalaispelaajat haittaa. Mutta ärsyttää se ajattelu, että mitään ei voi tehdä koska EU. Muualla Euroopassa ollaan aika "joustavia" EU-direktiivien suhteen ja löydetään keinoja saavuttaa oma etu.
Electronic Game Book ICE Hockey League, Alps Hockey League
www.gamebook.at
Kun pelaajan sopimus päättyy, hänellä on 100 % vapaus tehdä lähes minkälainen sopimus tahansa EU:n alueella. Tämä perustuu ihan normaaliin työlainsäädäntöön. Minimitasoja toki voidaan asettaa
En siis puhunut yksittäisen pelaajan min/max palkasta vaan jokaisen liigaseuran pelaajabudjetin pohjasta ja katosta, tyyliin NHL salary cap. Sen sisällä saa maksaa vaikka miljoonan jollekin pelaajalle.
Työnantajien kartelli on yksiselitteisesti kielletty. Käytännössä siis seurojen palkkakilpailua ei voi mitenkään estää. Tämä on Suomen ja EU:n työlainsäädännön tietoinen tarkoitus.
Oikeudelliset tulkinnat, ml. työmarkkinaoikeudelliset, eivät ole yksiselitteisiä ja ehdottomia - muuten lakitoimistot eivät tahkoaisi miljoonia ja oikeusasteet olisi kiireisiä. Varsinkin kun ENSIN kysytään lakimiehiltä, MITEN haluttu tulos voidaan parhaiten saavuttaa ja sitten suunnitella toimet sen mukaisesti.
Kyllä, jos McDonalds, Burger King ja Hesburger sopisivat, että managereille ei makseta TES-palkkaa enempää eikä rekrytoida toisten väkeä, niin siinä
voisi olla perusteet kartellisyytökselle. Mutta Liiga on osakeyhtiö, missä seurat ovat omistajia: niillä on konserniyhteys ja niillä on velvollisuuskin koordinoida asioita omistajien kokonaisetu mielessä. McDonalds voi hyvin määrätä, että sen franchiset eivät saa headhuntata toistensa väkeä ja nostaa sitä kautta koko ketjun palkkojen inflaatiota.
Tietyssä mielessä tätä tapahtuu jo nykyään, kun tehdään pitkiä pelaajasopimuksia, missä on ulkomaanoptio, minkä jälkeen pelaaja Suomeen palatessaan palaa lähtöseuraansa. Käytännössähän tämä tarkoittaa, että pelaajan pelioikeudet Suomessa kuuluvat tietylle liigaseuralle, hän ei voi siirtyä toiseen liigaseuraan ilman vastikkeellista siirtomenettelyä, mutta hän voi siirtyä toisiin liigoihin tietyin ehdoin. Eli pelaaja luopuu mahdollisuudesta inkrementaalisen palkan korotukseen liigan sisäisessä siirrossa (esim. Saipa-Kärpät) mutta säilyttää mahdollisuuden next level-korotukseen ulkomailla (esim. Jyp-Sveitsi).
Liigassa taitaa olla jo nyt sääntö siitä, minkälaisia pelaajasoppareita seurat voivat tehdä. Sitä kautta on mahdollista muotoilla järjestely, missä tämän "ulkomaanoption" kautta luodaan suojausjärjestelmä liigan sisäistä poachaamista vastaan. Toki sitä ei tarvitse/kannata mainostaa ja julkistaakaan, kuten
@aquanqua esitti. Mutta tapa, että Kärpät/Tappara/Ilves/IFK/Lukko vuodesta toiseen vievät Saipan ja HPK:n ykkösketjujen miehet tarjoamalla mottipäisiä soppareita, ja sitten Saipa ja HPK ovat aina viimeisinä liigassa, ei ole mitenkään liigan ja suomalaisen jääkiekon etu.
EDIT: tai sitten Liiga luon NHL-tyyliin tulontasausjärjestelmän, mikä tasoittaa kilpailun viihtellisemmäksi.