2000-luvun alussa kun liiga oli top 3 sarja maailmassa paikallispelejä oli kahdeksan kappaletta per kausi. ”Ylimääräisiä” paikallispelejä on ollut Liigassa jo 30 vuotta. Kahdeksan per kausi oli ehkä jo kipurajoilla, mutta muuten näistä lisäpaikallisista ei ole ollut muuta kuin hyötyä Liigalle.
Boldaus oma. Saako tälle jotain perusteluja? Minusta tuntuu, että noilla lisäpaikallisilla on vaan haluttu suosia tiettyjä seuroja ja heidän talouttaan. Näillä ylimääräisillä paikallispelikierroksillahan on saatu myös keinotekoisesti pumpattua liigan yleisömääriä ylöspäin. Ja kerran tuollainen ei-urheilullinen päätös pelimäärän nostamisesta tehtiin kaudelle 1992-1993, ei siitä näin reilun kolmenkymmenen vuoden päästä voida päästää irti. Saavutetut edut jne. Mutta kertokaahan nyt miten esimerkiksi SaiPa, KalPa tai JYP ovat hyötyneet näistä paikalliskamppailuista?
2000-luvun alkupuolella runkosarjassa pelattiin 56 kierrosta (13 joukkuetta ja vuodesta 2005 lähtien 14, kun KalPa tuli mukaan) ja tosiaan kausina 2000-2008 Jokerit ja HIFK pelasivat jokaisella kaudella kahdeksan paikallispeliä. Eli siis joka seitsemännen runkosarjakamppailun toisiaan vastaan. Noistakin viimeiset kaksi kautta kaikki muut joukkueet pelasivat erilaisella ottelurungoilla kuin kaksi pääkaupunkiseudun joukkuetta. Ja vain sen takia, että Helsingissä saatiin pelata kahdeksan kertaa vastakkain.
Tästä viestistä lisätietoja jos jotakuta kiinnostaa, kuinka Liigan otteluohjelmarungot ovat muodostuneet kauden 1992 jälkeen.
---
Jos Liigassa oltaisiin oltu yhtään hereillä KalPan mukaantulon hetkellä kaudelle 2005-2006, olisi silloin siirrytty pelaamaan nelinkertaista sarjaa (52 ottelua) ja avattu suljettu sarja alaspäin. Näin urheilullisuus olisi ollut keskiössä, eikä Mestiskään olisi päässyt näivettymään nykyiselle tasolle. Sitä kun on nyt Liigan toimesta parikymmentä vuotta näivetetty, eikä niistä vähäisimpinä ole olleet nuo Mestiksen kärkijoukkueiden nostot Liigaan, joista Mestis on saanut korkeintaan lämmintä kättä kiitokseksi.
Myös U20-Smsarjan paisuttaminen 18 joukkueen sarjaksi on ollut yksi suomikiekon järjettömimmistä tempuista. Sillä on saatu tuon sarjan taso laskettua melkoisen alas. Ja Liigaseurojen kiintiöpaikat (onko nämä vielä?) sarjassa taas pitivät huolen siitä, ettei omaan juniorimyllyyn tarvinnut panostaa kun paikka korkeimmalla tasolla oli itsestäänselvyys vaikka oma junioritoiminta olisi ollut miten paskaa tahansa.
---
Jokerien poistuminen KHL:ään vei mukanaan noin satatuhatta katsojaa kun yhden joukkueen talousalue muuttui Helsingistä Vaasaan ja toki hallikin pieneni noin puolikkaaseen. Ja samalla poistui ne Helsingin paikalliskamppailut.
---
Nykyisin taas varsinkin Tamperelaiset vastustavat noiden paikallispelien vähentämistä, koska Areenassa pelaaminen on kallista ja sitä näyttää muuten olevan vaikea saada lähellekään täyteen, ainakaan näin syyskauden aikana. Toisaalta persettä tässä on näytetty urheilullisuudelle jo niin kauan vähän joka puolella Liigan toiminnassa, etten pidättele hengitystä muuttumisen puolesta. Seuroilla menee taloudellisesti heikohkosti ja ainoana ulospääsynä Liigassa nähdään pelimäärän lisääminen (uudet paras viidestä-säälit), vaikka todellisuudessa lääke voisikin olla pelimäärän pienentäminen ja tuotteen yleisen kiinnostavuuden lisääminen muun muassa runkosarjapelien merkityksellisyyden kasvun kautta kun pelimäärä on pienempi. Se tosin vaatinee parin seuran pudottamista pois liigakartalta, jotta pelimäärää voidaan järkevästi pudottaa.
Edit. korjattu linkitys. Ja lisätty kappale koskien U20-sarjaa.