Paljon on puhuttu MM-kisojen ja Liigan playoffien yhteydessä tästä suomalaisesta jääkiekkoilijoiden mieltymyksestä pelata paljon träppiä peleissä. Suuri osa katsojista haluaisi kuitenkin nähdä aktiivisempaa peliä, jossa prässätään heti maalin takaa enemmän kuin että vetäydytään vain träppiin suurimman osan aikaa. Asia ei ole mielestäni ihan niin yksinkertainen, että mikään muuttuisi pelkästään sillä, että toitotetaan julkisesti, että miten kenenkin pitäisi pelata. Runsas träpin pelaaminen on myös tuonut hyviä tuloksia Liigassa viime kausilla esim. Tapparalle ja Kärpille, joiden pelikirjassa myös tämä osa-alue on osattu erinomaisesti.
Itselläni ei sinäänsä ole träpin pelaamista vastaan mitään ja myös sitä on hienoa katsoa, kun jokin joukkue osaa pelata sen järkevästi ja vastustajan hyökkäykset pysähtyvät yleensä siihen eikä siitä mennä helpolla läpi. Jokainen joukkue pelaa jonkin verran träppiä joka pelissä, koska koko 60 minuuttia ei pelaajat yksinkertaisesti jaksa paineistaa, varsinkin jos edellisenäkin päivänä on ollut peli, ja toisaalta joissain tilanteissa träpin pelaaminen on myös kannattavaa. Kuitenkin träpin pelaaminen on saanut mielestäni liikaa painoarvoa nykyisessä Liigan kiekossa. Itse näen kuitenkin runsaan träpin pelauksen enemmän seurauksena kuin syynä. Suurin syy taas Liigan suureen määrään trap -pelaamista on otteluohjelma.
Jos ajatellaan, että mikä on voittamisen kannalta kannattavaa, niin mielestäni tilanteita, joissa pelaajat vetäytyvät ennemmin träppiin kuin lähtevät paineistamaan on kahdenlaisia:
1. Vastustaja pitää kiekkoa ja on valmiiksi organisoitunut omalla puolustusalueellaan ja pystyisi kiekottelemalla pääsemään prässistä helposti ohi. Kiekkoa pitävän pelaajan katse on hyökkäyssuuntaan.
2. Puolustavan joukkueen pelaajat ovat sen verran väsyneitä, että eivät jaksa/ehdi paineistamaan tarpeeksi tehokkaasti, jotta kiekkoa olisi mahdollista riistää paineistamalla.
Tuohon ensimmäiseen tilanteeseen ei voi mielestäni ulkoisesti vaikuttaa mitenkään, koska siinä tilanteessa träpin pelaaminen on aina kannattavaa tuloksen kannalta. Sen sijaan väitän, että suurin syy siihen, että träpin pelaaminen on Liigassa niin yleistä on tuo toinen kohta. Liigan otteluohjelma suosii playoffeissa träpin pelaamista ja joukkueita, jotka osaavat pelata träpin hyvin. Pelipäivät on sijoitettu siihen niin tiheään, että pelaajat eivät ehdi palautua edellisestä pelistä niin paljoa, että jaksaisivat pelata enemmän aktiivista ja prässäävää peliä/ehtisivät prässäystilanteisiin tarpeeksi ajoissa, jotta kiekkoa olisi mahdollista riistää niissä. Silloin jäädään träppiin. Kaiken huippu oli tänä keväänä, kun Liigafinaaleissa 5 päivään olisi pitänyt pelata 4 peliä (pelipäivä, pelipäivä, välipäivä, pelipäivä, pelipäivä), jos sarja olisi mennyt game 7 asti. Playoff-peleissä menestymisen merkitys on suuri siltä kannalta, että mihin suuntaan joukkueiden pelitavat menevät Liigassa, koska menestyviä joukkueita pyritään muiden joukkueiden toimesta yleensä jossain määrin kopioimaan, jotta itselläkin olisi samanlaisia eväitä menestykseen.
Kun katsotaan Liigan tämän vuoden finaalien peliohjelmaa, niin se oli tällainen:
Otteluohjelma | Liiga
18.4. pelipäivä
19.4. välipäivä
20.4. pelipäivä
21.4. välipäivä
22.4. pelipäivä
23.4. välipäivä
24.4. pelipäivä
25.4. pelipäivä
26.4. välipäivä
27.4. pelipäivä
28.4. pelipäivä
Sitten, kun katsotaan SHL:n tämän vuoden finaalien peliohjelmaa, niin se oli tällainen:
SHL.se
16.4. pelipäivä
17.4. välipäivä
18.4. pelipäivä
19.4. välipäivä
20.4. pelipäivä
21.4. välipäivä
22.4. pelipäivä
23.4. välipäivä
24.4. pelipäivä
25.4. välipäivä
26.4. välipäivä
27.4. pelipäivä
28.4. välipäivä
29.4. pelipäivä
Sitten, kun katsotaan NHL:n tämän vuoden finaalien peliohjelmaa, niin se on tällainen:
Official Site of the National Hockey League | NHL.com
29.5. pelipäivä
30.5. välipäivä
31.5. pelipäivä
1.6. välipäivä
2.6. välipäivä
3.6. pelipäivä
4.6. välipäivä
5.6. pelipäivä
6.6. välipäivä
7.6. välipäivä
8.6. pelipäivä
9.6. välipäivä
10.6. välipäivä
11.6. pelipäivä
12.6. välipäivä
13.6. välipäivä
14.6. pelipäivä
Liigassa pelataan siis paras seitsemästä -finaalisarja loppuun maksimissaan 11 päivässä, SHL:ssä 14 päivässä ja NHL:ssä 17 päivässä. Samanlainen trendi toistuu myös muissa playoff -sarjoissa.
Lopputulos -> Liigassa helvetisti träppiä, kun ei jaksata/ehditä prässätä.
Ihan turha toitottaa, että aktiivisempaa peliä Liigaan, jos otteluohjelma suosii passiivista peliä ratkaisupeleissä. Pelatako mielummin aktiivisesti ja hävitä vai passiivisesti energiaa säästävästi ja voittaa, on se kysymys tuolla nykyisellä otteluohjelmalla.
Se otteluohjelma pitäisi muuttaa siten, että runkosarja pelattaisiin tiheämmällä tahdilla ja playoffit alkaisivat aikaisemmin ja niissä pelattaisiin vähintään tuolla Ruotsin systeemillä, että pelipäivien välissä on ainakin yksi välipäivä. Joka tapauksessa playoffit pitäisi pelata harvemmalla aikataululla sarjojen sisällä, jos halutaan suosia aktiivisempaa paineistavaa peliä. Nykyinen kahden välipäivän minimiväli sarjojen välillä on mielestäni hyvä Liigassa.