Lihavoin tuosta yhden kohdan, jonka olen käsittänyt hieman eri tavalla.Nyt kun kokoomus on alennustilassa ja rkp punamullan vankina, olisi tälle marginaaliporukalle hyvä paikka profiloitua. Ohjelmaan seuraavat asiat:
- yksinkertainen ja kannustava verojärjestelmä
- monopolit alas (Alko, Veikkaus)
- valtion omaisuus lihoiksi, jos sille ei ole oikeutusta (ei siis kantaverkkoa myyntiin)
- yritystukiremontti
- maaseudun tukia alas
- hamppu, seksityö, uhkapelit ja nuuska vapaiksi ja verolle
- Suomi NATOon
- EU:sta liittovaltio
- Ilmastonmuutos kuriin päästökaupan ja hinnoittelumekanismin kautta
- Koko kansa pörssiin: osakesäästötilin rajoitukset pois ja mahdollisesti pääomaverotusta pienemmälle
- Suuri yliopistoremontti: enemmän kannustimia, vapaampi pääsy opiskelemaan, materiaali nettiin
- irti 50-lukulaisesta asutuspolitiikasta: vahva tuki kaupungistumiselle ja työvoiman liikkuvuudelle
- perustulo kehiin: sosiaaliturvajärjestelmä simppelimmäksi sekä työntekoon kannustavaksi
- perhevapaauudistus, joka heittää mäkeen kepulaisen kotiäiti-ideaalin
- politiikan perustaksi kustannus-hyöty -ajattelu: Mitä tämä tuottaa? Päästäänkö tavoitteisiin? Toimiiko tässä kohtaa paremmin markkinat vai sääntely?
- Keskiluokan edut leikkuriin ja tilalle enemmän markkinataloutta
Aika karua laittaa kiintiöpuolueet, vasemmistoliitto näistä pahimpana, liberaaleiksi. Tulonsiirrot ja kaikenlaiset kiintiöt ovat kokonaisuudessaan epäliberaaleja.Laitoin kuvaan hahmotelman siitä, miten laajalla skaalalla puolue voisi toimia. Yliviivattu alue on se, missä se omaan mutuuni perustuen nykyään operoi.
Aika karua laittaa kiintiöpuolueet, vasemmistoliitto näistä pahimpana, liberaaleiksi. Tulonsiirrot ja kaikenlaiset kiintiöt ovat kokonaisuudessaan epäliberaaleja.
Nelikentässä "liberaali" tarkoittaa arvoliberaalia, ei talousliberalismia tai klassista liberalismia.Aika karua laittaa kiintiöpuolueet, vasemmistoliitto näistä pahimpana, liberaaleiksi. Tulonsiirrot ja kaikenlaiset kiintiöt ovat kokonaisuudessaan epäliberaaleja.
Nelikentässä "liberaali" tarkoittaa arvoliberaalia, ei talousliberalismia tai klassista liberalismia.
Harvalla keskustelupalstalla on näin rikkumatonta AY-vihaa kuin täällä. Ajan mittaan olen ollut havaitsevinani, että eniten äänessä olleet keskustelijat ovat omien viestiensä mukaan kuuluneet tämän yhteiskunnan talouseliittiin. Eli työnantajapuolen edustajiin.Mielenkiintoista onkin, että vasemmistopuolueet saadaan aina liberaaleiksi suomalaisissa nelikentissä. Talous- ja työllisyyspolitiikan osalta ne ovat konservatiivisia. Ay-liikkeen rooli neuvotteluissa, poliittiset lakot, vain luottamusmies voi sopia palkoista, paikallinen sopiminen, ay-jäsenyyden rooli jne jne. Työperäisen maahanmuuton osalta ne ovat osin konservatiivisia.
Kun vasemmisto kannattaa erilaisia tulonsiirtoja myös tavalla, jotka eivät ole yhteiskunnan kehityksen kannalta järkeviä, hyvin vähän jää hieman toisenlaisilla kysymyksenasetteluilla yhteyttä vasemmiston ja liberalismin välille.
Liberaalille liikkeelle olisi kyllä tilausta. Mutta entä onko kannatusta, vaikka politiikka olisi parasta mahdollista?
Harvalla keskustelupalstalla on näin rikkumatonta AY-vihaa kuin täällä. Ajan mittaan olen ollut havaitsevinani, että eniten äänessä olleet keskustelijat ovat omien viestiensä mukaan kuuluneet tämän yhteiskunnan talouseliittiin. Eli työnantajapuolen edustajiin. Luulen, että näitä talousoikeistolaisia vituttaa se, että joukkovoima ei olekaan menneiden aikojen sananhelinää, vaan ihan oikeaa voimaa, jonka kanssa on pakko neuvotella.
Kaikkii tämä yksilöllisyys, joustot, ”dynaamisuus” ynnä muu dipadaa on vain positiivisen tuntuista kielipeliä, jolla yritetään mitätöidä työntekijöiden joukkovoima yksilön voimattomuudeksi.
Oma tekstisi toimikoon esimerkkinä ay-puolueiden arvoliberalismista.
Meneeköhän arvo- ja talousliberalismi nyt sekaisin?
Neuvotteleminen on ihan eri asia kuin saneleminen, puhumattakaan kerkeästä laittomien lakkojen pystyttämisestä, mitä konstia ay-rettelöitsijöiden onkin ollut mutkatonta käyttää. Sanktiot kun ovat melko vähäisiä, etenkin työntekijäpuolen järjestöjen aiheuttamiin vahinkoihin suhteutettuna. Mikäpä siinä on yhteiskunnalle haittaa tehdessä, kun yleishyödyllisiksi (hehe) määritellyt ammattijärjestöt nostavat verottomia osinkomiljoonia Kojamosta.Harvalla keskustelupalstalla on näin rikkumatonta AY-vihaa kuin täällä. Ajan mittaan olen ollut havaitsevinani, että eniten äänessä olleet keskustelijat ovat omien viestiensä mukaan kuuluneet tämän yhteiskunnan talouseliittiin. Eli työnantajapuolen edustajiin.
Luulen, että näitä talousoikeistolaisia vituttaa se, että joukkovoima ei olekaan menneiden aikojen sananhelinää, vaan ihan oikeaa voimaa, jonka kanssa on pakko neuvotella.
Kaikkii tämä yksilöllisyys, joustot, ”dynaamisuus” ynnä muu dipadaa on vain positiivisen tuntuista kielipeliä, jolla yritetään mitätöidä työntekijöiden joukkovoima yksilön voimattomuudeksi.
Minä olen aina kannattanut talousliberalismia, kuten myös arvoliberalismia. Myös silloin kun peruskoulun jälkeen menin perus duunarin hommiin, vaikka se ei varsinaisesti silloin ollut oman edun tavoittelua. Tai oli, mutta ei kuten vasemmisto ajattelee, eli tulonsiirtojen maksimointia itselle. Olen aina ajatellut, että jos ei pärjää pitää tehdä jotain enemmän/paremmin/ahkerammin. Nyt toki kuulun ylimpään desiiliin enkä edelleenkään saa tulonsiirtoja, mutta poliittinen näkemykseni on korkeintaan kypsynyt tai aikuistunut, mutta ei sen perusteet ole muuttuneet. Kuten eivät ole vasemmallakaan, edelleen ajatellaan kapeakatseisesti omaa napaa.Harvalla keskustelupalstalla on näin rikkumatonta AY-vihaa kuin täällä. Ajan mittaan olen ollut havaitsevinani, että eniten äänessä olleet keskustelijat ovat omien viestiensä mukaan kuuluneet tämän yhteiskunnan talouseliittiin.....
Asia selvä. Tämäkään ei oikein toimi esim työntekijöiden vapaan järjestäytymisen osalta. Puhumattaan järjestäytymättömyydestä. Enemmän tässä taitaa kuitenkin olla se, että nämä vaan ovat kertoneet olevansa liberaaleja.Nelikentässä "liberaali" tarkoittaa arvoliberaalia, ei talousliberalismia tai klassista liberalismia.
No on sieltä osoitettu helposti se, että poliittiseen korruptioon uppoaa tolkuton määrä rahaa. Toisekseen, kannattaa varmaan lukea niitä sieltä ettei tarvitse luulla ja olettaa.Tuolta ei vain ole tainnut mitään konkretiaa löytyä. Ei edes niin pitkälle, että sieltä olisi helppo kertoa näitä säästökohteita muuten kuin "löytyy tolla hästäkillä" tai "tullee olemaan valmiina joskus kun perattu kokonaan".
Että silleen...
No on sieltä osoitettu helposti se, että poliittiseen korruptioon uppoaa tolkuton määrä rahaa. Toisekseen, kannattaa varmaan lukea niitä sieltä ettei tarvitse luulla ja olettaa.
Se on valitettavaa, että et osaa Twitteriä käyttää. Kun tuo prosessi aikamaan valmistuu, saat varmasti kattavan listan. Sitä odotellessa voin lohduksesi heittää muutaman nopealla haulla twitteristä poimitun rivin:Niin, voit siis kopioida/linkittää nuo suoraan tänne.
Tulihan noita etsiskeltyä jo tässä aikaisemmin, mutta asia on enemmänkin niinkuin totesin: ei konkretiaa, vaan heittoja malliin "poliittiseen korruptioon uppoaa tolkuton määrä rahaa".
Että silleen...
Se on valitettavaa, että et osaa Twitteriä käyttää. Kun tuo prosessi aikamaan valmistuu, saat varmasti kattavan listan. Sitä odotellessa voin lohduksesi heittää muutaman nopealla haulla twitteristä poimitun rivin:
57 130 000,00 Tuki puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen
118 856 000,00 Valtion rahoitus evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin
28 500 000,00 Luopumistuet ja -eläkkeet
65 000 000,00 Eläinten hyvinvointikorvaukset
14 900 000,00 Avustukset kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kiinteistöjen öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen
42 000 000,00 Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustukset
95 000 000,00 Saimaan kanavan sulkujen pidentäminen ja vedenpinnan nosto
11 536 000,00 Yleisavustukset taiteen ja kulttuurin valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan
34 250 000,00 Suurten kaupunkiseutujen julkisen henkilöliikenteen tuki
28 900 000,00 Avustukset asuinrakennusten öljylämmityksestä luopumiseksi
18 000 000,00 lentoliikenteen ostot maakuntakentille
27 429 000,00 Avustukset elokuvan tuotantoon, käsikirjoittamiseen, jakelun edistämiseen ja Suomen Elokuvasäätiön toimintaan
89 000 000,00 Meriliikenteessä käytettävien alusten kilpailukyvyn parantaminen
29 000 000,00 Huippu-urheilun tuet
60 000 000,00 kansallisoopperan julkiset tuet
13 200 000,00 liikenteen infratuki
518 394 000,00 Luonnonhaittakorvaukset
110 245 000,00 Maatalouden aloittamis- ja investointikustannukset
15 000 000,00 Maaseutuelinkeinotoiminnan korkotuki
20 386 000,00 Saaristo- ja yhteysalusliikenteen ostot ja kehittäminen
27 000 000,00 Maaseuturahaston elpymisväline
11 800 000,00 Tekninen apu, EU:n ja valtion rahoitusosuus alueelliseen ja paikalliseen maaseudun kehittämiseen
163 316 000,00 Yritys-ja hanketuet, EU:n ja valtion rahoitusosuus alueelliseen ja paikalliseen maaseudun kehittämiseen
Tämä on mielestäni varsin hyvä tapa säästöjen löytämiseksi, suorien leikkausten lisäksi tietysti. Nykymallissa valtion budjetista rahoitetaan paljon alueellisia menoja, jolloin rahojen käyttäjillä ei ole riittävää intressiä käyttää niitä tehokkaasti. Se on juurikin noin kuten lainaamassasi twiitissä sanotaan: paikallisliikenteen mahdollisista tuista pitää päättää paikallispolitiikassa, ei valtion tasolla. Kuntalaiset voivat sitten äänestäessään vaikuttaa siihen, tuetaanko vaikka bussiliikennettä vai ei.Eli hästäkleikattavaalöytyy -porukan yksi malli säästää menoissa on siirtää menoja "toisen verotuksen" maksettavaksi.
Hirveen helppohan näitä on listata kun ei tarvii sen enempää miettiä seurauksia. Mikään noista kohdista ei varmasti ole mikään yksinkertainen "rahat kankkulan kaivoon" -tyyppinen kohde, mutta otetaan nyt pari:Se on valitettavaa, että et osaa Twitteriä käyttää. Kun tuo prosessi aikamaan valmistuu, saat varmasti kattavan listan. Sitä odotellessa voin lohduksesi heittää muutaman nopealla haulla twitteristä poimitun rivin:
57 130 000,00 Tuki puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen
118 856 000,00 Valtion rahoitus evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin
28 500 000,00 Luopumistuet ja -eläkkeet
65 000 000,00 Eläinten hyvinvointikorvaukset
14 900 000,00 Avustukset kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kiinteistöjen öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen
42 000 000,00 Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustukset
95 000 000,00 Saimaan kanavan sulkujen pidentäminen ja vedenpinnan nosto
11 536 000,00 Yleisavustukset taiteen ja kulttuurin valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan
34 250 000,00 Suurten kaupunkiseutujen julkisen henkilöliikenteen tuki
28 900 000,00 Avustukset asuinrakennusten öljylämmityksestä luopumiseksi
18 000 000,00 lentoliikenteen ostot maakuntakentille
27 429 000,00 Avustukset elokuvan tuotantoon, käsikirjoittamiseen, jakelun edistämiseen ja Suomen Elokuvasäätiön toimintaan
89 000 000,00 Meriliikenteessä käytettävien alusten kilpailukyvyn parantaminen
29 000 000,00 Huippu-urheilun tuet
60 000 000,00 kansallisoopperan julkiset tuet
13 200 000,00 liikenteen infratuki
518 394 000,00 Luonnonhaittakorvaukset
110 245 000,00 Maatalouden aloittamis- ja investointikustannukset
15 000 000,00 Maaseutuelinkeinotoiminnan korkotuki
20 386 000,00 Saaristo- ja yhteysalusliikenteen ostot ja kehittäminen
27 000 000,00 Maaseuturahaston elpymisväline
11 800 000,00 Tekninen apu, EU:n ja valtion rahoitusosuus alueelliseen ja paikalliseen maaseudun kehittämiseen
163 316 000,00 Yritys-ja hanketuet, EU:n ja valtion rahoitusosuus alueelliseen ja paikalliseen maaseudun kehittämiseen
Miksi oopperaa tai muuta tuollaista pitää valtion tukea? Jos siis semmoinen ei pysy itse pystyssä niin onko sillä jotain itseisarvoa Suomelle? Muutakuin se että "pienituloisenkin" pitää päästä harrastamaan korkeakulttuuria. Onko korkeakulttuurin harrastaminen jotenkin tärkeämpää kuin muun kulttuurin harrastaminen?Hirveen helppohan näitä on listata kun ei tarvii sen enempää miettiä seurauksia. Mikään noista kohdista ei varmasti ole mikään yksinkertainen "rahat kankkulan kaivoon" -tyyppinen kohde, mutta otetaan nyt pari:
- EvLut kirkon tuet. Jos nuo otetaan pois, niin sen jälkeen pitää löytää maksaja häistä hautajaisiin ja vähän ylikin menevälle toiminnalle. Noita kuluja ei ole haluttu jättää tapahtumaperusteiseksi eli hautajaisten ja hautausmaiden kuluja ei vyörytetä vainajan perikunnalle.
- Huippu-urheilun tuet. Tää on aika merkillinen leikkauskohde luettavaksi jäkispalstalta.
- Ooppera. Vaikka itse ei tykkää, niin sivistysvaltiossa pitää pienituloisenkin olla mahdollista harrastaa myös korkeakulttuuria.
- Saaristo- ja yhteysalukset. Siis ihanko oikeasti halutaan eristää osa maasta kulkemaan omalla veneellä.
- jne
Juuri näiden kysymysten vuoksi meillä on politiikka ja voimme äänestää näiden palveluiden puolesta tai vastaan. Tai jotain siitä väliltä. Tähän asti suomalaiset ovat antaneet vahvan tuen sille, että tietyt asiat hoidetaan yhteiskunnan puolesta.Miksi oopperaa tai muuta tuollaista pitää valtion tukea? Jos siis semmoinen ei pysy itse pystyssä niin onko sillä jotain itseisarvoa Suomelle? Muutakuin se että "pienituloisenkin" pitää päästä harrastamaan korkeakulttuuria. Onko korkeakulttuurin harrastaminen jotenkin tärkeämpää kuin muun kulttuurin harrastaminen?
Hautajaisten kulut eivät kuulu yhteiskunnalle, tuonkin voi sitten markkinat hoitaa. Tätä varten on henkivakuutukset ja muut, kulujen kattamista varten. Ja onko mitään syytä miksi kaikkien pitäisi saada unelmahäät jossain kirkossa? Jos ei ole varaa niin sitten kannattaa juhlia pienemmin.
Toki voi sitten ruveta tarjoamaan hääpalveluja tiettyyn hintaan jäsenille ja korkeammalla muille.