Itse olen aika varma, että Mestis-seurojen johtoportaissa tiedetään aika tarkkaan missä mennään, eikä tässä auditointiasiassa tule heille enää niin kovin suuria yllätyksiä. Tähän astihan homma on edennyt hyvässä yhteishengessä liigan kanssa, kuten noista Sportin Niemen lausunnoista mediassa on saattanut päätellä. Muutenkin näkisin, että tällainen auditointi on nimenomaan Mestis-seurojen etu, koska kukaan katkeroitumaton henkilö tässä maassa ei toivo nousevalle seuralle esimerkiksi seuraavanlaisen hyvinkin mahdollisen, joskin worst case -skenaarion toteutumista:
- Mestis-seura nousee/nostetaan liigaan.
- Organisaatio ei vakuutteluistaan huolimatta ole tähän valmis ja tiedostaa sen toki itsekin, mutta poisjäänti olisi liian suuri PR-tappio.
- Joillakin avainpelaajilla on jo valmiina jo joulukuussa tehtyjä sopimuksia muihin liigajoukkueisiin.
- Liigaan nostaneen joukkueen jäljelle jääneelle pelaajistolle pitää tehdä uudet sopimukset liigahintaan, koska agentit eivät suinkaan hyväksy mitään Mestis-sopimuksia, vaan vaativat liigapelaajille – olkoonkin että nämä ovat tehneet uransa käytännössä kokonaan pelkästään Mestiksessä - liigapalkan. Joidenkin pelaajien palkat nousevat tämän vuoksi jopa kolminkertaisiksi.
- Seurauksena on, ettei kaikkia nousujoukkueen pelaajia edes pystytä pitämään, vaikka seura ja jopa pelaajat näin haluaisivat.
- Täydennysukkoja haetaan epätoivoisesti loppukesästä ties mistä. Jo Mestis-ajalta kertyneet vanhat velat rajoittavat kuitenkin hankintoja.
- Kausikorttimyynti takkuaa, kun ei perinteitä kausikorttien myynnistä. Valveutuneet kuluttajat eivät uskalla sijoittaa rahojaan ellei seura hanki muutamaa nimekästä pelaajaa. Ja kuten aiemmin todettu, ei ole oikein varaa edes entisiin.
- Liian iso osa tulobudjetista jää irtolippumyynnin varaan.
- Joukkue on huonompi kuin edellisenä vuonna Mestiksessä pelannut ryhmä. ECHL-arvat floppaavat, kuten niillä on liigassa tapana.
- Omasta maakunnasta ei löydy riittävästi apuja yhteistyökumppanirintamalta. Kiinnostusta on, mutta kaupungissa toimivien suuryritysten pääkonttorit ovat pääsääntöisesti Helsingissä, jossa näytetään punaista valoa, ellei joukkueella ole takanaan mittavasti omaa rahoitusta. Pk-yrityksiä saadaan mukaan, mutta niiden panos on lopultakin vain nappikauppaa isompien seurojen puristuksessa.
- Kotiavaus on käytännössä loppuunmyyty, mutta 1-7-kotitappio SaiPalle kertoo, että joukkue ei ole lähellekään liigatasoa.
- Toisen kotipelin murskatappio HPK:lle karkottaa katsojat hallista.
- Joukkue avaa pistetilinsä vasta viidennessä kotiottelussaan häviämällä Ilvekselle vasta rankkareilla. Tämä ei kuitenkaan toimistolla naurata, kun hallissa on enää 1830 katsojaa.
- Taustalla vellovat huhut taloudellisista tappioista. Verottaja alkaa penätä jatkuvasti kasvavia saataviaan.
- Joukkue on pelillisesti liian heikko liigaan, mutta siitä huolimatta liian kallis elätettäväksi.
- Valmentaja saa potkut. Päävalmentajaksi nostettu kakkonen ei saa kurssia kääntymään.
- Loukkaantumiset eivät ainakaan paranna kilpailuasetelmia. Täydennyksiä joudutaan hakemaan nuorten Mestiksessä pelaavasta A-juniorijoukkueesta. Taitotasovaje alkaa nousta hurjaksi.
- Viimeisessä ottelussa ennen marraskuun maajoukkuetaukoa tulee totaalinen romahdus: Kärpät hakee 0-12-voiton. Uudesta joukkueesta on tullut riippakivi koko sarjalle.
- Verottaja ilmoittaa tämän jälkeen vaativansa välittömästi pelaajabudjetin leikkausta 50%:lla. Muussa tapauksessa se hakee osakeyhtiötä konkurssiin.
- Toimitusjohtaja eroaa, puheenjohtaja yrittää hoidella ko. postia otona, mikä on tällä tasolla kestämätön ratkaisu.
- Tehokkain hyökkääjää saadaan kaupiteltua Poriin vaihdossa muutamaan yli-ikäiseen ylijäämäjunnuun. Joukkueen taso heikkenee tällä vaihdolla entisestään.
- Kotiotteluiden yleisömäärä putoaa alle tuhanteen.
- Seurajohdossa aletaan tuumia mahdollisuutta luopua sarjapaikasta kesken kauden ja hakea Mestis-paikkaa kaudelle 2015-16, koska arjen (juoksevien menojen) hallitseminen alkaa olla ylivoimaista.
- Ennen joulutaukoa edustusjoukkueella on vaikeuksia saada linja-autoa Rauman reissulle rästien vuoksi.
- Pari pelaajaa kieltäytyy pelaamasta palkkarästien vuoksi. Kakkosmaalivahti ajaa bussin Äijänsuolle.
- Kotijoukkue voittaa 17-0. Samana iltana seuran puheenjohtaja ilmoittaa joukkueen vetäytyvän liigasta kesken kauden ja anovan paikkaa Mestiksestä seuraavalle kaudelle.
- Tietäen osakeyhtiön taloudellisen tilanteen Jääkiekkoliitto suhtautuu epäröiden em. ilmoitukseen.
- Verottaja hakee seuran konkurssiin maksamattomien rästien vuoksi 30.1.2015
- Edustusjoukkue aloittaa uuden kauden täydeltä amatööripohjalta III divisioonasta lähes samalla nimellä syksyllä 2015.
- Uutta nousua on kuitenkin vaikea lähteä rakentamaan, koska kaupunki on täynnä pk-yrityksiä, joille jäi saatavia osakeyhtiön konkurssipesästä. Ne vannovat, etteivät sijoita enää senttiäkään jääkiekkoon. Paikallisen jääkiekon maine on myös vajonnut ennätyksellisen alas.
Sanotaan tosiaan vielä, että tämä oli tällainen worst case -skenaario (enkä välttämättä ajatellut Vaasaa tai Kouvolaa, kun tätä sävelsin...).