Yksi hankaloittava seikka on puolikkaiden puuttuminen, jolloin pienemmissä rangaistuksissa se vaihtelu on heti suurempi. Voisi ehkä ajatella, että tässäkin tapauksessa on 1,5 peliä rangaistus ja 1,5 peliä historiasta. Käytännössä tuota vain ei voi tehdä. Kaksi peliä teosta on liikaa tässä tapauksessa, mutta yksi peli historiasta taas ehkä liian vähän. Neljä peliä taas kokonaisuutena liikaa.
Tässähän se ongelma on hyvin avattuna. Tätä samaa pyörittelin tuossa päässäni, ja tähän viittasinkin tuolla puun ja kuoren välissä olemisella. Yksi ratkaisu luonnollisesti olisi rangaistusasteikon selkeä korottaminen. Eihän se missään ole sanottua, että Kankaanperän taklauksesta kaksi ottelua on liikaa, se on vain liikaa nykyisellä linjalla. Toki tämä ajatus kaatuu siihen, että lopulta kyse olisi vain rangaistusten ankaroittamisesta rangaistusten ankaroittamisen vuoksi. Käytännössä siis korotuksista seuraava mahdollinen ongelma ei voi tai saa olla perusteena rangaistusten ankaroittamiselle. No se siitä, perusteluiden osalta Liusjärvi mielestäni epäonnistui tällä kertaa, syitä tähän voin vain arvailla.
Sitten ihan vaan tajunnanvirtaa.
Itse pyrkisin korjaamaan kurinpitoa seuraavilla toimilla;
- kurinpitolinjan ankaroittaminen tutkittavaksi otettavien tilanteiden määrää kasvattamalla
- selkeä taulukko uusimisen vaikutuksesta rangaistusta korottavana seikkana
- uusimisen vaikutuksen korostaminen, samanlaisista ja -kaltaisista teoista exponentiaalinen uusijalisäkertymä
- palkanpidätyskäytännöstä luopuminen kurinpidon yhteydessä
Kuvailemani muutokset eivät varmasti johtaisi täydelliseen kurinpitojärjestelmään. Toisaalta täydellinen järjestelmä taitaa muutenkin olla saavuttamattomissa, ainakin niin kauan kun asia on ihmisten käsissä. Jotenkin vaan tuo nykyinen järjestelmä tuntuu sellaiselta, missä on liikaa syydetty vastuuta yhden tahon harteille. Itse pitäisin tärkeimpinä uudistuksina kurinpitäjän käsiteltäviksi tulevan tapausmassan kasvattamista sekä pelikieltoon kytketystä palkanpidätyksestä luopumista.
Lisäämällä tutkittavien tapausten määrää saataisiin selkeästi määritettyä kurinpidon linja. Tapausmassan kasvattaminen ei automaattisesti tarkoita pelikieltojen määrän kasvua, vaikka varmasti erityisesti alkuvaiheessa tämä olisikin kehityssuunta. Kasvattamalla tutkittavien tapausten määrää kurinpidolle annettaisiin mahdollisuus myös sallittujen tekojen määrittelyyn. Negatiivisen ja positiivisen määrittelyn kautta saataisiin tasapuolinen ja selkeä linja muokattua verrattain nopeasti olettaen, että kurinpitäjänä toimii asiansa osaava henkilö. Tällä hetkellä tuntuu olevan kovasti epätietoisuutta linjasta sekä meidän jääkiekon heavyusereiden että ennenkaikkea pelaajien keskuudessa. Hyväksyttävän, ennakoitavan ja selkeän kurinpitolinjan määrittäminen tulisi olla kurinpitojärjestelmän tärkein tehtävä. Valitettavasti nykyinen järjestelmä ei tarjoa siihen mahdollisuuksia.
Palkanpidätyksestä luopuminen puolestaan mahdollistaisi pidempien pelikieltojen antamisen. Niin kauan kun pelaaja (mahdollisesti) menettää palkkansa tai osan palkastaan pelikiellon ajalta, ovat Liusjärven ja kurinpitoryhmän kädet sidotut. Tässä kohtaa on helppo nostaa tikunnokkaan viime vuosien törkeimmät teot, Ben-Amor, Salmi, Tyrväinen ja Lassila. Mutta yhtälailla siellä on verrattain pienillä rangaistuksilla selvitty kautta linjan, pelkästään tältä kaudelta voidaan mainita ainakin Luttisen, Koskirannan ja Tallinderin tapaukset. Pidemmillä rangaistuksilla saataisiin viesti menemään pelaajille paremmin perille. Väittäisin myös taloudellisen sanktion liittyvän tähän järjestelmään, sopimusneuvottelujen kautta. Voisin kuvitella pelaajien miettivän tekojaan hieman tarkemmin, mikäli seurauksena olisi pitkiä pelikieltoja ja tätä kautta huomattavasti heikentyneet neuvotteluasemat seuraavaa sopimusta väännettäessä.
Luonnollisesti pelkona tässä kohtaa olisi pelin intensiteetin, vaistoilla pelaamisen kärsiminen. En kuitenkaan itse hyväksy ajattelua missä pelin intensiteetti ja pelaajien turvallisuus ja kollegionaalinen kunnioitus nähdään vastinparina. Kovaa pitää kyetä pelaamaan myös muita kunnioittaen. Onneksi tämän päivän Liigasta löytyy esimerkkejä myös tällaisista pelaajista. Nimenä tässä kohtaa on pakko nostaa esille Daniel Grillfors.