Liigan yleisömäärät kaudella 2013–2014

  • 162 250
  • 551

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tämä on paskaa. Suvussani on useita Helsingissä syntyneitä, porilaisten vanhempia. Minä mukaan luettuna.

Koko porukasta tasan yksi on epäonnistuttu kasvattamaan oikein ja hänestä tuli narri-fani

Kaikki muut ovat Ässä-faneja. Ihmettelen nimimerkki Jykke1978:n tapaan, että miksi vitussa SaiPa-fanin pojasta tulisi esim. Tappara-fani.

Kunnon jääkiekkokasvatus aloitetaa kotona jo ennen kuin räkänokka-kaverit pääsevät pätemään.
Ilmeisesti kukaan ystäviesi lapsista ei siis harrasta jääkiekkoa?

Minä nimittäin veikkaan että todella suuri osa niistä jotka tuolla halleilla käy, nuoremmasta polvesta, ainakin pienemmillä paikkunnilla, on niitä jotka junnuna pelasi jossain joukkueessa ja tätä kautta oppivat elämään sen kaupungin värien kanssa. Siellähän ne junnut hilluu halleilla tänäkin päivänä, suhteessa saman ikäisiin, jotka ei pelaa, niin aika vähässä on.

En sitä väitä ettei olisi sellaisiakin kannattajia, jotka eivät ole koskaan itse pelanneet, mutta prosentuaalisesti varmasti suurin osa on jossain vaiheessa pelannut jossain joukkueessa ja melko usein sitten sitä kautta ne värit tarttuu. Tämä pätenee varsinkin nykyaikana, 20v sitten kun ei kauheasti kaupungeissa tapahtunut, niin oli varmasti yleisempää, että sinne hallille lähdettiin enemmän sosiaalisena tapahtumana, kun ei talven synkkyydessä paljon muutakaan tapahtunut. Nykyään taas kilpailu ajasta on sen verran kovempaa, että ne joilla ei tunnesiteitä lajiin ole, TV:stä ei lajia näy jne. niin eivät hallille samoissa määrin eksy.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Tapparan kannattajat olivat löytäneet suosikkinsa ilvesläisiä useammin jo ala-asteikäisinä. Tieto romuttaa tutkijan mukaan tamperelaisen myytin, jonka mukaan ”ilvesläiseksi synnytään ja Tapparan kannattajaksi ryhdytään”.

Pakko tarttua tähän hiukan. Tutkimustulos on varmasti sinänsä tosi, mutta Ilveksen menestys 90- ja 2000-luvulla on ollut niin heikkoa, että pikkulapset valitsevat todennäköisemmin menestyvämmän seuran kahden vaihtoehdon väliltä, mikäli painetta ei muuten tule esim. "kotikasvatuksen" suunnalta.

Jos vastaava tutkimus olisi tehty joskus 60-luvulla, olisi lopputulos luultavasti ollut hieman erilainen.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Jos vastaava tutkimus olisi tehty joskus 60-luvulla, olisi lopputulos luultavasti ollut hieman erilainen.

Itse asiassa vielä 1960-luvun Tampereella myös perhetaustalla ja yhteiskuntaluokalla on ollut - jos ei suurin, niin ainakin erittäin suuri - merkitys joukkuevalintaan.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jotenkin luulen, että muualta muuttaneiden, toista seuraa kannattavien, lätkäfanien saaminen halliin ei ole iso ongelma vaan se, että suurinta osaa kansasta ei liiga tai jääkiekko kiinnosta laisinkaan. Ihminen, jolla ei ole mitään suhdetta lajiin tuskin eksyy liigamatsiin.

Mahdollisesti laskevista yleisömääristä on vaikea syyttää ketään muuta kuin liigaa; ei voida vuosia johtaa ja kehittää liigaa luokattomalla tavalla ja olettaa, että ihmiset kiltisti luovuttavat kallista aikaansa ja kovalla työllä ansaittua rahaa liigatuotteen kuluttamiseen.
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
TPS-HIFK 5000. Vaikeaa on joka paikassa.

Tepsillä tuskin ainakaan hirveästi seuraavassa kotimatsissa paranee, kun tiistaina on vastassa Saipa joka nyt vaan ei täällä hirveästi sytytä. Toki tossa on välissä Kuopion keikka jonka voittamalla hyvällä pelillä voidaan saada hieman lisää porukkaa halliin.
 

Lättykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dayton Bombers
Näkeekö kukaan muu yhteyttä SM-Liigan siirtymisessä maksukanaville ja laskevien yleisömäärien välillä?

Oma, täysin epätieteellinen, mielipiteeni on, että SM-Liigan siirryttyä pois MTV3:n Hockey Night -ilmaiskanavaformaatista on tuotteen kiinnostavuus laskenut radikaalisti vuosi vuodelta. SM-Liiga ei ole enää ihmisten "huulilla". Hockey Night -aikaan muistan ihmisten oikeasti puhuvan jääkiekosta kahvipöydissä, kaduilla ja toreilla, nykyään ei aihe kiinnosta ympäristössä juurikaan.

Ovatkohan jääkiekkojohtajat miettineet maksukanaville siirtymisen kerrannaisvaikutuksia lainkaan, miten on mahdollista kasvattaa maksukanavien takana olevan tuotteen fanipohjaa? Vai lähtisikö joku Jatkoaikalainen maksamaan esim. MLB:n tai NFL:n gamepassista 150 dollaria sokkona, ilman että on saanut mitään aikaisempaa kosketusta lajiin?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Näkeekö kukaan muu yhteyttä SM-Liigan siirtymisessä maksukanaville ja laskevien yleisömäärien välillä?

Tässäkin on varmasti perää.

Silti mielestäni on yllättävää, että siitä kaikista isoimmasta yksittäisestä asiasta - koko Euroopan laajuisesta talouden taantumasta - on niin vähän huomioita tässä ketjussa.

Mieluummin puhutaan puuhastelusta jne, vaikka ongelmat ovat paljon syvemmällä ja näkyvät selvinä merkkeinä mm. vähittäiskaupan kulun indikaattoreita käyttäen.

Kauneus&muoti, kaikenlainen vaatebisnes ja vapaa-ajan harrasteet ovat asioita, joihin jengillä on vähemmän rahaa.

Tämä ei voi olla näkymättä myöskään jääkiekkokatsomoissa. Juuri esim noilla maksukanavilla pystyy näkemään kaikki suosikkijoukkueen pelit kuussa, yhden yksittäisen pääsylipun hinnalla. Kotisohvalla istuen.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Näkeekö kukaan muu yhteyttä SM-Liigan siirtymisessä maksukanaville ja laskevien yleisömäärien välillä?

Tietty pointti tuossa on. Jos tuotteesta puhutaan edes vähän positiiviseen sävyyn, yleensä siihen jotain pistetään sisälle. Jos taas tuote "makaa hyllyssä", harvempi ns. ulkopuolinen mitään maksaa.

Omalta osaltani näen kuitenkin Nelosen yhtenä suurena syynä tähän yleisökatoon. Palvelu itsessään on pelittänyt kohtuullisen hyvin ja tarjonta tällä "pakettisopparilla" on vähintäänkin kiinnostava. Yleisistä luvuista mulla ei ole mitään käryä, mutta oman kirjanpitoni perusteella olen katsonut tällä kaudella 12 matsia liigaa Nelosen kautta. Urhon kaavan kautta todennäköisesti noista olisi 1-2 (huom. eivät Jokerien matseja) tullut katsottua hallissa. Kynnys lähteä "vihollisten" (omassa tapauksessani HIFK ja Blues) matseihin vain nousee kummasti tuossa tilanteessa. Vielä kun tarjonta on tuollainen, varmasti moni passiivisempi katsoja valitsee Nelosen hallin sijaan. Kun kotisohvan tarjonta paranee, todennäköisesti hallikysyntä laskee. Urhon aikana tarjonta oli selvästi heikompaa niin laadullisesti kuin määrällisestikin. Nelosen aikana taas on helpompi investoida käytännössä vastaava summa peliin kun "päätuotteen" (oma seura) lisäksi saa muutkin seurat.

Lisäksi ainakin oman seurani kohdalla johto on tehnyt käytännössä kaikkensa vesittääkseen kysyntää. Hjalliksen aiemmat toimet ovat karkottaneet melkoisen määrän aktiivisempaa väkeä hallista. Kun mietitään tunnelman merkitystä ottelutapahtumassa, tuon perseilyn vaikutus on vielä suurempi: kotisohvalla tunnelma on usein käytännössä sama capojen ollessa "lakossa" ja hallin humistessa tyhjyyttä. Toki tämä ei päde kaikille paikkakunnille, mutta uskoisin esimerkiksi Espoossa olevan hieman samaa ilmiötä. Aivan varmasti talousasiat ja pelaajakaupat vaivaavat ainakin sen verran, että jokunen miettii suhdettaan seuraan. Kun näitä jokusia on tarpeeksi, vaikuttaa se hallin tunnelman kautta myös "tuulipukukansaan".
 
Itse asiassa vielä 1960-luvun Tampereella myös perhetaustalla ja yhteiskuntaluokalla on ollut - jos ei suurin, niin ainakin erittäin suuri - merkitys joukkuevalintaan.

No ei ainakaan suurin ja jakohan meni lähinnä KooVee vastaan muut. Toki Tapparassa näkyi niitä TBK-kaikuja, jotka karkottivat tietyt piirit hieman etäämmälle.

Saattaa myös olla, että nämä historiamuistelot menevät liikaa ohi ketjun aiheesta...
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
Okei; se on kuten axe ansiokkaasti kirjoittikin aiemmin joka syksyinen "huolenaihe" nää "vähenevät yleisömäärät", kunnes keskitalven aikoihin tästä puhuvat vain ne parit heikoimmin menestyneiden seurojen kannattajat.

Lähestyisin asiaa myöskin siltä kannalta, että vuoden 1995 MM-kulta toi selvän nosteen myös Liigan yleisömääriin ja se noste on kantanut yllättävänkin pitkään. Varsinkin, kun menestystä mitalien muodossa on tullut Maajoukkueelle tasaisesti senkin jälkeen. Ollaanko tässä totuttu vähän liiankin koviin yleisölukemiin? Mitäs jos olemmekin siirtymässä "ns. normilukemiin", mitä myös kalliit lippujen- ym. oheistoimintojen hinnat edesauttavat?

Mielestäni jotkut 3200-4500 lukemat pienemmissä halleissa tähän aikaan vuodesta ja varsinkin näillä ylimitoitetuilla pelimäärillä ovat kuitenkin erittäin hyviä lukemia näin pienessä palloilumaassa...

Edit. Typoja..
 
Viimeksi muokattu:

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tavallisen rahvaan ostovoima on laskenut ja työttömyys lisääntynyt. Samalla lippujen hinnat ovat nousseet tasaisesti viime vuosina. Ei tää nyt niin vaikeaa ole hei! Keväällä sitten peleissä on enemmän panosta ja yleisömäärä lisääntyy hiukan kiinnostavuuden lisääntymisen kautta.

Minusta liigajoukkueiden kannattaisi ehdottomasti harkita palkkakatto systeemiä tuleville kausille (esim 2,2 miljoonaa?). Tämä on paras tapa vähentää kuluja ja mahdollistaisi lippujen hintojen laskemisen kysyntää vastaavalle tasolle runkosarjan osalta. Toisaalta liigan taso kärsisi tästä vain minimaalisesti. Suomeen jäävillä pelaajilla ei ole ulkomailla paljoa kysyntää tai jos on, he eivät ole enää valmiita muuttamaan ulkomaille perhesyiden yms. takia.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Menipäs kauan ennen kuin tuli oranssitakkiset miehet puheeksi. Meno on vähän kuin aikanaan kun yle näytti valioliigaa aina lauantaisin. Mutsi mainitsee asiasta vieläkin, se vaan kuului perheen ohjelmaan saunan lisäksi lauantai päivissä. Eikä todellakaa ole äitee mikään jalkapallo ihminen tänäänkään, mutta yllättävän hyvin muistaa sen ajan touhuja. Samahan sitten oli oranssitakkisten kanssa, niin paljon kuin niitä vihataankin, niin kyllähän Liigalla vaan meni hyvin silloin. Ei se ollut mikään harva kerta kun se TV oli auki kodissa parhaaseen katseluaikaan, vaikka siellä pelasi ihan muut kuin allekirjoittaneen kannattama joukkue ja kaikista keskusteluista päätellen sama oli muissakin talouksissa.

Tänään Liiga on ja voi kuitenkin ihan kohtuu hyvin, mutta miten tää medianäkymättömyys iskee sitten seuraavien 10 vuoden aikana on aika iso kysymysmerkki, mistä löytyy ne uudet katsojat vanhojen vanhetessa, siihen kun tulee lapsia yms. pyöriin kuvioihin ja vanhimmat eläköityy tai luonnollinen poistuma vie, niin noilla määrillä uusia katsojia voi hyvinkin olla trendi alaspäin.

Toivoin jo Urhon jälkeistä sopparia tehtäessä, että siellä joku tajuaisi että peli-2 per viikko on pakko saada ilmaiskanaville, mutta kas kummaa ei tapahtunut. No ilmeisesti sokealle pitää se opaskoira antaa vasta sitten kun asiat realisoituu, toivottavasti eivät.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Melkoisia lukuja. Televisiokuvan perusteella Helsingissä oli eilen ehkä 4000 ihmistä tai sitten tuo ilmoitettu määrä istui yläkatsomoissa.

TPS-HIFK 5000? Miten on mahdollista?

Katsoitko sitä Tepsin peliä? Esitykseen nähden tuossa 5000 on jo aikalailla liikaa.
Kuka nyt paskaa ostaisi.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Tässäkin on varmasti perää.

Silti mielestäni on yllättävää, että siitä kaikista isoimmasta yksittäisestä asiasta - koko Euroopan laajuisesta talouden taantumasta - on niin vähän huomioita tässä ketjussa.

Taantuma on jo jatkunut syksystä 2008 alkaen, joten miksi se taantuma juuri tähän vuoteen 2013 vaikuttaisi eniten?
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Taantuma on jo jatkunut syksystä 2008 alkaen, joten miksi se taantuma juuri tähän vuoteen 2013 vaikuttaisi eniten?
Palkansaajien reaaliansiot on nyt lähes sen mitä ne oli pahimmillaan 2007, 2008 taantumassa ne itseasiassa nousi.
Tilastokeskus - Ansiotasoindeksi
Linkki tilastokeskuskseen ja suunta on vain alas, kiitos tuloerojen kasvun, teollisuuden karkaamisen ja huonon viennin.

Kun lukee uutisia niin tämän tästä pistetään porukkaa kilometritehtaalle, se ei varmaankaan houkuta moniakaan hallille kun on ansiosidonnaisen varassa. Aiemmin tätä ongelmaa ei sinällään ollut, kun taantumat ei johtaneet massairtisanomisiin, vaan vain inflaatioon ja palkkojen tason muutoksiin, kvartaalitalouteen siirtymä is a bitch tai jotain. Samaan aikaanhan kilpailu ajasta on koventunut ja tarjonta kasvanut. Kuten mainitsin aiemmin niin jos palkat joustaa, pitäisi myös hallilla hintojen joustaa, mutta suunta on edelleen vain ylös.
 

#76Sally

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Alkukaudesta on aina ollut vähän nihkeämpää yleisömäärien suhteen, tällainen tuntuma mulla on. Viime kaudella yleisöä kävi enemmän kuin koskaan, joten ei Liigaa ja lätkää ylipäänsä ole ainakaan unohdettu.

Televisiointi vaikuttaa varmasti. Kyllä viikossa pitäisi ainakin yksi peli tulla ilmaiskanavilta. Käsittämätöntä, ettei Liiga sopimusta tehdessään ole tällaista ehtoa mukaan vaatinut. Yksi peli ei tietysti ole paljoa mutta parempi kuin ei mitään. Kyllä joku siitäkin kipinän saa hallilla käymiseen. Kannattaa siellä Liigasakin muistaa, että poissa silmistä, poissa mielistä.

Lipunhinnat tietysti vaikuttaa. Jos lippu maksaa vaikkapa 15€ ja siihen vielä jotain syömistä päälle niin hinta on äkkiä tuplaantunut.

Tähän, kun yhdistetään se, että kotipelejä voi olla kaksi viikossa niin väkisinkin ihmiset jättävät toisen pelin väliin. Ei ihme jos tiistaina ei ole yleisöä jos saman viikon lauantaina on jälleen peli.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Näkisin tässä kyllä monta syytä miksi yleisömäärät on laskusuunasta. Isoin syy on varmaan nelosen maksukanavat joissa pystyy nyt jokaisen ottelun katsomaan kun edelliskausilla se ei onnistunut kuin Soneran talouksissa. Nyt veikkaan että määrä on jo yli tuplat soneran lukuihin verrattuna ellei enemmänkin. Lisäksi nettipalvelussa ei pysty yksittäisiä otteluja tilamaan ( ellei ota 14,90 euron 1 päivän kokeilua joka on kallis) joten ainoa vaihtoehto on tilata koko palvelu joka on 20 euroa kuukaudessa.

Seurojen kannalta olisi ollut hyvä että nelosella olisi tarjota joku kausikortti vierasotteluihin pelkästään. Itsellä on kausikortti kotipeleihin, mutta jos en olisi tuota ostanut niin todennäköisesti kävisin paikanpäällä vain muutaman mielenkiintoisimman ottelun eli nämä Jokerit, HIFK, Kärpät ym.. matsit ja muut katsoisin telkkarista, miksi maksaa Saipa, Ilvesta ym.. vastaan kun on sitouduttu siihen että pitää kallista telkkaripalvelua maksaa. Eli vaikka seurat nyt saavatkin hyvät rahat TV-Sopimuksesta niin ehkä niitä ehtojakin olisi kannattanut taas tarkastella vielä paremmin, nyt kun katsojat sitoutetaan kaikkia otteluita katsomaan eikä vain yksittäisiä otteluja ja se näkyy kotiotteluiden katsojamäärissä ja varsinkin vähiten kiinostavia joukkueita vastaan.

Toki myös muut perseilyt liigan osalta viimekaudella tiputtaa katsojamääriä. Puheet kaukaloväkivallasta saattoi joitakin kukkahattutätejä pelottaa ja lapset ei pääse matseja katsoon tai sitten taas kunnon lätkäfanit otti nokkiinsa kun ei saanut taklata tai tapella. Lisäksi nyt perseilyt tulospalvelun osalta ei yhtään helpota, jos ei tiedetä oman seuran pelien lopputuloksia niin vaikeuttahaan sekin..kaikki ei jatkoaikaa tai muita palveluita ehkä lue..
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Niin viime vuonna työsulkupelaajat osittain pelastivat yleisökatoa, mutta kyllä minä itse koen että liigan johdon jatkuva ja häpeällinen puuhastelu on myös vaikuttanut monen päätökseen olla menemättä hallille.

Viime vuoden farssin jälkeen ja Nelosen tarjoaman palvelun myötä oli ihan odotettavaa että yleisömäärät tulevat alas. Eniten olen pettynyt seurojen avuttomuuteen tämän tilanteen edessä. Lätkämatsin hinta ei todellakaan vastaa enää tuotteen tasoa.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
...mutta kyllä minä itse koen että liigan johdon jatkuva ja häpeällinen puuhastelu on myös vaikuttanut monen päätökseen olla menemättä hallille.

Tästä olisi mukava kuulla lisää? Tiedätkö oikeasti joitain henkilöitä, jotka ovat jättäneet menemättä kannattamansa joukkueensa peleihin sen takia, koska Liigan johto puuhastelee?

Omasta puolestani voin sanoa, että kyllä tuo "puuhastelu" jonkin verran on vituttanut, mutta en minä nyt herranjestas sen takia ole jättänyt menemättä yhteenkään Tapparan peliin.

Miten tuolla ottelun skippaamisella on vaikutusta Liigan johdon toimiin edes? Omalle joukkueelle siinä vain hallaa teet, jos jätät tuollaisen asian takia menemättä halliin.
 

#76Sally

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tästä olisi mukava kuulla lisää? Tiedätkö oikeasti joitain henkilöitä, jotka ovat jättäneet menemättä kannattamansa joukkueensa peleihin sen takia, koska Liigan johto puuhastelee?

Omasta puolestani voin sanoa, että kyllä tuo "puuhastelu" jonkin verran on vituttanut, mutta en minä nyt herranjestas sen takia ole jättänyt menemättä yhteenkään Tapparan peliin.

Miten tuolla ottelun skippaamisella on vaikutusta Liigan johdon toimiin edes? Omalle joukkueelle siinä vain hallaa teet, jos jätät tuollaisen asian takia menemättä halliin.

Tää on niin totta!

Otetaan nyt vaikka tulospalvelu. Tuskin kukaan satunnaiskatsoja tai kukaan muukaan jättää peliin menemättä sen takia, ettei tulospalvelu toimi. Tuskin kaikki edes tietävät, että tällainen ongelma on olemassa.

Ja todellakin, jos porukka jää himaan niin oma joukkue kärsii ei Liiga. Mulle on ainakin ihan sama mitä Liiga touhuaa, sulkeekoon vaikka sivunsa kokonaan, mä käyn silti peleissä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Taantuma on jo jatkunut syksystä 2008 alkaen, joten miksi se taantuma juuri tähän vuoteen 2013 vaikuttaisi eniten?

Kulutus on hiipunut tasaisesti viimeisten parin vuoden aikana. Kaupan alalla ennustetaan, että nimenomaan tänä vuonna koko kulutus kääntyy laskuun.

Hieman parempaa ennakoidaan vuodesta 2014, jolloin toivotaan hidasta kasvua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös