Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2018–2019

  • 1 062 844
  • 3 916

keigykedy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
@keigykedy Carlsson ei muuten jatka. Palaa valitettavasti Ruotsiin.

Puolustuksessa kannattaa mieleen painaa nimi Ulander. Oli jo viime kauden parhaimmistoa, mutta jäi luonnollisesti Heiskasen varjoon. Tulee olemaan kova tällä kaudella (saa ottaa talteen).

Muuten ihan asiallista pohdintaa.

No perskeles, Carlsson oli luottoratsuni liigapörssissä keväällä. Eli kyllä sinne hyökkäykseen sit tarvitaan sittenkin se Suomelan korvaaja.

Ulanderin laitan seurantaan, mennyt itseltä ohi
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
12. Ilves
Raastavaa on sijoitttaa Ilves jälleen näin alas. Paljon parempaa toivoisin tältä perinteikkäältä seuralta, jonka minä lasken yhdeksi suurista. En oikein ole ymmärtänyt sitä yhtälöä, miten Ilveksestä on tullut niin huonosti menestyvä seura.(Toki olen tietoinen Manngardin ikeestä, mutta silti.) Seuralla on erittäin laadukas junioritoiminta ja kannatajapohja on varmasti riittävän suuri. Perusta, jonka päälle rakentaa, on erittäin vahva. Toivottavasti uusin omistajanvaihdos johdattaa seuran menestyksekkääseen tulevaisuuteen.

Tälle kaudelle ei ole vielä huikeaa menestystä luvassa. Nuori hyökkäys, heikko maalivahtiosasto, haavoittuva puolustus ja aallonharjalta vähitellen alaspäin liukuva päävalmentaja eivät nostata ainakaan tässä vaiheessa hirveästi toivoa. Toki eivät tasoerot suuria ole, joten kyllä Ilveksen on tulevien hankintojen onnistuessa mahdollista säälirajan yli kurkottaa.

Maalivahdit 7
Lehtonen ja Helenius on maalivahtikaksikko, johon Ilves luottaa. Minä en luota heistä kumpaankaan. Molemmilla veskareilla on huonot kaudet allaan, enkä oikein näe erityistä tasonnostoa tulevaksi. Heleniuksen huippuvuosista on aikaa jo tovi ja Lehtonen on pelannut vain yhden kelpo kauden liigavahtina, eli toissa vuonna. Arvioin Ilveksen maalivahtiosaston tässä vaiheessa pohdintojani Liigan toiseksi huonoimmaksi heti Tapparan jälkeen.
Lehtonen
Helenius

Puolustus 6,5

Ilveksen puolustus on perin erikoinen ja täytyy tunnustaa, etten siitä oikein otetta saanut. Toivon ilvesläisten kertovan tarkemmin, mistä tuossa on oikein kyse. Hirvittävän vahvalta se ei minun silmiini vaikuta. Arvioinkin sen tällä hetkellä SaiPan ja KalPan jälkeen Liigan kolmanneksi huonoimmaksi. Ilveksen puolustuksesta löytyy kolme kokenutta sotaratsua, eli Leimu, Generous ja Flood. Heidän johtajuutensa on merkittävässä roolissa muuten niin armottoman nuoressa joukkueessa. Pelillisen annin kanssa voikin olla sitten vähän niin jäin. Generous sekä Flood ovat jämäköitä peruspakkejaja ja Leimu on loistava YV-tehoilija, mikäli pysyy terveenä. Liigakokemusta pakistoon tuo myös 24-vuotias oma kasvatti Olli Vainio, joka aloittaa jo neljännen kautensa edustuksen mukana. Kaksi viimeisintä kautta hän on ollut vakiokasvo Ilvespuolustuksessa. Toissa kauden statsit ovat jopa hämmentävän kovat, eli 51 ottelua 4+14=18 (+15). Oliko suonenveto, vai mistä on kyse?

Sitten mennäänkin sinne kokemattomammalle osastolle. Yhdysvalloista yliopistosarjasta saapuu tryoutille jo 25-vuotias paluumuuttaja Jerry Laakso. Hän on tehoillut Atlanttin tuolla puolen kovin, joten ilmeisesti kiekollinen puolustaja on kyseessä? Yhtään liigapeliä miehellä ei ole vyöllään. Sen sijaan vasta 20-vuotiaalla Jarkko Parikalla lähtee jo kolmas liigakausi liikkeelle. Lupaavasta kaverista on kyse Parikan kohdalla, sillä hän on kolunnut läpi kaikki Suomen nuorten maajoukkueiden ikäluokat. RoKista saapuu Tuomas Salmela tavoittelemaan liigaunelmaa. Lisää liigapelejä pelattavakseen hamuaa myös viime vuoden kolmoskierroksen varaus Oskari Laaksonen. Jo viime kaudella hän pelasi 21 peliä Liigaa. Sportista tullut Laitamäki ja Espoosta siirtynyt Matinpalo lienevät vielä A-Junioriosastoa. Kätisyyksien suhteen valmennuksella on vaihtoehtoja, sillä ennakkoon kahdeksan kovimman puolustajan joukosta löytyy neljä leftiä ja neljä rightia. Mahdollinen kokoonpano:
Parikka-Flood
Leimu-Vainio
Salmela-Generous
Laakso-Laaksonen

Hyökkäys 7

Ilveksen hyökkäys on lupaava, vaikka maalitykki Meskanen ja ykkösentteri Sandell lähtivätkin. Arvioin Ilveksen hyökkäyksen samalle tasolle Pelicansin ja HPK:n kanssa. Ilveksen ykköstykiksi ensi kaudelle ennakoin vasta 22-vuotiasta Eemeli Suomea. Viime kaudella hän tehoili mukavat 40 pistettä, muistaakseni laiturin tontilta. En ole varma, jatkaako hän laiturina myös tulevan kauden, vai onko aika jo kypsä sentteröinnille.

Kokemusta hyökkäyksessä ei ole juurikaan, sillä ainoa yli 30-vuotias hyökkääjä on Jerry Ahtola. Hänellä lienee tärkeä rooli kopissa, mutta miten paljon hän pystyy jäällä joukkuetta auttamaan, on toinen kysymys. Rautiaselle ja ehkäpä myös paluumuuttaja Savilahdelle on isoa ruutua tarjolla. EBEL-liigasta tulleella, joukkueen ainoalla ulkomaalaishyökkääjällä, kanadalaisella Mike Halmolla on varmasti iso tulosvastuu.

Tamminen, Lepaus, Valtonen, Anttonen(tryout), Liuksiala ja Mieho jatkavat läpimurron yrittämistä. Mielenkiintoista on seurata, mihin suuntaan kyseisten herrojen urat alkavat kääntymään. Mitään teinipoika he eivät enää ole, joten pikkuhiljaa alamme saamaan vastauksia siitä, mikä heidän potentiaalinsa todella on.

Kärppien kasvatti, taitava Arttu Ruotsalainen alkaa olemaan valmis sentteri tähän sarjaan. Viime kaudella hän tehoili 20 pistettä. Tuleva kausi voi olla todellisen läpimurron aikaa. Mikäli hän itselleen roolin ylivoimasta lunastaa, en olisi järin yllättynyt tuollaisesta +30 pisteen suorituksesta. Nuorista peliaikaa himoavat Haapanen ja Ikonen. Mahdollinen kokoonpano:
Suomi-Ruotsalainen-Halmo
Rautiainen-Mieho-Lepaus
Savilahti-Tamminen-Liuksialap
Haapanen-Ahtola-Valtonen

Valmennus 8,5

Arvostan Kiven vielä korkealle, vaikka arvostukseni suunta onkin alaspäin. Laitan hänet samaan kategoriaan Lehterän, Rautakorven ja Kaskisen kanssa. Toki kyseiset herrat ovat uriensa eri vaiheissa. Kivellä on huikeat meriitit muutaman vuoden takaa, eli Suomen mestaruus Ässien kanssa ja nuorten maailmanmestaruus. Huikeita suorituksia molemmat. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa. Hän sulki itsensä ulos Kärpistä aivan absurdilla palkkapyynnöllään. Olen kuullut, että tuo pyyntö alkoi numerolla kolme. Minä luulen, että hän ei halunnut seuraan Marjamäen jälkeen, liian kovat paineet. Tiedän, että väite on kova, mutta on sille pikkaisen myös tausta”tietoa”. Ilves oli enemmän Kiven näköinen paikka, jossa hän pääsee nuorella joukueella yrittämään yllätystä. Huikean puolivälieräsarjan Tapparaa vastaan Kivi sai aikaan toissa vuonna. Muuten hänen aikansa Ilveksessä on ollut minulle pettymys. Viime vuonna Ilves oli mielestäni aivan kypsä pudotuspelijoukkueeksi, mutta ulos jäivät silti. Tänä vuonna alkaa Kivellä olemaan jo tuloksenteon aika. Paineita ei voi väistellä loputtomiin.

Mahdolliset vahvistukset

Pelaajabudjettia on tarkoitus nostaa. Myös Sandellin lähtö vapautti rahaa käyttöön. Jopa kolme uutta hankintaa on vielä luvassa.

Epävarmuustekijät
Sandellin jatko. Potentiaalin valjastuminen. Kokeneiden pelaajien pelillinen anti.

Yhteispisteet 29


Edit. Muokattu Sandell varmaksi lähtijäksi. Päivitetty myös mahdolliset vahvistukset -osio.
 
Viimeksi muokattu:

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eiköhän Ukko-Pekka Luukkonen ole saunamajurina taas saunottanut U20-joukkueen valmennusryhmää, joten hän lienee taas ykkösmaalivahtina kisoissa. Luukkonen onnistui kuitenkin saunomaan itselleen kakkoskierroksen varauksenkin, kun samaan aikaan selvästi lahjakkaampi ja tasokkaampi Lehtinen jäi kokonaan ilman varausta.
Suomen viime kisojen maalivahtipeluutus oli tilastojen ja tulosten mukaan kaikkien perinteisten top6 maiden kisahistorian paskinta (peluuttaa vain yhtä mokkea, tor.pros. alle 88%, ja puolivälieristä kotiin), joten kritiikkisi on tosiaan ihan perusteltua.

Raumalaisilla on Lehtisestä ihan korkeat odotukset, lähinnä varmaan koska on junnuissa pärjännyt paremmin kuin muut raumalaiset 2010-luvun huippuvahdit. Eihän se silti mitään takaa. "Superlupaus" taisi tosin olla @Ralph itse tähän tuoma termi, itse en niin pitkälle menisi.
 

Knap

Jäsen
Niin Skarek 21 peli pääsarjassa yli 91 prossaa. Luukkonen yksi peli täysi seula. Skarek kakkosarjassa yli 94 prossaa Luukkonen alle 91 prossaa. Luukkosella ei paukut riittäneet ees mestiksessä ykkösveskan paikkaan vaan haki vauhtia junnuista. Mielestäni aika selkeä ero Skarekille!
Suosittelisin katsomaan pelejä, enkä vain tilastoscouttailemaan kun rupeat vertailemaan pelaajia. Tällä palstalla ei taida olla juuri LeKi-faneja, jotka olisivat katsoneet LeKiltä suurimman osan peleistä, mikäli on niin he voivat tehdä minua syväluotaavemman analyysin UP:sta.

Onko kahden pelin pelaaminen A-junioreissa paskuutta ja vauhdin hakemista? Christian Heljanko on pelannut 14 peliä viime kaudella lainalla LeKissä, niin siinä olisi jokainen Mestisjoukkueen ykköskassari antanut paremalle tietä. Tuollaisissa tapauksissa on aivan luonnollista antaa lupaaville pelaajille peliaikaa muualla, jos omaan joukkueeseen tulee ensi kaudella Liigassa ykkösmaalivahtina pelaava pelaaja eteen, se ei ole UP:n paskuutta. Itse näin Luukkosen pelejä jonkin verran, kun Mestistä tullut aika laajalti seurattua. Luukkonen oli näkemissäni peleissä yleeensä loistava, oikeastaan aivan eri pelaaja kun U20 kisoissa. Peitti isolla koollaan maalin hyvin ja ei oikeastaan jättänyt tilaa minnekkään. Pysyi myös hyvin mukana, mikäli kiekkoa liikutettiin hänen edessään. Yhden rangaistuslaukauskisankin näin hänen ollessaan maalissa, ei päästänyt yhtään sisään. Te ketkä ette Mestistä seuraa, niin ei siellä ole mikään helppo ole supertähti maalivahtina, se peli on aika nopeaa ja ne pelaajat osaavast myös pelata.

Mitä tulee Skarek vertailuun, niin Tshekin liigan tasoa en tiedä, mutta käsittääkseni heikompi kuin kotoisen Liigan ja ilmeisesti myös hitaampaa. Skarek pelannut jumbojengissä, jossa yleensä vetoja saat ottaa kiinni aika paljon enemmän. Myös näyttö on vähän suppeampaa Luukkosella, onhan se Skarek voinut myös jossain pelissä pelata 75% varmuudella, mutta kun muista peleistä saanut korjattua tilastojaan. Kertooko sekin sitten Tshekin kakkosliigan tasosta vai Skarekista, että hän on jo kaudella 2015-2016 pelannut yli 20 peliä Czech2? Lassi Lehtinen vertailuihin en lähde, mutta heidänkin vertailu on Mestiksen suhteen aika mautonta. Toinen pelasi parhaimmassa joukkueessa ja materiaaliltaan ylivoimaisessa joukkueessa, kun toinen pelannut LeKissä jossa lauantaina pukee 20 eri jätkää paidan päälle kuin perjantaina. Uskon, että kaikista tulee loistavia maalivahteja. Luukkosessa nään samaa kuin Vehviläisessä, mutta Luukkonen potentiaalisempi vain heistä.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Pidän U18 MM hopeaa ja tähdistöön valintaa ja U 20 MM kultaa hyvinä meriitteinä, entä sinä?

Mikä juttu tämä on, että Vehviläisen kohdalla muistutellaan tuota kakkosena voitettua MM-kultaa vähän väliä jonain meriittinä kyseiselle maalivahdille? Suomen kisat melkein tyssäsivät veininkiin enne kuin Kähkönen tuli tilkitsemään maalia.
 

Sardion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kiitos @McTorso :lle suuresta vaivannäöstä arvioiden laatimisen suhteen jo tähän mennessä. Ne herättivät keskustelun henkiin näin keskikesälläkin.

Pidän kuitenkin Kärppien valmennukselle antamaasi kymppiä hieman korkeana, sillä Manner on ollut päävalmentajana vasta yhden kokonaisen kauden ja vaikka hänen onnistumisensa on erittäin todennäköistä, niin pitäisin silti ysiä vielä tässä kohtaa perustellumpana. Jos ja kun Manner jatkaa samaa mallia vielä tulevan kaudenkin, niin sitten kymppi on kohdallaan. Samoin hyökkäykselle antamasi ysi on korkeahko ottaen huomioon @mirasane :n esiin tuomat kysymysmerkit.

Toit itsekin esiin sen, että potentiaali on pakko näissä arvioissa jollain tapaa huomioida, sillä Liiga kasvattajasarjana koostuu pääosin nimenomaan kyvykkäistä nuorista ja vanhemmista jo maailmalta palanneista konkareista - tasaisesti korkealla tasolla suorittavat pelaavat yleensä muualla. Potentiaali on kuitenkin siitä haastava arvioitava, että tyypillisesti kukin näkee aina niissä oman joukkueensa pelaajissa suunnatonta potentiaalia, kun taas vastustajan samanlaisissa mattimöttösissä ei vastaavaa upsideä nähdä. Muistan elävästi Tapparan 2000-luvun rämpimisistä sen, että joukkueessa oli aina paljon potentiaalia (värilasien läpi katsottuna) tasaisten suhteellisen varmojen suorittajien loistaessa lähes tyystin poissaolollaan. "Jos jokainen pelaaja pelaa uransa parhaan kauden, voi joukkue yltää korkeallekin" -ajattelua tuli harrastettua silloin. Mutta ainahan joku alisuorittaa ja joku yllättää.

Toisaalta arvioita tehtäessä on syytä muistaa, että moni ns. suonenvetokauden pelannut pelaaja ei välttämättä yllä vastaaviin tehoihin enää seuraavalla kaudella. Ilmiöstä puhutaan myös toisen kauden kirouksena ja esimerkiksi Eemeli Suomen tai Niko Ojamäen kaltaiset nuoret voivat yhtäkkiä romahtaa pisteissä rajustikin, kun heille läpimurron jälkeen tulee enemmän suorituspaineita, mutta palata taas seuraavalla kaudella absoluuttiselle huipulle. Toisin sanoen pelaajien taso ei koskaan ole vakio ja välillä joukkoon voi mahtua huonompia sesonkeja. Toisinaan kyse on pysyvästä tason laskusta, mutta toisinaan vain "välikaudesta". Tämä kuitenkin vaikeuttaa arviointia entisestään erityisesti nuorten pelaajien kohdalla.

Hyökkäys 8,5
Tapparan hyökkäystä en ymmärtänyt viime kaudella, enkä ymmärrä nytkään. Kärki puuttuu, roolitus loistaa poissaolollaan, eikä ykkössentteriä ole edelleenkään.

Olen kanssasi hyvin pitkälti samaa mieltä siitä mitä kirjoitit Tapparan osalta. Esimerkiksi maalivahtiosastolla on vielä paljon todistettavaa. Tähän lainaamaani liittyen sanoisin kuitenkin sen verran, että näkisin ajatuksena olevan sen, että Kuusela ja Zaborsky ovat ne ykköshevoset, joiden taustalla tulitukea tarjoavat Ojamäki, Karjalainen, Luoto jne. Eli tietyllä tapaa roolitus on aika selkeä. Sentterien osalta samat jatkavat kuin hopeaan päättyneellä viime kaudella paitsi, että Malinen tuli vielä "ylimääräisenä" mukaan. Tähtiloisto keskustasta puuttuu, mutta eipä sitä ole kovin monella muullakaan. Hyvin moni seura on hakenut ykkössentteriä jo vuosia, mutta sellaisia on kovin niukasti tarjolla Liigaan. Esimerkiksi koko viime kaudella ainoa tähtikaliiberin kesken kauden Liigaan muualta saapunut sentteri oli nähdäkseni Ramstedt.

Sanonpa vielä senkin, että värilasien läpi katsottuna myös Tapparassa on äärettömän paljon potentiaalia, joka jäi viime kaudella lunastamatta. Esimerkiksi M. Järviseltä, Zaborskyltä ja Ojamäeltä on syytä odottaa nähtyä enemmän.
 

Jarna90

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Suosittelisin katsomaan pelejä, enkä vain tilastoscouttailemaan kun rupeat vertailemaan pelaajia. Tällä palstalla ei taida olla juuri LeKi-faneja, jotka olisivat katsoneet LeKiltä suurimman osan peleistä, mikäli on niin he voivat tehdä minua syväluotaavemman analyysin UP:sta.

Onko kahden pelin pelaaminen A-junioreissa paskuutta ja vauhdin hakemista? Christian Heljanko on pelannut 14 peliä viime kaudella lainalla LeKissä, niin siinä olisi jokainen Mestisjoukkueen ykköskassari antanut paremalle tietä. Tuollaisissa tapauksissa on aivan luonnollista antaa lupaaville pelaajille peliaikaa muualla, jos omaan joukkueeseen tulee ensi kaudella Liigassa ykkösmaalivahtina pelaava pelaaja eteen, se ei ole UP:n paskuutta. Itse näin Luukkosen pelejä jonkin verran, kun Mestistä tullut aika laajalti seurattua. Luukkonen oli näkemissäni peleissä yleeensä loistava, oikeastaan aivan eri pelaaja kun U20 kisoissa. Peitti isolla koollaan maalin hyvin ja ei oikeastaan jättänyt tilaa minnekkään. Pysyi myös hyvin mukana, mikäli kiekkoa liikutettiin hänen edessään. Yhden rangaistuslaukauskisankin näin hänen ollessaan maalissa, ei päästänyt yhtään sisään. Te ketkä ette Mestistä seuraa, niin ei siellä ole mikään helppo ole supertähti maalivahtina, se peli on aika nopeaa ja ne pelaajat osaavast myös pelata.

Mitä tulee Skarek vertailuun, niin Tshekin liigan tasoa en tiedä, mutta käsittääkseni heikompi kuin kotoisen Liigan ja ilmeisesti myös hitaampaa. Skarek pelannut jumbojengissä, jossa yleensä vetoja saat ottaa kiinni aika paljon enemmän. Myös näyttö on vähän suppeampaa Luukkosella, onhan se Skarek voinut myös jossain pelissä pelata 75% varmuudella, mutta kun muista peleistä saanut korjattua tilastojaan. Kertooko sekin sitten Tshekin kakkosliigan tasosta vai Skarekista, että hän on jo kaudella 2015-2016 pelannut yli 20 peliä Czech2? Lassi Lehtinen vertailuihin en lähde, mutta heidänkin vertailu on Mestiksen suhteen aika mautonta. Toinen pelasi parhaimmassa joukkueessa ja materiaaliltaan ylivoimaisessa joukkueessa, kun toinen pelannut LeKissä jossa lauantaina pukee 20 eri jätkää paidan päälle kuin perjantaina. Uskon, että kaikista tulee loistavia maalivahteja. Luukkosessa nään samaa kuin Vehviläisessä, mutta Luukkonen potentiaalisempi vain heistä.
Satuin seuraamaan Luukkosta U20 kisoissa ja pakko sanoa, että otteet olivat todella surkuhupaisaa seurattavaa. Kiekot tippuivat ja helppoja meni lähes jokapelissä. Miksi muuten rinnastat Tsekin liigan ja Mestiksen. Väitän että sarjoilla aika iso tasoero ja jumbojengeissä on vielä haastavampi pelaa, kun puolustuksesta ei juuri apua. Kerros huvikseen miksei Luukkosta uskallettu liigassa laittaa maaliin, jos on niin kova talent kun väität?
 

Ralph

Jäsen
Tiedän toki. Ei varmaan kuitenkaan kaikkia pelejä. Miksei Luukkosta uskallettu käyttää niissä missä Larmia lepuutettiin?
Koska jääkiekossa on tapana peluuttaa kakkosmokkea, jos ykkönen huilaa.

Heinäkuu ja Liigasta jutut loppu, kun pitää keskustella siitä onko HPK:n kolmosmokke vai Pelicansin kakkosmokke parempi. Varsinkin kun tämä kolmosmokke siirtyy OHL:ään.
 

Useful Idiot

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eikös tämä olekaan joukkuepeli vaan maalivahtiko yksin tippuu?
Tämä lause meni sinulta jo hieman irvokkaaksi, kun sokeakin näkee, että nimenomaan siellä on selvästi joku Eliteprospect välilehdessä auki, josta kopioit tänne prosentteja & tilastoja, ja maalivahtien de facto paremmuus on ainoastaan prosenttilaskua. Matkalla tosin välillä tulee jotain "haki vauhtia junnuista" höpöttelyä, joka on ihan täyttä puutaheinää. Saavutus sinänsä, että näköjään tilastojenkin kopioiminenkin epäonnistuu matkalla.

Tosiaan, antaa pelien näyttää. Toivottavasti molemmat ovat tulevaisuudessa(kin) hyviä maalivahteja.
 
Viimeksi muokattu:

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kiitos @McTorso :lle suuresta vaivannäöstä arvioiden laatimisen suhteen jo tähän mennessä. Ne herättivät keskustelun henkiin näin keskikesälläkin.
Ei kestä kiittämän. Vaivannöistä ei ole kyse, vaan erityisluokanopettajan lomanvietosta. Suomalaista jääkiekkoa on tullut suurkulutettua jo pitkään, joten siinä mielessä tähän ”urakkaan” on ollut hyvät pohjat. On ollut mukava tutustua jokaiseen liigajoukkueeseen pikkaisen enemmän. Voi olla, että se antaa oman lisänsä Liigan seuraamiseen sitten talvella.
Pidän kuitenkin Kärppien valmennukselle antamaasi kymppiä hieman korkeana, sillä Manner on ollut päävalmentajana vasta yhden kokonaisen kauden ja vaikka hänen onnistumisensa on erittäin todennäköistä, niin pitäisin silti ysiä vielä tässä kohtaa perustellumpana. Jos ja kun Manner jatkaa samaa mallia vielä tulevan kaudenkin, niin sitten kymppi on kohdallaan. Samoin hyökkäykselle antamasi ysi on korkeahko ottaen huomioon @mirasane :n esiin tuomat kysymysmerkit.
Ymmärrän näkemyksesi. Minä arvostan Mannerin viime kauden huikean suorituksen todella korkealle. Kyse ei ole pelkästään mestaruudesta, vaan myös siitä, miten se tuli. Kärpät voitti runkosarjan selvästi ja pelasi läpi kauden rohkeaa ja modernia jääkiekkoa. Manner sai nostettua pelinopeuden Liigassa ennennäkemättömälle tasolle. En minä lähtökohtaisesti näe Liigassa parempaa valmentajaa kuin hän. Kenet sinä valitsisit?

Mitä Kärppien hyökkäykseen tulee, niin on syytä muistaa, että vaihtuvuus on itseasiassa hämmentävän pieni mestarijoukkueeksi. Toki neljä kärkimiestä lähti, mutta siinäpä se. Pyörälä on takuuvarma korvaaja. Kolmkkko Heponiemi, Kristof ja Lindsten ovat ne, joiden varaan lasketaan sitä potentiaalin valjastumista. Kun kuulin Heponiemen olevan tulossa Suomeen, toivon kovin, että hän saapuisi Kärpiin. Samoin toivoin Lindstenin huhujen toteutuvan, kun niitä alkoi ilmoille puskea. Kyllä sekä Heponiemi että Lindsten ovat kavereita, joilta on lupa odottaa paljon. Mielestäni Kristof on ainoa, jonka potentiaalin valjastumista joutuu ryydittämään erityisellä optimismilla.
Sanonpa vielä senkin, että värilasien läpi katsottuna myös Tapparassa on äärettömän paljon potentiaalia, joka jäi viime kaudella lunastamatta. Esimerkiksi M. Järviseltä, Zaborskyltä ja Ojamäeltä on syytä odottaa nähtyä enemmän.
Ojamäellä näen myös minä paljon valjastamatonta potentiaalia suhteessa viime kauteen. M.Järvisessä ja Zaborskissa en niinkään. Zaborsky on pelannut nyt kaksi vuotta putkeen huonosti. Minusta hänen uransa on menossa pahasti alamäkeen, enkä näe tasonnostoa tulevaksi. M.Järvistä en ole pitänyt missään vaiheessa ykkössentterinä, ainakaan liigamestaruutta tavoittelevaan joukkueeseen. Hän on ollut aika tasavahva puurtaja viime vuodet. En usko hänenkään tasonnostoon.
 

Knap

Jäsen
Satuin seuraamaan Luukkosta U20 kisoissa ja pakko sanoa, että otteet olivat todella surkuhupaisaa seurattavaa. Kiekot tippuivat ja helppoja meni lähes jokapelissä. Miksi muuten rinnastat Tsekin liigan ja Mestiksen. Väitän että sarjoilla aika iso tasoero ja jumbojengeissä on vielä haastavampi pelaa, kun puolustuksesta ei juuri apua. Kerros huvikseen miksei Luukkosta uskallettu liigassa laittaa maaliin, jos on niin kova talent kun väität?
Sinä kirjoitit Luukkosen otteista seurajoukkueessa, et U20 kisoissa. U20 kisoissa Luukkonen ei ollut parhaimmillaan, mutta ei sielläkään Luukkosen kaaduttu. Huvittavinta oli se, että se Kanada pelissä tullut ensimmäinen maali on rinnastettu Luukkosen syyksi. En minä rinnastanut Tshekin liigaa ja Mestistä? Nyt olisi luetunymmärtämiselle huutoa. Olen verrannut Liigaa ja Tshekin ykkösliigaa ja Mestistä ja Tshekin kakkosliigaa ja sanonut Tshekin liigoja heikommiksi kun Suomessa vastaava liiga. Jumbojengissä ei varmasti ole maalivahtina helpompaa pelata, mutta siellä saat enemmän vetoja ja näin ollen enemmän torjuntoja ja tilastot voi parantua ellei tule niitä 6-1 tuloksia, siksi Skarekia turha ylistää vielä jumalaksi. Mainittakoon sen verran, että itse uskon että Skarek onnistuu, mutta ei noilla perusteilla. @Ralph perustelikin sinule miksi ei ja HPKlla tavoitteena ollut voittaa, joten Larmi ykkösenä ja lupaavalle maalivahdille mahdollisemman peliaikaa mahdollisemman kovasta sarjasta, eli Mestiksestä.

Vastaan tuohon yhteen kommenttiin vielä, vaikka en saa sitä enää lainattua. Luukkosta ei ollut hyötyä pitää kakkosena Liigassa, koska nuorelle maalivahdille pelaaminen kehittää eikä pelien katsominen.
 

Okkul

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja maajoukkueet
Mikä juttu tämä on, että Vehviläisen kohdalla muistutellaan tuota kakkosena voitettua MM-kultaa vähän väliä jonain meriittinä kyseiselle maalivahdille? Suomen kisat melkein tyssäsivät veininkiin enne kuin Kähkönen tuli tilkitsemään maalia.

Kähkönen valittiin 2015 U18 MM kisoissa tähdistöön, ei kai sinne kakkosveskaa valittu?
20 kymppisten kisoissa 2016 pelasi suurimman osan peleistä, missä MM kisoissa valmentajat peluuttaa 2 veskaa ykköstä enemmän?
No ei tästä enää tämän enempää.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Kähkönen valittiin 2015 U18 MM kisoissa tähdistöön, ei kai sinne kakkosveskaa valittu?
20 kymppisten kisoissa 2016 pelasi suurimman osan peleistä, missä MM kisoissa valmentajat peluuttaa 2 veskaa ykköstä enemmän?
No ei tästä enää tämän enempää.

Mitä horiset? Vehviläisen kohdalla pidit u20 MM-kultaa hyvänä meriittinä hänelle. Todellisuudessa
Vehviläinen pelasi kolme alkusarjan peliä neljästä ja vaihdettiin kesken puolivälierän pois maalilta rantapllojen viuhuessa ohitse ja Kähkösellä menivät sitten päätyyn asti. Vehviläinen voitti siis MM-kultansa kakkosena ja tämä on hänelle hyvä meriitti miksi?
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toit itsekin esiin sen, että potentiaali on pakko näissä arvioissa jollain tapaa huomioida, sillä Liiga kasvattajasarjana koostuu pääosin nimenomaan kyvykkäistä nuorista ja vanhemmista jo maailmalta palanneista konkareista - tasaisesti korkealla tasolla suorittavat pelaavat yleensä muualla. Potentiaali on kuitenkin siitä haastava arvioitava, että tyypillisesti kukin näkee aina niissä oman joukkueensa pelaajissa suunnatonta potentiaalia, kun taas vastustajan samanlaisissa mattimöttösissä ei vastaavaa upsideä nähdä. Muistan elävästi Tapparan 2000-luvun rämpimisistä sen, että joukkueessa oli aina paljon potentiaalia (värilasien läpi katsottuna) tasaisten suhteellisen varmojen suorittajien loistaessa lähes tyystin poissaolollaan. "Jos jokainen pelaaja pelaa uransa parhaan kauden, voi joukkue yltää korkeallekin" -ajattelua tuli harrastettua silloin. Mutta ainahan joku alisuorittaa ja joku yllättää.
Pikkaisen jäi mietityttämään tuo potentiaalin käsite. Potentiaalia on monenlaista. Yleisimmin potentiaali tässä ketjussa ymmärretään nuoren pelaajan kehittymisenä. Potentiaalia parempaan voi kuitenkin tosiaan olla myös vanhemmilla pelaajilla, varsinkin suhteessa edelliseen kauteen. Voi olla, että kyvykäs pelaaja on pelannut vaisumman kauden, mutta on odotettavissa, että hän parantaa jatkossa. Tästä hyvä esimerkki on Ruohomaa. Hän pelasi heikon kauden 2016-2017, osin loukkaantumisten takia. Mielestäni oli syytä odottaa, että hän parantaa rutkasti seuraavalle kaudelle ja näin kävi. Sitten on myös näitä myöhäisheränäisiä pelaajia, jotka iskevät läpi vasta vähän varttuneemmalla iällä, kuten Olkinuora. Tällaisen potentiaalin havaitseminen on ehkäpä kaikkein vaikeinta.

Onhan se haasteellista ennalta arvioida, ketkä ovat tasonnostajia, ketkä pelaavat tasollaan ja ketkä floppaavat. Tuo arviointityö on kuitenkin tärkeä osa voimasuhdepohdintoja. Tilastojen perusteella voi tietenkin jonkin verran ennustaa, mutta tärkein työkalu on kuitenkin se, mitä itse on nähnyt kaukalossa tapahtuvan. Pelejä voi nähdä vuodessa rajallisen määrän, joten tokihan tilastoihin on pakko tukeutua, kun arvio suurta määrää pelaajia. Otan esimerkeiksi Anttoni Hongan ja Aleksi Heponiemen. Hongan suhteen todellista läpimurtoa tukevat niin omat havaintoni, tilastot kuin ammattilaisten arviot. Heponiemen suhteen minun on puolestaan tukeuduttava poikkeuksellisen hurjiin tilastoihin, ammattilaisten arvioihin ja yhden ilvesläisen mairittelevaan kuvaukseen, sillä sattuneesta syystä en ole nähnyt Heponiemen pelaavan kuin nuorten maajoukkueessa.

Honka ja Heponiemi ovat todellisia lupauksia Suomikiekossa ja olisi hullua käsitellä heitä perusjunioreina, joiden varaan ei voisi joukkueen menestystä laskea yhtään. Minusta tällaisten pelaajien kyvykkyys pitää ottaa huomioon joukkueiden voimasuhteita vertailtaessa. No, Heponiemi ja Honka olivat helpot esimerkit. Ensi kaudella on paljon uusia onnistujia ja alisuorittajia. Peli näyttää totuuden, taas.
 

Surmanajaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Huomioita ja fani näkökulma Ilvekseen. sellainen note to McTorso
Sandell pelaa 100% varmuudella muualla kuin liigassa. Ilveksen osalta siis melkoinen kasa dollareita vapautui. Toimitusjohtaja katsauksessaan haaveilee suuria, vaikka meistä faneistakin McTorson arvio sijasta 12 on realistisempi kuin haave 6 joukosta. Pelaajabudjetissa tosiaan on siis varaa, mutta miten se käytetään? toistaiseksi sisään on tullut vain realisoimatonta potentiaalia ja työteliäitä läpimurron metsästäjiä. Tällä hetkellä kaikki 15:sta ylöspäin vaikuttaa onnistumiselta.

Maalivahtiosastolla ykkönen on Helge, Otti paikkansa komeasti pelaamalla. Tosin niin se Lehtonenkin sakkasi hyvän kevään jälkeen viimekautiselle turistiosastolle. Valmennus ja joukkueen kasaaja luottavat Heleniukseen, heikoltahan se näyttää ja siten arviot liigan heikoimmastakaan kaksikosta eivät ole välttämättä väärässä, Ilves fanina toivon ja odotan onnistumista Helgeltä ja Lehtoselta kehittymistä kohti liigakelpoista ykkös roolia. annetaan pelin näyttää.
Puolustus oli viimekauteen lähtiessä arpa, joka osoittautui tyhjäksi, Flood ja Piskula naarattiin sisään ja homma saatiin auttavalle tasolle. Menneeseen verraten tilanne on paljon parempi, mutta todella muodoton ja vaikeasti tartuttava se on. Hyväksi sitä on värilaseinkaan vaikeaa kehua, mutta nyt siellä on kuitenkin hiukan kokoa ja kovuutta, kuin myös sitä viivapelotetta. Mahdollisista hankinnoista ennakoin yhden päätyvän pakistoon, mutta katsotaan niitä sit kun kausi on käynnissä, Torsolta suorastaan optimistinen arvio siis.
Hyökkäys menetti valtavan palan identiteettiään Sandellin myötä. Meskasen Ville suoraviivaisena maalintekijänä on helpommin rahalla paikattavissa. Halmo, Ahtola, Mieho ovat kovin hajuttomia ja mauttomia, pojat joutuvat pelaamaan paikkansa hakamettään... Ennestään tutut Antonen ja Savilahti ovat taasen tervetulleita omia poikia, Mikäli reeni maistuu ja asiat napsahtelee on pojilla mahdollisuuksia nousta, mutta ei sillä potentiaalilla kausiennakoissa palstatilaa ja pisteitä juuri saada. Fanina toivon onnistunutta Samin korvaajanhankintaa ja hyvää maalipyssyä rinnalleen. Toistaiseksi on vain tuulenhuuhtoma perse ja haave suorasta pleijaripaikasta.
Valmennus. edellis syksy meni ihan vihkoon, kausi oli käytännössä lokakuun puolivälissä taputeltu. Oppia on kuulemma otettu, annetaan näyttää. Odotukset nollissa.
 

Outpost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Toki tämä objektiivisuus arviointi on työlästä. Ajattelin arvioida Kärpät, mutta kotisivujen pelaajalista näyttää vain toimiston yhteystiedot. Jos aikaa riittää remontin, lapsien ja työvelvoitteiden jälkeen, niin urakoin objektiivisen arvion joukkueista. Tosin uskon että se jää osaltani vain haaleaksi haaveeksi. Kuitenkin
Arvostan kaikkea tätä preseason keskustelua. Eikä minulla mitään Torsoa vastaan ole. Kannustin kotisohvalta Kärppiä mestaruusjahdissa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tästä hyvä esimerkki on Ruohomaa. Hän pelasi heikon kauden 2016-2017, osin loukkaantumisten takia. Mielestäni oli syytä odottaa, että hän parantaa rutkasti seuraavalle kaudelle ja näin kävi.

Sanoit tuolla ylempänä, että näet Tapparan hyökkäyksessä suuria puutteita roolituksesta ja kärkiosaamisessa.

Minä taas näen nyt, että Tapparan hyökkäys on suhteellisen muuttumaton suhteessa viime kauteen.

Käytit esimerkkinä Ruohomaata, jolla oli korkea potentiaali ja sen lunastamista odotettiin.

Näin värilasillisena Tappara-fanina minä vastaavasti odotan tuntuvasti parempaa (eli potentiaalin realisoitumista) moneltakin pelaajalta:

Matti Järvinen
Tomas Zaborsky
Kristian Kuusela
Otto Rauhala
Jere Karjalainen
Niko Ojamäki

Minusta näillä kaikilla on paljon korkeampi potentiaali kuin viime kaudella nähtiin ja kaikki pelasivat jollakin tavalla odotuksia heikommin, toki Rauhala nyt lähellä omaa tasoaan ja parastaan.

En ymmärrä, miten Tapparan hyökkäys nyt yhtäkkiä on ihan järkyttävän heikko, kun käytännössä muutokset viime kaudesta ovat:

Repo -> uusi tulija P-Amerikasta
Haapala -> tiedossa ainoastaan loppukauden diili, ei ollut parhaimmillaan viime kauden lopussa
Peltola -> Malinen

Aivan yksi yhteen ei korvata, mutta Malisella on kaikki mahdollisuudet tehdä Peltolan viime kauden pisteet. Revon korvaaminen viime kauden esitysten jälkeen ei tule olemaan Moilaselle täysin "mission impossible" kuten usein nähdään.

Muutoin en haasta riita tai sen kummemmin tätä lähde perkaamaan, mutta jos puhumme lunastamattomasta potentiaalista ja alle tasonsa pelaamisesta niin Tapparan hyökkäyksessä on oikeinkin hyvä tilanne tämän osalta. Siellä on aivan mielettömästi piilossa viime kaudella ja olen varma, että siitä saadaan nyt enemmän esiin.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
.Käytit esimerkkinä Ruohomaata, jolla oli korkea potentiaali ja sen lunastamista odotettiin.

Näin värilasillisena Tappara-fanina minä vastaavasti odotan tuntuvasti parempaa (eli potentiaalin realisoitumista) moneltakin pelaajalta:

Matti Järvinen
Tomas Zaborsky
Kristian Kuusela
Otto Rauhala
Jere Karjalainen
Niko Ojamäki
Millä perusteella tuon listasi pelaajat pelaavat ensi kaudella paremmin kuin viime kaudella? Nimittäin pelkäästään se, että on pelannut huonon kauden, ei tarkoita sitä, että seuraava kausi on sitten parempi, varsinkin, jos työympäristö säilyy samana.

Ruohomaan onnistumista tuki se, että heikkoon edelliskauteen olivat selvät syyt. Kausi oli loukkaantumisten vuoksi ollut rikkonainen. Myös koko joukkueen kausi oli ollut erittäin epävakaa, eikä työympäristö näin ollen ollut ollut optimaalinen. Seuraavaan kauteen nämä molemmat asiat muuttuivat täysin. Ruohomaan perin ilmeinen, jo KalPassa esiin tullut potentiaali, oli mahdollista valjastaa täyteen mittaansa.

En ymmärrä, miten Tapparan hyökkäys nyt yhtäkkiä on ihan järkyttävän heikko, kun käytännössä muutokset viime kaudesta ovat:

Repo -> uusi tulija P-Amerikasta
Haapala -> tiedossa ainoastaan loppukauden diili, ei ollut parhaimmillaan viime kauden lopussa
Peltola -> Malinen
Tässä pohdinnassa ei ole otettu huomioon mahdollisia vahvistuksia P-Amerikasta tai muualtakaan. Aluksi uumoilin, että näin voitaisiin tehdä, mutta selkeyden ja tasapuolisuuden nimissä tuosta luovuin. Ainoa selkeä hyökkäysvahvistus Tapparalle on siis Malinen. Vaikka Malinen kelpo pelaaaja Liigaan onkin, ei häntä voi nostaa edes lähelle Jukka Peltolaa. Pisteissä ehkä, mutta pelaajan kokonaisvaltaisessa vaikutuksessa ei sinnepäinkään. Kyllä Tapparan hyökkäys on heikentynyt viime kaudesta. Huomioithan, etten pidä Tapparan hyökkäystä heikkona, vaan annoin sille eräittäinkin hyvän arvosanan, eli 8,5. En vain ymmärrä roolitusta.

Kuten kirjoitin en Tapparan hyökkäystä ymmärtänyt viime kaudellakaan. Heikostihan siellä pelaajat tehoilivat. Miksi pelaajat alisuorittivat niin isolla joukolla? Oliko hyökkäys huonosti kasattu, jossa pelaajien ominaisuudet eivät olleet toisiaan tukevia, tai pelitapaan sopivia? Vai oliko syy valmennuksellinen? Vai alisuorittivatko pelaajat sittenkään?
Muutoin en haasta riita tai sen kummemmin tätä lähde perkaamaan, mutta jos puhumme lunastamattomasta potentiaalista ja alle tasonsa pelaamisesta niin Tapparan hyökkäyksessä on oikeinkin hyvä tilanne tämän osalta. Siellä on aivan mielettömästi piilossa viime kaudella ja olen varma, että siitä saadaan nyt enemmän esiin.
Miksi potentiaali oli piilossa viime kaudella? Miksi muutosta olisi luvassa tulevaan kauteen?
 

R & L

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mahdolliset vahvistukset
Sandellin tilanne on kyllä jännittävä. Mikäli Sandell sopimuksen ulkomaille saa, on katseet suunnattava muualle. Yksi kärki hyökkääjä on siis haussa.

Epävarmuustekijät
Sandellin jatko. Potentiaalin valjastuminen. Kokeneiden pelaajien pelillinen anti.

Yhteispisteet 29

Hyvää pohdintaa Ilveksen tämän hetken tilanteesta, ja muutamaa ymmärrettävää asiavirhettä lukuunottamatta menee mielestäni oikeaan paikkaan voimasuhteita ajatellen.

Tosiaan julkisesti ei Ilveksessä olla tingitty tuosta tavoitteesta olla kuuden joukossa. Jos viime vuoden pelaajabudjetin toteutuma oli 1,6 milliä ja tällä kaudella on siihen budjetoitu käytettävän 2,0 milliä, niin tarkoittanee olevan kohtuullisen mukavasti vielä paukkuja jäjellä lompakossa. Kaiken järjen mukaan nämä käytetään kahteen kärkihyökkääjään, ja yhteen kiekollisempaan puolustajaan. Toki Jalo on antanut ymmärtää tehtävät hanknnat riippuvat joukkuuen suoritustasosta (ja varmasti myös pelaajien saatavuudesta) voi tuo hyvinkin kääntyä myös yhteen hyökkääjään, ja kahteen puolustajaan.

Jos näissä onnistutaan, ja kaikki muuten menee nappiin voi Ilves kiriä taisteluun tuosta kuudennesta paikasta, mutta tämän hetken realiteetti on sijat 8-13.
 

Ist0

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toimiva Ilves, Jets, Leki
Ilveksen vetovoima on suomalaispelaajien keskuudessa surkea. Kokoonpano ei näytä voittavalta eikä Kiven valmennus houkuttele. Suomalaisia ylijäämiä (Ahtola, Leimu) ja ulkomaisia B-luokan vahvistuksia (Halmo, Generous) on mahdollista saada, muista on turha unelmoida. Ilves jää taas kerran pudotuspelien ulkopuolelle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös