Mainos

Lentopallon MM-kisat 9.–30.9.2018, Italia ja Bulgaria

  • 11 522
  • 72

Ralph

Jäsen
On taas aika selvittää, mikä on maailman paras lentopallomaa, maailmanmestari. Viikonloppuna alkavat kisat käydään Italiassa ja Bulgariassa, kahdessa erittäin perinteisessä eurooppalaisessa lentopallomaassa. Suomi on mukana kahdeksatta kertaa.

Kisoissa pelaa 24 joukkuetta, jotka ovat arvottu neljään kuuden joukkueen lohkoon. Näiden neljän joukkueen neljä parasta joukkuetta etenee toiselle kierrokselle ennaltamäärättyihin neljään neljän joukkueen lohkoon. Lohkovoittajat ja kaksi parasta lohkokakkosta etenevät kolmannelle kierrokselle, jossa on kaksi kolmen joukkueen lohkoa. Näiden lohkojen kaksi parasta etenee välieriin.

Alkulohkot ovat seuraavat:

A: Italia, Argentiina, Japani, Belgia, Slovenia, Dominikaaninen tasavalta
B: Brasilia, Kanada, Ranska, Egypti, Kiina, Hollanti
C: USA, Venäjä, Serbia, Australia, Tunisia, Kamerun
D: Bulgaria, Puola, Iran, Kuuba, Suomi, Puerto Rico

Lohkot A ja D alkavat yhdeksäs päivä ns. näytösottelulla, joissa isäntämaat Italia ja Bulgaria kohtaavat Japanin ja Suomen. Seuraavat pelit ovat 12. päivä, jonka jälkeen ohjelma onkin tiivis.

Suomi on miesten lentopallossa pienessä suvantovaiheessa. Siitä kultaisesta sukupolvesta, joka nosti Suomen lentopallon huipulle, on maajoukkueessa jäljellä enää maajoukkueeseen palannut passari Mikko Esko. Tähän päälle loukkaantumiset ja puolikuntoiset pelaajat, niin ei voida puhua enää samantasoista Suomen lentopallomaajoukkueesta.

Suomen passaripari on laadukas ja tasainen, Esko ja Eemi Tervaportti. Hakkuripuoli on tasoa murheellinen, kun epätasainen ja ongelmallinen Urpo Sivula on ykköshakkuri ja varalla lienee Samuli Kaislasalo. Yleispelaajissa riittää kivoja nimiä, mutta ykkösnimi puuttuu. Tämän nelikon muodostanee Elviss Krastins, Jan Helenius, Sakari Mäkinen ja Antti Ronkainen. Keskipelaajia löytyy muutamakin hyvä. Sauli Sinkkonen on varma nimi ja puolikuntoiset Tommi Siirilä sekä Markus Kaurto ovat luultavasti mukana ja neljäntenä Henrik Porkka. Liberona toimii tietenkin Lauri Kerminen ja varalla lienee Aleksi Mutka. Joukkuetta valmentaa Tuomas Sammelvuo, joka on myös tuota kultaista sukupolvea.

Suomi lähtee ennakkoon tappelemaan viimeistä jatkopaikasta. Lohkon ehdoton ennakkosuosikki on hallitseva mestari Puola. Iran ja Bulgaria ovat laadukkaat kakkossuosikit, vaikka Bulgarialla on omat ailahtelevaisuutensa, mutta toisaalta ovat isäntäjoukkue. Kuuba ja Suomi kyttäävät perässä sekä onnistuessaan voivat jättää Iranin tai Bulgariankin taakse. Puerto Ricolle jokainen erävoitto on saavutus.

Lohkonelosena Suomi menisi sellaiseen lohkoon, jossa on myös A1, B2 ja C3. Ennakkoon ajateltuna nämä kolme olisi isänämaa Italia, kesän maailmanliigan kakkonen Ranska ja vakiokova Serbia. Tässä lohkossa Suomi olisi kuin Puero Rico alkulohkossa; jokainen erävoitto on saavutus.

Suomen ohjelma:
09.09. kello 20:30 - Suomi-Bulgaria
14.09. kello 17:00 - Suomi-Kuuba
15.09. kello 20:30 - Suomi-Puola
16.09. kello 17:00 - Suomi-Puerto Rico
18.09. kello 17:00 - Suomi-Iran

Suomella isot pelit alkuun. Jos haluavat olla se yllättäjä, heti voisi lyödä Bulgarialle luun kurkkuun. Sitten on se jatkoonpääsyn kannalta isoin peli eli Kuuba. Heti seuraavana päivänä turpiin Puolalta ja vielä perään se pakkovoitto Puerto Rico. Loppuun vielä toinen yllätysmahdollisuus.

Kisojen ennakkosuosikki on vuosi sitten EM-kultaa juhlinut ja nyt kesällä maailmanliigan voittanut suuri ja mahtava Venäjä. Kakkossuosikki on hallitseva olympiakultamitalisti ja aina kova Brasilia. Kolmossuosikiksi nostan isäntämaana Italian. Muut mitalisuosikit ovat hallitseva mestari Puola, Ranska, Yhdysvallat ja Serbia.
 
Viimeksi muokattu:

Sarme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Karsinnat näihin kisoihin olin katsomassa paikan päällä Karlovy Varyssa. Aivan mahtava kokemus ja mukavan kompakti otteluohjelma. 5 matsia 5 päivään. Nyt ei todellakaan kiinnostanut lähteä kisoihin. Neljä välipäivää ensimmäisen ottelun jälkeen ja jatkopelien paikkakunnat selviävät vasta kun lohko on pelattu loppuun. Ei kovin katsojaystävällinen ratkaisu. Aika heikosti on viime pelit sujuneet, suorastaan munatonta peliä. Ei uskalleta, ja oikeat pelotteet puuttuvat joukkueelta. Lelua ja Oivasia oltaisiin joukkueeseen kaivattu.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En ole niin lentopallomiehiä, mutta kyllähän periaatteessa kaikki palloilu kiinnostaa ja aina seurataan vähintään taustalla. Viime vuonna tuli EM-kisoissa Suomi - Puola käytyä.

Kysymys tuosta ottelulistauksesta. Kaikki pelit on merkitty Suomen kotiotteluiksi mikä ei ehkä pidä paikkansa, mutta onko lentopallossa paperilla olevalla kotiedulla jotain merkitystä.

Eli jos Suomi onkin vierasjoukkue noissa joissain, niin mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään.
 

Ralph

Jäsen
Sillä ei ole pienintäkään merkitystä kuka on lentopallossa merkittynä kotijoukkueena. Kyseessä on vain listattuna Suomen pelit.
 

Rara

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomen menestyksen suhteen odotukset ovat kyllä varsin alhaalla. 2014 oli hyvä hype ja tuli itsekin käytyä kisoissa paikan päällä Katowicessä. Nyt joukkue on heikompi mm. runsaiden poissaolojen takia. 2014 Suomi pärjäsi leveyden ansiosta kun oikeastaan vain Kerminen ja Kunnari olivat korvaamattomia. Neljä peliä neljään päivään vaatisi kyllä leveyttä, mutta nyt ei ole heittää kierrätystä oikeastaan kuin passarin tontille ilman, että taso putoaa. Suomi voi menestyä, jos kärki pelaa jatkuvasti taitojensa ylärajoilla, mutta kovin todennäköistä se ei ole. EM-karsinta sysäsi alhaalla olleita odotuksia vielä alemmas. Torjunta-puolustuspeli ei toiminut laisinkaan edes jotain Romaniaa vastaan eikä Suomi juurikaan saanut pisteitä omilla syötöillä. Suomen onni tällä kertaa oli se, että EM-kisoja laajennettiin, joten kisapaikka hoitunee voittamalla Tanskan.

Tervaportti olisi lähtökohtaisesti Suomen ykköspassari, mutta Eskolla on enemmän yhteispeliä takana ykköshakkuri Sivulan kanssa. Viime MM-kisoissahan Tervaportti-Ojansivu valloitti ykköspassarin ja -hakkurin tontin Eskolta ja Sivultalta. Nyt Ojansivu on poissa henkilökohtaisten syiden vuoksi. Kaislasalo tuuraa tarvittaessa SIvulaa, mutta ei ole saman tasoinen. Keskitorjujat Siirilä-SInkkonen ja etenkin libero Kerminen kestävät vertailun. Siirilä tosin ollut klesana ja tuskin on huippukunnossa. Viime MM-kisoissa kolmesta keskitorjusta yksi oli kerrallaan lepovuorossa. Siirilän loukkaantumisten takia varmaan sama joudutaan tekemään nyt. Ongelmana vain on, että toisin kuin viimeksi, kolmatta yhtä tasokasta keskiturjujaa ei ole. No, Kaurtto tai Porkka tuuraa tarvittaessa. Yleispelaajissa Suomi antaa eniten tasoitusta. Suomen ykkönen Elviss Krastins on sellainen köyhän miehen Olli Kunnari. Parhaimmillaan riittävä, mutta pelin taso heilahtelee liikaa. Toisena yleispelaajana aloittanee Sakari Mäkinen.

Suomen jatkoonmeno lohkosta olisi yllätys, mutta jos vastustajan hyökkäykset saadaan nousemaan ja Sivulan käsi on kuumana, niin kaikki on mahdollista. Tulitukea Sivulalle tarvitaan niin torjuja kuin yleispelaaja-akseliltakin. Hienoa kuitenkin, että Suomen paras palloilujoukkue on toistamiseen putkeen MM-kisoissa mukana. Tätä valitettavasti ei osata Suomessa tarpeeksi arvostaa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
@Ralph ja muut lajia syvällisemmin tuntevat:

Nyt Suomen maajoukkueella on - kuten todettuakin - suvantovaihe päällä. Mutta miltä näyttää tulevaisuus? Jäikö tuo menestyksen vuosikymmen vain tähdenlennoksi ja kohta ollaan taas vähintään 20 vuotta joukossa ynnämuut, kuten suomalaisessa palloilussa on usein käynyt.

Olen iloinnut Suomen noususta suurissa palloilulajeissa lentopallossa ja koripallossa, mutta aina välillä sitä on tullut mietittyä, että onko nousu kestävää vai onko kyse lopulta kuitenkin vain yhdestä hyvästä sukupolvesta (eli liian suurelta osalta sattumasta).
 
Viimeksi muokattu:

Ralph

Jäsen
Mutta miltä näyttää tulevaisuus?
Kyllä se nykytilanne on suuntaa antava. Alemmas ollaan menossa. Toki jos yrittää verrata Suomen tasoa ennen kultaista sukupolvea ja Suomen odotettua tasoa tämän sukupolven jälkeen, tulevaisuuden Suomi on parempi. Mutta ei enää ns. varma arvokisakävijä, kuten käynnissä olevat EM-kisat osoittavat. Todennäköisempi arvokisajoukkue Suomi kuitenkin jatkossa on kuin ennen. Mutta kaikki haaveilut olympialaisista on aika unohtaa. Kultainen sukupolvi on nostanut nuorten kiinnostusta lajista ja se on tietenkin posiitivinen asia. Suomalaispelaajat ovat myös ulkomaankentillä halutumpia kuin koskaan ennen. Ja samaan aikaan kotimaassa VaLePalla on kaikkien aikojen suomalaisjoukkue koossa. Toki siellä on ikämiehet Olli Kunnari ja Mikko Esko sekä isossa roolissa ulkomaalaisia.

Vaikka suomalaiset ovat yleisesti ottaen pitkää kansaa, Suomen ongelma on aina ollut pelaajien pituus. Pelipaikoilla, joilla pituus on iso tekijä eli keskipelaajat, hakkurit ja yleispelaajat, suomalaiset ovat palttiarallaa kymmentä senttiä lyhyempiä kuin muut. Passareilla pituus ei niin olellinen asia ole, vaikka torjuvat myös, mutta siinä ei ole ongelmaa. Eikä tietenkään liberoilla.

Suomen pisimmät pelaajat ovat vähän kaksimetriset keskipelaajat, Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen. He ovat olevinaan pitkiä, kun ovat vähän yli kahta metriä. Mutta maailman parhaiden keskipelaajat ovat vähän yli 210-senttisiä. Suomalaiset yleispelaajat ovat noin 190-senttisiä ja maailman parhailla ne on yli kaksimetrisiä eli Suomen keskipelaajien pituisia. Suomi onkin aina ollut hyvä ja on jatkossakin hyvä puolustamaan sekä passaripelissä, liberot ovat aina olleet erinomaisia ja nyky-yleispelaajat, Elviss Krastins, nyt loukkaantuneena oleva Niklas Seppänen, Jan Helenius jne, ovat hyviä puolustamaan, mutta puolustusvoittoisia. Suomen yleispelaajat eivät anna tarpeeksi hyökkäysapua, kuten ei myöskään keskipelaajat. Tällöin passarit ruokkivat liikaa hakkureita, joka on helppo puolustaa pois. Ja kun Suomen hakkuritkaan ei riitä, noin kymmentä senttiä liian lyhyitä on nekin, ei Suomen hyökkäyspeli toimi. Maailman parhailla toinen yleispelaaja on todella hyökkäystaitoinen, parempi kuin Suomen hakkurit, ja toinen enemmän puolustusvoittoinen. Suomella lähes kaikki on näitä enemmän puolustusvoittoisia. Varsinkin joku Helenius, joka on hyökkäämään oikeastaan surkea. Poikkeuksena Sakari Mäkinen, katsotaan miten hän ulkomailla kehittyy, onko hänestä maajoukkueen vakituiseksi hyökkäysvoittoiseksi yleispelaajasi. Kunnari oli tällainen, Urpo Sivula joskus kun pelasi yleispelaajana.

Mikko Oivanen oli parhaimmaan maailmanluokan hakkuri. Kovaa ja korkealta lyövä kaveri, joka hakkasi aina voimalla ja uskalsi lyödä myös maailman huippuja vastaan. Suomihan voitti Tampereella esimerksi maailmanlistan silloisen ykkösen Brasilian, Venäjän ja Puolan, sen jopa pariin kertaan. Tällöin Oivanen hakkasi lähemmäs 30 pistettä ottelua kohden. Ennen Oivasta ei ollut ketään vastaavaa. eikä ehkä Oivasen jälkeen moneen vuoteen tule olemaan. Sivula ja Lelu Ojansivu ovat molemmat hieman hankalia kavereita. Sivulalla on ominaisuudet kunnossa, mutta hän on lyhyt ja pää ei kestä. Suomen kentillä ja jotain Puerto Ricoa vastaan Sivula hakkaa pisteitä ja on ylimielinen, mutta vaikkapa Venäjää vastaan kun Dmitri Muserski sanoo ennen peliä verkon läpi "pöö", on Sivulalla paskat housussa ja game over. Ojansivulla pää kestää paremmin, mutta ominaisuudet eivät ole samalla tasolla. Tyytyy liian usein jujuttamaan, eikä pysty niin usein hakkaamaan kuten kunnon hakkuri. Vähän liian lyhyt on hänkin, vaikka toki oli Oivanenkin.

Samuli Kaisasalo on mielenkiintoinen yli kaksimetrinen nuori hakkuri, mutta valitettavasti pelkkä pituus ei riitä. Teknisesti on kovin vajavainen ja pää ei kestä, mutta jos iän myötä jälkimmäinen osa-alue paranisi, ehkä hänestä on maajoukkueen ykköshakkuriksi joskus. Keskelle on tarjolla toinen pitkä poika Miki Jauhiainen, 21-vuotias kaveri, joka hakee taas oppeja Yhdysvalloista. Toinen pitkä tulevaisuuden keskitorjuja on 17-vuotias Severi Savonsalmi.

Vaikka Suomen maajoukkue on laskusuunnassa, tuo kultainen sukupolvi kylvi sellaisen siemenen Suomen lentopallokentille, että se tulee näkymään tulevina vuosina. Mutta onko enää lähentelemään maailman kymmenen kärkeä? Tuskin.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Vaikka suomalaiset ovat yleisesti ottaen pitkää kansaa, Suomen ongelma on aina ollut pelaajien pituus. Pelipaikoilla, joilla pituus on iso tekijä eli keskipelaajat, hakkurit ja yleispelaajat, suomalaiset ovat palttiarallaa kymmentä senttiä lyhyempiä kuin muut. Passareilla pituus ei niin olellinen asia ole, vaikka torjuvat myös, mutta siinä ei ole ongelmaa. Eikä tietenkään liberoilla.

Vaikka vastaus oli kokonaisuudessaan loistava ja informatiivinen (kiitokset siitä!), tartun tässä vaiheessa vain tähän pieneen, mutta mielenkiintoiseen yksityiskohtaan.

Tuntuu, että vaikka suomalaiset tosiaan ovat keskimääräisesti pitkää kansaa, niin meidän palloilumaajoukkueisiin vaikuttaisi valikoituvan aina karrikoidusti sanottuna pygmejä. Lentopallon lisäksi sama on perinteisesti pätenyt myös futikseen, korikseen ja lätkään. Aina kokoalivoima verkolla (lentopallo), boksissa (futis), maalin edessä (lätkä) tai korin alla (koris).
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Vaikka Suomen maajoukkue on laskusuunnassa, tuo kultainen sukupolvi kylvi sellaisen siemenen Suomen lentopallokentille, että se tulee näkymään tulevina vuosina. Mutta onko enää lähentelemään maailman kymmenen kärkeä? Tuskin.

Jos hyvin positiiivsesti ajatellaan, on mahdollista, että tämän kultaisen sukupolven kautta suomalaiseen lentopalloon on syntynyt voittamisen kulttuuria, joka auttaa kantamaan menestykseen semmoisin aikoina, kun varsinaisia tähtipelaajia ei niinkään ole. Esimerkkinä vaikkapa Ruotsin jalkapallomaajoukkue, joka kerta toisensa jälkeen menestyy hyvin siitäkin huolimatta, että materiaali ei juurikaan häikäise. Useinhan - jopa Ruotsissa - on sanottu, että heidän maajoukkueensa materiaali ei ole välttämättä kovinkaan merkittävästi Suomen materiaalia kummaisempi, mutta siitä huolimatta paitsi pääsevät lähes aina arvokisoihin, myös pelaavat niissä menestyksestä.

Siinä mielessä vertaus toki ontuu pahasti, että Ruotsin jalkapallon menestymisen kulttuuri on syntynyt vuosikymmenien aikana. Suomalaisessa lentopallossa (ja koripallossa) tämä menestymisen perinne on merkittävästi ohuempaa ja lyhyempää.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Suomen ongelmaksi on muodostunut EM-karsinnoissa yleispelaajaosasto, jossa ei ole riittävästi ollut lyöntivoimaa tappaa palloja tehokkaasti. Tämä valitettavasti saattaa olla nyt ongelma MM-kisoissakin. Sivula myös pelaa todella ailahtelevasti hakkurina. No, toivotaan että mies pelais nyt tasaisen hyvin ja sitten siitä Kaislasalosta olisi enemmän vielä apua toisena hakkurina tarvittaessa. Tärkeintä kuitenkin, että Tommi Siirilä kuntoutui kisoihin, koska selkeästi Suomen paras keskitorjuja. Passarit ja libero Suomella on hyvää tasoa, vaikka heiltäkin nyt vaaditaan sitä että taso nousee.

www.ylikerroin.com/blog/volleyball/ennakot/mm-kisat-2018-kuka-nostaa-pytyn-ilmaan

Hyvä ennakko tuossa kisoista. Ei oma kirjoittama.
 
Viimeksi muokattu:

Ralph

Jäsen
Onko Suomen tavoite kisoissa vain ajaa nuoria sisään ja osallistua? Jos on, ihan ymmärrettävästi Antti Ronkainen keräsi selostukselta kehuja niistä parista hyvästä suorituksesta. Mutta jos tavoite on mennä voittaa pelejä ja mennä jatkopeleihin, tällaiset Ronkaiset eivät riitä mihinkään.

Todella vaisu peli eilen, eikä onneksi Bulgariakaan parhaimmillaan ollut, joten ihan rumaa turpasaunaa ei tullut. Toki Suomella on aina käynnistymisongelmat arvokisoissa, joten ei nyt huolestuta kuitenkaan. Hyökkäyspelaaminen on melkoista huitomista ja ongelmat olivat juurikin siinä missä ennen turnausta puhuttiin. Verkolla.

Lauri Kerminen pelasi ihan onnistuneen pelin, en ole tilastoja vielä nähnyt, mutta näin mututuntumalla. Sauli Sinkkonen oli verkolla riittävän hyvä, kun taas Tommi Siirilällä näkyi polvivamma vielä, mutta tämä olikin eka peli hetkeen, joten eiköhän se tästä. Siirilä oli poikkeuksellisesti parempi syöttöruudussa. Urpo Sivula oli ehkä eniten puolivaloilla liikenteessä.

Mutta tuo yleispelaajatilanne tässä on se murheellinen. Katsellako Ronkaisen satunnaisen kivoja suorituksia vai kokeillako Sakari Mäkisen lyöntitaitoa seuraavassa pelissä? Elviss Krastins oli huono, mikäköhän silläkin oli.

Alku saatu turnaukselle, nyt voi vain parantaa. Pari päivää ja sitten se isoin peli eli Kuuba.
 

Dorian Gray

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johdossa oleva joukkue
On totta etteivät Ronkaiset ja Suihkoset riitä mihinkään, mutta toisaalta kun selkeästi parempiakaan vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole, lienee sama kokeilla näillä nuorilla. Tuohon jos olisikin heittää huippukuntoinen Kunnari, Silli tai Sammelvuo laidoille, odotukset jatkoonpääsyn suhteen olisivat hyvin erilaiset.

Toivoa sopii että nämä ajoittaiset hyvät otteet poikisivat jotain tulevan varalle; Suomen osalta nyt tahkotaan auttamatta välikisoja
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Täytyy muistaa, että esim. Olli Kunnari nykykunnossaan ei ole mikään älyttömän kova, joten hänen olonsa kisoissa ei vielä paljoa auttaisi. Siltalallakin polvivammaa, joten ei täydessä kunnossa ole. Seppäsen poissaolo on kaikista pahin takaisku yleispelaajaosastolle. Krastinss oli kyllä todella huono, joten toivottavasti on vaihdossa ens pelissä. Suihkoselta, Ronkaiselta ja Mäkiseltä taas ihan hyvät esitykset. Toki vastaanotto pitää saada huomattavasti paremmaks, ja toki hyökkäykseenkin tehoja. Saas nähdä, että miten Sivula jatkaa ensi pelissään peliään. Voi olla, että Kaislasaloa kannattaa ottaa kentälle välistä. Kaurto ens pelissä taas ilmeisesti mukana ja saadaan sitä kautta keskelle lisää miehitystä, jos Sinkkosella tai Siirilällä ei peli kulje. Jännä nähdä millainen joukkue Kuuballa on. Ovat niin arvoituksellisia aina, kun parhaat pelaajat ei saa enää maajoukkueessa pelata. Niillähän ois ihan älytön joukkue, kun maailman paras pelaajakin on Kuubalainen.
 

Ralph

Jäsen
Sunnuntaina siis turnaus alkoi kahdella isäntämaan pelillä ja eilen keskiviikkona pelattiin loput ekan kierroksen pelit.

A-lohkossa ennakkosuosikki ja isäntämaa Italia kaatoi odotetusti Japanin kolmessa erässä. Belgia nappasi Argentiinalta kakkossuosikin viitan voittamalla 3-1. Nelossijasta Japanin kanssa taisteleva Slovenia voitti heittopussiksi ennakoidun Dominikaanisen tasavallan 3-1. Dominikaanit yllätti voittamalla ekan erän, mutta Slovenia antoi kahdessa seuraavassa vain 13 pistettä vastustajalleen, mitkä olivat avauskierroksen murskaavimmat erävoitot.

B-lohkossa ykkössuosikki Brasilia kaatoi nelossijasta taistelevan Egyptin 3-0, Brasilian kova haastaja Ranska kaatoi lohkon jumboksi jäävän Kiinan 3-0 ja kolmossuosikki kaatoi Egyptin kanssa nelossijasta taistelevan Hollannin 3-0. Ainoa yllätys oli, että Hollanti oli noinkin kesy Kanadan käsittelyssä.

Kovimmassa eli C-lohkossa suuri ja mahtava Venäjä voitti Australian suoraan 3-0. USA:n ja Serbian välinen huippuottelu, ensimmäinen lohkon kolmesta kovasta ottelusta oli odotetun tasainen ja USA vei sen vasta viidennessä erässä. Ekan kierroksen suurin yllätys oli, että lohkon jumboksi ennakoitu Kamerun kaatoi Australian kanssa nelossijasta taistelevan Tunisian suoraan 3-0. Tämän ottelun toinen erä meni Kamerunille 28-26, mikä oli avauskierroksen ainoa jatkopalloille venynyt erä koko turnauksessa. Tunisialla on toki edelleen mahdollisuudet jatkoon.

D-lohkossa Kuuba teki kiusaa ja sai yhden erän Puolalta. Bulgaria voitti siis Suomen kolmessa, samoin Iran odotestui Puerto Ricoa vastaan.

Torstaina isoin ottelu on B-lohkon huippunäytös Brasilia-Ranska, jossa ratkotaan todennäköisesti sen lohkon voitto. D-lohkossa on mielenkiintoinen kakkossijataistelu Iran-Bulgaria ja A-lohkossa Belgia yrittää tehdä kiusaa myös Italialle.
 

Ralph

Jäsen
Brasilia kaatoi Ranskan viidennessä erässä. Brasilia oli selkeästi niskan päällä kaksi erää, kunnes Ranska otti otteen, mutta Brasilia käänsi vielä viidennen erän itselleen ja käytännössä varmisti lohkovoiton. Toki Kanada on yllätysvalmis jengi ja voi hyvänä päivänä lyödä kapuloita sekä Brasilian että Ranskan rattaisiin.

Ranskalle paha juttu, koska B2 saa ennakkoon vaikeimman jatkolohkon. Siinä on siis A1, B2, C3 ja D3. C:n kärkikolmikko on laadukkain, Venäjä, USA ja Serbia, ja näistä yksi tulee siis lohkokolmosena tähän lohkoon. Jonne siis tullee B2:na Ranska ja A1:nä kova Italia. Italialla on hyvät mahdollisuudet vetää alkulohko puhtaalla 15-0-eräsuhteella. Italian lisäksi ilman erätappiota on vain Kanada ja Venäjä. Egypti pisti tänään kaksi erää Kanadaa tiukoille, mutta Kanada hoti homman 3-0. Mutta Kanada tuskin voittaa 3-0, kun vastassa on ne Brasilia ja Ranska. Kun tuskin voittaa ollenkaan. Venäjä on ennakkoon kovin, mutta vaikea uskoa kaatavan sekä USA:n että Serbian suoraan kolmessa. Italia siihen voi pystyä, vaikka Argentiina on arvaamaton.

Tuossa C3-taistelussa USA koki kolauksen, kun 2-0-johtoasemasta joutuivat viidenteen Australiaa vastaan ja näin menettivät yhden pisteen. Sekä USA:lla että Serbialla on nyt neljä pistettä. Venäjä siellä molemmilla tulossa vastaan ja katsotaan sitten vasta kuka se C3 on. Suomen D-lohkossa Iran kaatoi isäntämaa Bulgarian 3-1 ja on ottamassa sen kakkospaikan, ellei yllätä Puolaa.

Huomenna tietenkin suomalaisittain se isoin peli eli Suomi-Kuuba, jossa voitaisiin sanoa ratkottavan lohkonelossijan kohtalon. Eli viimeisen jatkoonmenijän. Samankaltainen matsi on myös A-lohkon Slovenia-Japani. Tähän päälle neljä "varmaa 3-0-voittoa", kun Venäjä kohtaa Tunisian, Argentiina Dominikaanit, Ranska Egyptin ja Bulgaria Puerto Ricon. Hollanti-Kiina on melko lähellä tuota samaa "varmaa 3-0-voittoa", mutta eihän Kiinasta tiedä vaikka yllättäisi. Viimeinen matsi on vielä Australia-Kamerun. Australia on ennakkosuosikki, mutta Kamerun yllätti jo Tunisian ja kiusasi jopa Serbiaa ekassa erässä. Onko Kamerun valmis yllättämään Australiankin? Jatkopaikka luultavasti ratkeaisi siinä. Samoin Australialla, jos kaatavat vähintään neljässä Kamerunin.
 

Ralph

Jäsen
Tulihan sielä komea 3-1-voitto, vaikka ottelu alkoikin todella heikosti. Sakari Mäkinen ja Markus Kaurto olivat oikeat valinnat kentälle, ei epäselvyyksiä. Torjunta- ja syöttöpelaaminen parani erityisesti viime pelistä ja oli hyökkäyspelaaminenkin parempaa, vaikka Urpo Sivula ei vieläkään ollut tikissä. Ehkä huomenna voisi Urpoa pitää penkillä, jos Samuli Kaislasalo vaan on terveenä, ettei Puola murskaa Sivulan orastavaa itseluottamusta.

Hauska fakta, että kaikki Suomen ykköskuusikosta teki 9-12 pistettä, jopa Eemi Tervaportti. Joka oli muuten Suomen paras pelaaja mielestäni. Viisi ässää heitti. Eemille siis yhdeksän pistettä, Sauli Sinkkoselle kymmenen, Elviss Krastinsille yksitoista sekä Mäkiselle, Kaurtolle ja Urpolle kaksitoista.

Huomenna se Puola, mutta siihen ei nyt mitään odotusarvoa ole. Jotain pelaajia voisi huilauttaa, että sunnuntaina ovat kunnossa kun on pakko voittaa Puerto Rico. Silloin pitäisi jo jatkopaikka varmistaa.

Huomenna kyllä hieno kierros. Kuuba-Iran on viideltä, siinä jännitetään, ettei Kuuba onnistu yllättämään. Perään Belgia-Slovenia, jossa Belgia on suosikki, mutta Slovenian aloitettua kisat kahdella voitolla on siellä hyvä itseluottamus päällä. Slovenia siis kaatoi Japanin nelospaikkataistelussa. Sitten illemmalla on se Puola-Suomi, jota seuraa huikea ottelu USA-Venäjä. Ja illan päättää vielä yksi kova ottelu, Italia-Argentiina.
 

Ralph

Jäsen
Tuo C-lohkon kovan kolmikon otteiden seuraaminen on myös siksi mielenkiintoista, että nyt kun Suomi on menossa jatkoon, tämän kolmikon jumboksi jäävä tulee Suomea vastaan seuraavassa lohkossa. Vaikka Serbia onkin mahtava lentopallomaa, on se vähän tylsä USA:aan tai Venäjään verrattuna. Siksi voisi toivoa, että USA putoaisi kolmoseksi. Venäjä tuskin sitä tekee.

Suomi siis D4:na kohtaa A1:n, B2:n ja C3:n, mitkä ovat todennäköisimmin Italia, Ranska ja Serbia. Turpaan tulee kuitenkin, joten toivotaan sitä USA:ta sinne. Olisi Brasilia saanut hävitä Ranskalle, niin olisi tullut vielä sekin. No, kolme superkovaa jengiä sieltä kuitenkin tulee ja oletusarvoisesti nämä menee Suomelta erin 0-9.
 

Rara

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomi siis D4:na kohtaa A1:n, B2:n ja C3:n, mitkä ovat todennäköisimmin Italia, Ranska ja Serbia. Turpaan tulee kuitenkin, joten toivotaan sitä USA:ta sinne. Olisi Brasilia saanut hävitä Ranskalle, niin olisi tullut vielä sekin. No, kolme superkovaa jengiä sieltä kuitenkin tulee ja oletusarvoisesti nämä menee Suomelta erin 0-9.

Miltäs tuo jatkolohko voisi näyttää jos Suomi onnistuisi nousemaan lohkokolmoseksi? Tämä olisi kyllä melko epätodennäköinen skenaario koska Iran voitti Bulgarian, mutta periaatteessa mahdollinen vaikka ristiinpelaamista nähdään lentopallossa aika vähän. Vaatisi Suomen voiton Puerto Ricosta ja Iranista sekä sen, että Kuuba vie pisteitä sekä Iranilta että Bulgarialta. Tuleeko jatkolohkoihin alkulohkojen pisteet mukaan vai lähdetäänkö nollista jolloin ainut etu alkulohkon voitosta on lähtökohtaisesti helpompi jatkolohko?

Suomen aloituskokoonpano on mielenkiintoista nähdä. Periaatteessa olisi luonnollista jatkaa eilisellä voittaneella kokoonpanolla, mutta nyt pääottelu on sunnuntain peli Puerto Ricoa vastaan, jolloin tarvitaan parhaat miehet kentälle. Nyt olisi hyvä antaa ykkösmiehille lepoa, mutta millaisen signaalin se sitten antaa jos jo valmiiksi lähdetään häviämään Puolalle. No tämä on Sammelvuon pähkäiltävä, luulisi ainakin Eskon aloittavan.
 

Ralph

Jäsen
Miltäs tuo jatkolohko voisi näyttää jos Suomi onnistuisi nousemaan lohkokolmoseksi?
C1, D2, D3 ja B4. Eli Suomi kohtaisi uudelleen lohkokakkosen eli Iranin tai Bulgarian. Ja C:n voittajan eli todennäkösti Venäjän. B4 on Hollanti tai Egypti.
 

Ralph

Jäsen
Iran ei antanut Kuuban yllättää, vaikka Kuuba ekan erän veikin. Suomen jatkopaikan kannalta näyttää taas enemmän varmalta, mutta huomenna pitäisi siitä Puerto Ricosta ottaa se pakkovoitto. Jos se tapahtuu ja Suomi saa ne kolme pistettä, huomisillan Kuuba-Bulgaria-pelissä varmistuu jatkopaikka, mikäli Kuuba ei saa täyttä pistepottia.

Kanadan nollat katkesi, kun Kiina nappasi yhden erän, mutta Kanada vei kuitenkin kolmannen kerran täyden pisteputken. Hyvä alku, mutta vielä on Ranska ja Brasilia kohtaamatta. Tunisia yllätti Serbian ekassa erässä ja johti toistakin jo, mutta sitten Serbia vihdoin heräsi ja hoiti erän. Kolmannen erän alku Serbian hallintaa. Belgia voittanut kaksi erää Sloveniaa vastaan, joten eiköhän ne kakkossijan lohkossa nappaa Italian takana.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Suomen jatkopaikan kannalta näyttää taas enemmän varmalta, mutta huomenna pitäisi siitä Puerto Ricosta ottaa se pakkovoitto.

Kohta alkava Puola-peli on jo jotenkin merkityksetön vai. En tiedä, mutta käyn ainakin marketista hakemassa kisajuomat.

Eihän tätä voittaa voi, mutta jos ei kokeile, niin ei ainakaan voi.
 

Ralph

Jäsen
Kohta alkava Puola-peli on jo jotenkin merkityksetön vai. En tiedä, mutta käyn ainakin marketista hakemassa kisajuomat.
Ei, voitolla Suomi käytännössä varmistaa jatkopaikan. Mutta jos ollaan realistisia ja tiedostetaan lähtökohdat, niin keskitytään vaan siihen huomiseen isoon peliin.
 

Ralph

Jäsen
Kaikki joukkueet ovat pelanneet kolme peliä eli seuraavan kolmen päivän aikana kukin pelaa vielä kaksi. Tässä vaiheessa tarkastelua lohkojen tilanteissa.

A-lohkossa Italia ei saanut täydellistä alkulohkoa, kun hävisi eilen yhden erän väkevälle Argentiinalle. Belgia johti Sloveniaa 2-0, mutta hävisi lopulta ja se mutkistaa lohkon tilannetta entisestään. Argentiinalla on vasta yksi voitto, mutta heidän pitäisi Belgia-tappiosta huolimatta pystyä kaatamaan sekä Slovenia että Japani. Belgia on tänään tiukoilla Japanin kanssa, mutta voittavat Dominikaanisen tasavallan, jolloin kolme joukkuetta olisi kolmessa voitossa. Ja Italia viidessä. Slovenian voitettua yhden pelin viidessä erässä on heillä vähemmän pisteitä ja Belgian hävittyä sen, heillä enemmän. Näin ollen arvioisin lohkon loppujärjestykseksi:

1. Italia
2. Belgia
3. Argentiina
4. Slovenia

B-lohkon piti olla selvä, mutta eilen tuli jymypaukku kun Hollanti kaatoi Brasilian. Tämä on Ranskalle lottovoitto ja avain lohkovoittoon. Kanada johtaa yhä lohkoa, kolme peliä ja kolme voittoa, mutta vastassa on vielä sekä Ranska että Brasilia. Ranska kohtaa tänään Hollannin ja tuskin antaa Hollannin tehdä samaa temppua heille. Sitten viimeisessä pelissä Kanada laittaa tiukoille, mutta Ranska mennee lohkovoittoon. Sitten toiseksi sisuuntuneena Brasilia, joka kaatanee Kanadan myös ja Kiinan. Tämän myötä sekä Ranskalla että Brasilialla on neljä voittoa, mutta Ranskalla kaksi pistettä enemmän. Kolmossijasta taistelee Kanada ja Hollanti. Näillä puheilla Hollannin voittaessa Egyptin olisi molemmilla kolme voittoa ja yhdeksän pistettä, ellei Kanada nipistä yhtä Ranskalta tai Brasilialta. Tällöin vertaillaan eräsuhteita, se menee Kanadalle.

1. Ranska
2. Brasilia
3. Kanada
4. Hollanti

C-lohkossa USA kaatoi eilen Venäjän ja jatkaa tappioitta, vaikka jokainen peli onkin ollut tiukka. Voitto mikä voitto, USA voittanee Tunisian ja Kamerunin ja menee lohkovoittoon. Serbia ja Venäjä taistelee keskenäisessä pelissä kakkospaikasta. Serbialla peli on tökkinyt ja Venäjä on ennakkoon parempi, joten eiköhän Venäjä sen voita. Nelossija on jo Australian käytännössä.

1. USA
2. Venäjä
3. Serbia
4. Australia

D-lohkossa Puola ei ole ihan täysin vakuuttanut ja vastassa on vielä Iran ja Bulgaria eli kaksi kovinta haastajaa. Puolan pitäisi nuo voittaa ja mennä lohkovoitoon. Iran tulee toiseksi, häviten vain Puolalle. Bulgaria hävisi/häviää näille molemmille, kolmas. Suomi on neljäs voitettuaan Kuuban. Helpoin lohko tarkastella, kun yhtään ei mene pelit ristiin tai tule viidensiä eriä.

1. Puola
2. Iran
3. Bulgaria
4. Suomi

Näillä puheilla tulisi seuraavanlaiset jatkolohkot:

E - Italia, Brasilia, Serbia, Suomi
F - Ranska, Belgia, Argentiina, Australia
G - USA, Iran, Bulgaria, Hollanti
H - Puola, Venäjä, Kanada, Slovenia

Tuosta kun vielä Serbia yllättää Venäjän, saadaan Suomen jatkolohkovastustajiksi Italia, Brasilia ja Venäjä. Eli MM-historian kolme menestyneintä ja mitalitaulukon top-kolmonen.
 

Ralph

Jäsen
Oletin ja ymmärsin ensin väärin, kun luulin, ettei toiselle kierrokselle oteta mukaan ensimmäisestä pisteitä. Kyllä otetaan ja tämä systemi on kova, sillä se pakottaa pelaamaan onnistuneesti jo alkulohkot, eikä mahdollisuuksia ns. tuhkimotarinaan ole. Eli ei voi pelata hankalaa alkulohkoa ja kiriä sitten mestaruuteen.

Esimerkkinä Suomi. Oletetaan, että Suomi häviää tiistain ottelun Iranille ja jää pisteittä tullen lohkossa neloseksi. Oletetaan myös, että Italia jatkaa kolmen pisteen voittoja tänään Dominikaanista tasavaltaa vastaan ja tiistaina Sloveniaa vastaan. Tällöin Italia ja Suomi on samassa jatkolohkossa. Italialla on valmiiksi viisi voittoa ja 15 pistettä, Suomella kaksi voittoa ja viisi pistettä.

Jos tuossa tilanteessa Suomi voittaa kaikki kolme jatkopeliään 3-0 ja Italia häviää 3-0, Italialla on lopulta viisi voittoa ja 15 pistettä. Suomella viisi voittoa ja 14 pistettä. Eli Suomella ei olisi edes teoreettista mahdollista voittaa lohkoa.

Itse en tykkää tästä systeemistä, mutta kaikille sama ja oma vika, jos Suomi häviää sekä Puolalle, Bulgarialle että Iranille. Todennäköisesti se on yksi jatko-ottelu ja Suomi ei voi olla edes kahden parhaan lohkokakkosen joukossa.
 

Ralph

Jäsen
Näissä kisoissa on muuten mahdollista, että A- tai D-lohkon kakkonen ja kolmonen kohtaavat neljästi kisoissa. Koska jostain syystä nämä menevät samaan jatkolohkoon. Esimerkiksi Bulgaria ja Iran, kohtasivat jo nyt alkulohkossa. Ovat luultavasti D-lohkon kakkonen ja kolmonen, jolloin menevät H-lohkoon ja kohtaavat siellä toisen kerran.

Sitten jos Iran voittaisi lohkon ja Bulgaria olisi paras lohkokakkonen menisi molemmat kolmannelle kierrokselle. Siellä lohkot arvotaan ja voitaisiin arpoa samaan lohkoon, jolloin tulisi kolmas kohtaaminen. Sitten siitä molemmat välieriin, jotka molemmat häviää tai voittaa. Sitten pronssi- tai finaaliottelussa neljäs kohtaaminen.

Hullua. 12 peliä, joista neljä samaa jengiä vastaan. Mutta epätodennäköistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös