Paitsi, että Ilveksen pelitapaa ei edelleenkään ole ensisijaisesti mikään omalle alueelle valuminen, vaan ensisijainen tavoite on katkaista vastustajan hyökkäys mahdollisimman nopeasti oman kiekonmenetyksen jälkeen, etuperin puolustaen, mieluiten jo hyökkäysalueella tai hyökkäyssinisellä ja kääntää peli mahdollisimman nopeasti kohti vastustajan maalia. Omalle alueelle joutuminen sektoreita tukkimaan on vasta viimesijainen vaihtoehto.Nämä on niin voimakkaasti mielipidekysymyksiä kuin olla ja voi, mutta Ilveksen viisi äijää maalin edessä ja vastahyökkäyksiin perustuva pelaaminen ei ole mitään uutta - se, että Tappara aikanaan perusti oman variaationsa enemmän keskialueella seisovaan trappiin ja siitä kääntämiseen vs. Ilveksen omalle alueelle valuva viiden miehen lihamuuri - kysymys on minun mielestäni samasta prinsiipistä kahden eri toteutuksen välillä.
5 vs. 5 - pelissä Ilves veikin, etenkin puolustuksen osalta vahvasti vahvistunutta Kärppiä, joka tosiaan oli monen mielestä jopa ennakkosuosikki sarjaan. Jopa vedonlyönnin ammattilaisten, kuten täällä jo todettua. Ilveksen umpisurkeat erikoistilanteet; alivoima, sekä ylivoima ilman Haapalaa, yhdistettynä Kärppien tehokkaaseen ylivoimaan, roikottivat sarjan niinkin pitkäksi. Puolustusalueella Kärpät taistelivat juuri niin sitkeästi ja rajusti raastaen ja uhrautuen, kun puolustuksen materiaali antoi ohtamaineen ja sklenickoineen ymmärtääkin. Mielestäni Tappara-Ilves sarjassa ei ollut juuri mitään yhteistä tämän Ilves-Kärpät sarjan kanssa niin pelillisesti, kuin taktisestikaan. Loukkaantumisista taas en ole Kärpät-sarjan yhteydessä puhunut, koska ei Ilveksellä mitään pelillistä hätää ollutkaan sarjassa 5 vs. 5 - pelissä, vaan tarkoitin TPS-sarjaa, jossa Ilves ei oikein saanut kunnolla peliään toteutettua.Ilves menetti sarjassa 2-0 johdon, se oli materiaalilla täysin ylivoimainen ja ennakoissa sen piti pyyhkiä Kärpät hommasta pois 4-1 tai 4-0. Ja siltä se sarja myös kahden ekan pelin jälkeen näytti. En ymmärrä edelleenkään, miten se ei ole Ilveksen riisumista aseista, että sarja saadaan venytettyä pitkäksi - ihan samalla tavalla 2016-17 Ilves riisui Tapparan puolivälierissä aseista ja sai pelin vietyä seitsemänteen peliin saakka. Kärpät oli todella lähellä samaa temppua Ilvestä vastaan. Onhan se hyvä mennä loukkaantumisten taakse, mutta kyllä niitä puutteita oli enemmän Kärpillä ja tuon sarjan voittaminen itsessään ei todellakaan imartele Ilvestä. Kärpät onnistui lähes täydellisesti tuhoamaan Ilveksen pelin - ja juuri niin kuin sen kaikki muutkin viime kaudella tekivät - Ilvekselle paljon kiekkoa ja oma keskusta tukkoon. Ilveksen maalimäärät playoffeissa tippuivat alas ja sitä myöten pienien marginaalien pelissä Ilves ei sitten ollutkaan hyvä.
Maalimääristä puhuttaessa on hyvä muistaa, että niinhän ne pienenevät usein playoffs-peleissä muutenkin roikkumisen, estämisen ja vankilasääntöjen astuessa kuvaan, sekä muutenkin tilan ja ajan vähentyessä.
Oikeastaan en puhu variaatiomuutoksesta, vaan toissijaisten variaatioiden vahvistamisesta jo olemassaolevassa pelitavassa, johon jo viime kaudella selvästi pyrittiinkin ja jonka uskon onnistuvan, kunhan joukkue pystyy suht ehjänä harjoittelemaan, että kyetään ylipäätään viisikkopeliä harjoittelemaan kauden tärkeimmillä hetkillä. Eli pikemminkin puhun nykyisen pelitavan vahvistamisesta, en niinkään muutoksesta.Meillähän on tässä ihan mielettömän iso näkemysero :) En usko, että kumpikaan tulee näkemyksestään luopumaan - luulen kuitenkin, että sinun kanssasi keskustelemme nyt aidan seipäistä enemmän kuin aidasta ja mahdollisesti olemme jopa jossakin määrin samaa mieltä, mutta käytämme asiasta eri sanoja. Minun mielestäni Ilveksen pelitapa tarvitsee totaalisen käännöksen siihen kiekolliseen juttuun - sinä katsot, että tämä on vain pienen "variaatiomuutoksen tarpeessa". Aika näyttää kumpi on oikeassa, mutta minusta se ei ole ihan pieni variaatiomuutos lähtökohtaisesti, jos lähdetään muuttamaan 75 % kiekotonta peliä 75 % kiekollista peliä. Kyseessä on totaalinen muutos ja jos Ilves ei lähde tekemään tätä pelinsä kiekollistamista niin todennäköisesti ensi kaudella nähdään samanlaisia tuloksia kuin viime kaudella.
Viimeksi muokattu: