Maalivahtien osalta joukkueiden järjestykseen laittaminen on kaikista vaikeinta, kun hyviin suorituksiin vaaditaan myös hyvin pelaava puolustus. Itse painotin pääsääntöisesti enemmän ykkösveskarin laatua kuin tandemia, mutta muutamassa kohdassa kakkosveskarien laatuero nosti joukkuetta ylöspäin tai laski sijoitusta.
15. Sport - Hovinen-Reijola
Valitettavasti päädyin laittamaan Sportin tämänkin kategorian huonoimmaksi. Kumpikaan maalivahti ei ole erityisen huono, mutta ei myöskään mitään asiaa Liigan 10 parhaan maalivahdin joukkoon. Oma mielipiteeni on, ettei kummastakaan ole "voittavaksi maalivahdiksi" ja kääntämään useita pelejä oman joukkueensa eduksi vaikeilla hetkillä. Sport ei kaadu maalivahteihin, muttei heistä ole myöskään joukkueen kivijalaksi.
14. HIFK - Halonen-Taponen-Vinni
Uskomatonta, mutta totta. Hifk on listallani toiseksi viimeinen. Niilo Halonen väläytteli viime kauden alussa, mutta loukkaantumisen jälkeen ei ollut oma itsensä. En kuitenkaan näe hänen olevan, ainakaan vielä, suurseuran ykkösvahti, johon joukkue voisi turvautua kovissa paikoissa, tai no, paikoissa. Kun takana on pääosin Mestiksessä pelannut kakkosvahti, niin tukea ei sieltäkään löydy. Superlupaus Eemil Vinni päässeekin debytoimaan Liigassa upeasti 16-vuotiaana, mutta luultavasti kausi menee muutamaa peliä lukuunottamatta A-junnuissa. HIFK-fanit voivat olla erimieltä Halosen kyvykkyydestä, mutta omalta osaltani sijoitan Halosen ennakkoon Liigan 3 huonoimman ykkösmaalivahdin joukkoon. Voittoprosentti voi olla jälleen ihan kelvollinen, mutta pahoin pelkään helppoja maaleja menevän liian usein selän taakse. Toivottavasti olen väärässä ja Halonen näpäyttää epäilijöitään.
13. Ässät - Rubin-Korhonen
Rubin on mielenkiintoinen värväys Ruotsin kärkiseura Frölundasta. Vaikka Rubinilla on kokemusta Ruotsin maajoukkuepaidasta EHT:lta niin silti kysymysmerkkejä on ilmassa. Potentiaalia näen jopa nousta kauden 5 parhaan veskarin joukkoon, mutta se ei ole läheskään varmaa. Kakkosena pelaava Korhonen on myöskin katsomaton kortti, mutta kiinnostava sellainen. Harva suomalaismaalivahti on nimittäin saanut tililleen AHL-otteluita alle 20 vuotiaana, joten nostaisin Korhosen yhdeksi pelipaikkansa mahdolliseksi suuryllättäjäksi. Ässien maalivahtiosastossa on siis iso potentiaali, mutta sen realisoituminen tällä kaudella ei ole läheskään varmaa. Seisooko Ässien maalilla timanttinen Rubiini vai onnistuvatko vastustajat ratkaisemaan helposti Rubinin kuution?
12. JYP - Laurikainen-Parkkinen-Leinonen
JYP vahvisti maalivahtiosastoaan kiinnittämällä kokeneen Laurikaisen selväksi ykkösvahdikseen. Laurikainen on hyvää liigatasoa, muttei kuulu kirkkaimpaan kärkeen. Laurikainen saanee runsaasti vastuuta, kun taustalla olevat Parkkinen ja Leinonen eivät pystyne voittamaan yksittäisiä otteluja enempää. Povaan, että viime kesänä toisella kierroksella NHL-varauksen saanut Leinonen vie Parkkiselta kakkosveskan tontin itselleen. Parkkinen tulee kuitenkin avaamaan luukkua suurimmassa osassa otteluista, että 18-vuotias Leinonen saa pelejä U20-joukkueen mukana. Laurikaisesta on paljon kiinni Jypin kausi etenkin, kun Jypin puolustus ei ole yhtä laadukas kuin hyökkäys.
11. SaiPa - Westerholm-Huhtamaa-Varis
SaiPalla on kauden neljänneksi paras suomalaisveskari maalillaan! Westerholm pitäneekin jälleen yksin SaiPaa ajoittain pystyssä kiekkosateen keskellä. Ehdottomasti tärkein maalivahti omalle joukkueelleen ja vaikka tilastot saattavatkin näyttää melko heikoilta niin se ei ole Westerholmin vika. Toivottavasti Virta saa joukkueensa tukemaan maalivahtiaan laadukkaasti ja antaa mahdollisuuden Westerholmille kääntää otteluja joukkueellensa. Aliarvostettu maalivahti Liigakartalla, varmaan juurikin torjuntaprosenttiensa takia. Kiritystä ei taaskaan ole takaa tiedossa vaan ottelumäärä saattaa lähennellä pahimmillaan 50, ellei Huhtamaa yllätä positiivisesti kyvyillään.
10. KalPa - Machovsky-Jatkola
KalPakin turvautui Kilpeiläisen lopettaessa ulkomaalaiseen maalivahtiosaamiseen hankkiessaan kahdeksan kautta Tsekin liigaa tahkonneen Machovskyn. Tilastot hänellä ovat mainiot, mutta aina on toki pieni arvoitus miten ne korreloivat Liigaan siirtymiseen. Machovsky on tottunut pelaamaan yli 40 peliä kaudessa eli vastuuta mies pystynee kantamaat Kilpeläismäiseen tapaan. Kun kakkosveskarin roolia kantaa U20-kisoissa ykkösmaalivahdin roolin yllättäen kaapannut Jatkola, niin uskoisin jopa pienen kilpailutilanteen syntymiseen. Vaikka Jatkola on 7 pelin Liigakokemuksellaan täysin katsomaton kortti, niin pitäisin häntä tähänasti läpikäydyistä kakkosveskoista jopa parhaana. Näenkin tässä kaksikossa paljon hyviä asioita kauteen lähdettäessä, joten se nosti Kalpan mv-osaston jopa sijalle 10, mutta mikäli oma mutuiluni menee metsään niin tiputusta voi olla luvassa aina sijalle 14 asti.
9. HPK - Lebedeff-Rajaniemi
HPK:n maalinsuulla on tasainen kaksikko ja ennakkoon kyseessä on tasaisin asetelma kilpailussa ykkösvahdin paikasta. Rajaniemi tottui viiden kauden aikana urakoimaan Jukuripaidassa jopa 50 peliä kauteen, mutta nyt Lebedeff lienee pienoinen suosikki nappaamaan aloittavan maalivahdin tontin. Viime kaudelta Lebedeffin tilastot ovat huimat 93% torjuntaprosentilla, mutta pelimäärä jäi vain 21 otteluun. Lebedeffillä on isompi potentiaali, mutta Rajaniemen valttina on kokemus ja tasaiset otteet. HPK:n kannalta parempi tilanne voisikin olla Lebedeffin nousu ykköseksi, joka vaatisi häneltä tason pitämisen viime kauden erittäin hyvällä tasolla.
8. Jukurit - Tuohimaa-Ruusu
Jukurit koki valtavan menetyksen menettäessään viime kauden ilmiömäisen Salmisen rapakon toiselle puolelle, mutta onnistuivat paikkaamaan menetyksensä Olympiakultamitalisti Tuohimaalla. Tuohimaa kuuluu mielestäni kauden kotimaisten maalivahtien listalla top3, vaikka Liiga-tilastot eivät ehkä ole niin mairittelevia kuinvoisi ajatella. Tuohimaa kantanee kuitenkin todella ison vastuun Jukurimaalilla, eikä joukkue tule todellakaan häviämään ykkösvahtiinsa. Duon täydentävän Ruusun otteet aiemmilta kausilta eivät lupaa kovin ruusuista kautta hänelle, mutta selvänä kakkosmiehenä paineita ei tarvitse kauheasti ottaa vaan voi keskittyä omaan tekemiseen.
7. Pelicans - Bartosak-Patrikainen-Parviainen
Pelicansin maalia vartioi jälleen Bartosak, joka taistelee tiukasti pääsystä Liigan top5 maalivahtien joukkoon. Isoin kysymys kohdistuukin miehen otteisiin kaukalon ulkopuolella ja toivottavasti hän on saanut/saa siviilielämänsä kuntoon. Kaukalossa hän tulee olemaan Pelicansin selkäranka, etenkin alkukaudella, kun uusia pakkeja ajetaan sisään. Patrikainen on kelpo kakkosmolari, mutta hänestä tuskin olisi pitämään joukkuetta pystyssä pidempiä aikoja. Jukurien edelle joukkueen nosti etenkin Patrikaisen potentiaali tähän kauteen verrattuna Ruusuun. Pelikaanilauman peli voi hyvinkin lähteä liitoon, jos Bartosak onnistuu ryöstämään pari peliä alkukaudesta, mutta jos tappioputki koittaa heti niin lennon määränpäänä lienee turbiini.
6. Kärpät - Blomqvist-Meriläinen-Kokko
Ehkä vaikein arvioitava sijoituksen osalta. Kärppälaseilla katsottuna duo/trio olisi selkästi kolmanneksi paras, mutta jos lasit riisutaan, niin tilanne on täysin eri. Blomqvistilla on pelimäärältään vain alle puolen kauden verran kokemusta runkosarjasta, mikä voi herättää ymmärrettävästi kysymyksiä. Toisaalta tilastot ovat aivan järkyttävän kovat viime kaudelta, etenkin pudotuspelien torjuntaprosentti 95% on käsittämätön. Mutta. Objektiivisesti ajatellen Blomma on vielä pienoinen kysymysmerkki ajatellen koko kautta ykkösmaalivahtina. Henkilökohtaisesti, värilaseilla tai ilman, luotan kuitenkin täysin Blomqvistin otteisiin ja siihen, että hän kamppailee vähintään paikasta Liigan top5 maalivahtien joukossa, ellei jopa top3. Suurempi kysymysmerkki löytyy kuitenkin penkiltä. Meriläisellä on kokonaisen 0 pelin Liiga-kokemus ja nyt roolina on mestarisuosikin kakkosvahti. Meriläinen menetti U20-kisoissa ykkösvahdin paikan Jatkolalle, joka saattaa herättää lisää kysymysmerkkejä. Joku voisi sanoa Meriläistä täydeksi arvaksi, mutta en usko, että Kärpät kaatuu myöskään kakkosveskariin, onhan taustalla vielä superlupaus Kokko. Kärppien veskariosaston sija voisi olla mitä tahansa väliltä 3-10, mutta Blomman viime kauden otteet ja kaksi erittäin potentiaalista maalivahtia hänenkin takanaan riittävät nyt sijalle 6.
5. TPS - Lehtinen-Anttila
Tps paikkasi ison Karejev menetyksensä Rauman vahvistuksella, kun kultavahti saapui Turkuun. Viime kausi oli Lehtisellä kuitenkin vaikea ja Turussa toivotaan, että Lehtinen pääsisi takaisin kultakauden tasolle. Mikäli Lehtinen siinä onnistuu, niin palkintokaappiin kannattaa raivata tilaa toiselle Urpo Ylönen -palkinnolle. Varsinkin, jos Tepsin isoja menetyksiä kokenut puolustuspeli saadaan edes lähelle viimekauden raiteita niin Lehtinen voisi toimia sen viimeisenä lukkona. Anttila oli jo viime kaudella kelpo varavahti, mutta silti vielä katsomaton ja kokematon kortti liigatasolla. Tepsin kaksikko on hyvää kärkipäätä, muttei yllä 5 sijaa korkeammalle. Lehtinen on kuitenkin torjunut joukkueensa Suomen mestaruuteen, niin se vie Kärppien edelle.
4. Lukko - Zagidulin-Jukuri-Helomaa
Lukko sai pidettyä oman venäläisen ykkösmaalivahtinsa, toisin kuin Tps, joka joutuikin turvautumaan Lukon viime kauden kakkosveskaan. Lähtökohtaisesti tämä riittää jo nostamaan Lukon turkulaisten edelle, vaikka kakkosmaalivahdeissakaan onkin pieni ero Tepsin hyväksi. Jukuri haluaa pitää tiukasti kiinni kakkospaikastaan myös Lukon maalinsuulla, kun U20 Suomen mestaruuden torjunut Helomaa on kirittämässä. Jukurin tilastot eivät ole kieltämättä kovin mairittelevat, joten voikin olla, että Zagidulin saa urakoida vähintään 45 pelin verran Lukko-maalilla. Zagidulin ei ole ihan top3 maalivahteja Liigassa, mutta on tasaisessa ryhmässä taistelemassa kärkiviisikon paikoista Lukon lukkona.
3. Tappara - Heljanko-Kohonen
Hallitsevan Suomen mestarin maalilla jatkaa voittava maalivahti ja Liigan yksi parhaista maalivahdeista, ellei paras. Epäilyjä Heljangon suhteen esitettiin etenkin ennen viime kevättä epäilyjä siitä pystyykö Heljanko torjumaan joukkueensa päätyyn saakka. Heljanko näytti pystyvänsä, mutta senkin jälkeen epäilyjä on heitelty ilmoille, koska Tapparan puolustus oli niin laadukas. Itse kuidenkin pidän Heljankoa ehkä Liigan parhaana suomalaisena maalivahtina tällä hetkellä haastaen tiukasti jäljellä olevien joukkueiden ulkomaalaistorjujat. Viime kaudellakin Heljanko kantoi vastuun yksin ja sama on luvassa tänä vuonna. Taustalla on kärppämäisesti 0 liiga-ottelun maalivahti, joka herättää luonnollisesti kysymysmerkkejä. Kohonen pystynee kuitenkin suoriutumaan muutamissa peleissään sen verran hyvin, että riittää nostamaan Tapparan Tepsin ja Lukon edelle. Jos oma luottoni ei olisi niin iso Heljankoon, Tappara saattaisi hyvinkin löytyä vähintään pari sijaa alempaa.
2. KooKoo - Malik-Setänen-Vopravil
KooKoo sai pidettyä viime kauden sensaatiovahdin 20 vuotiaan Nick Malikin maalinsuullaan, joka on mahtava asia koko Liigalle. Viime kaudella Malikin oli tarkoitus olla Setäsen kakkosmies ja hankkia kokemusta taustalla, mutta Malik tulikin ja varasti koko shown viimeistään pudotuspeleissä. Tähän kauteen lähdettäessä Malik onkin selvä ykkönen ja kolkuttelee, jopa koko liigan top3 maalivahdin paikkaa. Viime kausi oli kuitenkin vain yksi kausi niin liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata tehdä, vaikka kyseessä ei olekkaan mikään yhden kauden ihme. Kaikkien katseet ovat kuitenkin nyt Malikissa ja paineet, jos nuorimies edes sellaista sanaa tuntee, voivat olla kovatkin. Onneksi aisaparina jatkaa kuitenkin Setänen, joka pystyy tarvittaessa ottamaan roolia itselleenkin ja mahdollistaa tasaisenkin peluutuksen. KooKoolla onkin selvästi Liigan toiseksi paras maalivahtikaksikko, joka on aika uskomatonta KooKoon kaltaiselle pienemmälle seuralle.
1. Ilves - Langhamer-Zherenko-Málek
Ilveksen maalivahtikaksikko, kolmikosta puhumattakaan, on kuitenkin vielä pykälää kovempi. Marek Langhamer saattaa olla jopa Liigan paras maalivahti, te jotka tuijotatte nyt torjuntaprosenttia niin muistakaa Ilveksen viime kauden pelitapa, eikä Ilveksen kakkos- ja kolmosvahtikaan jää kauas oman roolinsa parhaista. Zherenko pelasikin viime kaudella jo enemmän runkosarjassa Langhamerin loukkaantumisen takia, niin onkin mielenkiintoista millanen roolijako on tällä kaudella(sehän selkeytyikin Zherenko lähdettyä rapakon toiselle puolelle). Kun trion kolmanneksi toiseksi jäseneksi hankittiin 20v Tshekin kakkostason paras maalivahti Málek, joten maalivahtiosasto kestäisi jopa loukkaantumisen. Kun kyseessä on laadukkaan kaksikon sijaan erittäin laadukas kolmikko, niin se tekee Ilveksen maalivahtiosastosta ennakkoasetelmissa tämän kauden selvästi parhaan.
Edit. Zherenko olikin ilmeisesti livahtanut pysyvästi St. Louisiin vaikka eliteprospect toisin väitti.
Pitäisin kuitenkin Ilveksen ehkä edellä, koska Langhamer on parempi kuin Malik vaikka Setänen lieneekin parempi kuin Málek, joka on pieni kysymysmerkki kakkosen roolissa.