Missään vaiheessa en ole sanonut, että se olisi tarpeellinen. Olen vain kertonut mitä se voisi mielestäni tehdä englantilaiselle jalkapalloilulle. Sinä näet perinteet hyvin vahvana tekijänä ja vaikka minäkin ne tunnustan, niin en jaksa vieläkään uskoa, että sarja, jonka riippuvuus kokoajan pienenee kotimarkkinasta (suhteessa koko kakkuun), kaatuisi niihin, jos tarvetta merkittävälle muutokselle joskus nähtäisiin.
Tulevan tv - sopimuksen arvosta 4,2 miljardia eli hiukan päälle puolet tulee kotimarkkinoista eli ihan pienestä asiasta ei minun nähdäkseni olisi kysymys.
Lisäksi kysymys on paljon muustakin kuin tv:n katsojista, tv on pelkkä seuraus toimivasta tuotteesta. Juuri perinteet ovat erittäin oleellinen osa brittifutiksen brändiä ja ne myyvät edelleen vaikka mielikuvilla onkin enää hyvin vähän vastinetta todellisuudessa. Tämän ovat myös nämä ulkolaiset omistajat kokeneet karvaalla tavalla kun pienetkin muutosyritykset ovat kokeneet ankaran vastustuksen.
Brittiläiselle futikselle sarjan sulkemisesta ei olisi kuin haittaa, sillä sehän nimenomaan vähentäisi kilpailua ja kotimarkkinoiden kiinnostusta ja söisi sillä tavalla pitkässä juoksussa myös globaalia mielenkiintoa kun puolet sarjan jännitysmomenteista leikattaisiin pois. Kuten aiemmin kirjoitin, Valiliigassa on nyt 11/20 joukkuetta jotka ovat nousseet sarjaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhteensä Englannin alemmilla sarjatasoilla pelaa 14 seuraa jotka ovat saman aikavälin puitteissa pelanneet Valioliigaa ja päälle tietysti kaikki ne seurat jotka ovat tavoitelleet nousua tosissaan mutta eivät ole onnistuneet. Tuo tarkoittaa valtavaa määrää kannattajia ja potentiaalista ostovoimaa. Kun rahaa on tulevaisuudessa jaossa entistä enemmän ja Valioliigan jumbotkin saavat vuodessa n. 100 miljoonaa puntaa tv - rahaa vuodessa, tulee koko sarjassa pelaamisesta entistä himoitumpi palkinto ja siellä pysymisestä entistä suurempi elämän ja kuoleman kysymys. Toisin sanoen, kilpailu ja jännitys vain lisääntyy ja tämä nimenomaan siksi että sarja on auki.
Vaikka toisin koko ajan väität, riippuvuus kotimarkkinoista on iso, maailmalle on vaikea myydä kuvia puolityhjistä katsomoista.
Ja toisaalta: jos kotimarkkinoilla ei ole väliä ja vain tv on tärkeä, niin miksi entistä useampi Valioliigaseura on joko rakentanut tai suunnittelee rakantevansa entistä suuremman stadionin käyttöönsä? Miksi West Ham on siirtymässä Lontoon olympiastadionille? Eikö sen kannattaisi pysyä puolet pienimmällä Boleyn Groundilla kun ne tärkeimmät katsojat ovat kuitenkin kotona tv:n ääressä?
Vaikka suomalaisilla voi olla se ominaisuus, että kaikki näyttää aidan takaa vihreämmältä, niin en tiedä onko Ruotsissa konsensusta siitä, että malli toimii halutulla tavalla. Siellähän meinaa on ehdoteltu jo siirtymistä "suomalaiseen"malliin, lisenssiehtoineen, hallien koko vaatimuksineen ja niin edelleen.
Ruotsissa on silti kaikki nämä vuodet pelattu avointa sarjaa samaan aikaan kun Suomessa on tehty kabinettipäätöksiä paskat housuissa. Tämä voi olla mutua, mutta itse en ole kuullut kenenkään moittineen Elitserien/Shl:aa huonosta kilpailullisuudesta, katsojakeskiarvokilpailussakin ruotsalaiset ovat aika lailla edellä.
Tietysti avoin ja suljettu sarja riippuvat ratkaisuna siitä, mitä oikeastaan haetaan. Englantilainen jalkapallo on vähän huono vertailukohta koska laji on eri ja pelkästään kotimarkkinat ovat niin valtavat. Minusta koko eurooppalainen jääkiekko on mennyt väärään suuntaan juuri siksi että laji on niin pieni. Pidän esimerkiksi chl:aa erittäin huonona tuotteena koska eurooppalaiset sarjat kiinnostavat katsojia liian heikosti kansallisuurajojen yli, mikä tilanne vain pahentuu kun chl luo sarjoihin kahden kerroksen väkeä. Ensin pitäisi saada ne kotimarkkinat sellaiseen kuntoon, että ne kestävät ja kiinnostavat ja vasta sitten lähteä tavoittelemaan isompia yleisöjä.
Suomen osalta tämä on tietysti jo myöhäistä, mutta jos nyt saisi mennä aikakoneella sinne vuosituhannen vaihteeseen ja puhua liigapomoille, niin kyllä sanoisin että älkää tehkö sitä vaan pitäkää liiga auki. Jääkiekolla oli historiallinen tilaisuus muuttua koko kansan peliksi eikä vain isojen kaupunkien väen viihteeksi, mutta hallitsemattoman rakennemuutoksen, vauhtisokeuden ja suuruudenhulluuden jälkeen tietyillä tahoilla tuli krapulapaska housuun ja sarja päätettiin laittaa kiinni. Tuolloin jos koska olisi peli pitänyt viheltää poikki, asettaa sarjaan joustava palkkakatto, säilyttää karsinnat ja lopettaa huonosti kannattava suuren maailman meiningin apinoiminen ja ymmärtää että nimenomaan paikallisuus ja paikalliset markkinat oli alkuaan se suurin syy, että liiga nousi mahtituotteeksi. Silloin olisi pitänyt kärsivällisesti alkaa rakentaa aitoa suomalaista urheilubrändiä nyt pitkään nähdyn tuuliviiripolitiikan sijaan ja ymmärtää että urheilutuotteen arvo syntyy paljion muustakin kuin siitä kaikkein kirkkaimasta pintakimalluksesta ja hypestä.
Eikä tämä ole mitään urheiluromantiikkaa vaan realismia, kun markkinat ovat pienet ja koko laji pieni, ei välttämättä kannattaisi mennä kaikkein suurimpien ehdoilla.