Liiga huolissaan pelaajien terveydestä – missä turvakaukalot?

  • 139 433
  • 449

mailman-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Itse taas näen niin, että pelaajien fyysiset kyvyt ovat nousseet tasaisesti jo pitkän aikaa (nopeus ja voima). Käsittääkseni kuitenkin kaukalossa on muuttunut vain muovipleksit lasiplekseihin ja ne ovat kuulemma entistä vähemmän joustavia. Olisikin looginen kehitys, että myös kaukaloiden turvallisuus kehittyisi samalla kun muukin peli kehittyy.

Näen tän asian vähän vastaavana kun joku selittäisi, että miksi ihmeessä autoihin tarvitaan turvavyöt kun kerta iät ja ajat on ajettu ilman vöitä.

Ehkä ymmärsit, tai annoin ymmärtää mielipiteeni vähän väärin.

Pointti siis yksinkertaisesti se, että turvakaukalot eivät suorilta poista tätä nykyongelmaa mikä liigassa tuntuu olevan.
Ei se mitään keskialueen tärskyjä estä. Ja edelleen ehdottomasti olen turvakaukaloiden kannalla, mutta kun se ei vain riitä. Pitää kaivaa syvemmältä tätä ongelmaa.
 

moxey

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Joo totta, ettei turvakaukalot poista vastapalloon sattuneita tärskyjä tai mailalla huitomisia. Olen kuitenkin antanut itseni ymmärtää, ettei nuo tilanteet ole oikeasti kasvaneet vaan lähinnä muutos on sitä, että nykyään kaikki pelit videoidaan ja asioista uutisoidaan huomattavasti enemmän. Ja raflaavin otsikoin.

En nyt muista missä mediassa tästä oli lähiaikoina puhetta, (oisko ollut jossain JYPin pelin erätauko-ohjelmassa tms radiossa) että tilastollisesti loukkaantumiset eivät ole kasvaneet.

Kuitenkin kaikki muutokset jolla peli saadaan turvallisemmaksi pelaajille ja joissa itse peliä ei tarvitse muuttaa on mielestäni vain plussaa. Nythän on julkisuudessa ollut puhetta mm. kahdenviivan syötön palauttamisesta sääntöihin, että saadaan vauhtia kentällä pienennettyä.

Se olisi mielenkiintoista tietää, mitä tapahtuu joidenkin vuosien päästä kunhan vanhan kaavan lätkäpelaajat häviää kaukaloista. Pelaajat, jotka on pienestä pitäen opetettu siihen, että tilanteet viedään loppuun saakka. Ts. kiekosta luopunut puolustaja käydään vielä ajamassa laitaa vasten. Draamaa, rytinää ja mustelmia. Nythän tuolla kaukalossa on tätä vanhaa kaartia, jotka välillä käy ajelemassa ja nuorta kaartia, jotka taas tuommoseen ei ole tottunut. Taidetaan elellä jääkiekon murrosvaihetta missä fyysinen sukupolvi on väistymässä poies ja taitokiekkoon perustuva sukupolvi on tulossa tilalle. Siihen en ota kantaa, että kumpi on viihdyttävämpää. Ryminäkiekko vai enemmän salibandymainen "taitopeli" missä pelaajilla pysyy geeli tukassa koko pelin ja mustelmiakaan ei juuri löydy.
 

Joonatan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olen miettinyt tätä nykymenoa ja ihmetellyt kun kaikki huutaa jostain pelaajien välisestä kunnioituksen puutteesta. Faktahan on se, että puitteet ei ole kunnossa kuin Jokereilla, muissa kaukaloissa jääkiekon pelaaminen on helvetin vaarallista. Toki on tapauksia, joista näkee kauas, että tilanteessa ei ole tarkoituksenakaan pelata jääkiekkoa vaan ainoastaan vahingoittaa vastustajaa (Ruutu-Lehkonen, Pikkarainen-Huml, Saarenheimon viikate Keräsen niskaan jne jne...), mutta näitähän on esiintynyt aina jossain määrin ja nämä joutaisikin ottaa kunnon tuomioilla pois. Loukkaantumisia, etenkin aivotärähdyksiä on tullut enemmän ja jos olisi joku tilasto, että kuinka moni noista on tullut seurauksena pään lyömisestä panssarilasiin, niin voisi analysoida tarkemmin tätä trendin kehittymistä.

Joka tapauksessa, kun katselee vanhoja klassikkopätkiä, niin en tiedä onko siellä nyt juurikaan enempää kunnioitettu, tässä esimerkiksi pätkä 94-95 kauden finaaleista. Jos nykyään olisi noin paljon tunnetta pelissä, niin maksaisin ilomielin 50€/peli lipusta ja katselisin kaikki pelit.

Tässä puolestaan Hockey Night in Canadan Don Cherry paasaa turvakaukaloista ja varusteiden kehittymisestä. Lienee pointtinsa tuossakin. Nyt joka tapauksessa ollaan siinä pisteessä, että tuomarit on kentällä paska housussa joka kerta kun jollakin (esim. Välimaa-Tuulola) pikkuisen tulee pipi ja pihalle lennetään sääntökirjan mukaan puhtaista taklauksista koska tuo hemmetin tappolasi aiheuttaa loukkaantumisia. Tämä taas johtaa siihen, että itse en mene paikalle katsomaan peliäkään enää, koska peli ei ole jääkiekkoa. Kukaan ei uskalla taklata noiden panssareiden ja niistä seuraavien palkattomien pelikieltojen takia. Tässä vielä yksi klippi NHL:stä. Tilanne on sellainen, että tuosta ei SM-liigassa kukaan nousisi, paareilla pihalle ja loppukausi kotona oksennellessa. Itse palaan hallille pelejä katsomaan kunhan nuo kaukalot saadaan ainakin tänne Ouluun ja peli alkaa toivottavasti sitten muistuttaa taas jääkiekkoa.

ps. Linkit youtubeen.
 

mailman-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Itse palaan hallille pelejä katsomaan kunhan nuo kaukalot saadaan ainakin tänne Ouluun ja peli alkaa toivottavasti sitten muistuttaa taas jääkiekkoa.

Ja sinun mielestä heti kun turvakaukalot saadaan, tämä lätkyttely alkaa näyttämään taas jääkiekolta?
Mielenkiintoinen ajatusmalli kyllä... Mutta en kyllä itse näkemystäsi jaa millään.
 

Joonatan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ja sinun mielestä heti kun turvakaukalot saadaan, tämä lätkyttely alkaa näyttämään taas jääkiekolta?
Mielenkiintoinen ajatusmalli kyllä... Mutta en kyllä itse näkemystäsi jaa millään.

No sikäli ainakin enemmän jääkiekolta, että loukkaantumisia puhtaista tilanteista ja näin ollen oikeusmurha-asteella olevia ulosajoja ja pelikieltoja tulee vähemmän. Kun kerran ei loukkaannu, niin ei lennä ulos. Nykylinjallahan ulosajon oikea syy on vastustajan loukkaantuminen ja jos ei tilanteeseen liity rikettä, niin sellainen keksitään. Tämä ei mielestäni ole oikein ja siksi en omilla rahoillani tuollaista pelleilyä halua kannattaa. Jääkiekosta on poistettu juuri taklaaminen täällä SM-liigassa ja jos se turvakaukaloiden myötä palaa peliin, tulen mielelläni hallille katselemaan pelejä.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minä taas en ymmärrä tuota hirveää meuhkaamista turvakaukaloista.
Peliä on pelattu (ihan tätä "nykylätkääkin") iät ja ajat nykyisillä kaukaloilla. Tällä kaudella noita aivotärähdyksiä ym. on tullut pilvinpimein.
Miten se yhtäkkiä voi kaukalon vika olla? Turvakaukaloista ei 2-3v sitten kukaan puhunut vielä sanaakaan.

Sen verran korjattava, että kivikova karkaistu lasi alkoi korvata pehmeitä muovipleksejä vasta 90-luvun loppuvuosina eli ei näissä ns. betonikaukaloissa ole ihan ikuisuutta pelattu. Pohjois-Amerikassa ne saivat kritiikkiä pelaajilta heti alkuun - alla Brendan Shanahanin kommentti SI:lle kovista laseista vuodelta 2000:



Alla NY Timesin juttu aiheesta vuodelta 1997.

Players Call a New Type of Glass Around Rinks Unsafe - New York Times

Ja kyllähän työturvallisuuteen on satsattava ja loukkaantumisriski pyrittävä minimoimaan. Jääkiekkoa pelattiin vaikka kuinka kauan ilman kypäriä - ja vaikka ne eivät läheskään kaikkia vammoja estä, niin kukaan ei tänä päivänä voisi ajatellakaan pelaavansa ammattilaiskiekkoa ilman kypärää ja niiden käyttö on luonnollisesti pakollista kaikilla tasoilla.

Niissä kaukalossa pelaavien pelaajien ja heidän vammojaan hoitavien lääkäreiden sanoma on kuitenkin joka paikassa sama; kovat lasit on vaihdettava joustavampiin muoviplekseihin. SM-liiga on vielä asiassa kehitystä jäljessä - Elitserienissä ja NHL:ssä kovat lasit ovat jo kiellettyjä.

Minä haluan tuoda esille liiga- ja seurapäättäjien kaksinaismoralismin: pelaajien terveyden ja turvallisuuden tärkeydestä luritellaan joka paikassa kauniita sanoja samalla, kun liigalla ei ole mitään ongelmia järjestää lähes kaikkia liigaotteluita kivikovissa kaukaloissa. Syynä tietysti raha - tarkempien arvioiden mukaan 100-200 tuhannen euron sijoitus per joukkue.

Tällä kaudella noita aivotärähdyksiä ym. on tullut pilvinpimein.
Miten se yhtäkkiä voi kaukalon vika olla? Turvakaukaloista ei 2-3v sitten kukaan puhunut vielä sanaakaan.

Aivotärähdysten määrittely, luokittelu, diagnosointi ja yleinen suhtautuminen niihin on muuttunut hirveästi jopa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ei joskus 20 vuotta sitten edes mietitty saiko pelaaja mahdollisesti aivotärähdyksen vaan pelaajat olivat heti takaisin jäällä, kun vain jotenkin pystyivät pelaamaan. Usein pelattiin pienestä huippauksesta, päänsärystä ja muista oireista huolimatta. Onko aivotärähdysten määrä todellisuudessa noussut viime vuosina vai onko niin, että niitä yksinkertaisesti diagnosoidaan nykyään tarkemmin, niiden vaikutuksista tiedetään ja puhutaan enemmän?

Ote Suomen Kuvalehden loistavasta jutusta urheilijoiden aivotärähdyksiin liittyen:

 
Viimeksi muokattu:

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En tiedä onko tässä ketjussa jo mainittu, mutta mielestäni Jääkiekkoliiton tulisi osallistua jääkiekon maineen parantamiseen ja ylläpitämiseen maksamalla ainakin osa turvakaukaloiden hinnasta pääsarjatason jääkiekkohalleihin. Jos liitto sijoittaisi vaikka 1milj€ tämän kevään MM-kisojen tuloista turvakaukaloihin, niin sen tuoman maineen myötä, turvakaukalot maksaisivat itsensä takaisin varmasti jollakin aikavälillä.
 

viikst

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Washington Capitals
SM-Liigan puheenjohtajan Hannu Penttilän mukaan turvakaukalot on tulossa liigahalleihin viimeistään 2014-15 kauden alkuun.

Joustokaukalot ovat yksi turvallisuutta parantava tekijä. Ne tulevat kaikkiin SM-liigahalleihin viimeistään vuonna 2014 alkavalla kaudella. SM-liiga selvittää yhdessä Suomen Jääkiekkoliiton kanssa rahoitusmalleja, joilla erityisesti kunnallisten hallien määrärahaongelmat pystyttäisiin taklaamaan ja joustokaukalot saataisiin useilla paikkakunnilla käyttöön mahdollisimman pikaisesti.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Tappara
Kummola puhuu juuri A-studiossa, että "oikeassa" turvakaukalossa ei ole pystytolppia. Hartwallin kaukalokin on Kalen mielestä välimallin kaukalo. Eikös kuitenkin joka NHL-kaukalossa ole pystytolpat pleksien välissä? Olenko minä tällä kertaa vai Kummola (taas) väärässä?
 

ipaz

Jäsen
Kummola puhuu juuri A-studiossa, että "oikeassa" turvakaukalossa ei ole pystytolppia. Hartwallin kaukalokin on Kalen mielestä välimallin kaukalo. Eikös kuitenkin joka NHL-kaukalossa ole pystytolpat pleksien välissä? Olenko minä tällä kertaa vai Kummola (taas) väärässä?

Tässä on linkki Sport Systems Unlimitedin sivulle, joka on toimittanut kaukalon 24/30 NHL halleista ja useaan KHL-halliin. Tuo Seamless Acrylic Shielding System on uusinta uutta tekniikkaa ja siitä puuttuu ne alumiiniset väliputket, ainakin pitkiltä sivuilta. Plexit antavat periksi patentoidun systeemin avulla, joten tiedä sitten onko kotimaisilla valmistajilla saumaa tehdä täysin samanlaisia kaukaloita.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Kaksi kysymystä, jotka ovat nousseet mieleeni viimeaikaisen turvakaukalo-glorifioinnin myötä. Ensimmäiseen löytyy luultavasti joltain myös vastaus:

1) Onko Suomessa ICEPRO Oy:n (Hartwall Areenan kaukalotoimittaja) lisäksi muita joustokaukaloita valmistavia yrityksiä?

2) Kuinka suuren osuuden Kummola ja Harkimo omistavat ICEPRO Oy:n osakkeista?
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kaksi kysymystä, jotka ovat nousseet mieleeni viimeaikaisen turvakaukalo-glorifioinnin myötä. Ensimmäiseen löytyy luultavasti joltain myös vastaus:

1) Onko Suomessa ICEPRO Oy:n (Hartwall Areenan kaukalotoimittaja) lisäksi muita joustokaukaloita valmistavia yrityksiä?

2) Kuinka suuren osuuden Kummola ja Harkimo omistavat ICEPRO Oy:n osakkeista?

1) on ainakin Vepe käsittääkseni. Luulisi että Raitaakin homma kiinnostaa.
 

JPL

Jäsen
On tuo käsittämätöntä, että yhden (hyvän) pelaajan vuoden palkkaa ei voida laittaa tuohon investointiin, joka kuitenkin hyödyttää yli 10 vuotta. Pelaajayhdistys voisi vääntää Pohjolan (oletan, että toimittaa edelleen urheilijavakuutukset) kanssa alennusta vakuutusmaksuihin, jos joukkue pelaa kotipelinsä turvakaukalossa. Todennäköisestihän Pohjolan mielipide olisi, että vakuutusmaksu nousee, jos turvakaukaloa ei tule, mutta yhtä kaikki. Onhan tuolla väkisinkin vaikutusta myös vakuutusmaksuihin - niin paljon loukkaantumisia on kaudessa. Tällä on myös suuri vaikutus jääkiekkoon lajina, joten jääkiekkoliitonkin osallistuminen on mielestäni perusteltua. Suurimmassa osassa halleista suurin osa peleistä on kuitenkin liiton alaisia.

(oletus että kaukalon hinta on ilmoitettu 200 000€)

Kaukaloita tarvitaan siis 12:n halliin SM-Liigassa...

30% jääkiekkoliitolta/SM-Liigalta (=700 000€)
30 % joukkueilta (60k€ (Tappara/Ilves 30k€))
30 % kaupungilta / halliyhtiöltä (60k€)
10% vakuutuksista vaikka 5:n vuoden sopimuksella = 4000€/joukkue/vuosi = ~160€/pelaaja/vuosi.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pelaajayhdistys voisi vääntää Pohjolan (oletan, että toimittaa edelleen urheilijavakuutukset) kanssa alennusta vakuutusmaksuihin, jos joukkue pelaa kotipelinsä turvakaukalossa.
IF on vakuuttanut liigapelaajat 1.5.2009 alkaen.
 
IF on vakuuttanut liigapelaajat 1.5.2009 alkaen.
Aika hyvä S-bonukset mahtaa kertyä..

Onhan se käsittämäntä näin äkkiseltään, ettei kaukaloita saada hoidettua. Mutta toisaalta, kun hallit ovat pääosin kuntien omistuksessa, hidastaa se asioita rajusti. Jonkin laista kollektiivisuutta tässä peräänkuuluttaisi ja ehkäpä juuri sieltä Jääkiekkoliitoltakin voisi jokunen lantti irrota - käyttäähän noita kaukaloita muutkin kuin SM-liigajoukkueet.
 

hanttap

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urpolan Kiekko, HIFK, MP
Nykyinen kaukaloiden rakenne on törmäämisen kannalta vaarallinen, lasin ja laidan väli on liian suuri. Pää saa vielä lisävauhtia törmäyksessä. Mutta kun pelaajat nykyään menevät itse taakseen katsomatta laitaa päin jaihmettelevät, että taju menee. Toverikin vielä auttaa. Koko ajan on nähtävä neljä omanväristä pelaajaa ja viisi eriväristä. Edellisen lockoutin aikaan tuli harjoitusten jälkeen hallin käytävällä vastaan valmentaja, joka vielä matkalla koppin neuvoi pelaajalle miten kaukalossa sijoitutaan. Opikis tietysti, kun ei Rudi vielä 185 NHL-ottelun kokemuksella osannut olla oikein päin. Ja jos valmentaja ei erikseen kiellä taklaamasta erivärisiä, niin kyllä taklataan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Liigajoukkueiden vastauksia koskien turvakaukaloita, HIFKille tulossa jo ensikaudeksi turvakaukalot.

Linkki vie MTV3:n sivuille tästä.

Onpas liigaseurojen johtajina säälittävää joukkoa. Esimerkiksi KalPa on tehnyt viiden viime vuoden aikana voittoa lähes 0.5 miljoonaa euroa mutta nyt ei ole lainkaan rahaa omien pelaajien turvallisuuteen. Uskomatonta itkemistä Kapaselta. Ikäänkuin veronmaksajat tai rusettiluistelijat turvakaukaloita tarvitsisivat.

Kummola voisi tehdä miehen työn ja pakottaa velliperseet kuten Kapanen ja KalPa hankkimaan turvakaukalon ensi kaudeksi. Jos ei haluja löydy, voisi pohtia sarjasta sulkemista koska nykyinen kaukalo vaarantaa KalPan omienkin pelaajien terveyden ja varsin vaarallisella tavalla.
 

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Osaako kukaan sanoa, mikä on Hartwall Areenalla laitataklauksista tai vst. laitatilanteista tulleiden loukkaantumisten määrä versus muut liigahallit? Eikö Areena kuitenkin ole tällä hetkellä ainut joustokaukaloinen halli?
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers
Osaako kukaan sanoa, mikä on Hartwall Areenalla laitataklauksista tai vst. laitatilanteista tulleiden loukkaantumisten määrä versus muut liigahallit? Eikö Areena kuitenkin ole tällä hetkellä ainut joustokaukaloinen halli?

Ossi Väänänen niittaa Jasse Ikosen 5/12/12 - YouTube

Tuo on ainoa loukkaantumiseen johtanut tilanne, mikä tulee mieleen, lähes kaikki Jokereiden kotiottelut katsoneena. Eihän nuokaan kaukalot siinä mielessä mitään ihmeiden tekijöitä ole, ettei voisi sattua, mutta itse testanneena voin sanoa, että onhan se ero melko huikea taklatessa.
 

Jeffrey

Jäsen
Hartwall Arenan osalta tulee muistaa myös se, että kaukalo on ensimmäisiä ns. turvakaukaloita. Niinkuin aina uusien innovaatioiden tullessa tuotekehitys on alkuun varsin hurjaa, kaukalotkin menneet hurjasti eteenpäin. Vaikka Hartwallin kaukalo on tällähetkellä se suomikiekon kruunujalokivikaukalo. Niin eiköhän sekin uusita muutaman vuoden sisään, Jokerit menneet aina kehityksessä kärjessä ja varmasti tulee myös menemään.

Hartwall Arenan kaukalosta saa sitten joku junnuhalli hyvän kaukalon..
 
Suosikkijoukkue
TPS
Onpas liigaseurojen johtajina säälittävää joukkoa. Esimerkiksi KalPa on tehnyt viiden viime vuoden aikana voittoa lähes 0.5 miljoonaa euroa mutta nyt ei ole lainkaan rahaa omien pelaajien turvallisuuteen. Uskomatonta itkemistä Kapaselta. Ikäänkuin veronmaksajat tai rusettiluistelijat turvakaukaloita tarvitsisivat.

Kummola voisi tehdä miehen työn ja pakottaa velliperseet kuten Kapanen ja KalPa hankkimaan turvakaukalon ensi kaudeksi. Jos ei haluja löydy, voisi pohtia sarjasta sulkemista koska nykyinen kaukalo vaarantaa KalPan omienkin pelaajien terveyden ja varsin vaarallisella tavalla.

Iso peukku tälle. On ala-arvoisen naurettavaa ruikutusta liigaseuroilta vaatia veronmaksajia kustantamaan kaukaloiden turvaparannuksia. Kendojanarit kapasineen kummoloineen maksakoot harrastuksensa sekä turvallisuusparannukset ihan itse.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Onpas liigaseurojen johtajina säälittävää joukkoa. Esimerkiksi KalPa on tehnyt viiden viime vuoden aikana voittoa lähes 0.5 miljoonaa euroa mutta nyt ei ole lainkaan rahaa omien pelaajien turvallisuuteen. Uskomatonta itkemistä Kapaselta. Ikäänkuin veronmaksajat tai rusettiluistelijat turvakaukaloita tarvitsisivat.
Niin no tähän on omat syynsä KalPa on remontoinut Kuopion jäähallia viime vuosina omalla rahallaan todella reilusti ja palkintona tästä on ollut vain vuokrien nousu.
Samoin muita rajoitteita on viranomaisten myötä tullut KalPan rasitteeksi niin en ihmettele jos ei halua maksaa itse koko hommaa kun tuloksena olisi todennäköisesti taas yksi vuokran korotus.
 

andyjack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pääkaupunkiseudun joukkueet, FPS
On kyllä Vuorinen kunnostautunut viime aikoina käsittämättömillä lausunnoillaan. Niinkuin joku kirjoitti ei niitä turvakaukaloita muut tarvitse kuin liigajoukkueet. En ymmärrä, miksi kuntien pitäisi nuo maksaa vaikka hallin omistaisivatkin. Paljonko niistä MM- kisoista tulikaan voittoa? Sen yhden Vierumäen mökin/saunan hinnalla rakentaisi turvakaukalon aika moneen halliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös