Mainos

Liigan tiedotustilaisuus sarjajärjestelmästä 12.10.2023

  • 79 959
  • 838

Aukeaako Liiga?

  • Kyllä, kunnolla

    Ääniä: 11 4,1%
  • Kyllä, mutta ei kunnolla

    Ääniä: 187 69,0%
  • Ei

    Ääniä: 73 26,9%

  • Äänestäjiä
    271
  • Poll closed .

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Miten supistaminen tehtäisiin, kun yksikään joukkue ei varmasti vapaaehtoisesti paikasta luovu?
Tätä ei nyt enää kannattane sen enempää spekuloida, koska juuri saimme tähän Liigalta linjauksen. Joukkuemäärä tulee olemaan enintään 16, mutta määrän supistuminen voi tapahtua luonnollisen poistuman kautta. 16 joukkueen toteutumiseen vaikuttaa K-Espoon hakemuksen päätös.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Kyllähän karsintojen paluu toi heti lisää kutinaa vatsanpohjaan näin pienen liigaseuran kannattajana - sellaista myönteisellä tavalla ahdistavan tunteen. Organisaatiossa täytyy tapahtua hyviä asioita ja nopeasti, mikäli oma selusta aiotaan paremmin turvata karsintapeikolta! Vaasassa on kyllä hyviä asioita tapahtumassa poislukien nykyinen valmennus, mutta kannattaja sitä saa nyt miettiä, että kääntyykö laiva liian hitaasti kevään 2025 kannalta, uh.

Se olisikin ironista, mikäli Jokerit asettuisi liigakarsintoihin juuri Sportia vastaan ja onnistuisi karsinnat voittamaan. Siinä tavallaan sulkeutuisi yksi ympyrä, kun Sport aikoinaan nostettiin juurikin Jokereiden tilalle liigaan. Pelkkä ajatuskin ahdistaa ja vituttaa, mutta toteutuessaan olisi ihan täysin itse ansaittua.
 

Bauer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool
Mielenkiintoista nähdä miten tuo sitten lopulta kääntyy. Se lienee lähestulkoon selvää, että kaudella 2025-26 Liigassa ovat Kiekko-Espoo ja Jokerit, ja poistunut on SaiPa ja ehkä joku muu.

Olen itse kotoisin Lappeenrannasta ja symppaan SaiPaa, mutta täytyy sanoa, että jollei joku uusi taho osta SaiPaa, toivon SaiPan luopuvan liigapaikasta kauden jälkeen ja siirtyvän vapaaehtoisesti Mestikseen. Mielestäni SaiPa hyötyisi eniten siitä, että kaikki olemassaoleva tuhottaisiin, ja seura voitaisiin jotenkin synnyttää uudelleen ja nousta pohjalta takaisin. Eli sellainen täydellinen reboot siis. Lappeenrannassa on ihan liikaa sellaista vanhaa painolastia, jotta kurssia voitaisiin oikaista Liigassa ollessa, jollei sitten jostain yhtäkkiä ilmesty joku rahamies kuvioihin - mitä vahvasti epäilen.

Ja sitten mietin sitäkin, että onhan se nyt ihan koiran hommaa sille, kuka nyt ikinä joutuukaan pelaamaan Jokereita vastaan 2025. Siinä sulla on vastassasi käytännössä koko muu kiekkoa seuraava Suomi, media ja ehkä tuomaritkin, kun kaikki toivovat Jokereiden voittoa ja odottavat tippumistasi. Ja varmasti Jokerit kasaavat niin kovan joukkueen ensi kaudelle, että voivat voittaa karsintasarjan sujuvasti. Eli koska SaiPan tippuminen näyttää muutenkin vääjäämättömältä, niin ei haittaisi ainakaan mua jos vaikka joku Jukurit tai Ässät kävisi kokemassa tuon Jokeri-huuman keväällä 2025.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Täydellinen tilanne olisi, kun SaiPa luopuu paikastaan kauden päätteeksi ja Kiekko-Espoon hakemus hylätään.

Näin olisi ensi kaudesta lähtien avoin 14 joukkueen pääsarja, joka alkaa olemaan sitten jo melkein sitä parasta mahdollista paskaa.

Tärkein asia tietenkin on sarjan avaaminen ja karsintojen paluu, mutta 16 joukkueen pääsarjan kanssa pelkään pahoin, että Mestis kuivettuu vain enemmän.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Ja sitten mietin sitäkin, että onhan se nyt ihan koiran hommaa sille, kuka nyt ikinä joutuukaan pelaamaan Jokereita vastaan 2025. Siinä sulla on vastassasi käytännössä koko muu kiekkoa seuraava Suomi, media ja ehkä tuomaritkin, kun kaikki toivovat Jokereiden voittoa ja odottavat tippumistasi.
En usko että se välttämättä ihan tuohon menee kuitenkaan. Kyllähän Jokereita on perinteisesti osattu vihatakin, sekä Helsingissä että maakunnissakin. Uskon, että kyllä sitten karsinnoissa, kun Jokerit siihen vaiheeseen jonain keväänä yltävät, löytyy kannatusta heidän nousua vastaankin, vaikka sitten ihan vittuillakseen. Jos nyt ihan omalta kohdalta ajattelen, niin minulle Jokerit näytteli tärkeää roolia lisäämässä sitä painetta, että Liiga oli pakko avata. No se tavoite on nyt täytetty. Ei minulla nyt sitten erityistä kiirettä ole heitä Liigaan saada. Eiköhän ne sinne jossain vaiheessa suoriudu ilman että sitä koko Suomen voimalla tarvitsee kädet ristissä toivoa. Piristäkööt Mestistä ihan rauhassa niin kauan kunnes ovat riittävän kovia pudottamaan jonkun nykyisen porukan.
 
Viimeksi muokattu:

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Tärkein asia tietenkin on sarjan avaaminen ja karsintojen paluu, mutta 16 joukkueen pääsarjan kanssa pelkään pahoin, että Mestis kuivettuu vain enemmän.
Tähän vaikuttaa merkittävästi se, kuinka Jokereiden, Joensuun, Rovaniemen ja Vantaan liigahankkeet lähtevät kehittymään. Uskon, että liigan avaus tuo merkittävästi lisää uskoa, polttoainetta ja motivaatiota noihin projekteihin. Sitten jos vielä mahdollinen Liigasta putoajakin kykenee jatkamaan Mestiksen kärkiseurana, niin olen toiveikas, että Mestiksen kuivettuminen jää historiaan. Olen samaa mieltä, että 16 joukkuetta on liikaa, mutta olen myös ehdottomasti sitä mieltä, että avoin 16 joukkueen Liiga on valtavan paljon parempi tilanne kuin suljettu 15. Kuten itsekin totesit, sarjan avaus oli nyt se kaikista tärkein asia. Sen elävöittävä vaikutus voi tulevaisuudessa tarjota parempaa maaperää sarjajärjestelmien seuraaville kehitysaskelille.
 

Arde90

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Dallas Stars, sympatiat Lukko
Täydellinen tilanne olisi, kun SaiPa luopuu paikastaan kauden päätteeksi ja Kiekko-Espoon hakemus hylätään.

Näin olisi ensi kaudesta lähtien avoin 14 joukkueen pääsarja, joka alkaa olemaan sitten jo melkein sitä parasta mahdollista paskaa.

Tärkein asia tietenkin on sarjan avaaminen ja karsintojen paluu, mutta 16 joukkueen pääsarjan kanssa pelkään pahoin, että Mestis kuivettuu vain enemmän.

Olen ihan samoilla linjoilla. Liigan joukkuemäärä saisi olla vieläkin pienempi, ehkä 12 olisi optimi. Tuo K-Espoon mahdollinen nousu näivettää Mestistä entisestään. Sarjan avaaminen on toki urheilullisesti ainut oikea ratkaisu, joka olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. 16 joukkueen liiga tarkoittaa käytännössä sitä, että ne Mestis seurat, joilla on todellisia eväitä sarjanousuun ovat vähissä. Puhumattakaan siitä, että toimintaympäristö Mestiksessä ei ole sellainen, jossa toimintaa olisi mahdollista kehittää kohti liigaa. Tilanne olisi ihan toinen, jos kolme nykyistä liigaseuraa pelaisi Mestistä + K-Espoo ja Jokerit sekä nämä seurat, jotka ovat ilmoittaneet tavoitteekseen liigapaikan tulevaisuudessa. Noista muodostuisi Mestikseen jo sellainen runko, että Mestiksestä pystyttäisiin luomaan oikeasti ammattilaissarja. Tämä olisi Suomi-kiekonkin etu, mutta tämä muutos jäi tältäkin erää tekemättä. Kuilu Liigan ja Mestiksen välillä on niin valtava, että mikäli 2025 jokin liigaseura tippuu Mestikseen niin konkurssi on ko. seuran osalta lähellä, koska toimintaympäristö ero on aivan valtava.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Tämäpä se olisikin ongelma liigan pienentämisessä tuosta tulevasta 16 joukkueesta 14 tai jopa 12 joukkueen sarjaan. Miten supistaminen tehtäisiin, kun yksikään joukkue ei varmasti vapaaehtoisesti paikasta luovu? Kylmän viileästikö vain pari viimeistä joukkuetta ulos vaan? Siinä vaan on se ”riski”, että yksittäisellä kaudella siihen joukkoon voi lipsahtaa joku perinteikäskin seura.

Muutos vaati Liigan yhtiökokouksessa kahden kolmasosan enemmistön, joten ei Liigan supistaminen olisi onnistunut. Liigasta ei olisi mitenkään löytynyt kymmentä seuraa äänestämään sellaisen muutoksen puolesta, joka olisi kasvattanut mainitsemaasi putoamisriskiä merkittävästi.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mutta kun se Espoohan ei mitään karsintoja ole voittanut, niin miksi vain heidät nyt pitäisi nostaa ilman niitä?
No periaatteessa millä tahansa mestisjengillä on yhtä lailla mahdollisuus nousta ensi kaudeksi samoilla kriteereillä Kespoon kanssa. Ja nythän päätettiin, että Liigassa voi pelata enintään 16 joukkuetta, niin mikäli Kespoo voittaa tälläkin kaudella mestiksen, ovat he silloin myös urheilullisin perustein kiistatta eniten oikeutettuja tuohon täyttämättä olevaan liigapaikkaan. On SM-liigaan avoimenkin sarjan aikana nostettu monta kertaa joukkueita ilman karsintoja. Silloin on toki ollut tiedossa ennen kauden alkua, että voittamalla divarin nousee seuraavaksi kaudeksi liigaan. Sen olisi pitänyt toki alunperinkin olla myös yksi kabinettinoston kriteereistä, että nousevan joukkueen tulee voittaa mestis nousua edeltävänä kautena.

Nykyisistä liigajoukkueista kabinettijoukkueiden lisäksi HPK ja JYP ovat lunastaneet sarjapaikkansa SM-liigan aikana ilman karsintoja, mutta kabinetinmakuisin liigajoukkue on Pelicans, joka on ainoa joukkue, joka on lunastanut liigapaikan häviämällä karsinnat. Ei ole koskaan maksavaa liigayleisöä huijattu yhtä törkeästi kuin silloin, kun Pelicans ja Kärpät pelasivat karsinnat, joiden jälkeen ilmoitettiin, että molemmat pelaavat seuraavalla kaudella liigassa. Kaikille näihin karsintapeleihin liput ostaneille olisi ehdottomasti pitänyt antaa rahat takaisin mitä nöyrimpien anteeksipyyntöjen kera, sillä tuote ei vastannut sitä, mitä yleisölle myytiin.

Omasta mielestäni Liigan pitäisi nyt tehdä selvä pitkän aikavälin suunnitelma, mihin halutaan päästä ja sitten miettiä, millaista polkua tähän lopputulokseen olisi mahdollista kulkea. Ja mun mielestä sen pitkän aikavälin vision keskiössä pitäisi olla toiseksi korkeimman sarjatason kehittäminen. Itse lähtisin siitä, että Liigassa pelaisi joko 12 tai enintään 14 joukkuetta ja mestiksessä 8 tai enintään 10 joukkuetta. Kilpaurheilussa on ennen kaikkea kyse siitä, että kaikki, joilla on eväitä tavoitella voittoa eivät voi voittaa. Liigapaikasta ei synny todellista kilvoittelua, jos pääsarjassa pelaavat kaikki joukkueet, joiden on realistista tavoitella pääsarjapaikkaa. Nyt jos mennään nykytilanteesta 16 joukkueen jättisarjaan karsintoineen, on vaikea nähdä, että muilla mestisorganisaatioilla kuin Jokereilla olisi mahdollisuuksia kasata nähtävissä olevassa lähitulevaisuudessa sellaista joukkuetta, jolla voisi realistisesti yrittää voittaa jonkun liigajoukkueen karsinnoissa. Tällöin sitten, jos Jokerit onnistuisi jonkun liigajoukkueen karsinnoissa joskus voittamaan, olisi se käytännössä kuolinisku liigakiekkoilun osalta tämän putoavan joukkueen paikkakunnalle.

Jotkut ovat sitä mieltä, että olisi jotenkin kamalan huono asia Suomi-kiekolle, jos liigakiekkoilu loppuisi joillain nykyisistä liigapaikkakunnista. Kääntäen voisi sanoa, että pääsarjakiekkoa on joskus pelattu myös esimerkiksi Joensuussa, Savonlinnassa ja Forssassa, ja en keksi, miten se tuo enemmän lisäarvoa Suomi-kiekolle, että noiden paikkakuntien sijasta pelataan esimerkiksi Mikkelissä, Hämeenlinnassa tai Raumalla. No, Raumalla on toki pitkät kiekkoperinteet, mutta yhtä lailla perinteitä olisi voinut muodostua vaikka Savonlinnaan.

Mestiksen profiilia tosiaan lähtisin nostamaan sillä, että tuotaisiin sinne osa nykyisistä liigajoukkueista ja samalla joukkueiden määrää vähennettäisiin. Tällöin mestiksestä saataisiin aito haastajasarja liigalle, kun siellä olisi useita liigakykyisiä organisaatioita, mutta toisaalta mestis pysyisi tavoittelemisen arvoisena ja mahdollisena sarjatasona myös IPK:n tai KeuPa:n kaltaisille pienten paikkakuntien joukkueille. Mestiksessä pelaaminen toisi tällöin todellisen kiekkohuumaan myös näille paikkakunnille, kun mestiksessä pääsisi pelaamaan liigabrändin omaavia joukkueita vastaan. Siis samaan tapaan kuin Jokerit vetää nyt katsomot täyteen kaikilla mestispaikkakunnilla. Ja tietysti ovi pitäisi olla avoimena vaikka Liigaankin asti mille tahansa joukkueelle. Jos joku pikkujoukkue sattuisi joskus vahingossa nousemaan ylimmälle sarjatasolle niin se olisi urheilullisesti paljon mielenkiintoisempi tarina, jos he lähtisivätkin osallistumaan yhdeksi kaudeksi vaikka lähes amatöörijoukkueella ammattilaissarjaan kuin nykytilanne, jossa sarjan hännillä voi lonnia kuinka monta kautta tahansa ilman tavoitteita ja myydä aina kaikki pelaajat kesken kauden.

Tässä ehdottamassani mallissa pitäisi kahdella ylimmällä sarjatasolla olla yhteinen tv-sopimus. Tällöin tv-sopimuksen arvo ei laskisi, koska sopimuksen piirissä olisi enemmän sekä joukkueita että otteluita kuin nykyään, ja mestis olisi sarjana niin paljon mielenkiintoisempi kuin nykyään, että se hyvinkin kompensoisi sen, että osa nykyisistä liigajoukkueista pelaisi pykälää alemmalla sarjatasolla.

Ainakin alkuvaiheessa tekisin niin, että liigan jumbo putoaisi suoraan ja mestiksen voittaja nousisi suoraan. Liigassa toiseksi viimeiseksi tullut joukkue pelaisi karsintasarjan mestiksen kakkosen kanssa. Tässä karsintasarjassa voisi liigajoukkueella olla kotietu. Tällä yhden joukkueen suoralla putoamisella ja nousemisella varmistettaisiin se, että joukkueisiin tulisi alkuvaiheessa riittävästi vaihtuvuutta, mikä auttaisi sarjojen tasoeron tasoittamisessa. Aikaa myöten tuota voisi miettiä, että karsinnat pelattaisiinkin vain liigan jumbon ja alemman sarjan voittajan välillä, jos sarjojen tasoerot alkaisivat tasoittua ja/tai nouseva joukkue ajautuisi aina putoamaan heti seuraavalla kaudella takaisin alempaan sarjaan.

(Nyt muuten kun karsintoja meinataan alkaa pelaamaan liigan jumbon ja mestiksen voittajan kanssa niin siinä kotietu voisi kyllä olla mestisjoukkueella. Näinhän se oli liigassakin silloin, kun kaksi viimeistä karsi divarin kahden parhaan kanssa, että divarin voittaja sai karsintasarjaan kotiedun liigan jumboa vastaan, mutta liigassa toiseksi viimeiseksi sijoittumisesta palkittiin kotiedulla karsintoihin. Jostain syystä tuo siinä vaiheessa, kun karsintoihin joutuikin enää vain liigan jumbo muuttui niin, että liigajoukkueelle annettiin kotietu karsintoihin loppuun asti.)

8 joukkueen mestiksessä sarjaohjelma voisi olla vaikka sellainen, että ensin pelattaisiin kuusinkertainen runkosarja, eli 42 ottelua. Sitten neljä parasta jatkaisi yläloppusarjaan, jossa pelattaisiin kaikkia vastaan kerran kotona ja kerran vieraissa, eli 6 ottelua lisää. Lopulliseen sarjataulukkoon tulisi näin 48 ottelua. Voittaja nousisi suoraan ylempään sarjaan ja kakkonen lähtisi karsintoihin. Neljä viimeistä pelaisivat samaan tapaan alaloppusarjan, josta kaksi viimeistä lähtisi karsintasarjaan alemman sarjan parhaiden joukkueiden kanssa.

12 joukkueen liigassa olisi helppo pelata 54 ottelun runkosarja samaan tapaan kuin vuosituhannen vaihteessa pelattiin. Eli nelinkertainen sarja + 6 joukkueen välisarjat. Jos haluttaisiin enemmän otteluita niin vielä vaikka kaksi ylimääräistä paikallisottelua (no, nämä 8 paikallisottelun kaudet kai koettiin aikoinaan liioitteluksi). Mahdollista olisi myös pelata viisinkertainen sarja kaikkien kesken ja kuudes ottelu kahdessa 6 joukkueen välisarjassa, jolloin ottelumääräksi tulisi 60.

14 joukkueen liigassa 60 ottelua tulisi näppärästi kasaan, kun pelattaisiin ensin nelinkertainen sarja kaikkien kesken (52 ottelua) ja sitten 5+5+4 joukkueen välisarjoissa 2x4 ottelua siten, että neljän joukkueen lohkossa kaksi paikallisparia pelaisivat 8 ottelua keskenään. Mutta 56 otteluakin kyllä riittäisi (3+3+3+3+2 joukkueen välisarjoissa 2x2 ottelua).
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tämäpä se olisikin ongelma liigan pienentämisessä tuosta tulevasta 16 joukkueesta 14 tai jopa 12 joukkueen sarjaan. Miten supistaminen tehtäisiin, kun yksikään joukkue ei varmasti vapaaehtoisesti paikasta luovu? Kylmän viileästikö vain pari viimeistä joukkuetta ulos vaan? Siinä vaan on se ”riski”, että yksittäisellä kaudella siihen joukkoon voi lipsahtaa joku perinteikäskin seura.
Tämähän olisi paras skenaario, jos putoajissa olisi joku iso perinteikäs seura. Toki pienemmätkin "liigaseurat" nostaisivat mestiksen kiinnostavuutta, mutta isommat seurat vielä enemmän. K-Espoo jo piristi mestistä hyvin, mutta Jokerit kiinnostaa kuitenkin ihan eri tavalla. Samalla lailla olisi kiinnostavampaa, jos vaikka TPS pelaisi mestistä sen sijaan, että esimerkiksi SaiPa pelaisi.
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Ainakaan tässä ketjussa ei olla hirveästi pohdittu Liigan supistumispykälän vaikutuksia. Mikään joukkue ei voi ainakaan turvallisesti tehdä toivotaan toivotaan -budjetteja sillä pohja-ajatuksella että myydään pelaajat, jos kansaa ei tulekaan tuplamäärää edelliseen kauteen verrattuna. Tyhjennysmyynnillä heikentyvät lähtökohdat karsinnoissa, ylibudjetoimalla mennään konkkaan ja Liigan supistumisen kautta oma nouseminen muutaman vuoden päästä on aina vain vaikeampaa.

Olosuhdevaatimuksissa hirttäytyminen liian pieniin katsomoihin on absurdia. Turhan moni liigajoukkue todistaa, että 1300 oikeasti paikalle tulleen katsojam voimin kiekkoa voi pelata ihan ongelmitta. Olisihan pirukseen hienoa olla (jälleen) paikalla Imatran täyteen pakatussa hallissa katsomassa ihan mitä vaan Liigan peliä. Keuruu saisi kyllä kehittää jonkin uuden ratkaisun ulkopukukoppeihin, vaikka pelaajien marssi halliin on hienoa katseltavaa varsinkin syksyn ja kevään peleissä.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
En nimittäin usko että TV-yhtiöt ainakaan rahakkaampaa sopimusta tarjoaisi vähemmillä peleillä, kun ilmeisesti nykyinenkin soppari ollu tappiollinen(?) heille.
Miksi TV-yhtiölle pienempi pelien määrä olisi ongelma? sehän myy pelejä lähestulkoon yksinomaan kuukausipaketteina. Vähemmän pelejä = vähemmän tuotantokustannuksia. Toki jos pelien määrä puolittuisi niin asiakkaat alkaisivat vaatia paketin hinnan alentamista mutta muutaman pelin vähennys olisi TV-yhtiölle pelkkää plussaa. Ennemmin TV-yhtiön intressissä on mahdollisimman paljon joukkueita = mahdollisimman suuri potentiaalinen asiakaskunta.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olosuhdevaatimuksissa hirttäytyminen liian pieniin katsomoihin on absurdia. Turhan moni liigajoukkue todistaa, että 1300 oikeasti paikalle tulleen katsojam voimin kiekkoa voi pelata ihan ongelmitta. Olisihan pirukseen hienoa olla (jälleen) paikalla Imatran täyteen pakatussa hallissa katsomassa ihan mitä vaan Liigan peliä. Keuruu saisi kyllä kehittää jonkin uuden ratkaisun ulkopukukoppeihin, vaikka pelaajien marssi halliin on hienoa katseltavaa varsinkin syksyn ja kevään peleissä.
Tämä sun teksti se vasta absurdia tavaraa onkin. Siis mikä sun ymmärrys on, että miksi niistä olosuhteista - eli käytännössä hallien kapasiteetista ja yleisestä laadusta - on puhuttu?

Ihanko oikeasti sun argumentti on, että kun yksittäisessä ottelussa voidaan pelata kiekkoa ihan ongelmitta, vaikka paikalla olisi 1300 katsojaa, niin silloin ei ole mitään ongelmaa pelata koko kauden läpi vastaavilla katsojalukemilla? Onko käsityksesi siis se, että tästä puhutaan, koska on olemassa joku lukumäärä katsojia, mitä ilman liigakiekkoa ei yksittäisessä ottelussa pysty pelaamaan? Tässähän voisi sitten tuoda esille senkin erittäin toimivan argumentin, että koronan vuoksi pelattiin ilman katsojia. Mihin me edes tarvitaan halleja, kun voidaan pelata ulkokaukalossa ilman katsojia?

Sitä en kiellä, etteikö täysi tuhannen katsojan tupa olisi tunnelmallinen, mutta kun se tunnelma ei riitä. Tarvitaan rahaa. Jos halli vetää reilut tuhat katsojaa ja tätä verrataan LIigassa yleisesti miniminä pidettyyn 3000 katsojan keskiarvoon (jos seura pyrkii välttämään tappiot), niin tuo pienen hallin joukkue voi hyvinkin menettää muihin joukkueisiin nähden miljoona euroa kaudessa. En usko, että esimerkiksi Imatralta löytyisi niin paljon taloudellista tukea muualta, että olisi varaa menettää miljoona euroa tuloja muihin seuroihin nähden. Eli mistä tämä miljoona otetaan pois? Pelaajien ja valmentajien ulkopuolella oleva henkilöstö on lähes pakko olla samaa luokkaa kuin muillakin pienemmillä liigaseuroilla, joten sieltä on vaikea nipistää. Miljoona lähtee isolta osin pois pelaajabudjetista. Jos pelaajabudjetti olisi paremman hallinkin kanssa todennäköisesti vajaat kaksi miljoonaa, niin käytännössä pitäisi ottaa siitä puolet pois. Eli täytyisi vetää vähintään puolet pienemmällä pelaajabudjetilla kuin mikään muu liigajoukkue.

Taloudelliset realiteetit on vain pakko ottaa huomioon.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Tyhjennysmyynnillä heikentyvät lähtökohdat karsinnoissa, ylibudjetoimalla mennään konkkaan ja Liigan supistumisen kautta oma nouseminen muutaman vuoden päästä on aina vain vaikeampaa.
Toisaalta, HPK:n Jyrki Louhi arvioi nousukuluiksi 10 miljoonaa euroa.

– Jos HPK joskus tulevaisuudessa käväisisi Mestiksessä, sieltä nouseminen maksaisi laskelmieni mukaan tällä hetkellä 10 miljoonaa, koska pitäisi taas maksaa liigaosake. Se, että saa kilpailukykyisen joukkueen aikaiseksi ja siten kilpailukykyisen liikevaihdon, on todella iso asia.

Jos summa on oikea, tulee pikkuseuroille houkuttelevaksi pelata all in -kortit ja yrittää välttää tippuminen ensimmäisten joukossa.

Jos esimerkiksi HPK onnistuisi välttämään jumbosijaa muutaman kauden ajan ja pari muuta nykyliigan seuraa tippuu ensin liigaan toivottujen Kiekko-Espoon ja Jokereiden tieltä, voi sarjapaikan puolustaminen olla jo helpompaa. Ne aiemmin tippuneet ovat todennäköisesti konkassa samat kortit pelanneena ja käymässä läpi pidempää jälleenrakennusta tai hiipuneet vaarattomiksi kyläseuroiksi.

Suunnitelmassa on tietenkin aukkokohta: jos Kiekko-Espoo ja/tai Jokerit ei(vät) nousekaan nopeasti ja tehdään ns. rosvopaistia, tulee liigassa sätkijälle joka tapauksessa noutaja ylisuuren velkapotin johdosta.

 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuo liigaosake on kyllä aika mystinen juttu esimerkiksi HPK:n Louhen puheiden perusteella. Ilmeisesti putoavalle seuralle se on arvoton, mutta sitten nousevan pitää maksaa miljoonia. Kenelle se raha oikein maksetaan ja miten siitä ei sitten saa pudotessa sen "arvoa" takaisin? Vai saako?
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Tuo liigaosake on kyllä aika mystinen juttu esimerkiksi HPK:n Louhen puheiden perusteella. Ilmeisesti putoavalle seuralle se on arvoton, mutta sitten nousevan pitää maksaa miljoonia. Kenelle se raha oikein maksetaan ja miten siitä ei sitten saa pudotessa sen "arvoa" takaisin? Vai saako?

Kuulostaa kyllä todella oudolta. Joko se osake lunastetaan takaisin tai sitten se jää sille putoavalle joukkueelle ikäänkuin fikkaan ja jos nousu joskus tapahtuu uusiksi, niin joukkueella olisi se etu, ettei osaketta tarvitse uusiksi lähteä lunastamaan, vaan kaikki raha voi käyttää joukkueeseen.

Ja jos Liiga teki nyt tämän päätöksensä niin sanotusti oikeustaistelua peläten, niin voikohan tuollainen mahdollinen Liiga joukkueiden keskinäinen sopimus pitää lain edessä, että osake menettäisi kaiken arvonsa, jos joukkue tippuu, mutta sellainen pitäisi sitten uusiksi lunastaa, jos nousu takaisin tulisi myöhemmin ajankohtaiseksi?
 

Glove

Jäsen
Tuo liigaosake on kyllä aika mystinen juttu esimerkiksi HPK:n Louhen puheiden perusteella. Ilmeisesti putoavalle seuralle se on arvoton, mutta sitten nousevan pitää maksaa miljoonia. Kenelle se raha oikein maksetaan ja miten siitä ei sitten saa pudotessa sen "arvoa" takaisin? Vai saako?
Tänne kirjoitetun viestin mukaan Bluesin konkurssipesä sai osakkeesta n. 300000 €. Silloinhan nousijat maksoi osakkeestaan 1,8 miljoonaa.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Miten tuo meni Espoon konkurssipesän kanssa? Muistaakseni nousijajoukkueet maksoivat silloin enemmän kuin, mitä Espoon silloisen osakkeen arvoksi saatiin. Vai muistanko aivan väärin?

E. @Glove ehti näköjään juuri kirjoittaa samasta asiasta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kiekko-Espoon kannattajana olisin kyllä tyytyväinen, että ehtivät vielä tasoitettua tietä Liigaan, ennen kun haaste nousee Jokereille (RoKi, Kiekkopojat, Kiekko-Vantaa jne.) merkittävästi vaikeammaksi.

Vaikka urheilullisesti uudet nousukriteerit ovatkin hyvät, onhan se karua, että nousuhaaveet voivat kerta toisensa jälkeen kaatua yhteen pomppukiekkoon seiskapelissä, mutta näin on päätetty ja sen kanssa Mestiksessä eletään ensi kaudesta lähtien.

Toki espoolaiset ovat kannuksensa keränneet, mutta se että periaatteessa voivat nyt nousta Liigaan vaikka puolivälierissä pudonneena, siinä missä tulevaisuudessa vaaditaan joka kerta kolmen pudotuspelisarjan voittaminen ja levänneen liigajoukkueen kaataminen. Muutos on iso.
 

sohvakoutsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hermes
Mites nämä uudet vedonlyöntimainoshommat? Eli koska suomessa Veikkauksen monopolia aletaan purkaa ja ottaa muitakin vedonlyöntiyhtiöitä tänne? Voisiko sillä saada pumpattua mestikseen lisää rahaa esim. Uudella pääsponsorilla?
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Mites nämä uudet vedonlyöntimainoshommat? Eli koska suomessa Veikkauksen monopolia aletaan purkaa ja ottaa muitakin vedonlyöntiyhtiöitä tänne? Voisiko sillä saada pumpattua mestikseen lisää rahaa esim. Uudella pääsponsorilla?
Eikös tuolloin jokaisen joukkueen kannata perustaa oma firma vedonlyöjille?
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Ainakaan tässä ketjussa ei olla hirveästi pohdittu Liigan supistumispykälän vaikutuksia. Mikään joukkue ei voi ainakaan turvallisesti tehdä toivotaan toivotaan -budjetteja sillä pohja-ajatuksella että myydään pelaajat, jos kansaa ei tulekaan tuplamäärää edelliseen kauteen verrattuna. Tyhjennysmyynnillä heikentyvät lähtökohdat karsinnoissa, ylibudjetoimalla mennään konkkaan ja Liigan supistumisen kautta oma nouseminen muutaman vuoden päästä on aina vain vaikeampaa.

Olosuhdevaatimuksissa hirttäytyminen liian pieniin katsomoihin on absurdia. Turhan moni liigajoukkue todistaa, että 1300 oikeasti paikalle tulleen katsojam voimin kiekkoa voi pelata ihan ongelmitta. Olisihan pirukseen hienoa olla (jälleen) paikalla Imatran täyteen pakatussa hallissa katsomassa ihan mitä vaan Liigan peliä. Keuruu saisi kyllä kehittää jonkin uuden ratkaisun ulkopukukoppeihin, vaikka pelaajien marssi halliin on hienoa katseltavaa varsinkin syksyn ja kevään peleissä.

Toisaalta kiinnostus omaa seuraa kohtaan kasvaa entisestään, kun panokset pysyy kirjaimellisesti kauden loppuun asti. Nyt jos olet ennen siirtorajaa niin paljon sääliviivaa jäljessä, että parhaat myyntiin ja panokset ohi, niin eihän silloin katsojiakaan tule.

Mutta nyt kun sarja auki, ja Jumbon yläpuolella jengi on vaikka vaan 10p pisteen päässä, niin voittoputkella voit päästä ohi ja parhaassa tapauksessa välttää karsintapelit. Ja jos et, niin karsinnoissa vasta panosta onkin. Ei katsojat tule jos ei mistään pelata, kuten nyt on nähty tyhjennyksien jälkeen. Tyhjiä penkkejä vaan näkynyt sillon.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Toisaalta kun tämä kuluva kausi on se viimeinen kausi, kun joukkueet ovat turvassa putoamiselta ja varmaan kaikki liikenevä resurssi tarvitaan ensi kaudelle, niin sehän saattaa tarkoittaa sitä, että tämän kauden keväällä nähdään ihan jäätävät tyhjennysmyynnit. Periaatteessa jopa pudotuspeleihin matkalla oleva seura voisi tässä tilanteessa turvautua tuollaiseen, jos ei näe mahdollisuuksiaan kaksisina ja näkee, että saattaa ensi kaudella olla taistelemassa jämäsijoista.
 

Kaukalonreuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Toisaalta kiinnostus omaa seuraa kohtaan kasvaa entisestään, kun panokset pysyy kirjaimellisesti kauden loppuun asti. Nyt jos olet ennen siirtorajaa niin paljon sääliviivaa jäljessä, että parhaat myyntiin ja panokset ohi, niin eihän silloin katsojiakaan tule.

Mutta nyt kun sarja auki, ja Jumbon yläpuolella jengi on vaikka vaan 10p pisteen päässä, niin voittoputkella voit päästä ohi ja parhaassa tapauksessa välttää karsintapelit. Ja jos et, niin karsinnoissa vasta panosta onkin. Ei katsojat tule jos ei mistään pelata, kuten nyt on nähty tyhjennyksien jälkeen. Tyhjiä penkkejä vaan näkynyt sillon.
Kyllä. Kaudella 10-11 kun TPS vältti täpärästi karsinnat oli muistaakseni hallissakin hyvä meno, Koivu heitti pikkutakin ja ryntää jäälle, joukkue juhlii kuin mestaruutta. Hienoa että saadaan liiga taas auki ja lisää näitä tarinoita. Toivon mukaan vielä viilaavat entistä paremmaksi ja saataisiin sitä kuilua sarjojen välillä pienemmäksi.


 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös