Eikös Törni ole sellainen harvinaisuus, että on sotinut kolmen itsenäisen valtion armeijassa eli Suomi, Saksa ja USA? Jonkun tv-dokkarin olen miehestä nähnyt, jonka päätelmä oli että auktoriteetteja hän ei hirveästi kunnioittanut pelkän kunnioittamisen takia eikä myöskään vaatinut johtamiltaan joukoilta "sotilaallista käytöstä" itseään kohtaan. Samoin hän oli sotahullu viimeiseen asti, eikä osannut elää ilman sotaa. Tai sotahullu on ehkä liian radikaali sana, mutta seikkailija taas liian vaatimaton.
Törnihän ei ehtinyt sotatoimiin Saksan riveissä (kävi ainoastaan koulutuksissa joidenkin lähteiden mukaan), ainakaan vahvistettujen dokumenttien mukaan. Cleverley ja muut ns. sankarikirjoja Törnistä kirjoittaneet ohittivat tiettyjä faktoja, ja väittivät hänen vain halunneen Länsiliittouman riveihin taistelemaan. Sotii Silvennoisen kirjassa esitettyä kommunismin vastaisuutta vastaan.
Toisaalta, en pitänyt Silvennoisen teoksesta Tuntematon Lauri Törni. Hyvin raskasta luettavaa, ja tuntui suuresti mustamaalaukselta suomalaista sankaria kohtaan. Tosiasioita kirjassa on paljon, erityisen hienosti kaivettuja dokumentteja Törnin henkilökohtaisista ongelmista, mutta silti jäi kaiveleva tunne, että Törniä halutaan mustamaalata. Kirjahan herätti paljon huomiota ilmestyessään, sillä ei se ollut yhtä ylistävä, kuin aikaisemmat kirjoitukset suuresta Lauri Törnistä. Näihin syytöksiin liittyi vahvasti se, että Oula Silvennoinen on kommunismin ystävä (väitetysti).
Itse naiivina uskon moisiin kommunismisyytöksiin, enkä tohdi sankaria mustamaalattavan.
En pidä sotahullua radikaalina sanana. Mielestäni se on hyvä maallikkotermi ihmiselle, joka sodan koettuaan ei pääse siitä irti. PTSD ei ollut tuolloin tunnettua, eikä psykologia ylipäätäänsä, niin kyseistä käytöstä on ollut vaikea ymmärtää.
Lauri Törnin auktoriteettiongelmat allekirjoitan täysin. Hänhän jopa halveksui omiaan (suomalaisia) takalinjan/tykistön yms. sotilaita talvi- ja jatkosodassa.
Pahoittelut erittäin sekavasta viestistä.