Saman toistoa näistä markkina-alueista ja niiden maantieteellisistä sijanneista. Liigaa pelatessaan Joensuun-kiekkopojilla oli yleisökeskiarvo 4137(1989)ja 1992 3897 katsojaa ja Kookoolla viellä hieman enemmän heidän liiga visiitillään. Oli erittäin pienestä kiinni, ettei molemmista olisi tullut kestoliigaseura, niin kuin Jypille onneksi kävi. Täytyy ihan laittaa tohon oma lainaus tästä saman ketjun aikasemmasta kirjoituksestani, miten Allsvenkanin talousalueet ja niiden asukaluvut suhteessa katsojakeskiarvoihin/budjettiin on vertailukelpoinen monen meidän liigaseuran kanssa. Kaikki tämä paskan jauhanta ja taloudelliset erot on suora syy/seuraus vinoutuneesta sarjajärjetelmästä ja siitä että liiga sujettiin v.2000!
Katsoppas arvon palstaveli hieman koneeltasi mm.Allsvenkanin koko sarjan yleisökeskiarvoa(oli muuten kuuden sajakierroksen jälkeen 3478 katsojaa) ja siellä piennemmätkin seurat ovat vertailukelpoisia jopa meidän liigan kanssa. Tämänhetkinen sarjajohtaja BIK Karlskoga(pieni kaupunki 27.084 asukasta) ja katsojakeskiarvo melkein neljätuhatta. Södertälje SK(60.279 asukasta) on tällä hetkellä sarjan viimeinen ja silti katsojia melkein kolmetuhatta/ottelu ja siihen kun vielä laitetaan sarjan seitsemäs Mora IK(10.896 asukasta), silti seuralla on hemmetinmoiset perinteet Ruotsin hokihistoriassa(soita vaikka Piri Elorannalle) ja katsojia käy niin että Mr.Hiltunen, Mr.Toivakka/monet muut liigapomot olisi avosylin johtamassa Moran kaltaista seuraa, puhumattakaan BIK Karlskogasta tai Södertälje SK:sta.
Jääkiekkoa pelataan perkele kaukalossa, eikä kabineteissa, kuten Suomessa on nykyisin tapana.
Naiset monesti AUDITOI miehen elimen, mutta jääkiekossa ko.touhu on aivan NAURETTAVAA ja täyttä PELLEILYÄ!
__________________
"Amat victoria curat"
Auditoinnista samaa mieltä, kuulostaa kuin olisi suoraan SM-liigan juristin kynästä. Kuulostaa koomiselta etenkin amatöörimäisen urheiluorganisaation yhteydessä.
Yleisömäärävertailuissa voi piillä uutuudenviehätyksen hurmaa jos liigavisiitit ovat olleet lyhyitä. Siksi liiganousijan budjetin tulee kestää myös "yhden kauden liigavisiittejä" matalampi yleisömäärä ilman taloudellista kriisiä.
TPS on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu yleisömäärille kun joukkue muuttuu menestyvästä kärkipään seurasta taulukon peräpään miehittäjäksi. Voitollisella pelillä saanee enemmän sitoutuneita katsoja-asiakkaita. Vuosituhannen vaihteessa voitettiin mestaruuksia, loppua kohti yleisölle syötettiin tunkkaista paskaa. Yleisökeskiarvo putosi kaudesta 2000-2001 kauteen 2008-2009 karkeasti kolmasosalla, 7592 --> 5139. Jo vuosituhannen vaihteessakin yleisö oli alkanut kyllästyä tuotteeseen, 90-luvun alussa, uuden hallin ensimmäisessä triplahuumassa runkosarjan keskiarvot kävivät yli 10 tuhannen.
Myös Kärpät on jäänyt noista ensimmäisen liigakauden yleisömääristä jo merkittävästi. Minusta on varsin kohtuullista edellyttää tulevan liigaosakkaan pystyvän toimimaan liigassa myös pitkäjänteisesti, uutuudenviehätyksen hälvettyä.
Jos joku onnistuisi esittämään uskottavasti nollatulokseen päättyvän budjetin JoKP:n liiganoususta esim. 2500 yleisömäärillä, saisi aivan varmasti rahoitusta.