Ässien kausi on mennyt ohi jos Po pelit oli tavoitteena. Ei tule millään pääsemään 10 joukkoon. Aika surullista fanien kannalta että 10 pelin jälkeen on kausi ohi.
Ässät ovat ulkona pleijareista jo nyt. Siis tilastollisesti. Aina on mahdollisuus nousuun. En vaan näe syytä uskoa siihen.
Kichton voi olla kova kaveri liigaan, mutta voi olla myös täysi floppi. Tilastoskouttaus jättää ristiriitaisia tuntemuksia.
Viime kaudella 4+20=24 tehot 63 otteluun. Ihan ok pakilta toki, mutta ei mitään älytöntä. Plusmiinukset ovat AHL:ssä olleet aika surkealla tasolla vuodesta toiseen. Viimekaudella oli tasan nolla, mutta joukkueen muihin pelaajiin nähden tuo lukema on surkea. Toissakaudella kaveri teki 63. ottelussa tasan yhden maalin. Ei kovin lupaavaa, jos kyseessä on kiekollinen pakki, jolta varmaankin odotetaan tulosta myös ylivoimalla.
Kyseessä on klassinen esimerkki pelaajasta, jonka kohdalla voi tilastoista löytää paljon hyvää ja paljon huolestumisen aiheita, eli mitään kovin hyvää analyysiä niiden pohjalta ei voi tehdä.
Pelkästään tilastoja tarkkailemalla Kichtonista jää sellainen kuva, että on junnuna pärjännyt luontaisella taidollaan hyvin, mutta kehitys on hieman stopannut. AHL:ssä on sitten jatkanut kovin hyökkäävällä linjalla ja näin ollen pisteitäkin on kohtalaiseen tahtiin tullut, mutta ei ehkä jatkuvasti siihen tahtiin, kuin olisi voinut toivoa, jos hyökkäysinto on sitä tasoa mitä tässä epäilen.
Selvästi otit nyt viestini siltä kannalta, että mielestäni Kichtonista ei olisi mihinkään. Tämä ei ole totta. Suosittelen lukemaan viestini uudelleen, jos sellainen käsitys ensimmäisellä kerralla jäi. Sanoin mielestäni ihan selvästi, että nimenomaan tilastoista on vaikea päätellä mitään lopullista tästä kaverista ja nostin esille joitain asioita, jotka eivät ole pelkkää posia.Tilastoja voi kieltämättä lukea monella tavalla. Katsotaanpa vähän tarkemmin vaikka noita haukkumiasi plusmiinuksia:
Kausi 17-18
Kichtonin teholukema oli nolla. Positiivisen maalisuhteen joukkueessa se ei ole loistava, mutta ei kyllä katastrofaalinenkaan, kun huomataan, että esim ykkösketjun hyökkääjllä Poturalskilla ja Zykovilla ne ova -10 ja -11.
Kaudet 15-16 ja 16-17
Ensin kannattaa huomata, että Kichton pelasi umpisurkeassa Manitobassa, joka jäi molemmilla kausilla 20-30 pisteen päähän viimeisestä playoff-paikasta ja koko joukkueen maaliero oli eniten pakkasella koko AHL:ssä.
Kaudella 16-17 Kichtonin -19 on toki huono, mutta joukkueen ykköspakilla Czuzmanilla se oli -23. Manitoban huonoudesta kertoo esim se, että kun Czuzman vaihtoi kauden päätteeksi joukkuetta, niin seuraavalla kaudella hänen teholukemansa parani +15:een. Joukkueen sekaisuudesta kertoo sekin, että kun NHL-pelaaja Marko Dano tiputettiin Manitobaan, niin kuudessa pelissä hänenkin saldonsa oli vakuuttava -6.
Kaudella 15-16 Kichtonin teholukema oli -23. Jälleen se näyttää numerona huonolta, mutta joukkue oli tuolloin jopa vielä huonompi kuin seuraavalla kaudella. Kichton oli joukkueen ainoita onnistujia, ja se, että hän voitti joukkueen sisäisen pistepörssin 41 pisteellä, kertoo hyökkäyksen tasosta. Isoimman peliajan pelaajat vetivät lähes kaikki teholukemat 16-27 pakkasen puolella. Kärpistä tuttu John Albert erottui kärkipelaajsta sillä, että hänellä oli "vain" -10. Esimerkiksi NHL-statuksen pelaaja Nic Petan pelasi vain 47 AHL-peliä ja sai niissä lukemaksi -18. Tuolla tahdilla täysi 76 ottelun kausi olisi tuonut hänellekin tuolla tahdolla lukemaksi -29.
Kausi 14-15
Kichtonin -11 ei näytäkään enää niin huonolta, kun huomaa, että joukkueen runkopakeista kolmella on häntä huonompi teholukema ja 34 pelaajasta vain kaksi ylsi plussalle. Ja siihen nähden, että joukuuen huonoimmat teholukemat ovat -29 ja -27, on Kichton kaukana tuosta päästä.
Kausi 13-14
Kichton +8 ja oli teholukemallakin mitattuna joukkueen top10-pelaajia.
Yleisesti ottaen:
Kichton on pelannut AHL:ssä 335 ottelua ja yhteenlaskettu teholukema on -45, eli -0,13 per ottelu. Se ei ole älyttömästi siihen nähden, että hän on pelannut suuren osan AHL-ajastaan sarjan heikoimmissa joukkueissa. Tuolla -0,13 -pistetttä per ottelu -tahdilla täysi Liigan runkosarja tuottaisi teholukemaksi -7,8 eli sama lukema kuin Zach Budishilla. Oula Palvella oli viime vuonna -12 ja Jukurien tähtipaklla Suhosella -15. Silti jokainen joukkue ottaisi Suhosen avosylin omaan ylivoimaviisikkoonsa.
Verrokkina vaikka muutama Liigasta tuttu pelaaja:
David Tomasek, JYP: Tsekin Liigassa 134 ottelua ja -23 = -0,17 per ottelu
Mike Brennan, ex-Sport, AHL:ssä 310 ottelua ja -40 = -13 per ottelu
Ei noitakaan kukaan pidä minään huonoina oman pään pelaajina, vaikka pelkkiä numeroita katsomalla voisi niin päätellä. SaiPan Ville Koholla ja Elmeri Kaksosella ovat uran teholukemat tukevasti miinuksella, vaikka kyseessä on loistavasti puolustavista pelaajista. He ovat vain pelanneet pikkuseurassa, joka useimmilla kausilla on päästänyt enemmän maaleja kuin on tehnyt.
Ja erikoista, että hänen huonoutensa osoitukseksi poimit tuon yksittäisen yhden maalin kauden kahden vuoden takaa. Pelaaja on siis pelannut neljä kautta AHL:ää, ja se, että hän teki kolmannella kaudella vain yhden maalin, tarkoittaa, että hän ei ole hyvä yv-pelaaja?
- Ei vaikka muut kaudet tukisivat tuota väitettä?
- Ei vaikka tuolla yhden maalin kaudella ylivoiman rooli oli sellainen, että vetopaikat pelattiin Czuzmanille, joka oli myös koko joukkueen ahkerin laukoja?
- Ei vaikka Kichton tuolla kaudella syötti 11 ylivoimamaalia mikä oli kolmanneksi eniten joukkueessaan
Tosiasiassa Kichtonin laukaus ei ole mikään huikea. Hän tekee maaleja enemmän ranteella kuin lämärillä ja edes 11 maalin kaudellaan hän ei tehnyt kuin yhden yv-maalin, mutta syötti 19. Yhteensä 20 yv-pisteellään hän oli joukkueessaan eniten yv-pisteitä tehnyt pelaaja, eikä kukaan hyökkääjäkään tehnyt enempää.
Ehkä paras argumentti tuota maalaamaasi "hyökkää holtittomasti, puolustaa lepsusti" -mielikuvaa kohtaan löytyykin Kichtonin pelaajaprofiilista Hockey's Futuren sivuilta. Siellä jo hänen ominaisuuksiaan kuvaavan kappaleen ensimmäiset lauseet kertovat seuraavaa:
"Kichton reads the play well and has accurate passing skill. He handles the defensive side of the game well considering his lack of imposing size; playing a smart game in his own end."
Se mikä Kichtonissa on kysymysmerkki, on hänen luistelunsa. Sitä pidettiin Pohjois-Amerikassakin keskinkertaisena, ja isompaan kaukaloon tultaessa pienetkin puutteet liikkeessä korostuvat. Ylivoimalla tuo ei haittaa, koska jokainen muistaa, miten umpisurkeat luistelijat Brett Harkins tai Dmitri Nabokov kynäilivät tehoja yv-viisikossa, mutta tasakenttällisin se voi näkyä varsinkin alussa, jolloin liikkeen mahdollisia puutteita joutuu paikkaamaan sijoittumisella. Mutta Kichton hankittiinkin täsmävahvistuksena nimenomaan ylivoimalle.
Loppuviikosta sitten aletaan nähdä, vastaako hankinta odotuksia.
Tuo on sinänsä hauska ilmiö, itselläni oli vuosi sitten täysin sama tilanne Jukurien suhteen. Siinä kun tuli heti kärkeen 5 matsista 0 pistettä niin eipä oikein mitään enää jaksanut loppukaudelta odottaa joten lähti se jännitys ja etenkin toivo jonka pettämisestä vitutus johtuisi....
Tilanne on niin nopeasti mennyt jo niin tragikoomiseksi, ettei oikeastaan edes vituta. Tai no ehkä nyt siitä näkökulmasta, ettei tämä ollut mitenkään ennakoitavissa harjoituspelien perusteella..
Tuo on sinänsä hauska ilmiö, itselläni oli vuosi sitten täysin sama tilanne Jukurien suhteen. Siinä kun tuli heti kärkeen 5 matsista 0 pistettä niin eipä oikein mitään enää jaksanut loppukaudelta odottaa joten lähti se jännitys ja etenkin toivo jonka pettämisestä vitutus johtuisi.
Ässien kausi on mennyt ohi jos Po pelit oli tavoitteena. Ei tule millään pääsemään 10 joukkoon. Aika surullista fanien kannalta että 10 pelin jälkeen on kausi ohi.
Ei ole nähtävissä mitään mikä puolustaisi oleellista tason nousua. Esimerkiksi pakisto on ehkä liigan heikoin. Siellä on monta yliarvostettua pelaajaa kuten Taimi ja Makkonen.VIime vuonna Pelicans meni viimeisenä säälipleijareihin 83 pisteellä. Samaan Ässät tarvitsisi 79 pistettä 50 jäljellä olevasta pelistään, pistekeskiarvo 1,58 pistettä per peli. Ei siis vielä ihan täysin tekemätön.
Samaan hengen vetoon pitää todeta, että en itse laittaisi sen puolesta senttiäkään. Sääli on sairautta, mutta ymmärrän jos porilaista fania harmittaa.
Vaatisi siis käytännössä enemmän kuin 25 suoraa voittoa 50 jäljellä olevasta pelistä, jotta tuo 1,58 pistekeskiarvo toteutuisi. Viime kaudella Ässät voitti suoraan 3 pisteen arvoisesti 23 kertaa.VIime vuonna Pelicans meni viimeisenä säälipleijareihin 83 pisteellä. Samaan Ässät tarvitsisi 79 pistettä 50 jäljellä olevasta pelistään, pistekeskiarvo 1,58 pistettä per peli. Ei siis vielä ihan täysin tekemätön.
Ei ole nähtävissä mitään mikä puolustaisi oleellista tason nousua. Esimerkiksi pakisto on ehkä liigan heikoin. Siellä on monta yliarvostettua pelaajaa kuten Taimi ja Makkonen.
Mielestäni on huolestuttavaa, että kahteen edelliseen kauteen kaveri on pelannut 126 runkosarjaottelua ja tehnyt niissä 5 maalia. Peruspakille normaalisuoritus, mutta ylivoiman pyörittäjäksi hankittavalle pakille surkea suoritus. Toki siellä on parempiakin kausia, mutta kaksi viimeisintä kertoo tätä tarinaa. Tietysti Kichton on ilmeisesti enemmän profiloitunut nimenomaan hyvänä syöttelijänä, mutta kun puhutaan kiekollisesta pakista, niin pitäisi myös laukauksen olla kunnossa. Muutoin pelaajasta tulee liian ennalta-arvattava, jos hän ei lauo usein tai laukaus on surkea.
En malta olla heittämättä tähän Corey Lockea, joka veti AHL:ssä eli 600 ottelua yli 0.9 pisteen keskiarvolla ja viimeiset kauden kevyesti yli pisteen per ottelu. No Liigassa veti.. noh... kevyesti ja ei urakaan kovin kirkas ole ollut sen jälkeen.Mutta oli pisteet sitten maaleja tai syöttöjä, niin tuo Kichtonin AHL-pistekeskiarvo 0,49 on kyllä todella kova. Olen listannut Liigaan tulleiden AHL-taustaisten pelaajien pistekeskiarvoja siitä sarjasta ja aika kovien hyökkääjiennkin joukkoon Kichton tuolla pistetahdilla yltää:
En malta olla heittämättä tähän Corey Lockea, joka veti AHL:ssä eli 600 ottelua yli 0.9 pisteen keskiarvolla ja viimeiset kauden kevyesti yli pisteen per ottelu. No Liigassa veti.. noh... kevyesti ja ei urakaan kovin kirkas ole ollut sen jälkeen.
Boycen voi kyllä laskea myös onnistujaksi, koska hän oli omassa roolissa oikein pätevä kaveri, vaikka toisella kaudella loukkaantumisten vuoksi pisteitä kertyikin heikommin. Boycesta ei kukaan odottanutkaan mitään pistenikkaria, vaan työmiestä haettiin ja se myös saatiin.Darryl Boyce: 0,47
Kärpät on muuten pelannu nyt 11 matsia joista 4 on päättynyt 1-0 (3 voittoa, 1 tappio) :D Toi 14 päästettyä maalia 11 pelissä on kyllä uskomattoman kova. Veini on pelannu loistavan alkukauden Kärppien maalilla. Onhan toi Kärpät taas inhottavan vaikee porukka voittaa..5 pistettä eroa jo Kärppien hyväksi. Eihän se paljoo ole mutta toivottavasti ei enempää repee ettei runkosarja voitto ratkea jo ennen joulua :D
Sepä se. Vie vähän mielenkiintoa liigasta kun yksi täysin ylivoimainen ja mahdoton joukkue voittaa hallitsee liigaa. Kysymys taitaa olla vaan siitä mikä joukkue saa hopeeta ja mikä pronssia. Mestaruus on varma jo että kuka sen voittaa. Eikä niin saisi olla vielä tässä vaiheessa kautta kun vasta 1kk pelattuKärpät on muuten pelannu nyt 11 matsia joista 4 on päättynyt 1-0 (3 voittoa, 1 tappio) :D Toi 14 päästettyä maalia 11 pelissä on kyllä uskomattoman kova. Veini on pelannu loistavan alkukauden Kärppien maalilla. Onhan toi Kärpät taas inhottavan vaikee porukka voittaa..
Mihin unohtui Pyhä Pietari, eli Martin St.Pierre? Pietarin pistekeskiarvo AHL:ssä on tätä nykyä 0,98 mutta ennen Kärppiin tuloaan se oli reilusti yli 1,0. St.Pierren onnistumisesta liigassa taas voi olla montaa mieltä. Sai lopulta monoa Kärpistä, mutta syynä ei ollut pelitaidot vaan asenne. St.Pierre oli aivan loistava siihen asti kun pelaaminen kiinnosti. Kun kiinnostus lopahti, kaveri oli sysipaska.Corey Locke on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Listattaessa AHL-pelaajia, huomaa kyllä nopeasti trendin, että hyvät AHL-tehot parantavat merkittävästi todennäköisyyttä onnistua Liigassa.
AHL:taustaiset hyökkääjät voi karkeasti jakaa kolmeen ryhmään AHL-pistekeskiarvonsa perusteella:
PISTEKESKIARVO 0,60->
Lähes varmat onnistujat. Onnistumistodennäköisyys n. 80%
PISTEKESKIARVO 0,33->0,59
Klassiset arvat. Onnistumistodennäköisyys noin 50%. Scouttauksen merkitys korostuu tässä korissa.
PISTEKESKIARVO 0,00->0,32
Toivotaan, toivotaan -pelaajat. Long shot -hakuja, jotka eivät yleensä maksa paljoa, mutta jotka myös aika harvoin osoittautuvat todellisiksi vahvistuksiksi.
Alla siis AHL-taustaisten pelaajien pistekeskiarvoja ja lihavoituna ne onnistuneet vahvistukset:
Corey Locke: 0,89
Michael Repik: 0,75
Ben Maxwell: 0,70
Justin Azevedo: 0,70
Michael Ryan: 0,67
Josh Green: 0,66
Francis Pare: 0,65
Lucas Lessio: 0,65
Steven Zalewski: 0,61
Tyler Redenbach: 0,61
Mike Hedden: 0,60
Vojtek Polak: 0,59
Dave Spina: 0,58
Bracken Kearns: 0,58
Dane Byers: 0,54
Zach Hamill: 0,54
Corey Elkins: 0,53
Aaron Gagnon: 0,52
Ivan Huml: 0,51
Peter LeBlanc: 0,51
Kelly Zajac: 0,51
Radek Smolenak: 0,50
Philippe Cornet: 0,50
Nicholas Deschamps: 0,50
Mike Halmo: 0,49
Cody Kunyk: 0,48
Brandon DeFazio: 0,48
Stephen Dixon: 0,48
Darryl Boyce: 0,47
Chad Rau: 0,47
Jerry D'Amigo: 0,47
Matt Watkins: 0,46
Terry Broadhurst: 0,46
Jordan Smotherman: 0,45
Philip McRae: 0,44
David McIntyre: 0,43
Antoine Laganiere: 0,41
Tyler Morley: 0,38
Patrick Davis: 0,38
Kelsey Tessier: 0,37
Michael Parks: 0,33
Justin Danfort: 0,33
Curtis Hamilton: 0,33
Patrick Holland: 0,32
Josh Gratton: 0,31
Stefano Gilliati: 0,30
Zach Budish: 0,30
Jake Hansen: 0,29
Pat Mullane: 0,28
Mitch Wahl: 0,27
Austin Smith: 0,16
Alex Lavoie: 0,14
Mielenkiintoista on ollut se, että vaikka Kärppien otteluiden maalimäärät ovat viime vuodesta laskeneet, ovat pelinopeus ja viihdyttävyys olleet läsnä edelleen. Esimerkiksi eilinen JYP-Kärpät kamppailu oli vauhdikas ja viihdyttävä, vaikka maaleja tulikin vain yksi.Kärpät on muuten pelannu nyt 11 matsia joista 4 on päättynyt 1-0 (3 voittoa, 1 tappio) :D Toi 14 päästettyä maalia 11 pelissä on kyllä uskomattoman kova. Veini on pelannu loistavan alkukauden Kärppien maalilla. Onhan toi Kärpät taas inhottavan vaikee porukka voittaa..
Viime kauden alussa yritettiin jotain taktista taikaa, joka johti järkyttävän huonoon puolustuspelaamiseen. Todella halpoja maaleja omiin ja se taas söi maalivahteja. Siihen vielä päälle Lehtosen loukkaantuminen ja Ruusun liian suuri vastuu, ja kausi hävittiin jo silloin. Nyt on toisin. Ja kaikille niille, jotka katsovat vain pelaajien nimiä, ei valmennusta ja taktiikkaa (en tarkoita lainaamaani tässä), niin sarjakakkosen eniten pelannut puolustaja on Tuomas Salmela , jolla oli ennen kauden alkua 9 peliä liigakokemusta. Seuraavana peliajassa Oskari Laaksonen, 19 v. ja 21 peliä viime kaudella. Ainoat puolustuksen "nimimiehet" Leimu ja Generous kolmosparissa + erikoistilanteet kumpikin osaamisensa mukaan.Aikamoinen joukkue on tuo Ilves nykyisellään. Karri Kivi is back, huhhuh! Kivi on onnnistunut nostamaan nuorekkaan joukkueensa pelinopeuden todella kovalle tasolle. Ilves on tällä hetkellä viihdyttävä ja voittava. Mahdollisten vahvistusten hankkimisen kanssa kannattaa olla erityisen huolellinen. Onkohan Ilves muuttanut viime kaudesta viisastuneena harjoittelurytmistä ja tämä alkukauden liito olisi osin sen ansiota. Mielenkiintoista on seurata, kauanko liito jatkuu. Nähdynlaisilla otteilla tällaisen jörönkin takki alkaa kääntymään.
Liiga on enemmän ja enemmän kasvattajasarja. Tämän vuoksi potentiaalin ennakoiminen on erittäin tärkeässä roolissa voimasuhdepohdinnoissa. Potentiaalin ennakoiminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa, sillä se vaatii oikeasti tietoa ja nähtyjä pelejä, eikä pelkkä tilastojen tulkinta riitä. Ilveksen pelaajiston potentiaali on ollut minulta piilossa, toki Ruotsalaisen läpimurron ennakoin.Ja kaikille niille, jotka katsovat vain pelaajien nimiä, ei valmennusta ja taktiikkaa (en tarkoita lainaamaani tässä), niin sarjakakkosen eniten pelannut puolustaja on Tuomas Salmela , jolla oli ennen kauden alkua 9 peliä liigakokemusta. Seuraavana peliajassa Oskari Laaksonen, 19 v. ja 21 peliä viime kaudella.