narri kirjoitti:
- - - mistä saan selvielle emolevyni tyypin? Onko sillä palkookaan merkitystä?
Emolevyn merkki ja malli tulee näyttöön esim. konetta käynnistettäessä. Välttämättä sitä ei tarvitse tietää, mutta ei se varmaan vastaisuuden varalle turhaa ole tietää edes oman koneensa sisältöä...
narri kirjoitti:
Edit: se taitaa olla joku VIA KT6000 chipset, mutta tuonlaista ei löydy ohjelman listasta.
Emolevyssäsi on käytössä VIA:n valmistama KT6000 piirisarja. Tuota piirisarjaa on käytössä muistaakseni ainakin Asus A7V600 -emolevyssä.
narri kirjoitti:
Edit: taitaa silla olla hiukan merkitystä, koska valitsen listasta eri VIA:n emoja, niin nyt lämpitilaprosessorissa on 80 astetta. Ja kun valitsen jonkun toisen lämpitila onkin vain 5 astetta.
Mars, mars jäähdyttämään konetta. Pari ylimääräistä kotelotuuletinta ei maksa kuin kympin verran kappaleelta. Ensiapuna voit tietysti käyttää kotelon peltikuoren poisottoa (parempi ilmanvaihtuvuus) sekä puhallella/imuroida pölyt pois etenkin prosessorin ja näytönohjaimen seutuvilta.
Viime kesän helteiden aikaan käräytin oman emolevyni juuri puutteellisen jäähdytyksen/pölyjen takia. Osasyynä oli myös käyttämäni pieni (mATX) ja liian täyteen ahdettu kotelo. Emolevy ei tosin kuumuuden johdosta kärähdä mitenkään dramaattisesti; ensin toinen CD-asema löytyi vain silloin tällöin, aina vain entistä harvemmin, sitten häipyi toinenkin asema ja loppujen lopuksi emolevy ei enää tunnistanut kovalevyä, joten luonnollisesti käyttöjärjestelmäkään ei käynnistynyt. Omassa tapauksessani siis emolevyn IDE-väylät tuhoutuivat pikkuhiljaa noin parin lämpimämmän viikon aikana.
EDIT: niin unohtui mainita (ehkä itsestäänselvyys), mutta jos prosessorin lämpötilat alkavat huidella tuolla 80 asteen tietämillä, niin silloin ei taida enää pelkät lisäkotelotuulettimet auttaa, vaan kannattaa harkita tehokkaampaa prosessorituuletinta ja suurempaa siiliä.
EDIT2: jos koneessasi on Asuksen valmistama emolevy, niin silloin käytössäsi on myös Asus Probe -ohjelma (löytyy mm. Asuksen emolevyjen ajuri-CD:ltä). Ohjelman avulla voit mm. tarkkailla koneen lämpötiloja sekä tuulettimien pyörimistä. Emolevyn ajuri-CD:hän on luonnollisesti jo ajat sitten hukkunut johonkin, joten Asus Probe -ohjelman voi ladata
täältä.