Mainos

Liigan tiedotustilaisuus sarjajärjestelmästä 12.10.2023

  • 79 317
  • 840

Aukeaako Liiga?

  • Kyllä, kunnolla

    Ääniä: 11 4,1%
  • Kyllä, mutta ei kunnolla

    Ääniä: 187 69,0%
  • Ei

    Ääniä: 73 26,9%

  • Äänestäjiä
    271
  • Poll closed .

Kaukalonreuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Toisaalta kiinnostus omaa seuraa kohtaan kasvaa entisestään, kun panokset pysyy kirjaimellisesti kauden loppuun asti. Nyt jos olet ennen siirtorajaa niin paljon sääliviivaa jäljessä, että parhaat myyntiin ja panokset ohi, niin eihän silloin katsojiakaan tule.

Mutta nyt kun sarja auki, ja Jumbon yläpuolella jengi on vaikka vaan 10p pisteen päässä, niin voittoputkella voit päästä ohi ja parhaassa tapauksessa välttää karsintapelit. Ja jos et, niin karsinnoissa vasta panosta onkin. Ei katsojat tule jos ei mistään pelata, kuten nyt on nähty tyhjennyksien jälkeen. Tyhjiä penkkejä vaan näkynyt sillon.
Kyllä. Kaudella 10-11 kun TPS vältti täpärästi karsinnat oli muistaakseni hallissakin hyvä meno, Koivu heitti pikkutakin ja ryntää jäälle, joukkue juhlii kuin mestaruutta. Hienoa että saadaan liiga taas auki ja lisää näitä tarinoita. Toivon mukaan vielä viilaavat entistä paremmaksi ja saataisiin sitä kuilua sarjojen välillä pienemmäksi.


 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Täydellinen tilanne olisi, kun SaiPa luopuu paikastaan kauden päätteeksi ja Kiekko-Espoon hakemus hylätään.

Näin olisi ensi kaudesta lähtien avoin 14 joukkueen pääsarja, joka alkaa olemaan sitten jo melkein sitä parasta mahdollista paskaa.
Jos Saipa luopuisi paikastaan ja Kiekko-Espoon hakemus hylätään taloussyihin vedoten (joka asettaisi ennakkotapauksen talouskriteerejä tarkasteltaessa), meillä olisi käytännössä suljettu 14 joukkueen liiga, jonne ainoastaan Jokereilla on mahdollista nousta. Kukaan muu ei pysty nykyisessä pystyyn kuolleessa Mestiksessä rakentamaan joukkuetta, joka urheilullisesti haastaa liigaseuran ja samalla tehdä taloudellista voittoa.

Täydellinen tilanne olisi se, että K-Espoo ensi kaudeksi mukaan, ja kaudelle 2025-26, jolloin Jokerit tulisi mukaan, joukkueet pudotuspeliviivan alapuolella pelaisivat Mestiksen RUNKOSARJA-voittajan (todennäköisesti Jokerien) kanssa pudotuspelisarjan, jossa kolme viimeistä joukkuetta siirtyy Mestikseen. Olisi melkoinen kausi edessä, jossa olisi erittäin kovat panokset. Tämän jälkeen meillä olisi 14 joukkueen sarja ja Mestiksessä vähän vetovoimaisempaa ja nälkäisempää joukkuetta kärkkymässä liigapaikkaa ja samalla elvyttämässä sitä sarjaa. K-Espoo olisi kaikella todennäköisyydellä mukana tässä pudotuspelisarjassa, mutta samalla sillä olisi vuosi aikaa rakentaa liigan kokoista joukkuetta ja nousta siten samalle viivalle muiden pudotuspelisarjan joukkueiden kanssa. Espoon ansaitsee päästää kokeilemaan talouttaan elävämmässä sarjassa, joka houkuttelee enemmän väkeä hallille ja sijoittajia taakseen, sillä se on tainnut voittaa suunnilleen kolmena vuonna putkeen Mestiksen runkosarjan ja tarvitsee seuraavan portaan kasvattaakseen toimintaansa. Oletan, että Jokerit kykenee talousalueensa ja fanipohjansa kanssa rakentamaan mahdollisia tappioitakin niellen liigatasoisen joukkueen ja varautumaan tulevaan pudotuspelisarjaan Mestiksen puolellakin... Todennäköisesti ainoa joukkue joka siihen pystyy.

Tulevilla kausilla Mestiksestä putoaisi/karsisi aina 1-2 joukkuetta, mutta samalla voitaisiin olla varma, että sieltä olisi tarjolla joukkuetta, jotka ovat jo ns. liigatestattuja ja olisi lähempänä läpäisemään talouskriteerit, ja samalla elävöittämään kyseistä sarjaa ja sitä kautta vähän muitakin Mestis-joukkueita. Nyt tämä avoin sarjajärjestelmä tuoksuu hyvin vahvasti suljetulta, vaikka näennäisiä karsintoja ylläpidetäänkin.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Jos Saipa luopuisi paikastaan ja Kiekko-Espoon hakemus hylätään taloussyihin vedoten (joka asettaisi ennakkotapauksen talouskriteerejä tarkasteltaessa)

Ei asettaisi ennakkotapausta. Tämän päätöksen jälkeenhän urheilullisiakin kriteerejä muutetaan, niin ihan hyvin voidaan taloudellisiakin kriteerejä muuttaa.

Muutenhan samalla logiikalla Kiekko-Espoon hakemuksen hyväksyminen asettaisi ennakkotapauksen urheilullisia kriteerejä tarkasteltaessa.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Jos Saipa luopuisi paikastaan ja Kiekko-Espoon hakemus hylätään taloussyihin vedoten (joka asettaisi ennakkotapauksen talouskriteerejä tarkasteltaessa), meillä olisi käytännössä suljettu 14 joukkueen liiga, jonne ainoastaan Jokereilla on mahdollista nousta. Kukaan muu ei pysty nykyisessä pystyyn kuolleessa Mestiksessä rakentamaan joukkuetta, joka urheilullisesti haastaa liigaseuran ja samalla tehdä taloudellista voittoa.
Hienoa, että tämä tuli Kiekko-Espoo fanin suusta. Koska tosiaan liiga avattiin nyt, mutta ei kuitenkaan kunnolla. Vaan juuri sen verran, että tosiaan Kiekko-Espoo ja Jokerit saadaan sisään jollain aikajänteellä. Sosio-ekonominen paine liigalla on varmasti vain niin hirvittävä. Koska jos otetaan vain Helsinki ja Espoo niin ajatelkaapa, että noin 20% kaikista suomalaisista asuu näissä kahdessa kaupungissa. Näin ollen ylivoimaisesti Suomen suosituimpaan urheilusarjaan on yksinkertaisesti "pakko" saada enemmän kuin yksi joukkue tältä alueelta, tämä lienee eittämättä vallitseva ajatusmalli liigan hallituksessa.. ja tämähän on tietysti kohtuutonta ajattelua maakuntien näkökulmasta
 

Kausarimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Huonohan tämä päätös on. Pitkällä aikavälillä pitäisi pyrkiä 12+12 jakoon. Nousu joko niin, että paras nousee suoraan ilman karsintaa tai siten, että olisi karsintasarja useamman kesken tai vastaava
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Kyllä. Kaudella 10-11 kun TPS vältti täpärästi karsinnat oli muistaakseni hallissakin hyvä meno, Koivu heitti pikkutakin ja ryntää jäälle, joukkue juhlii kuin mestaruutta. Hienoa että saadaan liiga taas auki ja lisää näitä tarinoita. Toivon mukaan vielä viilaavat entistä paremmaksi ja saataisiin sitä kuilua sarjojen välillä pienemmäksi.
Kyllä ja ei. Viimeinen matsi Espoota vastaan menee peleihin, jotka ovat jääneet mieleen. Matsissa oli reilu 7000 katsojaa ja tunnelma varsin hyvä. Silti esimerkkinä siitä, että alaspäin karsiminen kiinnostaa, niin en tiedä onko relavantti.

Vaikka TPS:n kausi oli jollain tavalla "nousu"johtoinen keväällä, niin yleisömäärät onnistuttiin pitämään siedettävällä tasolla keräämällä ilmaislipuilla jos jonkilaista porukkaa hallille. Seura onnistui siis aktivoimaan opiskelijoita ja junnuja katsomoon, mutta ei siinä paljon särvintä jäänyt. Myös yleisömäärissä käytettiin about 1.5 kerrointa, toisaalta kausikorttilaisia oli varmaan kotona runsaasti.

Espoota vastaan sitten liput maksoi 10 vai 5 euroa. Tähän olisi toki varmaan saatu kyllä isommillakin lipun hinnoilla kelvollinen yleisömäärä.

Tutkimalla yleisömääriä, niin tippumisen pelko ei valitettavasti kovin suurta buustia tuo yleisömääriin. Ehkä tähän poikeuksena joku yksittäinen peli, jolla suuri ratkaiseva merkitys. Karsintapelit menee sitten pudotuspelien ja runkosarjan väliin kiinnostukseltaan. Mistään lajista on vaikea löytää esimerkkejä yleisöä aktivoivista putoamistaisteluista, nämäkin yleensä juuri sarjannousen tehneiden joukkuiden kohdalla.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Hienoa, että tämä tuli Kiekko-Espoo fanin suusta. Koska tosiaan liiga avattiin nyt, mutta ei kuitenkaan kunnolla. Vaan juuri sen verran, että tosiaan Kiekko-Espoo ja Jokerit saadaan sisään jollain aikajänteellä.
Taitaa olla niin, että isommat joukkueet haluaisivat vähemmän Liigaan vähemmän joukkueita, jotta peleissä olisi enemmän merkitystä ja tasoa, ja pienemmät taas isompaa liigaa, jotta ykköstasolla pysyminen on helpompaa. Näin päädytään tällaiseen ylisuureen ja tylsään liigaan ja näivettyneeseen Mestikseen joka samalla uhkaa näivettää jokaisen joukkueen talouden joka sinne "tuomitaan".

Omasta mielestäni kotimaisen jääkiekkomme selkeästi isoin ongelma on Mestiksen huono taso, ja se on myös Liigan ongelma, koska se on synnyttänyt pienemmissä joukkueissa "kuolemanpelon" putoamista kohtaan, jolloin kabineteissa pelätään tehdä mitään isompia muutoksia. Näin ollen meidän pitäisi miettiä ensisijaisesti miten saisimme kakkostason sellaiseksi, joka kasvattaa, kiinnostaa ja kehittää siellä olevia joukkueita. Karkeasti arvioituna meillä on Suomessa noin 10 isoa mestaruudesta kilvoittelevaa joukkuetta ja noin 10 "keskisuurta" joukkuetta, joilla on kasvupotentiaalia tulla joskus suureksi. Jos meillä olisi 12+12+12 avoin sarjamalli, jossa kakkostasolla pääsystä ykköstasolle kilvoittelisi elinvoimaisia joukkueita, joiden ylläpitämä taso pitäisi yllä ja loisi kiinnostusta kyseistä sarjaa kohtaan. Kakkostason pitäisi olla kakkostason joukkueittemme oletusarvoinen sarjataso, josta ylöspäin pääseminen toisi kunniaa. Välillä joku kovempi joukkue joutuisi "häpeällisesti" ottamaan kakkostasolta vauhtia, mutta sekin "häpeä" olisi ihan tervetullutta maustetta, jota mestaruustason joukkueet voisivat toivoa inhottavimmille vastustajilleen. K-Espoo (oma joukkueeni) lukeutuisi varmasti tähän kakkostason kastiin, eikä se haittaisi minua lainkaan, sillä he kilvoittelisivat silloin aidosti jonkin arvoisesta mestaruudesta ja kunniasta (eli pääsystä ykköseen), ja tämä motivoisi minua hallille kannustamaan joukkuettani. Näivettyneen Mestiksen voitto ei ole ollut sellainen saavutus, joka jaksaisi perheenisää enää motivoida liikkeelle - varsinkin kun etäisyys hallillekin on kasvanut yhden kaupungin verran.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hienoa, että tämä tuli Kiekko-Espoo fanin suusta. Koska tosiaan liiga avattiin nyt, mutta ei kuitenkaan kunnolla. Vaan juuri sen verran, että tosiaan Kiekko-Espoo ja Jokerit saadaan sisään jollain aikajänteellä. Sosio-ekonominen paine liigalla on varmasti vain niin hirvittävä. Koska jos otetaan vain Helsinki ja Espoo niin ajatelkaapa, että noin 20% kaikista suomalaisista asuu näissä kahdessa kaupungissa. Näin ollen ylivoimaisesti Suomen suosituimpaan urheilusarjaan on yksinkertaisesti "pakko" saada enemmän kuin yksi joukkue tältä alueelta, tämä lienee eittämättä vallitseva ajatusmalli liigan hallituksessa.. ja tämähän on tietysti kohtuutonta ajattelua maakuntien näkökulmasta
Eihän karsintoja tarvinnut palauttaa K-Espoon ja Jokereiden mukaan saamiseksi. Olisi voitu jatkaa samalla linjalla kun tähänkin asti, eli niillä tähän saakka voimassa olleilla ehdoilla olisi kabinetissa voitu joukkueet nostaa.

Karsinnat palautettiin sen vuoksi, että ulkoa on tullut riittävää painetta ja riittävän moni liigajoukkue oli myös karsintojen kannalla.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Eihän karsintoja tarvinnut palauttaa K-Espoon ja Jokereiden mukaan saamiseksi. Olisi voitu jatkaa samalla linjalla kun tähänkin asti, eli niillä tähän saakka voimassa olleilla ehdoilla olisi kabinetissa voitu joukkueet nostaa.

Karsinnat palautettiin sen vuoksi, että ulkoa on tullut riittävää painetta ja riittävän moni liigajoukkue oli myös karsintojen kannalla.
Kyllä, kyllä.. mutta kyse oli siitä mitä edellä jo on puhuttukin, että liigaan nousemisen reunaehdot ovat niin ilmeisen kovat, että vain Kiekko-Espoo ja Jokerit täyttävät ne realistisesti. Eli liiga on sikäli vähän "näennäisesti" auki. En muista kuvittelinko vain vai näinkö nyt jo jossain sellaisen maininnan, että Jokerit pystyisi käyttämään ensi kauden Mestis-joukkueensa kokoamiseen jopa miljoonan. Tällöin puhuttaisiin ihmeellisestä välitilajoukkueesta, koska kyseessä ei olisi enää Mestis-joukkue, mutta silti tietysti matkaa olisi vielä se 600-700k edes pienimpiinkin liigaseuroihin..

Jatkiksen jutussa sanottiin hyvin se, että ideaalitilanteessa jokaisella joukkueella pitäisi olla runkosarjan jälkeen jonkinlaisia jatkopelejä. Tuollaisessa 12+12 joukkuetta mallissa se olisi helpompi toteuttaa, nyt liigan avauduttua voisi pelata ihan karsintasarjan jossa pelaisivat liigan kaksi viimeistä ja Mestiksen kaksi parasta. Se on sitten eri juttu kenellä on lopulta realistinen mahdollisuus nousta, lunastaa liigaosake ja koota liigatason joukkue. Mestistä kun katsoo ihan pelillisesti, niin Tampere tuskin saa kolmatta liigaseuraa tai Turku toista. Ja nyt kun Vaasa, Kouvola ja Mikkeli ovat osoittaneet kykenevänsä kannattelemaan liigaseuraa, niin Mestiksessä on pk-seudun jälkeen jäljellä talousalueena tasan Joensuu (noh, tai jos nyt ihan villinä korttina heitän, että tiedä sitten miten Rovaniemi). Mutta sitten taas Kiekko-Pojilla on oman käsitykseni mukaan niin paljon omia ongelmia, että organisaation liigakelpoisuudesta ei niiltä osin tarvitse keskustella..

Ja kommenttina vielä, että jos kaksi ylintä sarjatasoa olisivat molemmat 12 joukkueen sarjoja, niin kyllä että tällöin myös Ässät olisi varmaan äkkiä siinä kintaalla, että miten homma makaa. Mutta koska seuran tilanne on kuitenkin vakaa, niin tähän nojaten luottaisin Ässien olevan yhtä kaikki pääsarjatason joukkue.. ja toisaalta turha jossitella, koska tuollaista 12 joukkueen mallia ei ole nyt tulossa
 
Miten liigassa on järjestetty palkintorahojen jako ?
Entä Ruotsissa?
Pelatessani FM sarjan pelejä Englannin valio liigaa muistaisin että kun putosi alemmalle sarjatasolle, sai aikamoisen summan toiminnan turvaamiseen ja kilpailukyvyn ylläpitämiseen. Voisiko tämä toimia myös Suomessa?
Esimerkiksi Mestiksen ja Liigan palkintorahat kerättäisiin samaan kasaan ja siitä jaettaisiin pudotuspeli ja karsinta peli määrien mukaan ottelusarja kohtaisia "korvauksia" jolloin siis liigan mestari sekä karsintapelien mestari eli nousija ja tippuja saisivat suurimmat summat ja vähemmän pelanneet asteittain vähiten.
 

Hack

Jäsen
Miten liigassa on järjestetty palkintorahojen jako ?
Entä Ruotsissa?
Pelatessani FM sarjan pelejä Englannin valio liigaa muistaisin että kun putosi alemmalle sarjatasolle, sai aikamoisen summan toiminnan turvaamiseen ja kilpailukyvyn ylläpitämiseen. Voisiko tämä toimia myös Suomessa?
Esimerkiksi Mestiksen ja Liigan palkintorahat kerättäisiin samaan kasaan ja siitä jaettaisiin pudotuspeli ja karsinta peli määrien mukaan ottelusarja kohtaisia "korvauksia" jolloin siis liigan mestari sekä karsintapelien mestari eli nousija ja tippuja saisivat suurimmat summat ja vähemmän pelanneet asteittain vähiten.

Tässähän olisi Liigalla erittäin helppo ratkaisu: Jos Mestiksestä nousee joukkue Liigaan, niin noussut joukkue lunastaa pudonneen joukkueen Liiga-osakkeen eli siis maksaa suoraan pudonneelle joukkueelle rahat. Tällöin Mestikseen pudonnut joukkue saa rahaa noin 3 miljoonaa euroa ja jos putoajana on vakavarainen seura niin tuon summan voi säästää ja lunastaa sitten takaisin Liiga-osake noille rahoilla, mikäli nousu onnistuu esimerkiksi seuraavalla kaudella.
 

hartzu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Liigan päätös putoamis- ja nousumahdollisuuden mukaan tuomisesta ei vielä tarkoita, että Liiga olisi avoin. Pelkästään karsintasarja jo syö avoimuudesta puolet, sillä Liigan viimeiseksi jääneellä joukkueella on monessa mielessä etu nousuun tähtäävään Mestiksen voittajaan nähden. Liigajoukkue voi jo hyvissä ajoin kautta alkaa valmistautua karsintasarjaan, jos sinne joutuminen on todennäköistä tai jopa varmaa, kun muulla ei enää ole merkitystä. Mestisjoukkue joutuu pelaamaan täysillä loppuun asti voittaakseen sarjan ja saadakseen mahdollisuuden karsia noususta. Haastaja on siis todennäköisesti fyysisesti väsyneempi, ja resurssit venytetty ohuemmalle. Toki haastajalla voi olla mentaalinen etu, kun on voittanut ja liigaseura taas pääosin hävinnyt koko kauden.

Liiga myös jätti käyttöönsä mahdollisuuden evätä nousijajoukkueelta nousun epämääräisin taloudellisin ja lisenssiehtojen täyttämis perustein, joten koskaan nousija ei voi olla varma, että varmasti pääsisi nousemaan liigaan.

Liigan pitäisi olla aidosti avoin. Viimeinen putoaa, ja alemman sarjatason voittaja nousee riippumatta seuran taloudesta, hallin koosta tai muista "lisenssiehdoista". Tätä varmaankin Liigan kurimuksen partaalla olevat pikkuseurat kammoksuvat, mutta toisaalta malli antaisi niillekin paremmat edellytykset nousta uudelleen.

Liiga yrittää olla samaan aikaan NHL:ää matkiva suljettu "franchise-sarja", johon pääsy on ennenkaikkea rahasta kiinni ja perinteinen urheilulliseen menestykseen perustuva avoin sarja epäonnistuen molemmissa.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tässä alkaa olemaan polla sekaisin kaikkien innosta - osin kyllä myös luulosta - että tällä "urheilullisella" ratkaisulla turvattaisiin jotenkin suomikiekon tulevaisuutta ja parempaa kansallista liigaa.

Aloitetaanpa ihan alusta tarkastelu, tähän nyt vallitsevaan tilanteeseen suhtettuna.

1. Onko tehty markkinatutkimus siitä, että pienentämällä liigaa ja suurentamalla mestistä tosiaankin syntyisi tilanne, jossa maasta äkillisesti löytyisi yrityksiä, sijoittajia sun muita lahjoittajia sille, että muutoksen myötä aidosti löytyisi rahoittajia sille, että mestiksestä Suomen kokoisessa maassa saataisiin ammattilaissarja, joka sen kyllä pitäisi olla jos ja kun tähän touhuuun halutaan nyt tarjottua vaihtoehtoa isommin lähteä.

2. Pelien väheneminen liigassa ei suinkaan -kuten joku asian esitti- tulisi välttämättä tuotantoyhtiöille halvemmaksi, sillä todennäköisesti Liigan kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi jouduttaisiin sopimuksen hintaa nostamaan tulevaisuudessa, ja lisäksi myös mainoseurot vähenevät samanaikaisesti sekä joukkueilta, että tuotantoyhtiöiltä. En siis näe tässäkään kohtaa mitään isompaa palvelusta Suomikiekolle, sillä palkkojenkin väkisin laskiessa (joka toki minulle sopii, sillä usein urheilussa maksetut palkat eivät ole suhteessa yhtään mihinkään järjelliseen) olisi varmaankin tulossa tilanne, jossa yhä useampi kiekkoilija valitsisi jonkin muun mahdollisen paikan pelaamiseen kuin Suomen, ja koska joukkueiden resurssit muuallakin lienee rajalliset, voisi alkaa uudelleen näkyä halukkuutta mennä vaikka KHL:ään, jos sillä pääsee kiinni rikkaaseen tulevaisuuteen.

3. Nousemisen romantisoinnin voi ymmärtää toki monen fanin kannalta, mutta menepä itse pyörittelemään liiketoimintaasi tällaisin ehdoin, joita jo jotkut innokkaat täällä esittää, jossa yhä useampi joukkue ajautuisi riskiin ajatua lopullisiin taloudellisiin vaikeuksiin. Muut kun eivät ole Jokereita, jotka kaivetaan vaikka haudasta takaisin, sillä jollakulla on pakkomielle Jokerit nimiseen seuraan. Eli tuskin muita raahataan jatkuvista orastavista tai todellisista konkursseista ylös kerta toisensa jälkeen. Siksi en usko ihan heti halukkuuteen kutistaa liigaa, kun kaikki edellä mainittu otetaan huomioon.

4. Vähenevällä ottelumäärällä myöskään liigan rahoitus sekä kilpailukyky tuskin paranevat, ja ilmeisestikin täällä kuitenkin tuntuisi olevan halukkuutta menestyksekkääseen liigaan, jonka joukkueet voivat menestyä myös kansainvälisesti, ja uskonkin liigan olleen tähän asti -sulkemisensa jälkeen siis- hyvä ja laadukas ympäristö pelaajille kasvaa nopeammin ja nopeammin kansainväliselle tasolle, josta myös esimerkkinä liigapelaajista koostuneen joukkueen maailmanmestaruus taannoin. Ei siis ihan huono tulos suljetulta liigalta.

Ennenkuin siis innostutaan valistamaan tyhmiä siitä, millainen liiga pitäisi olla joukkuemäärältään ja urheilullisuudeltaan, niin kannattaisi varmaankin vetää happea ja miettiä tarkemmin tämän hyötyjä ja haittoja.

Uskoakseni myös jääkiekkoliitto olisi voinut enemmän panostaa mestiskiekkoilun kehittämiseen joksikin Suomen AHLn tapaiseksi sarjaksi, jossa niinikään pelattaisiin mestaruudesta.Jos näin on kuitenkin tehty, eikä se ole tähän mennessä onnistunut, niin mitä syytä on olettaa, että nousun myöstä asia yhtään paranisi, ja varsinkaan jos edes välttävät liigapaikkakunnat ajavat tämän myötä joukkueensa konkursseihin, tai mahdolliseen nousuun menee aina se kymmenen vuotta, jossa välissä joudutaan lähtemään aina uudelleen suomi-sarjan tasolta, että talous mahdollisesti saadaan kuntoon.

En myöskään näe, että meillä alkaisi valtaisa aalto uusien huippuhallien rakentamiseen, ja edes vähääkään laskevat katsojaluvut eivät palvele yhtäkään joukkuetta, saati Suomalaista kiekkoilua.

Onko siis aidosti -jos se romantiikka heitetään romukoppaan- nähtävissä, että Suomessa tulisi olemaan tämän, tai mahdollisesti jopa laajemman vaihtuvuuden myötä sellainen tilanne, jossa Mestis saataisiin lähitulevaisuudessa -tahi koskaan- sellaiseksi ammattilaissarjaksi joka palvelisi liigaa ja Suomen jääkiekon tasoa ja tulevaisuutta, tai edes sellaiseksi sarjaksi joka voisi toimia kuten vaikkapa se AHL, josta ei myöskään nousta. Kovin silti NHL tuntuu kiinnostavan, vaikka siellä jos missä pelataan helvetisti turhia otteluita.

Mielestäni toki liigaa saa ja voi kehittää siten, että turhien otteluiden määrä vähenisi, mutta en mitenkään näe, että laajempi vaihtuvuus siellä pelaavissa joukkueissa palvelisi ketään. Ja varsinaan ennenkuin liitto saa mestiksestä kehitettyä ammattilaissarjan tai saa rahoittajilta takeet, että rahoitusta löytyy mestisnousijoiden ja liigatippujien tukemiseen.

Jos oleteaan että muutama ns iso seura ajautuu vaikeuksiin, jossa joudutaan taisteluun tulevaisuudesta ja se korvataan näillä mestiksen pikkuseuroilla, niin siellähän sitten pelataan niitä jonkun mielestä tunnelmallisia tuhannen katsojan fiilisotteluita, ja niitä pitää pelata sitten joku kaksisataaottelua/joukkue liigakaudella, ja poffit paras kymmenestä järjestelmällä, jotta edes osa liigan menettämästä rahasta saadaan takaisin.

Liiga on, ja sen pitääkin olla, täysi ammattilaissarja, enkä siis usko että paluu 80-luvun vaihteen Suomeen tulisi enää kellekään kysymykseen vaikka seurauskollisuus olikin silloin eri luokkaa ja osaltaan ihan mukavaa.

En siis ole tuota karsintaa vastaan mitenkään, mutta nyt tehty muutos on lähinnä sellaista jolla edes välttävästi liiga pidetään kilpailukykyisenä sarjana. Se on nykyään myös hämmästyttävän tasainen ja säännönmukaisesti siellä silloin tällöin pääsee joku ns "heikompi" joukkue yllättämään aina mestaruuteen saakka. Mestiksestä tuskin enää juurikaan sellaisia joukkueita löytyy, jotka oikeastaan koskaan kykenisivät ketään haastamaan, joten onko se silloin mielekästä kellekään.

Oletan, että keskustelu pysyy asiassa, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin tai pidetä kiinni jostakin vain kiinnipitämisen ilosta, vaan tsekkaillaan oikeasti miten tämä isossa kuvassa toimisi, vai toimiiko ollenkaan.

Joku asiaa jo kommentoi siltäkin kantilta, että nousu toteutui, koska siellä oli joukkueiden tahtotila. Minä taas väitän ihan huvikseni, että vähintäänkin osaksi tuota "tahtotilaa" ohjasi julkinen paine sekä venkoilu kuliseissa, jossa seurojen kohdalla tultiin johtopäätökseen, jossa muutos piti tehdä julkisesta paineesta pienimmän pahan valikoiden. Eli mahdollisimman pienin vaikutuksin liigan ja sen nykyisten joukkueiden tulevaisuuteen. Saatiin näyttämään, että reagoitiin, mutta ei haluta kuitenkaan sekoilevaa liigaa eikä liikaa sitä joutavaa vaihtuvuutta.
 
Viimeksi muokattu:

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Mestiksestä tuskin enää juurikaan sellaisia joukkueita löytyy, jotka oikeastaan koskaan kykenisivät ketään haastamaan, joten onko se silloin mielekästä kellekään.
En jaksa alkaa kovin laajasti keskustelemaan aiheesta, kun sieltä nyt tuli sen verran pontevasti vastaus siitä, kellä on oikeus olla Liigassa pelaamassa pytystä ja kellä ei. Näillä sitten mennään läpi elämän ja annetaan muiden paikkakuntien harrastella ladoissaan. Joskus sitä vain ihmettelee, miten johonkin asemaan päästyään, niin sitä alkaa pitää asioita itsestäänselvinä faktoina. Liigaa voi pelata vain siellä, missä sitä nyt pelataan. Oikeasti mä hämmästelen kauhiasti tätä viisautta.

Lainasin vain tuon kohdan ja kysyn sinulta miksiköhän tämä on näin? Joku sulki oven ja jätti alemman sarjan huomiotta. Alemmassa sarjassa pelattiin ilman isompaa panosta ja kehitettiin seuroja siitä huolimatta. Jostain kasvoi iso ja se päästettiin kabinetin kautta sisään, mutta kappas, taas oli se orastava Mestiksen veturi poissa ja mitään ei tullut tilalle. Tämä alkoi jo yli 20v sitten, kun pelattiin oikein mahtavat karsinnat ja kappas, Kärpät nousi, mutta Pelicans ei tuonutkaan eloa Mestikseen, vaan jäi sekin Liigaan. Kehittyminen vaatii ns jäniksiä, joita vastaan saat kehittää toimintoja. Jos aina vain yksi seura kerrallaan on isompi muita ja katoaa kabinetista Liigaan, niin silloin ei kehitystä pääse syntymään samalla tapaa, kuin silloin, että myös Mestikseen tiputtaisiin. Mut joo, miks mä ees yritän tätä selittää. Mestis nyt vain on täynnä hmv-jengejä, joilla ei ole edellytyksiä ylöspäin. Alistettu sarja ja alistus jatkuu edelleen. Helppo siinä on Liigassa paukutella henkseleitä.

Ja kyllä, olen kiekkoromantikko. Minulle urheilussa on edelleen tärkeää rehti kilpailu, mitä ei rahalla sotketa. Talouden avulla sitä kilpailukykyä rakennetaan, mutta ensin tulee peli ja sitten raha.
 

Catch22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä esimerkkinä 12+12 sarja, jossa jakoon käytetty sarjataulukoiden tilannetta 17.10.

Liiga: Tappara, Lukko, HIFK, Ilves, Ässät, HPK, JYP, TPS, Kärpät, Jukurit, KalPa, KooKoo

Divari: Sport, Pelicans, SaiPa, IPK, Ketterä, K-Espoo, Hermes, Jokerit, KOOVEE, K-Vantaa, JoKP, RoKi

Oishan toi ny kova. Ja kauden lopussa Liigan viimeinen putoaa suoraan ja toiseksi viimeinen karsii. Divarin voittaja nousee suoraan ja kakkonen karsii.

Ja sama homma Divarin ja Suomi-Sarjan välille myös.
 

npc

Jäsen
Tässä esimerkkinä 12+12 sarja, jossa jakoon käytetty sarjataulukoiden tilannetta 17.10.

Liiga: Tappara, Lukko, HIFK, Ilves, Ässät, HPK, JYP, TPS, Kärpät, Jukurit, KalPa, KooKoo

Divari: Sport, Pelicans, SaiPa, IPK, Ketterä, K-Espoo, Hermes, Jokerit, KOOVEE, K-Vantaa, JoKP, RoKi

Oishan toi ny kova. Ja kauden lopussa Liigan viimeinen putoaa suoraan ja toiseksi viimeinen karsii. Divarin voittaja nousee suoraan ja kakkonen karsii.

Ja sama homma Divarin ja Suomi-Sarjan välille myös.
Juuri näin jotenkin. Ihan turha pohtia tämän monimutkaisemmin. Mahdolliset ongelmat setviytyy kun halua ratkaisemiseen vain löytyy.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Talouden avulla sitä kilpailukykyä rakennetaan, mutta ensin tulee peli ja sitten raha.
Valitettavasti ei. Ja sen taidat tietääkin jokerikannattajana. Esitä edes yksi varma konsti, tai jokin tae sille,miten mestis tulisi muuttumaan ammattilaisarjaksi, ja millä ajanjaksolla?
Tai esitä ne tosiasiat, miten tämä tulisi parantamaan liigan tasoa, kansainvälistä kilpailukykyä, pelaajien kehittymistä huipulle hyvin hajautuneessa valmennuksessa. Liigan taloudellista pohjaa tai yhtään mitään.

Liiga on nyt avattu,mutta silläkin pitää olla oikeus huolehtia tuotteestaan.

En ota kantaa onko tämä oikea vaihtoehto vai ei, vaan ainoastaan sen, että joukkueita tahi liigaa pyörittävät tahot eivät harrastane romantiikkaa tässä asiassa.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tässä esimerkkinä 12+12 sarja, jossa jakoon käytetty sarjataulukoiden tilannetta 17.10.

Liiga: Tappara, Lukko, HIFK, Ilves, Ässät, HPK, JYP, TPS, Kärpät, Jukurit, KalPa, KooKoo

Divari: Sport, Pelicans, SaiPa, IPK, Ketterä, K-Espoo, Hermes, Jokerit, KOOVEE, K-Vantaa, JoKP, RoKi

Oishan toi ny kova. Ja kauden lopussa Liigan viimeinen putoaa suoraan ja toiseksi viimeinen karsii. Divarin voittaja nousee suoraan ja kakkonen karsii.

Ja sama homma Divarin ja Suomi-Sarjan välille myös.
Tämmöistä se Suhosen Alpokin eilen lehdessä ehdotti. Olisi kyllä mahtava juttu, jos joskus toteutuisi. Vaan tuskinpa, kun meidän kotoisesta Liigasta puuttuu rohkeus. Nähdään vain uhat, mutta ei mahdollisuuksia mitä tuollainen sarjamalli toisi tullessaan. Nyt "avattiin" Liiga kun paine kasvoi sen suhteen tarpeeksi, mutta ovi jätettiin vain rakoselleen.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämmöistä se Suhosen Alpokin eilen lehdessä ehdotti. Olisi kyllä mahtava juttu, jos joskus toteutuisi. Vaan tuskinpa, kun meidän kotoisesta Liigasta puuttuu rohkeus. Nähdään vain uhat, mutta ei mahdollisuuksia mitä tuollainen sarjamalli toisi tullessaan. Nyt "avattiin" Liiga kun paine kasvoi sen suhteen tarpeeksi, mutta ovi jätettiin vain rakoselleen.
Kerrotko vielä mitkä ne mahdollisuudet tarkkaan ottaen olisi. Ja sitten mitä ne olisi suhteuttuna esim liigan tulevaisuuteen näemmä kuitenkin kohtuu korkeatasoisena sarjana. Onko kehitys liigassa -joka siis on ammattilaissarja- mennyt huonompaan suuntaan aiemmasta?

Juniorikiekkoilu kuitenkin lienee kaikista eniten se ympäristö, josta ne uudet liiga- ja NHL- pelaajat tulevat, joten sen kehittämisen näen kuitenkin merkittävempänä sen suhteen millä tasolla Suomen kiekkoilu tulevaisuudessa on.

Edelleen itse näen tämän nyt tehdyn ratkaisun parhaana ratkaisuna, kun ja jos haluttiin tuo liiganousu urheilullisin perustein toteuttaa, enkä saa itseäni nyt mitenkään ymmärtämään asiaan liittyvää itkua.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Valitettavasti ei. Ja sen taidat tietääkin jokerikannattajana. Esitä edes yksi varma konsti, tai jokin tae sille,miten mestis tulisi muuttumaan ammattilaisarjaksi, ja millä ajanjaksolla?
Tai esitä ne tosiasiat, miten tämä tulisi parantamaan liigan tasoa, kansainvälistä kilpailukykyä, pelaajien kehittymistä huipulle hyvin hajautuneessa valmennuksessa. Liigan taloudellista pohjaa tai yhtään mitään.

Liiga on nyt avattu,mutta silläkin pitää olla oikeus huolehtia tuotteestaan.

En ota kantaa onko tämä oikea vaihtoehto vai ei, vaan ainoastaan sen, että joukkueita tahi liigaa pyörittävät tahot eivät harrastane romantiikkaa tässä asiassa.

Varmaa konstia ei varmasti kukaan pysty sanomaan, mutta varmaksi voi sanoa sen, että Mestis on näivettynyt nimenomaan sen vuoksi, että todellista mahdollisuutta nousuun ei ole ollut. Mestiksellä tulee kestämään hyvin kauan kasvaa ammattilaissarjaksi, varmasti yhtä kauan, kuin mitä Mestiksen näivettäminen on kestänyt.

En oikein ymmärrä, miten voidaan pitää Liigaa hyvinvoivana ammattilaissarjana, jos useampi joukkue harrastaa kauden lopussa tyhjennysmyyntejä tehden itsestään loppukaudeksi käytännössä pisteautomaatteja. Kyllä kai sekin jotain kertoo, että isoimmat seurat haluaisivat pienentää joukkuemäärää. Tuskin he näin haluaisivat, jos Liigalla olisi "kaikki hyvin"

En myöskään ymmärrä sellaista ajatuksenjuoksua, jossa ei nähdä sitä hyötyä, mitä alempaan sarjaan pudonnut entinen liigajoukkue toisi Mestis-paikkakunnille. Mä uskon siihen, että kun käytännössä jokaisella Mestis-seuralla on nyt edes teoreettinen mahdollisuus liiganousuun, tulee sponsoreita ja rahoittajia löytymään myös aiempaa helpommin. Käytännössä mahdollisuuksia nousuun ei tällä hetkellä kovin monella Mestis-seuralla ole, mutta nyt kun tie on auki, voi myös näiden organisaatioiden kehittäminen saada uutta tuulta alleen. Ja vaikka välillä tuntuu, että vertailua Allsvenskaniin ei voi tehdä, koska Ruotsi on isompi maa ja siellä on isompi markkina, sanon silti, että tuo on mahdollista myös Suomessa. Suomessa lätkä on ykköslaji ja Ruotsissa ei lähelläkään, joten mielestäni vertailua näiden kahden sarjan välillä voi hyvinkin tehdä.

Tosin minunkin mielestäni edelleen paras malli olisi ollut se, että Mestiksen mestari olisi noussut suoraan ja Liigan viimeinen olisi pudonnut.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä, kyllä.. mutta kyse oli siitä mitä edellä jo on puhuttukin, että liigaan nousemisen reunaehdot ovat niin ilmeisen kovat, että vain Kiekko-Espoo ja Jokerit täyttävät ne realistisesti. Eli liiga on sikäli vähän "näennäisesti" auki. En muista kuvittelinko vain vai näinkö nyt jo jossain sellaisen maininnan, että Jokerit pystyisi käyttämään ensi kauden Mestis-joukkueensa kokoamiseen jopa miljoonan. Tällöin puhuttaisiin ihmeellisestä välitilajoukkueesta, koska kyseessä ei olisi enää Mestis-joukkue, mutta silti tietysti matkaa olisi vielä se 600-700k edes pienimpiinkin liigaseuroihin..
Onko ne ehdot kuitenkaan liian kovia? Osaisitko eritellä, että mitkä ehdot voisivat olla löysempiä, miten löysäksi niitä pitäisi saada ja miksi se olisi edelleen riittävä ehto?

Ymmärtääkseni ehtoihin liittyy urheilullisten asioiden lisäksi vain taloudellisia ehtoja. En oikein kykene näkemään, että miten niissä voitaisiin lähteä merkittävästi joustamaan? Nykyiselläänkin ehdot ovat alle sen minimin, mitä taloudellisesti heikoimmilla olevilta nykyisiltä liigaseuroilta löytyy, kun puhutaan budjetista ja hallin olosuhteista.

Sport, Jukurit ja KooKoo onnistuivat samat ehdot täyttämään. Ei ole näilläkään seuroilla ollut taloudellisesti tai urheilullisesti helppoa, joten mitä voisi odottaa, jos mukaan otettaisiin löysemmillä ehdoilla joukkueita?
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kerrotko vielä mitkä ne mahdollisuudet tarkkaan ottaen olisi. Ja sitten mitä ne olisi suhteuttuna esim liigan tulevaisuuteen näemmä kuitenkin kohtuu korkeatasoisena sarjana. Onko kehitys liigassa -joka siis on ammattilaissarja- mennyt huonompaan suuntaan aiemmasta?

Juniorikiekkoilu kuitenkin lienee kaikista eniten se ympäristö, josta ne uudet liiga- ja NHL- pelaajat tulevat, joten sen kehittämisen näen kuitenkin merkittävempänä sen suhteen millä tasolla Suomen kiekkoilu tulevaisuudessa on.

Edelleen itse näen tämän nyt tehdyn ratkaisun parhaana ratkaisuna, kun ja jos haluttiin tuo liiganousu urheilullisin perustein toteuttaa, enkä saa itseäni nyt mitenkään ymmärtämään asiaan liittyvää itkua.
Ei tarvitse katsoa kuin läntisen naapurin kiekkosarjoja niin voi nähdä mitkä ne mahdollisuudet täällä olisi Liigan ja Mestiksen suhteen. Kaksi elivoimaista ja mielenkiintoista kiekkoliigaa, jotka varmaan löisi laineita Suomi-sarjaan asti. Tuo mitä Ruotsissa tehdään on mahdollista meilläkin, ehkä toki pienemmässä mittakaavassa.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei tarvitse katsoa kuin läntisen naapurin kiekkosarjoja niin voi nähdä mitkä ne mahdollisuudet täällä olisi Liigan ja Mestiksen suhteen. Kaksi elivoimaista ja mielenkiintoista kiekkoliigaa, jotka varmaan löisi laineita Suomi-sarjaan asti. Tuo mitä Ruotsissa tehdään on mahdollista meilläkin, ehkä toki pienemmässä mittakaavassa.
Vahvasti epäilen, mutta jos näin on, niin ei kun vaan esittelemään miten se tulisi tapahtumaan taloudellisesti kestävästi. en ole nousua vastaan, ja liiga voisi toki vähintäänkin kehittää siltä osin, ettei tyhjennysmyyntejä voisi järjestää, mutta nekin osaltaan vain kertovat karua kieltään siitä, miten vaikeaa liigassa pärjääminen taloudellisesti voi olla. Sittenkin siellä nykyisellään pelataan kuitenkin kohtuu tasaista sarjaa, ja silloin tällöin onnistuu jokin ei niin mestarisuosikki voittamaan jopa mestaruuksia.

Edelleenkin totean, että mestistä olisi liiton pitänyt enemmän osata kehittää maamme toiseksi ammattilaisarjaksi, joka pelaa ihan omasta mestaruudestaan. Mutta tämäkään ei liene ihan ongelmatonta juurikin siksi, että monellakaan mestisseuralla ei ole sellaista pohjaa (asukkaat, verotus, liiketoiminta), jonka turvin olisi rakennettavissa riittävä taloudellinen resurssi joukkueensa muuttamiseksi ammattilaisseuraksi.

Sellaista ei pystytä järjellisestikään millään 1000-2000 katsojan hallin varaan rakentamaan. Ei vaikka ne 1000 katsojaa loisi vaikka miten hyvän fiiliksen sinne halliin. Se ei siis mitenkään tulisi palvelemaan liigan etua ammattilaissarjana, saati liiketoimintana.

Ymmärrän toki asiaan liittyvän romantiikan, mutta järki ei juuri sen puolesta nyt puhu. Liiga on nyt kuitenkin näille unelmille avattu, joten mistä vielä itketään. Nyt on siis tilaisuus näyttää, että perse kestää rakentaa joukkueen, joka tosissaan tavoittelee liiganousua ja sinne jopa nousee, ja edelleen sitten pystyy sitä myös ylläpitämään ilman seuraavan kauden konkurssia, jonka jälkeen ei ole edes sitä mestisseuraa jota seurata. ainoastaan tyhjyttään ammottava jäähalli.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei tarvitse katsoa kuin läntisen naapurin kiekkosarjoja niin voi nähdä mitkä ne mahdollisuudet täällä olisi Liigan ja Mestiksen suhteen. Kaksi elivoimaista ja mielenkiintoista kiekkoliigaa, jotka varmaan löisi laineita Suomi-sarjaan asti. Tuo mitä Ruotsissa tehdään on mahdollista meilläkin, ehkä toki pienemmässä mittakaavassa.
Totta. Tästähän puhutaan jatkuvasti ja varmasti jokainen meistä toivoisi, että Suomen tilanne saataisiin edes jossain määrin lähelle samaa kuin mihin Ruotsissa on päästy.

Totuus kuitenkin on, että tällä hetkellä ollaan valovuosien päässä tuosta. Siitä ei kauheasti kukaan hyödy, että toistellaan tätä "katsokaa vaikka Ruotsia", jos kukaan ei pysähdy oikeasti pohtimaan, että mitä se käytännössä vaatisi ja miten siihen voitaisiin päästä.

Suurin yksittäinen ongelma on, että meillä ei ole riittävästi seuroja tai halleja, joilla olisi edellytyksiä ammattilaiskiekkoa pelata. Nykyiseen Mestikseen nähden pitäisi saada budjetteja moninkertaistettua.

Mutta joka tapauksessa jotain vastaavaa voidaan saada aikaan, jos unohdetaan nykyisen kaltainen Liigan ja Mestiksen yhdistelmä. Koko roska täysin uusiksi, A ja B-sarjat käyttöön. Tietysti joukkuemäärät näihin pitäisi miettiä tarkkaan, koska riittävät pohjat omaavia seuroja ei tosiaan liian paljon ole.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
3. Nousemisen romantisoinnin voi ymmärtää toki monen fanin kannalta, mutta menepä itse pyörittelemään liiketoimintaasi tällaisin ehdoin, joita jo jotkut innokkaat täällä esittää, jossa yhä useampi joukkue ajautuisi riskiin ajatua lopullisiin taloudellisiin vaikeuksiin. Muut kun eivät ole Jokereita, jotka kaivetaan vaikka haudasta takaisin, sillä jollakulla on pakkomielle Jokerit nimiseen seuraan. Eli tuskin muita raahataan jatkuvista orastavista tai todellisista konkursseista ylös kerta toisensa jälkeen. Siksi en usko ihan heti halukkuuteen kutistaa liigaa, kun kaikki edellä mainittu otetaan huomioon.
Tässä ehkä kiteytyy se näkemyksien ero. Valtaosa faneista haluaisi ehkä kuitenkin seurata kilpaurheilua eikä liiketoimintaa. Isoimpien joukkueiden ja talousalueiden kohdalla tämä toki toteutuu, mutta Liigan pienempien joukkueiden osalta en tiedä tapahtuuko kumpikaan asia. Ei tuo kovin hyvältä bisnekseltä vaikuta Sportille, Saipalle ja kumppaneille - eikä tuota oikein kilpaurheiluksikaan voi kutsua, kun ei realistisia mestaruus- tai putoamismahdollisuuksia ole. Pienemmät joukkueet urheilevat kauden ajan ja jännittävät sitä meneekö omistajan liiketoiminta nurin. Joillekin tämä riittää - etenkin faneille. Mennään hallille katselemaan touhua ja tavataan muita faneja. Mutta tavallinen katsoja haluaa, että voitolla ja häviöllä on jotain merkitystä.

Jos taas tarkastellaan asiaa puhtaasti liiketoiminnan lähtökohdista, onko riskialttiimpaa, että pienemmät seurat yrittävät pysyä isompien kyydissä budjetoiden siihen oletuksia menestyksestä, vai olisiko parempi jos olisi pienemmän liiketoiminnan kakkostaso, jossa ei samanlaista riskiä olisi? Elinvoimainen Mestis, sellainen jossa liiketoimintaa pyöritetään palvelemaan kilpaurheilua, eikä urheilua palvelemaan liiketoimintaa? Ja jos palaisimme aidosti kilpailulliseen ja avoimeen sarjamalliin (kuten aikoinaan oli), Mestiksestä nousevien joukkueiden ei välttämättä tarvitsi ylibudjetoida joukkueitaan pärjätäkseen isojen kanssa ja välttääkseen putoamisen täysin kuolleelle kakkostasolle. He rakentaisivat joukkueen johon heillä olisi varaa, ja jos se ei riitä, niin takaisin sille sarjatasolle johon budjetti riittää.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös