Näin se on ja niin se käy, ilman värilasejakin:
1. Jokerit (max 1-min 4)
- Jokerit nojaa todella terävään kärkiosaamiseen joka osa-alueella (Riksman, Kauppinen, Niemi, Pirnes, Hentunen, Rita). Vastaavasti kärjen takana on joka osa-alueella reilusti tyhjää ja voisi sanoa, että yhdenkin loukkaantuminen em. nimistä tuottaa pienoisen kriisin. Riksmanin pitää varsinkin pysyä kunnossa. Valmennus parasta tässä liigassa. Erikoistilanteissa Jokerit tulee olemaan kova, mutta tasaviisikoin alemmat kentät ovat aina välillä pulassa, jos pelitapa ei ole täysin kohdallaan.
2. Kärpät (max 1-min 4)
- Kärppiin käy aika lailla samat sanat kuin Jokereihinkin, sillä erotuksella että kärki ei ole yhtä terävä, mutta materiaali on muuten tasaisempi ja laajempi. Toisin sanoen kestää pari loukkaantumistakin. Taidollisesti Kärpät tulee kuitenkin nykyään vuosi vuodelta alaspäin. Alataloa pidän viime kaudesta huolimatta edelleen pienenä kysymysmerkkinä.
3. KalPa (max 1-min 6)
- Kuopiossa kaikki on suurin piirtein ennallaan viime kauteen nähden. Ahonen korvaa helposti Oksan ja puolustus on käytännössä sama. Kun hyökkäyskalustoonkin on saatu vielä pari suht kovaa vahvistusta, niin voinee sanoa KalPan vahvistuneen viime kaudesta. Nähtäväksi jää, toimiiko viime kaudella nähty äärikiekollinen pelitapa nytkin yhtä saumattomasti. Varmaa on myös, että tällä kaudella kaikki osaavat ottaa KalPan heti alkukaudesta asti tosissaan.
4. HIFK (max 2-min 7)
- HIFK näyttää pitkästä aikaa suhteellisen järkevästi rakennetulta porukalta. Puolustus on paperilla ainakin hyökkäyssuuntaan liigan paras ja hyökkäyksestäkin löytyy ratkaisuvalmiutta useaan ketjuun. Maalivahdit ovat perinteisesti floppivalmiita. Jonkinlainen kysymys lienee sekin, kestääkö muutama avainpelaaja (Haataja, Hirso, Granlund) heille asetetut kovat paineet ja odotukset. Puolustuksestakin voisi kuvitella tietyllä tapaa nimien perusteella hasardiherkkää, eli maaleja on luvassa. Uskaltaako Nokka tehdä IFK:sta IFK:n näköisen joukkueen? Viime kaudella oli aika varovaista.
5. Jyp (max 3-min 7)
- Viime kauden mestarit painaa menemään lähes samalla ryhmityksellä. Vain pari miestä uupuu, mutta pahimmasta tai parhaimmasta päästä. Rosteri on tasapainoinen, mutta toisaalta tasapaksu varsinkin hyökkäyksen osalta, sitä tuskin kukaan voinee kiistää. Liigan paras pelaaja puuttuu. Jyp kokee saman efektin kuin KalPa, eli muut joukkueet lähtevät alusta asti haastamaan kovaa ja laittavat vähän ekstraa vielä päälle. Viime vuonna molemmat pääsivät tulemaan vielä vähän puskista. Joka tapauksessa Jypin peleissä ei ensi kaudella maalijuhlia nähdä.
6. Lukko (max 6-min 11)
- Lukko on eräällä tavalla vaikeimmin ennustettavissa oleva joukkue, kuten Urheilulehdessäkin mainittiin. Maalivahtiosasto kuuluu liigan parhaimmistoon. Puolustus on lähtökohtaisesti parempaa liigatasoa, eikä monellakaan joukkueella ole parempaa pakkinelikkoa heittää kentälle (Pettinen, Kovanen, Cook, Tikkanen/Honkaheimo). Hyökkäys on osin tietenkin arvoitus, varsinkin kärjen kapeuden takia. Kärkiosaaminen sen sijaan haastaa minkä tahansa joukkueen vastaavan (Laaksonen, Morrison, McLean, Tukonen, Petruzalek). Ainakin teoriassa. Lukon ulkkareitahan nyt on helppo aina veikata menneisyyden takia flopeiksi, mutta kolmikko nyt on kuitenkin painanut tehoja suurin piirtein samaan tahtiin kuin tenutet, bishait ja genowayt. Harjoituspelit ovat osoittaneet, että Urama on muuttanut systeemeitään johonkin suuntaan, ilmeisesti parempaan, kun vastustajat ovat tehneet vain noin 1,5 maalia per peli.
7. Tappara (max 6-min 11)
- Tappara on petrannut osakkeitaan julmetusti ja on Tampereen joukkueista se parempi. Valmennuksella oli viime kaudella omat vakavat ongelmansa ja niiden voittaminen tuo varmasti lisäboostia sekä penkin taakse että kaukaloon. Säterikin alkaa olemaan jo ykköskassaritasoa ja lunastanee niitä lupauksia, mitä häneen on juniorina asetettu. Suurin murheenkryyni eli puolustus on kokenut kasvojenkohotuksen parin EHT-tason pakin myötä ja hyökkäyksessäkin on kärki kovaa tasoa. Materiaalin laajuus sekä muutamat loukkaantumiset ovat ne syyt, miksi Tapparan sijoitus ei tätä korkeammaksi nouse. Pitää myös suhtautua edelleen varauksella pelitapaan, osassa harjoitusotteluita on näyttänyt siltä, että viime kaudesta ei kuitenkaan otettu opiksi.
8. HPK (max 7-min 12)
- Kerhon tasapaksu materiaali tasapaksua pelitapaa suosivan valmentajansa johdolla tuottanee tasapaksun kauden. Joukkue näyttää hyvin rautakorpimaiselta, huipputaidon kuitenkin loistaessa poissaolollaan. Tavallaan köyhän miehen (persaukisen?) versio takavuosien Tapparasta. Lassila pelastaa maalilla paljon, jos pysyy kunnossa. Puolustuksesta löytyy pari kallista ja nykyään jo hasardiherkkää miestä (Tuulola, Laamanen) ja sitten on kokematonta ja todella kokematonta kalustoa. Liigan ehkä tulivoimaisin puolustaja on suurin piirtein puolet kaudesta klesana ja toisen puolen puolikuntoisena. Hyökkäyksestä löytyy todella niukasti käsiä (Kemppainen, Laakkonen, Männikkö). Kemppainen tekee läpimurtonsa, mutta mihinkään Makkosen tapaiseen ei kannata uskoa, vaikka tokihan elämä voiiii muuttua jne. Villi veikkaus myös että Rautakorpi on eka valmentaja, joka saa kenkää tai eroaa itse (jälkimmäistä veikkaan itse).
9. Ässät (max 9-min 13)
- Ässät on pystynyt pitämään viime kauden runkonsa hyvin kasassa, vain pari turhaketta on ulostettu. Kilpeläinen kuuluu ykkösvahdeista liigan parempaan puoliskoon. +25 pisteen hyökkääjiä löytyy myös useaan ketjuun. Taitoakin löytyy erikoistilanteita varten ihan kivasti (Salminen, Kivenmäki, Piros?, Huhtala, Savinainen). Mutta puolustus ei ole oikeastaan edes liigatasoa, mikä on kyllä harmi. Keventäjien ensi kauden jaksoissa nähtävä Tero Määttä on joukkueen ykköspuolustaja. Kestämätöntä. Valmennuspuolella voidaan olla toiveikkaita Karri Kiven panoksen takia. Reliikiksi reliikin paikalle roudattu Rautakallio ei ollut vuosia sitten Bluesissa asioista kartalla ja tuskin on sitä nytkään. Ykköspakki ja Kiven ohjeet voivat auttaa Ässät maksimisijoitukselle.
10. Blues (max 8-min 12)
- Bleg on kokenut kohtuuttoman kovia. Valmentaja sentään on vielä terveiden kirjoissa, ja hän onkin Bluesin joukkueen tärkein osa. Kassariosasto meni uusiksi kahden aika takuuvarman suorittajan vaihtuessa nuorempaan Tarkkiin ja Mestis-löytö Tolvaseen. Ei luvassa enää takuuvarmaa suorittamista. Puolustus on vielä jotenkuten kasassa, mutta kapea on materiaali varsinkin kädellisten pakkien osalta. Nuoret Lajunen ja Laakso joutuvat kovaan paikkaan. Hyökkäyksessä sentteriosasto on mallillaan toistaiseksi, mutta laituriosastolta ei löydy kuin kaksi miestä, jotka osaavat toimittaa kiekon verkkoon (Puustinen, Kähkönen). Nuoria hekin. Bluesin tapauksessa pitää myös varautua loukkaantumisiin, Lammassaaren kausi meni jo käytännössä pilalle. Veikkaan, että Öhman, Rajamäki, Heiskanen kolmikosta kaksi loukkaantuu kauden aikana pitemmäksi aikaa.
11. Ilves (max 9-min 13)
- Ensinnäkin, Mälkiä Simpsonin tilalle. Ok veto, mutta ei maata mullistava. Toiseksi, Housumäki NHL-Toivosen tilalle. Ok, riskitekijät varmaan kaikki tiedostavat. Kolmanneksi, Hulkkonen, Bruun ja Akkanen Lehtivuoren, Milamin ja Kanteen tilalle. Ok, kolme pois ja kolme tilalle. Neljänneksi, Salonen, Pesonen, Snellman ja Johner Plattin, Männikön, Rajalan ja Järvisen tilalle. Ok, plus miinus nolla, arpa sinne ja arpa tänne. Siinä lyhyesti se, mitä Ilveksessä on tapahtunut kevään ja kesän aikana. Tärkein asia varmasti oli Pietilän ulostaminen, mutta Mälkiä ei minusta tuo tilanteeseen oleellista parannusta ajokoirakiekollaan. Eikä se sovi Ilveksen taitokiekkoidentiteettiinkään. No joo, tietysti Genoway tulee sitten marraskuussa ja pelastaa kaiken.
12. Pelicans (max 8-min 12)
- Jos HPK:lla on tasainen materiaali, niin on Pelicansillakin. Maalivahtiosastolla lahtelaiset jäävät vähän useimmista kilpakumppaneistaan jälkeen, vaikka Nikkilä osaa ajoittain loistavasti pelata. Valmennus on heikentynyt viime kaudesta, Aravirtaa ei voi korvata. Ei varsinkaan välivuoden pitäneellä Oravalla, jonka käsitys modernista jääkiekosta oli edelliskaudella todistettavasti hyvin epäilyttävällä tasolla. Materiaalissa ei ole muuten sinänsä mitään vikaa, vain kärki tuntuu puuttuvan. Ikääntyvän Jantusen takana on toki paljon potentiaalisia nuoria, kuten Santavuori, Aaltonen, Sopanen, Kousa, Jalvanti… Kaikki heistä eivät kuitenkaan tee läpimurtoa huipputasolle, eikä 1-2 pelaajaa välttämättä taas riitä.
13. TPS (max 10-min 14)
- TPS oli viime syksyllä aika lähellä kaikkien aikojen paskinta sm-liigajoukkuetta. Joukkue ei sinänsä ollut niin huono. Loppukaudesta TPS oli lähellä liigan parasta joukkuetta, vaikka se ei sinänsä ollut niin hyvä. Suikkasen panosta nousuun ei ole kiistäminen, mutta tuntuu, että osalla (P.Sihvonen) on lyönyt vähän yli. Salak oli yli puolet joukkueesta, Leggio eikä Engren eivät tule sitä olemaan. Puolustuksesta ja hyökkäyksestä ei sen suurempia hurraa-huutoja saa kirvoitettua, kun ykkösnimet ovat Berg, Vahalahti ja 25 pisteen mies Erkinjuntti. Nordlund nyt on ihan pätevä pakki ainakin hyökkäyssuuntaan. Ulkomaalaishankinnat sen sijaan muistuttavat takavuosien Lukosta, kun miehiä lappasi sisään vähillä meriiteillä ja suurilla odotuksilla. Ei jatkoon näillä.
14. SaiPa (max 13-min 14)
- Tässä se on, nimittäin kaikkien aikojen huonoin sm-liigajoukkue. Maalivahdit ovat koko liigan kevyimmillä meriiteillä liikenteessä. Samoin päävalmentaja Selin. Puolustuksen johtotähtinä Antti Nyrhinen ja Pauli Levokari. Hyökkäyksestä löytyy yksi takuuvarma 30 pisteen ylittäjä ja toinen todennäköinen (Redenbach). Vanhempi Koskiranta olisi ollut tärkeä mies ja mahdollinen 40 pisteen ylittäjä, mutta loukkaantumiset pilasivat hänen kautensa. Toki keväällä pääsee vielä osallistumaan SaiPan tärkeimpiin peleihin. JOS kolmikko Pohl, Jasko ja Jokila onnistuvat reilusti yli odotusten ja takovat 70+ pistettä, niin SaiPalla voi olla mahdollisuuksia välttää karsinta.