Joistain kohdista Dieppen kanssa samaa mieltä. Lähinnä ehkä siitä, ettei nykyiseen voi vain lisätä karsintoja, koska elinkelpoiset seurat on jo poistettu alempaa. Myös itselläni on vahva usko siihen, ettei joukkuemäärää tulla pienentämään, vaikka kaikki järkisyyt puoltaisivatkin tätä. Otan kuitenkin muutamaan kiinni.
Ja heti perään totean että minulle on henkilökohtaisesti erään karsintoihin osallistuneen seuran toimari kertonut ettei karsinnoista jäänyt kirstuun mitään!
Tietenkään en pysty sanomaan, että näin ei olisi, mutta jos näin on niin kyseisen toimarin tulisi olla hyvinkin voimakkaasti nykyistä otteluohjelmaa vastaan. On kuitenkin paljon pelejä, joissa yleisömäärä on niin alhainen, ettei tämän seuran (mikä tahansa onkin) luulisi pääsevän ottelutapahtumista voitolle.
Ainakin Ässille kyseiset pelit oli rahallisesti positiivista ja jos joku on vetänyt nollatuloksella, ei mitään muuta ole tapahtunut kuin tuotu lisää rahaa kotimaan kiekkoiluun, kun mestisseura on saanut plussaa kyseisistä otteluista.
Liigan sulkemisesta on aivan turhaan tehty syntipukki sille että monet seurat voivat huonosti. Liiga oli monta vuotta auki ja tuona aikana monen Mestis-seuran talous meni aivan kuralle ja yksi teki jopa konkurssin. Jos karsintasarja olisi joku ratkaisu, ei suunta olis ollut nyt nähty. Aikajana oli sen mittainen että ainakin talouden heikkeneminen olisi vähintään pitänyt pysäyttää.
On mielestäni terve kehitys että ero ammattiorganisaatioiden ja amatöörioganisaatioiden välillä menee siinä kohtaa missä sarjataso vaihtuu, eikä jossain kohtaa sarjaa.
Meillä on nyt huonosti voivia mestis-seuroja, sekä huonosti voivia liigaseuroja täysin riippumatta siitä onko liiga suljettu vai ei. Tämä on täyttä faktaa. Kuitenkin karsinnat tuovat lisää rahaa kiekkoiluun, joten kiekollehan sen täytyy olla plussaa. Se on jokaisen seuran toimiston tehtävä pitää kulunsa aisoissa. On omasta mielestäni väärin sanoa karsintojen aiheuttavan talouksien kuralle menoa. Se on täysin mahdotonta, jos sitä kautta tulee mestis-seuroille (kuten faktana tulee) lisää rahaa. Saahan sitä silti lukea myös lumen aiheuttaneen kolareita ja talven yllättäneen autoilijat.
10+10-liiga rajoittaa Suomessa ammatikseen kiekkoilevien pelaajien määrää noin kolmanneksen. Nämä pelaajat eivät nimittäin jää pelailemaan mitään kakkossarjaa, vaan hakevat pelipaikkansa Euroopan alemmista liigoista, joissa kuitenkin pystyy elättämään itsensä kiekolla, tai vastaavasti lopettavat ammattilaisuransa ja siirtyvät esim. opiskelujen tai työelämän pariin.
Voi myös ajatella 10+10 kahtena ammattilaissarjana, joiden välille ei ole vielä tehty kuilua. Nousut, laskut ja playoffit takaisi mielenkiinnon koko kaudeksi ilman suurta määrää turhia otteluita. Tästä on kahta mielipidettä ja ehkä molemmat vääriä, mutta kuvittelisin tämän tuovan mahdollisesti jopa pari ammattilaisorganisaatiota lisää ajan myötä.
Sinäkään et selkeästi ole lukenut perustelujani. En väittänyt missään kohtaa että nykyinen malli olisi valittu minun perustelujen perusteella. Kirjoitin selvällä suomen kielellä että ajattelumalli jossa ennemmin kasvatetaan Liigaa kuin pudotellaan joukkueita kelpaa. Ja tuo nyt sattuu olemaan kivikovaa faktaa, koska tuolla tavoin on toimittu.
Voimme lukea yleisömääristä liigassa faktaa. Päättäjät tuskin halusivat yleisömäärien putoavan näin rajusti. Osaltaan tätä aiheuttaa Jokereiden vaihtuminen Sportiin, mutta kokonaan sitä ei selitetä sillä. Faktaa on se, että liiga kiinnostaa vähemmän kuin aiemmin ja se osuu samaan kohtaan, kun kabinettipäätökset iskettiin kiinni. Kabinetin vaikutuksia voi arvottaa korkealle, tai jättää kokonaan arvottamatta, mutta omalla kohdallani nämä teki niin negatiivisen tunteen liigaa kohti, että menen halliin ainoastaan ne pakolliset työjutut hoitamaan. Ainakin siis yksi katsoja on vähemmän tämän tähden ja sen voin sanoa faktana:)
Sitä että haluaa ja kykenee pelaamaan Liigassa. Jalkapalloon ei kannata verrata koska tässä maassa noiden lajien välillä on Grand canyonin kokoinen palkkakuilu. Mitä ihmeen tolkkua on pelata karsintoja joissa Mestis-Mestari on yhden verottajan enterin päässä konkurssista. Tällasetkin karsinnat taannoin järjestettiin. Kukaan tässä maassa ei kuvitellut tuolloin että nousulla olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia.
Verottajan enteriä ei kuitenkaan paina sarjajärjestelmä, vaan siihen vaikuttaa seurojen toimistot kuten yllä mainitsin. Menee omasta mielestäni samaan sarjaan kieltolain kanssa, jos sitä yritettäisiin ajaa taas sen tähden että joillekin alkoholi on ongelma. Samaa voisi myös harkita pelialalla, koska joku kuitenkin vetää itsensä konkurssiin. Ei näin.