Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 127 422
  • 14 549
Pullin eilen Saipa-TPS ottelussa saama suihkukomennus puhtaasta perstaklauksesta oli kyllä kauden pohjanoteeraus!
Mihin tämä liiga on menossa näiden amatöörituomareiden kanssa?

Tässä vielä tilanne: SM-liiga: Tmin tuomio! - SM-liiga - uutiset, tulokset ja videot - Ilta-Sanomat

Pitäisi saada jostain nähdä myös muista kuvakulmista tuo taklaus. Otteluketjussa jo mainitsinkin, että täysin puhdas taklaus, jossa Backman lyö päänsä pleksiin. Tuota videota pysäytellen katsellessa voi olla, että pleksistä takaisin kimpoava Backmanin pää osuu Pullin kyynärpäähän, kun taklauksen jälkeen käsi irtoaa vartalosta (tuo valkoinen hihan kohta on Backmanin naamassa kiinni). Joka tapauksessa turvakaukalo olisi keventänyt iskua ja taklaus suoritettiin puhtaasti. Huonoa onnea matkassa Backmanin kannalta, pää oli ylhäällä ja maksoi hinnan, toivottavasti ei liian kovaa hintaa...
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Ei muuta kuin kurssille vaan ja pilli kouraan! Aluksi tulee varmaankin jonkun verran vaahtosammutin liigan pelejä, mutta mukavaa hommaa sitten kun pääsee vähän vauhdikkaampiin peleihin ja sitä kautta eteenpäin! Perus luistelutaidolla pärjää ihan hyvin, sijoittuminen on tärkeää!

Kiitos sulle ja Blackwolfille tsempistä! Tommoisista pikkuisten peleistähän se on varmaan mukavampi aloittaakkin, kun ei ole niin kauheita onnistumispaineita ja hockey dad:it ei käy raiveleihin. Sitten kun saa varmuutta, niin varmasti on mukavampikin lähteä vanhempien junnujen pelejä tuomitsemaan ja kuuntelemaan kovempaa palautetta :)
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ottelussa Ässät-HIFK nähtiin muuten taas mielenkiintoinen tilanne. En nyt muista, kuka HIFK-hyökkääjä tai mikä ketju väänsi porilaisten maalilla. Tuomari näki tilanteessa jotain väärää, veikkaan alueella pelaamista. Kiekko oli kuitenkin maalissa täysin selkeästi ennen vihellystä.

Virhe oli tuomarin, HIFK pelasi vain vihellykseen asti. Tuomio, aloitus Ässien alueelta, oli tuskin täysin väärä isossa kuvassa. Sen kannalla kuitenkin olen, että maalit, jotka tehdään ennen vihellystä, hyväksytään.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Sen kannalla kuitenkin olen, että maalit, jotka tehdään ennen vihellystä, hyväksytään.
Joukkue A pelaa kuudella kenttäpelaajalla, koska joukkue B:lle on tulossa siirretty rangaistus. Joukkue A:n puolustaja lähtee nostamaan hyökkäystä oman maalinsa läheisyydestä mutta kiekko pomppaa joukkue B:n karvaajalle, joka tinttaa yhdellä kosketuksella kiekon maaliin.

Mielestäsi maali pitäisi hyväksyä, koska tuomari ei ehtinyt viheltää peliä poikki?

Idioottimainen ajatus, että pillin ääni olisi joku joustamaton raja. Kauden aikana tehdään lukuisia maaleja, joissa maalivahdin häirinnän vuoksi kiekko löytää tiensä maalin mutta maali on hylättävä vaikka peliä ei ole ehditty viheltää pokki.
 

SilkySmooth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit, Arsenal FC
Pitää kyllä tulla avautumaan Jokereiden kolmen viimesimmän kotipelin osalta näistä vääristä vaihdoista. Muuten en kommentoi tuomarointia noissa peleissä mitenkään, mutta koen että tältä osin on ihan oikeutettua vähän arvostella.

1. HIFK-pelissä vierailta jäi viheltämättä kaksi väärää vaihtoa ja Jokereilta yksi.

2. Kärpät-pelissä Kärpiltä jäi viheltämättä kaksi väärää vaihtoa, joista toisessa oli kentällä seitsemän pelaajaa.

3. Lukko-ottelussa vierasjoukkueelta jäi muistaakseni myös yksi väärä vaihto viheltämättä, olin niin aneemisissa tunnelmissa tässä pelissä etten muista kovin tarkasti.

Miten voi olla, että nämä tilanteet menee neljältä tuomarilta näin usein ohi? Ainahan näitä on Liigassa missattu, mutta toi saldo on mun mielestä jo aika hirveä. Ja viestini statistiikka ei todennäköisesti ole täydellinen, varsinkin kotijoukkueelta on saattanut pari vaihtovirhettä mennä ohi.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Jokaisessa jääkiekko -ottelussa maalivahti tekee virheitä. Jokaisessa ottelussa puolustajat tekevät virheitä. Jokaisessa ottelussa hyökkääjät tekevät virheitä. Jokaisessa ottelussa valmentajat tekevät virheitä. Jokaisessa ottelussa tuomarit tekevät virheitä. Such is life.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Miten voi olla, että nämä tilanteet menee neljältä tuomarilta näin usein ohi? Ainahan näitä on Liigassa missattu, mutta toi saldo on mun mielestä jo aika hirveä.

Yritän vähän avata tätä (eli selitellä). Tuomarit ovat siellä kentällä, jään tasossa pelaajien seassa. Sieltä noita on pelin keskeltä paljon vaikeampi havannoida kuin katsomosta, joka on jään tasoa ylempänä. Siellä tulee ja menee ukkoja edestakaisin ja on aika vaikea hahmottaa kerralla, montako ukkoa siellä on per joukkue. Samalla kun sitten pitää olla aikalailla satavarma, että siellä on liikaa niitä ukkoja ennen kuin tuosta jäähyn viheltää. Sitä ei nimittäin hyvällä kukaan katso, jos moisen jäähyn turhaan viheltää. Eli nuo vihelletään (ainakin tarkoitus on) vain varmoissa tapauksissa. Ja siellä kentällä on hankalampi noista varmistua kuin katsomossa. Joskus varmuuden siitä, että pelaajia oli liikaa, saa vasta siinä vaiheessa kun vaihto on jo valmis ja kentällä on taas luvallinen määrä pelaajia. Kovin usein jäähyä liioista pelaajista ei enää niin myöhään sitten vihelletä, kun sekin näyttäisi hölmöltä.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuomarilinja on ollut tällä kaudella entistäkin löysempi. Ajaudumme koko ajan yhä kauemmaksi ja kauemmaksi nollatoleranssia. Estämisestä, kiinnipitämisestä ja härskistä mailahäirinmästä on taas arkipäivää Liigassamme. Maalimäärien tippumiselle ei tarvitse hakea syytä tämän kauempaa. Ikävä kyllä nykyään ollaan tyytyväisiä tuomaritoiminnan osalta, jos ottelu selvitään ilman yhtään radikaalia virheviellystä. Se ei haittaa, jos viheltämättä jää tusinan verran selkeitä estämisiä.

Onneksi huoleni jakaa ainakin yksi tähtistatuksen liigakiekkollija. Tässä Niklas Hagmanin turhautumista nykyiseen linjaan Kärpät-Ässät ottelun jälkeen tämän aamun Kalevassa:" SM-liigan taso on ihan jees, mutta estäminen pitäisi ottaa pois raskaammalla kädellä. Se tässä eniten syö miestä. NHL:ssä onnistuttiin hyvin kitkemään pois mailahäirintä ja muu sellainen pois, ja Ruotsissakin on onnistuttu siinä. Täällä on vielä aika paljon mailahäirintää ja karhunhalausta kulmatilanteissa. Tietysti tuomareiden on vaikea nähdä kaikkia tilanteita."

Mielestäni linjaa pitäisi tiukentaa joulutauolta. Tarkka ohjeistus seuroille asiasta ja miestä jäähylle, jos "estopeli" jatkuu samanlaisena. Pelastetaan jääkiekko, sillä nykytilanne on surkea.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Tuomarilinja on ollut tällä kaudella entistäkin löysempi. Ajaudumme koko ajan yhä kauemmaksi ja kauemmaksi nollatoleranssia. Estämisestä, kiinnipitämisestä ja härskistä mailahäirinmästä on taas arkipäivää Liigassamme. Maalimäärien tippumiselle ei tarvitse hakea syytä tämän kauempaa. Ikävä kyllä nykyään ollaan tyytyväisiä tuomaritoiminnan osalta, jos ottelu selvitään ilman yhtään radikaalia virheviellystä. Se ei haittaa, jos viheltämättä jää tusinan verran selkeitä estämisiä.

Sanotaan aluksi, että vertailupeli, minkä pohjalta McTorso viestinsä kirjoitti, oli siisteimmästä päästä. Otteluseurantaketjussa hieman säikähdin, kun Aaltosen ensimmäinen polvistuminen tuotti heti jäähyn. Tuomarit kuitenkin vihelsivät kokonaisuudessaan melko hyvin.

Malkamäki pääsi livahtamaan kuin koira veräjästä ihan karhunhalauksen prototyypistä, se jäi kuvaavimpana esimerkkinä mieleen. Tai voi sitä kutsua myös roikkumiseksi, ihan miten vaan. Kiinnipitämisen kriteerit kuitenkin täyttyivät.

Yksi, mikä ärsyttää todella paljon, on sellainen pieni vauhdin riistäminen, kun pelitilanne kääntyy puolustamisesta hyökkäykseen. Pakki tai sentteri nousee kiekon kanssa, ja pakkipari tai laituri varmistaa estämällä, ettei karvaaja pääse kiekonriistoon.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Tom Laaksonen

Onko muualla saman tyylisiä kokemuksia miehestä kuin Tampereella vihreässä päädyssä. Ennen peliä kun tuomarit luistelee ympäri kenttää niin fanikatsomon buuatessa (aiheesta vuosien perseilyn johdosta) Tomppa nostaa kätensä ja morjestaa fanikatsomoon. Tapahtuu aina.

Lisäksi mies kääntyi tänään Ilves-Pelicans pelissä kolmannessa erässä fanikatsomon suuntaan katselemaan kun se huutaa "Laaksoneen, Laaksoneen!", kun Tompalta meni ohi viisi Ilveksen painostuksesta johtuvaa Ilvesken pelaajan kaatoa. Laaksosen seisoessa juuri Ipan hyökkäyspäädyssä pelitilanteista vastaavana tuomarina.

Lisäksi mies on mm. kääntynyt Ilveksen fanikatsomon suuntaan Laaksosta huudettaessa ja kaivanut suureleisesti persettään.
 
Lisäksi mies kääntyi tänään Ilves-Pelicans pelissä kolmannessa erässä fanikatsomon suuntaan katselemaan kun se huutaa "Laaksoneen, Laaksoneen!", kun Tompalta meni ohi viisi Ilveksen painostuksesta johtuvaa Ilvesken pelaajan kaatoa.

Se, että pelaaja kaatuu kontaktin seurauksena, ei ole jääkiekossa automaattisesti jäähyn peruste. Olen kyllä Hakametsässä huomannut, että Ipan fanikatsomossa moni ei tätä juttua tiedä.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Se, että pelaaja kaatuu kontaktin seurauksena, ei ole jääkiekossa automaattisesti jäähyn peruste. Olen kyllä Hakametsässä huomannut, että Ipan fanikatsomossa moni ei tätä juttua tiedä.

Olen myös huomannut, että kun pelaaja kaatuu mailakontaktin jalkoihin tai kylkeen/käsiin seurauksena, se ei ole SM-Liigajääkiekossa todellakaan automaattisesti jäähyn peruste. Täälä saa virvelöidä ihan vitustu kuten esim. Tappara tekee.

Olen kyllä Hakametsässä huomannut, että Ipan fanikatsomo huutaa koukuista, estämisistä ja kampeista ja Tapparan vastaava täysin puhtaisa taklauksistakin. Käytössä on täys nippu lippua Tapparan kotipeleihin ja itku on ollut valaisaa aina kun vastustaja tööttää vähänkin.

Lähe ny jo porkkanamaalle.
 
Viimeksi muokattu:
Olen myös huomannut, että kun pelaaja kaatuu mailakontaktin jalkoihin tai kylkeen/käsiin seurauksena, se ei ole SM-Liigajääkiekossa todellakaan automaattisesti jäähyn peruste.

Se ei ole sitä myöskään NHL:ssä. Hyvä esimerkki tästä on viime päivinä paljon porua herättäneeseen James Nealin polvitaklaukseen johtanut tilanne. Brad Marchand oli jäässä kampituksen seurauksena, mutta tuomarin käsi ei ollut pystyssä.

Olen kyllä Hakametsässä huomannut, että Ipan fanikatsomo huutaa koukuista, estämisistä ja kampeista ja Tapparan vastaava täysin puhtaisa taklauksistakin.

Tapparan peleistä en osaa kommentoida, kun en ole Tapparan pelissä vuosiin käynyt, mutta Ipan fanikatsomo kyllä möykkää todella usein silloinkin, kun Ilves-pelaaja on päätynyt katolleen ihan ilman mitään rikettä. Tällä kaudella olen toistaiseksi ehtinyt vain yhteen matsiin, ja siellä jäähy olisi fanien mielestä pitänyt viheltää esim. siitä, kun HPK:n pelaaja ampui kiekon omalta alueeltaan katsomoon siten, että se otti päivänselvästi Ilves-pelaajasta kimmokkeen.

Jos veikata pitäisi, niin samalla tavalla toimivat todennäköisesti kyllä kaikkien liigaseurojen fanit.
 
Viimeksi muokattu:

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Onko muualla saman tyylisiä kokemuksia miehestä kuin Tampereella vihreässä päädyssä. Ennen peliä kun tuomarit luistelee ympäri kenttää niin fanikatsomon buuatessa (aiheesta vuosien perseilyn johdosta) Tomppa nostaa kätensä ja morjestaa fanikatsomoon. Tapahtuu aina.

Lisäksi mies kääntyi tänään Ilves-Pelicans pelissä kolmannessa erässä fanikatsomon suuntaan katselemaan kun se huutaa "Laaksoneen, Laaksoneen!", kun Tompalta meni ohi viisi Ilveksen painostuksesta johtuvaa Ilvesken pelaajan kaatoa. Laaksosen seisoessa juuri Ipan hyökkäyspäädyssä pelitilanteista vastaavana tuomarina.

Lisäksi mies on mm. kääntynyt Ilveksen fanikatsomon suuntaan Laaksosta huudettaessa ja kaivanut suureleisesti persettään.

Jos noin, niin Laaksonenhan on huumorimiehiä, vaikka päällepäin sitä ei uskoisikaan.
 

luotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Die Mannschaft, Bayern München
Lisäksi mies on mm. kääntynyt Ilveksen fanikatsomon suuntaan Laaksosta huudettaessa ja kaivanut suureleisesti persettään.

Saman tempun Laaksonen teki viime kaudella Porissa ennen B-pistealoitusta. Yleisön huudellessa hänelle mies kyyristyi aloitukseen selkä yleisöön päin ja hiveli takamustaan suunnilleen siitä persreiän kohdalta. Tomppa on showmies.
 

Zikako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jos noin, niin Laaksonenhan on huumorimiehiä, vaikka päällepäin sitä ei uskoisikaan.

Jos kyseessä olisi vaikka Levonen niin menisi ehkä huumorin puolelle. Tom of Finland ei harrasta huumoria vaan on ylimielinen kokovartalo..... Mies jonka ei "Minussa ei ole mitään vikaa" aseenteensa vuoksi pitäisi toimia ko. " ammatissa"

Tekee tuota samaa perseilyä myös Lahes ja varmaankin sitten jokaisella liigapaikkakunnalla. Viime kaudellahan alkoi toimimaan jopa yleisön ulosheittäjänä kun ei enään pelitapahtumien sotkeminen miehelle riittänyt.
 

HockeyBoy66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Tom Laaksosesta puheenollen tuli heti mieleen tämä vanha uutispätkä vuosien takaa. Värilasien takaa katsomatta uskon täysin, että Kari Jalonen ei tämän tyylisiä kommentteja laukoisi kameran edessä, jossei asia pitäisi paikkaansa. Melko törkeä väittämä, jos siis olisi paskapuhetta. (mihin en usko)

Tietysti on eri asia näytellä hanuria katsomoon, kuin lausua tällaisia käsittämättömiä kommentteja yksittäisille pelaajille.

24.1.2006 Kärpät-Lukko: Tom Laaksonen - YouTube

Linkki vie youtubeen vanhaan uutispätkään ja videon keskivaiheilla siis tämä Kari Jalosen kommentti Tom Laaksosen lausunnosta Niklas Bäckströmille.

En itse henk. koht. muista, tuliko tästä koskaan mitään jälkipuintia. Jos joku viisaampi asiasta jotain muistaa, niin voi toki jakaa.
 

Davey

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Alkaa ilmeisesti väsymys painamaan tuomareilla syksyn edetessä kun ei enää jakseta laskea pelaajia aloitukseen mennessä :)

Kalpalla oli siis eilisessä pelissä jyppiä vastaa 6 pelaajaa aloituksessa ja peliä pelattiin tovi ennenkuin se huomattiin. Rangaistusta ei tuomittu koska kyseessä oli tuomarivirhe ? täh....

Vai olisikohan tämä sittenkin kuulunut ketjuun Tuomareiden joukkueen sarjapisteet ;)

Päätuomareina ystävämme Favorin ja Salonen, linjoilla Sormunen ja Neva
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Kalpalla oli siis eilisessä pelissä jyppiä vastaa 6 pelaajaa aloituksessa ja peliä pelattiin tovi ennenkuin se huomattiin. Rangaistusta ei tuomittu koska kyseessä oli tuomarivirhe ? täh....

Päätuomareina ystävämme Favorin ja Salonen, linjoilla Sormunen ja Neva
Juurikin oikein tuomittu sillä tuomareiden velvollisuus on aloituksessa katsoa, että joukkueilla on oikea määrä pelaajia jäällä.
Jos tuomari jättää tämän tekemättä niin ei siitä voi joukkuetta rangaista, samoin peliä ei saa aloittaa jos joukkueella on vain neljä pelaajaa jäällä jos saisi olla viisi.
 

bulftrik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Bruins, MM, LHC
Juurikin oikein tuomittu sillä tuomareiden velvollisuus on aloituksessa katsoa, että joukkueilla on oikea määrä pelaajia jäällä.
Jos tuomari jättää tämän tekemättä niin ei siitä voi joukkuetta rangaista, samoin peliä ei saa aloittaa jos joukkueella on vain neljä pelaajaa jäällä jos saisi olla viisi.
Mites jos tuomari huomaa aloituksessa, että toisella on liikaa miehiä kentällä? Tuleeko jäähy vai käsketäänkö ylimääräinen mies vain takaisin vaihtoon?

Varsin outo tilanne kaikenkaikkiaan.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Mites jos tuomari huomaa aloituksessa, että toisella on liikaa miehiä kentällä? Tuleeko jäähy vai käsketäänkö ylimääräinen mies vain takaisin vaihtoon?

Varsin outo tilanne kaikenkaikkiaan.

Käsittääkseni ylimääräinen pelaaja käsketään vaihtoon ja annetaan joukkueelle huomautus. Jos rike uusiutuu pelin aikana, niin sitten jäähy pelin viivyttämisestä.
 

ilu

Jäsen
Tässäkin ketjussa on muistaakseni käsitelty maaleja, jotka on tuomittu, kun läpiajossa ollutta pelaajaa on rikottu rikkoneen joukkueen maalin ollessa tyhjänä. Tänään HIFK:n Jasse Ikonen kaadettiin läpiajossa Pelicansin pelatessa ilman maalivahtia ja tuomari tuomitsi tilanteesta maalin. Tilanne saattoi mennä joiltakin ohi, sillä Ikonen lopulta punnersi kiekon maaliin, mutta peli oli tässä vaiheessa jo toki vihelletty poikki.
 

Ferris

Jäsen
Mitenkäs muilla paikkakunnilla, vaikuttiko siltä että tuomarilinjaa olisi tauon aikana tiukennettu mailahäirinnän ja estämisen suhteen? Allekirjoittaneen silmiin vaikutti siltä että Espoossa vihellettiin tänään (ainakin paikoitellen) alkukautta herkemmin kyseisissä tilanteissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös