msg
Totta, mutta valjastamalla Lidl jonkinlaiseksi syntipukiksi petämme itseämme. Juuri tuon MOTinkin kuvaama ajatus että työntekijät ovat välttämätön paha ei ole Lidlin keksimä ajatus. Tehokkuus-ajattelu elää ja voi hyvin kaikissa pörssiyhtiöissä (joka Lidl ei tosiaan ole). Jotenkin MOTin ja lähikauppias Tarmon tarjoama maailmankuva on aika mustavalkoinen. Lidl paha, muut hyviä. Muut kaupat tarjoavat työntekijöilleen kokopäivisiä töitä, joilla elää hyvin parin lapsen yksinhuoltajaäiti pääkaupunkiseudulla, kun Lidl maksaa alle minimipalkkaa osa-aikaisina pitämälleen juuri ja juuri 16-täyttäneelle työvoimalle.
Lidl ei kerro itsestään. Sekö sen aiheuttaa? Koska Prisma mainostaa televisiossa ja ruudussa näemme hymyileviä myyjiä, niin siitäkö voimme päätellä, että Prismassa on terve työyhteisö, jossa työntekijöitä arvostetaan ja kunnioitetaan ja heidän hyvinvointinsa laitetaan ensin taloudellisen tuloksen tavoittelua? Oletko todellakin sitä mieltä?
Kertoiko Elisan ja erityisesti TeliaSoneran irtisanomiset jotain siitä, että ihmiset olivat tehneet vääriä valintoja? TeliaSonera oli tehnyt historiansa suurimman voiton ja antoi kenkää tuhansille ihmisille. Mikä oli sen tarinan opetus? Vaikka olisit jättänyt liittymäruletin kokonaan pois ja maksanut silti suurempia puhelinlaskuja TeliaSoneralle, niin sekään ei auttanut. Ei ihmisiä irtisanottu sen takia, että yrityksellä ei olisi ollut rahaa tai ettei töitä ollut kaikille. Se irtisanoi sen takia, että osakkeenomistajille tulisi yhä lisää. Se on kaikkien pörssiyhtiöiden toiminnan peruste.
Jos laitetaan vasemmistolaismoodi päälle, niin mikä on tarpeeksi osakkeenomistajille? Kun esimerkiksi Kesko tuottaa omistajilleen niin vitusti rahaa, niin tarkoittaako se automaattisesti parempia työnehtoja, parituntisia kahvitaukoja, lääkärintason palkkaa kassaneidille ja ihan vitullista luottamusta niin työaikojen kuin yrityksen omaisuudenkin suhteen?
Kapeat katteet eivät tarkoita automaattisesti, että yritys on moraalisesti paha.
Minusta olisi hyvä, jos ihmiset laajemmin miettisivät millaisessa yhteiskunnassa he haluavat elää. Mutta jos shangri-lahan päästään vain hylkäämällä Lidlin Freeway Cola ja ostamalla Rainbow Colaa sen sijaan, niin maailma on aika yksinkertainen paikka.