Mainos

Liiga auki – karsinnat takaisin!

  • 12 373
  • 74

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Niin? Eli tuettiinko tuolla kommentilla nykymenoa? Meinaa Kalpa nousi kultapossukerhoon ilman, että kukaan muu putosi heidän tilalta pois. Vähän meinaa jäi kuitenkin sellainen fiilis, että siinä oltaisiin oltu kritisoimassa nykymallia. Voihan se olla, että luen liikaa rivien välistä.

En voi puhua toisten puolesta, oma, alkuperäinen pointtini oli, että joskus se romahdus on myös hyväksi vaikka se ikävältä tuntuukin. Pohjalla käyminen kuuluu elämään, bisnekseen ja urheiluun, samoin kuin se, että alhaalta voidaan ponnistaa myös ylöspäin. Tämä suljettu sarjamalli on minun silmissäni elämän, bisneksen ja urheilun vastainen, valitettavan tyypillistä supisuomalaista "halla vie viljan" - toimintaa.

En minä sitä sanonutkaan. Kysyin vaan, kun sijoittajatkin tähän soppaan vedettin mukaan, että kumpaa mallia he luultavasti suosisivat. Eikä ne rahat suljetussakaan järjestelmässä turvassa ole. Espoon Blues. Silti uskoisin (toisaalta täysin mutua, myönnetään), että suosisivat tätä nykymallia, verrattaessa vaikka Ruotsin malliin.

En voi puhua sijoittajienkaan puolesta saatikka arvailla mitä he mahdollisesti ajattelevat. Itse liputan urheilullisen sarjamuodon puolesta, jossa jännitys säilyy myös peräpäässä loppuun asti ja jossa pienilläkin on mahdollisuus nousta. Eivät nuo vakiintuneet liigaseurat kuitenkaan niin kiinnostavia brändejä ole että samoja joukkueita jaksaisi seurata vuodesta toiseen. Uskon että raha tulee kyllä riittävän kiinnostavan tuotteen luo ja tuote on kiinnostava silloin kun siinä on myös variaatioita.
 

Zohan

Jäsen
Panthers vai Penguins?

Edellä ansiokkaasti kerrattiinkin liigan tasoittumisen ja suljettuuden välistä ajallista yhteyttä. Todellakin täytyy antaa tunnustusta liigalle siitä sulkemisen vaikutuksesta, että meillä on mestarilistalle noussut uusina joukkueina keskitason budjeteilla operoineita, pitkäjänteisiä seuroja. Joo, oma lehmä on ojassa. Mutta käsi ylös kuka haluaa takaisin aikaan jossa Jokerit ja TPS jakoi mestaruudet keskenään. No, toisaalta mitään eroa ei ole siihen että Kärpät ja Tappara jakaa ne. Tai siis Kärpät. Toivottavasti Kärpät nousee pian NHL:ään.

Jokipojat.
 
Ja jos joku satunnainen kiekkokuluttaja ottaisi tehtäväkseen haastatella, sanotaan nyt vaikka Suomen 100 ahkerinta sijoittajaa, niin kumpikohan malli saisi näiltä sijoittajilta peukkua (nimenomaan taloudelliselta näkökulmalta)? Suljettu vai avoin sarja?

Puhtaan sijoittamisen kannalta kenen tahansa sijoittajan neuvo luultavasti olisi että urheiluseuraan ei kannata laittaa ansaintamielessä senttiäkään kiinni.

Yksinkertaistettuna mitä ajoin takaa on seuraava: kuvittele että sinulla on löysää rahaa ja päätät pistää sen kiinni maastohiihtoon. Sen sijaan että panostaisit olympiaehdokkaisiin, palkkaat paikalliselle ala-asteelle huippuvalmentajat ja Rossingolin viimeistä päälle olevat vehkeet jotta sponsoroimasi oppilas voi voittaa hopealusikan koulun hiihtokilpailuissa.

Mieltä vailla olisi moinen ajatus, mutta kovin kaukana se ei ole Mestiksen nykytilanteesta.
 

HUMPPAJUGEND

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uus-Lavolan Peli-Pojat
Näin tyhjennysmyyntiaikakaudella on helppo peräänkuuluttaa välitöntä palaamista 12 joukkueen sarjaan ja ylijäämien tuuppaamista (takaisin?) Mestikseen. Asia ei vain ole ihan niin yksinkertainen.

Kolme Mestiksen kärkiseuraa on nyt päätetty nostaa Lügaan, Kultapossukerhoon tai miksi sitä kukin tykkääkin kutsua. Osaketta maksellaan kullakin paikkakunnalla vielä hyvä tovi. Lisäksi näillä nostoilla on näivetetty Mestikseltä kaikki kiinnostavuus ja mielenkiinto. Muutama vuosi sitten niillä oli siellä jopa oma TV-sopparikin, mitä on nyt? Käytännössä teoreettinen Mestikseen putoaminen merkitsisi Liiga-organisaatiolle nykyisin toiminnan täyttä alasajoa. En usko, että se olisi sitä esim. Ässille aikanaan Sport-karsinnoissa merkinnyt.

Pointtini on, että työntämällä nämä osittain jo täysin Liiga-tasoiset Mestiksestä nostetut organisaatiot takaisin alemmalle portaalle tapetaan täsmälleen niin monta organisaatiota kuin Mestikseen pudotetaan. Siihen tämän maan kiekkoilulla ei ole varaa.

Mielestäni nyt, kun tälle tielle on lähdetty, ei kannata vaihtaa linjaa miettimättä seurauksia. Tie muutaman nimimerkin haukkumaan, yhden SM-Liiga Oy -nimisen yhtiön käsissä olevaan 10+10-sarjaan olisi tästä aika lyhyt, ja ainakaan itse en näe sitä mallia yhtään tätä nykyistä huonompana. IS:n fantasiasta poiketen haluaisin tämän systeemin olevan myös pohjastaan auki niin, että sarjat ovat keskenään tasaisia eikä putoaminen merkitsisi millekään seuralle kuolemaa.

Muutamana seuraavana keväänä Liiga jakaa Mestiksen neljälle parhaalle (sekä runkosarjan että playoffien osalta) palkintorahaa, Mestis-tasolle vieläpä ihan merkittäviä summia. Entä jos näitä neljää (oletan ko. joukkueiden kestävän kohtalaisen samoina näiden muutaman vuoden ajan) valmistellaankin 10+10-liigan alempaa porrasta varten? Itse jopa toivoisin tätä.

Ja jottei kellekään jää epäselväksi, olen kaikenlaista kabinettisuhmurointia vastaan. Sarjojen "alemmat pudotuspelit" kiinnostaisivat minua ja monta muuta kuluttajaa saletisti lähes samoissa määrin kuin taistelu sarjan mestaruudesta. Eihän tämä mallikaan täysin oikeudenmukainen kaikkia kohtaan ole, mutta jotain on pakko tehdä. Suomen kokoisessa maassa on vain oltava kaksi kilpailukykyistä sarjaa, ja mieluiten vielä saman katon alla.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Tuli luettua tuo viime viikon urheilusanomat ja siellähän oli tosiaan sellaistakin juttua, että jalkapallopuolella eurooppalaiset suurseurat haaveilisivat, ilmeisesti suljetusta, suurliigasta. Tähän kilpailuun ilmeisesti kaavailtaisiin Saksasta, Englannista, Espanjasta, Italiasta ja Ranskasta neljä kiinteätä joukkuetta, kustakin maasta. Meinaa vaan, kun tässäkin ketjussa on saanut lukea sitä avoimen kilpailun kaikkivoipaisuutta, jonka parhaimpana todistuksena käytetään usein jalkapalloa. Eihän suunnitelma ole vielä muutakuin suunnitelma, mutta kyllähän se osaltaan kertoisi sitä, ettei edes nuo jalkapallon suurseurat usko avoimen kilpailun kaikkivoipaisuuteen. Juttu oli lehden sivulla 41.
 

Rocco

Jäsen
Tuo jalkapallo-vertaus on vähän huono, sillä Mestareiden Liiga on vuosien ajan ollut jo "se" juttu, mikä tekee maiden sarjojen sisäisiä eroja isommaksi. Voittajat menee CL:ään, rikastuvat, parantavat joukkuettaan, taas ovat CL:ssä, rikastuvat lisää, taas parantavat joukkuettaan, taas ovat CL:ssä... tuo on futiksessa sellainen oravanpyörä, ettei sitä voi kovin helposti muuttaa miksikään. Näkeehän sen kauas, että CL:ssä vakituisesti pelaavat joukkueet imevät puhtaalla rahalla kilpailijoiden parhaat pelaajat itselleen, ja tekevät vuosi vuodelta enemmän pesäeroa muihin maansa joukkueisiin nähden.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tuli luettua tuo viime viikon urheilusanomat ja siellähän oli tosiaan sellaistakin juttua, että jalkapallopuolella eurooppalaiset suurseurat haaveilisivat, ilmeisesti suljetusta, suurliigasta. Tähän kilpailuun ilmeisesti kaavailtaisiin Saksasta, Englannista, Espanjasta, Italiasta ja Ranskasta neljä kiinteätä joukkuetta, kustakin maasta. Meinaa vaan, kun tässäkin ketjussa on saanut lukea sitä avoimen kilpailun kaikkivoipaisuutta, jonka parhaimpana todistuksena käytetään usein jalkapalloa. Eihän suunnitelma ole vielä muutakuin suunnitelma, mutta kyllähän se osaltaan kertoisi sitä, ettei edes nuo jalkapallon suurseurat usko avoimen kilpailun kaikkivoipaisuuteen.

Tuon vertauksen vetäminen tähän keskusteluun on täysin järjetöntä, puhutaan ihan eri mittakaavan asioista ja täysin eri kokoluokan markkinoista. Suurin syy tuollaiseen visiointiin on siinä, että monessa kansallisessa sarjassa tasoerot suurten ja pienten seurojen välillä ovat jo sitä luokkaa että isot eivät halua liata nappiksiaan pienempien kansallisten vastustajien kanssa. Tällainen kehitys tuskin on suomalaisessa jääkiekossa edes mahdollinen, varsinkin nyt kun Jokerit mellastaa isommmassa posliinikaupassa.

Hyvä esimerkki avoimen kilpailun voimasta on Englannin Valioliiga jota tälläkin hetkellä johtaa seura joka nousi sarjaan kaksi vuotta sitten.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Tuon vertauksen vetäminen tähän keskusteluun on täysin järjetöntä, puhutaan ihan eri mittakaavan asioista ja täysin eri kokoluokan markkinoista.

Minä kritisoin tuolla sitä käsittämättömän laajaa uskoa avoimien sarjojen kaikkivoipaisuuteen. Esimerkkinä on erinomainen, koska hyvin usein juurikin jalkapalloa hehkutetaan avoimen kilpailun messiaana. Eihän missään ole sanottu, että jos Eurooppaan tulisi jalkapallon suurliiga, että se ei voisi olla avoin. Jostain syystä ilmeisesti kuitenkin suunnittelevat siitä suljettua kultapossukerhoa. Vaikka tosiaan suunnitelman tasolla, niin kertoohan tällainen suunnittelu, ettei avoimet sarjat, kaikissa oloissa kuitenkaan ole se täysin ylivertainen vaihtoehto. Jos olisi, niin tuskin tuosta sarjasta suunniteltaisiin suljetun seurakunnan sisäistä kilpailua. Koolla ei ole tässä yhteydessä mitään merkitystä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Minä kritisoin tuolla sitä käsittämättömän laajaa uskoa avoimien sarjojen kaikkivoipaisuuteen.

Ei ainakaan tässä keskustelussa ole kukaan puhunut mistään "avoimien sarjojen kaikkivoipaisuudesta" vaan siitä mikä sarjamalli olisi paras juuri suomalaiselle jääkiekolle ja tämän maan urheilumarkkinoille. Se, että jotkut jossakin suunnittelevat suljettua sarjamuotoa, kertoo näistä suunnittelijoista enemmän kuin eri sarjamuotojen paremmuudesta joten esimerkki on edelleen uskomattoman surkea.

Suomalaisen jääkiekon kehittymisen kannalta olisi ollut ja olisi parempi että täällä olisi kilpailullisesti avoin sarja, koska kilpailu pakottaisi kaikki olemaan vähän varpaillaan oman toimintansa kanssa. Löysäilyyn ja itsekylläisyyteen ei olisi varaa.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Hyvä esimerkki avoimen kilpailun voimasta on Englannin Valioliiga jota tälläkin hetkellä johtaa seura joka nousi sarjaan kaksi vuotta sitten.

Valioliigaakin halutaan usein käyttää esimerkkinä avoimesta kilpailusta, mutta kun katsomme vaikka kaksikymmentä viimeisintä mestaria siellä, niin lista näyttää seuraavalta.

Chelsea
ManC
ManU
ManC
ManU
Chelsea
ManU
ManU
ManU
Chelsea
Chelsea
Arsenal
ManU
Arsenal
ManU
ManU
ManU
Arsenal
ManU
ManU

Näyttääkö hyvältä, kilpailulliselta sarjalta? 20 joukkuetta osallistuu vuosittain, mutta viimeisimmät 20 mestaruutta on jaettu neljän joukkueen kesken. Uskaltaisin väittää pomminvarmaksi asiaksi, että jos Valioliiga suljettaisiin ensi kaudella 20 vuodeksi, niin mestaruuksia jakaisi tuonna aikana useampi, kuin neljä joukkuetta. Ihan yhtä varmaksi asiaksi en sitä uskalla luvata, mutta antaisin 95% todennäköisyyden sille, että suljetun Valioliigan myötä myös Englannin maajoukkueen taso ottaisi merkittävän askeleen eteenpäin ja jos ei nyt voittaisi vielä tuonna aikana suurkilpailua, niin menisi niissä kilpailuissa säännönmukaisesti pidemmälle, kuin viimeisten 20 vuoden aikana on tehnyt.

Ja siis toki itsekin toivon, että Leicester voittaa tällä kaudella, koska ei minulla ole Valioliigassa varsinaista suosikkijoukkuetta, mutta ei se tuota listaa kauheasti kaunistaisi.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Uskaltaisin väittää pomminvarmaksi asiaksi, että jos Valioliiga suljettaisiin ensi kaudella 20 vuodeksi, niin mestaruuksia jakaisi tuonna aikana useampi, kuin neljä joukkuetta.

Ja milläköhän perusteella, tarkalleen ottaen? Millä tavalla suljettu sarja ihan konkreettisesti edistäisi mestaruuksien jakautumista, mihin tämä sinun mielestäsi oikeasti perustuisi? Olisi kiva kuulla jokin oikea, analyysin perustuva vastaus eikä pelkkää luettelointia.

Minusta sinulla on nimittäin paha tapa tehdä tässä keskustelussa omaa mielipidettäsi tukevia oletuksia ja jättää kaikki muut asioihin vaikuttavat tekijät yksinkertaisesti huomiotta. Olit aiemmin sitä mieltä että Jokereiden ja Tps:n dominointi 90 - luvun Sm - liigassa johtui avoimesta sarjasta ja nyt vedät Valioliigasta samat johtopäätökset vain luettelemalla sen mestarit. Valioliigan osalta jätät esimerkiksi iloisesti huomiotta Mestareiden liigan vaikutuksen sarjan voimasuhteisiin ja sen että mainituista mestareista Man City on 2000 - luvullakin pelannut alasarjoja. Puhumattakaan siitä jo lähtökohtaisesti hölmöstä ajatuksesta että sarjan mestareiden luetteleminen vielä kertoisi sarjan tasosta ja kilpailullisuudesta yhtään mitään. Kun siellä on myös se keskikasti ja alapää, missä kilpailu on vuodesta toiseen erittäin kovaa ja vaihtuvuus tapissa.

Tällä hetkellä Valioliiga on maailman arvokkain jalkapallotuote ja se ei kyllä olisi sitä mikäli sarja olisi suljettu. Sarjan suosio pelkästään jalkapallohullussa Britanniassa laskisi räjähdysmäisesti mikäli sarjaa pelaisivat vuodesta toiseen yhdet ja samat joukkueet. Suosio ei ole puolestaan ihan mitätön asia, sillä juuri se mahdollistaa koko ajan suuremmat, kaikille Valioliigaa pelaaville joukkueille jakautuvat tv - tulot jotka ovat puolestaan tasanneet taloudellisia voimasuhteita ja sitä kautta tasoittaneet sarjaa. Valioliigan nousukarsinnat ovat maailman tuottoisimpia yksittäisi jalkapallo - otteluita ja Englannin alemmilla sarjatasoillakin liikkuu enemmän rahaa kuin samoilla sarjatasoilla missään muussa maassa. Mitä veikkaat, olisiko tämä näin mikäli nousu ylöspäin ei olisi mahdollinen?

Nyt on ehkä huonoin hetki vähätellä Valioliigan kilpailullisuutta kun katsoo miten Leicester inspiroi koko jalkapalloilevaa maailmaa. Eikä se edes ole ainoa: sarjan top kympissä on tällä hetkellä viisi joukkuetta jotka ovat olleet sarjanousijoita viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vastaavasti sarjan harvoihin "alkuperäisjäseniin" (= mukana kaikilla Valioliigakausilla) kuuluva Aston Villa on putoamassa sarjasta.

Jos tämä ei kerro jotain sarjan kilpailullisuudesta ja avoimen sarjan eduista, niin mikä sitten?
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Tällä hetkellä Valioliiga on maailman arvokkain jalkapallotuote ja se ei kyllä olisi sitä mikäli sarja olisi suljettu. Sarjan suosio pelkästään jalkapallohullussa Britanniassa laskisi räjähdysmäisesti mikäli sarjaa pelaisivat vuodesta toiseen yhdet ja samat joukkueet. Suosio ei ole puolestaan ihan mitätön asia, sillä juuri se mahdollistaa koko ajan suuremmat, kaikille Valioliigaa pelaaville joukkueille jakautuvat tv - tulot jotka ovat puolestaan tasanneet taloudellisia voimasuhteita ja sitä kautta tasoittaneet sarjaa.

Kyllä se lienee arvokkain ja hyvin pitkälti varmaan sen takia, että tuota sarjaa seurataan läpi maailman, Kiinasta Yhdysvaltoihin asti. Vaikka sarjan sulkeminen voisi aiheuttaa jonkinlaista notkahdusta kiinnostuksessa itse saarella, on vaikea kuvitella, että noilla kaukomarkkinoilla sulkeminen vaikuttaisi juuri lainkaan. Eihän kiinalainen Hong tai amerikkalainen James edes luultavasti osaa nimetä toisen sarjatason joukkueita. En myös jaksa hetkeksikään uskoa, että rahabeille tai oligarkeille olisi mitään merkitystä, voiko sieltä vuosittain vastustajaksi nousta eri joukkueita, vai pelaako heidän leikkikalunsa samoja tuttuja joukkueita vastaan. Eli vaikka paikallista levottomuutta sulkeminen voisi aiheuttaa, niin globaalissa kuvassa se olisi yksityiskohta.

Ja miksi mestareita tulisi enemmän. Siitä yksinkertaisesta syystä, ettei resursseja tarvitsisi käyttää enää samalla tavalla, painotetusti lyhyellä tähtäimellä. Pienempien resurssien joukkueet voisivat suunnitella paremmin resurssiensa käyttöä ja satsata kunnolla menestykseen vaikka tyyliin kolmen vuoden välein. Kun nämä tekisivät sen vielä limittäin, niin huippuseuroille tulisi vääjäämättä kovempi kilpailu vastaan, kuin nykyoloissa. Ja kun ei tosiaan tekeminen keskity siihen lyhyen tähtäimen pikavoittojen tavoitteluun, niin joukkueita ei luultavasti samoissa määrin lastattaisi täyteen Ranskaa puhuvia afrikkalaisia, vaan omia junioreita pääsisi enemmän ottamaan vastuuta, joka vääjäämättä myös näkyisi maajoukkueen menestyksessä, jollain aikavälillä.

Vaikka tämä voi urheiluromantikolle tuntua ihmeelliseltä, niin supista tämä kysymys yksinkertaisesti siihen, että tuleeko parempaa tulosta (ylipäätään mitä tahansa tehdessä) kun asioita tehdään rauhassa, pitkällä tähtäimellä vai kovassa stressitilanteessa, lyhyellä tähtäimellä hätiköiden?
 

Rocco

Jäsen
European Cup and UEFA Champions League records and statistics - Wikipedia, the free encyclopedia

Tuosta voi katsoa vastaavasti sen, miten käsi kädessä kulkee seurojen menestys omissa maiden sarjoissa, sekä Champion Leaguessa.

Kuten yllä jo sanoin, niin CL on niin iso rahasampo, joka vain ruokkii isoja seuroja, rikastuminen taas tarkoittaa parempia pelaajia (mitkä on pois pienemmistä seuroista), mikä taas tarkoittaa parempaa menestystä kotimaan sarjassa, mikä taas tarkoittaa rikastumista CL:ssä, ja taas jatkuu rikkaiden rikastuminen ja menestyminen.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kyllä se lienee arvokkain ja hyvin pitkälti varmaan sen takia, että tuota sarjaa seurataan läpi maailman, Kiinasta Yhdysvaltoihin asti. Vaikka sarjan sulkeminen voisi aiheuttaa jonkinlaista notkahdusta kiinnostuksessa itse saarella, on vaikea kuvitella, että noilla kaukomarkkinoilla sulkeminen vaikuttaisi juuri lainkaan.

Voi pyhä yksinkertaisuus, kyseessä on Englannin Valioliiga, kuinka kiinnostavana luulet tuotteen pysyvän jos sikäläiset itse eivät ole siitä kiinnostuneita. Vaikka kuinka on ulkolaiset omistajat, managerit ja pelaajat, on itse tuote kuitenkin pohjaltaan englantilainen ja ilman niitä paikallisia katsojia sarjalla on televisionkin kautta katsottuna huomattavasti vähemmän arvoa.

Lisäksi näissä sarjajutuissa pitäisi aina ottaa huomioon se laajempi kokonaisuus, koko maan jalkapalloilu, tai mistä lajista nyt sitten kulloinkin on se kysymys. Jos englantilaisilta mentäisiin kysymään, pitäisikö Valioliiga sulkea, olisi suuren enemmistön vastaus naurunsekainen tyrmistys.

Ja miksi mestareita tulisi enemmän. Siitä yksinkertaisesta syystä, ettei resursseja tarvitsisi käyttää enää samalla tavalla, painotetusti lyhyellä tähtäimellä.

Sarjan sulkeminen ei automaationa takaa pitkäjänteistä toimintaa eikä sarjan auki pitäminen sulje sitä pois. Kysymys on lajikulttuurista ja siitä toimintafilosofiasta minkä itse kukin valitsee. Urpoja seurapomoja ja fiksuja seurapomoja on aina ollut ja tulee olemaan, tämä asia ei ole mitenkään riippuvainen sarjasysteemistä. Sen sijaan sarjan yleisen kiinnostavuuden ja jännityksen kannalta Valioliigan sulkeminen olisi kauhistus.

Valioliigassa kolmantena oleva Tottenham on muuten menestynyt ihan juuri kuvaamallasi tavalla ja vieläpä niin että siellä peluutetaan paljon omia englantilaisnuoria.

Vaikka tämä voi urheiluromantikolle tuntua ihmeelliseltä, niin supista tämä kysymys yksinkertaisesti siihen, että tuleeko parempaa tulosta (ylipäätään mitä tahansa tehdessä) kun asioita tehdään rauhassa, pitkällä tähtäimellä vai kovassa stressitilanteessa, lyhyellä tähtäimellä hätiköiden?

Englannissa on lukuisia loistavia esimerkkejä seuroista jotka ovat tehneet pitkäjänteistä työtä ja pelanneet Valioliigaa samalla ja nauttineet menestyksestäkin. Arsenal on tästä yksi hyvä esimerkki, Tottenham toinen, viime vuosien nousijoista Southampton kolmas; itse asiassa pitkäjänteisyys on vihdoin tulossa muotiin Englannissa. Siellä on niin isot ympyrät ettei valinnan tarvitse olla joko/tai, pitkäjänteistä työtä tehdään paineistakin huolimatta ja sama olisi itse asiassa mahdollista suomalaisessa kiekossakin jos täällä vain haluttaisiin olla ammattilaisia eikä nimenomaan paskannettaisi housuun lyhyellä tähtäimellä hätiköiden. Huonosti hoidetut seurat ovat avoimen sarjan ansiosta pääosin pudonneet Valioliigasta ja samanlaista puhdistusta olisi usein toivonut Sm - liigaankin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Voi pyhä yksinkertaisuus, kyseessä on Englannin Valioliiga, kuinka kiinnostavana luulet tuotteen pysyvän jos sikäläiset itse eivät ole siitä kiinnostuneita. Vaikka kuinka on ulkolaiset omistajat, managerit ja pelaajat, on itse tuote kuitenkin pohjaltaan englantilainen ja ilman niitä paikallisia katsojia sarjalla on televisionkin kautta katsottuna huomattavasti vähemmän arvoa.

Sinä siis kysyt, että kuinka kiinnostavana Englannin Valioliiga pysyisi globaalisti, jos englantilaisten oma kiinnostus kokisi jonkinlaisen notkahduksen. Vastaukseni (jonka annoin jo kertaalleen) on, että kiinalainen Hong, amerikkalainen James ja abu dhabilainen Ahmed tuskin huomaisivat minkäänlaista muutosta. Kun he eivät huomaa muutosta, ei luultavasti kansainväliset tv-yhtiötkään huomaisi muutosta ja silloin se saari muuttuu globaalissa kuvassa hyvin pieneksi. Toki urheiluromanttikkona voi uskoa yhtä ja toista, mutta asioita voi ajatella myös päällä, sydämmen sijaan. Ja kun sinä olet niin varma, että kannattajat saarella hylkäisi tuotteen, niin siis ihan kaikki kannattajatko? Vai vaan niiden pienien seurojen kannattajat, joita tämä muutos koskisi? Vai vaan niiden joukkueen kannattajia, joiden joukkkue jäisi ulkopuolelle. Meinaa minun on vaikea uskoa, että Old Traffordilla, Emiratesilla tai Andfieldillä kaikkein tärkeintä roolia näyttelee se, että mitä jumboja sieltä vuosittain tulee vastaan. Voisin kuvitella, että voittaminen olisi noissa paikoissa tärkeintä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Aika moneen ketjuun olen tätä postannut, mutta postataan se tännekin. Kylmä fakta on, että sarjan avoimuus itseasiassa vähentää kilpailua. Sen 25 vuoden aikana, kun sm-liiga oli auki, meni Suomen mestaruus, Suomen mittakaavassa pienelle tai keskisuurelle paikkakunnalle vain kerran. Melkein puolet lyhyemmässä ajassa, suljettuna, mestaruus on mennyt muualle, kuin Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle tai Ouluun, neljä kertaa. Neljä kertaa, puolet lyhyemmässä ajassa tekisi sellaisen kahdeksan kertaisen eron. Vaikka itse olen Helsingistä, niin nimenomaan kilpailulliselta kannalta en missään nimessä kannata avointa sarjaa.

Mitä vittua nyt taas? Liiga on ollut suljettuna (karsintoja ei ole pelattu) 00-08 sekä sitten kaudesta 12-13 eteenpäin. Tänä ajanjaksona minun laskujeni mukaan vain kaksi mestaruutta on mennyt tuon Helsinkin-Tampere-Turku-Oulu -kvartetin ulkopuolelle eli 06 HPK:lle ja 13 Ässille. Siinä välissä oli neljän kauden ajan sarja auki ja puolet näistä mestaruuksista meni neljän suurimman Liigapaikkakunnan ulkopuolelle. Notta ei tuon argumenttisi perusteet kestä millään tavalla päivänvaloa.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Sinä siis kysyt, että kuinka kiinnostavana Englannin Valioliiga pysyisi globaalisti, jos englantilaisten oma kiinnostus kokisi jonkinlaisen notkahduksen. Vastaukseni (jonka annoin jo kertaalleen) on, että kiinalainen Hong, amerikkalainen James ja abu dhabilainen Ahmed tuskin huomaisivat minkäänlaista muutosta. Kun he eivät huomaa muutosta, ei luultavasti kansainväliset tv-yhtiötkään huomaisi muutosta ja silloin se saari muuttuu globaalissa kuvassa hyvin pieneksi.

Etkö sinä nyt ihan aidosti käsitä, että urheilutuotteen arvoa määrittää hyvin paljon se paljonko siellä katsomoissa on ihan konkreettisesti niitä katsojia. Kuka vittu siitä saa muka kiksejä että pelataan puolityhjille katsomoille, mutta joku katsoo peliä telkkarista Kiinassa? Ilman ruohonjuuritason mielenkiintoa ei mikään urheilutuote ole kiinnostava.

Tietenkään Valioliigan sulkeminen ei mitään täyttä katsojakatoa aiheuttaisi koska sinne jäävillä seuroilla olisi edelleen suuri määrä faneja, mutta koko englantilaisen jalkapallon suurin viehätys ja arvo on juuri tason laajuudessa ja siinä kuinka suosittua jalkapallo on kaikkialla ko. saarella. Minun on vaikea käsittää sinun harjoittamaasi suurseurojen palvontaa ja pienten halveksimista kun muistetaan että toinen sarjataso Championship kerää vuosittain keskimäärin 15 000 katsojaa ottelua kohden suurista tv - katselijamääristä puhumattakaan. Kuten aiemmin kirjoitin, Valioliigan top kympissä on tällä hetkellä viisi nousijajoukkuetta viimeisen kymmenen vuoden ajalta, yhteensä koko sarjassa sama luku on 11/20 ja tällä hetkellä yksikään viime kauden nousijoista ei ole putoajan paikalla. Sarja on kilpailullisesti jännittävä, korkeatasoinen ja suosittu ja tämä perustuu nimenomaisesti avoimeen sarjamuotoon.

Kaikkein suurimmilla seuroille on varmasti sama ketkä jumbot siellä tulevat eri kausilla vastaan, mutta koko tuotteen kannalta se on kaikkea muuta kuin samantekevää. Edes sarjan sulkeminen ei sinänsä tasoittaisi sarjaa kuten väität, sillä Mestareiden liigaa pelaavat seurat olisivat edelleen etulyöntiasemassa. Jos Valioliigasta haluttaisiin nopealla vauhdilla vielä nykyistäkin kilpailullisempi, sinne pitäisi asettaa palkkakatto, aivan kuten Nhl:aan jonka nykyinen taso on vain ja ainoastaan palkkakaton ansiota. Samalla tavalla palkkakatto olisi tehnyt Sm - liigasta tasaisemman ja kilpailullisemman paljon paremmin kuin sarjan sulkeminen sillä suljettu sarja ei millään lailla sinänsä estä rahan tärväämistä ja lyhytnäköistä toimintaa. Tuo on tuota sarjan sulkijoiden iänikuista toiveajattelua että sarjan ollessa kiinni kaikki ryhtyvät pitkäjänteisiksi vaikka lähihistoria on osoittanut että ei se todellakaan mene niin.

Valioliigaan ei voi tietenkään laittaa palkkakattoa Mestareiden liigan vuoksi, mutta tasaisemmaksi sarja ei ainakaan sulkemalla muuttuisi, tylsemmäksi kylläkin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Mitä vittua nyt taas? Liiga on ollut suljettuna (karsintoja ei ole pelattu) 00-08 sekä sitten kaudesta 12-13 eteenpäin.

Liiga on ollut alaspäin suljettuna siitä asti, kun se aikoinaan suljettiin vai voitko sinä listata minulle alaspäin tippuneita liigaseuroja?
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Etkö sinä nyt ihan aidosti käsitä, että urheilutuotteen arvoa määrittää hyvin paljon se paljonko siellä katsomoissa on ihan konkreettisesti niitä katsojia. Kuka vittu siitä saa muka kiksejä että pelataan puolityhjille katsomoille, mutta joku katsoo peliä telkkarista Kiinassa? Ilman ruohonjuuritason mielenkiintoa ei mikään urheilutuote ole kiinnostava.

Ei tämä valitettavasti vain ole enää näin ja maailma on muuttumassa kokoajan enemmän siihen suuntaan, että asioita seurataan entistä enemmän kotisohvalta. Toki omista ideaaleista voi pitää kiinni hamaan tappiin asti, mutta se ei hidasta maailman muuttumista ympäriltäsi. Ja vaikka sinä muuta ilmeisesti kuvitteletkin, niin kyllä se nyt vaan on hyvin merkittävä asia, Valioliigan kaltaiselle globaalille tuotteelle, seurataanko sitä Kiinassa, Amerikoissa yms. paikoissa. Vai luuletko sinä aidosti, että Chevrolet mainostaa ManU:n paidassa vain lädeille? Emiratesin mainoseuroilla halutaan houkutella vain englantilaisia lentämään enemmän lähi-idän lentoyhtiöllä ja niin edelleen.

Heitänpä tähän vielä perään jopa sellaisen heiton, että suljettuna sarjana Valioliiga voisi saada nykyistä enemmän tv-rahaa. Sinä varmaan luonnollisesti pyörittelet nyt silmiäsi siellä, mutta ajattele. Jos Valioliiga tarjoaisi tuotettaan globaaleille tv-yhtiölle kahdella eri mallilla, jossa malli A -> avoin sarja, Liigan valovoimaisimmilla joukkueilla ei pitäisi olla käytännössä tippumisen vaaraa, mutta sen mahdollisuus on olemassa ja malli b -> suljettu sarja jossa voidaan jo edeltä käsin taata, että valovoimaiset joukkueet pelaavan koko sopimuskauden ajan. Kummalle mallille tv-yhtiöiden juristit ja talouspäälliköt suosittelisivat panostettavan ja kumpaan he olisivat valmiita sijoittamaan enemmän? Tämän saman ajatuskuvion voit käydä mielessäsi globaalien sponsoreiden osalta. Ei vaadi kauheeta aivojumppaa.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Liiga on ollut alaspäin suljettuna siitä asti, kun se aikoinaan suljettiin vai voitko sinä listata minulle alaspäin tippuneita liigaseuroja?

Yksikään ei ole pudonnut, mutta mahdollisuus siihen oli 2009-13.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Yksikään ei ole pudonnut, mutta mahdollisuus siihen oli 2009-13.

Uskotko sinä aidosti tähän, vai onko tämä nyt joku heitto. Jos Ässät olisi onnistunut häviämään Tammisen Sportille, niin uskooko joku täällä ihan vakavissaan, että Ässien olisi annettu pudota? Itse en usko hetkeäkään.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ei tämä valitettavasti vain ole enää näin ja maailma on muuttumassa kokoajan enemmän siihen suuntaan, että asioita seurataan entistä enemmän kotisohvalta. Toki omista ideaaleista voi pitää kiinni hamaan tappiin asti, mutta se ei hidasta maailman muuttumista ympäriltäsi. Ja vaikka sinä muuta ilmeisesti kuvitteletkin, niin kyllä se nyt vaan on hyvin merkittävä asia, Valioliigan kaltaiselle globaalille tuotteelle, seurataanko sitä Kiinassa, Amerikoissa yms. paikoissa.

Sinä et nyt edelleenkään käsitä sitä kaikkien oleellisinta pointtia: Valioliigasta ei olisi koskaan tullut globaalia myyntituotetta jos se ei olisi ollut niin suosittu Englannissa. Sarjan sulkeminen rapauttaisi pitkässä juoksussa koko sarjan suosion perusteita, oli ulkomailla kuinka paljon katsojia hyvänsä. Kannattaa muistaa että Englanti on väkiluvultaan yksi Euroopan suurimmista maista ja jalkapallon suosion osalta hyvin lähellä ykköstilaa joten brittien suhdetta omaan ykköstuotteeseensa ja avoimeen mahdollisuuteen pelata siellä ei kannata vähätellä.

Ja minä kyllä käsitän erinomaisen hyvin television merkityksen kun kerran sen itse tähän keskusteluun toin, mutta ei täysien katsomoiden merkitys pelkästään minun ideaalini ole vaan olemassaoleva tosiasia: kaikesta tv - tarjonnasta ja sikamaisen kalliista lipunhinnoista huolimatta Valioliigan otteluiden täyttöaste on tuollaiset 95%. Tuote kiinnostaa, mutta kiinnostus tuskin nousisi jos sarja suljettaisiin, siinä kävisi täsmälleen päin vastoin jos puolet sarjaan kuuluvasta kilpailusta ja jännityksestä leikattaisiin pois sarjan sulkemisen myötä. Jumboksi jättäytyminen olisi helpompaa ja tulevien jumbojen ottelut eivät kiinnostaisi ketään, eivät livekatsojia eivätkä tv - yleisöä sillä tulos olisi liian helposti ennustettavissa. Nyt mestarikandidaatit voivat sarjan viime kierroksillakin hävitä otteluita putoajakandidaateille jotka kamppailevat sarjapaikoistaan epätoivon vimmalla. Tämä on se draama ja yllätyksellisyys jota katsojat haluavat nähdä, ei sinun suurseurojen ihannointisi ja varmaan päälle pelaaminen.

Heitänpä tähän vielä perään jopa sellaisen heiton, että suljettuna sarjana Valioliiga voisi saada nykyistä enemmän tv-rahaa. Sinä varmaan luonnollisesti pyörittelet nyt silmiäsi siellä, mutta ajattele. Jos Valioliiga tarjoaisi tuotettaan globaaleille tv-yhtiölle kahdella eri mallilla, jossa malli A -> avoin sarja, Liigan valovoimaisimmilla joukkueilla ei pitäisi olla käytännössä tippumisen vaaraa, mutta sen mahdollisuus on olemassa ja malli b -> suljettu sarja jossa voidaan jo edeltä käsin taata, että valovoimaiset joukkueet pelaavan koko sopimuskauden ajan.

Millä tavalla ne valovoimaisimmat joukkueet pysyvät valovoimaisina jos niiden ei tarvitse todista suuruuttaan kilpailemalla jokaisessa ottelussa vaan ainoastaan otteluissa toisiaan vastaan? Ei valovoima synny tv - sopimuksista vaan kyvystä voittaa ja kilpailla.

Nämä vähän väliä tarjoilemat hypoteettiset esimerkkisi siitä mitä joku taho haluaa ovat oikeasti yhtä tyhjän kanssa. Urheilua seurataan ensisijaisesti siksi että tulos ei ole koskaan etukäteen tiedossa. Sitä ei mikään keinotekoisesti luotu mahdollisuus ansaita vielä hiukan enemmän rahaa muuta miksikään.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Uskotko sinä aidosti tähän, vai onko tämä nyt joku heitto. Jos Ässät olisi onnistunut häviämään Tammisen Sportille, niin uskooko joku täällä ihan vakavissaan, että Ässien olisi annettu pudota? Itse en usko hetkeäkään.

Mihinkäs tämä usko perustuu? Kyllä Ässien toimari ainakin ennen karsintoja sanoi julkisuudessa että jos tappio tulee, Ässät menee Mestikseen, mutta että hän jättää mieluummin ajattelematta tapahtuneen seurauksia.

Kannattajienkaan keskuudessa kukaan ei uskotellut että Ässät ei voi pudota. Mutta ehkä me sitten olimme täällä liian urheiliromantikkoja emmekä osanneet ajatella asiaa yhtä nokkelasti ja kylmällä järjellä kuin sinä.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Sinä et nyt edelleenkään käsitä sitä kaikkien oleellisinta pointtia: Valioliigasta ei olisi koskaan tullut globaalia myyntituotetta jos se ei olisi ollut niin suosittu Englannissa.

Kyllä minä tämän käsitän, mutta sinä puolestasi et käsitä sitä, että sillä ei ole merkitystä miten Valioliigan on päässyt asemaansa. Nyt se on globaalisti seurattu liiga, eikä se ole enää samalla tavalla riippuvainen aikaisemmista olosuhteista. Vähän sama, kuin joku lojalisti selittäisi vuonna 1776 amerikan päässeen sen hetkiseen asemaansa vain brittiläisen imperiumin myötä ja "avoimesta" suhteesta on pidettävä kiinni tai koko homma romahtaisi. Sitten siellä on joku toinen, joka näkee kyllä, että brittiläisellä imperiumilla on ollut osansa Amerikan kasvussa, mutta että Amerikka ei enää ole samalla tavalla riippuvainen, aikaisemmista olosuhteista. Eli kannattaisi sulkemista ja omilla ehdoilla etenemistä.

Ja toki jonkinlainen notkahdus voisi tapahtua paikallisesti, liigan suosiossa, mutta niinkuin jo monta kertaa todettua, se jäisi luultavasti paikalliseksi ilmiöksi ja globaalissa mittakaavassa (kun tuota tuotetta kuitenkin globaalisti seurataan) vaikutus olisi luultavasti pienen ja mitättömän välillä. Ja toki ymmärrän senkin, että tuo voisi iskeä pahasti seuraavaan sarjatasoon, mutta jos uudessa tilanteessa yhä useampi englantilainen nuori pelaaja saisi mahdollisuuden ylemmässä sarjassa, hyödyttäisi se pitkässä juoksussa maajoukkuetta ja siten koko maan jalkapalloa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös